Διυλιστήριο: 10/20/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Μπλόκαραν" πλειστηριασμό ακινήτου ανώνυμης εταιρίας - Τα χρήματα προορίζονταν για καταβολή δεδουλευμένων


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάτρα

"Μπλόκαραν" πλειστηριασμό ακινήτου Ανώνυμης Εταιρίας στην Πάτρα, τα χρήματα του οποίου προορίζονταν για να πληρωθούν δεδουλευμένα εργαζόμενων.

Τη συγκεκριμένη καταγγελία έκανε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας. Όπως είπε  ο κ. Ρούσκας, οι εργαζόμενοι είχαν κινηθεί νομικά κατά της εταιρίας που εδρεύει στην Πάτρα για να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα το οφειλόμενο ποσό της εταιρίας πρός τους εργαζόμενους ήταν 650.000 ευρώ.

Χθες η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας όπου εκεί οι διαδικασίες δεν προχώρησαν λόγω του "μπλόκου" των συγκεντρωμένων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς.

"Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η συμβολαιογράφος στην Πάτρα που έχει αναλάβει την υπόθεση", τονίζει ο κ. Ρούσκας. Και συνεχίζει: "Αν είναι να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τα χρήματα που τους οφείλονται για να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε κάτι δεν πάει καλά".

Πάντως, τις τελευταίες μέρες το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στην Πάτρα ενισχύεται κατά των διαδικασιών που βγάζουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες. Έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται δεκάδες πολίτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις υποθέσεις.

Θεσσαλονίκη 

Ανακοίνωση πριν τον πλειστηριασμό των εργαζομένων της Φιλκεραμ Τζόνσον που ζητούν τα δεδουλευμένα

Ανακοίνωση 16/10/2016

Συνάδελφοι,

Στις 20 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί για το οικόπεδο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ μετά την παρέλευση της ΠΝΠ, την οποία επέβαλε η Κυβέρνηση χωρίς λόγο, όπως αποδείχτηκε.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 10πμ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ.

Όσον αφορά τη ΒΙΟΜΕ, που είναι μια πτωχευμένη εταιρεία εδώ και χρόνια, είναι γνωστό ότι δεν έχει ακίνητη περιουσία, παρά μόνο κινητή (μηχανήματα-πρώτες ύλες-προϊόντα). Χρησιμοποιούσε για τη λειτουργία της ένα χώρο μέσα στο ακίνητο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ με ενοίκιο, του οποίου το συμβόλαιο έχει λήξει από το 2014, που βέβαια έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνεται.

Άρα όλες αυτές οι πολεμικές ανακοινώσεις που βγάζουν οι γνωστοί καταληψίες περί ματαίωσης του πλειστηριασμού είναι χωρίς περιεχόμενο, γιατί ούτως ή άλλως ποτέ δεν απέτρεψαν πλειστηριασμό. Σκοπό έχουν μόνο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ακόμα και αυτών των μειοψηφιών αλληλέγγυων που προσπαθούν να επιστρατεύσουν. Οι οποίοι και άσχετοι με την υπόθεση είναι, και κάνουν κακό σε εργαζόμενους.

Στις 20/10 λοιπόν στα Δικαστήρια δε θα είναι κανένας Επιχειρηματίας, κανένας μέτοχος, κανένας Εργοδότης, αλλά Εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ, που 6 χρόνια τώρα είναι απλήρωτοι και περιφρουρούν την περιουσία του Κράτους και των Εργαζομένων.

Την ανακοίνωση μπορείτε την δείτε ΕΔΩ

Πηγή www.tempo24.gr


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δίωξη για φοροδιαφυγή στον Δημήτρη Κοντομηνά

Της Άννας Κανδύλη
Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου 48 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων την περίοδο 2006-2008, ασκήθηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά.

Η υπόθεση αφορά σε έλεγχο στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς συνδυάζοντας στοιχεία από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν και οι αποκλίσεις που αφορούν στον πρόεδρο του ALPHA, ο οποίος ενώπιον των εισαγγελέων αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης. Ο επιχειρηματίας είχε προσφύγει και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση, ωστόσο ο επανέλεγχος δεν τον δικαίωσε.

Έτσι, η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε στην άσκηση των ποινικών διώξεων και η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε ειδικό ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κοντομηνάς έχει ακόμη ένα δικαστικό μέτωπο ανοιχτό, καθώς είναι μεταξύ των 35 κατηγορούμένων που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στον ΠτΔ η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι Τσολακίδου


Το μπλογκ δικαιώνεται για την αριστεία. Πρώτοι εμείς αναδείξαμε (ΕΔΩ) το θέμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας μας για τρίτη φορά, Τσολακίδου. Επιτέλους, ακολουθούμε τον σωστό δρόμο της ανάδειξης και των καλυτέρων, και στο επίπεδο του πνεύματος 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠIOY ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ
ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
19.10.2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Π.Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων στο Σκάκι για το 2016 Σταυρούλα Τσολακίδου, την οποία συνόδευαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ.Σταύρος Κοντονής και ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ.κ.Γιώργος Μακρόπουλος και Βασίλης Θεοδωρίδης.

ΣΤ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Δεν σας φέραμε ένα χρυσό μετάλλιο σήμερα, κύριε Πρόεδρε. Σας φέραμε ένα ‘χρυσό’ κορίτσι. Και σας λέω, κύριε Πρόεδρε, ένα ‘χρυσό’ κορίτσι, γιατί διαπρέπει και ως μαθήτρια και ως αθλήτρια και είναι υψηλής αγωγής και ήθους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’αυτό θέλω να σε συγχαρώ. Αλλά αυτά τα συγχαρητήρια έχουν δύο όψεις: Η πρώτη είναι γιατί σου αξίζουν συγχαρητήρια γι’αυτό που πέτυχες. Είναι κορυφαία πραγματικά διάκριση, και μάλιστα για τρίτη φορά. Αυτό είναι το πρώτο. Κυρίως όμως, θέλω να σε συγχαρώ αλλά και να σ’ευχαριστήσω γιατί είσαι ένα υπόδειγμα αριστείας και στο σκάκι, αλλά και στο σχολείο. Και αυτό το υπόδειγμα δεν είναι κάτι που αφορά μόνον εσένα. Αφορά όλη τη νέα γενιά. Και τέτοια υποδείγματα τα έχει ανάγκη η νέα γενιά. Είναι εκείνη που έχει υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα απ’αυτή την βαθιά κρίση που μαστίζει τον Τόπο. Δίνεις, λοιπόν, το παράδειγμα στους νέους ανθρώπους για ν’αντιληφθούν ότι αν εκείνοι πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους μπορούν να καταφέρουν πολλά. Συνέχισε έτσι και εύχομαι και πολλοί άλλοι να συνεχίσουν το δικό σου παράδειγμα.

ΣΤ.ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Και στο μέλλον θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να φέρω κι άλλες επιτυχίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το μεγάλο καλό με το σκάκι είναι το εξής: Ενώ στον κλασικό αθλητισμό οι διακρίσεις κρατάνε σχετικά λίγο και πρέπει κανείς να προσέξει τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του, στο σκάκι μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά μαζί. Και το ωραίο είναι ότι το σκάκι οξύνει τη σκέψη ακόμα και για τα όσα επιστημονικά έχεις να κάνεις στην πορεία. Είναι ένας ωραίος συνδυασμός και έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτόν τον συνδυασμό θα τον αξιοποιήσεις στο έπακρο. Να είναι ο Θεός μαζί σου.

ΣΤ.ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ: Μακάρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ήθελα να σου προσφέρω ένα μικρό ενθύμιο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, είναι εντελώς συμβολική η αξία του, απλώς να θυμάσαι ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι την σημασία αυτού που έχεις καταφέρει.

ΣΤ.ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.-

Πηγή olympia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τέλος οι εργολάβοι στο δημόσιο!

 

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία καταργούνται οι εργολάβοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης.

Με κοινή τροπολογία στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουν νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητες, φύλαξης και σίτισης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έκανε στην σελίδα του στο fb ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οπως αναφέρει ο υπουργός:

Το 1998 νομοθετείται για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα η εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε τρίτους (εργολάβους), υπό την προϋπόθεση ότι η αμοιβή του αναδόχου δεν θα υπερβαίνει το κόστος από την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στους σχετικούς τομείς.

Τρία χρόνια μετά, το 2001, η πρόβλεψη για το όριο αυτό καταργείται. Και η πρακτική των εργολαβικών αναθέσεων γενικεύεται, γίνεται καθεστώς.

Το αποτέλεσμα μέχρι τις μέρες μας ήταν: α) να εκτιναχθεί το κόστος των εργολαβικών συμβάσεων, λόγω των πρακτικών καρτέλ που επέβαλλαν οι ανάδοχοι και λόγω της κατάργησης του πλαφόν και, β) να καταστρατηγηθούν όλα τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει εκτεταμένη παραβατικότητα, όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του Μητρώου Παραβατών στους κλάδους φύλαξης και καθαρισμού.

Με την κατάσταση αυτή τελειώνουμε. Στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουμε αύριο νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς αυτό.

Διαβάστε την ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πάνω από 17.000 ευρώ η μηνιαία εξοικονόμηση

Πώς προκύπτει η εξοικονόμηση για τα νοσοκομεία από τις νέες συμβάσεις και πώς ωφελούνται οι καθαρίστριες; Ο διοικητής του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος έχει πραγματοποιήσει σχετική μελέτη, από την οποία προκύπτουν τα εξής: Την 1η Ιουνίου ξεκίνησαν να εργάζονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας 52 άτομα, με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, σύμφωνα με το άρθρο 97 του νόμου 4368/2016.

Από αυτούς, οι 30 απασχολούνται στον τομέα καθαριότητας, οι έξι στον τομέα της φύλαξης και οι 16 στον τομέα της εστίασης. Η τελευταία ετήσια σύμβαση για καθαριότητα που είχε υπογραφεί με την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, άγγιζε το ποσό των 741.948 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβανόταν και το κόστος των αναλώσιμων υλικών καθαριότητας. Το μηνιαίο τιμολόγιο που έκοβε η εταιρεία προς το νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν αξίας 61.829 ευρώ.

Με το νέο καθεστώς και «αγοράζοντας» το νοσοκομείο από τις καθαρίστριες τον ίδιο αριθμό ωρών εργασίας, η δαπάνη της καθαριότητας διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ τον μήνα (30 άτομα Χ 1.200 ευρώ μεικτά). Στα 1.200 ευρώ περιλαμβάνονται βασικός μισθός (780 ευρώ), ανθυγιεινό επίδομα (150 ευρώ), εργοδοτικές εισφορές (223 ευρώ) και επίδομα παιδιού (50 ευρώ).

Το μηνιαίο κόστος για πρόσθετες αμοιβές (Σαββατοκύριακα και αργίες) ανέρχεται σε 1.600 ευρώ και για τους 30 εργαζόμενους. Στα παραπάνω ποσά προστίθενται μηνιαίως 7.000 ευρώ για υλικά καθαριότητας.

Ετσι, το συνολικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 44.600 ευρώ και είναι κατά 17.220 ευρώ χαμηλότερο από το κόστος του εργολάβου. Η ετήσια, δε, εξοικονόμηση για το νοσοκομείο ανέρχεται στα 206.748 ευρώ ή 28%.

Καταγγελίες

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες από τους εργαζομένους για πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών από τους εργολάβους. Σε πολλές περιπτώσεις, η καθυστέρηση οφειλόταν στον επιχειρηματία και σε άλλες στο νοσοκομείο και στην κρατική γραφειοκρατία.

Τα προβλήματα αφορούν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, καθώς ορισμένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα απασχολούν έως και το 20% του προσωπικού τους με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για εργάτες καθαριότητας, επικουρικούς με πεντάμηνη σύμβαση και εργαζόμενους από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής κατήγγειλαν πρόσφατα ακόμη και εκδικητικές απολύσεις από τον εργολάβο, έπειτα από κινητοποιήσεις που είχαν κάνει, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Πηγή www.mplokia.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

86 ιατρικές πράξεις θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ -Ποιες είναι

Ποιες είναι οι ιατρικές πράξεις για τις οποίες οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς πλέον τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Συνολικά 86 ιατρικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή μαστογραφία, θα αποζημιώνονται στο εξής από τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο κοστολόγησης και ανακοστολόγησης, που προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στην ανακοστολόγηση περιλαμβάνεται και η «διαγνωστική αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 ευρώ. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 ευρώ στα 400 ευρώ είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).

Όσο αφορά την κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:

*Ψηφιακή Μαστογραφία

*Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου

*Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση

*HPV

*Αξονική Στεφανιογραφία

*Κολπικό Υπερηχογράφημα

*PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διπλή νυχτερινή πρόκληση! Υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους πάνω από τη νησίδα ΠαναγιάΝέα Τουρκική πρόκληση, νυχτερινή αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα με διπλή υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Παναγιά. πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα τουρκικό «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος τύπου .

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ στις 3:38 σήμερα το πρωί τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής Συνεργασίας CN-235 της αεροπορίας του τουρκικού Ναυτικού μπήκε στο FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας υπερπτηση πετώντας σε ύψος 3.400 ποδών πάνω από τη νησίδα Παναγιά και ένα λεπτό αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών.

Το ίδιο αεροσκάφος περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 5:38 πέταξε πάλι στο ίδιο ύψος πάνω από την ελληνική νησίδα.

Το τουρκικό CN-235 αναγνωρίσθηκε και αναχαιτήστηκε σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ κατά πάγια πρακτική.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στα 402 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- Χρέη ακόμα σε ΕΝΦΙΑ, ΙΚΑ, ΔΕΗ ,εργαζόμενους

του Θάνου Καμήλαλη

Ένα βήμα μακριά από την πτώχευση μοιάζουν να βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που βαρύνονται με χρέη εκατομμυριών ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Τα δύο από τα τρία κόμματα που ανέλαβαν τη «σωτηρία» της χώρας, αδυνατούν εδώ και χρόνια να βρουν μία λύση στα εσωτερικά τους οικονομικά προβλήματα. Φαίνεται ότι στη δική τους περίπτωση, το «μνημόνιο» δεν είναι αρεστή λύση

Η διαφορά αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και των κομματικών χρεών, συνοψίζεται στην άποψη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που ενώ είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στην περίπτωση του χρέους του κόμματος του ζητεί… διαγραφή. Τα τελευταία γεγονότα, με το εξώδικο της Τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ αλλά και την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, αποκάλυψαν μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ αποκάλυψε ότι το συνολικό χρέος των κομμάτων προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 418 εκατ ευρώ. Από αυτά, τα 402 εκατ δεν εξυπηρετούνται και σχεδόν όλο το ποσό αφορά τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει στις τράπεζες 210,8 εκατ ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 189,7 εκατ ευρώ. Πρόκειται για ένα χρέος που φαίνεται ότι μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Το 2009 για παράδειγμα, όταν ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ, το κόμμα είχε χρέος περίπου το μισό του σημερινού, περίπου 106 εκατ ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, είχε εκτιμήσει το συνολικό χρέος των δύο κομμάτων στα 270 εκατ ευρώ, απαντώντας επίσημα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη, στο Ευρωκοινοβούλιο
Τη μερίδα του λέοντος στις δανειοδοτήσεις κομμάτων έχει η τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχει απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα και την Marfin – Egnatia, αναλαμβάνοντας επίσης και τα «θαλασσοδάνεια» τους. «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν στην Πειραιώς 131 και 108 εκατ. αντίστοιχα. «Τα δύο πρώτα δάνεια προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι καταγγελμένα. Επομένως, έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να μπορέσουμε να εισπράξουμε ό,τι εισπράξουμε» ανέφερε τον Ιούλιο στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Πουλόπουλος, ξεχνώντας βέβαια να υπολογίσει τις προσαυξήσεις. Μαζί με τους τόκους υπερημερίας, το ποσό αυτό αυξάνεται σημαντικά και ξεπερνάει τα 300 εκατ ευρώ συνολικά. Παρά το γεγονός ότι τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται από το 2011 και το 2012, η Πειραιώς αποφάσισε να τα καταγγείλει αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016. Τελευταία κίνηση της Πειραιώς κατά της ΝΔ είναι η αγωγή για ολόκληρο το ποσό του δανείου, ύψους 160 εκατ ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις , που αποκάλυψε η εφημερίδα «Αγορά» πριν λίγες μέρες.
Ανάλογη, αλλά σε μικρότερη κλίμακα είναι η κατάσταση στα δάνεια των δύο κομμάτων από τις υπόλοιπες τράπεζες. Συνοπτικά:
  • Attica Bank: To 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε 5 εκατ ευρώ ενώ η ΝΔ 2,3 εκατ ευρώ. Από τα δάνεια αυτά το ΠΑΣΟΚ έχει αποπληρώσει μόνο 204.000 ευρώ, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ. «Η ΝΔ δεν έχει πραγματοποιήσει στην τράπεζά μας κάποια καταβολή, ούτε σε τόκους» τόνισε ο κ.Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι η Attica έστειλε τέσσερις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013, μία 2014, ενώ έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων» τόνισε στην κατάθεση του στην Εξεταστική ο διευθύνων σύμβουλος της Attica, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.
  • Eurobank: To ΠΑΣΟΚ έχει λάβει 5,2 εκατ ευρώ και η ΝΔ 3,3 εκατ. Μέχρι το 2010 το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του. «Το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί. Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. Έσοδα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στην Εξεταστική. Παραδέχτηκε επίσης ότι η τελευταία πληρωμή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς την Τράπεζα για τα δάνειά τους, έγινε το 2011. Από τότε και μετά δεν καταβλήθηκε καμία πληρωμή όπως είπε, και για αυτό η τράπεζα προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων στα δύο κόμματα. Ωστόσο τα εξώδικα ήρθαν τρία χρόνια μετά, το 2014…
  • Εθνική Τράπεζα: Σύμφωνα με την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, στην Εξεταστική, δεν εξυπηρετούνται δάνεια 5 εκατ ευρώ της ΝΔ και 8,7 εκατ του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση της Εθνικής αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει και… μεγάλη φαντασία στις εγγυήσεις αποπληρωμής, αφού έχει βάλει εγγύηση την επιχορήγηση του 2019 και του 2020.
Για έναν οποιονδήποτε δανειολήπτη, είτε φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση, η αδυναμία αυτή να ανταποκριθεί στις οφειλές του θα σήμαινε αυτόματα και άμεσες κυρώσεις από τη μεριά των τραπεζών, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσαν στην πτώχευση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν χαρακτηριστεί (π.χ. από την Attica) ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες, χαρακτηρισμός που σύμφωνα και με τον τελευταίο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών σημαίνει άμεσες ενέργειες από τις τράπεζες για να πληρωθούν οι οφειλές (κατασχέσεις, ρευστοποιήσεις, άλλες νομικές ενέργειες). Ουσιαστικά, τα δύο κόμματα δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους από το 2013, ωστόσο μέχρι τώρα (ακόμα και με την αγωγή της Πειραιώς που χρειάζεται χρόνο μέχρι να τελεσιδικήσει) δεν έχουν αντιμετωπίσει καμία κύρωση. Για ένα κόμμα όμως (μάλιστα ένα κόμμα με το βλέμμα στην εξουσία) φαίνεται ότι οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν. Τρόποι ωστόσο για να… αφεθούν οι παλιές αμαρτίες πάντα βρίσκονται

«Λύσεις» υπάρχουν

Όσο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, έβρισκαν πάντα τρόπους, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης, είτε να παίρνουν οικονομικές «ανάσες», είτε να εξασφαλίζουν ασυλία για «ύποπτες» συναλλαγές με τις τράπεζες.
Τον Απρίλιο του 2013 τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι Δημήτρης Χριστογιάννης, Δημήτρης Τσουμάνης και Διονύσης Σταμενίτης, πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή, καταθέτουν τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια. Εκτός του προκλητικού χρόνου κατάθεσης της τροπολογίας, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Πεπονή και Μουζακίτη για τους υπέρογκους δανεισμούς των δύο κομμάτων. Η υπόθεση πέρασε άμεσα στο αρχείο, καθώς τότε θεωρήθηκε ότι η τροπολογία καλύπτει και τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα, ωστόσο μιλώντας στην Εξεταστική την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η τροπολογία «δεν αφορά δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση», δήλωση που προκάλεσε άμεσα την παρέμβαση του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου
Η πιο γνωστή όμως ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα κόμματα κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ψήφισε το «ακατάσχετο και ανεκχώρητο» του 40% της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκο και επιτρέπει, ακόμα και σήμερα, στα κόμματα να παίρνουν χρήματα από το ελληνικό κράτος, μολονότι δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Όταν ο Βενιζέλος έδωσε ασυλία στον εαυτό του

Η ιστορία διδάσκει ότι όταν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία θέλει, μπορεί να… καλύψει τα πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ασυλία που έδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον… εαυτό του, για τη χορήγηση 100 εκατ ευρώ κρατικού χρήματος στην Proton Bank, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Tον Ιούλιο του 2011 ο κ. Βενιζέλος διαβίβασε, μέσω του τότε γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ηλία Πεντάζου, και σε συνεννόηση με τον τότε διοικητή της ΤτΕ, την εντολή να πιστώσει στην τράπεζα Proton Bank 100.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Δύο μήνες μετά οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την τράπεζα, με αποτέλεσμα ο πρώην ιδιοκτήτης της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, να κατηγορείται για υπεξαίρεση, απάτη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Επί εποχής Λαυρεντιάδη η Proton Bank φέρεται να ενέκρινε δάνεια αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που ήλεγχε ο ίδιος ή συνεργάτες του. Επιπλέον κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ο ίδιος από την τράπεζα 51 εκατομμύρια ευρώ. Ο Λαυρεντιάδης επέστρεψε τα 51 εκατ. επικαλούμενος διάταξη που προβλέπει την άρση της δίωξης σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα παράνομα κέρδη. Ωστόσο, η αίτηση άρσης της δίωξης απορρίφθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες.
Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που φέρεται να δάνεισε ο Λαυρεντιάδης στις επιχειρήσεις του (τα οποία αποτελούσαν το 40% των συνολικών δανείων της τράπεζας, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ) χορηγήθηκαν ενώ η οικονομική κρίση είχε ήδη ξεσπάσει στην Ελλάδα. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2011 η Proton Bank έγινε η πρώτη τράπεζα που διασώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με κόστος που υπολογίζεται στο 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ. Έναν μηνα μετά το «δώρο» των 100 εκατ στην Proton, ο Βενιζέλος έφερε στη Βουλή νομοθετική διάταξη (Ν 4002/ ΦΕΚ/180/Α/22.8.2011) που προσέφερε ασυλία στον εαυτό του. Συγκεκριμένα νομιμοποίησε, με αναδρομική ισχύ από το 1997, την τοποθέτηση διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να απαιτείται η έγκριση της πίστωσης από επιτροπή.
Επομένως, τρόποι για να σβηστούν παλιές αμαρτίες (και να φορτωθούν τα βάρη οι φορολογούμενοι φυσικά) πάντα βρίσκονται. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, εκτός της πιθανής μελλοντικής νομοθετικής παρέμβασης, υπάρχει και ένα ακόμα ενδεχόμενο. Η αλλαγή ονόματος. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να… μετονομασθεί, υπό τον μανδύα της «ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης». Πρώτα ήταν η «Ελιά», τώρα είναι η «ΔημοκρατικηΣυμπαράταξη. Ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος που θα συνοδεύεται από αλλαγή ΑΦΜ, θα σημάνει και τη διαγραφή των χρεών του ΠΑΣΟΚ. «Αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ΑΦΜ και όνομα, θα χάσετε τα λεφτά σας;» είχε ρωτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. «Δεν είμαι βέβαιος να σας απαντήσω. Όμως, έτσι όπως το λέτε, μπορεί να είναι ορατό αυτό το πρόβλημα» απάντησε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Χρέη σε ΙΚΑ, ΔΕΗ, εργαζόμενους

Όμως όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, τα προβλήματα δεν σταματούν στα χρέη προς τις τράπεζες. Στα τέλη του 2013 αποκαλύφθηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κυβέρνηση τότε) έχει πάνω από μισό εκατ χρέος στη ΔΕΗ, ενώ μάλιστα για το κτίριο της στη Συγγρού δεν πλήρωνε ούτε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (νυν ΕΝΦΙΑ), που είχε εμπνευστεί η ίδια. Η αποκάλυψη προκάλεσε την έρευνα του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδη Κορέα. Λίγο μετά την αποκάλυψη η ΝΔ αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μέρος των χρεών της και να προβεί σε διακανονισμό των υπολοίπων σε 30 άτοκες δόσεις. Ζήτημα είχε δημιουργηθεί πριν μερικούς μήνες και με τους απλήρωτους εργαζομένους στα γραφεία της ΝΔ, στους οποίους οφείλονταν δεδουλευμένα ακόμα και 8 μηνών.
Παράλληλα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν χρέη και προς το ΙΚΑ. Το 2012 τα δύο κόμματα όφειλαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 1,7 εκατ. ευρώ συνολικά στο ΙΚΑ, ενώ μετά από ρυθμίσεις οι οφειλές τους έπεσαν στο μισο εκατομμύριο ευρώ, το οποίο επίσης εξυπηρετείται σε δόσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί το οικονομικό «νοικοκύρεμα» του κόμματος του, με το σλόγκαν «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας». Ανακοίνωσε στόχο μείωσης των δαπανών κατά 70%, «δύσκολες αποφάσεις» και προσπάθειες προσέλκυσης ιδιωτών χορηγών. Ακόμα και οι περικοπές όμως δεν φαίνεται ότι αποτελούν λύση για το δυσθεώρητο χρέος του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Αν ήταν κανονικές επιχειρήσεις, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονταν μισό βήμα από την πτώχευση. Στην Ελλάδα, βρίσκονται κοντά στην εξουσία

Πηγή thepressproject.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έβρεξε ροκ στην στράτα μου..

     Τώρα γιατί όλο αυτό με την "μουσική επιμελήτρια"(!) που προσέλαβε ο ΟΑΣΑ ώστε να ορίζει την μουσική που θ' ακούγεται στα λεωφορεία μας φαίνεται εντελώς γελοίο, θα το έλεγε κανείς και κάπως περίεργο.

Κανονικά θα έπρεπε να χαιρόμαστε που θα
μεταφερόμαστε με "επιμελημένη" μουσική στις δουλειές μας και όπου αλλού.
Άλλωστε έχουν γίνει κι επιστημονικά πειράματα, κι έχει αποδειχτεί πως όταν βάζεις μουσική στα ζώα που πρόκειται να σφαχτούν, το κρέας τους γίνεται πιό μαλακό και νόστιμο. Τους φεύγει, λέει, το άγχος.
Επίσης όπως έχουμε παρακολουθήσει όλοι στις μελλοντολογικές ταινίες, όπου περιγράφονται οι δυστοπίες του μέλλοντος (ή του παρόντος;),
..οι εργαζόμενοι-ζόμπι-σκλάβοι οδεύουν προς τα ημερήσια κάτεργά τους με την συνοδεία μονότονης, και υπνωτιστικής μουσικής, που προφανώς τους κρατάει σε ηρεμία και καταστολή (τ' αφεντικά από μέσα, θα ακούνε μάλλον άλλη μουσική).
Βέβαια αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να εφαρμοστούν ποτέ στις πραγματικές κοινωνίες.

Εδώ είναι φανερό πως η αριστερή μας κυβέρνηση αφού έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα που μας ταλάνιζαν με τους προηγούμενους προδότες, έφτασε επιτέλους να σκέφτεται και την ποιότητα ζωής που πρέπει να έχει ένας ευτυχισμένος εργαζόμενος, ακόμη και στον δρόμο προς την δουλειά.
Πάλι όμως θα πουν μερικοί κακοπροαίρετοι πως αυτό τους θυμίζει την παροιμία: "ψωμί, τυρί δεν είχαμε, ραπανάκια για την όρεξη", αλλά πρόκειται ακριβώς για κακοπροαίρετους ανθρώπους.
Άλλοι πάλι λένε πως η κίνηση "μουσική επιμελήτρια" είναι ενταγμένη στο όργιο προσλήψεων ημέτερων αριστερών (wanna be),
..ή στην ασύδοτη σπατάλη που εξακολουθεί και γίνεται σε ορισμένα τμήματα του δημόσιου τομέα,
..εκεί όπου δραστηριοποιείται και ο απατεώνας με το μαντηλάκι, η συλλογή μαντηλακίων του οποίου πρέπει να στοιχίζει πάνω από 30 ΕΚΑΣ. Απ' αυτά, τα κομμένα, ξέρετε.
Αλλά κι αυτά πάλι λέγονται μάλλον από ζηλιάρηδες συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να φτάσουν στο ύψος της διανόησης της σκέψης ενός τέτοιου αριστερού κυβερνητικού επιτελείου.

Στο blog πάλι όλη αυτή η -κάτω απ' αυτές τις συνθήκες- γελοιότητα θυμίζει,
..το περίφημο wi-fi του τσικ λεβέντη απ' την Καλαμάτα, αυτό που είχε τάξει δωρεάν για όλους τους έλληνες,
..τότε που είχε χάσει την μπάλα, είχε καβαλήσει το καλάμι, και τράβαγε προς την δόξα της Ιστορίας.
Το ανάλογο λοιπόν του wi-fi τού μαγκόπουλου, είναι κι η μουσική στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.
Με την διαφορά πως αυτό είναι πιό εύκολα εφικτό και θα εφαρμοστεί στ' αλήθεια,
..και όχι σαν τις αλογόμυγες τού λεβεντόπουλου που γέρνει.
Η μπάλα έχει και πάλι χαθεί -και πότε δεν είχε;-
..αλλά τούτοι οι πονηρούληδες πετούν κατά καιρούς διάφορες μπάλες στο γήπεδο, όλες μαζί ανακατεμένες, να μη ξεχωρίζεις ποιά είναι η πραγματική -που λείπει- και ποιά η παραπλανητική, η ντεμέκ, η άσχετη.

Επίσης το blog έχει να προτείνει στην ροζ κυβέρνηση με τους πράσινους κόκκους,
..την όλη καμπάνια για την αναγκαιότητα της "μουσικής επιμελήτριας",
..να την ονομάσει "Πες μας τί ακούς να σε πάμε",
..σε απόλυτη αντιστοιχία με το θρυλικό πασοκικό: "Πες μας πού πας να σε πάμε"

Ή ήταν νεοδημοκρατικό;
Τέλος πάντων. Δεν έχει σημασία.
Όλα τα γουρούνια την ίδια μύτη έχουν!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χρυσή Αυγή και ΝΔ δεν ψήφισαν για την συγκρότηση ΕΣΡ - Παρών από Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕΆγονη απέβη και η σημερινή προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συγκροτηθεί ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μετά από μια δίωρη συνεδρίαση, ο Νίκος Βούτσης έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή του, αν και ήταν ήδη σαφές από τις τοποθετήσεις των κομμάτων ότι αυτή ψηφοφορία δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των 4/5 που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής ψηφίστηκε από 12 βουλευτές (11 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 από τους ΑΝΕΛ), καταψηφίστηκε από 4 βουλευτές (3 της ΝΔ και 1 της ΧΑ) και πήρε 7 «παρών». Μολονότι πάντως η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα 4/5, κάποιοι από τους βουλευτές που δεν έδωσαν θετική ψήφο, επισήμαναν ότι η στάση τους δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα αναβολής που είχε προβληθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

«Εάν εζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα, κυρίως σε σχέση με την πρόταση η οποία έχει κατατεθεί ή να συζητήσουν μεταξύ τους για την ωρίμανση του θέματος, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι- διότι τηρούνται πρακτικά και δημιουργείται ένα θέμα νομολογίας- να αφουγκραστούμε και να προστρέξουμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση, ως ανάγκη κάθε κόμμα να προσέλθει πιο ενημερωμένο, με μεγαλύτερη διαβούλευση», είπε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε:

«Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να υπάρξει η οποιαδήποτε παράταση στο όνομα εκκρεμότητας που υπάρχει με τη δικαστική πτυχή και ότι αυτή θα καθορίσει το κλίμα και την απόφαση των κομμάτων πάνω σε ένα ζήτημα που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση των κομμάτων και της Διάσκεψης των Προέδρων να λάβουν την απόφασή τους. Δεν θέλω να κάνω κανέναν υπαινιγμό για το πώς δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τη Δικαιοσύνη με αποφάσεις οι οποίες είναι κατεξοχήν πολιτικές. Η δικαιοσύνη είναι στο δικό της μέρος, παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές».

Ειδικά για την πρόταση/τα πρόσωπα, που παρουσίασε για το ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «είναι μια πρόταση η οποία υπερβαίνει κατά λίγο και το τεκμήριο της πλειοψηφικής άποψης μέσα στη Βουλή, κατά τη λαϊκή κυριαρχία», υπήρξε διαβούλευση από την οποία προέκυψε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας. «Η πρόταση δεν είναι κακή ούτε μεροληπτική», είπε μάλιστα όταν ανέγνωσε τα προτεινόμενα πρόσωπα για το ΕΣΡ αντικρούοντας και «στα πολλά που ακούστηκαν για κόκκινες προτάσεις για 7 μέλη στα 9 κ.λπ.».

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες για να επισημάνει ότι μετά την ψήφιση του έγινε ο διαγωνισμός, δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα και συνεπώς σήμερα μια αναβολή της Διάσκεψης θα έστελνε λάθος σήμα και στον ελληνικό λαό αλλά και στο ΣτΕ και προς όσους ενδιαφέρονται και έχουν συμφέροντα για τα ραδιοτηλεοπτικά.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων δηλαδή, Νίκος Βούτσης, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Κώστας Γαβρόγλου, Κώστας Δουζίνας, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος, Χαρά Καφαντάρη και ο Βασίλης Κόκκαλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η βασική θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στην άποψη ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην απόφαση που θα βγει από το ΣτΕ και στη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί και πως η στάση της ΝΔ είναι μια στάση του «όχι σε όλα».

Η ΝΔ (Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης και Ι. Τραγάκης) καταψήφισε την πρόταση του προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ διατηρεί ως θέση την απόσυρση του νόμου Παππά, με βάση την αντίληψή της για τη αντισυνταγματικότητα του νόμου για την οποία θα έχουμε εντός των επομένων ημερών απόφανση του ΣτΕ». «Μετά την απόφανση του ανωτάτου δικαστηρίου η ΝΔ θα επαναπροσδιορίσει αναλόγως τη θέση της», είπε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι «η σημερινή απόφαση δεν συνιστά αδυναμία συστάσεως του ΕΣΡ» και «διαρκής αδυναμία δεν υπάρχει αυτό είναι προφανές».

«Δεν μπορούμε να στέρξουμε στη λήψη απόφασης σήμερα, με το συγκεκριμένο σκεπτικό χωρίς αυτό να συνιστά αρνητική γνώμη για τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η πρόταση του προέδρου της Βουλής», διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά όπως διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας, έλειπε νομίζοντας ότι η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και αν ήταν στη Διάσκεψη, η θέση του θα ήταν αυτή που διατύπωσε το κόμμα του.

Την πρόταση του προέδρου της Βουλής καταψήφισε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε πάντως για θετική αξιολόγηση του περιεχομένου της πρότασης του προέδρου της Βουλής, η οποία όμως σήμερα δεν προχωράει επειδή «υπάρχει θεσμικό θέμα». «Δεν θέλουμε η ψήφος μας να θεωρηθεί ως αρνητική στάση στα πρόσωπα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και Σπύρος Λυκούδης, με τον δεύτερο να διευκρινίζει ότι «δεν καταψηφίζει την πρόταση του προέδρου της Βουλής» αλλά δηλώνει «παρών» επειδή δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της αναβολή για την απεμπλοκή.

«Παρών», όχι λόγω συγκυρίας, αλλά επειδή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών δήλωσαν ο Θανάσης Παφίλης και ο Γιώργος Λαμπρούλης.

«Παρών» και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Εμείς να θυμίσουμε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν που πέταγε γιαούρτια και κατούραγε στις πόρτες των καναλιών για τα την ποιότητά τους και τα τούρκικα σίριαλ Πηγή www.newsbeast.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Περισσότεροι από 60.000 άνεργοι θα ωφεληθούν από τα νέα Προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσα στο 2016Σε συνέντευξή της η διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, τόνισε ότι «περισσότεροι από 60.000 άνεργοι θα ωφεληθούν από τα νέα Προγράμματα του Οργανισμού τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2016».

Ήδη, από χθες Τρίτη, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας που αφορά σε 3.000 νέους, ηλικίας 25-29 ετών. «Ξεκίνησαν από χθες», αναφέρει η κ. Καραμεσίνη, «οι υποδείξεις ανέργων σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών. Αφορά 3.000 θέσεις προσφερόμενης άσκησης και έχει ήδη δοθεί εντολή στους εργασιακούς συμβούλους των ΚΠΑ να επικοινωνήσουν με τους ανέργους, που βρίσκονται στους πίνακες κατάταξης, για να προσέλθουν στα ΚΠΑ και να λάβουν το συστατικό τους. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης θα ακολουθήσει ένα Πρόγραμμα, το οποίο θα επιχορηγήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ίδιους νέους, στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις από αυτές που έκαναν την πρακτική τους άσκηση».

Η διοικητής του ΟΑΕΔ μίλησε και για μια σειρά νέων Προγραμμάτων που αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν, με πρώτο το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων 30-49 ετών, το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά μέσα στο Νοέμβριο.

«Υπάρχουν πολλά Προγράμματα που θα ακολουθήσουν. Το πρώτο Πρόγραμμα αφορά άνεργους ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους, και επιχορηγεί νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται για την πρόσληψη των ανέργων και την απασχόλησή τους για 12 μήνες. Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στις 10.000. Η αναζήτηση των ανέργων για πρόσληψη θα γίνεται υποχρεωτικά από το μητρώο του Οργανισμού και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 10 επιλογές υποψηφίων. Ο ΟΑΕΔ θα αναρτήσει σύντομα στην ιστοσελίδα του τη σχετική πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις σύντομα, καθώς αναμένεται η ΚΥΑ με βάση την οποία θα βγει η πρόσκληση».

Η κα.Καραμεσίνη τόνισε, επίσης, ότι ο ΟΑΕΔ δίνει πλέον έμφαση στην απασχόληση και όχι στην Κατάρτιση με Προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας. «Στόχος μας πλέον», δήλωσε, «είναι να δώσουμε έμφαση στην Απασχόληση και όχι στην αέναη Κατάρτιση και μάλιστα Κατάρτιση που δεν έχει συνάφεια με τις σπουδές των ανέργων. Γι'αυτό και στο Πρόγραμμα Πρακτικής 'Ασκησης, έχουμε 4 μήνες πρακτική άσκηση και 8 μήνες απασχόληση, και προσπαθούμε να υπάρχει αντιστοίχιση των σπουδών των συμμετέχόντων με το αντικείμενο της θέσης εργασίας. Και με αυτόν τον τρόπο, η μεν κατάρτιση να είναι πραγματικά μια εμπειρία πάνω στις σπουδές τους, η δε απασχόληση να είναι το πρώτο βήμα της εργασιακής τους ένταξης».

Παράλληλα, η διοικητής του ΟΑΕΔ έδωσε μια συνοπτική εικόνα για μια σειρά άλλων Προγραμμάτων που θα «τρέξουν» στο επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για τα εξής:

α) Πρόγραμμα για την επιταγή επανένταξης που σχετίζεται με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, σε επίδομα εργασίας για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους. Αναμένεται Νομοθετική Ρύθμιση και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο. β) Πρόγραμμα που θα αφορά στις επιχειρήσεις ΟΤΑ, Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, και άλλων Δημοσίων Φορέων και θα απευθύνεται σε 15.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 55 ετών. γ )Στη συνέχεια έπονται δύο Προγράμματα ένα για ΚΟΙΝΣΕΠ και ένα για ΚΟΙΣΠΕ. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχει επιχορήγηση για τα ιδρυτικά μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και στη δεύτερη περίπτωση για να μπορούν να προσλάβουν ΑμΕΑ και δ) δρομολογείται πρόγραμμα για το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, 12μηνης διάρκειας για 10.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, σε θέσεις, τις οποίες έχει εντοπίσει το υπουργείο Υγείας και έχει υποδείξει στον ΟΑΕΔ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Καραμεσίνη στο Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2017 και αφορά 2.000-2.500 άνεργους ηλικίας 18-29 ετών. Όπως δήλωσε «πρόκειται για ένα πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Θα υπάρξει μια Κοινοπραξία, μια Προγραμματική Συμφωνία πολύ σύντομα. Θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει μέσα στο 2016, διαφορετικά στις αρχές του νέου χρόνου. Στόχος μας είναι η διαρκής συνεργασία, που ήδη υφίσταται, με τους επιχειρηματικούς φορείς».

«Ειδικότερα», πρόσθεσε, «ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων. Ωφελούμενοι θα είναι 2.000-2.500 νέοι ηλικίας 18-29 ετών, που θα υποβάλουν για χρηματοδότηση ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Στους νέους αυτούς που θα ξεκινήσουν μόνοι ή με άλλους μαζί ατομικές ή εταιρικές επιχειρήσεις, θα παρέχεται, εκτός από χρηματοδότηση, υποστήριξη στη σύνταξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου και στην παρακολούθηση των πρώτων βημάτων της επιχείρησης τους από συμβούλους του ΟΑΕΔ και μέντορες που θα υποδείξουν οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ)».

Εν τω μεταξύ ερωτηθείσα για την πορεία της ανεργίας τον περασμένο Αύγουστο, μήνα κατά τον οποία κινήθηκε ανοδικά, η κ. Καραμεσίνη είπε: «Υπάρχει μια ανοδική πορεία στην εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ, η οποία καταγράφεται εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό οφείλεται σε μια μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ΟΑΕΔ να προσελκύσει ανέργους, οι οποίοι δεν γράφονται στον Οργανισμό μας. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα Προγράμματα Απασχόλησης, γιατί θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση- δηλαδή στους ανέργους στους οποίους στοχεύουν τα Προγράμματα- να συμμετέχουν σε αυτά. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων. Από τον προηγούμενο Μάρτιο που βγήκε το πρώτο Πρόγραμμα για τους μακροχρόνια άνεργους άνω των 50 ετών, κάνουμε συστηματικά ειδοποιήσεις στους ανέργους που εντάσσονται στις διάφορες κατηγορίες στους οποίους απευθύνονται τα Προγράμματα, να έρθουν να γραφτούν, διότι επίκειται η έναρξη του Προγράμματος. Το ίδιο κάναμε και για τα δύο Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας 18-24 και 25-29 ετών. Βεβαίως, εκτός από αυτό υπάρχουν και τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τα οποία στοχεύουν στους μακροχρόνια ανέργους. Για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει σε αυτά τα Προγράμματα, πρέπει να ξεκινήσει την εγγραφή του ώστε να μετράει η διάρκεια της μακροχρόνιας ανεργίας. 'Αρα, υπάρχουν διπλά κίνητρα για τους ανέργους και αυτοί που δεν συμμετέχουν από μόνοι τους ειδοποιούνται από εμάς να γραφτούν».

Ο ΟΑΕΔ εκσυγχρονίζεται και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει από το 2014 ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης για το οποίο η κ.Καραμεσίνη ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται περίπου εδώ και 2,5 χρόνια. Ο πρώτος στόχος μας είναι η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη με το νέο portal, με το τηλεφωνικό κέντρο, με τις υπηρεσίες υποδοχής σε κάθε ΚΠΑ και γενικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να έρθει στον ΟΑΕΔ για να κάνει τη δουλειά του. Οι περισσότερες υπηρεσίες, πλέον, γίνονται ηλεκτρονικά εκτός απο ορισμένες που γίνονται σε ΚΕΠ, όπως π.χ παροχή εγγράφων και πιστοποιητικών».

«Το δεύτερο σκέλος της αναδιοργάνωσης», είπε, «έχει να κάνει με την παροχή περισσότερων και πιο στοχευμένων υπηρεσιών στους ανέργους. Εκτός δηλαδή απο το να δίνουμε επιδόματα ανεργίας και να κάνουμε προγράμματα απασχόλησης, αναπτύσσουμε δραστηριότητά μας στον τομέα της συμβουλευτικής υποστήριξης. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτό, οι άνεργοι να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες, που θα περιλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και νέες θέσεις εργασίας από τη μεριά των εργοδοτών. Οι σύμβουλοι θα καλύψουν και το κομμάτι της επαφής με τους εργοδότες και της τοποθέτησης των ανέργων.Το τρίτο σκέλος της αναδιοργάνωσης αφορά στη βελτίωση των σχέσεων με τους εργοδότες. Αυτό θα γίνεται καθώς οι ίδιοι εργοδότες θα μπορούν να μπαίνουν στο portal του ΟΑΕΔ στο σύνολο των μητρώων των ανέργων, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση. Αυτό θα αφορά μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τέλος, η κ. Καραμεσίνη γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου, πρόκειται να προκηρυχθεί το νέο Πρόγραμμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εγγραφο – ντοκουμέντο καίει τον Θέμο Αναστασιάδη


Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σε κυνηγά, ακόμη κι αν πρόκειται για τον Θέμο Αναστασιάδη. Την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο εκδότης του “Πρώτου Θέματος” ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πουλήσει την εφημερίδα του στον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη.

Όμως, όπως αποδεικνύεται από έγγραφο του ΣΔΟΕ, το 2007 ο ίδιος ο εκδότης ισχυρίστηκε ότι είχε πουλήσει την εφημερίδα! Το ερώτημα είναι πότε είπε ψέματα: χθες ή το 2007;

Συγκεκριμένα, όπως γράφει στο avgi.gr ο Κώστας Πουλακίδας, την Τρίτη ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη «αν πουλήθηκαν μετοχές στον Λασκαρίδη». «Δεν έγινε καμία συναλλαγή με τον Λασκαρίδη» απάντησε κατηγορηματικά ο Θ. Αναστασιάδης.

Δεν έλεγε όμως το ίδιο ο Θ. Αναστασιάδης το 2007! Σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΔΟΕ (ημερομηνία 13 Μαΐου 2011), ο ίδιος ο Θ. Αναστασιάδης ισχυρίσθηκε ότι έχει πουλήσει στον Π. Λασκαρίδη! Στο έγγραφο με το οποίο ο Θ. Αναστασιάδης παραπέμφθηκε το 2011 στη Δικαιοσύνη αναφέρεται πως όταν κλήθηκε να εξηγήσει στην BNP Paribas πού βρήκε τα περίπου 5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε, ισχυρίστηκε ότι πούλησε στον Π. Λασκαρίδη. «Ως αιτιολογία των καταθέσεων αυτών ο πελάτης της τράπεζας ανέφερε την πώληση μετοχών του της εφημερίδας ‘Το Πρώτο Θέμα’ στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη» αναφέρει το έγγραφο του ΣΔΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Αναστασιάδης είχε καταθέσει μέσα σε τέσσερις μέρες στην BNP Paribas Κολωνακίου συνολικά 4.973.5000 ευρώ (2.486.000 ευρώ στις 20 Ιουλίου 2007 σε προσωπικό του λογαριασμό και 2.487.500 ευρώ στις 23 Ιουλίου 2007 σε άλλο λογαριασμό που άνοιξε εκείνη την ημέρα). Επισημαίνεται πως η ίδια η τράπεζα έκανε έρευνα να δει αν ο πελάτης της λέει ψέματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ψεύδεται: «Δεν επιβεβαιώθηκε η πώληση της εφημερίδα στον γνωστό εφοπλιστή. Αντίθετα, βρέθηκαν αντιφατικά δημοσιεύματα τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες στους υπευθύνους της τράπεζας σχετικά με την προέλευση των χρηματικών ποσών».

Πηγή: Αvgi.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

20 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα μπήκε στις τράπεζες σε 3 μήνες – Ελεύθερη η ανάληψη τουΕλεύθερα μπορούν να αναληφθούν καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ, που αποτελούν το νέο χρήμα που μπήκε στο τραπεζικό σύστημα μετά τις 23 Ιουλίου 2016.

Από εκείνη την ημέρα τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι χαλαρότεροι κανόνες αναλήψεων, με το διαχωρισμό του νέου χρήματος από το παλιό.

Ως νέο χρήμα ορίζεται κάθε κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό, ενώ ως παλιό ό,τι βρισκόταν στο σύστημα μέχρι και τις 22/7/2016.

Για τις καταθέσεις χαρτονομισμάτων είναι ελεύθερη η ανάληψή τους στη συνέχεια, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.

Οι αναλήψεις μπορούν να γίνουν από το γκισέ, ενώ στην περίπτωση της Alpha Bank είναι δυνατές και από τα ΑΤΜ, με ημερήσιο όριο ανάληψης τα 3.000 ευρώ.

Σε σχέση με τα εμβάσματα από το εξωτερικό, είναι δυνατή η ανάληψη υπό τη μορφή χαρτονομίσματος του 30% του ποσού που επέστρεψε.

Από πού προήλθαν τα 20 δισ. ευρώ

Το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που μπορούν να αναληφθούν προήλθε από πληρωμές με μετρητά σε επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες τα κατέθεσαν σε λογαριασμού τους και πλέον μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα «ξανασηκώσουν».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, 15 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στο σύστημα υπό τη μορφή μετρητών, ενώ 5 δισ. ευρώ προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού.

Τι ισχύει για παλαιό χρήμα

Για το παλαιό χρήμα, ισχύει ο περιορισμός ανάληψης έως και 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, μετά την τελευταία αλλαγή στα capital controls.

Η ανανέωση των ορίων γίνεται κάθε δεύτερο Σάββατο, αρχής γενομένης από τις 23/7/2016.

Οι ημερομηνίες ανανέωσης του ορίου των 840 ευρώ μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου του 2017, είναι οι εξής:

15/10/2016
29/10/2016
12/11/2016
26/11/2016
10/12/2016
24/12/2016
7/1/2017
21/1/2017
4/2/2017
18/2/2017
4/3/2017
18/3/2017
1/4/2017

ΠΗΓΗ:moneyonline.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Γερμανία τρέμει την Κίνα: Πώς σχεδιάζει να μπλοκάρει τις εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεωνΗ Γερμανία τρέμει την Κίνα και σχεδιάζει να μπλοκάρει την επέκταση της μέσω εξαγορών γερμανικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ματίας Μάνινγκ έστειλε την περασμένη εβδομάδα στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ένα έγγραφο που περιέχει έξι βασικά σημεία για την αναθεώρηση των επενδύσεων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να «προστατεύσει» τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στη χώρα από «ανεπιθύμητες εξαγορές», κυρίως από κρατικές και εν μέρει κρατικές επιχειρήσεις μη ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Το έγγραφο προβλέπει ευρεία δικαιώματα για την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να απαγορεύσουν τις εξαγορές εταιρειών σε επενδυτές χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Το θέμα των ξένων εξαγορών έχει έρθει στο προσκήνιο στην Γερμανία, καθώς η κινεζική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Midea αγόρασε τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Kuka.

Επίσης, η κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ Sanan Optoelectronics ανακοίνωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με τον γερμανικό όμιλο Osram για μια πιθανή εξαγορά ή συμφωνία συνεργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα εργασίας.

«Ο Υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει, ωστόσο, επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θα ήθελε να βολιδοσκοπήσει τις επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταστήσει δυνατό τον θεμιτό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στο διεθνή ανταγωνισμό με επιδοτούμενες από το κράτος ξένες εταιρείες, και την ίδια στιγμή να παραμείνει η χώρα ανοικτή για τις επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: Euractiv

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....