Διυλιστήριο: 05/26/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Κακουργηματικές διώξεις για τα ''θαλασσοδάνεια'' της ProBankΠοινική δίωξη για κακουργηματική απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PROBANK.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004 - 2011 χορηγήθηκαν δάνεια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2013 η τράπεζα σταμάτησε να λειτουργεί. Έναν χρόνο αργότερα στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου φθάνει μία ανώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η PROBANK χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.


Η εισαγγελέας δίνει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία αρχικά ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ' αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, αν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και αν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Μετά την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς. Από τις εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή που παραδίδονται στον εισαγγελέα στα τέλη του 2015, αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι τα δάνεια που ελέγχθηκαν στην πλειοψηφία τους ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, τα 36 από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά ήταν επισφαλή, με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν εισαγγελικές πηγές, κατά την ανάκριση δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα επισφαλή δάνεια, καθώς ο έλεγχος της προκαταρκτικής έρευνας ήταν δειγματοληπτικός.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το άκρον άωτον του παραλογισμού με τα πλαστά πτυχία


Βγαίνει και η Νέα Δημοκρατία σήμερα, να κατακεραυνώσει την απόφαση του Φίλη για εξετάσεις στους δημοσίου υπαλλήλους που έχουν πλαστό πτυχίο. Το άκρον άωτον του παραλογισμού....
Ποια η Νέα Δημοκρατία ;

Ναι αυτή που έβαλε στις θέσεις αυτές, τους εργαζόμενους με πλαστά πτυχία.
Αυτή που έβαλε χιλιάδες σε θέσεις όπου ούτε καν είχαν τα ανάλογα προσόντα, δημιουργώντας εκλογική πελατεία.
Αυτή που έφτιαξε τον νόμο αυτό.
Αυτή που όχι μόνο τους έβαλε στο Δημόσιο αλλά μετά τους έκανε και μετακλητούς υπαλλήλους στο κόμμα, στην Βουλή κτλ ώστε να μην δουλεύουν καθόλου.
Αυτή που ενώ από ότι λένε, είχε λίστα με τους 2.500 υπαλλήλους αλλά δεν τους έδιωξε. Προτίμησε να κλείσει την ΕΡΤ και να διώξει καθαρίστριες
Αυτή που μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε, αυτό το τεράστιο αδηφάγο δημόσιο.

Και αντί, αυτή τουλάχιστον, όχι φυσικά όλοι εμείς, να χαιρετίσει την προσπάθεια του Φίλη που δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια και θα μπορούσε εύκολα να τους απολύσει όλους, έρχεται να τα βάλει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ήμαρτον Θεέ μου

Τα πλαστά πτυχία είναι πλαστά και δεν νομιμοποιούνται…
Έλεος λίγο σεβασμό στους πτυχιούχους, τους σημερινούς φοιτητές, τα παιδιά που δίνουν αυτές τις μέρες εξετάσεις, που κόπιασαν, ξενύχτησαν ,΄΄ξεπαράδειασαν΄΄ οι οικογένειες τους και είναι σήμερα άνεργοι γιατί,
κάτι απατεώνες τους κλέβουν στο δημόσιο τον ιδρώτα…
Ανοχή τέλος,
Δικαιοσύνη ΤΩΡΑ…

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Όταν η ΝΔ του Σαμαρά θεωρούσε το χρέος βιώσιμο

Επειδή δυστυχώς ξεχνάμε εύκολα, και επειδή μετά την χθεσινή έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος, όπου ναι μεν δημιουργήθηκε ένας οδικός χάρτης για την απομείωσή του αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ακόμα κάτι ''χειροπιαστό'' βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να πανηγυρίσουν για την ''αποτυχία'' αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης σαν να πρόκειται για άλλη χώρα. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι η ΝΔ με τον αρχηγό της τον κύριο Σαμαρά θεωρούσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν πρέπει να ζητήσουμε οποιαδήποτε απομείωσηhttps://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πάτρα: Χειροκροτήματα, φιλιά και αγκαλιές για τον Γιώργο Παπανδρέου


Το Διυλιστήριο λέει : ''..... Δεν θα σωθούμε ποτέ !!!''

Με χειροκροτήματα, φιλιά και αγκαλιές υποδέχθηκαν φίλοι του Κινήματος τον Γιώργο Α. Παπανδρέου που έφτασε στην Πάτρα το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο επικεφαλής του Κινήματος επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας όπου τον υποδέχθηκε η πρόεδρος του ΕΚΠ Σταυρούλα Νικολάου, στελέχη της διοίκησης και υποστηρικτές του Κινήματος.
Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Δείτε τι είπε ο Χιτλερ για τους ΄Έλληνες το 1941


Ήταν 4 Μαΐου 1941 όταν ο Χίτλερ έκανε μια δήλωση στο Ράιχσταγκ η οποία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα και η οποία (κατά περίεργο λόγο) δεν έχει λάβει την σημασία
που της άξιζε από τον Ελληνικό τύπο και γενικά τα ελληνικά ΜΜΕ. Η δήλωση αυτή ήταν η εξής:

«Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οί Ελληνες, εξ” όλων τών αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, επολέμησαν μέ παράτολμον θάρρος καί υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον…»
Και πως να μην το πει??? Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει 4 αντιπάλους ταυτόχρονα, την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ιταλία και την Γερμανία. Κι όμως άντεξε, κι όμως ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ.
Και θα πούνε πολλοί, ανθέλληνες ή απλά ανιστόρητοι, ότι ήταν αναγκασμένη να αντισταθεί, οπότε δεν είναι και κάποιο επίτευγμα που χρειάζεται εξύμνηση, ούτε καν αναφορά. Για να δούμε όμως ποιες χώρες αντιστάθηκαν τότε και για πόσο:

1) Ελλάδα – 219 ημέρες!!!

2) Νορβηγία – 61 ημέρες

3) Γαλλία – 43 ημέρες (παρά την τεράστια δύναμη της)

4) Πολωνία – 30 ημέρες

5) Βέλγιο – 18 ημέρες

6) Ολλανδία – 4 ημέρες

7) Γιουγκοσλαβία – 3 ημέρες

8) Δανία (0 ημέρες!!!!!) Είναι γνωστή η ιστορία που ο Δανός βασιλιάς παρέδωσε το στέμμα του σε ένδειξη υποταγής στον μοτοσικλετιστή(!!!!!!!) του Χίτλερ που απλά πήγε να μεταφέρει την αίτηση για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων.

9) Λουξεμβούργο – 0 ημέρες

10) Τσεχοσλοβακία – 0 ημέρες

Εντύπωση προκαλεί το ότι οι περισσότερες χώρες που βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα ήταν αναμφισβήτητα ανώτερες σε υλικό εξοπλισμό και οικονομική δύναμη.

Άρα βλέπουμε πόσο δίκιο είχε ο Χίτλερ…Το θέμα είναι ότι ένας τόσο αδίστακτος, εγωιστής και παράφρονας άνθρωπος αναγκάστηκε να παραδεχτεί και να εξυμνήσει τον Ελληνικό λαό, και σήμερα μια πολιτικός που εκπροσωπεί την ίδια χώρα, μιλάει τόσο υποτιμητικά για τον ίδιο λαό…

Δυστυχώς όμως έχουμε δώσει και μεις δικαιώματα, για αυτό εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη.Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: Ο τάφος του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του. Πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.

Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Ενα ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που κάνει σήμερα για τον «τάφο του Αριστοτέλη» στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

Είναι σαφές ότι οι Βυζαντινοί το κατέστρεψαν αναταράσσοντας εντελώς τα αρχαιολογικά στρώματα. Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπερυψωμένος, πλατύς κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.

Κινητά ευρήματα, κεραμική, περισσότερα από πενήντα νομίσματα χρονολογούν τάφο και βωμό στους χρόνους περίπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ποιος όμως ήταν ο ένοικός του; Γραμματειακές πηγές δίνουν τη ζητούμενη απάντηση, με κυριότερες το χειρόγραφο αρ. 257 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης και μία αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη. Σύμφωνα με αυτές, μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα (322 π.Χ) οι Σταγειρίτες μετέφεραν την τέφρα του με χάλκινη υδρία, την έθαψαν σε μεγάλο υπέργειο τάφο μέσα στην πόλη τους, δίπλα στον οποίο έστησαν και βωμό, σε έναν τόπο που τον ονόμασαν «Αριστοτέλειον» και στον οποίο συνεδρίαζε στο εξής η Βουλή. Προς τιμήν του καθιέρωσαν μεγάλες ετήσιες γιορτές και αγώνες, τα «Αριστοτέλεια».

Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Ελληνα φιλόσοφου.


https://diulistirio.blogspot.gr


Έντυπη
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο συνήγορος των ''διαβόλων''..

     Το blog θέλει να ασχοληθεί σήμερα με όλους αυτούς τους φίλους,
..τους συνεπείς αντιμνημονιακούς, τους κατά τεκμήριο αντισυστημικούς,
..αυτούς που αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησαν κι ακολουθούν τα πιστεύω τους,
..και που έχουν πέσει όμως στην λούμπα, κι έχουν καταπιεί αμάσητη
την προπαγάνδα των συστημικών και καθεστωτικών ΜΜΕ.

Ώστε φιλαράκια, μας φταίει ο Γιάνης, η Ζωή και όλοι οι άλλοι που κλώτσησαν υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες για να μην παρεκκλίνουν από αυτά που μας είχαν τάξει, κι απ' αυτά που οι ίδιοι φαίνεται πως πιστεύουν στ' αλήθεια;
Φταίει στ' αλήθεια ο Γιάνης γιατί δεν τα κατάφερε,
..ή μήπως φταίει ο Τσιπράκογλου που του έβαζε προσκόμματα και δεν του έδινε την τελική εντολή για να δράσει;
Δεν ήταν δηλαδή ο πρωθυπουργός ο υπεύθυνος και ήταν ο υπουργός Οικονομικών;
Δηλαδή επί Γιάνη ο νεο-Κατοχικός πρωθυπουργός ήταν ανίσχυρος, και μετά το δημοψήφισμα δυνάμωσε ξαφνικά τόσο ώστε να κάνει σε μιά νύχτα το ''ΟΧΙ'', ''ΝΑΙ'' ;

Δεν μας αρέσει δηλαδή που αποχώρησε αξιοπρεπώς, και αντί να πάει να ξαπλώσει πάνω στα πτυχία του και στις περγαμηνές του και να ξύνει τα φρύδια του,
..αγωνίζεται ακόμα (με τον δικό του τρόπο, μ' αυτόν που αυτός θεωρεί σωστόν) για το δικό μας συμφέρον, για την απεμπλοκή της χώρας και του λαού απ' τα μνημόνια και την νέα Κατοχή;

Μας βρωμάει που η Ζωή παλεύει ακόμη λυσσασμένα για να επικυρωθεί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ως έγκυρο και ρεαλιστικό το πόρισμα της Επιτροπής για το Δημόσιο Χρέος,
..το οποίο πόρισμα ποιούς να προστατεύει άραγε, τους τοκογλύφους ''εταίρους'' ή εμάς;
Μας χαλάει που καθημερινά δέχεται την βρώμα και την λάσπη των εντεταλμένων του συστήματος, για να θεωρηθει γραφική, κι αυτή και όσοι άλλοι υποστηρίζουν τα ίδια μ' αυτήν;

Ποιός από 'μας έχασε κάτι παραπάνω απ' την συνεπή και ευθεία αντιμνημονιακή του πορεία;
( προσέξτε, όχι παρανοήσεις: όχι ποιός έχασε απ' τα μνημόνια. Από αυτά χάσαμε όλοι. Και οι αντιμνημονιακοί, και οι μνημονιακοί. Άλλος λίγο, άλλος πολύ. Ποιός έχασε κάτι παραπάνω επειδή έφτυσε κατάμουτρα τους κυβερνητικούς δωσίλογους και εξακολούθησε να πιστεύει και να υπερασπίζεται όσα από πριν πίστευε )

Χάσαμε κάποιοι από 'μας καρέκλες εξουσίας; Ή μήπως μας διασύρουν καθημερινά και επώνυμα τα ΜΜΕ;
Υφίσταται κάποιος από 'μας που κάνουμε τους μάγκες και μας φταίει ο Γιάνης κι η Ζωή την χλεύη και την ειρωνεία του κάθε Πρωκτεντέρη και της κάθε μούμιας που Τρέμει;

Κι αν τέλος πάντων κάποιος από 'μας τους συνεπείς και ακραιφνείς αντιμνημονιακούς θέλει να ηγηθεί του αγώνα, να μας συνενώσει, να μας βγάλει στον δρόμο και στην πορεία προς την επανάκτηση της χώρας μας,
..ιδού πεδίον δράσης λαμπρό! Ας το πεί κι ας μπει μπροστά.
Μπορεί και να τον ακολουθήσουμε.
Άλλωστε το blog είναι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι μέσα στον λαό κρύβονται οι πιό υγειείς και ικανές δυνάμεις.

Όχι όμως να βρίσκουμε ως αποδιοπομπαίους τράγους αυτούς που το σύστημα θέλει και μας προτείνει μέσω των βρωμερών καναλιών της διαπλοκής και της ρεμούλας.
Όχι να καταπίνουμε την προπαγάνδα αμάσητη και μετά να λέμε πως είμαστε άνθρωποι με κριτική και ελεύθερη σκέψη.
Όχι ατεκμηρίωτα να φτύνουμε αυτούς που θέλουν να μας βοηθήσουν.

Και τέλος πάντων, ας χαρακτηριστούμε ως αφελείς.
Αλλά όχι,
..κι ως βλάκες!..


Υ.Γ. Τα σχόλια του blog θα παραμείνουν ανοιχτά για οποιονδήποτε αντίλογο, τεκμηριωμένο όμως και συγκροτημένο.
Όποιο σχόλιο προσπαθήσει να φέρει εδώ, και μάλιστα ατεκμηρίωτη, την προπαγάνδα του συστήματος, και του νεο-Κατοχικού καθεστώτος, θα διαγράφεται.
Και μη βιαστεί κάποιος να μιλήσει για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και άλλα τέτοια εμπριμέ.
Δημοκρατία δεν σημαίνει να πετάμε λάσπη χωρίς κανένα τεκμήριο, χωρίς καμιά ρεαλιστική δικαιολογία.

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

16 κορυφαίες τράπεζες στο εδώλιοΑμερικανικό εφετείο έκανε δεκτή χθες μήνυση επενδυτών κατά 16 μεγάλων τραπεζών και από τις δυο όχθες του Ατλαντικού, που κατηγορούνται για συνωμοσία προκειμένου να χειραγωγήσουν το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, Libor πάνω στο οποίο βασίζεται μια παγκόσμια αγορά χρηματοπιστωτικών συμβολαίων και χρέους μεγέθους 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο που είχε εξετάσει αρχικά την μήνυση έκανε λάθος όταν απόρριψε το αντιμονοπωλιακό τμήμα της ιδιωτικής προσφυγής κατ;ά των τραπεζικών κολοσσών όπως μεταξύ άλλων της Barclays, της Bank of America, της Deutsche Bank, της HSBC και της UBS, με την αιτιολογία ότι οι μηνυτές απέτυχαν να αποδείξουν ότι προκλήθηκε ζημιά στον ανταγωνισμό.

Το επιτόκιο Libor μεταξύ άλλων «ορίζει» τα επιτόκια των πιστωτικών κρατών, των φοιτητικών δανείων και των στεγαστικών δανείων και υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Η προσφυγή των επενδυτών κατατέθηκε το 2011 και με αυτήν κατηγορούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι σκοπίμως «καταπίεζαν» το Libor στη διάρκεια της κρίσης για να ενισχύουν τα κέρδη τους και να αποκρύπτουν τις ζημιές τους.

Στις αρχές του 2013 ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν απέρριψε την προσφυγή, αφού σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Ναόμι Μπούχβαλντ οι τράπεζες δεν παραβίασαν τον αντιμονοπωλιακό νόμο όταν «συνωμοτούσαν» για την χειραγώγηση του επιτοκίου και ότι οι μηνυτές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπέστησαν ζημιά από αυτή την αθέμιτη σύμπραξη.

Η απόφαση εξέπληξε πολλούς τότε, μια περίοδο που οι τράπεζες Barclays, UBS και Royal Bank of Scotland είχαν ήδη προχωρήσει σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με αντίτιμο που ξεπερνούσε τα 2,5δισ. δολάρια. Από τότε αυτά τα «πρόστιμα» έχουν ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια, μεταξύ αυτών τα 2,5 δισ. που πλήρωσε η Deutsche Bank.

Το τριμελές εφετείο όμως τώρα διαφώνησε με την απόφαση κρίνοντας ότι οι μηνυτές απέδειξαν και με το παραπάνω ότι υπέστησαν ζημιά από την παρασκηνιακή συνεννόηση των τραπεζών και έστειλε την υπόθεση πίσω στο πρώτο δικαστήριο. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την προσφυγή είναι και δήμοι όπως η Βαλτιμόρη, το Σαν Ντιέγκο και το Χιούστον.

Οι εφέτες ωστόσο προειδοποίησαν για τις πολύ σοβαρές συνέπειες εάν αποδειχθεί η ενοχή των τραπεζών. «Το να απαιτηθεί από τις τράπεζες να πληρώσουν τον κάθε μηνυτή που κατέληξε στη λάθος πλευρά του Libor... όχι μόνο θα χρεοκοπήσει 16 από τα πιο σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα, αλλά θα επεκτείνει την πιθανή αντιμονοπωλιακή προσφυγή σε χιλιάδες αγορές όπου διαπραγματεύονται παράγωγα εργαλεία»

They also warned of dire consequences should the case be proven against the banks. If the court were to rule in favor of the plaintiffs, they would be eligible to receive triple damages and attorneys’ fees for any violations.

Με άλλα λόγια η απόφαση μπορεί να βοηθήσει και επενδυτές που έχουν καταθέσει αγωγές στο Μανχάταν κατά τραπεζών για χειραγώγηση των τιμών στα ομόλογα, το συνάλλαγμα, τα επιτόκια δανεισμού, τα παράγωγα και άλλα παρεμφερή προιόντα.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το άρθρο του Πούτιν για την ΕλλάδαΟ Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του άρθρου του που δημοσιεύεται στην "Καθημερινή" αναλύει τις απόψεις του για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα.

Ειδικότερα ο κ. Πούτιν αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Την παραμονή της επίσκεψής μου στην Αθήνα, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της «Καθημερινής», μιας από τις πιο δημοφιλείς και έγκυρες ελληνικές εφημερίδες, μερικές σκέψεις μου για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα.


Εκτιμούμε τις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας. Οι κοινές πολιτισμικές αξίες, ο ορθόδοξος πολιτισμός και η ειλικρινής αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν στέρεα θεμέλια της συνεργασίας μας. Ενα λαμπρό παράδειγμα για το πόσο στενά συνδέονται οι τύχες των λαών μας είναι ο βίος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος κατά τον 19ο αιώνα διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια κυβερνήτης του ελληνικού κράτους.

Κατά το τρέχον έτος, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι εορτασμοί της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Αγιον Ορος. Σε πολύ διαφορετικές ιστορικές εποχές, οι πνευματικές δυνάμεις, η πίστη, ο πατριωτισμός βοηθούσαν τους λαούς μας να ξεπεράσουν τις δύσκολες δοκιμασίες και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Κάθε χρόνο τη χώρα σας επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Απολαμβάνουν τις όμορφες ελληνικές παραλίες, γνωρίζουν από κοντά την πλούσια κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και τα θρυλικά αρχιτεκτονικά μνημεία της. Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και στη διεύρυνση των άμεσων ανθρώπινων επαφών, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της φιλίας μεταξύ των πολιτών μας.

Ξέρω ότι οι Έλληνες διατηρούν καλά στη μνήμη τους τον ρόλο-κλειδί της Ρωσίας στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας σας. Η ρωσική υποστήριξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πυξίδα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Σήμερα η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Διεξάγουμε έναν δυναμικό πολιτικό διάλογο σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ανακοινώσαμε την έναρξη του «Αφιερωματικού» Ετους Ρωσίας – Ελλάδας. Το πρόγραμμά του προβλέπει μια σειρά από εκδηλώσεις στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ανθρωπιστικό και τουριστικό τομέα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει τους λαούς μας να γνωρίσουν ακόμη πιο κοντά ο ένας την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του άλλου.

Πέρυσι, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε δύο φορές τη Ρωσία. Είχαμε πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές συνομιλίες. Ενισχύονται οι επαφές μεταξύ υπουργείων και κρατικών οργανισμών, κοινοβουλίων και κοινωνικών οργανώσεων.

Δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Ελληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Η Ρωσία ξεκινά από την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας. Ωστόσο, δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν. Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν φτάσει πλέον σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα: πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε; Είμαι πεπεισμένος ότι από τα γεγονότα στην Ουκρανία πρέπει να βγάλουμε τα δέοντα συμπεράσματα και να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας. Ενα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης.

Το έργο αυτό γίνεται όλο και πιο απαραίτητο λόγω του γεγονότος ότι η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλα κέντρα επιρροής του σύγχρονου κόσμου. Παραδείγματος χάριν, τις προάλλες, στην επετειακή σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ASEAN στο Σότσι είχαμε εποικοδομητική συζήτηση με τους εταίρους μας για επίκαιρα διεθνή θέματα και για τις προοπτικές ακόμα στενότερης ολοκλήρωσης και συνεργασίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Είναι ολοφάνερο ότι για να εξασφαλίσει η «Γηραιά ήπειρος» τη θέση που δικαιούται στη νέα διεθνή πραγματικότητα πρέπει να συνενωθεί το δυναμικό όλων των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Ένα σπουδαίο στοιχείο σε αυτό το σύστημα αποτελούν οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία του ενεργειακού τομέα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα. Η ισχύουσα συμφωνία με την Ελλάδα έχει ανανεωθεί έως το 2026 με ευνοϊκούς για τη χώρα σας όρους. Εχοντας υπ’ όψιν την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, υπολογίζαμε πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς μας για την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο «Νότιος Αγωγός». Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχέδιο, το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στην ατζέντα. Τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία.

Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών. Πρόκειται για την συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία.

Είμαι βέβαιος ότι οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ευελπιστώ ότι θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον πολυδιάστατο διάλογο και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια».Πηγή: Kαθημερινή

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, λέει ο Σόιμπλε

Το τελικό κείμενο του MOU μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδος με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης αυτής, αλλά και της επόμενης έχει ήδη παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και σε αυτό αναφέρεται ότι το αντίστοιχο κείμενο συμφωνίας του ΔΝΤ (το μνημόνιο του ΔΝΤ) – ή MEFP – θα ακολουθήσει σε ύστερο χρόνο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται σειρά τηλεδιασκέψεων μεταξύ της Ε.Ε. και του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καθοριστεί το «κείμενο θέσεων» που θα αποτελέσει τον οδηγό του τρέχοντος προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2018.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται λόγος «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» που συνιστά προϋπόθεση, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος. Όμως, λίγο αργότερα αξιωματούχος της Ε.Ε. έκανε λόγο για κακή μετάφραση του συγκεκριμένου αποσπάσματος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσηςΣχετικά με την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείο θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει παράλληλα η Κομισιόν.

Ωστόσο, η Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται σε «συμπληρωμένο» μνημόνιο και όχι «συμπληρωματικό». «Με ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει η Κομισιόν.


Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

Όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους.

Δόση - προαπαιτούμενα

Η δόση των 10,3 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup θα σπάσει στα δύο. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Για να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να γνωμοδοτήσουν οι θεσμοί πως ο εφαρμοστικός νόμος που ψήφισε η Βουλή στις 22 Μαΐου είναι πλήρης και δεν απαιτούνται τροποποιήσεις. Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, θα πρέπει να επέλθουν τροποποιήσεις σε μια σειρά διατάξεων που αφορούν στο ΕΚΑΣ (το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός), στην πώληση κόκκινων δανείων, ώστε να συμπεριληφθούν και αυτά που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις όπου ζητείται να υπάρξουν ειδικές διασφαλίσεις για το «ακαταδίωκτο» της διοίκησης του νέου υπερ- ταμείου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για Ελληνικό και Εγνατία.

Αλλά και η δεύτερη υπο - δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου δεν θα είναι απλή υπόθεση. Για να δοθεί θα πρέπει να προηγηθεί έκθεση των θεσμών που θα βεβαιώνει την αρτιότητα του μηχανισμού παρακολούθησης της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου. Εν συνεχεία θα πρέπει να δρομολογηθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εάν όλα αυτά προχωρήσουν εγκαίρως θα δοθεί και η δόση.

Η θέση του Μαξίμου

Για επίτευξη πλήρους συμφωνίας και για οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης κάνει λόγο το Μαξίμου σε ενημερωτικό του σημείωμα, στο οποίο και αναλύει το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

"1. Στο Eurogroup επιτεύχθηκε "πλήρης συμφωνία (staff level agreement)", δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση.

2. Από την δόση των 10,3 δισ. ευρώ "θα δοθεί μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να γίνει εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είναι ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας". Η επόμενη εκταμίευση θα γίνει "μετά το καλοκαίρι" και θα χρησιμοποιηθεί "για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους". Δηλαδή στην αγορά θα "πέσουν" 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου [700 εκατ. το μήνα]. Το ποσό αυτό, που είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ (ή μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), θα πάει στην πραγματική οικονομία.

3. Το Eurogroup υιοθέτησε τον "μηχανισμό έκτακτης ανάγκης", όπως ακριβώς τον είχε εισηγηθεί η ελληνική πλευρά, αποτρέποντας έτσι την επιβολή των "υπό αίρεση μέτρων" [contingent measures], ύψους 2% του ΑΕΠ, ή 3.6 δις ευρώ.

4. Συμφωνήθηκε ότι "τα Gross Financing Needs [ήτοι οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους] θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα". Η Ελλάδα, δηλαδή δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα πληρώνει κάτω του 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια (τα οποία είναι σταθερά στο ύψος των 14.8 δις το χρόνο), είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

5. Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δημιουργείται έτσι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Και το σημαντικότερο: Ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά.

α. Βραχυπρόθεσμα και εμπροσθοβαρώς θα υπάρξει:

- Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, τα "βουνά" πληρωμών, όπως του 2022 και 2023 -smoothing ["Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής για το EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα σταθμισμένη μέση λήξη"].

- Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους ["Χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος"].

- Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Eurogroup "η απόφαση για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF και τη μείωση των κινδύνων επιτοκίου θα πρέπει να λαμβάνονται ως θέμα προτεραιότητας".

β. Μεσοπρόθεσμα

- Σύμφωνα με την απόφαση είναι δυνατόν να υπάρξει "μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες". Για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, από τον ESM. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 0,9%!

- Χρήση των κερδών του 2014 από τον ESM και αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017) προς τον ESM για τη μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

- Κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2018. Δηλαδή να "πάμε" σε επιτόκια back-to-back, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Σήμερα όταν ο ESM δανείζεται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας η Ελλάδα πληρώνει το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ESM. Αν ισχύσει το back-to-back σημαίνει ότι η χώρα θα πληρώνει το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε ο ESM –που είναι αρκετά πιο χαμηλό!

- Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιαμόρφωση του EFSF [π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, εκ νέου απόσβεση του προφίλ του EFSF, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων], στο βαθμό που απαιτείται. προκειμένου να κρατηθεί το GFN [Gross Financing Needs] κάτω από το συμφωνηθέν σημείο αναφοράς, για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, χωρίς, όμως, να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες του προηγούμενου προγράμματος ή για τον EFSF.

γ. Μακροπρόθεσμα

- Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει "μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος που θα ενεργοποιηθεί μετά την λήξη του προγράμματος του ESM για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα". Δηλαδή θα υπάρχει αυτόματος "κόφτης" [άρα δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση κάθε φορά] και για το χρέος που θα αποφασίζει "μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση του EFSF και η αναβολή των πληρωμών τόκων"!

- Το ΔΝΤ, που σήμερα συμφωνεί με τις προτάσεις του ESM για τα άμεσα μέτρα, δεσμεύθηκε να κάνει εντός του 2016 "ένα νέο DSA [Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους]" προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που προτείνει ο ESM επαρκούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους". Δηλαδή, αν υπάρξουν και άλλες ανάγκες για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2018.

6. Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία. Άλλωστε η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους".

Πηγή:

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Α.... για να μην ξεχνιώμαστε η νομιμοποίηση των πλαστών πτυχίων έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔαυτό το δίλλημα ρε παιδί μου.....
σήμερα δεν με άφησε σε ησυχία....
τι να τα κάνουν αυτά τα παίδια...
δίλλημα ρε παιδάκι μου...
διάβασα και το σχόλιο της Ακρίτα για το MEGA καi με μπέρδεψε ακόμα περισσότερο... λες μπας κι έχει δίκιο?


Τίποτα, μαλάκες τελικά είμαστε εμείς που ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία σε όλους αυτούς που ρήμαξαν την χώρα οικονομικά και κυρίως πολιτισμικά .

Ε ναι ρε, άσε τους ανθρώπους!!
τι τα θες και τα ψάχνεις και τα σκαλίζεις,?
Τι κάθεσαι και βλέπεις τώρα Μπόμπολές,Μαρινάκηδες και κουραφέξαλα.
Δες το Μήτσο τον οικοδόμο που τρώει και αυτός τα ψίχουλα του, τον Μπάμπη τον σουγιά που βγάζει το μεροκαμάτακί του και άντε στην ευχή της Παναγιάς για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Α.... για να μην ξεχνιώμαστε
η νομιμοποίηση των πλαστών πτυχίων έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου! Μπορείτε να ξεροκαταπιείτε.
Ιδού η απόδειξη :
"Ν 3577/2007: Φορέας Διαχείρισης Ολοκλ.Πρ/τος Δια Βίου Μάθησης-Νεανική επιχειρημ/τα ιδ.εκπαίδευσης κλπ. (422202)
Αρθρο 24

Αρθρο 24

Θέματα ιδιωτικών Τεχνικών - Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων

1. Τα πτυχία των σχολικών ετών 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007 και 2007-
2008 των μαθητών Α` Κύκλου και Β` Κύκλου των ιδιωτικών Τεχνικών -
Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.), στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα
επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή
της
άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου
ή
ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό
προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις
λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδίως γι` αυτές που
αφορούν στην παράνομη μη λειτουργία του σχολείου, στη μη τήρηση του
ωρολογίου
και αναλυτικού προγράμματος, στη μη τήρηση και στη μη συμπλήρωση των
επίσημων
βιβλίων και στη μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, χορηγούνται κατόπιν
ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργούνται γι` αυτόν το σκοπό.
Για την απονομή των πτυχίων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βαθμοί των γραπτών
πτυχιακών εξετάσεων."
Υ.Γ. Η ανακάλυψη οφείλεται στο λαγωνικό Fotis Palamiotis που έχει τιθασεύσει το θηρίο της διοικητικής πολυνομίας.

από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Στέλιος Δημάρατος

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....