Διυλιστήριο: 12/22/17
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Έπεσαν οι μάσκες - Οχιές Στουρνάρας, Λιαργκόβας



Τρικλοποδιά στον κυβερνητικό στόχο για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια βάζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνονται και το κλίμα για τη χώρα μας βελτιώνεται διεθνώς, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στη χθεσινή έκθεσή του τάσσεται υπέρ ενός «προληπτικού προγράμματος στήριξης» μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο.

Βεβαίως, ένα προληπτικό πρόγραμμα θα συνοδεύεται από Μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά. Ετσι, ο κ. Στουρνάρας παίζει το παιχνίδι της σκληρής μερίδας των δανειστών, που επιδιώκουν να παραμείνει η χώρα μας εξαρτημένη από τους ξένους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.

Υποστηρικτικά

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2017, που κατέθεσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών». Την ώρα που πριμοδοτεί το μοντέλο του προληπτικού προγράμματος, η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι «η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση που επιτρέπει θετικές προσδοκίες για το μέλλον»! Για φέτος προβλέπει ανάπτυξη 1,6%, όπως ο Προϋπολογισμός, και ανάπτυξη 2,4% και 2,5% για το 2018 και το 2019, αντιστοίχως.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας τουλάχιστον μέχρις ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από χώρες της ευρωζώνης, τον EFSF και τον ESM, πιέζει για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων και επαναφέρει την πρόταση να εισπράττεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τους δήμους, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική αυτοτέλειά τους. Σε παράρτημα της έκθεσης, η ΤτΕ εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή και η έμφαση σε εισπρακτικά μέτρα την περίοδο 2010-2015 κόστισαν το 7% του ΑΕΠ ή περίπου 13,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αν είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παραοικονομία (υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ κατά την ένταξη στα Μνημόνια) και η φοροδιαφυγή, αντί να αυξάνονται διαρκώς οι φόροι, θα είχαν αποφευχθεί 7 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικής ύφεσης.

Μέγαρο Μαξίμου: Οργή για τον «αποτυχημένο»
Σε οξύτατους τόνους απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Ενδιάμεσης Εκθεσης της ΤτΕ που υποβλήθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο και θέτει θέμα «προληπτικού προγράμματος» στήριξης μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως ακόμη ένα χτύπημα κάτω από τη μέση του κεντρικού τραπεζίτη, προκαλώντας οργή στο Μέγαρο Μαξίμου, που μέσω πηγών τον χαρακτήρισε ευθέως «αποτυχημένο». «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ηδη όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν» ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου, δίνοντας συνέχεια στα πολλαπλά επεισόδια ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Γιάννη Στουρνάρα.

Η νέα σύγκρουση έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση βλέπει έξοδο από τη διεθνή εποπτεία τον προσεχή Αύγουστο, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «European Business Review», που ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα, ότι «το 2018 θα είναι έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία».

Τρόμος από Λιαργκόβα: Πλειστηριασμοί σπιτιών ή κούρεμα καταθέσεων!

Τρομολαγνικό παραλήρημα εκδηλώθηκε από τον Παναγιώτη Λιαργκόβα (φωτό). Ο απερχόμενος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έφερε στο προσκήνιο το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες ως απειλή υλοποίησης των πλειστηριασμών των ακινήτων με μία τοποθέτηση που ούτε οι τροϊκανοί δεν έκαναν την περίοδο που η οικονομία της χώρας βρισκόταν στα χειρότερά της και όντως το σενάριο της Κύπρου ήταν υπαρκτό και πιθανό.

Τη στιγμή που τα χρήματα των πολιτών επιστρέφουν από τα σεντούκια στις τράπεζες και το κλίμα στην οικονομία δείχνει ότι έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, ο κ. Λιαργκόβας τρομοκρατεί τον κόσμο και υπονομεύει την όποια προσπάθεια ανάτασης της χώρας. «Αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες και θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και “κούρεμα” καταθέσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σε συνέντευξή του, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που επιτελεί και ενδεχομένως τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η κινδυνολογία που αναπτύσσει τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν συνάδει με τον θεσμικό ρόλο του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τον αντικαταστήσει, αφού έχει λήξει η θητεία του, αλλά παραμένει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λιαργκόβας εμφανίστηκε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Αφού έθεσε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων, ο κ. Λιαργκόβας συνέχισε το παραλήρημά του αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων. «Οι κυβερνήσεις πάντα ανέβαλλαν τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα, αλλά το αργότερα έφτασε και πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος» τόνισε, λέγοντας πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε «βροχή» από μεταρρυθμίσεις.

Κατέληξε δε ο κ. Λιαργκόβας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς δεν έχουμε επενδύσεις, το κλειδί είναι να γίνουν επενδύσεις», ενώ εξέφρασε τον φόβο του ότι θα παγιδευτούμε σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στασιμότητα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δίκη Siemens: «Έδωσε» Σημίτη η γραμματέας Χριστοφοράκου – Αποκαλύψεις για «δώρα» σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ



Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι συναντήσεις του με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και συναντήσεις στελεχών της τότε κυβέρνησης μπήκαν στο στόχαστρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η σύμβαση της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ το 1997, καθώς για πρώτη φορά τέθηκαν υπόψη της Δικαιοσύνης από την γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου τα ημερολόγια της για εκείνη την περίοδο.

Η γραμματέας του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens, Αικατερίνη Τσακάλου, προσκόμισε στο δικαστήριο τα επαγγελματικά της ημερολόγια για τα έτη 1997 και 1998, τα οποία ουδέποτε είχαν έρθει ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς η μάρτυρας δεν τα είχε βρει νωρίτερα.

Έτσι η κ. Τσακάλου, που κατόπιν παρότρυνσης της Έδρας έψαξε και βρήκε τα δύο ημερολόγια επανήλθε σήμερα στο δικαστήριο στο οποίο παρέδωσε τα δύο στοιχεία.

Η κ. Τσακάλου είπε πως ο τότε πρωθυπουργός ενόσω υλοποιούνταν η σύμβαση “8002” για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο τουλάχιστον έξι φορές μέσα στο 1997 στο Μαξίμου και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος.

Στο ημερολόγιο της κ. Τσακάλου έχουν καταγραφεί επίσης, σύμφωνα με την μάρτυρα, συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενο της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θόδωρο Τσουκάτο αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.

Η κ. Τσακάλου διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι οι περισσότερες από τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον πρώην πρωθυπουργό έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρώην προϊστάμενός της -σύμφωνα με τη μάρτυρα- συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και την γραμματέα του τότε πρωθυπουργού κ. Κωστοπούλου.

Ανέφερε μάλιστα πως και η ίδια είχε πάει πολλές φορές στο Μαξίμου και είχε συναντήσει την γραμματέα του κ. Σημίτη στο πλαίσιο των καθηκόντων της και σύμφωνα με τις εντολές του κ. Χριστοφοράκου “για δημιουργία καλών σχέσεων”.

– Εισαγγελέας: Για τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κ. Κωστοπούλου γνωρίζετε κάτι παραπάνω;

– Α. Τσακάλου: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

– Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

– Α. Τσακάλου: Όχι.

– Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κ. Κωστοπούλου;

– Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό- επαγγελματική σχέση και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Στα ημερολόγια της μάρτυρα καταγράφηκαν, επίσης το επίμαχο διάστημα, συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη, αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Τσακάλου -και έχουν καταγραφεί στις αντζέντες-, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο, ραντεβού τα οποία συνεχίστηκαν και το 1998 αλλά και το 1999.

– Εισαγγελέας: Ο κ. Χριστοφοράκος δήλωνε ότι είδε τρεις φορές τον κ. Τσουκάτο. Αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα;

– Τσακάλου: Δεν θέλω να κάνω εγώ χαρακτηρισμούς. Τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά των σημειώσεων μου.

– Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

– Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

– Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

– Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

– Εισαγγελέας: Η κ. Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;

– Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Η δίκη σήμερα διεξαγόταν χωρίς θέρμανση με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι συνήγοροι που λόγω ψύχους κάθονταν στα έδρανα με παλτό και γάντια, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλλά και γέλια όταν ο πρόεδρος ανήγγειλε την διακοπή του μεσημεριού

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα …σαλέπι για να ζεσταθούμε.

Συνήγορος: Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....