Διυλιστήριο: 11/09/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Στέλιος Χατζηιωάννου: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσεις στην Ελλάδα


Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyjet, του Ομίλου easyGroup και του Ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation βρέθηκε στην Αθήνα για την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων «Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016» και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Praktoreio-bussines για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στον ρόλο του Ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation και στους τομείς που δραστηριοποιείται, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν, όσο οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να φέρει και στην Ελλάδα, μετά τη Βρετανία, τα σούπερ μάρκετ των φτωχών «easyfoodstore» αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του κατάλληλου χώρου όπου θα στεγάσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεωρεί, τέλος, ως επενδυτική ευκαιρία τα ακίνητα στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων απέκτησε πρόσφατα για την στέγαση του Stelios Philanthropic Foundation, στην οδό Ευριπίδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Στέλιου Χατζηιωάννου

ΕΡ Εφέτος, για ένατη συνεχή χρονιά βραβεύσατε στην Ελλάδα οκτώ νέους επιχειρηματίες δίνοντας ως έπαθλο, συνολικά, το ποσό των 100.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην ιστορία του Θεσμού. Πείτε μας ποιες αλλαγές έγιναν στη διαδικασία συμμετοχής των φετινών βραβείων;

ΑΠ Μέχρι πέρυσι δίναμε κάθε χρόνο το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς» και 50.000 ευρώ σε έναν νέο επιχειρηματία, στο πλαίσιο της απονομής βραβείων επιχειρηματικότητας «ΚΟΥΡΟΣ» από την Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Με τον θεσμό των βραβείων «ΚΟΥΡΟΣ» έχω μακρά ιστορία καθώς βραβεύτηκα και εγώ για το επιχειρηματικό μου ξεκίνημα το 1996-1997 και για τον λόγο αυτό αποφάσισα να βοηθήσω τον θεσμό που με ανέδειξε. Πέρυσι, στην όγδοη χρονιά είχαμε μόνο επτά αιτήσεις και συνειδητοποίησα ότι τα κριτήρια ήταν αυστηρά με βάση την ελληνική πραγματικότητα. Δεν υπήρχαν νέοι επιχειρηματίες που να έχουν πετύχει, μεταξύ άλλων, τριετή κερδοφορία και συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων.

Ξανασκέφτηκα την ιδέα και επέλεξα να αλλάξω τα κριτήρια ώστε να βοηθήσω περισσότερους νέους επιχειρηματίες με μικρότερα ποσά. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής των κριτηρίων, εφέτος 67 νέοι επιχεορηματίες δήλωσαν συμμετοχή. Δεν είναι όλοι σε κερδοφορία αλλά προσπαθούν και τα πάνε καλά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις που απασχολούν ένα ή δύο άτομα. Όμως εκεί δημιουργείται η πραγματική οικονομία και αυτοί οι άνθρωποι αύριο θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να προσλάβουν όσους σήμερα είναι άνεργοι. Φέτος βραβεύσαμε οκτώ νέους επιχειρηματίες και από 50.000 ευρώ δώσαμε ως χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ, διπλασιάζοντας το συνολικό ποσό. Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσεις στην Ελλάδα. Είναι θετικό το γεγονός ότι πολλοί νέοι διαλέγουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση αντί να είναι άνεργοι.

ΕΡ Πώς βλέπετε την ελληνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης και ποια εμπόδια πιστεύετε πως υπάρχουν;

ΑΠ Έχοντας γνωρίσει τους υποψήφιους για τα βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς» είμαι ενθουσιασμένος. Υπάρχουν πολλά έξυπνα παιδιά, ηλικίας 30-40 ετών, που έχουν πετύχει εκπληκτικά πράγματα. Με μια επένδυση 20.000-30.000 ευρώ και χρήματα από φίλους και συγγενείς, έχουν φτιάξει μια επιχείρηση και βγάζουν κέρδη. Υπάρχουν πολύ καλές ιδέες, μοντέρνες ιδέες, εξαιρετικές.

Ακούω πολλούς να λένε ότι το κράτος δεν βοηθάει. Ωστόσο το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας και δεν πρέπει να μπαίνει σε επιχειρήσεις. Πρέπει να οργανώνει τους κανόνες, να φροντίζει να υπάρχει «δίκαιο παιχνίδι» στην αγορά, αλλά όχι να επενδύει σε νέες επιχειρήσεις. Κανένας από τους υποψηφίους δεν μου ανέφερε το κράτος.

Πάντως η πολιτεία οφείλει να απλοποιήσει τις διαδικασίες και τους κανονισμούς και να διευκολύνει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

ΕΡ Πως βλέπετε την Ελλάδα ως πόλο έλξης επενδύσεων;

ΑΠ Αν με ρωτούσατε αν θα έκανα εγώ επενδύσεις στην Ελλάδα σας λέω ότι εγώ αποφεύγω το ελληνικό Δημόσιο και ότι έχει σχέση με αυτό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ευκαιρία επενδύσεων είναι τα ακίνητα. Εγώ το έκανα ήδη και αγόρασα το ακίνητο στην οδό Ευριπίδου, στο οποίο στεγάζεται το φιλανθρωπικό ίδρυμα, Stelios Philanthropic Foundation. Εάν στο μέλλον οι συνθήκες βελτιωθούν και το ενοικιάσω, θα είναι σίγουρα μια καλή επένδυση.

Τώρα, αν θα έλεγα σε κάποιον ξένο να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα αλλάζουν τους κανόνες συνέχεια, άρα δύσκολη συμβουλή να πεις σε κάποιον να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει.

Ακόμα και οι Έλληνες πάνε καλύτερα στο εξωτερικό. Είμαστε ένας επιχειρηματικός λαός ο οποίος τα καταφέρνει με αξιώσεις μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.

ΕΡ Τι σας έχει διδάξει η διαδρομή σας στον χώρο της επιχειρηματικότητας;

ΑΠ Πάντα ευχαριστώ τον πατέρα μου που με βοήθησε γιατί χωρίς αυτόν δεν θα είχα ιδρύσει στα 28 μου την easyjet, η οποία σήμερα έχει αυτό το μέγεθος. Αλλά ήμουν και τυχερός που βρέθηκα στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη εποχή.

Πιστεύω ότι για τους επιχειρηματίες είναι σημαντική η διασπορά επενδύσεων. Θα συμβούλευα κάποιον: «Διασπορά των επενδύσεων με διαφορετικά ρίσκα. Μην επενδύεις όλα σου τα λεφτά σε ένα στοίχημα. Μην δανείζεσαι μεγάλα χρηματικά ποσά για να τα επενδύσεις σε μια δουλειά».

ΕΡ Με την easyjet κάνατε την επανάσταση στις αερομεταφορές χαμηλού κόστους. Πώς βλέπετε την εταιρεία σήμερα;

ΑΠ Η εταιρεία easyjet είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και εγώ έχω σχέση διττή με την επιχείρηση. Έχω περίπου το 1/3 των μετοχών σαν οικογένεια αλλά στην προσωπική μου εταιρεία έχω διατηρήσει την ιδιοκτησία της επωνυμίας. Άρα, η δουλειά μου σήμερα είναι το «brand management». Ασχολούμαι δηλαδή με το να δημιουργώ εταιρικές επωνυμίες (Brands). Κύρια ενασχόλησή μου είναι να διαχειρίζομαι και να ενοικιάζω αυτές τις επωνυμίες.

Η μεγαλύτερη είναι η easyjet από την οποία παίρνω ένα καλό εισόδημα. Ωστόσο, η εταιρεία είναι υπό την απειλή του brexit. Ο μέσος μέτοχος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου προβληματίζεται εάν η easyjet, θα μπορεί να συνεχίσεις τις χαμηλού κόστους πτήσεις σε προορισμούς όπως για παράδειγμα Παρίσι και Αθήνα. Το brexit δεν έχει γίνει ακόμα ούτε ξέρουμε αν θα γίνει και σίγουρα υπάρχουν λύσεις. Είμαστε σε μια φάση που οι μετοχές είναι φτηνές και αποτελούν καλή αγορά.

Όσον αφορά στην αγορά των αερομεταφορών είναι σίγουρα πολύ ανταγωνιστική, αλλά δουλειά μιας επιχείρησης είναι να χειρίζεται καλά τον ανταγωνισμό και αυτό ξέρει να κάνει η easyjet.

ΕΡ Τα «σούπερ μάρκετ των φτωχών» easyfoodstore υπάρχει σκέψη να τα φέρετε στην Ελλάδα;

ΑΠ Τα easyfoodstore λειτουργούν στο Λονδίνο και σκέφτομαι να φέρω το συγκεκριμένο brand στην Ελλάδα. Βλέποντας την ανάγκη αυτών των ανθρώπων εκτιμώ, ότι αν έχεις 100 προϊόντα όλα μακράς διαρκείας σε μια τιμή 35-40 λεπτά σίγουρα θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. Το έχω σκεφτεί…Easyfoodstore στην Ελλάδα.

Προσπαθώ να αποφασίσω αν θα το έκανα στο κέντρο ή στον Κηφισό σε μια περιοχή με μεγάλους δρόμους και πάρκινγκ. Ωστόσο, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο. Στο κέντρο η τροφοδοσία γίνεται πολύ δύσκολα και δημιουργούνται προβλήματα. Το μέλλον θα δείξει.

ΕΡ Ποιος είναι ο ρόλος του Ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;

ΑΠ Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Κύπρο, πριν από τρία χρόνια, είχα την επιθυμία να βοηθήσω και στο άλλο άκρο κοινωνικού φάσματος, εκτός από αυτό της επιχειρηματικότητας.

Ξεκίνησα δειλά στην Κύπρο. Ανοίξαμε τις πόρτες σε ειδικά κέντρα διανομής μοιράζοντας σάντουιτς με χαλούμι σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και φτάσαμε σήμερα να έχουμε πέντε σημεία.

'Ηθελα να δοκιμάσω τη δράση αυτή στην Αθήνα. Το πρώτο σημείο διανομής άνοιξε στον Κεραμικό και μέσα σε μερικούς μήνες φτάσαμε να έχουμε 800-1.000 άτομα την ημέρα. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πρόβλημα μεγάλο στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα (31/10/2016) η προσέλευση στο κτίριο της Ευριπίδου, όπου γίνεται διανομή σνακ σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, Έλληνες και ξένους, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν έχουμε δει 2.000 άτομα να στέκονται στην ουρά 25 λεπτά για να πάρουν τέσσερα σνακ ο καθένας. Το φαγητό που δίνουμε διαφέρει από σημείο σε σημείο καθώς προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται στη διαχείριση του κόστους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε. Το σύστημα αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων με μια πολύ μικρή δωρεά. Συνολικά μέσω του προγράμματος «Φαγητό από Καρδιάς» δίνουμε 20.000-25.000 σνακς την ημέρα.

Στην Κύπρο έχουμε δει τη βελτίωση της οικονομίας και τα νούμερα των ανθρώπων που έρχονται στα κέντρα διανομής συνεχώς πέφτουν. Στην Αθήνα το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς.

Αν αυτός ο δρόμος είναι βαρόμετρο για το τι συμβαίνει στην Αθήνα σήμερα, το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Βλέπεις Έλληνες και μετανάστες να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά. Έχουμε σημεία στον Πειραιά, στον Άλιμο, στον Κεραμεικό. Κάθε ένα είναι διαφορετικό. Εδώ έχει σίγουρα πολύ περισσότερους μετανάστες.

Είναι πολύ δύσκολο, η πολιτεία να χειριστεί ένα τόσο δύσκολο θέμα με τους μετανάστες. Είναι όλοι άνθρωποι. Η δράση του ιδρύματος θα συνεχιστεί διανέμοντας πάντα κάτι τυποποιημένο που να μπορεί να συντηρηθεί χωρίς ψυγείο και για μεγάλο διάστημα.

Εδώ είμαι να βοηθήσω, δεν είμαι υπέρ του να κάνεις πυροτέχνημα και να φύγεις, τα βραβεία συμπληρώνουν εννέα χρόνια, δίνω υποτροφίες σε φοιτητές και μαθητές, το «Φαγητό από Καρδιάς» επεκτείνεται. Συνεχώς. Όλοι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε.

Είναι λυπηρό που τόσοι άνθρωποι έρχονται για το «Φαγητό από Καρδιάς», αλλά ευχάριστο που τους δίνεις βοήθεια. Θα ήθελα όμως μια μέρα να το κλείσουμε. Θα ήταν εκπληκτικό μια μέρα να ανοίξουμε τις πόρτες και να μην έρθει κανένας. Πάντα υπάρχει ανάγκη σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα αλλά θέλω να δω τα νούμερα να πέφτουν όπως γίνεται και στην Κύπρο. Η Λευκωσία, στο ανάλογο σημείο, έχει 250 άτομα την ημέρα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αυξήθηκαν τα έσοδα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους


Αύξηση 55% εμφάνισαν τα έσοδα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας καθώς ανήλθαν στα 56,23 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2016 έναντι των 36,28 ευρώ του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Αυτό συνέβη παρά τη μείωση 8,5% που σημειώθηκε στο πλήθος των εισιτηρίων το οκτάμηνο του 2016 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015

Ιδιαίτερη αύξηση εσόδων που σημειώθηκε από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας ήταν τον Αύγουστο 2016. Πιο αναλυτικά:

Αύξηση 68,2%σημείωσαν τα έσοδα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας καθώς ανήλθαν σε 13.803.308 ευρώ τον Αύγουστο 2016 έναντι των 8.205.751 ευρώ του αντίστοιχου μήνα 2015.

Ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλη) η αύξηση των εσόδων άγγιξε μόλις το 86% εξαιτίας της αύξησης του 8% του πλήθους των εισιτηρίων με αξία. Εκ του αποτελέσματος, η αύξηση των εισόδων φαίνεται σωστή.

Ο Σύλλογος αρχαιοφυλάκων, σχολιάζοντας την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, είχε επισημάνει: «Πράγματι σε σύγκριση με τις τιμές εισιτηρίων, άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι δικές μας ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Όμως, πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Διότι όταν συγκρίνεις την τιμή των εισιτηρίων στην Ελλάδα με την Ευρώπη και διαπιστώνεις την μεγάλη αυτή διαφορά σε σχέση με το πολιτιστικό προϊόν που εμείς διαθέτουμε, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και την χαώδη διαφορά με τις υπηρεσίες που προσφέρεις σαν κράτος στους επισκέπτες, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Δεν μπορείς να πληρώνεις, π.χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εισιτήριο στην τιμή αυτή, με τις μισές αίθουσες του Μουσείου κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Να μην αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα για τουαλέτες, πρόσβαση ΑΜΕΑ, καθαριότητα κτλ. Δεν γίνεται τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, να πηγαίνουν αλλού και να μην επενδύονται στο ίδιο το προϊόν, το οποίο σε τελική ανάλυση αποφέρει πολλά έσοδα. Πρέπει λοιπόν η νέα πολιτική ηγεσία να ενισχύσει την ασφάλεια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων, με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, καθώς επίσης να φροντίσει για την καλύτερη λειτουργία τους, ώστε ο επισκέπτης να είναι ικανοποιημένος από τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Πηγή www.enikonomia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

America, America..

     Εδώ και πολλές δεκαετίες "ζηλεύουμε" με ή χωρίς εισαγωγικά την σύγκλιση που έχουν πετύχει στις ΗΠΑ τα δύο κόμματα του δικομματικού τους συστήματος.
Έτσι, είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι βρισκόντουσαν στην κυβέρνηση,
..η πολιτική τους τόσο
προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό ήταν σταθερή, με λίγες πινελιές διαφοροποίησης.

Τα συστήματα Υγείας και Παιδείας π.χ. παρέμεναν σταθερά κι αδιατάρακτα, και άλλαζαν κάποιες μικρές παράμετροι στην φορολογία.
Ή, η εξωτερική τους πολιτική επεκτατική και καουμποϊστικη παρέμενε σταθερή και άλλαζαν κάποιες λεπτές αποχρώσεις ρωσοφιλίας ή ρωσοφοβίας.
Εκεί που τα δύο κόμματα είχαν απόλυτη ταύτιση ήταν η στήριξη και προάσπιση των συμφερόντων των λόμπις των βιομηχάνων, των πετρελαιάδων, των εμπόρων όπλων, των μεγάλων πολυεθνικών και των τραπεζών.
Αυτά αποτελούσαν για τον δικομματισμό της Αμερικής το "άγιο δισκοπότηρο", τα "άγια των αγίων", τα "σά εκ των σών" της οικονομίας, του κράτους, και της υφηλίου ολόκληρης όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται.

Να λοιπόν κι εμείς που με την βοήθεια της κρίσης, των μνημονίων, και των τοκογλύφων βεβαίως,
..πετύχαμε αυτό που χρόνια ζηλεύαμε: την σύγκλιση των δωσιλογικών κυβερνήσεων, απ' όποιο κόμμα κι αν προέρχονται!
Τα συμφέροντα των ντόπιων λόμπις των εργολάβων-καναλαρχών, τραπεζών, και λαμόγιων-ολιγαρχών,
..τίθενται υπεράνω κριτικής, συζήτησης, και αμφισβήτησης, όποιος κι αν είναι ο προδότης που κυβερνάει.
Κοντά σ' αυτά έχουν αναδυθεί και κάποια ψευτολόμπις δημοσιογράφων και δικαστικών που όμως κι αυτά έχουν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση από όλες τις κατοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων επτά (κι άλλων τριάντα πιό παλιά) ετών.

Βέβαια η απόλυτη σύγκλιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Παραμένουν κάποια ζητήματα όπως στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, στην λειτουργία της Πολιτείας,
..αλλά αυτά είναι τομείς χωρίς μεγάλη σημασία.
Ποιός την χ@ζει τώρα την υγεία και την παιδεία και την πρόνοια του ελληνικού λαού;
Αρκεί να είναι καλά και να ευημερούν οι πυλώνες του κράτους που είναι οι εργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, και τα κάθε λογής επιχειρηματικά λαμόγια,
..που κι αυτοί με την σειρά τους στηρίζουν κάθε δωσίλογο και προδότη, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος και προέλευσης,
..σε μιάς σπάνιας αυταπάρνησης Εθνική σύγκλιση.

Έχουμε λοιπόν, ή δεν έχουμε κατακτήσει νέες κορυφές στην πολιτική ζωή και τα ήθη αυτής της χώρας;
Τείνουμε να μοιάσουμε ή όχι στ' αδέλφια μας τους αμερικάνους;
Άλλη μιά θετική παράμετρος των μνημονίων που κανείς ως τώρα δεν είχε προσέξει!
Μόνο τούτο εδώ το blog βλέπει καθαρά την θετική αύρα των μνημονίων,
..εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν μαυρίλα και καταστροφή.

Ζήτω τα μνημόνια!
Ζήτω οι Αμερικάνοι!
Ζήτω οι προδότες όλων των χρωμάτων!..

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι ψιλοάσχετη με το κείμενο, αλλά μιά τέτοια ιστορική μέρα εκλογής Τράμπ ως πλανητάρχη,
..που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ιστορικότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ στα πλαίσια της εξόντωσης του ελληνικού λαού,
..μόνο μιά τέτοια φωτογραφία άξιζε σε οποιοδήποτε κείμενο.


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πάνος Καμμένος:Είμαι από τον Μάρτιο σε επαφή με το επιτελείο του Τραμπ



Υποστήριζα από τον περασμένο Μάρτιο ότι ο Ντόναλντ Τράμπ θα είναι ο νικητής την εκλογών. Το είχα διαπιστώσει μιλώντας και με Ελληνοαμερικανούς πολίτες στην διάρκεια των εορτασμών της 25ης Μαρτίου. Αυτό ήταν το κλίμα στην Φλόριντα που ήταν μία από τις πολιτείες-κλειδιά…

Ξημερώματα Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 και καθώς στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διαφαίνεται η μεγάλη ανατροπή και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επικοινωνούμε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος πράγματι από πολύ νωρίς υποστήριξε ότι νικητής των προεδρικών εκλογών θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας βρισκόταν από πολύ νωρίς σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Τραμπ και κυρίως με τον Ελληνοαμερικανό George Papadopoulosο οποίος είναι σύμβουλος τoυ νέου πλανητάρχη σε θέματα ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής.

-Ο Παπαδόπουλος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Στην συνέχεια ταξίδεψε στο Ισραήλ για να συναντήσει στελέχη της Ισραηλινής κυβέρνησης μετά από δικές μου εισηγήσεις και πρωτοβουλίες. Τα ραντεβού του Παπαδόπουλου με τους Ισραηλινούς κλείστηκαν με την δική μου συμβολή…


Ο Τραμπ-γράφαμε- έχει ένα όραμα που μας αφορά άμεσα. Στόχος του είναι η δημιουργίας της “Μεσογειακής Ενωσης” σαν αντίβαρο στην Ευρωπαική Ενωση την οποία οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν διά μέσω της Μεγάλης Βρετανίας η οποία δεν πρόκειται να φύγει από την Ενωση-όπως από την πρώτη στιγμή σας αποκάλυψε το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”.

Οι σχεδιασμοί του Τραμπ και του επιτελείου του είναι σε γνώση τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου.

Ο Τραμπ λοιπόν φιλοδοξεί στην Μεσογειακή Ενωση να ενταχθούν αρχικά η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύρπος, τα Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι που έσπρωξε τον Ερντογάν να τείνει χείρα φιλίας στο Ισραήλ και να ζητήσει συγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο άνθρωπος ο οποίος μίλησε πρώτος στον Τραμπ για την σημασία της “Μεσογειακής Ενωσης” είναι ο νεαρός Ελληνοαμερικανός George Papadopoulos ο οποίος είναι σύμβουλος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών σε θέματα ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής. Ο George Papadopoulos είναι ένας από τους 7 συμβούλους του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική. Οι άλλοι 6 είναι οι Jeff Sessions,Walid Phares, Carter Page, Joe Schmitz, Keith Kellogg, Michael Flynn.

George Papadopoulos has been one of U.S. presidential candidate Donald Trump‘s foreign political advisors since March 2016. Prior to this, he was an advisor to Ben Carson, a neurosurgeon and Republican Party member who dropped out of the presidential race. Papadopoulos previously worked for various research institutes dealing with global politics. His sphere of interest is global energy. Papadopoulos has given an interview to Interfax‘s correspondent Ksenia Baygarova in which he discusses his views on U.S.-Russia relations, the Syrian crisis, NATO expansion and the dependence of the EU on Russian energy. Papadopoulos noted that his opinion does not necessarily coincide with that of Trump.

Question: Many people in Russia think that if Donald Trump becomes U.S. president, the U.S.-Russia relations would significantly improve. Do you think these expectations are realistic?
Answer: Mr. Trump has been open about his willingness to usher in a new chapter in U.S.-Russia ties. However, this depends on Russia acting as a responsible stake holder in the international system. U.S.-Russian relations have reached a nadir under the Obama administration and the Clinton led state department when she was in office. Based on the low level of trust between both countries currently, and a military conflict seemingly on the horizon over the Baltics, Ukraine and even in Syria, it is in the interest of the U.S, NATO and Russia to deescalate hostilities immediately and work together towards combating common threats. This threat is principally Islamism and its violent expression, jihadism that has reverberated throughout North Africa and the Middle East post ‘Arab Spring‘.
Compartmentalizing the relationship would be a smart beginning. This means cooperating in Syria to defeat ISIS, stabilize the greater Levant. This should lead to political goodwill over East Ukraine and ensuring there is a mutual understanding that NATO’s borders will not be invaded.
Capabilities are at the heart of strategy, and the two countries working together to combat radical Islam, along with other countries in the region, principally Egypt, Cyprus, Israel, Jordan, Greece, will unify the EU, NATO, U.S. and Russia around a common threat which is in the interest of international peace and security. It demonstrates what goals I hope the U.S. will strive for and the principles we will live by when engaging the world and redefining our position in global affairs.
Q.: But, the Obama administration also claimed for years its intention to cooperate with Russia in combating common threats such as terrorism, using the same words as you are using now. It did not happen. So, what is the difference between Obama’s and Trump’s positions on this issue?
A.: The difference is that the Obama administration was declaring it without taking concrete actions. There was no practical cooperation, and their words differed from their actions. That is why Russia does not believe in American promises, and the atmosphere of mutual confidence has been lost. Trump, if elected president, will restore the trust.
Q.: What do you think the main mistake of the Obama administration in Syria?
A.: The main mistake of the Obama administration in Syria has been to not address the financing, recruitment and territorial gains of ISIS in parallel. The U.S. has overly depended upon Turkey to combat ISIS, yet, Turkey has predominantly acted against western interests in the conflict. Turkey has kept its border porous since the beginning of the civil war to permit jihadis entering the battlefield to combat Assad. This gambit has backfired on Turkey and the country is unfortunately facing a blowback within its territory by dual threats from ISIS and the PKK. Furthermore, by attacking the Kurdish forces combating ISIS, Turkey is hindering the progress of the region’s most effective fighting force against ISIS. It would behoove the Obama administration to do more to assist the YPG in its fight against ISIS, including arming, training and providing logistical support. Working with allies in the region to utilize alternative airbases to ones used in Turkey and Qatar, such as Akrotiri on Cyprus, or bases in Kurdish controlled areas of Iraq and Syria, would pay great dividends.
Q.: Do you share the opinion that the Assad regime should be immediately removed from power in Syria?
A.: We do not support aggressive changes of regimes anywhere including Syria. Look what had happened in Lybia and Iraq. We all remember this. However, it does not mean that we support Assad either.
Q.: Do you agree that the U.S. sanctions against Russia did not help to resolve the crisis in Ukraine?
A.: Sanctions have done little more than to turn Russia towards China as a primary market for Russian goods, services and energy. It is not in the interest of the West to align China and Russia in a geopolitical alliance that can have unpredictable consequences for U.S. interests in the South China Sea, Eastern Mediterranean and Middle East. I believe both the U.S. and Russia should consider China as an emerging superpower threat that will have to be dealt with over the next fifty years.
Q.: How do you see the future of NATO? Do you support a further expansion of the alliance? If so, do you think that NATO should take into the account Russia’s concerns regarding this issue?
A.: If NATO is to expand, all new members must spend the required 2% of GDP on defense expenditure. Currently only five members do. Without a common mission that all countries subscribe to, or the pledge that all members spend 2% of GDP on defense, the alliance in its current form is likely not sustainable. The three largest threats NATO will have to combat over the next couple decades will be a rising and belligerent China, radical Islam and a nuclear Iran. Russia can be helpful in mitigating the dangerous consequences of these three forces colliding simultaneously.
Q.: You did not answer the question on whether you would support a possible NATO extension or not. Russia has repeatedly expressed its concerns about NATO’s military infrastructure moving toward Russia’s borders…
A.: We should look at the circumstances. If mutual confidence between our countries exists, then we will better understand the expectations of each other, and we can more accurately define the ‘red lines‘ which cannot be crossed. However, what is happening today between Russia and NATO, and between Russia and the West in general, creates an extremely dangerous and unstable situation in which every incident could become fatal.
Q.: Your professional background is related to global energy. Do you agree that European countries should reduce their dependence on Russian energy?
A.: The U.S. and Russia will compete over both the European and Pacific gas markets. This is inevitable. Unfortunately for the U.S., sanctions on Russia have resulted in massive energy deals between Russia and China. The shale renaissance currently underway in the U.S. has transformed the U.S. into an exporter of natural gas. Both the Pacific and Europe are the premium markets in the world, where demand is growing (currently in the Pacific) and diversification of sources and routes of energy have yet to be established. By 2020 the U.S. is forecast to be the third largest exporter of LNG. By already exporting to Europe in small quantities, and locking in long-term contracts, Europe will have the luxury to renegotiate contracts away from oil-indexation, thus providing lower prices to the consumer and forcing both Gazprom and American companies to compete for market share where supply and demand will drive the economics of projects.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Το νέο τραγούδι των Dead Can Dance ονομάζεται «Eleusis» κι είναι εμπνευσμένο από την Ελευσίνα



Οι Dead Can Dance αντλούν συχνά έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό με αποτέλεσμα η αισθητική τους να είναι έντονα επηρεασμένη από την ελληνική μουσική- αρχαία και Βυζαντινή.

Το νέο τους τραγούδι ονομάζεται «Eleusis» κι είναι εμπνευσμένο από την πόλη της Ελευσίνας και δημιουργήθηκε ύστερα από πρόταση της δημιουργού Λίας Δήμου με σκοπό την υποστήριξη και μετάδοση του οράματος της Ελευσίνας 2021 για τη «Μετάβαση στην EUphoria».

Η μουσική σύνθεση έχει σημείο αναφορά την πόλη και την ιστορία της και το βίντεο που πλαισιώνει το «Eleusis» αποτελείται από αποσπάσματα λήψεων που έγιναν εκεί κατά την περίοδο του Οκτωβρίου 2016. Η κινηματογραφίστρια Mari Shibata (London, UK), αφού περιηγήθηκε στις γειτονιές της Ελευσίνας, αποτύπωσε στιγμές της, εμπνευσμένη από το όραμα της Ελευσίνας 2021 για τη μετάβαση στην EUphoria και το «Eleusis» των Dead Can Dance. Η αποτύπωση της πόλης από ψηλά έγινε από τον Λάμπρο Ντοβίνο.

Μουσική: Dead Can Dance – ''ELEUSIS''

Συντελεστές παραγωγής: Λία Δήμου (Sound Artist / Eleusis, Greece – currently based in London, UK) – Ιδέα, οργάνωση, επίβλεψη.

Mari Shibata (Journalist & Filmmaker / London, UK) – Κινηματογράφηση, σκηνοθεσία, μοντάζ. http://www.marishibata.com

Λάμπρος Ντοβίνος (Film Editor / Eleusis, Greece) – Εναέριες λήψεις

Γιάννης Τσιατσιάνης (Eleusis, Greece) – Τοπικός συντονιστής κινηματογράφησης και παραγωγής.



Πηγή lifo.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παρασκηνιακή συμφωνία Ευρωπαίων- ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους



Σχεδόν βέβαιη μπορεί να θεωρείται πλέον η λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – ή σε έκτακτη επόμενη συνεδρίαση του πριν από τα Χριστούγεννα – καθώς εκλείπει η αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα κάμπτονται οι αντιρρήσεις του Βερολίνου για άμεση συζήτηση/συμφωνία επί του θέματος. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ κατέληξαν σε άτυπη παρασκηνιακή συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου και για τον τρόπο με τον οποίο θα οριστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ μετά έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων παρουσία του Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ.

Την πληροφορία μετέδωσε ο ανταποκριτής της Real News στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για το περιεχόμενο συμφωνίας και για τον τρόπο υλοποίηση της.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περίπου 6 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική έκθεση του στην Ελλάδα – τι έχει χορηγήσει μέχρι τώρα και τι έχει πάρει πίσω.

Ο ανταποκριτής της Real News επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελ, του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και παραγόντων της Κομισιόν, οι οποίες συγκλίνουν στην επιβεβαίωση της πληροφορίας.

ΔΝΤ: Ας μην καθυστερούμε...

Όπως επισημαίνει, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την «σύμπλευση Τόμσεν» με την ΕΕ και στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψαν τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.

Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στη συμμετοχή του Ταμείου, ο Γερούν Ντάισελμπουμ είπε ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν ποσοτικά από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του προγράμματος. «Δεν μπορούμε να βάλουμε έναν αριθμό μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί πια να πει ότι αυτά που προσφέρουμε δεν είναι ικανοποιητικά».

Εξηγώντας την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, στελέχη των ευρωπαϊκών Θεσμών επισήμαναν ότι «δεν έχει νόημα να καθυστερήσει το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα, διότι αφενός η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές, αφετέρου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές στα μισά και στα δύο τρίτα του δρόμου (από τα 3 έτη του προγράμματος)».

Τα μέτρα και οι εγγυήσεις

Το περιεχόμενο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επικυρωθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποσαφήνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ. Όπως είπε, θα περιλαμβάνουν «αλλαγές κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, μείωση του plus επί των ευρωεπιτοκίων και εξομάλυνση της ωρίμανσης και αποπληρωμής δανείων» - δηλαδή έμμεση επιμήκυνση μεγάλου μέρους των δανείων που λήγουν την επόμενη επταετία.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα αποτελέσουν τροπον τινά «πολιτική εγγύηση» προς το ΔΝΤ και η ποσοτικοποίησή τους δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ουσιαστικά δεσμεύτηκαν προς το ΔΝΤ ότι θα δρομολογήσουν άμεσα - στο πρώτο δίμηνο του 2017 - την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και ότι θα συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 - όπως απαιτεί ο Σόιμπλε. Ομως οι γενικές γραμμές των μεσο-μακροπροθεσμων μέτρων θα προκαθοριστούν τους επέομενους μήνες και θα είναι δεσμευτικές.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι για το περιεχόμενο αυτής της άτυπης συμφωνίας Ευρωπαίων-ΔΝΤ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίρρηση από πλευράς Σόιμπλε – άρα το Βερολίνο θα συναινέσει στη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....