Διυλιστήριο: 04/05/16
ροη αναρτησεων

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ελληνική εφεύρεση με χιλιάδες εφαρμογές αλλάζει όσα ξέραμε για τον μαγνητισμό.-Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να μείνει στην Ελλάδα.

Ο ερευνητής-εφευρετης Γιώργος Κερτσοπουλος
αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τον μαγνητισμό.
Ό,τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα σε όλη τη βιβλιογραφία του μαγνητισμού και ειδικότερα δηλώνει τα εξής:
Οι όμοιοι πόλοι δύο μαγνητών απωθούνται και οι ανόμοιοι έλκονται. Ως εκ τούτου, όλα τα μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά προϊόντα προκύπτουν από μία μόνο μαγνητική αλληλεπίδραση, κυρίως την ελκτική και σπανίως την απωστική, η οποία υφίσταται ανάμεσα σε δυο αντιμέτωπες μαγνητικές κατασκευές. Για παράδειγμα, όλοι οι τύποι των μοτέρ και όλες οι γεννήτριες κάνουν χρήση του επαγωγικού μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται από την ελκτική αλληλεπίδραση που υφίσταται μεταξύ δύο ανόμοιων σε πολικότητα αντιμέτωπων μαγνητικών σωμάτων. 


Τα επιτεύγματα της εφεύρεσης περιλαμβάνουν: ιδιότητες – συμπεριφορές – χαρακτηριστικά.


Η εφεύρεση επιτυγχάνει πολλαπλές μαγνητικές αλληλεπιδράσεις και πολικότητες ανάμεσα σε δύο αντιμέτωπες μαγνητικές κατασκευές εμπλουτίζοντας τη στάθμη της τεχνικής με νέα δεδομένα, βιομηχανικά και επιστημονικά.



Οι εφαρμογές των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εφεύρεσης


Η εφέυρεση μπορει να συμβάλλει:

1. στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας των προδιαγραφών στα υπάρχοντα προϊόντα και
2. στην υλοποίηση και στην υιοθέτηση νέων μεθόδων παραγωγής του σχεδιασμού νέων εξελιγμένων προϊόντων διότι είναι εφεύρεση πυρήνα, δηλαδή αμέτρητα προϊόντα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως το πυρήνα της τεχνολογίας τους αντί να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα γνώση και αφορούν τους τομείς:

Μαγνητικά και Υπέρ-αγώγιμα Υλικά/Συσκευές,
Μικρο-μηχανολογία,
Μικρο-μηχανική,
Νανοτεχνολογία σχετιζόμενη με Ηλεκτρονικά και Μικρο-ηλεκτρονικά,
Σιδηρά και Μέταλλα,
Μεταλλικές Κατασκευές,
Αερομεταφορές,
Σιδηροδρομικές Μεταφορές και Κατασκευές,
Οδικές Μεταφορές,
Συστήματα Εποπτείας Κυκλοφοριακής Μηχανικής,
Αεροναυτική Τεχνολογία,
Αεροπλάνα,
Ελικόπτερα,....κ.α (όλη την συνέντευξη μπορείτε να την δείτε εδώ)

To CERN και ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» υποστηρίζουν επιστημονικά την εφεύρεση.


Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο που δουλέυουν στο CERN αγκάλιασαν την εφεύρεση του Γ. Κερτσόπουλου και σαν μέλος  της οργανωτικής ομάδας του workshop του Dr. Michele Barone CERN & ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»  την Πέμπτη 7 ΑΠΡ. 2016 από τις 16:00 εως 17:30 στο ATHENS SCIENCE FESTIVAL - KAINOTOMIA & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ INNOVATHENS (ΓΚΑΖΙ-ΑΕΡΙΟΦΥΛΑΚΙΟ 2) θα παρουσιάσει  στο κοινό τις πειραματικές μαγνητικές συσκευές , Θα εκτελέσει τα πειράματα με τις 16 συνολικά αλληλεπιδράσεις που παράγονται αντί των δυο γνωστών ανάμεσα σε δυο αλληλεπιδρώνταμαγνητικά σώματα και θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Για προσκλήσεις:
Μια ημέρα πριν, δηλαδή την Τετάρτη 6 Απρ. 2016, δηλώστε συμμετοχή να κρατήσετε θέση διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες στο: info@athens-science-festival.gr Επίσης, θα πρέπει να έρθετε έως και 15 λεπτά πριν, δηλαδή έως και τις 15:45, διότι οι θέση σας μπορεί να δοθεί (πληροφόρηση: από τους διοργανωτές). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.



Βοηθάμε όλοι στην εκστρατεία που γίνεται στο INDIEGOGO


Η παρούσα πρόταση ως εκστρατεία στο INDIEGOGO αποσκοπεί στο να κάνει στη/ο κάθε ενδιαφερόμενη/ο γνωστή με πληρότητα την τεχνολογία αλλά και τις νέες δυνατότητες του μαγνητισμού που αυτή εισάγει. Απευθυνόμαστε σε όλους και καθεμιά και καθένα που μελετάνε, χρησιμοποιούν και δημιουργούν προϊόντα με το μαγνητισμό/ηλεκρομαγνητισμό και περιλαμβάνουμε όλη τη κλίμακα ασχολιών από τον μαθητή, φοιτητή, δάσκαλο, καθηγητή, επιστήμονα, μηχανικό, όλους ανεξαιρέτως τους ειδικούς και μη-ειδικούς στο μαγνητισμό.

Πάνω από όλα όμως η εκστρατεία βοηθάει στο να παραμείνει αυτή η μεγάλου μεγέθους εφεύρεση  σε ελληνικά χέρια ώστε να μπορέσει να βάλει και αυτή το λιθαράκι της στην ανόρθωση της χώρας μας. Γιατί ο πλούτος της χώρας μας είναι οι άνθρωποί της και όχι οι πέτρες και τα μέταλλα.

Ο τίτλος της εκστρατείας είναι:
Διεθνής Πατέντα – 16 μαγνητικές αλληλεπιδράσεις αντί των γνωστών δυο.
Ο σύνδεσμος για να μπείτε στην εκστρατεία στο INDIEGOGO.
https://igg.me/at/16magnetic/x#sthash.F9l48Zlb.dpuf

www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διαγράφονται 9 γνωστοί δημοσιογράφοι για … προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ!


Κοντά στην πόρτα της εξόδου μέσω “διαγραφής” βρίσκονται 8 πολύ γνωστοί δημοσιογράφοι, καθώς ο … ένατος, η “Κυρία των 8 !!!” , Όλγα Τρέμη, πρόλαβε να παραιτηθεί πριν λίγες ημέρες…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του typologies.gr την επόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί η, κατά πάσα πιθανότητα, διαγραφή τους από τα μητρώα της Ένωσης. Ως απόλυτα συμπτωματικό κρίνεται το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς τους 9, φέρονται να συμπεριλαμβάνονται στον … κατάλογο των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν τα … “σεμινάρια δημοσιογραφίας” του ΔΝΤ, στην Ελλάδα!!!

Η Όλγα Τρέμη και οι, Γιάννης Πρετεντέρης, Μαρία Σαράφογλου, Μανώλης Καψής, Μαρία Χούκλη, Σταμάτης Μαλέλης, Άρης Πορτοσάλτε, Νίκος Κονιτόπουλος και Δημήτρης Οικονόμουπαραπέμφθηκαν για παραβίαση της δεοντολογίας και άσκηση προπαγάνδας από το Πειθαρχικό, το οποίο έλεγξε συνολικά 20 δημοσιογράφους για τη στάση τους την επίμαχη εβδομάδα. Στην ΕΣΗΕΑ είχαν κατατεθεί περί τις 300 καταγγελίες πολιτών για τη στάση καναλιών και δημοσιογράφων την περίοδο προ του δημοψηφίσματος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε έρευνα για όσα ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα και στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας. Παράλληλα, οι «κατηγορούμενοι» κατέθεσαν στο Πειθαρχικό τις απόψεις τους, τους οποίους υπερασπίστηκαν μάρτυρες, όπως ο Παντελής Καψής και ο Παύλος Τσίμας. Τα στοιχεία που διαθέτει το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι πάρα πολύ σημαντικά, καθώς διαπιστώθηκε σωρεία παραβιάσεων του Κώδικα Δεοντολογίας. Παρ’ όλα αυτά, κατά πληροφορίες, η πρόεδρος του Πειθαρχικού προσπάθησε να ματαιώσει την έκδοση απόφασης με το επιχείρημα ότι ασκείται λογοκρισία στους δημοσιογράφους-παρουσιαστές. Για την έκβαση της υπόθεσης ήταν ενήμεροι όλοι οι ελεγχόμενοι δημοσιογράφοι. Η Όλγα Τρέμη επέλεξε να υποβάλει την παραίτησή της από την Ένωση, διαδικασία που δεν υφίσταται στη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ. Πρακτικά, η παραίτησή της σημαίνει αποδοχή τυχόν διαγραφής της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της πρώτης τεχνητής καρδιάς από Ρεθυμνιώτη ιατρό



Σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα πέτυχε ο ρεθυμνιώτης καρδιοχειρουργός Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης στο Baylor University Medical Centerστο Ντάλας.

Η πρώτη τεχνητή καρδιά είναι γεγονός και δημιουργεί τεράστιες ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που αναμένουν αγωνιωδώς το ιδανικό μόσχευμα για μεταμόσχευση αλλά και σε εκείνους που η μεταμόσχευση απέτυχε.

Η τεχνητή καρδιά είναι ένα φορητό μηχάνημα και τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα, όταν και τα δύο μέρη της καρδιάς πάσχουν και ο ασθενής αδυνατεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.





Ο Θέμης Χαμογεωργάκης που κατάγεται από το Γεράνι του Ρεθύμνου, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην Αμερική και με την ιατρική του ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση μεταμόσχευσης τεχνητής καρδιάς στις 29 Φεβρουαρίου.

Εβδομάδες πριν την επέμβαση είχε αφαιρεθεί από τον 52χρονο ασθενή η φυσική του καρδιά που είχε σοβαρή βλάβη και αντικαταστάθηκε με την τεχνητή.

Ο ασθενής δήλωσε ότι του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Είναι ήδη 25 χρόνια με τη σύζυγό του και θα είναι μαζί και τα επόμενα 25 χρόνια.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Süddeutsche Zeitung: Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες και ο όμιλος Siemens στα «Έγγραφα του Παναμά»



Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής, αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή της Süddeutsche Zeitung στις αρχές του 2015 και η εφημερίδα κατόπιν τα έθεσε μέσω ICIJ στη διάθεση 370 δημοσιογράφων σε πάνω από 70 χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω της Μοσάκ Φονσέκα πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους».

Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες Γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες-βιτρίνες της Μοσάκ Φονσέκα».

Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Μοσάκ Φονσέκα ξεχωρίζουν η Commerzbank, ηDresdner Bank, αλλά και η BayernLB.

Οι τράπεζες που ενέχονται στην υπόθεση διαβεβαίωσαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. Η Commerzbank επίσης διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε πορεία», με «αξιόπιστο τρόπο», από το 2008.
Στη Deutsche Bank, «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του προβλήματος αυτού» και «βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συνδιαλλασσόμαστε», ανέφερε η τράπεζα.

Η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, αναφέρεται επίσης στα «Έγγραφα του Παναμά».
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο όμιλος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις των «εγγράφων του Παναμά» θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πλήρη κάλυψη για τις λίστες στον Παπασταύρου από την ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε... μέχρις εσχάτων σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha τον συνεργάτη Σαμαρά και εμπλεκόμενο ΚΑΙ στα Panamaleaks, Σταύρο Παπασταύρου.

«Αν οι Έλληνες δεν ήταν διαχρονικά αχάριστοι, θα είχαν δώσει το όνομα του Παπασταύρου σε δρόμο», έφτασε να πει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Εξύμνησε επίσης τον φίλο του Παπασταύρου, χαρακτηρίζοντάς τον «από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτες απέναντι στη τρόικα» και μιλώντας «για πολύτιμες υπηρεσίες» που προσέφερε στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό! Απέδωσε, μάλιστα, την εμπλοκή του στα Panamaleaks στην αναγνώριση των «πολύ μεγάλων του ικανοτήτων» και στο γεγονός ότι είναι «τοπ δικηγόρος»!

Ακούστε και θαυμάστε:



Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χιλιάδες Ισλανδοι στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού. (Εικόνες-βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες Ισλανδοι, πάνω από το 10% του πληθυσμού βγήκαν εχθές στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Sigmundur Davíð Gunnlaugsson μετά την διαρροή των Panama papers, όπου φαίνετια ότι η γυναίκα του χρησιμοποιούσε μια offshore εταιρία για να κρύψει επενδύσεις εκατομυρίων δολαρίων.

Οι διαδηλωτές πήγαν έξω από το κοινοβούλιο και πέταξαν γιούρτι και αυγά.


Iceland protests over leaked information about PM Gunnlaugsson
Thousands of citizens flood the streets Reykjavik in protest against Prime Minister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.The PM has been named in connection with the Panama Papers; he denies any wrongdoing.
Δημοσιεύτηκε από Channel 4 News στις Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πόσα πληρώνει ο Άδωνις για να του κάνουν retweet;


Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον λογαρισμό twitter του Άδωνη Γεωργιάδη παρατητήσαμε διάφορα περίεργα σε σχέση με τoν κάθε φορά υπερβολικό αριθμό των αναδημοσιεύσεων (retweets) που εμφανίζεται κάτω από κάθε δημοσίευσή (tweet) του.

Συγκεκριμένα, δύσκολα βρίσκει κανείς tweet του Άδωνη που να μην έχει αναδημοσιευθεί πάνω από 100 φορές. Ό,τι και να τουιτάρει, όσο αδιάφορο κι αν είναι αυτό, το μίνιμουμ των retweets (και των likes) είναι σχεδόν πάντα πάνω από 100.





Ας δούμε όμως μερικούς από αυτούς τους 103 που αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναδημοσιεύσουν για παράδειγμα το παρακάτω συναρπαστικό tweet:

Οι Markos Skellas, Maria Kostantinidi, Eleni Mavronanou, Tina Gialitaki, Makis Kostogiannis,Melina Hariati, Georgia Karaiti, Afroditi Gerantwni, Giorgos Koutsoukis, Anna Karanikola,Xristina Terzakou, mohamed ali, GioGior και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, που αναδημοσίευσαν το παραπάνω tweet, έχουν κάτι κοινό: Αν μπει κανείς στους λογαριασμούς του twitter τους, δεν βλέπει τίποτα άλλο παρά μόνο αναδημοσιεύσεις των tweets του Άδωνη Γεωργιάδη.








Πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς δεν κρύβονται ασφαλώς φυσικά πρόσωπα, μιας και είναι φτιαγμένοι μόνο για τον σκοπό αυτό. Το ατέρμονο, δηλαδή, αυτόματο retweetάρισμα των δημοσιεύσεων του Άδωνη Γεωργιάδη. Η φωτογραφία-προφίλ πχ της Maria Kostantinidi ή τηςEleni Mavronanou είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο: 1, 2. Το ίδιο συμβαίνει και σχεδόν με όλους τους υπόλοιπους 100+ λογαριασμούς που αναδημοσιεύουν τον Άδωνη.

Πολλοί από αυτούς τους retweet-λογαριασμούς, όμως, δεν αναδημοσιεύουν αποκλειστικά και μόνο Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά μαζί και Ευγενία Μανωλίδου. Όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί Makis Kostogiannis και Giorgos Koutsoukis:





Προφανώς το ίδιο πακέτο αυτόματων retweets προτάθηκε από τον Άδωνη και στην Ευγενία. Γι αυτό και κάθε παντελώς αδιάφορο tweet της αναδημοσιεύεται τουλάχιστον 40 φορές (το πακέτο της Ευγενίας ήταν πιο φτηνό).

Παρότι όμως όλα τα δια χειρός tweets του Άδωνη συγκεντρώνουν πάνω από 100 retweets, δεν συμβαίνει το ίδιο με αυτά που ο ίδιος κάνει retweet στον τοίχο του από άλλους:





Θα περίμενε λογικά κανείς, αφού ο Άδωνις έχει τόσο μεγάλη απήχηση και οι δημοσιεύσεις του twitter του αναπαράγονται με τόσο μεγάλη θέρμη από τον κόσμο, ότι το ίδιο θα συνέβαινε και με όσα προτείνει ο ίδιος στον τοίχο του. Τουναντίον, όμως, βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει, κι αυτό γιατί αυτοί που retweetάρει o Άδωνις δεν έχουν αγοράσει το ίδιο πακέτο πολλαπλών αυτόματων retweets που έχει πάρει ο ίδιος.

Τα πακέτα αυτά με τα οποία μπορεί να εξαπατήσει κάποιος το κοινό του στο ίντερνετ -όπως ο Άδωνις καλή ώρα- δηλαδή να εμφανίζει τον εαυτό του ότι είναι σουπερστάρ στο twitter και ότι οι απόψεις του έχουν τεράστια απήχηση και δημοφιλία,ενώ σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό, μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα στο διαδίκτυο.

Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκαμε για παράδειγμα αυτή την υπηρεσία, απ' όπου μπορεί κανείς να αγοράσει τους δικούς του retweeters και followers και να γίνει Άδωνις:





Προφανώς ο Άδωνις χρησιμοποιεί κάποια ελληνική εταιρεία εξαπάτησης, σαν κι αυτήν φερ' ειπείν, γιατί οι retweeters των αλλοδαπών εταιρειών έχουν ξένα ονόματα και δεν θα φάνταζε καλά αν κάποιος «Gamal Abdel» αναδημοσίευε ή έκανε like στα tweets του Άδωνη.

Σε αντίθεση με το twitter, το facebook έχει βάλει γερές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε τέτοιες μορφές εξαπάτησης. Εκεί ο Άδωνις δεν μπορεί να αγοράσει τους θαυμαστές του από κάποια υπηρεσία (χωρίς να τον πάρει χαμπάρι το facebook και να τους διαγράψει) και, παρότι έχει εκεί λογαριασμό από το 2013, τον οποίο πολυδιαφήμιζε στο twitter επί σειρά μηνών, μέχρι σήμερα ίσα που έχει καταφέρει να μαζέψει 22.000 άτομα, τα μισά εκ των οποίων τον βρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μετά τον Καναδό πρωθυπουργό και ο Ομπάμα φωνάζει ''Ζήτω η Ελλάς''



Την τελευταία του δεξίωση για τους εορτασμούς της ελληνικής ανεξαρτησίας παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα αφού καλωσόρισε τους Έλληνες που βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον, είπε σε σπαστά ελληνικά «ζήτω η Ελλάς», σκορπώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.

Δείτε το βίντεο από τον Ant1:




Προς προβληματισμό 

Σκέφτομαι πόσο θα άρεσε σε όσους έκαναν like σε αυτή την είδηση μια αντίστοιχη κίνηση εδώ στην Ελλάδα.
Φαντάσου λέει να έκαναν παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας πχ. Αλβανοί (από τις μεγαλύτερες μειονότητες στην Ελλάδα) για δική τους εθνική επέτειο και να πήγαινε εκεί ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός να φωτογραφιζόταν με αλβανική σημαία και να έγραφε στο facebook "ζήτω η Αλβανία!".
Αλλα ξέχασα. Όταν σέβονται εμάς και τα έθιμά μας στο εξωτερικό είναι σωστό και το χειροκροτάμε. Όταν σεβόμαστε εμείς τους μετανάστες και τα έθιμα των άλλων λαών στην Ελλάδα είναι λάθος και το καταδικάζουμε.
Λογικό ε;

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Προφητικός Τζίμης Πανούσης - Έκανε τέχνη το συρτάκι αλά Fabre

Επιστολή στο Διυλιστήριο από έναν γνωστό καλλιτέχνη που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του

Κύριε Fabre,
Μετά την επιστολή σας, όπου σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καλλιτεχνική παιδεία στην Ελλάδα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τέτοιου είδους τέχνη στην Ελλάδα, την είχε σκεφτεί πολύ καιρό πριν ο σατυρικός Τζίμης Πανούσης. Η διαφορά είναι ότι ο Τζίμης είναι σατυρικός, ενώ εσείς είστε σάτυρος.

Δείτε το video



http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κα(ϋ)μμένη γή..

     Ο ελληνισμός ζεί μεγάλες στιγμές.
Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε αντιληφθεί όλοι καλά, και γι αυτό μας φαίνονται όλα μαύρα και άραχλα.

Μετά από τόσα και τόσα χρόνια ωχαδελφισμού και σταρχιδισμού, μετά από τόση ψευτοανάπτυξη και ψευτοκουλτούρα,
..μετά από τόση αγραμματοσύνη, κατιναριό, νεοπλουτισμό και κομματοκρατία,
..είμαστε απολύτως τυχεροί μ' αυτό που ζούμε.

Πρώτα απ' όλα έχουμε μνημόνια. Δεν έχουμε Πινοσέτ ούτε Κιμ Γιονκ Ούν.
Πράγμα που σημαίνει πως έχουμε έστω και μιά ελπίδα να απαλλαγούμε χωρίς να περιμένουμε
απαραίτητα τον θάνατο των υπεύθυνων.
Δεύτερον στα χρόνια των μνημονίων έχουμε πάει την κωμωδία σε άλλα επίπεδα.
Έχουμε δώσει άλλο νόημα στην έννοια ''γελοίο''.
Η όπερα μπούφα και οι μπούφοι έχουν κατακτήσει άλλα υψίπεδα. Ανώτερα. Ανώτατα.
Βγαίνει ο Πανούλης και λέει πως ''έχουμε υλοποιήσει ως το παραμικρό όσα είχαμε υποσχεθεί'', και λιποθυμάς απ' το γέλιο.
Λέει πως βγαίνουμε απ' τα μνημόνια πριν το Πάσχα και σου φυτρώνει δέκα κιλά καινούργιο συκώτι.

Ύστερα, να! Αυτό ακριβώς το παραπάνω είναι μιά τεράστια κατάκτηση του έλληνα, που οφείλεται στα μνημόνια: Δεν θυμώνει πιά, δεν εξοργίζεται. Απλώς γελάει. Τί γελάει; Σπαρταράει στο γέλιο.
Και εκτός του ότι το γέλιο μακραίνει την ζωή αυτού που γελάει,
..συγχρόνως είναι επικίνδυνο έως θανατηφόρο γι αυτόν εναντίον του οποίου στρέφεται!

Και φαίνεται πως ναι μεν επανάσταση δεν πρόκειται να γίνει,
..αλλά την ίδια δουλειά θα κάνει ο χαβαλές κι η πρόγκα.
Και φαίνεται ακόμα πως δεν είναι μακριά ο καιρός,
..που οι μπούφοι δωσίλογοι και οι γελοίοι προδότες,

..θα οδηγηθούν στην έξοδο με τον πλακατζίδικο τρόπο που μόνον οι έλληνες ξέρουν:
'' Χαχά! Ρε τον μ@λάκα πώς τα λέει! ''. Και φράπ! θα πέφτει η σφαλιάρα πάνω στην πλάκα και στον χαβαλέ.
'' Ρε το άτιμο το βοϊδερό! Ρε τα λέει σοβαρά ρε! Ρε τον μ@λάκα! '' Και κουφ! θα πέφτουν οι κατακεφαλιές μέχρι το ελικόπτερο.

Έτσι,
..γελώντας και δέρνοντας θα απαλλαγούμε μεν από μνημόνια και απατεώνες,
..αλλά θα το μετανοιώσουμε πικρά.
Γιατί αναγκαστικά πιά θα σοβαρευτούμε βλέποντας την καμμένη γη που μας άφησαν πίσω τα διεθνή και ντόπια καθάρματα,
..μιά γη που θα πρέπει να την ξανακάνουμε κράτος και κοινωνία, πατρίδα και ψυχή.

Και θα είναι πολύ δύσκολο. Ίσως δυσκολότερο απ' αυτά που περνάμε σήμερα.
Γιατί γι αυτά έχουμε εφησυχάσει πως φταίνε οι άλλοι,
..ενώ για το ξαναχτίσιμο θα έχουμε την ευθύνη εμείς!

Γι αυτό ας εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε τώρα και μας προσφέρει τόσο άφθονο γέλιο.
Τζάμπα δεν είναι. Το ακριβοπληρώνουμε!
Αλλά τουλάχιστον γελάμε!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : ''Αλλάζουν την Ιστορία, προαιρετικά τα Θρησκευτικά''


Υπό κατάργηση η προσευχή και οι παρελάσεις - Το υπ. Παιδείας θέλει να απαλείψει κάθε «εθνικιστική» γνώση από τη σχολική ύλη

Από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε και την έναρξη εθνικού διαλόγου. Το μήνυμά του ήταν ότι «οι οικονομικές δυσκολίες δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν από τα οράματα για μεγάλες αλλαγές».

Οπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, όμως, οι μεγάλες αλλαγές δεν αφορούν την επίλυση των μύριων προβλημάτων της εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών και την υποστελέχωση των σχολείων. Η κεφαλή του υπουργείου ήταν εξαρχής προσηλωμένη στην ιδεοληψία του ότι το έθνος είναι κατασκευή του κράτους και παρωχημένη έννοια. Τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου δεν έμειναν στα λόγια. Η τοποθέτηση του καθηγητή Αντώνη Λιάκου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία είναι ενδεικτική, καθώς πρόκειται για τον πρύτανη της σχολής των «εθνομηδενιστών».

Σχολικά βιβλία χωρίς εθνόμετρο

Τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας είναι στην κορυφή της λίστας των σχεδιαζόμενων αλλαγών. «Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας πρέπει να αλλάξουν», έχει δηλώσει η κυρία Αναγνωστοπούλου. «Πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο». Η αναπληρώτρια υπουργός έχει επίσης δηλώσει ότι μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε έναν μπούσουλα που λέγεται Παπαρηγόπουλος. «Εμείς οι ιστορικοί δεν τον έχουμε ανατρέψει στη μεγάλη του διαδρομή. Τον έχουμε ανατρέψει αποσπασματικά. Αρα, έχουμε κάποια θέματα που θεωρούμε εθνικά, δεν τα πιάνει κανείς, είναι τα ιερά και τα όσια». Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πιστεύει πως τα βιβλία πρέπει να αποκαθαρθούν από αυτά που η Σία Αναγνωστοπούλου και οι ομοϊδεάτες της θεωρούν «πατριωτικές μεγαλόστομες ανοησίες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα διδακτικά βιβλία μπαίνουν στο στόχαστρο. Υπενθυμίζουμε ότι ως υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υπογράψει πρωτόκολλο με τον τότε Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στο όνομα της «ελληνοτουρκικής φιλίας». Κάποιες αλλαγές έγιναν, αλλά ήταν μονομερείς. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το βιβλίο της Μαρίας Ρεπούση με την εμβληματική πλέον άποψη περί «συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης» για τη σχολική χρονιά 2007-2008. Αν και τυπώθηκε, δεν μοιράστηκε στα σχολεία λόγω της κατακραυγής και των έντονων αντιδράσεων.

Αρνούμενη να διδαχθεί από το επεισόδιο με το βιβλίο της Μαρίας Ρεπούση, η αναπληρώτρια υπουργός χρησιμοποιεί σήμερα το ίδιο ιστορικό γεγονός για να καταδείξει τι δεν πάει καλά με τα τωρινά βιβλία: «Για παράδειγμα, η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός. Ομως δεν συνέβη επειδή οι Ελληνες είναι Ελληνες με μια συγκεκριμένη μοίρα, αλλά είναι μεγάλο εθνικό γεγονός επειδή το Προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία. Ετσι πρέπει να το ερμηνεύουμε για να έχουμε πλήρη ιστορική γνώση».

Πώς χρησιμοποιούν το Μεταναστευτικό

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να εμπλέξει τους μαθητές στην επίλυση του Μεταναστευτικού, στέλνοντας επιστολές και εγκυκλίους στα σχολεία. Σε αυτές συνέκρινε τις σημερινές μεταναστευτικές ροές με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το προσφυγικό κύμα του 1922-23 και καλεί τους μαθητές να «ανοίξουν την αγκαλιά και τη γειτονιά τους».

Ο Νίκος Φίλης και το επιτελείο του σχεδιάζουν ακόμα και να θέσουν τα σχολεία στην υπηρεσία του Μεταναστευτικού, συμβάλλοντας με ειδικά προγράμματα στην εκπαίδευση και ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Εχει, άλλωστε, δηλώσει ότι το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να αναδιατάξει συνειδήσεις, πολιτικές, κοινωνίες, και να επανακαθορίσει την προσέγγισή μας στην Ιστορία. Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, ακαδημαϊκός δάσκαλος υποστηρίζει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στα οξύτατα οικονομικά προβλήματα για να προωθήσει αθόρυβα την επιβολή μιας ιδεολογικής ατζέντας στην Παιδεία. Φίλης, Αναγνωστοπούλου, Μπαλτάς και Λιάκος είναι φορείς αυτής της ιδεολογίας, η οποία συμπυκνώνεται σε δύο αξιώματα: πρώτον ότι δεν υφίσταται ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Δεύτερον, ότι το ελληνικό έθνος είναι δημιούργημα του δυτικού Διαφωτισμού και κατασκεύασμα του ελληνικού κράτους. Ονειρεύονται την Ελλάδα πολυεθνική, πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική. Απεχθάνονται οποιαδήποτε μορφή εθνικού και γι’ αυτό επιχειρούν να «“καθαρίσουν” την Ιστορία».

Σε θέση-κλειδί ο μέντορας της Ρεπούση

Ο άνθρωπος-κλειδί σ’ αυτή την υπόθεση είναι ο Αντώνης Λιάκος, μέντορας της Μαρίας Ρεπούση και πατέρας της λεγόμενης «αποδομητικής σχολής». Σε αυτόν έχει ανατεθεί η εποπτεία της εκπόνησης νέων αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Ιστορίας όλων των σχολικών βαθμίδων. Ο εν λόγω καθηγητής και οι συνεργάτες του επιθυμούν να καταργήσουν το «αφήγημα», όπως το ονομάζουν, του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Διαφωνούν με τη σύνδεση της αρχαιότητας και του Βυζαντίου με τον νεότερο Ελληνισμό, αλλά και με την αναγνώριση του ενοποιητικού ρόλου της Ορθοδοξίας.

Κατά τον ίδιο, σήμερα το σχολείο οφείλει να επιτελέσει έναν τελείως διαφορετικό σκοπό και αυτόν πρέπει να υπηρετήσουν τα σχολικά βιβλία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντικό τον επανακαθορισμό του περιεχομένου τους, έτσι ώστε οι μαθητές να σκέφτονται όχι εθνικά, αλλά «πληθυντικά». Για τον σκοπό αυτό τα βιβλία θα απομακρυνθούν από την Αρχαία, Βυζαντινή και Νεότερη Ιστορία που έχει κέντρο την Ελλάδα.

Θα εστιάσουν σε μια ευρεία αναδόμηση του προγράμματος που θα αφορά μια πολυπολιτισμική κοινωνία. «Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η διαμόρφωση της εθνικής αλλά της ιστορικής συνείδησης. Το ζητούμενο είναι ποια Ιστορία θα αφορά και τα μεταναστάκια, ποια Ιστορία θα διαμορφώσει και τη δική τους ιστορική συνείδηση και θα τα μεταμορφώσει σε πολίτες, σε συμπολίτες μας. Κατά τη δική μου γνώμη, η ιστορική συνείδηση μπορεί να λειτουργήσει γενικότερα ως συγκολλητική ουσία», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του, τονίζοντας ότι ο «ο μαθητής και αυριανός πολίτης πρέπει να καταλαβαίνει σε ποιον κόσμο ζει και θα ζήσει, αλλά και να μη βλέπει αυτό τον κόσμο γαλανόλευκο και ανάδελφο».

Οι μακεδονομάχοι τζιχαντιστές και ο Κολοκοτρώνης ευρωπαϊκός ήρωας!

Ο Αντώνης Λιάκος, πιο ευέλικτος από τον υπουργό του, έχει χαρακτηρίσει «ψευτοδίλημμα» το αν οι σφαγές των Ποντίων θα ονομαστούν «εθνοκάθαρση» ή «γενοκτονία». Ορισμένες φορές, όμως, δεν συγκρατείται. Εχει ισχυριστεί, για παράδειγμα, ότι οι αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα ήταν... τζιχαντιστές που έκαναν εθνοκάθαρση κατά των Βουλγάρων. Δεν έχει διστάσει, μάλιστα, να κατηγορήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ρίτσο και άλλους επιφανείς λόγιους και καλλιτέχνες για εθνικιστικό λαϊκισμό! Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Επιχειρώντας να εξηγήσει την άποψή της για τη διδασκαλία της Ιστορίας, κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ της εθνικιστικής και της ιστορικής προσέγγισης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. «Ο εθνικιστής θεωρεί τον Κολοκοτρώνη εθνικό ήρωα. Ο ιστορικός τον αντιμετωπίζει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων».

Αξιολογητές βιβλίων από το εξωτερικό

Μέσα στα άμεσα σχέδια του υπουργού Παιδείας είναι η κατάργηση του ενός σχολικού βιβλίου. Προωθεί την ιδέα να υπάρχουν περισσότερα του ενός εγχειρίδια, από τα οποία να επιλέγουν καθηγητές και μαθητές. Η συγγραφή των σχολικών βιβλίων θα ανατίθεται με ανοιχτή προκήρυξη και τα βιβλία θα κρίνονται από επιτροπές αξιολόγησης, στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικοί από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Εάν πρόκειται για Ελληνες επιστήμονες που διδάσκουν σε ξένα πανεπιστήμια, αυτό έχει νόημα. Εάν, όμως, πρόκειται για αλλοδαπούς, εγείρεται ένα ζήτημα. Αν και στο σημείο που έχουν φτάσει οι εγχώριοι εθνομηδενιστές μπορεί οι αλλοδαποί να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στην ελληνική εθνική συνείδηση.

Υπό κατάργηση η προσευχή και οι παρελάσεις

Μαθητική παρέλαση ύστερα από ψηφοφορία των μαθητών, μάθημα των Θρησκευτικών «εμπλουτισμένο» με κεφάλαια στο τέλος κάθε βιβλίου από άλλες θρησκείες και προαιρετική παρακολούθησή του από τη νέα σχολική χρονιά είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του υπουργείου Παιδείας.

Μία εβδομάδα μετά την παρέλαση μαθήτριας με μαντίλα και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν ο θεσμός των παρελάσεων, η πρωινή προσευχή, η προαιρετική παρακολούθηση των Θρησκευτικών και η θρησκειολογικού χαρακτήρα προσέγγιση του μαθήματος. Τα ζητήματα της παρέλασης και των Θρησκευτικών δυναμίτισαν, πάντως, το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί «αν προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις που διεξάγονται τις ημέρες των εθνικών εορτών και να κάνει το μάθημα των Θρησκευτικών προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι σήμερα» με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, την οποία συνυπογράφουν ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Τσιάρας και ακόμη δέκα βουλευτές της Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις Τσίπρα - Ιερώνυμου θεωρούνται εξαιρετικές και χάρη στο Προσφυγικό, όπου η Εκκλησία έχει συμβάλει τα μέγιστα και συνεχίζει να το κάνει. Για τον λόγο αυτό κρίνεται ότι οι όποιες θέσεις του υπουργού Παιδείας δεν πρόκειται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να κλονίσουν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και ότι εκφράζονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση εντός ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν έχει αντίρρηση για βελτιωτικές κινήσεις σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως τονίζεται με νόημα.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, αν και ο κ. Φίλης θεωρεί ότι μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη παρέλαση -τον Οκτώβριο-, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή της μορφής των παρελάσεων. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι και η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη, στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, ο οποίος ανέφερε ότι η παρέλαση του προκάλεσε χαρμολύπη.

Ο κ. Χαρακόπουλος, πάντως, επισημαίνει ότι «όσον αφορά στις μαθητικές παρελάσεις, το να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο καθεστώς η απότιση φόρου τιμής των μαθητριών και των μαθητών στις λαμπρές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας -χάριν των οποίων ο Ελληνισμός απολαμβάνει σήμερα το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας- συνιστά ακραία ιδεοληψία. Στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, οι ημέρες αυτές και οι παρελάσεις των μαθητών έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως ημέρες πανηγυρικές και εκδηλώσεις ελπίδας και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Η αντίθεση στον θεσμό των μαθητικών παρελάσεων είναι μια στενόμυαλη προσέγγιση και είναι αυτή που διέπεται από αναχρονιστικές αντιλήψεις οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι απόψεις αυτές, όμως, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αντιλήψεις και τα πιστεύω της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας μας και η επιβολή τους συνιστά επίδειξη αυταρχικής νοοτροπίας». Συζητήσεις γίνονται και για την πρωινή προσευχή, ενώ έχουν ακουστεί προτάσεις η τέλεσή της να είναι αρμοδιότητα κάθε σχολικής κοινότητας.

Θρησκειολογία

Το μόνο βέβαιο είναι η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών με προσανατολισμό στη Θρησκειολογία. Η μετατροπή αυτή αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτικό μάθημα - σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει προαιρετικό, μόνο για όσους μαθητές το επιθυμούν, όπως έχει δηλώσει ο κ. Φίλης. Το υπουργείο θεωρεί επιβεβλημένες τις αλλαγές, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας και των νέων συνθηκών, όπου θα διδάσκoνται οι αρχές της Ορθοδοξίας και άλλων θρησκειών. Από την πλευρά της η Εκκλησία επιμένει στη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος και τη διατήρηση των διδακτικών ωρών ως έχουν.

«Είναι παραπλανητικό ότι το μάθημα των Θρησκευτικών έχει κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και εξηγεί ότι ήδη το μάθημα των Θρησκευτικών έχει χαρακτήρα γλωσσολογικό, πολιτιστικό, με θρησκειολογικές αναφορές, ενώ δεν υπάρχει πουθενά ο χαρακτήρας της κατήχησης. Για να προσθέσει ότι το επιχείρημα για ομολογιακό χαρακτήρα είναι λάθος.Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνει την προσθήκη στο τέλος κάθε σχολικού βιβλίου μερικών θρησκειολογικών κεφαλαίων. Οι αποκαλούμενες κόκκινες γραμμές για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι: η υποχρεωτικότητα, η διατήρηση των ωρών διδασκαλίας και ο ορθόδοξος χαρακτήρας του.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 από τον ίδιο τον μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και από τους δύο γονείς του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο πιστεύει, εκτός και αν το επιθυμεί.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Διαβάστε περισσότερα.... »
....