Διυλιστήριο: 12/28/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Κατάταξη των πανεπιστημίων με βάση αλγόριθμο της Google και εμφανίσεις τους στη Wikipedia



Μία ακόμη διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, έχει μία πρωτοτυπία: Βασίζεται στον αλγόριθμο PageRank της Google, ο οποίος ταξινομεί τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, προκειμένου να μετρήσει πόσες φορές ένα πανεπιστήμιο εμφανίζεται στις σελίδες-λήμματα της Wikipedia. Όσες περισσότερες είναι οι φορές, τόσο μεγαλύτερο θεωρείται το «ειδικό βάρος» του πανεπιστημίου, διεθνώς. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν οι σχετικοί αλγόριθμοι κατάταξης 2DRank και CheiRank.

Η κατάταξη, η οποία παρουσιάστηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Jose Lages του Πανεπιστημίου της Φρανς-Κοντέ στη Μπεζανσόν, φέρνει στις δύο πρώτες θέσεις τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Πρίνστον, ΜΙΤ, Σικάγο, Στάνφορντ, Γιέηλ και Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Όσον αφορά την ελληνική παρουσία, την καλύτερη θέση (175) έχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο, μάλιστα, βρίσκεται στην 141η θέση, σε μία ειδικότερη παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των ιστορικότερων πανεπιστημίων που ιδρύθηκαν πριν τον 20ό αιώνα. Ακολουθούν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (191), το Πάντειο (236), της Πάτρας (251), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (257), το Χαροκόπειο (280), του Αιγαίου (300), το Δημοκρίτειο Θράκης (310), των Ιωαννίνων (317), της Κρήτης (369), της Μακεδονίας (469), της Θεσσαλίας (509), του Πειραιά (561), της Πελοποννήσου (587), το Ιόνιο (596) και της Δυτικής Μακεδονίας (660). Εντύπωση προκαλεί η απουσία του ΕΜΠ από αυτήν τη λίστα, όμως σε μία άλλη συγγενική κατάταξη (με βάση όχι τον αλγόριθμο PageRank, αλλά τον αλγόριθμο 2DRank), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στη διεθνή θέση 164, πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ).

Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα παρατηρούσε κανείς ότι η κατάταξη με βάση τις αναφορές στη Wikipedia και τον αλγόριθμο της Google «ανεβάζει» τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση με τις άλλες καθιερωμένες ετήσιες κατατάξεις (Σαγκάης, Τάιμς, QS κ.α.).

Όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές, είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν αντικειμενικά τα πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη διεθνή επιρροή, καθώς υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες (πολιτισμικοί, ιστορικοί, γλωσσικοί, γεωγραφικοί κ.α.) που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις εκδόσεις της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia σε 24 γλώσσες (και στα ελληνικά). Έτσι, αναλύθηκε μία βάση δεδομένων με περίπου τέσσερα εκατομμύρια άρθρα-λήμματα στα αγγλικά, 1,5 εκατομμύρια στα γερμανικά και από ένα εκατομμύριο στα γαλλικά, ιταλικά, ολλανδικά, ισπανικά, ρωσικά κ.α. Συνολικά, οι 24 γλώσσες καλύπτουν περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 68% των συνολικών άρθρων-λημμάτων της Wikipedia σε 287 γλώσσες.

Αρχικά, τα πανεπιστήμια ταξινομήθηκαν με βάση κάθε ξεχωριστή γλώσσα: Η γαλλική Wikipedia, προφανώς, τείνει να αναφέρει περισσότερο συχνά τα γαλλικά πανεπιστήμια, η γερμανική τα γερμανικά, η αγγλική τα αγγλικά κ.ο.κ. Στη συνέχεια, συνδυάστηκαν οι επιμέρους κατατάξεις και προέκυψε μία ενοποιημένη παγκόσμια λίστα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάταξη της Wikipedia τείνει να ευνοεί τα αρχαιότερα πανεπιστήμια, εξ ου και η βρετανική κυριαρχία στην κορυφή της. Έτσι, το ιστορικό γερμανικό πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, που έχει εκπαιδεύσει 29 νομπελίστες, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ στα πρώτα 100 πανεπιστήμια των παραδοσιακών κατατάξεων, στη λίστα της Wikipedia βρίσκεται στην επίζηλη 11η θέση, πρώτο μεταξύ όλων των πανεπιστημίων της ηπειρωτικής Ευρώπης. Επίσης, η κατάταξη της Wikipedia περιέχει πανεπιστήμια από περισσότερες χώρες (Αιγύπτου, Ινδίας, Ιαπωνίας κ.α.) και λιγότερα από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά μόνο την ελληνική Wikipedia (με βάση τον αλγόριθμο PageRank), στην πρώτη θέση από πλευράς επιρροής μεταξύ όλων των ΑΕΙ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολουθούν κατά σειρά το Αριστοτέλειο, το Χάρβαρντ, της Οξφόρδης, το ΜΙΤ, του Κέμπριτζ, το Πάντειο, το Κολούμπια, της Πάτρας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αν, όμως, η κατάταξη των λημμάτων της ελληνικής Wikipedia γίνει με βάση τον αλγόριθμο 2DRank, τότε προηγείται σε επιρροή το ΕΜΠ και έπεται το Αριστοτέλειο.

Ασφαλώς η κατάταξη της Wikipedia δεν είναι χωρίς ατέλειες, ούτε πρόκειται να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές κατατάξεις, όμως, αποτελεί μία χρήσιμη εναλλακτική ματιά σε ένα επίμαχο ζήτημα, όπως είναι η σύγκριση των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σόιμπλε: Η Ελλάδα παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες του Δουβλίνου

Η Ελλάδα παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες του Δουβλίνου, καθώς δεν συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με τον ορθό τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη Bild, μέρος της οποίας δημοσιεύει το Reuters.

Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο γερμανός πολιτικός σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Τόσο στη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης όσο και στον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος υπήρξε το 2015 συχνά διάσταση απόψεων μεταξύ του Β. Σόιμπλε και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, παρατηρεί η Bild.

«Καθόλου», απαντά ο υπουργός Οικονομικών. Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει.

Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος».

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν τι μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν καλύτερα», τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Αντίθετα ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται πιο ελαστικός με τα κράτη της Ανατ. Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι «αλληλεγγύη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ο ένας να προσβάλει τον άλλο. Και τα κράτη της Ανατ. Ευρώπης θα πρέπει να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, αλλά φυσικά λιγότερους απ' ότι η Γερμανία».

Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα πλαίσια αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι:

«Θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των κοινών, αμυντικών σχεδίων της Ευρώπης.

Απώτερος στόχος θα είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Τα χρήματα που ξοδεύουμε για την ύπαρξη 28 ενόπλων δυνάμεων στην ΕΕ θα ήταν πιο αποτελεσματικά εάν τα χρησιμοποιούσαμε από κοινού.

Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τις εξωτερικές μας δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας».

Γεροβασίλη: Ο Σόιμπλε επιτέθηκε στην Ελλάδα για εσωκομματικούς λόγους

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τις σημερινές αναφορές του Β. Σόϊμπλε στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η κ. Γεροβασίλη αναφέρει πως: « Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους.».

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κοιτάζοντας το τοπίο..

    Απομακρυνόμενος κανείς τρείς-τέσσερεις ημέρες από τον ορυμαγδό των τηλεοπτικών ''ειδήσεων'', και από την υστερική και αυθαίρετη υπερβολή του ίντερνετ,
..ξαναβρίσκει μιά κάποια ψυχολογική και πνευματική ισορροπία, και βλέπει τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση,
..η οποία στην περίπτωσή μας όχι μόνον είναι μεγαλύτερη απ' αυτή που φαίνεται, αλλά και πολύ πιό σοβαρή, αν και πιό απλή στην κατανόησή της.

Αντιλαμβάνεται επίσης την μηδαμινότητα,
την τιποτένια υπόσταση ΟΛΩΝ αυτών που μας κυβερνούν.
Πρόκειται για ένα πολυδιαφημισμένο τίποτα,
..ανθρώπους χωρίς καμία -κυριολεκτικά- ηθική και πνευματική βαρύτητα,
..χωρίς έρμα, ή μάλον έρμαια της τσέπης τους και της ζωώδους επιθυμίας τους για εξουσία.
Μέσα στην υπόλοιπη κοινωνία θα βρεί κανείς εύκολα συμπολίτες μας δέκα χιλιάδες φορές αξιότερους, πνευματικότερους, πιό ευφυείς, πιό ικανούς, πιό εμπεριστατωμένους.

Κάνοντας μερικά βήματα πίσω στην καθημερινότητα το πλάνο ανοίγει και μπορεί κανείς να καδράρει στο μυαλό του μιά ολοκληρωμένη εικόνα του τί συμβαίνει.
Κι αυτό που συμβαίνει είναι η μεγαλύτερη κλοπή των τελευταίων αιώνων.
Στυγνή, εν ψυχρώ ληστεία των υπαρχόντων ενός λαού, ενός κράτους.
Αυτή η ληστεία που σε ''νορμάλ'' συνθήκες μπορεί να γίνει μόνον με τα όπλα, δηλαδή με κανονικό πόλεμο και εισβολή,
..επιχειρήθηκε εν μέσω ειρήνης με έναν πρωτοφανή τρόπο που καμία σχέση δεν έχει με τις ως τώρα ληστείες που έγιναν απ΄την ''πολιτισμένη'' Δύση με αποικιοκρατικού τύπου εισβολές τάχα προς ''εκπολιτισμό'', σαν αυτές δηλαδή που έγιναν στην Ινδία, στην Κίνα, και παλαιότερα σε όλη την αφρικανική ήπειρο, και γενικότερα στον ''τρίτο'' κόσμο.

Με δυό λόγια, φτωχαίνεις βίαια έναν λαό με τους γνωστούς τρόπους τού υπερκαταναλωτισμού και του υπερδανεισμού,
..φτάνεις τους πολίτες στην εξαχρείωση και στην απόλυτη απελπισία,
..και κατόπιν εμφανίζεσαι σαν από μηχανής θεός, σαν αγιοβασίλης για νάμαστε και στο πνεύμα των ημερών, και λές: ''Καλά βρε αδελφέ, μη σκάς. Θα πάρω εγώ αυτό και πατσίζουμε!''

Και το ''αυτό'' στην δική μας περίπτωση είναι οι αξίας τρισεκατομμυρίων υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο πάνω στο οποίο επί αιώνες καθόμαστε.
Το ''αυτό'' με το οποίο θα θελήσουν να πατσίσουν είναι το εχέγγυο και το μέλλον και ο πλούτος ενός λαού, οι βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί ένα νέο κράτος που θα εξασφάλιζε το μέλλον γενεών και γενεών,
..δείχνοντας τον δρόμο συνύπαρξης πλούτου και πνευματικότητας, και ηθικής ανωτερότητας που χαρακτηρίζουν έναν κανονικό και όχι κάλπικο πολιτισμό.
( γιατί βέβαια η Ελλάδα δεν είναι Κατάρ και Ντουμπάϊ και Αραβικά Εμιράτα να πετάνε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων διαπράττοντας την Ύβρι να μετατρέψουν την άμμο και την έρημο σε κάτι άλλο απ' αυτό που είναι,
..την ίδια ώρα που τα 2/3 της ανθρωπότητας λιμοκτονούν, και κάθε κάποια δευτερόλεπτα πεθαίνει σε τούτη την γή και ένα παιδί από πείνα )

Όλα αυτά βέβαια απ' την πλευρά των δανειστών-''εταίρων''-τοκογλύφων, εγκληματιών απατεώνων που το μόνο που θα τους άξιζε είναι η ευθανασία.
'Ομως.
Όμως τίποτε από αυτά δεν θα συνέβαινε εδώ, αν δεν υπήρχε ο εσμός των προδοτών του Έθνους που λέγονται κυβέρνηση, αντιπολίτευση, και γενικά ''πολιτικός κόσμος'' της χώρας.
Αυτοί, και για δικό τους όφελος παρέδωσαν τα κλειδιά της Βουλής και της χώρας ολόκληρης.
Αυτοί μας φταίνε και όχι οι άλλοι. Οι άλλοι την δουλειά τους κάνουν.
Και είναι αυτοί που πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου χώρας.
Αν δεν γίνει αυτό δεν θα υπάρξει καμία ''καλή χρονιά'' από 'δω και εσαεί.

Ας σηκωθούμε τώρα απ' τους καναπέδες να πάμε να στηθούμε στις ουρές των τραπεζών, αυτών των ναών του συστήματος,
..για να πληρώσουμε ό,τι αυθαίρετο και προκλητικό μας προστάζουν οι απατεώνες που κυβερνούν.

Έτσι. Για να τιμήσουμε τις τελευταίες μέρες ενός καταστρεπτικού έτους,
..του πιό καταστρεπτικού μέχρι το επόμενο..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....