Διυλιστήριο: 12/02/14
ροη αναρτησεων

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Έκθεση- κόλαφος του Σούρλα για τα χαμένα έσοδα του κράτους



Η απολογιστική έκθεση της γενικής γραμματείας διαφάνειας για τη διετία 2012- 2014 αποτελεί πραγματικά κόλαφο για τη λειτουργία του κράτους καθώς με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς περισσότερα από 6 δισ. ευρώ έσοδα χάνονται κάθε χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων τις off shore και τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας από αυτούς τους τρεις τομείς και μόνο χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

Σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων στον απολογισμό της Γενικής Γραμματείας αναφέρεται ότι «πέρασαν 15 χρόνια από τότε που εκφράστηκε η πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων καθώς και για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών, σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης πετρελαιοειδών προϊόντων, Όλα αυτά όμως παρέμειναν σε θεωρητικό επίπεδο».

Η Γενική Γραμματεία υπολογίζει ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και επισημαίνει ότι «το 2009, το υπουργείο Οικονομικών καλλιέργησε πολλές προσδοκίες με την προμήθεια δύο σκαφών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τα οποία κόστισαν 2.030.000 ευρώ. Όμως, όλως παραδόξως, μετά την παραλαβή και παρέμειναν ακινητοποιημένα περίπου τέσσερα χρόνια, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ήταν διαπιστωμένο ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων έπληττε την εθνική οικονομία και οι απώλειες ανέρχονταν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ετέθησαν σε λειτουργία».

Σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, η έκδοση υπουργικών αποφάσεων όπως συνομολογείται και από το υπουργείο Οικονομικών, για το ζήτημα της εγκατάστασης συστήματος ελέγχου εισροών- εκροών, σε:
- Πλωτά μέσα μεταφοράς.
- Πρατήρια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων.
- (ΚΑΕ) Πρατήρια διάθεσης αφορολογήτων καυσίμων.
Επίσης, παραμένει σε εκκρεμότητα η εξαγγελία για GPS στα βυτιοφόρα, ενώ εκκρεμούν η μοριακή ιχνηθέτηση των ναυτιλιακών καυσίμων, ο ευρύτερος έλεγχος διακίνησης των αφορολογήτων ναυτιλιακών καυσίμων και οι εξαγωγές αφορολόγητων καυσίμων προς τρίτες χώρες.

Στην απολογιστική έκθεση τονίζεται ότι ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και καθυστερούν αδικαιολόγητα αποφάσεις, ανοίγουν νέα παράθυρα που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο. «Αυτό γίνεται με τη διάταξη ν. 4254/2014 που αναφέρει ότι επιτρέπεται η αποθήκευση καυσίμων στους ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων για τον ανεφοδιασμό αυτοκινήτων ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, χωρίς να προβλέπεται η εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών».

Όσον αφορά στις Offshore εταιρείες επισημαίνεται στην έκθεση ότι ελληνικές τράπεζες, έχοντας ιδρύσει υποκαταστήματα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ ως φορολογικοί παράδεισοι, προσφέρουν σε μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας σειρά offshore τραπεζικών υπηρεσιών. Τουλάχιστον έξι τραπεζικοί όμιλοι έχουν εκδώσει τέτοιους τίτλους και το αποδίδουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ως προς τη φορολογική τους αντιμετώπιση, επισημαίνεται ότι οι μέτοχοι των offshore απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιάς, δωρεών και μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας ενώ κατοχυρώνεται η ανωνυμία των μετόχων.

Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας προτείνει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες στην Ελλάδα ώστε να αποτρέπεται η δραστηριότητα μέσω των offshore, να φορολογούνται οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους που προκύπτει από δραστηριότητα offshore εταιρειών. Προτείνεται επίσης, όσον αφορά στις εισαγωγές προϊόντων, να θεωρείται νόμιμο το τιμολόγιο που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore, να είναι υποχρεωμένοι οι των off shore να δηλώσουν προέλευση των χρημάτων τους και να φορολογούνται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες και οι επιχειρηματίες.
Όπως υπολογίζεται οι φόροι από τις offshore θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Τέλος σχετικά με τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία η γενική γραμματεία αναφέρει πως, «τα φαινόμενα έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά παρά τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Γενική Γραμματεία επικαλείται έγγραφο του ΣΔΟΕ, του Σεπτεμβρίου του 2014, που χαρακτηρίζεται μάλιστα εμπιστευτικό και που δείχνει ότι ο αριθμός των παραβάσεων το 2012 ήταν 143.700, τα ποσά των συναλλαγών ήταν 1.099.509.576 ευρώ και τα πρόστιμα 2.712.288.981 ευρώ. Το 2013, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν 93.611, τα ποσά των συναλλαγών ήταν 763.663.280 ευρώ και τα πρόστιμα 1.959.602.575 ευρώ.

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και τα στοιχεία που αναφέρονται αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 15% του συνόλου των επιχειρήσεων. Βάσει αυτών των στοιχείων, η επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιστροφή στις ''Μίζες''!..

     Επιτέλους! Το κόμμα που μπορούμε όλοι να εμπιστευτούμε υπάρχει, από χθές.
Τί ''Ελιές'', ''Ποτάμια'' και αηδίες;
''Ρίζες''!
Αυτό είναι όνομα για κόμμα! Παραπέμπει ευθέως σε αυτά που θέλει να πρεσβεύσει, δηλαδή την διατήρηση και την αναπαλαίωση της παλαιάς πολιτικής της εξαπάτησης, της μεγαλοστομίας, των φαρισαϊκών ιδανικών, των υποκριτικών μεγάλων ιδεών,
..αλλά και συγχρόνως υπονοεί έμμεσα και τις κρυφές αξίες και ιδανικά των ιδρυτών και των πρωτεργατών του: ''Μίζες''!
( διότι η καλή μίζα δεν πρέπει να φαίνεται ως τέτοια. Δεν είναι ανάγκη να προέρχεται μόνον από υποβρύχια που γέρνουν από μαγκιά, σαν τον ''πρωθυπουργό'' μας όταν σκίζει τα μνημόνια. Μπορεί άνετα να είναι μία απαλλαγή από ελέγχους του ΣΔΟΕ. Ή μία διαγραφή χρεών. Ή η αγορά ενός ακινήτου-φιλέτου κοψοχρονιά! Όλα παίζουν! )

Κατά τ' άλλα, αυτή η πρεμούρα και η αγωνία να διασώσουν πάση θυσία και πάση μ@λακία την κυβέρνηση Ψευταρά και τον λεβεντόπουλο τον ίδιο, απ' το ταβάνι του που προβάλλει πάλι απειλητικά γι αυτόν,
..προσλαμβάνει διαστάσεις επικής φαρσοκωμωδίας, της οποίας την απίστευτη γελοιότητα είναι αδύνατον να εκτιμήσουμε με τα σημερινά δεδομένα,
..και πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον κάποιους εμπνευσμένους ιστορικούς να θέσουν τα πρότυπα και τα όρια της πολιτικής, αλλά και της προσωπικής αυτογελοιοποίησης!

Ελπίζουμε οι τελείως ανεξάρτητες από πολιτικό χρήμα εταιρείες δημοσκοπήσεων, να κάνουν με αυτοσεβασμό την δουλειά τους,
..και να μας παρουσιάσουν από αύριο κιόλας τα αποτελέσματα της αποδοχής του νέου αυτού κόμματος από τους πολίτες,
..που λογικά δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 8 με 10%!

Μ' αυτά και μ' αυτά, άρτον μπορεί να μην έχουμε, αλλά από θεάματα προβλέπεται να χορτάσουμε για το διάστημα μέχρι τις εκλογές!
Και τί θεάματα!
Τσίρκουλα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....