Διυλιστήριο: 08/29/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ernst & Young : Μόνο 60 άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα το 2011-2015



Επενδυτική ξηρασία επικράτησε στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2015 σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς μόλις 60 άμεσες ξένες επενδύσεις υλοποιήθηκαν στη χώρα από τις 10.660 που προσέλκυσαν οι υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με έρευνα BaroMed 2017 της Ernst & Young (EY).

Απο τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα, οι 15 προήλθαν απο τις ΗΠΑ και οι 6 απο την Γερμανία. Οι κλάδοι που επωφελήθηκαν κυρίως ήταν το λογισμικό και οι επαγγελματικές υπηρεσίες.

Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία, αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Μεσογείου.

Αν και πολλές από αυτές τις χώρες βίωσαν οικονομική κρίση την περίοδο 2011-2015, η πλειοψηφία των χωρών αυτών προσέλκυσαν άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 406 δισ. δολαρίων, ή το 59% των συνολικών, σημειώνοντας αύξηση 16% σύμφωνα με την Ernst & Young.


Για το 2016 (Πηγή Καθημερινή)








Με τριπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) σε σύγκριση με το 2015 έκλεισε το 2016 για την ελληνική οικονομία. Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη, ωστόσο, οφείλεται αφενός στην κατάρρευση των ΞΑΕ το 2015 και αφετέρου στις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, πάντως, διαπιστώνεται ότι μέσα σε έξι χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα προς άλλους επενδυτικούς προορισμούς 6,16 δισ. δολ., γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε όλη αυτή την περίοδο στο ΑΕΠ αλλά και στους αρνητικούς δείκτες της απασχόλησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκθεση Επενδύσεων 2017 που δημοσιοποίησε χθες η UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) οι εισροές ΞΑΕ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2016 σε 3,12 δισ. δολάρια από 1,14 δισ. δολάρια το 2015, χρονιά που ως γνωστόν χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική και οικονομική ρευστότητα. Η επίδοση αυτή αποτελεί την καλύτερη της περιόδου από το 2011 και σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις αποκρατικοποιήσεις που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη χρονιά. Στην έκθεση αναφέρονται ως παράδειγμα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η πώληση του 51% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. Αλλο παράδειγμα ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε εντός του 2016 είναι αυτή του Αστήρ Παλλάς από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investments.

Συνολικά την εξαετία 2011-2016 οι ΞΑΕ διαμορφώθηκαν σε 12,6 δισ. δολάρια, όταν για παράδειγμα σε άλλες χώρες, όπως η επίσης «μνημονιακή» Πορτογαλία ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 34,96 δισ. δολ. Ιδιαίτερη επενδυτική άνθηση γνωρίζουν πλέον χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία, όπου την περίοδο 2011-2016 η αξία των ΞΑΕ διαμορφώθηκε σε 20,78 δισ. δολ. και 14,92 δισ. δολ. Στη Ρουμανία ειδικά οι ΞΑΕ ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία στη διάρκεια της εξαετίας 2011-2016.

Η καθαρή αξία των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων, δηλαδή η πώληση ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους επενδυτές ή συμμετοχών σε αυτές διαμορφώθηκε το 2016 σε 1,5 δισ. δολ., σχεδόν τριπλάσια από το 2015 που ήταν μόλις 590 εκατ. δολ.

Από τα στοιχεία για τις εκροές επενδυτικών κεφαλαίων προκύπτουν επίσης δυσάρεστα συμπεράσματα για την ελληνική οικονομία. Το 2016 υπήρξε μεν μια θετική εξέλιξη, καθώς «επαναπατρίστηκαν» επενδυτικά κεφάλαια ύψους 638 εκατ. δολ. Ωστόσο, στη διάρκεια της περιόδου 2011-2016 έφυγαν από την Ελλάδα για να επενδυθούν αλλού συνολικά 6,16 δισ. δολ. με τις μεγαλύτερες εκροές να καταγράφονται το 2014 (περίπου 3 δισ. δολ.) και το 2015 (2,13 δισ. δολ.).

Από την άλλη, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αποεπένδυσαν το 2016 στο εξωτερικό, πουλώντας συμμετοχές τους εκτός Ελλάδος με τις συναλλαγές αυτές να ανέρχονται σε καθαρή αξία τα 3,46 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται στην εξεταζόμενη εξαετία και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποεπένδυση των συστημικών τραπεζών στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πώληση της συμμετοχής που είχε η Εθνική Τράπεζα στην τουρκική Finansbank.

Για το 2017 (Πηγή Βήμα)


«Επιστρέφουν οι επενδύσεις»

Κατά την ομιλία του στους εργαζομένους της βιομηχανίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν στην χώρα μας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα γίνεται ξανά σημαντικός επενδυτικός προορισμός όπως δείχνουν οι εξελίξεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» υπογράμμισε.

«Εργαζόμαστε για μία αναπτυξιακή πορεία που θα στηρίζεται σε καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία, τεχνολογία και την προστασία της εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται ένα παραγωγικό μοντέλο στο επίκεντρο του οποίου θα είναι οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις και όχι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες».

«Αναπτυξιακή τράπεζα το 2018»


Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την λειτουργία αναπτυξιακής τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2018 «με σκοπό την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας».

«Εφαρμόζουμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και διαμορφώνουμε τις συνθήκες για μείωση των συντελεστών φορολογίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα» επισήμανε.

«Ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2017 - Υποχώρηση της ανεργίας»

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% φέτος, ελαφρά πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης.

«Φέτος επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα τελειώσει το 2017 με ρυθμούς ανάπτυξης που θα βρίσκονται κοντά στο 2%», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για φέτος ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί 2,1%.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανεργία μειώνεται συνεχώς και υπάρχει η προοπτική να πέσει κάτω από το φράγμα του 20% μέσα στο 2018, ενώ πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή διασφαλίζεται η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και προστασία των εργαζομένων.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μία προοπτική επισφαλούς εργασίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα συμβιβαστούμε με μια προοπτική μιζέριας, που θέλει τον εργαζόμενο επισφαλώς διαρκώς εργαζόμενο, αλλά και τον επιχειρηματία να μην έχει μια υγιή σχέση με τον εργαζόμενο και με την Πολιτεία, αλλά να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοσκοπία του με κινήσεις και ελιγμούς κάτω από το τραπέζι».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και θα το πετύχει ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να βρουν ξανά οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας, ένα μέλλον ίσων ευκαιριών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στην επίσκεψη, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Πηγή  www.ert.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς (Πύργος)-Αλεξανδρούπολη βάζει «φωτιά» στα Στενά και στον Ρ.Τ.Ερντογάν


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Μια επένδυση που θα επιφέρει σημαντική αύξηση του γεωπολιτικού βάρους της χώρας και θα αποδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, θα επικυρώσει στην επικείμενη επίσκεψη του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλγαρία όπου θα ανακοινωθεί η δημιουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Svilengrad – Μπουργκάς (ο περιβόητος ελληνικός Πύργος της ανατολικής Ρωμυλίας).

Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας καθώς επιτρέπει την παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, δεδομένου του φόρτου διελεύσεων στα στενά του Βοσπόρου, που σημαίνουν πολύωρες, ακόμη και ολιγοήμερες καθυστερήσεις στη διέλευση πλοίων, η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει συμφέρουσα εναλλακτική

Εφόσον κατασκευαστεί ο διάδρομος αυτός, επιτυγχάνεται πλήρης αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της χώρας και ενισχύεται η μετατροπή της σε διεθνή κόμβο εμπορευματικών μεταφορών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επένδυσης μόνο η αναβάθμιση του τμήματος Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, μήκους 175 χλμ, έχει προϋπολογισμό 171 εκατ.

Γι΄ αυτό το λόγο, προωθείται η ένταξη της συνολικής επένδυσης (σιδηροδρομικός διάδρομος και αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς) στο «πακέτο Γιούνκερ», με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων όπως αναφέρει το e-evros.gr

Το «πακέτο Γιούνκερ» για να «ενεργοποιηθεί» πρέπει να υπάρχει μια πλήρης μελέτη κόστους-οφέλους και εξασφαλισμένη συμμετοχή ιδιωτών.

Το έργο αυτό συγκεντρώνει την θετική πρόθεση σχεδόν τωην πάντων λόγω... Ερντογάν. Το θέλουν οι Ρώσοι που ναι μεν τα έχουν καλά τώρα με τον Ερντογάν αλλά για πόσο κανείς δεν ξέρει, το θέλει η ΕΕ (δηλαδή η Γερμανία) η οποία ακούει Ερντογάν και αλλάζει... χρώμα, το θέλει η Κίνα η οποία λόγω Ουιγούρων δεν αρέσκεται και ιδιαίτερα να εξαρτά το εμπόριό της από την Άγκυρα και φυσικά το θέλει και η Αμερική του Ν.Τραμπ καθώς στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η Τουρκία έχει «ψηλώσει» επικίνδυνα και θα πρέπει να «κοντύνει».

Ελλάδα και Βουλγαρία θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με την περαίωση ενός τόσο σημαντικού έργου.

Το έργο αυτό όμως θα επιφέρει και σημαντικές αλλαγές ως προς την ασφάλεια της χώρας.

Στην ουσία εμπλέκει τον ρωσικό παράγοντα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Επ ΄ουδενί δεν θα ήθελαν οι Ρώσοι να συμβεί ένα πολεμικό επεισόδιο που θα έθετε σε κίνδυνο την επένδυση αυτή.

Είναι σαφές ότι και η Μόσχα θα ακολουθήσει μια πιο αποτρεπτική πολιτική απέναντι στον Ρ.Τ.Ερντογάν σε συνδυασμό και με την δημιουργία του Greek-Turkish Stream τον οποίο η ΕΕ φιλοδοξεί τελικώς να τον μετατρέψει σε νότιο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου για να αποφύγει την εκ νέου οικονομική και ενεργειακή της υποδούλωση στις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ και στο πανάκριβο αμερικανικό LNG.

To έργο αυτό συνδέεται με τον κοινό σχεδιασμό Ρωσίας-Κίνας αλλά τελικώς και της ΕΕ, για την μελλοντική δημιουργία υδάτινου δίαυλου που θα συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω του Αξιού ποταμού στη Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και το υφιστάμενο ποτάμιο δίκτυο μεταφορών στην Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» για να υλοποιηθεί και να αποφέρει τα ποθητά για το παγκόσμιο εμπόριο αποτελέσεματα πρέπει από όπου περνάει να δημιουργήσει τεράστια έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την μεταφορά των εμπορευμάτων και από άποψη ασφάλειας αλλά και από άποψη συντόμευσης χρόνου.

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» στήνεται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης και φυσικά οι ποτάμιες και παραλήμμνιες συνδέσεις περιλαμβάνονται σε αυτά. Το έργο αυτό είναι τόσο κολοσσιαίων διαστάσεων που η Ελλάδα και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες δεν διαθέτουν τους πόρους για να το πραγματοποιήσουν αλλά τους διαθέτει η Κίνα η οποία είναι αποφασισμένη να το πραγματοποιήσει.

Πρόκειται για ένα έργο που όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί θα δώσει υψηλή «προστιθέμενη» αξία στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου

Πάντως όλες οι υπερδυνάμεις προσανατολίζονται στην γεωπολιτική μείωση της Τουρκίας λόγω Ρ.Τ.Ερντογάν.

Όλοι αγαπούν την Τουρκία αλλά όλοι απεχθάνονται τοην Τούρκο πρόεδρο. Μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν στην εξουσία βρίσκονταν το κεμαλικό καθεστώς οι Δυτικοί θα «έδιναν» τα πάντα στην Άγκυρα εις βάρος του Ελληνισμού.

Όπως ο γράφων πολλάκις έχει γράψει και συμφωνούν ακόμα και Ρώσοι αναλυτές σε αυτό «εάν δεν υπήρχε ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα έπρεπε να εφευρεθεί» με κάποιο τρόπο ως ο καλύτερος προωθητής των ελληνικών συμφερόντων.

Χρειαζόμαστε άξιες πολιτικές ηγεσίες που να το εκμεταλλευθούν αυτό, όσο ακόμα... μακροημερεύει ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υποβρύχια έρευνα ανακάλυψε θησαυρούς από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας



Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα (της δεύτερης φάσης) της υποβρύχιας έρευνας που έγινε μεταξύ άλλων στον Όρμο του Αμπελακίου, λιμάνι της Κλασικής πόλης της Σαλαμίνας, υπό τον έλεγχο του Αθηναϊκού κράτους και κύριο χώρο συγκέντρωσης του ενωμένου Ελληνικού στόλου την παραμονή της ναυμαχίας του 480 π.Χ. αλλά και στην περιοχή κοντά στην χερσόνησο της Κυνόσουρας στην οποία εντοπίζονται τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης.

Στον ΄Ορμο, λοιπόν, το εμπορικό και πολεμικό λιμάνι της Σαλαμίνας όπου, είχε συγκεντρωθεί ο ενωμένος ελληνικός στόλος την παραμονή της ναυμαχίας του 480 π.Χ, εντοπίστηκε καταποντισμένος ναός ή στοά, με ίδρυση στην Ελληνιστική εποχή. Εντοπίστηκαν επίσης σπόνδυλος κίονα και μαρμάρινα θραύσματα βωμίσκου, στήλης, αγαλμάτων και σκευών, τμήματα λύχνων και αγγείων μεταξύ των ευρημάτων. Τεκμηριώθηκε, τέλος, κι ένας ισχυρός τετράγωνος πύργος από την οχύρωση της πόλης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων (υπό τη διεύθυνση της δρ Αγγελικής Σίμωσι) και το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (υπό τη διεύθυνση του προέδρου του και καθηγητή, Γιάννου Λώλου) με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Πατρών.


Αναλυτικά τα ευρήματα
Α. Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα

Συνεχίσθηκε η διερεύνηση καταβυθισμένων αρχιτεκτονικών υπολειμμάτων στην δυτική, και ιδιαίτερα στην βόρεια πλευρά του εσώτερου τμήματος του Όρμου, που αποτελούσε τον εμπορικό και πολεμικό λιμένα της Σαλαμίνος κατά τους Κλασικούς, Ελληνιστικούς έως και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Στην δυτική πλευρά, τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ισχυρού τετράγωνου πύργου, από ογκώδεις λίθους (με πλευρά 7,70 μ.), που συνδεόταν, προφανώς, με το ευρύτερο οχυρωτικό σύστημα της Κλασικής-Ελληνιστικής πόλης και του λιμένος της. Το 2016 στο βορειοδυτικό τμήμα του Όρμου είχε εντοπιστεί σημαντικό μέρος του συστήματος αυτού, δηλαδή μακρύ τείχος (“βραχίονας”), μήκους 162 μ., με ακραίο κυκλικό αμυντικό πύργο.

Φέτος, διερευνήθηκε η βόρεια πλευρά του Όρμου, σε περιοχή όπου ξεχωρίζει νεώτερος μώλος, μήκους 48 μ., κατασκευασμένος (προ του 1900) με αρχαίο οικοδομικό υλικό, από ένα ή και περισσότερα κτήρια.

Σε μικρή απόσταση από τον μώλο στα δυτικά, αποκαλύπτεται, καταποντισμένη σήμερα, σε βουρκώδες περιβάλλον, μεγάλη στιβαρή κατασκευή, από λιθόπλινθους, επιμελούς εμφάνισης, σε μήκος 13 μ. Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για κρηπίδα (με εντοπισμένη ισχυρή θεμελίωση στο νότιο σκέλος της) κτηριακής κατασκευής δημόσιου χαρακτήρα.

Η μορφή του κρηπιδώματος, μαζί με τα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα κινητά ευρήματα, σε συνδυασμό με την εύρεση παλαιότερα (το 1882), σε άμεσα γειτονικό σημείο, μαρμάρινου βάθρου αγάλματος με αναθηματική επιγραφή (I.G. ΙΙ2 1955), οδηγούν στην προκαταρκτική ερμηνεία του κτηρίου ως ναού ή στοάς, σε λειτουργία κατά την Υστερορωμαϊκή εποχή, ιδρυμένου πιθανώς σε παλαιότερους, Υστεροκλασικούς-Ελληνιστικούς χρόνους.

Στα σημαντικότερα ευρήματα, από το στρώμα καταστροφής, κυρίως από την ύστατη φάση λειτουργίας του κτηρίου (στον 3ο αι. μ.Χ.) συγκαταλέγονται: Σπόνδυλος αράβδωτου κίονα και μαρμάρινα θραύσματα βωμίσκου, στήλης, αγαλμάτων και σκευών, καθώς και τμήματα πήλινων Υστερορωμαϊκών λύχνων, από γνωστά Αθηναϊκά καταστημάτα-βιοτεχνίες και άλλα αγγεία.

Με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι το αποκαλυπτόμενο κτήριο θα πρέπει να είναι ένα από τα τελευταία αρχαία δημόσια οικοδομήματα παρά τον λιμένα της πόλης της Σαλαμίνος, ενδεχομένως ένα από αυτά που είδε και αναφέρει στην Περιήγησή του ο Παυσανίας (1.35.3, 1.36.1), κατά τον ύστερο 2ο αι. μ.Χ.

Β. Η θαλάσσια γεωφυσική έρευνα


Οι συστηματικές θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες εκτελέστηκαν στον Όρμο του Αμπελακίου καθώς και βόρεια και ανατολικά της Κυνόσουρας. Ο σκοπός των ερευνών ήταν διττός, αφενός ο εντοπισμός της ακτογραμμής της Κλασικής περιόδου και η ανασύνθεση της παράκτιας παλαιογεωγραφίας της περιοχής και αφετέρου ο εντοπισμός στόχων πιθανής αρχαιολογικής σημασίας που “αναπαύονται” στην επιφάνεια του πυθμένα ή βρίσκονται θαμμένοι κάτω από αυτόν.

Οι έρευνες, οι οποίες είναι οι πρώτες συστηματικές θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή της Κυνόσουρας, έδωσαν πολύ μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων υψηλότατης ποιότητας, των οποίων η επεξεργασία αναμένεται να ρίξει φως στην παλαιογεωγραφική εξέλιξη της περιοχής και στον εντοπισμό στόχων αρχαιολογικής σημασίας.

Εντοπίστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός στόχων θαμμένων κάτω από τις χαλαρές αμμοιλύες του πυθμένα του Όρμου του Αμπελακίου. Μία υποενότητα αυτών των στόχων (μερικές δεκάδες) εντοπίστηκε σε βάθος κάτω από τον πυθμένα, το οποίο πιθανώς ανταποκρίνεται στο στρώμα της Κλασικής περιόδου και της Ναυμαχίας. Η εκτίμηση του μεγέθους, του σχήματος και του υλικού αυτών των θαμμένων στόχων τους καθιστούν πολύ σημαντικούς και υποψήφιους για έλεγχο κατά την επόμενη ερευνητική περίοδο.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....