Διυλιστήριο: 10/08/14
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

FAZ: Μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ

Μόνο τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Εσθονία, πληρούν το κριτήριο της Συμμαχίας για τη διάθεση τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, με 4,4%, 2,4%, 2,3% και 2% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνοντας ότι η Γερμανία, η οποία παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις της, διαθέτει μόλις το 1,6% του ΑΕΠ της, ενώ η Γαλλία το 1,9% και η Τουρκία το 1,8%.

Όμως, ακόμη και από τις χώρες που υπερβαίνουν το καθορισμένο όριο του 2%, ουσιαστικά, μόνο στην περίπτωση των ΗΠΑ και της Βρετανίας πίσω από τους αριθμούς υπάρχει πραγματική στρατιωτική ισχύς, τονίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι η Εσθονία διαθέτει έναν πολύ μικρό στρατό, ο οποίος «δεν μπορεί καλά- καλά να υπερασπιστεί την ίδια τη χώρα» ενώ στην Ελλάδα «δαπανώνται πολλά χρήματα στις ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να διατηρηθούν άνθρωποι στη μισθοδοσία» χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται από την εφημερίδα το ποσοστό του αμυντικού προϋπολογισμού για αμοιβές προσωπικού.

Στο δημοσίευμα αναλύεται πώς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη, αλλά και πόσο η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επηρέασε τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών χωρών σε στρατιωτικό εξοπλισμό και σε προσωπικό. Επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, ότι το ΝΑΤΟ χωρίς τις ΗΠΑ θα ήταν «χωρίς δόντια».

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τέσσερις από τις 28 χώρες της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία) θα ξεπεράσουν τον στόχο του 20% που αφορά το ποσοστό των αμυντικών δαπανών για εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη. Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού τους στις αμοιβές του προσωπικού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ιταλίας, όπου το 76,9% διατίθεται για το έμψυχο δυναμικό, ενώ στις ΗΠΑ το 36,5%. Στη Γερμανία, όπου η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται σοβαρή μεταρρύθμιση και επενδύσεις, δαπανάται το 16% του αμυντικού προϋπολογισμού στον εξοπλισμό και το 49,6% στο προσωπικό.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ξυλοκόπος;..

    Άλλα κόλπα!
Τον προηγούμενο Μεγάλο Ηλίθιο τον ρίξανε μερικές μέρες μετά την ψήφο ''εμπιστοσύνης'' που πήρε απ' τους ίδιους που τον ρίξανε!
Τούτον τον σημερινό πρώτα τον αντικαθιστούν και μετά του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης;

Κι αυτός ο καινούργιος ''αντ' αυτού'' τί είναι; Ξυλοκόπος;
Γιατί σε κάτι παλιότερες φωτογραφίες, κρατούσε τσεκούρι!
Ή μήπως ήταν ''τόμαχοουκ''; Ποιανού πολέμου; Εναντίον της Δημοκρατίας;
Και τώρα το 'θαψε;
Βαθιά τουλάχιστον, ή θα το ξεθάψει η πρώτη κοινοβουλευτική βροχούλα;
Κι αφού ρε παλικαρόπουλε έχεις μιά άλφα αλλεργία με την Βουλή, τί σκ@τά τόθελες να γίνεις πολιτικός; Εμείς τί φταίγαμε;

Δεκάδες τα καινούργια ερωτήματα απ' την νέα ''κίνηση -ματ'' του λεβεντόπουλου!
Ερωτήματα που τα περισσότερα δεν μπορούν να βρουν την απάντησή τους μέσα στη σφαίρα της λογικής,
..παρά μόνο μέσα στα πλαίσια του υπαρκτού σουρεαλισμού,
..που διέπει την ύπαρξη και την δράση τούτης της κυβέρνησης των ανδρεικέλων!

Κι όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο, μ' αυτά και μ' αυτά,
..ουδείς ασχολείται με το ότι οι διαπραγματεύσεις(!) με τους ελεγκτές της τρόϊκας σταμάτησαν χωρίς ούτε καν να υπάρξει συμφωνία για αυτό που διαφήμιζαν ως πιό εύκολο, ως ήδη σχεδόν συμφωνημένο: Τις 100 δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!
Ούτε κανείς αναφέρει πως το ΔΝΤ για να αποχωρήσει, και να μπορέσει ο τσικ-λεβέντης εκ Καλαμάτας να στήσει ένα πανηγυράκι της προκοπής,
..ζητάει την μάνα του και τον πατέρα του σε ''ισοδύναμα'', σε εξασφαλίσεις και υπογραφές!

Βέβαια σε μιά δεύτερη σκέψη, βρήκαμε τί ακριβώς συμβολίζει το τσεκούρι του ''αντ' αυτού'':
Την τσεκουριά που τρώει η ενημέρωση κάθε φορά που κάτι σημαντικό, αλλά και καταστροφικό εξυφαίνεται εις βάρος του λαού!

Χθες η Δημοκρατία!
Σήμερα και αύριο η ενημέρωση και το κοινοβούλιο!
Και έπεται γενική τσεκουροκατάσταση!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....