Διυλιστήριο: 06/20/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

“Καρφάρες” Γιούνκερ για την περίοδο Καραμανλή: “Μαγειρεμένα” τα οικονομικά στοιχεία που έστελναν στην Ευρώπη την περίοδο 2004-2010


Το Διυλιστήριο λέει :'' Άραγε θα βγει η επίσημη ΝΔ και ο αρχηγός της Μητσοτάκης, να υπερασπίσει την κυβέρνηση όπου ήταν υπουργός και ο ίδιος ή θα αποδεχτεί την θέση του Γιούνκερ και του Στουρνάρα ότι για τα μνημόνια φταίει η διακυβέρνηση Καραμανλή. . Και αν φταίει γιατί είναι ακόμα επίτιμος ; Ήταν τυχαίο ότι η συνέντευξη έπεσε με την συνέντευξη Παπανδρέου ; Αν θέλεις να λέγεσαι πρωθυπουργός δεν πρέπει μόνο να απαντάς στον Τσίπρα και αυτό μέσα από τους αυλοκόλακές σου''

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα Τετάρτη σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε αρχικά στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αφήνοντας αιχμές για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας το διάστημα 2004 – 2010.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, ανέφερε ο Γιούνκερ, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη.

Ο ίδιος αναγνωρίζει πως έφταιξε και εκείνος σε όλο αυτό. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που τη βιώσαμε» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο 2015 και στον αγώνα που έγινε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όπως υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπήρχαν πολλοί που μίλησαν για Grexit και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, αναρωτήθηκε πού βρίσκονται αυτοί τώρα;

«Για εκείνους που βρέθηκαν στο κέντρο της καταιγίδας για μήνες, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και εκτενείς. Αλλά γνωρίζουμε την σημαντικότητα της μάχης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Φυσικά, τις πραγματικές προσπάθειες και το πραγματικό θάρρος το έδειξε ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Η δουλειά μας ήταν να τον στηρίξουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κινητοποίησε έως και 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από διάφορα ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις, γεγονός που προκάλεσε μια εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, «σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή: documentonews.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παπανδρέου : «Η συμπεριφορά των Τουρκων οφείλεται στον Πανο Καμμενο. Οταν σηκώνουμε την ελληνικη σημαια πρεπει να σκεφτόμαστε τις συνέπειες!»


Xρειάζεται συνεννόηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως χρειάζεται μια εθνική ομοψυχία επειδή βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο και χρειάζεται προσοχή για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει ένα «αρραγές μέτωπο σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Στην ερώτηση για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι και να δούμε ότι πέρα από τις εκλογές, πρέπει τα πολιτικά κόμματα να έχουν μια κοινή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Για το αν βλέπει στρατηγικά λάθη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, απάντησε: «Σε γενικές γραμμές έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία 20 χρόνια μια γενική συναίνεση γύρω από το θέμα της Τουρκίας. Όμως στους χειρισμούς θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιο κινητικοί. Να τους έχουμε συνεχώς από κοντά με διάλογο». Για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, και αν αυτό είναι σωστό, είπε πως θα βοηθούσε η τακτική επαφή των δύο ηγετών. Από τη δική του εμπειρία, όταν υπήρξε ΥΠΕΞ, σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις στη Τουρκία που θέλουν τη καλή γειτονία.

Για τις απειλές Καμμένου προς τη Τουρκία και το εάν έβλαψε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου, αφού είπε ότι ο Πάνος Καμμένος έφτιαξε την πολιτική του καριέρα «χτυπώντας» την οικογένεια Παπανδρέου, σημείωσε: «Όταν σηκώνουμε την ελληνική σημαία, πρέπει να κερδίζουμε. Να ξέρουμε που να δίνουμε τις μάχες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τη Τουρκία να κάνει κινήσεις αντίθετες προς το δικό μας συμφέρον. Είναι πολύ εύκολο να λες ότι είσαι πατριώτης, να σηκώνεις τη σημαία, να παίζεις με τα ειλικρινά αισθήματα του ελληνικού λαού. Είναι όμως ανεύθυνο όταν το κάνεις, με ζημία για τη χώρα. Ο κ. Καμμένος δεν είναι το συμφέρον της χώρας αλλά του δικού του image. Ήταν εγκληματικό. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βοήθησε καθόλου».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκλητική την στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο. «Η παραβίαση ΑΟΖ μιας χώρας, όπως της Κύπρου, είναι μια πρόκληση και μια αρνητική εξέλιξη. Η Τουρκία έχει εσωτερική κρίση παρότι ο Ερντογάν φαινόταν παντοδύναμος αλλά έχει αμφισβητηθεί αυτό από τις πρόσφατες εκλογές».

Συνέχισε λέγοντας πως η γειτονική χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μία γκρίζα κατάσταση «την οποία εμείς ουδέποτε δεχτήκαμε. Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες ούτε για τα νησιά μας ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσει μια πρόσβαση στα πετρέλαια. Προσπαθεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην κυπριακή δημοκρατία. Να μπορέσει να εκμεταλλευτεί χωρίς μεγάλο κόστος αυτά τα κοιτάσματα. Εγώ είχα ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και αυτό έχει δημιουργήσει νέα θετικά δεδομένα». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θέλουμε την απομόνωση της Τουρκίας αλλά μια Τουρκία που είναι γείτονάς μας, να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Να λειτουργεί στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Όταν όμως προκαλεί, προφανώς υπάρχουν συνέπειες». Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι με τον Κώστα Σημίτη πέτυχαν τρία σημαντικά πλεονεκτήματα όταν ήταν στην εξουσία. Το πρώτο, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που μπορεί να έχει αμφισβητηθεί αλλά «ως Ελλάδα έχουμε λόγο να τη βλέπουμε θετικά με τη προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται. Το δεύτερο είναι οι αποφάσεις του Ελσίνκι και το τρίτο ότι στη συνθήκη της Λισσαβόνας «καταφέραμε με συνεργάτες και διαπραγματευτήκαμε το άρθρο για την αμοιβαία συνδρομή». 

Πηγή www.skai.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....