Διυλιστήριο: 01/11/19
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Α.Μέρκελ: «Έχουμε ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί» - ΠτΔ: «Θα επιδιώξουμε δικαστικά τις αποζημιώσεις»


Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο με την Γερμανίδα καγκελάριο να αρκείται μόνο στο ότι «(η Γερμανία) έχουμε ιστορική ευθύνη).

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι
νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκο δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιικο πολιτισμό».

«Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκληγματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών» ήταν η απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα της κυρίας Μέρκελ.

Παυλόπουλος: Οι Έλληνες αποδείξαμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε

Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλοσώρισε την κυρία Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι στη συνάντησή τους το 2016 στην Καγκελαρία στο Βερολίνο «διαλυθηκαν ορισμένες παρανοήσεις για την είδη ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να μείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

«Έκτοτε αποδείξαμε οι Έλληνες πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε κάνοντας πολλές θυσίες ακόμα και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδωθούν, θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικο επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια εξήρε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου για την έξοδο της Ελλάδας από την περίοδο των Μνημονίων σημειώνοντας ότι «η στήριξη τόνωσε το δικό σας ηγετικό προφίλ γιατί στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζετε τη συνοχή της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς περιγράφοντας τρεις προτεραιότητες για την Ευρώπη: την τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας «καθώς σε αυτό εντάσσεται και το θέμα της αλληλεγγύης που είναι αναγκαία καθώς κρίνεται το υπαρξιακό ζήτημα του μεταναστευτικού», την ανάγκη να αποκτήσει σταθερούς κανόνες το Eurogroup και την στήριξη του θεσμού του κοινωνικού κράτους.

Ειδικά για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ γιατί «αναγνωρίσατε τη στάση των Ελλήνων και της Ελλάδας κάτι που δεν έχουν κάνει ευρωπαίοι εταίροι μας. Στο θέμα του προσφυγικού σε ευρωπαικό επίπεδο και σε επίπεδο Γερμανίας επιδείξατε μεγάλο θάρρος. Έχετε πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά οι μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες το υπομένουν αυτό».

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Βεμπερ και Μπροκ του ΕΛΚ αποκαλύπτουν ότι ο Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί την συμφωνία των Πρεσπών



Η ευρωπαϊκή Δεξιά «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία για την υποκριτική στάση τους στο Σκοπιανό.

Όπως αποκαλύπτουν με δηλώσεις τους στο EURACTIV o Έλμαρ Μπροκ και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών στους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτό που αποκαλύπτεται -και προκαλεί πολιτικό σεισμό- είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της περιμένουν να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε εκείνοι δίχως κόστος να παριστάνουν στην εσωτερική κοινή γνώμη τους «πατριώτες», ευελπιστώντας με αυτή τη ρητορική να κερδίσουν τις εκλογές, ενώ την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας.

Οι δηλώσεις των στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την επομένη της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο Open, επιβεβαιώνουν πλήρως την ακόλουθη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην Έλλη Στάη:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να ψηφιστεί η συμφωνία. Καθαρά πράγματα».

Και ο λόγος που δεν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γιατί έχει δεσμευτεί να την περάσει εκείνος και το κόμμα του σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα και η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.

Πώς όμως θα καταφέρει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα όταν εδώ και ένα χρόνο έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα όργιο λαϊκισμού και παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού;

Η πολιτική απάτη Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε.


Μάνφρεντ Βέμπερ

«Επισήμως, η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

Όλοι συμφωνούν υπέρ της λύσης, στην εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες διαφωνία για το ονοματολογικό, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο EURACTIV.com.



Έλμαρ Μπροκ (ΕΛΚ): Ο Μητσοτάκης θα αποδεχτεί τις επικυρωμένες Πρέσπες

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πει στο EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ότι θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας.

Και πρόσθεσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο EPP. «Κατά συνέπεια, είναι καλό ότι στις συνομιλίες αυτές η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα αποδεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση». Επιπροσθέτως, «η Νέα Δημοκρατία, όταν έρθει στην εξουσία, θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει μία επικυρωμένη συμφωνία. Διότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πει ότι εάν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχθεί», διευκρίνισε ο παλαιός -από το 1980- ευρωβουλευτής, με μακρά θητεία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας (της πΓΔΜ) θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει η Α. Μέρκελ, εκτιμά εξάλλου ο Ε. Μπροκ. «Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία, άρα η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφία. Εκτός της συμφωνίας για το όνομα, πιστεύω ότι η Μέρκελ υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία ως προς όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά θέματα, όπως ο τρόπος άσκησης της οικονομικής και της νομισματικής πολιτικής και όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Μπροκ.

Πηγή

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σύμφωνα με την Bundesbank η Γερμανία κέρδισε 368 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια την περίοδο της κρίσης


Η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη από την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όπως προκύπτει από νέους υπολογισμούς της γερμανικής Bundesbank

Από το 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Γερμανία εξοικονόμησε χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού περίπου 368 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του γερμανικού ΑΕΠ όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Μόνον την περασμένη χρονιά, το 2017, η ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία πλήρωσαν 55 δις ευρώ λιγότερα σε τόκους σε σύγκριση με την εποχή προ κρίσης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν νεότεροι υπολογισμοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank).


Γαλλία και Ιταλία επίσης στους κερδισμένους

Οι υπολογισμοί αυτοί προκύπτουν από τη σύγκριση του πραγματικού κόστους εξυπηρέτησης χρέους με το υποθετικό κόστος δανεισμού σε περίπτωση που τα επιτόκια είχαν κυμανθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το 2007. Ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία προσέφερε μέση απόδοση ύψους 4,2% σε επενδυτές το 2007, το επιτόκιο δανεισμού της σημείωνε έκτοτε συνεχή υποχώρηση φτάνοντας το 2018 στο 1,5%.

Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης η Γερμανία κατέβαλε όλο και λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η εξοικονόμηση θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη, εάν τα προηγούμενα χρόνια το Βερολίνο προχωρούσε σε μεγαλύτερο δανεισμό αντί να ήταν τόσο σθεναρά προσηλωμένo στην επίτευξη πλεονασμάτων.

Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που ωφελήθηκε τόσο πολύ από τη μείωση των επιτοκίων. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι -μετά τους Γερμανούς- είναι οι Γάλλοι που «γλίτωσαν» 350 δις ευρώ σε τόκους και οι Ιταλοί με 262 δις ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με την Bundesbank, η συνολική εξοικονόμηση για τις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε την τελευταία δεκαετία στα 1,42 τρις (!) ευρώ.

H άλλη όψη του νομίσματος

Η κρίση οδήγησε τα τελευταία χρόνια και την ΕΚΤ σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεταξύ αυτών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Για τους αποταμιευτές βέβαια η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα δυσμενής.

Μόνον το 2017 οι χρηματικές περιουσίες των Γερμανών «συρρικνώθηκαν» κατά 38 δις ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι συνολικές απώλειες των γερμανών καταθετών λόγω των χαμηλών επιτοκίων ισοδυναμούν με την εξοικονόμηση που πέτυχε το ίδιο διάστημα το γερμανικό δημόσιο.

Πηγή: Deutsche Welle

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....