Της Κατερίνας Κατή
Ώρα μηδέν για τους υψηλόβαθμους τραπεζίτες και τους υπευθύνους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων, τους οποίους είχε αμνηστεύσει συλλήβδην εν μια νυκτί η περίφημη τροπολογία της ντροπής. Ελέγχονται όχι μόνο για απιστία αλλά και για απάτη
Επειτα από κοινό αίτημα τριών επίκουρων οικονομικών εισαγγελέων προς τον επικεφαλής οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ξεκινά η νέα έρευνα για την επίμαχη δικογραφία που αρχειοθετήθηκε εξαιτίας της φωτογραφικής τροπολογίας η οποία είχε εισαχθεί λάθρα το 2013 σε άσχετο νομοσχέδιο από το επιδέξιο χέρι τριών βουλευτών της ΝΔ και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ο ένας εκ των τριών εισαγγελέων που μελέτησαν ενδελεχώς τα νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο είναι ο Γιώργος Καλούδης. Είχε ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 50 τραπεζικών στελεχών και επτά πολιτικών προσώπων (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία στην εγκληματική πράξη.
Οι άλλοι δύο εισαγγελείς που θα τρέξουν την έρευνα είναι οι Γιάννης Δραγάτσης και Χρήστος Τζούρας. Είχαν οριστεί από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Αθανασίου για να μελετήσουν ενδελεχώς τα στοιχεία του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων (και ΜΜΕ).
Είχε προηγηθεί παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προς τον κ. Αθανασίου για τη διενέργεια σχετικής έρευνας, στην οποία ανέφερε, εάν κριθεί αναγκαίο, να ανασυρθεί από το αρχείο το παλαιό πόρισμα Καλούδη που εξαφάνισε η (ν)τροπολογία αμνήστευσης των τραπεζιτών και κατ’ επέκταση και των πολιτικών προσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους περίπου έναν μήνα αφότου ο κ. Καλούδης είχε υποβάλει το πόρισμά του στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Διπλοεγγυημένος λόγος
Τώρα οι τρεις εισαγγελείς, έχοντας στη φαρέτρα τους και τα στοιχεία του πορίσματος της εξεταστικής, αναμένεται να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ερευνώντας αυτήν τη φορά και την τυχόν στοιχειοθέτηση όχι μόνο του αδικήματος της απιστίας αλλά και της απάτης από πλευράς κομμάτων. Πατούν και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ δανειοδοτούνταν από μια τράπεζα υπογράφοντας σύμβαση για τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάμβαναν, στη συνέχεια έπαιρναν κι άλλο δάνεια από άλλη τράπεζα με την ίδια... εγγύηση, εκχωρώντας δηλαδή ως εξασφάλιση μέρος της ίδιας χρηματοδότησης. Θα διερευνηθεί επίσης εκ νέου και κατά πόσο τηρήθηκαν από τις τράπεζες οι κανονιστικές πράξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ήδη από τον Απρίλιο του 2012 είχε ενημερώσει ότι τα δάνεια προς τα κόμματα δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.
Σε ό,τι αφορά τον σκόπελο της περιβόητης τροπολογίας, δεν αποκλείεται να παραγγελθούν από την Οικονομική Εισαγγελία και νέες πραγματογνωμοσύνες. Σημειώνεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι δικογραφίες που αφορούν τα δάνεια των ΜΜΕ και ήδη καλούνται ή αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις μεγάλα ονόματα του εκδοτικού χώρου.
Πόρισμα με 60 ονόματα
Η πολυσέλιδη αναφορά Καλούδη, πολύτιμο πλέον εργαλείο της νέας έρευνας, είναι πραγματικά κόλαφος. Μάλιστα στο διά ταύτα, αφού εισηγούνταν την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος 37 στελεχών της ΑΤΕ και 13 στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τους υπευθύνους των κομμάτων και δη σε βάρος των Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, Αννας Πολυχρόνη, Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, Μενέλαου Δασκαλάκη, Αθανασίου Σκορδά και Νικολάου Σοφιανού, έκανε λόγο για συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης «προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών και άλλων προσώπων σχετικά με δάνεια που χορηγήθηκαν και από τις τράπεζες (Attica Bank, EFG Eurobank, Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Πειραιώς) σε πολιτικά κόμματα».
Για τρεις πρώην βουλευτές (Κώστα Γείτονα, Τηλέμαχο Χυτήρη και Ανδρέα Μακρυπίδη) πρότεινε τότε διαβίβαση της δικογραφίας στον Αρειο Πάγο, καθώς «φέρεται να τέλεσαν τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους».
Οι τραπεζίτες
Η παραγγελία Καλούδη για άσκηση δίωξης για απιστία, από κοινού και κατά μόνας, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, ήταν κατά των τραπεζικών στελεχών:
* Της ΑΤΕ: Παναγιώτας Κοντοκώστα, Χρήστου Σικόλα, Κωνσταντίνας Λαζάρου, Ιωάννη Κυριαζόπουλου, Ιωάννη Πάτσιου, Γεωργίου Ζωγόπουλου, Νικολάου Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Ιωάννη Συμεωνίδη, Γεωργίου Κοψιά, Αδαμαντίνης Λάζαρη, Θεοδώρου Πανταλάκη, Κωνσταντίνου Χρήστου, Σαράντου Χριστοφίλη, Ανδρέα Δεϊρμεντζόγλου, Σταύρου Καζαζάκη, Εμμανουήλ Δραμουντάνη, Βασιλείου Δρούγκα, Ιωάννη Βαλάκα, Δημητρίου Μηλιάκου, Κωνσταντίνου Κιούκη, Παναγιώτη Βαράγκη, Χρήστου Στόκα, Κωνσταντίνου Ρολάκη, Ιωάννη Δημούλα, Παναγιώτη Σερμπίνη, Αθανασίου Τσεκούρα, Χαράλαμπου Σταυράκη, Μιχαήλ Μανθόπουλου, Κερασίνας Ραυτοπούλου, Διονυσίου Σωτηρόπουλου, Αθανασίου Ταμβακίδη, Ιωάννη Ζαχαρή, Διονυσίου Ζόμπολα, Ευφροσύνης Στρατοπούλου, Γεωργίου Περάκη, Μιχαήλ Πρωτονοτάριοu .
* Της ΕΤΕ: Μαίρης Γεροντάκη, Θεώνης Δημητροπούλοu, Αγγελικής Διαμαντή, Αν. Δουλίδη, Δημητρίου Καποτόπουλου, Δ. Μαυρέλη, Δήμητρας Μύρκου, Βασιλείου Τζαφαλια, Πέτρου Φουρτούνη, Δημητρίου Λεφάκη, Απόστολου Ταμβακάκη, Αλεξάνδρου Τουρκολιά (απεβίωσε) και Δημητρίου Φραγγέτη.
«Καθαρός» ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι μόνοι που έβγαιναν «λευκοί» από το πόρισμα ήταν τα στελέχη της ΕΤΕ που χορήγησαν δάνεια στον τότε Συνασπισμό (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) και οι υπεύθυνοι του κόμματος, για τους οποίους πρότεινε αρχειοθέτηση, καθώς ανέφερε: «Ως προς τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αλήθεια ότι κατά το χρονικό διάστημα που εγκρίθηκαν δεν δόθηκε οποιαδήποτε εμπράγματη ασφάλεια, παρότι αφορούσαν σε ένα μικρό συνασπισμό κομματικών σχηματισμών με μικρά εκλογικά ποσοστά και αβέβαιο πολιτικό μέλλον.
Παρά ταύτα, μετά τις εκλογές της 17ης-6-2012, τα ποσοστά του εν λόγω κόμματος εκτοξεύθηκαν και το ποσό της εκλογικής χρηματοδότησης ανέρχεται ήδη, για το έτος 2013, σε 14,1 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να προκύπτει πλέον ζημία, αφού η αντιπαροχή είναι ισάξια. Κατά συνέπεια, λαμβανομένου υπόψη του ως άνω υψηλού ποσού κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ και του γεγονότος ότι, για τα έτη 2011-2018, είχε αυτό εκχωρηθεί εξ ολοκλήρου στην Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζεται πλήρως η απαίτησή της από το εν λόγω δάνειο και δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικά η πράξη της απιστίας».
Τα παράδοξα του πορίσματος Καλούδη
Εχει σημασία να υπενθυμιστούν κάποια από τα σημεία του πορίσματος Καλούδη (με βάσει πόρισμα της ΤτΕ για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων κατά την περίοδο 2000- 2011):
* Εξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα έχουν χορηγήσει δάνεια σε πολιτικούς σχηματισμούς με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020.
* Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η Νέα Δημοκρατία με 132,4 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από την Αγροτική Τράπεζα.
* Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ. ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».
* Εκτός από την περίπτωση της Αγροτικής, «επισφαλή» χαρακτηρίζονται και τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ.
* Τραπεζικό παράδοξο αποτελεί δάνειο 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».
* Ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.
* Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2009- 2011 τα δύο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση. Παρά την κατάσταση όμως αυτή, η οποία ήταν
γνωστή, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
* Επιπλέον, οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών δόθηκαν με την προϋπόθεση ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα λαμβάνουν και αυξημένη κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν. Ενδεικτική είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η Νέα Δημοκρατία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2019 και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατ. που έλαβε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα.
Με βάση όμως τα εκλογικά αποτελέσματα, το 2012 η κρατική επιδότηση για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε σημαντικά. Ετσι, ακόμη και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ότι τα δάνεια τα οποία χορήγησαν δεν πρόκειται να εξοφληθούν εξ ολοκλήρου, προβαίνοντας στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσής τους.
ΚΚΕ και Τυποεκδοτική
Ούτε η χρηματοδότηση που χορηγήθηκε στο ΚΚΕ από την ΕΤΕ είναι επαρκώς εξασφαλισμένη, παρότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση των ετών 2011-15 δεν έχει εκχωρηθεί σε άλλη τράπεζα, αφού η οφειλή της συγγενούς του κόμματος εταιρείας Τυποεκδοτική ΑΕ, ύψους 10.683.000 ευρώ, προς την ίδια τράπεζα αποτελεί τροχοπέδη στην αποπληρωμή της συγκεκριμένης οφειλής. Ο δε ισχυρισμός του Ν. Σοφιανού (μέλος αρμόδιου οργάνου για τη διαχείριση των οικονομικών του ΚΚΕ) ότι Τυποεκδοτική και ΚΚΕ είναι διακριτά νομικά πρόσωπα και η φερεγγυότητα του ενός δεν επηρεάζει το άλλο δεν ευσταθεί, διότι όπως προκύπτει από το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που θα ελάμβανε το ΚΚΕ ποσό 409.500 θα παρακρατούνταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων τόκων α΄ εξαμήνου της Τυποεκδοτικής, ενώ το υπόλοιπο, ύψους 150.000, θα καταβληθεί έναντι των χρονικά ληξιπρόθεσμων δόσεων κεφαλαίου της ίδιας εταιρείας.
* Περαιτέρω, μέλη αρμόδιων οργάνων για τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, ενεργώντας με πειθώ και φορτικότητα, προκάλεσαν στους ως άνω αναφερόμενους υπαλλήλους των τραπεζών ΑΤΕ και ΕΤΕ τις άδικες πράξεις της απιστίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας «συναλλαγής» κομμάτων και τραπεζών είναι το υπ' αριθ. πρωτ. ΑΠΓΔ 321/29.7.2010 έγγραφο του ΠΑΣΟΚ που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή Ρ. Σπυρόπουλο και με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, εν μέσω της κρίσης και των επώδυνων μέτρων, αιτείται ανανέωση του πιστωτικού ορίου με βάση το ποσό της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2010, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την αναμενόμενη αύξηση του ποσού της κρατικής χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των κρατικών εσόδων από την εφαρμογή των επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Ομοίως και το από 22.6.2010 αίτημα του Μεν. Δασκαλάκη, με την ιδιότητά του ως γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, για προσωρινή επαύξηση του πιστωτικού ορίου της δανειοδότησης κατά 5 εκατ. ευρώ.
Πηγή documento
https://diulistirio.blogspot.gr