Διυλιστήριο: 09/11/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Παραπομπή για κακούργημα του Σ.Ψυχάρη και 10 στελεχών της Alpha για «θαλασσοδάνειο» 57 εκατ. ευρώ ζητά η εισαγγελέαςΤην παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Σταύρου Ψυχάρη και δέκα στελεχών της Alpha Bank εισηγείται με πρότασή της η Εισαγγελέας Εφετών, Αικατερίνη Αντωνίου, για "θαλασσοδάνειο" 57 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει ο πρώην εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από την τράπεζα που έχει ανακεφαιαλοποιηθεί δύο φορές με λεφτά των φορολογουμένων!

Η Εισαγγελέας ζητά με πρότασή της στο Συμβούλιο Εφετών να δικαστεί ο κ. Ψυχάρης για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και για απιστία οι δέκα συγκατηγορούμενοι του, κορυφαία στελέχη της Alpha Bank.

Η υπόθεση , για την οποία ασκήθηκε πριν περίπου έναν χρόνο ποινική δίωξη μετά από εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα , αφορά δάνειο που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του οργανισμού από το Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την δικογραφία η δανειοδότηση που έφθανε τα 57 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκε και χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας.

Μετά την άσκηση της δίωξης για την υπόθεση, ο ΔΟΛ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων» και ανέφερε ότι η επίμαχη χρηματοδότηση του κ. Ψυχάρη ως μετόχου του ΔΟΛ «επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων».

Και μόνο η κατάληξη του ΔΟΛ και η πώλησή του αντί πινακίου φακής, αποδεικνύει το αν ήταν επισφαλή ή όχι τα δάνεια που δόθηκαν τότε. Αυτά για να γνωρίζουν οι πολίτες πού και πώς διατέθηκαν από τις περισσότερες συστημικές τράπεζες τα δάνεια των ανακεφαλαιοποιήσεων, τα οποία τα πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός.Πηγή www.pronews.gr


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κατέρρευσε γέφυρα, 10 μόλις ετών, στη Ξάνθη - Η γέφυρα του 17ου αιώνα αντέχει


Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε το πρωινό της Κυριακής για διερχόμενους οδηγούς, αλλά και κατοίκους της Ροδόπης, ιδιαίτερα της γύρω περιοχής του Ιάσμου. Η γέφυρα στην Ε.Ο. Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου,στον ποταμό Κομψάτο, ένα σύγχρονο κατασκεύασμα (μόλις 24 ετών έργο - ανακατασκευή το 2009), κατέρρευσε σαν να ήταν χάρτινη με αποτέλεσμα η κίνηση να διεξάγεται από την παλιά παράκαμψη μετά από άμεση παρέμβαση της Α.Δ. Ροδόπης.

Η πρωτόγνωρη για την περιοχή κατάρρευση σημειώθηκε γύρω στις 6 και 30 σήμερα το πρωί και οφείλεται «μάλλον σε ολίσθηση-υποχώρηση του εδάφους»,όπως, χαρακτηριστικά, ειπώθηκε μετά από επιτόπια επίσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών. Από την πρώτη στιγμή στο χώρο βρέθηκε κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο της, κ. Κ. Χουβαρδά. Άγιο είχαν όσοι διήλθαν από εκεί την τελευταία, προ της κατάρρευσης, στιγμή (δεν ήταν λίγοι, καθώς είναι ένα πολυσύχναστος δρόμος) μην μπορώντας ακόμη να πιστέψουν τι ακριβώς έχει συμβεί, ευχαριστώντας το Θεό για την τύχη «βουνό» που είχαν.

Η γέφυρα πάνω στον ποταμό Κομψάτο βρίσκεται ανάμεσα από τον Ίασμο και τον Πολύανθο στο Νομό Ροδόπης στην Θράκη. (Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ. ). Τις τελευταίες μέρες ήταν αρκετά τα παράπονα των κατοίκων προς την Τ.Α. για την κατάσταση του δρόμου. Πολλοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους βλέποντας στην επιφάνεια της γέφυρας να σημειώνεται ένα βαθούλωμα. Χωρίς , όμως, να τα λάβουν οι υπεύθυνοι σοβαρά υπ’ όψιν και να προβούν σε απαραίτητες κινήσεις.

Η γέφυρα του 17ου αιώνα αντέχει


Άξιο αναφοράς είναι ότι μια άλλη γέφυρα, σε πολύ κοντινό σημείο, οθωμανικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αρχές 18ου αιώνα, πάνω στον ποταμό Κομψάτο κι εκείνη, ένα γεφύρι με τρία τόξα, σε απόσταση 500 μόλις μέτρων από την… «χάρτινη» γέφυρα αντέχει στο διάβα των αιώνων…

«Θαύμα» και… αμμοληψίες- Η προφητική προειδοποίηση


Κάτοικοι της γύρω περιοχής μιλούν για «θαύμα» που η κατάρρευση της γέφυρας δεν συνοδεύτηκε από απώλεια ανθρώπινης ζωής λαμβάνοντας υπόψιν την κίνηση που σημειώνεται καθημερινά από εκεί. Παράλληλα ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα και την απόδοση ευθυνών σε όποιον κριθεί ότι έχει ευθύνη. Τέλος, σημειώνουν πως για πολλά χρόνια στην κοίτη του ποταμού σημειώνονται αμμοληψίες, εξορύξεις και αφαιρέσεις ποσότητας άμμου γεγονός που, όπως λένε, ίσως συνέβαλε στην ολίσθηση. Μάλιστα, η αρμόδια Επιτροπή Αμμοληψιών, απέρριψε το 2003 αίτημα για αμμοληψία εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών από τον ποταμό Κομψάτο στο Ν. Ροδόπης μετά από έντονες προειδοποιήσεις του τότε Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΣΕ «ότι εάν γίνουν κι άλλες αμμοληψίες, ενδέχεται να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα στη σιδηροδρομική γέφυρα», που είχε πέσει το 1996.

Και οι αμμοληψίες συνεχίστηκαν


Μετά από τις κατασκευές και την αποκατάσταση της γέφυρας, μελέτη που εκπονήθηκε για τη διασφάλιση των υφιστάμενων γεφυρών, πρότεινε επί πλέον έργα και παρεμβάσεις, από αυτά που ήδη είχαν γίνει τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού έγιναν τεράστιες ποσότητες αμμοληψιών από τον ποταμό Κομψάτο.

Πηγή www.ert.gr

https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιατί τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ θα χαθούν με το νέο κόμμαΕάν τον Οκτώβριο υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την αγωγή της ΑΤΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υποχρεούται, με βάση τον νόμο, να κληρονομήσει τα υπέρογκα χρέη του πολιτικού σχήματος το οποίο θα διαδεχτεί

Θ α αρχίσουμε το σημερινό δημοσίευμα με ένα κουίζ: Αν ένα κόμμα, που χρωστά σε τράπεζα ένα δάνειο για το οποίο έχει βάλει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που παίρνει από το κράτος και η οποία είναι ανάλογη της κοινοβουλευτικής δύναμης, διαλυθεί ή βρεθεί εκτός Βουλής ή μετασχηματιστεί σε έναν άλλον πολιτικό σχηματισμό, ποιος θα πληρώσει το δάνειο; Ποιος είναι υπεύθυνος και έχει εγγυηθεί με την περιουσία του; Η τράπεζα εναντίον ποίου θα στραφεί;
Κανείς δεν είναι υπεύθυνος και η τράπεζα δεν μπορεί να στραφεί εναντίον κανενός προσώπου ή της περιουσίας αυτού. Ναι, κανείς δεν είναι υπεύθυνος λόγω της ιδιοτυπίας των κομμάτων στο ελληνικό δίκαιο.

Ας έρθουμε τώρα στο μεγαλύτερο οικονομικό και, προπαντός, πολιτικό σκάνδαλο (θα φανεί στη συνέχεια η πολιτική διάσταση) με τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας από την Αγροτική Τράπεζα. Η εν λόγω τράπεζα, όπως έχουμε αποκαλύψει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, δόθηκε «προίκα» στην Τράπεζα Πειραιώς και ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό ήταν για να χαθεί η διαδρομή των πολιτικών ευθυνών, οι οποίες είναι τεράστιες και δεν περιορίζονται μόνο στη δανειοδότηση των κομμάτων με 202.000.000 ευρώ.

«Παρκαρισμένα», λοιπόν, τα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το δώρο των πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν επρόκειτο να βγουν στην επιφάνεια ποτέ. Τι στο καλό; Θα αναζητούσε 202 ψωροεκατομμύρια η Πειραιώς, όταν της δώρισαν 7,5 δισ. ευρώ;
Μόνο που λογάριαζαν χωρίς την αγωγή που είχε καταθέσει η ΑΤΕ λίγες μέρες προτού τη χωρίσουν σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα και δωρίσουν την «καλή» στην Τράπεζα Πειραιώς. Τη συγκεκριμένη αγωγή αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «κυριακάτικη δημοκρατία». Η αγωγή πρόκειται να εκδικαστεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Αν η δίκη διεξαχθεί και τα κόμματα καταδικαστούν, θα μπορέσει η διάδοχος τράπεζα να εισπράξει τα χρήματα;
Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί άρχισαν οι διεργασίες για τη σύσταση της Κεντροαριστεράς και, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα συμμετάσχει ο νέος φορέας και όχι το ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι την επιχορήγηση θα πάρει το νέο σχήμα και όχι, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ που εγγυήθηκε τα δάνεια με την κρατική επιχορήγηση. Αρα τα δάνεια θα βρεθούν χωρίς την παραμικρή εγγύηση, έστω και αυτή τη γλίσχρη επιχορήγηση που παίρνει το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική συρρίκνωσή του (στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε κάτι που είπε ο τελευταίος διοικητής της ΑΤΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Οταν ρωτήθηκε ο Θόδωρος Πανταλάκης πότε θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τα δάνεια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., απάντησε, όταν θα καταφέρουν να έχουν την κοινοβουλευτική δύναμη που είχαν στο παρελθόν»).

Συνέπεια

Τότε, εναντίον ποίου θα μπορέσει να στραφεί η ενάγουσα τράπεζα; Εναντίον κανενός και πολύ απλά έχει χάσει τα χρήματα! Να λοιπόν και μία άλλη ενδιαφέρουσα παράπλευρη συνέπεια του μετασχηματισμού της Κεντροαριστεράς, χωρίς βεβαίως να υποστηρίζουμε ότι γίνεται γι' αυτόν τον σκοπό. Θα πρόκειται, όμως, για παράπλευρη απώλεια, για να χρησιμοποιήσουμε έναν πολεμικό όρο των τελευταίων χρόνων, των χειρουργικών πολεμικών επεμβάσεων.

Και ξέρετε πόσα κεφάλαια είχε ανάγκη η Αγροτική για να κριθεί βιώσιμη και να μην κλείσει, προκαλώντας ζημιά 9,5 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους με την επιλογή της παραχώρησης στην Πειραιώς; Μόλις 3,94 δισ. ευρώ.
Το αποκαλύπτει η ίδια η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου 2012, όταν αποφάσισε να κλείσει την ΑΤΕ.

Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι η τράπεζα «έπρεπε να έχει επιπλέον των υφισταμένων ίδια κεφάλαια ύψους 3.945.061.000 ευρώ».
Και, όπως αναφέρει στη δεύτερη παράγραφο, λόγω «της αδυναμίας του πιστωτικού ιδρύματος να προτείνει σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής του επάρκειας, καθώς και αδυναμίας του βασικού μετόχου να καλύψει την ως άνω απαιτούμενη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων...», μπαίνει λουκέτο, χωρίζεται σε «κακή» και «καλή» τράπεζα και δωρίζεται στην Πειραιώς αντί... πινακίου φακής (95.000.000 ευρώ).
Και δείτε το μέγεθος της κομπίνας που αποκαλύπτει ότι για λόγους συγκάλυψης των δανείων των κομμάτων και των πολιτικών και κομματικών φίλων διαλύθηκε η ΑΤΕ.

Λοιπόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αδυναμία να καλύψει τα 3,94 δισ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά έχει τη δυνατότητα να πληρώσει 9,48 δισ. ευρώ για να πάει η Αγροτική στη στοργική για τα κόμματα και τους πολιτικούς «αγκαλιά» της Πειραιώς, γιατί τόσο κόστισαν οι «προίκες» και τα «πανωπροίκια» στον ελληνικό λαό.
Και τώρα βεβαίως τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει να διερευνήσει όλα αυτά τα σκανδαλώδη δάνεια.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα δάνεια 2 δισ. ευρώ περίπου 200 συνεταιρισμών που βρίσκονται στην «κακή» τράπεζα μόνο ένα εξυπηρετείται.
Και η σκανδαλώδης εύνοια προς τους συνεταιρισμούς συνεχίζεται ακόμα και σήμερα από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν θέλει να σπάσει... αβγά.

Και 1.300 (απλήρωτες) χορηγήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ σε πολιτικούς φίλους!

Αλλά η πολιτική διάσταση του σκανδάλου δεν περιορίζεται στα δάνεια των δύο κομμάτων καθεαυτά. Επεκτείνεται και στα δάνεια που έδωσε η ΑΤΕ από το 2000 έως το 2011 σε πολιτικούς και κομματικούς φίλους. Πρόκειται για 1.300 δάνεια συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία χάθηκαν, αφού χορηγήθηκαν χωρίς τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνη 27 υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας εκείνων των χρόνων. Τον Παναγιώτη Νικολούδη τον θυμάστε;

Για τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς των πρώτων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε, ο οποίος πριν από δύο χρόνια και ύστερα από έρευνα παρέδωσε στη Δικαιοσύνη ένα πόρισμα για τα 1.300 αγύριστα δάνεια, τα οποία κόστισαν στην ΑΤΕ 5 δισ. ευρώ (λιγότερα από τα κεφάλαια που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία δεν έγινε ποτέ για να παραδοθεί στην αγκαλιά της Πειραιώς).

Στην ανακοίνωσή του ο τότε υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς μεταξύ άλλων έγραφε: «Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θα αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το ‟σκάνδαλο της ΑΤΕ δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω (σ.σ.: 2000 ως 2011).

Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ηταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.
Ηταν, τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (αγροτικοί συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η λεηλασία της οικονομίας και του λαού με «αποδείξεις και ονόματα»!


Το Διυλιστήριο λέει : ''...Και παρόλο αυτά ο Άδωνις και ο Σιμορέλης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει. Το χειρότερο πάντως είναι ότι κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων και άλλη μια δεν γεννήθηκε ...''

Τα στοιχεία-σοκ από την έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αποκαλύπτουν την καταστροφή που προκάλεσαν στη χώρα τα (συνεχή) Μνημόνια

Tα Μνημόνια λεηλάτησαν την οικονομία και τον ελληνικό λαό! Μείωσαν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 61,6 δισ. ευρώ ή κατά 26%, στέρησαν από τα κρατικά ταμεία 5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνουν περικοπές κατά 19,13 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Και παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού το δημόσιο χρέος παραμένει στο μη βιώσιμο επίπεδο του 179% του ΑΕΠ! Το μόνο θετικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των Μνημονίων ήταν η πλήρης εξαφάνιση του δημοσιονομικού ελλείμματος-μαμούθ του 15,1% του ΑΕΠ, το οποίο καταγράφηκε για το έτος 2009, και η μετατροπή του λογιστικά... σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016.

Τα αποκαλυπτικά συμπεράσματα προκύπτουν από την έκθεση αναλυτικών στατιστικών δεδομένων με τίτλο «H ελληνική οικονομία», που συνέταξε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από την οποία προκύπτουν τα εξής:

■ Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ): Το 2009 το ΑΕΠ της Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές ανερχόταν σε 237,534 δισ. ευρώ. Μέσα στα επόμενα επτά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εφαρμόστηκαν τρία Μνημόνια, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 61,646 δισ. ευρώ ή κατά 25,9% και περιορίστηκε στα 175,888 δισ. ευρώ (τέλος του 2016). Αιτία, τα υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με τα

Μνημόνια, περιορίζοντας σημαντικά τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές σημειώθηκε το 2011, κατά τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου. Τη χρονιά εκείνη το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 19 δισ. ευρώ ή κατά 8,4%: Από 226,031 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010 περιορίστηκε στα 207,029 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2011.
Σε σταθερές τιμές έτους 2010, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε μείωση 5,5% το 2010, 9,1% το 2011, 7,3% το 2012 και 3,2% το 2013. Το 2014 σημείωσε άνοδο 0,4%, το 2015 υπέστη μείωση 0,2% και το 2016 κατέγραψε μηδενική μεταβολή.

■ Ισοζύγιο (έλλειμμα ή πλεόνασμα) γενικής κυβέρνησης: Για το έτος 2009 η ΕΛ.ΣΤΑΤ. οριστικοποίησε το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης στο 15,1% του ΑΕΠ, λίγο χαμηλότερα από το 15,7% του ΑΕΠ, όπου το είχε προσδιορίσει τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε επικεφαλής της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου. Ακολούθησαν τα πρώτα τρία χρόνια των Μνημονίων, όπου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης άρχισε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς.
Το 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 11,2% του ΑΕΠ.
Το 2011 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υποχώρησε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, στο 10,3%, παρά την πρωτοφανή φοροκαταιγίδα που ξέσπασε (και στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω).
Το 2012 το έλλειμμα έπεσε για πρώτη φορά επί Μνημονίων σε μονοψήφιο ποσοστό, και συγκεκριμένα στο 8,9% του ΑΕΠ. Ακολούθησε το 2013 μια πρόσκαιρη «επιστροφή» του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο πολύ υψηλό επίπεδο του 13,1% του ΑΕΠ. Την περίοδο 2014-2016 τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης επιταχύνθηκε σημαντικά.
Αυτό συνέβη εξαιτίας της εφαρμογής νέων «πακέτων» μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, στο πλαίσιο των προσπαθειών υλοποίησης του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου, αλλά και επειδή έπαψαν να επιδρούν αρνητικά στο ύψος του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος, που θα μειωνόταν!

Χρέος γενικής κυβέρνησης: Τα Μνημόνια επιβλήθηκαν για να επιλύσουν το πρόβλημα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που αντιμετώπισε το Ελληνικό Δημόσιο την άνοιξη του 2010 με τον αποκλεισμό του από τις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω δημοπρασιών μεσομακροπρόθεσμων τίτλων. Παρ' όλα αυτά, την περίοδο των Μνημονίων το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε ως απόλυτο μέγεθος και εκτινάχθηκε στα ύψη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Παρότι μεσολάβησε η αναδιάρθρωση του 2012 με τη διαδικασία του PSI, η οποία προέβλεπε το «κούρεμα» της αξίας ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους άνω των 200 δισ. ευρώ κατά 53,5%, εν τούτοις οι πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν, κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περιόρισαν σημαντικά την τελική μείωση του ονομαστικού χρέους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά ελλείμματα των ετών 2010-2013 και τη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2016 οδήγησε τελικά στην αύξηση αντί στη μείωση του χρέους τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστού επί του ΑΕΠ: Από 301,062 δισ. ευρώ ή 126,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2009 το χρέος της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε στα 314,897 δισ. ευρώ ή στο 179% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016. Διογκώθηκε, δηλαδή, κατά 14,835 δισ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος και κατά 52,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Λιγότερα τα έσοδα παρά τα χαράτσια!

■ Εσοδα γενικής κυβέρνησης: Το 2009 τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 92,488 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 27,826 δισ. ευρώ προέρχονταν από φόρους στην παραγωγή και στις εισαγωγές (έμμεσοι φόροι), τα 20,292 δισ. ευρώ ήταν εισπράξεις από φόρους στα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, και τα 29,344 δισ. ευρώ ήταν έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το 2016, έπειτα από επτά χρόνια εφαρμογής τριών μνημονίων και επιβολής του πλήθους φοροεισπρακτικών μέτρων που αναφέραμε παραπάνω, τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στα 87,473 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αντί να αυξηθούν τα έσοδα με τόσα μέτρα που επιβλήθηκαν, μειώθηκαν σωρευτικά κατά 5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα από τους φόρους στα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 2,14 δισ. ευρώ, από 20,292 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 σε 18,147 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ τα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώθηκαν κατά 4,412 δισ. ευρώ, από 29,344 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 στα 24,932 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Αυτές οι μειώσεις είναι ενδεικτικές των επιπτώσεων που είχαν στα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων τα υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα όλης της περιόδου 2010-2016. Τα μόνα έσοδα που αυξήθηκαν την περίοδο 2010-2016 ήταν οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές. Η αύξησή τους, από το τέλος του 2009 έως το τέλος του 2016, έφτασε τα 2,178 δισ. ευρώ. Οφείλεται, όμως, κυρίως στη μεγάλη αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρος που σημειώθηκε το 2016.

■ Δαπάνες γενικής κυβέρνησης: Η εφαρμογή των Μνημονίων συνέβαλε στη σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., την περίοδο από το τέλος του 2009 έως το τέλος του 2016 οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν κατά 42,269 δισ. ευρώ ή κατά 32,9%, από τα 128,454 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει το 2009 υποχώρησαν στα 86,185 δισ. ευρώ το 2016. Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστησαν οι δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο, για συντάξεις και για κοινωνικές παροχές. Οι δαπάνες για μισθοδοσία στο Δημόσιο περικόπηκαν κατά 9,447 δισ. ευρώ ή κατά 30,41%, από 31,06 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 σε 21,613 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις και κοινωνικές παροχές συρρικνώθηκαν κατά 9,683 δισ. ευρώ ή κατά 19,79%, από 48,928 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 σε 39,245 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν ρόλο οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων που επιβλήθηκαν το 2010, το 2013 και το 2014 και τις περιγράψαμε παραπάνω.

«Βούλιαξε» το εισόδημα των 6.194.233 φορολογουμένων

Εισοδήματα 18,54 δισ. ευρώ χάθηκαν κατά τη διάρκεια της «μαύρης» επταετίας 2010-2016 των Μνημονίων. Τα συγκριτικά στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2010 και το 2016, για να δηλωθούν εισοδήματα των ετών 2009 και 2015 αντίστοιχα, δείχνουν ειδικότερα:

1 Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα των φυσικών προσώπων μειώθηκε κατά 18,54 δισ. ευρώ ή κατά 18,43%, από τα 100,64 δισ. ευρώ το 2010 (για το 2009) στα 82,1 δισ. ευρώ το 2016 (για το 2015). Κι αυτό παρότι ο αριθμός των φορολογουμένων (οικογένειες και άγαμα φυσικά πρόσωπα) αυξήθηκε από 5.694.978 το 2010 σε 6.194.233 το 2016.

2 Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσε το 2010 (για το έτος 2009) το 40,2% του συνόλου των φορολογούμενων νοικοκυριών, δηλαδή 2.289.395 οικογένειες και απλοί (άγαμοι) φορολογούμενοι. Το 2016, ο αριθμός των νοικοκυριών που δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ (για το 2015) κάλυπτε το 57,73% του συνόλου, καθώς ανήλθαν σε 3.575.990. Δηλαδή, ο αριθμός των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 1.286.595 ή κατά 56,2% την επταετία 2009-2015!

3 Οι μισθωτοί υπέστησαν τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες την περίοδο 2009-2015. Το μέσο ετήσιο δηλωθέν και φορολογούμενο εισόδημα κάθε νοικοκυριού μισθωτών υποχώρησε κατά 23,51%, από 19.862,76 ευρώ το 2009 σε 15.192.84 ευρώ το 2015. Δεύτεροι σε εισοδηματικές απώλειες έρχονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εμφανίζονται με μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα 24.592,72 ευρώ το 2009 και 19.695,85 ευρώ το 2015. Η μείωση του μέσου ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματος αυτών των φορολογουμένων ανήλθε σε ποσοστό 19,91% μεταξύ του 2009 και του 2015. Στην τρίτη θέση όσον αφορά τις εισοδηματικές απώλειες βρίσκονται οι συνταξιούχοι, των οποίων το μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα μειώθηκε από 16.555,44 ευρώ το 2009 σε 13.502,87 ευρώ το 2015. Η μείωση του ετησίου εισοδήματος των συνταξιούχων ήταν της τάξεως του 18,44% μεταξύ των ετών 2009 και 2015.

4 Η μείωση του φορολογούμενου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων κατά ποσοστά 23,51% και 18,44% αντίστοιχα την περίοδο 2009-2015 είχε ως φυσική συνέπεια να μειωθούν σε απόλυτα μεγέθη και οι φορολογικές επιβαρύνσεις τους. Συγκεκριμένα, για τα έτη 2009-2015 η μέση ετήσια φορολογική επιβάρυνση, όπως αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2010-2016, μειώθηκε κατά 4,5% για τους μισθωτούς και κατά 24,66% για τους συνταξιούχους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όμως, στις περιπτώσεις των φορολογουμένων που άσκησαν ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα και των αγροτών. Γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, η μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων δεν οδήγησε και σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009-2015, ενώ το μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκε, όπως προαναφέραμε, κατά 19,91%, από 24.592,72 σε 19.695,85 ευρώ, η μέση ετήσια φορολογική επιβάρυνσή τους αυξήθηκε κατά 51,28%, από 2.785,79 σε 4.214,33 ευρώ! Επίσης, την ίδια περίοδο, ενώ το μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα των αγροτών μειώθηκε κατά 9,19%, η μέση ετήσια φορολογική επιβάρυνσή τους αυξήθηκε κατά 66% (!), από 741,65 σε 1.231,20 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή εξηγείται εν μέρει από το ότι γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων ελήφθησαν την περίοδο 2009-2015 τα πλέον αυστηρά φοροεισπρακτικά μέτρα, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος (με συντελεστή 26% για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες και 13% για τους αγρότες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έννοια «φορολογική επιβάρυνση» συμπεριλαμβάνονται για το έτος 2016 (εισοδήματα 2015) και τα στοιχεία για τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, με τα οποία χρεώθηκαν τα νοικοκυριά. Αντιθέτως, το 2010, όταν φορολογήθηκαν τα εισοδήματα του 2009, δεν είχαν ακόμη επιβληθεί αυτοί οι τρεις φόροι.
Πηγή www.dimokratianews.gr

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Μανωλάκης στην Πνύκα..

     Το σύστημα μπορεί να είναι πανίσχυρο,
..αλλά πολλές φορές, πάμπολλες, δείχνει και πανηλίθιο.
Παράδειγμα οι επισκεψεις τύπου Μανωλάκη-μαριονέτας των τραπεζών,
..που αντί του επιθυμητού τους στόχου που είναι η προπαγάνδα και ο υπνωτισμός του πόπολου,
..και αντί να προσπαθεί
(το σύστημα) να περάσει όσο το δυνατόν απαρατήρητο, και να κάνει την βρώμικη-εγκληματική δουλειά του όσο το δυνατόν πιό αθόρυβα,
..αντίθετα, με τυμπανοκρουσίες και επίδειξη μιάς πέτσινης και ούτε καν, μιάς πλαστικής δημοκρατίας, καταφέρνει να υπενθυμίσει τον λόγο για τον οποίο είναι μισητό απ' τον λαό,
..και καταφέρνει ακόμη να ατσαλώσει την θέληση πολλών για αντίδραση-αντίσταση-ανυπακοή.

Πήγε λοιπόν ο Μανωλάκης στην Πνύκα και μίλησε για δημοκρατία.
Όπως μιλάει για δημοκρατία όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο μικρός (ελάχιστος) Αλέξης.
Εννοώντας προφανώς την δημοκρατία της παράλυσης μιάς μεγαλούπολης για να μπορέσουν να κινηθούν με ασφάλεια οι λαοπρόβλητοι ηγέτες.
Εννοώντας οπωσδήποτε την δημοκρατία των τεσσάρων χιλιάδων αστυνομικών-μπράβων, και δεκάδων σωματοφυλάκων για την προστασία απ' την αγάπη του λαού.
Και ήταν λέει περήφανος που μιλούσε εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία,
..εκεί που συγκαλούνταν η εκκλησία του δήμου (όχι το παπαδαριό, αλλά η συνέλευση των Αθηναίων απ' τον 6ο μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ),
..χωρίς προφανώς να τολμήσει να ξεστομίσει τις δύο λεξούλες που περιγράφουν εκείνο το μοναδικό στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου όλων των εποχών πολίτευμα.

Εκείνες τις δύο λεξούλες που πλανιώνται σαν φάντασμα πάνω απ' την ολοκληρωτική-νεοναζιστική Ευρωπαϊκή "Ένωση",
..και που στοιχειώνουν τους πιό τρομαχτικούς εφιάλτες των τιποτένιων που λέγονται ηγέτες των χωρών της Ε.Ε.,
..και των καθαρμάτων που αποτελούν την δοτή ηγεσία του υπερεθνικού οργανισμού "Ευρώπη Α.Ε.".
Δυό λεξούλες μόνον: άμεση δημοκρατία.

Το πραγματικό πολίτευμα των αρχαίων Αθηνών,
..το μόνο πολίτευμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "δημοκρατία",
..η μονάκριβη εφαρμοσμένη κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας στην ανθρωπότητα όλων των αιώνων.
Αυτό το πολίτευμα που ξορκίζουν σαν κακό εφιάλτη τα αποβράσματα των τραπεζών, των μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, οι νεοναζιστές-δουλίτσες του φον-σακάτη.

Και οι Μανωλάκηδες και μικροί (ελάχιστοι) Αλέξηδες ξεφαντώνουν με τους πανηγυρικούς τους υπέρ της τάχα δημοκρατίας τους,
..μιάς κουτσής, ανάπηρης, ευνουχισμένης, τηλεκατευθυνόμενης αντιπροσωπευτικής "δημοκρατίας".
Η δημοκρατία τους όπως την έχουν εξελίξει και όπως την εννοούν στην "ενωμένη" Ευρώπη δεν είναι δημοκρατία.
Δημοκρατία χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας και χωρίς κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει.
Είναι το προσωπείο ενός νέου έρποντος φασισμού,
..ενός ολοκληρωτισμού της ελίτ των τραπεζών και του χυδαίου πλούτου.
Αν θα τολμούσαν κάποτε μανωλάκηδες κι αλέξηδες να προφέρουν τις λέξεις "άμεση δημοκρατία", φλύκταινες και έλκη θα έβγαζαν στο στόμα, σαν βαμπίρ που τα είδε ο ήλιος θα καιγόντουσαν.

Το σύστημα έστειλε στον ιερό χώρο της Πνύκας τον Μανωλάκη, και τον κάθε μανωλάκη για να συλήσει τον χώρο, να τον μαγαρίσει, να οικειοποιηθεί μία έννοια που ποτέ δεν του ανήκε.
Σαν να θέλεις να βάλεις κοπριά στο σαλόνι για να το αχρηστεύεις για πάντα απ' την μυρωδιά που θα παραμείνει και μετά την απομάκρυνση της βρωμιάς.
Ο χώρος όμως είναι ιερός και δεν μιαίνεται.
Αντίθετα καίει, τσουρουφλίζει κάθε ιερόσυλο, βάζει στον μεγεθυντικό φακό την μικρότητά του και τις αισχρές επιδιώξεις του.

Στείλτε κι άλλους.
Στείλτε στίφη βαρβάρων της Παγκοσμιοποίησης..
Θα γίνουμε πιό δυνατοί!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....