Διυλιστήριο: 05/02/15
ροη αναρτησεων

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης μετά απο ερώτηση του Νικολόπουλου : Δεδομένη η επανεξέταση του συμβιβασμού με τη Siemens

«Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει στο πιο υψηλό επίπεδο ότι θα διερευνήσει κάθε πτυχή του σκανδάλου της Siemens» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου, αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens αλλά και το έργο αδειοδότησης συχνοτήτων GSM/R. Όπως σπεύδει να υπενθυμίσει ο κ. Βαρουφάκης, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ».

«Είναι δεδομένο ότι η συμφωνία συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστο του 2012 θα επανεξεταστεί, όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, εφόσον εντοπιστούν ευθύνες για τα έργο GSM/R, αυτές θα αποδοθούν» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβιβάζει στη Βουλή ένα ακόμη έγγραφο για τη Siemens, επίσης μετά από ερώτηση του ίδιου βουλευτή, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον χώρο της Υγείας. Ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι στη βάση του συμβιβασμού αυτού, η Siemens επιχειρεί να προμηθεύσει με δικά της μηχανήματα και συνεπώς να δεσμεύσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία που το βάρος της φέρει ο πρώην υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, έχει καταγγείλει ο κ. Νικολόπουλος.

Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι κατά την επανεξέταση της Συμφωνίας Συμβιβασμού, εφόσον προκύψει θέμα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων με τον όρο περί παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Ο βουλευτής που ζήτησε από την κυβέρνηση απαντήσεις, έχει επισημάνει ότι ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός Υγείας το 2014, υπέγραψε έγγραφο που προβλέπει ότι η Siemens θα δώσει το δικό της εξοπλισμό σε 16 νοσοκομεία. Αναφέρει, επίσης, ότι το σχετικό έγγραφο προκάλεσε την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν που ζήτησε εξηγήσεις από την Αθήνα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γκάουκ: Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει τις πιθανότητες για πολεμικές επανορθώσεις


«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για [την καταβολή] επανορθώσεων», τόνισε ο γερμανός πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ελληνικές αξιώσεις, σημειώνοντας πως το ζήτημα έχει ρυθμιστεί από το 1990.

Η Γερμανία θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής, δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ελληνικές αξιώσεις.

Ο κ. Γκάουκ επισήμανε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για [την καταβολή] επανορθώσεων», τόνισε ο γερμανός πρόεδρος.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα», επισήμανε ο κ. Γκάουκ.

Στις αρχές Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως η αποτίμηση των πολεμικών επανορθώσεων τοποθετεί το χρέος προς την Ελλάδα στα 279 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας στον κ. Μάρδα, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τις αξιώσεις της Αθήνας, και επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου πως το ζήτημα των αποζημιώσεων που απορρέουν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ρυθμίστηκε οριστικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1990, πριν την επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/




Διαβάστε περισσότερα.... »
....