Διυλιστήριο: 01/25/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Στα σκαριά η «λίστα Αλεξιάδη» με όσους χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώΉταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανήρτησε τα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Εκείνη την εποχή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικά ήταν στα 42 δισ. ευρώ και το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ, ήτοι το 70% περίπου. Σήμερα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 85 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τα ίδια μέσα προκειμένου να ασκήσει πίεση στους οφειλέτες του να αποπληρώσουν μέρος των χρεών τους.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει μέσα στις επόμενες ημέρες σε όσους χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 150.000 ευρώ ειδοποιητήρια που θα αναφέρουν πως εάν δεν ρυθμίσουν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία θα εφαρμοσθεί σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν οφειλές που κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή.

Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο διότι μεταξύ των 6.000 επιχειρήσεων του 2011 που εμφανίζονταν να έχουν συνολικά χρέη προς το Δημόσιο περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, βρίσκονταν ο ΟΣΕ, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, η Ολυμπιακή Αεροπορία, τα ναυπηγεία Νεώριον Σύρου, η ΠΑΕ ΑΕΚ, Λάρκο, η Artisti Italiani, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, το Μινιόν η Πειραϊκή Πατραϊκή, η Εξπρές Σέρβις, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κ.α..

Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση και πολλοί εκ των μετόχων τους έχουν αποβιώσεις εδώ και αρκετά χρόνια και έτσι θεωρείται πως το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει σχεδόν τίποτα από τις σχετικές οφειλές.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιχείρηση Μπόργιαρνς: Δεσμεύουν τους λογαριασμούς στην Ελλάδα των μεγαλοκαταθετών της περίφημης λίστας...


Οι οικονομικοί εισαγγελείς ξεκινούν εντός της βδομάδας να στέλνουν ανά...
100 κλήσεις προς τους 11.558 καταθέτες της λίστας Μπόργιανς και πλέον αυτοί θα καλούνται όχι ως μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι για την τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Να δεσμεύσουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα των μεγαλοκαταθετών της UBS είναι αποφασισμένοι οι οικονομικοί εισαγγελείς Παν. Αθανασίου , Γ. Δραγάτσης, Ελ. Τουλουπάκη κ.α .

Οι έμπειροι εισαγγελείς ξεκινούν εντός της βδομάδας να στέλνουν ανά 100 κλήσεις προς τους 11.558 καταθέτες της λίστας Μπόργιανς και πλέον αυτοί θα καλούνται όχι ως μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι για την τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι εισαγγελείς έχουν προσαρμόσει ένα ειδικό σύστημα αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω του οποίου με το που εμφανίζεται ο καταθέτης:

Α) Του γνωστοποιείται το έγγραφο της ανωμοτί κατάθεσης του υπόπτου.

Β) Έγγραφο με το ποσό που διατηρεί στην τράπεζα του εξωτερικού.

Γ) Αναλυτική κατάσταση με τον έλεγχο που έκανε αρμόδιος υπάλληλος για το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσε την τελευταία 15ετία. Αν η απόκλιση είναι εμφανής (που στην πλειονότητα τους κατά τον πρόχειρο έλεγχο προέκυψε πως είναι) ο εισαγγελέας θα του ζητεί να συναινέσει και να πληρώσει.

Δ) Αν αυτός αρνηθεί και ισχυριστεί πως μπορεί να τα δικαιολογήσει τότε θα λαμβάνει 20ήμερη προθεσμία. Μόνο που αυτομάτως, και πριν βγει από το εισαγγελικό γραφείο, θα του κοινοποιείται πως δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στην Ελλάδα. Διαδικασία που πλέον γίνεται εντός λίγων λεπτών της ώρας.

Όπως σημείωνε μάλιστα αρμόδια πηγή "ακόμα κι αν δεν διαθέτουν χρήματα στην Ελλάδα , θα σημάνει φορολογική και οικονομική ζημία, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση καμιάς κάρτας συναλλαγών".

Σε περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων στην Ελλάδα και καταθέσεων στο εξωτερικό είναι χαώδης, κατά πληροφορίες η δέσμευση θα προηγείται της παρουσίας του υπόπτου στα εισαγγελικά γραφεία. Και βέβαια σε περίπτωση που συναινέσει ο καταθέτης να πληρώσει τα οφειλόμενα αυτομάτως θα αίρεται η δέσμευση των λογαριασμών τους.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέες απειλές από την αυστριακή ΥΠΕΣ: Αν η Ελλάδα δεν μπορεί, να «μετακινήσουμε» τα σύνορα - Τι απαντά η ΕλλάδαΤις απειλές που είχε εκτοξεύσει εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τηνδιασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», επανέλαβε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Σε δηλώσεις της πριν τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, η κυρία Μικλ-Λάιτνερ τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης». Ακόμη, πρόσθεσε πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι «μύθος» ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Όσον αφορά τις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η αυστριακή ΥΠΕΣ επεσήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Απάντηση Αθήνας στην υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας: Καλό θα είναι να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της

Το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σημειώνει πως «ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει» και συμβουλεύει την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες ώστε να συμβάλει στην δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης -στη λογική της οποίας δεν χωρούν καραντίνες και αποκλεισμοί.

«Θα συνιστούσαμε στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι' αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη δήλωση Λάιντερ ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία.

«Θα πρέπει η αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερνα σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη. Θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει» σημείωσε ο κ. Κούτρας.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι ανατροπές στη φορολογία με την νέα κλίμακα

Οι ανατροπές στη φορολογία με την νέα κλίμακα 

Τη φορολογική ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Το υπουργείο μελετά εισήγηση που προβλέπει ότι ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ θα μειωθεί από το 26% για τους αυτοαπασχολούμενους και από το 13% για τους αγρότες στο 10% ή και λίγο χαμηλότερα για τις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων. 

Η εισήγηση αυτή είναι ενταγμένη στο ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου για την κατάργηση της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που ορίζει διαφορετικό φορολογικό συντελεστή για κάθε πηγή εισοδήματος και την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου. 

Η ένταξη των αλλαγών του καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών στο ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης του συνόλου της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος καθιστά προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου, έχοντας έρθει αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα αντιδράσεων από την πλευρά του αγροτικού κόσμου, προτίθεται πλέον να αποφύγει την εφαρμογή της «μνημονιακής» υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% από το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% από το φορολογικό έτος 2017. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτή τη στιγμή δεν καταρτίζεται κανένα καινούργιο νομοσχέδιο που να προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, η υπαγωγή όλων των πηγών εισοδήματος σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει με σημαντικές αυξήσεις φόρων μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από περισσότερες της μιας πηγές. 

Κι αυτό διότι η άθροιση όλων των εισοδημάτων και η ενιαία φορολόγησή τους θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το ισχύον σήμερα σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε εισοδηματικής πηγής. 

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα τον έχουν τα κλιμάκια των επιθεωρητών των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πιθανότατα εντός αυτής της εβδομάδος, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του τρίτου μνημονίου και την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την πολιτική δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υιοθετηθεί μέχρι και το 2018. 

Οι εισηγήσεις 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μελετούν ήδη εισηγήσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου πιο δίκαιου αλλά και ταυτόχρονα πιο αποδοτικού για τα κρατικά ταμεία φορολογικού συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται μεταφορά φορολογικού βάρους από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ένα από τα βασικότερα σενάρια αναμόρφωσης των διατάξεων για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, η οποία όμως θα έχει αφορολόγητο το πρώτο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 

Για τους λοιπούς φορολογούμενους, που το εισόδημά τους προέρχεται κυρίως από άλλες πηγές, δηλαδή για τους εμποροβιοτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο κλιμάκιο ετησίου εισοδήματος, αλλά με συντελεστή χαμηλότερο από τον ισχύοντα σήμερα, κατά περίπτωση. 

Ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου εξετάζεται να είναι 10% ή και χαμηλότερος. 

Σε κάθε περίπτωση θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που ισχύει σήμερα για κάθε κατηγορία μη μισθωτών φορολογουμένων. 

Ειδικότερα, με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (ν. 4172/2013), το ετήσιο εισόδημα κάθε πηγής φορολογείται αυτοτελώς. 

Συγκεκριμένα: 

α) Το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογείται με 22% μέχρι το επίπεδο των 25.000 ευρώ, με 32% από το επίπεδο των 25.001 έως το επίπεδο των 42.000 ευρώ και με 42% πάνω από το επίπεδο των 42.000 ευρώ. Από τον φόρο που προκύπτει με βάση την κλιμακωτή αυτή φορολόγηση εκπίπτει ποσό 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Η έκπτωση του ποσού αυτού ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 21.000 ευρώ, η έκπτωση των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος και τελικά μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. 

β) Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι το όριο των 50.000 ευρώ, ενώ πάνω από το όριο αυτό ο συντελεστής αυξάνεται στο 33%. 

γ) Το εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα φορολογείται από το πρώτο ευρώ και στο σύνολό του με 13%. 

δ) Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται με 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ και με 33% πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ. 

Το βασικό σενάριο αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας με την οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων του κάθε φυσικού προσώπου από όλες τις πηγές. 

Η ενιαία αυτή κλίμακα θα έχει αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και γενικότερα για τους φορολογούμενους των οποίων τουλάχιστον το 50,01% του ετήσιου εισοδήματος προέρχεται από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. 

Για τους φορολογούμενους χωρίς εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, καθώς και για όσους έχουν εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις το οποίο όμως καλύπτει ποσοστό λιγότερο από το 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους, η κλίμακα θα προβλέπει φόρο 10% ή και χαμηλότερο για τα πρώτα 9.500 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. 

Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από το επίπεδο των 9.500 ευρώ η κλίμακα θα είναι ίδια για όλους τους φορολογούμενους. 

Δηλαδή και για όσους έχουν αποκτήσει εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα λοιπών κατηγοριών, η κλιμάκωση του φορολογητέου εισοδήματος και των συντελεστών φορολόγησης θα είναι ενιαία. 

Με πιο απλά λόγια, πάνω από το όριο των 9.500 ευρώ θα ισχύουν για όλα τα φυσικά πρόσωπα ίδια φορολογικά κλιμάκια και αντίστοιχα ίδιοι φορολογικοί συντελεστές. 

Τα οφέλη και οι επιπλέον επιβαρύνσεις 

Από τη νέα φορολογική κλίμακα θα ευνοηθούν ιδιαίτερα περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ προερχόμενα μόνο από ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (εμπορικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα) ή από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή από ακίνητα, καθώς ο φορολογικός συντελεστής σ’ αυτό το επίπεδο εισοδήματος θα μειωθεί: 

* Από το 26% στο 10% για τους φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

* Από το 13% στο 10% για τους φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από αγροτικές δραστηριότητες. 

* Από το 11% στο 10% για τους φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από ακίνητα. Αύξηση φόρων μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων 

Ωστόσο, από τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όσοι δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα προερχόμενα από περισσότερες της μιας πηγές θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με σημαντικές αυξήσεις φόρων, καθώς η υπαγωγή του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα έχει ως συνέπεια την άνοδο του συνολικού εισοδήματος σε επίπεδα φορολογικών κλιμακίων στα οποία θα ισχύουν υψηλότεροι συντελεστές φορολόγησης από αυτούς που προβλέπει το ισχύον σήμερα σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καρδίτσα: Το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Μπορεί η Ελλάδα να έχει παράδοση στις αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές, ωστόσο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει μια θετική και… γλυκιά διάκριση: θα αποκτήσει το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας. Με αυτόν τον τρόπο, η στέβια μπαίνει σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τους παραγωγούς που το καλλιεργούν.

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα. Στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader. Βρίσκεται, δε, στο στάδιο των μεταποιητικών δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως μετέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γεώργιος Κουλοσούσας, ήδη για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά. Απώτερος σκοπός του δραστήριου συνεταιρισμού, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.

«Μόλις τρία χρόνια από την ιδρυτική μας συνέλευση, χάρη στο πείσμα των παραγωγών του συνεταιρισμού, καταφέραμε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο» εξηγεί ο κ. Κουλοσούσας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι για τις ανάγκες της μονάδας παραγωγής γλυκοζιτών στέβιας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους Έλληνες παραγωγοί, ελληνικό ερευνητικό δυναμικό, ενώ ακόμη και ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελεί προϊόν ελληνικής τεχνογνωσίας.

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα.

Όραμα, σχεδιασμός και… αυτοχρηματοδότηση

Σε μια εποχή, που τα «φουγάρα» στην Ελλάδα σβήνουν με απελπιστικά ταχείς ρυθμούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, με ορμητήριο την Καρδίτσα, στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα. Αποδεικνύει στην πράξη ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας μπορεί να ανασυνταχθεί, αποκτώντας, μάλιστα, μια κατεύθυνση απόλυτα προσανατολισμένη στις ανάγκες της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.

Η παραγωγή γλυκαντικών στέβιας και προϊόντων στέβιας αποτελεί ένα πρότζεκτ, που μπορεί να λειτουργήσει ως σηματωρός για το πώς η χώρα μπορεί να δει την άκρη του τούνελ της κρίσης, στηριζόμενη σε εξαιρετικά προϊόντα, που παράγει η ελληνική γη και οι Έλληνες αγρότες. Τα προϊόντα αυτά μεταποιούνται χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία και στον εξοπλισμό και διανέμονται μέσα από ίδιες δυνάμεις των παραγωγών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Περιγράφοντας την τριετή πορεία προς την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ο κ. Κουλοσούσας μας εξηγεί ότι, από το «βήμα μηδέν» μέχρι την τελική περάτωση της μονάδας, ο συνεταιρισμός σχεδίασε τη στρατηγική του με στόχο ένα υψηλής ποιότητας τελικό προϊόν, ικανό να ανταποκριθεί και στις πιο υψηλές απαιτήσεις του καταναλωτή. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της επένδυσης αυτοχρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι αρχικά ξεκίνησαν με τη δοκιμαστική καλλιέργεια της στέβιας σε μεγάλη κλίμακα, μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ολοκλήρωση της μονάδας επιτρέπει στα 64 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας όχι μόνο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για την παραγωγή τους, αλλά και για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.

Γλυκιά πανευρωπαϊκή πρωτιά

Υψηλή τεχνολογία

Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός φέρει, επίσης, ελληνική υπογραφή.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κοντή γιορτή, αλλά γιορτή!..

     Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα. Η δεύτερη σημαντικότερη ίσως της μεταπολίτευσης μετά από κείνη της 5η Ιουλίου του δημοψηφίσματος και του ''νέου ΟΧΙ''.
Είναι λοιπόν πράγματι μία σημαντική επέτειος.
Για τον λαό όμως,
όχι για τις μαριονέτες.

Είναι η επέτειος της μέρας που ο λαός κάνοντας μία εσωτερική, δική του εξέγερση, τόλμησε αυτό που επί δεκαετίες απωθούσε αυτός και ξόρκιζαν τα ''κόμματα εξουσίας'' και ληστείας: Υπερψήφισε για κυβέρνηση ένα αριστερό κόμμα. Ή, τουλάχιστον έτσι νόμιζε τότε.
Το αν το κόμμα αυτό ήταν γιαλατζί αριστερό δεν φταίει αυτός. Αυτός έκανε το καθήκον του και με το παραπάνω. Ένα καθήκον που ολοκλήρωσε λίγους μήνες αργότερα με το τεράστιο και ιστορικό ''ΟΧΙ'' στο δημοψήφισμα.

Πριν έναν χρόνο οι πολίτες, αριστεροί, κεντρώοι, αλλά και πολλοί-πάρα πολλοί δεξιοί, αποφάσισαν να εξεγερθούν κατά των λυμεώνων της χώρας,
..εναντίον των κραγμένων πιά προδοτών, στέλνοντάς τους στα αζήτητα, και στην εξουσία τον μεγαλύτερο -όπως φαινόταν τότε- εχθρό τους.
Σήμερα βέβαια οι δωσίλογοι αυτοί, αυτά τα πολιτικά καθάρματα αισθάνονται δικαιωμένοι και το διατυμπανίζουν (πράγμα που έχουν αναλάβει εργολαβικά όλα τα συστημικά κανάλια της διαπλοκής).

Σ' αυτήν την πορεία προς την νίκη και την επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, συμπορεύτηκαν φαινομενικά λαός και εξουσία μέχρι την ημέρα του ιστορικού δημοψηφίσματος.
Τότε. κι ενώ οι κουκούλες των νεοδωσιλόγων έπεφταν,
..ο λάος εξαντλημένος από τα τόσα χρόνια προδοσίας, αλλά και σαστισμένος από αυτήν την τελευταία και απρόσμενη,
..στάθηκε ανίκανος να διαχειριστεί την ''εκπληξη'' και ξαναέπεσε στην γνωστή παλιά παγίδα της πολιτικής εξαπάτησης των λογής-λογής πολιτικών απατεώνων,
..μόνο που τώρα αυτοί ήταν καινούργιοι και πιό εύκολο να εξαπατήσουν έναν απελπισμένο λαό.
Γι αυτό και το έγκλημά τους είναι διπλό και διπλά πρέπει να τιμωρηθεί.

Παρ' όλα αυτά η σημερινή επέτειος δεν χάνει την αίγλη της και την σημαντικότητά της.
Είναι η στιγμή που ο λαός απέδειξε ότι είναι ακόμη ικανός να σπάει φράγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος,
..και να συμπλέει με το νέο και το τολμηρό.
Άλλο αν αυτό το ''νέο και τολμηρό'' αποδεικνύεται τελικά γηραιότερο του γηραιού, παρηκμασμένο και πλήρως ανήθικο.

Γι αυτό σήμερα γιορτάζουμε, και ευχόμαστε να ζήσουμε κι άλλες τέτοιες ημέρες και στιγμές στο μέλλον.
Ο λαός, αποδεκατισμένος, καθημαγμένος, ή όπως αλλιώς, θα είναι εδώ.
Τα φερέφωνα θα λείπουν!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....