Διυλιστήριο: 06/08/17
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

VIDEO - Βαριές κατηγορίες Μαρτίνη για Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Βορίδη


  • Ενώπιον της Εξεταστικής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία κατέθεσε ο Ανδρέας Μαρτίνης
  • Επανέλαβε τα όσα είχε πει σε συνέντευξή του τις προηγούμενες μέρες, τοποθετώντας «στο κάδρο» πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Εναντίον πολιτικών προσώπων και κυβερνήσεων, οι οποίες «δημιούργησαν δημιούργησαν και συντήρησαν πελατειακές πρακτικές τόσο στο Ερ. Ντυνάν, όσο και στον Ερυθρό Σταυρό» καταφέρθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ερ. Ντυνάν μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε».Τι ερευνά η Εξεταστική

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη λόγω της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναμένεται να διερευνηθούν οι ευθύνες που οδήγησαν στη χρεοκοπία του νοσοκομείου, αλλά και στην αγορά του από τράπεζα, έναντι μικρού αντιτίμου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Ντυνάν έχει ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος του και προφυλακισμένος (νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των φυλακών) Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος κατέθεσε λίγες μέρες μετά των όσων είπε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Εκεί ο Μαρτίνης καταλόγισε ευθύνες σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την εκποίηση του Ντυνάν, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον συνολικότερων χειρισμών των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.

Μπαλωμενάκης: Τεράστιο σκάνδαλο το «Ντυνάν»

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τη μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν σε ιδιωτικά συμφέροντα τεράστιο σκάνδαλο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο κ. Μαρτίνης «θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει αυτά που έχει πει σε τρεις διαδοχικές καταθέσεις του και αποκαλύπτει πράγματα, γεγονότα, παρεμβάσεις. Αυτό θα πρέπει να το εξειδικεύσει και να τα τεκμηριώσει, με ονόματα και με στοιχεία, διότι λέει «ο τάδε υπουργός, για παράδειγμα, με πίεσε να κλείσω».

«Εμείς ξέρουμε από τα στοιχεία όλα και εκ του αποτελέσματος ότι αυτός ο συμβιβασμός ήταν ετεροβαρής, ήταν επιζήμιος για το «Ντυνάν», τού έδωσε τη χαριστική βολή. Ισχυρίζεται (ο κ. Μαρτίνης) λοιπόν ότι δέχθηκε πιέσεις. Πρέπει να μας πει ονόματα, γεγονότα, και να προσκομίσει στοιχεία. Αν όμως τεκμηριώσει αυτά που λέει είναι σημαντικά στοιχεία. Και βεβαίως θα συνδυαστούν και με τα υπόλοιπα στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Ο κ. Μπαλωμενάκης συμπλήρωσε ότι «η περίφημη φράση που λέγεται συχνά ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί, δεν είναι μονοσήμαντη, δηλαδή δεν σημαίνει ότι ένας ο οποίος είναι υπό κατηγορίαν δεν μπορεί να καταθέσει και να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία τα οποία καταθέτει. Σημαίνει ότι, αυτά τα στοιχεία τα οποία καταθέτει, θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα στοιχεία, από μόνα τους δεν αρκούν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κομβικό πρόσωπο στην όλη ιστορία και φοβάμαι ότι θα κρατήσει παραπάνω από δύο τρεις συνεδριάσεις, διότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο στοιχείων που μπορεί να μας προσκομίσει».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Βόμβα» στην Γερμανία από σκάνδαλο φοροδιαφυγής - Άνω των 31,8 δισ. ευρώΤράπεζες και χρηματομεσίτες "ελάφρυναν" τα γερμανικά ταμεία κατά 31,8 δισ. ευρώ, μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum και Cum-Ex, όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα της έγκυρης εφημερίδας του Αμβούργου "Die Zeit" και του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, η οποία θα μεταδοθεί απόψε.

Οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα, και οι δεύτερες επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ' ό,τι τα μερίσματα.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» όπως λέει ο οικονομολογος Κρίστοφ Σπένγκελ, οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα της "Die Zeit" και του ARD. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ υπολόγισε ιστορικά τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε το συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από τις συναλλαγές Cum-Cum το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ και από τις συναλλαγές Cum-Ex κατά 7,2 δισ.

Σημειώνεται πάντως ότι και οι δύο τύποι συναλλαγών έχουν εν τω μεταξύ απαγορευτεί στη Γεραμνία, οι μεν πρώτες το 2016 οι δε δεύτερες το 2012.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διώξεις στην «ΑΚΤΩΡ» για τα έργα στα ΣκόπιαΟι δύο κατηγορίες για απάτη ύψους 50.000.000 € και ξέπλυμα αφορούν αυτοκινητόδρομο στο κρατίδιο

Δριμύ «κατηγορώ» για απάτη-μαμούθ 50.000.000 ευρώ στα Σκόπια εξαπέλυσε χθες κατά της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έπειτα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η δίωξη αφορά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια - Σμόκβιτσα, προϋπολογισμού 270.000.000 ευρώ, και οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στη γειτονική χώρα. Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη διαβίβαση πορίσματος της OLAF στη χώρα μας, με βάση το οποίο ασκήθηκε ποινική διώξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρίας, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ.

Τις καταγγελίες έκανε ο (τότε) αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Ζόραν Ζάεβ, σύμφωνα με τις οποίες το ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα την περίοδο 2012-2013 αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα χρήματα δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά δηλαδή διοχετεύονταν σε τρίτους, είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου.

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, ύψους 270.000.000 ευρώ, η ελληνική εταιρία κέρδισε το έργο, αν και η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της.

Οι μισθοί

Συγκεκριμένα στέλεχη της εταιρίας φέρεται ότι λαμβάνουν τεράστιους μισθούς 110.000 ευρώ μηνιαίως (σύμφωνα με την OLAF), ποσό εξωπραγματικό για οποιαδήποτε χώρα, πολλώ δε μάλλον για τα οικονομικά δεδομένα των Σκοπίων. Σύμφωνα επίσης με την αντιπολίτευση, Ελληνες πολίτες έφταναν στα Σκόπια οργανωμένα, με λεωφορεία, και δεν ασχολούνταν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, αλλά εισέπρατταν από την εταιρία, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά (20.000 έως 90.000 ευρώ) βάσει συμβάσεων έργου. Η κατασκευαστική εταιρία, πάντως, έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμα και αδικαιολόγητα» τα σχετικά δημοσιεύματα του σκοπιανού και του διεθνούς Τύπου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δήλωση 9 Ευρωβουλευτών: «Ώρα οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την Ελλάδα»Έκκληση στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστούν τις αποφάσεις και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα και την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, απευθύνουν με κοινή τους δήλωση εννέα ευρωβουλευτές, από τρεις πολιτικές ομάδες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο (Progressive Caucus ), ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

«Στο τελευταίο Eurogroup έγινε εμφανές πως οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δανειστών, και ιδιαίτερα μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ, εμποδίζουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη διαμόρφωση του "οδικού χάρτη" για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους» επισημαίνουν στην κοινή δήλωση οι ευρωβουλευτές και συνεχίζουν: «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο τόσο για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές, από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, ήδη από το Eurogroup του Μαΐου 2016.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έπεται η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων, ώστε να δοθεί θετικό σήμα στις αγορές και τους επενδυτές.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δημιουργεί τις βάσεις και διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από πολιτικές, που δίνουν τέλος στην επιτροπεία και οδηγούν σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καθώς ο χρόνος πιέζει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη»τονίζουν και προσθέτουν: «Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμες και δίκαιες πολιτικές ανάπτυξης, και όχι υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα. Τώρα είναι η ώρα των δανειστών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως ακριβώς έκανε η ελληνική κυβέρνηση».

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus ) που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι:

Δημήτρης Παπαδημούλης (Ελλάδα, Ευρωομάδα της Αριστεράς), Γκιγιόμ Μπαλάς (Γαλλία, Σοσιαλιστές), Έρνεστ Ούρτασουν (Ισπανία, Πράσινοι), Γκεόργκι Πιρίνσκι (Βουλγαρία, Σοσιαλιστές), Σέρζιο Κοφεράτι (Ιταλία, Σοσιαλιστές),Κούρτσιο Μαλτέζε (Ιταλία, Ευρωομάδα της Αριστεράς), Εύα Ζολί (Γαλλία, Πράσινοι), Φλορέν Μαρκελλεζι (Ισπανία, Πράσινοι), Εμμανουέλ Μορέλ (Γαλλία, Σοσιαλιστές).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Όλα πάπαλα..

     " Οι εταίροι μας θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων ",
..είπε ο πρωθυπουργεύων.
Άρα πάπαλα και το χρέος.
Καινούργια καραμέλα: ανάπτυξη.

Το θέμα εδώ δεν είναι αν η καινούργια αυτή καραμέλα για πιπίλισμα είναι όντως καινούργια ή όχι.
Δεν είναι αν πρόκειται στην ουσία για το πιό σύντομο ανέκδοτο.
Ούτε καν είναι αν είναι ανάπτυξη εισαγόμενη, με
γερμανικές και άλλες εταιρείες με έλληνες εργαζόμενους των 300-400 ευρώ,
..αν θα χρειαστούν επενδύσεις ή αν θα πέσει -η ανάπτυξη- ουρανοκατέβατη σαν το βιβλικό μάνα.
Δεν πρόκειται ούτε για την συζήτηση αν εννοείται η ανάπτυξη ως πρόοδος των αριθμών εν μέσω πτωμάτων,
..στην πλάτη της κοινωνικής διάλυσης, και της κατάλυσης της δημοκρατίας.
Όλα αυτά είναι σοβαρά θέματα να τα συζητήσει κανείς με σοβαρούς ανθρώπους και όχι με αγύρτες.

Διότι το θέμα εδώ είναι η ταχύτητα και ο αναίσχυντος τρόπος που οι αγύρτες μπορούν να αλλάζουν σχεδόν καθημερινά λεξιλόγιο, "επειχειρήματα", "στόχους" και "προοπτικές",
..προκειμένου να μην παραδεχτούν το οφθαλμοφανές: πως δεν είναι ανίκανοι, αλλά συνειδητά επικίνδυνοι.
Πως δηλαδή προκειμένου να κερδίσουν τον απειροελάχιστο χρόνο καθιστοί στις καρέκλες της εξουσίας,
..δεν διστάζουν να ξεφτιλίζονται καθημερινά και τόσο ξεδιάντροπα που φτάνει να τους οικτίρει και να τους σιχαίνεται κανείς ταυτοχρόνως.

Τέτοιους γυμνοσάλιαγκες δεν έχει ξανα-ματα-γνωρίσει ο τόπος.
Ακόμη κι οι προηγούμενοι δωσίλογοι μνημονιακοί, όσο προκλητικοί, απεχθείς ή γελοίοι κι αν ήταν, δεν είχαν φτάσει σ' αυτήν την κατάντια.
Στην Ελλάδα βέβαια των κυβερνητικών προδοτών του μνημονιακού τόξου, πάντα υπάρχει περιθώριο για το χειρότερο.
Κι εκεί πάντα οδεύουμε τα τελευταία επτά χρόνια: απ΄ το κακό στο χειρότερο. Απ' τον εμετό στα σκ@τά.

Σήμερα λοιπόν πάπαλα στο χρέος, αύριο πάπαλα και στην ανάπτυξη,
..εδώ κι επτά χρόνια πάπαλα στην δημοκρατία,
..πάπαλα κι ο λαός.
Όλα πάπαλα!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υπεξ. Γερμανίας : Καθυστερεί η Γερμανία να πάρει πρόσφυγες από την ΕλλάδαΗ γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα που σχετίζονται με το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκεμβρίου, το Βερολίνο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να δεχτεί 28.000 πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου, όμως μέχρι τέλος Απριλίου ήταν μόνο 2.423.

Οι αριθμοί προέρχονται από το γερμανικό υπουργείο, έπειτα από επερώτηση του κόμματος των Πρασίνων και βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδα Nordwest Zeitung.

Ντροπή για τη Γερμανία


Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στην μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, μελών οικογενειών προσφύγων που ζουν στην Γερμανία. Έχουν κατατεθεί πάνω από 5.500 αιτήματα πέρυσι και φέτος, αλλά δεκτά έχουν γίνει 739 πέρυσι και 837 το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Λουίζε ΄Αμτσμπεργκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα προσφυγικής πολιτικής, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση. «Είναι ντροπιαστικός ο τρόπος που η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει δεσμευτικές αποφάσεις της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα», είπε. «Παρά το ό,τι είναι σαφές πως οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα είναι κρίσιμες, φορτώνει τις ευθύνες της στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ελλάδα ζουν 55.000 πρόσφυγες εκτός hot spot σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Εντός hot spot ζουν 7.400 πρόσφυγες. Ο αριθμός των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων ανέρχεται στους 2.000. Η ΄Αμντσμπεργκ καταγγέλλει και τη συνεχιζόμενη τακτική της χώρας να διώχνει αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, εν προκειμένω την Ελλάδα. «Πρόκειται για ομολογία χρεοκοπίας στην προσφυγική πολιτική και προφανώς γίνεται για προεκλογικούς λόγους».

Κανείς χωρίς χαρτιά

Στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ζήτησε να απωθούνται στα σύνορα πρόσφυγες που δεν διαθέτουν προσωπικά έγγραφα. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μπει στη χώρα κανείς που δεν έχει ξεκαθαριστεί η ταυτότητα και η εθνικότητά του» δήλωσε στην εφημερίδα die Welt. «Δεν πρόκειται για παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο επαναπροώθησης σε χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένου ότι όλες οι γειτονικές μας χώρες είναι ασφαλείς» δικαιολόγησε τη θέση του, που ενδεχομένως να εξοργίσει πολλούς από τους συναδέλφους του στη γερμανική βουλή.

Σύμφωνα με βουλευτές από το κόμμα Die Linke, τους Πράσινους αλλά και πολλούς από το Σοσιαλδημοκρατικό και Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να δέχεται όλους όσους μπαίνουν από τα σύνορά της και ζητούν προστασία, ακόμη και χωρίς χαρτιά. Ο Β.Μπόζμπαχ διαφωνεί. «Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει στη χώρα» επιμένει. «Δεν χρειαζόμαστε νέους νόμους, αλλά μόνο να εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες». Η άποψη του Μπόζμπαχ στηρίζεται στο ό,τι ο τρομοκράτης της χριστουγεννιάτικης αγορά στο Βερολίνο, ο δολοφόνος της φοιτήτριας Μαρία Λ. στο Φράιμπουργκ και οι δράστης στο τραίνο προς το Βίρτσμπουργκ είχαν μπει στη Γερμανία χωρίς χαρτιά.

Πηγή: DW

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αλλαγή παιχνιδιού για την Αθήνα - Αντί για χρέος αναπτυξιακά κονδύλια μέσω… ΠαρισιούΤην αλλαγή παιχνιδιού για την Ελλάδα από το χρέος στην ανάπτυξη επιχειρεί από χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μπρούνο Λε Μερ σε μια σειρά συναντήσεων με τους βασικούς πρωταγωνιστές τους ελληνικού προγράμματος.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφκανγκ Σόϊμπλε , και της Ιταλίας κ. Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σήμερα, θα συναντηθεί και με την προκάτοχο του σημερινή επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας.

Στόχος του κ. Λε Μέρ είναι να εξηγήσει σε όλους την Γαλλικής λύση για το ελληνικό χρέος . Την σύνδεση δηλαδή της αποπληρωμής του χρέους με τον οικονομικό κύκλο της χώρας μας.

Όταν η Ελλάδα έχει θετική ανάπτυξη να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια και όταν δεν μπορεί να γίνει διευκόλυνση μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και της εξασφάλισης περιόδου χάριτος.

Αν και το σχέδιο δεν είναι γερμανικού τύπου , δηλαδή ζυγισμένο και κοστολογημένο όπως τα αντίστοιχα του ESM φαίνεται όλοι να το συζητούν.

Εκεί που φαίνεται όμως να συμφωνούν όλοι στο σημείο της Γαλλικής πρότασης που θέλει να δοθεί μια γενναία αναπτυξιακή ώθηση με ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα ώστε να ανακάμψει οριστικά η οικονομία και να χρειαστούν τελικά πολύ λιγότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτό συμφωνεί ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αφού συμφωνεί και με την βασική του φιλοσοφία για την Ελλάδα.

Ότι δηλαδή η χώρα μας δεν πρόκειται να βγεί από την κρίση με «χορηγίες» στην ελάφρυνση χρέους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αλλά με τις δικές της δυνάμεις και την βοήθεια των εταίρων της να επικεντρώνεται σε κονδύλια που θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες τις συναντήσεις του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συνάντησε θετική ανταπόκριση αφού ένα αναπτυξιακό πακέτο θα εκτόνωνε τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε η αποτυχία του Eurogroup του Μαΐου και θα έδειχνε και μια διάθεση συναίνεσης και βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι δίαυλοι του νέου αναπτυξιακού πακέτου μπορεί να είναι πολλοί. Οι συνέχιση της διευκόλυνσης που παρέχεται στην Ελλάδα για να κονδύλια του ΕΣΠΑ όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να παραμείνει στο απολύτως ελάχιστο 5% με το 95% των κονδυλίων προς τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

Μπορεί να συζητηθεί και ένα ακόμη χαμηλότοκο δάνειο για την ενίσχυση της απασχόλησης συμπληρώνοντας έτσι το κενό που άφησε η ελληνική πρόταση για δάνειο με το ίδιο σκοπό από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μεγάλη ευκαιρία για την διοχέτευση της Ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να προσφέρει και η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που πήρε πρόσφατα την έγκριση των δανειστών.

Ως γνωστό στην νέα Τράπεζα υπάρχει σχεδιασμός να συμμετέχουν η Γερμνανική KFW η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank.. Είναι λοιπόν σχετικά εύκολο με μια απόφαση η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών να μεγαλώσει σημαντικά.

Την λύση ενός έξτρα αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα με τις απαραίτητες διευκολύνσεις όπου αυτές χρειάζονται βλέπει με πολύ καλό μάτι και η Κομισιόν.

Η Επιτροπή έχει κάνει ήδη τις κινήσεις της από το 2015 με τις αυξημένες προκαταβολές του ΕΣΠΑ και την ανοιχτή πρόταση για συμμετοχή στο πακέτο Γιούνκερ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στις 25 ΣεπτεμβρίουΟι πολίτες του αυτόνομου εντός Ιράκ Ιρακινού Κουρδιστάν θα ψηφίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία ή μη της περιοχής τους από το Ιράκ και την ίδρυση ή μη ανεξάρτητου κράτους.

Την ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τον αυτόνομο κουρδικό ιρακινό βορρά.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο βοηθός του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, Χεμίν Χαουράμι, τόνισε: «Μεγάλα νέα. Δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν για ανεξαρτησία στις 25/9/2017».

Το Ιρακινό Κουρδιστάν κέρδισε την αυτονομία του εντός Ιράκ με το σύνταγμα του 2005, ωστόσο ακόμη αποτελεί συστατικό μέρος της χώρας. Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν με δικαιώματα αυτοκυβέρνησης είχε δημιουργηθεί αρχικά το 1970, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, μετά από χρόνια εθνικών συγκρούσεων.

Η κουρδική ανεξαρτησία συναντούσε ιστορικά την αντίθεση των τεσσάρων χωρών οι οποίες έχουν συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς εντός των συνόρων τους, δηλαδή το Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν.

Οι Κούρδοι του Ιράκ, σε σχέση με τους ομοεθνείς τους των άλλων τριών χωρών, έχουν προχωρήσει περισσότερο προς το όνειρο της ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης, καθώς διαθέτουν αναγνωρισμένη τοπική κυβέρνηση, καθώς και ένοπλες δυνάμεις (Πεσμεργκά).

Ηγέτης τους είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Οι Πεσμεργκά έσωσαν την ιρακινή πόλη του Κιρκούκ από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, καθώς ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του. Μολονότι η πόλη δεν περιλαμβάνεται στο αυτόνομο κουρδικό τμήμα του Ιράκ, οι Κούρδοι το διεκδικούν ως απελευθερωμένο από τους ίδιους έδαφος.

Κυρίαρχη πολιτικά στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι η αραβική σιιτική μουσουλμανική πλειοψηφία, η οποία έχει την υποστήριξη του επίσης σιιτικού Ιράν, χωρίς να λείπουν και οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η αραβική σουνιτική μουσουλμανική μειονότητα, όσο και οι Κούρδοι.

Πηγή naftemporiki.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στην Τήνο το βραβείο για το περιβάλλονΤην πρώτη θέση ανάμεσα σε 4.000 έργα κατάκτησε το ενεργειακά αυτόνομο σύστημα επεξεργασίας άλμης «Sol Brine» του ΕΜΠ


Από την
Παναγιώτα Φλώρου

Την πρώτη θέση στα Πράσινα Βραβεία (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το καλύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα των τελευταίων 25 ετών κατέκτησε το καινοτόμο σύστημα επεξεργασίας άλμης «Sol Brine», το οποίο υλοποιήθηκε στο νησί της Τήνου, την περίοδο 2010-2013, από τον Δήμο Τήνου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Tο έργο αναπτύχθηκε από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαρία Λοϊζίδου και συντονιστή τον Δήμο Τήνου, και αφορά την ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα την ανάκτηση νερού και την παραγωγή στερεού άλατος.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση όχι μόνο για την ομάδα που εργάστηκε για την υλοποίηση του έργου, αλλά για όλη την Ελλάδα» δήλωσε στη «δημοκρατία» η κυρία Λοϊζίδου. Αξίζει να αναφερθεί ότι, για τη βράβευσή του, το «Sol Brine» επιλέχθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανάμεσα σε πάνω από 4.000 ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατηγορία «Περιβάλλον».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το χρηματοδοτικό μέσο της E.E για την υλοποίηση έργων που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον. Οπως τονίζει η κυρία Λοϊζίδου, η λειτουργία του «Sol Brine» στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εφαρμόζεται η αρχή της μηδενικής απόρριψης, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως γίνεται συνήθως με το υπόλειμμα που μένει από τη διαδικασία αφαλάτωσης. H ίδια πιστεύει ότι παρόμοια έργα πρέπει να δημιουργηθούν σε Ελλάδα και Ευρώπη, και πως αποτελούν σωτήρια λύση για το περιβάλλον, καθώς δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους. Πλέον, η μικρή μονάδα που βρίσκεται στον Αγιο Φωκά της Τήνου θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του «Zero Brine», ενός διεθνούς έργου με σκοπό την ανάκτηση πόρων από τα βιομηχανικά απόβλητα.

Η βράβευση του «Sol Brine» έγινε στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας που διοργανώνεται ετησίως στην πόλη.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....