Διυλιστήριο: 11/02/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Αέναοι τίτλοι τέλους..

     Πάμε πάλι δύο βηματάκια πίσω. Να δούμε ολόκληρο το τοπίο.
Να το ξαναθυμηθούμε, γιατί τόχουμε χάσει λιγάκι.

Λοιπόν.
Πριν επτά χρόνια χρεοκοπήσαμε σαν κράτος, πράγμα που θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, οι οποίες κατείχαν την πλειοψηφία των
ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή την "ομολογία" χρέους προς αυτές. Άλλα, λιγότερα ομόλογα βρίσκοταν σε χέρια ιδιωτών, ασφαλιστικών ταμείων, κλπ.
Για να διασωθούν οι τράπεζες οι "εταίροι"-κράτη και το ΔΝΤ δέχτηκαν να δανείσουν το ελληνικό κράτος προκειμένου αυτό να εξαγοράσει ακέραια τα ομόλογα από τις τράπεζες που τα κατείχαν.
Σε αντάλλαγμα ζήτησαν να υπογραφεί ένα "συμβόλαιο" στο οποίο οι δανειστές οι ίδιοι θα όριζαν πώς θα εξοικονομηθούν τα χρήματα ώστε να τους επιστραφούν με τον τόκο τους βεβαίως-βεβαίως σαν συνεπείς τοκογλύφοι.
Το "συμβόλαιο" αυτό είναι το περίφημο μνημόνιο, ή μνημόνια, εφ' όσον στην συνέχεια υπήρξαν κι άλλοι δανεισμοί, και άλλα "συμβόλαια".

Αν τότε είχαμε κηρύξει στάση πληρωμών, ακόμη θα μας έψαχναν σαν τον Παναή απ' τα Μέγαρα,
..θα είχαμε βγεί αυτομάτως απ' την ζώνη του ευρώ, και θα πηδάγανε οι τραπεζίτες και οι ξένες κυβερνήσεις απ' τα παράθυρα αντί για τους έλληνες πολίτες.
Μένοντας όμως "πάση θυσία στο ευρώ" αποδεχτήκαμε (αποδέχτηκαν οι δωσιλογικές κυβερνήσεις δηλαδή, όχι εμείς) πως το βάρος του χρέους θα πέσει στους πολίτες όλους και όχι σε αυτούς που έφταιγαν, και που θα έπρεπε να πληρώσουν ή να πτωχεύσουν.
Αλλά πάλι κι απ' αυτό το "όλους" εδώ και επτά χρόνια την πληρώνουν μόνον οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί ιδίως του ιδιωτικού τομέα, οι μικρές επιχειρήσεις, οι νέοι, και γενικά η μεγάλη και αδύναμη μάζα του λαού.

Κι αν τέλος πάντων όλη αυτή η στοχευμένη κακουργία και βίαιη φτωχοποίηση και λεηλασία των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας έπιανε τόπο,
..θα λέγαμε πάει στον διάολο, δεν @@μιέται.
Αλλά μπα. Δείτε πού είμαστε.
Ακόμη δεν τελείωσε η δεύτερη "αξιολόγηση"(!) για τα απαιτούμενα του τρίτου μνημονίου,
..και ήδη ψίθυροι εμφανίζονται στον ορίζοντα για νέο μνημόνιο, νέο "πρόγραμμα".
Το ασφαλιστικό και το θέμα των περαιτέρω μειώσεων μισθών και συντάξεων μένει ακόμη ανοιχτό για τους τοκογλύφους "εταίρους"-δανειστές.
Η ακίνητη μικρο-περιουσία των ελλήνων πρέπει κατά τους δυνάστες να απαλλοτριωθεί.
Και πρέπει κάθε αξιόλογη ελληνική επιχείρηση να πουληθεί μπιρ-παρά στους ξένους "επενδυτές".

Κι εμείς;
Εμείς με σκυμμένο το κεφάλι στην καθημερινότητα του "σκάσε και πλήρωνε",
..δεν σηκώνουμε λίγο το βλέμμα να δούμε πως είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία περιστροφική δίνη, έναν κυκλώνα ατέρμονα,
..και πως εδώ και επτά χρόνια γυρίζουμε και ξαναγυρίζουμε συνεχώς στα ίδια,
..ζούμε και ξαναζούμε συνεχώς εκείνη την περίφημη κινηματογραφική "μέρα της μαρμότας",
..δεν βλέπουμε τους κύκλους που κάνουμε για να ξαναγυρίσουμε στο ίδιο σημείο,
..ακριβώς γιατί μας έχουν επιβάλλει να ζούμε σκυφτοί με την απειλή των νόμων τους, που δεν είναι νόμοι δικαίου,
..παρά φασιστικά "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" μιάς ανομολόγητα εγκαταστημένης στυγνής δικτατορίας προδοτών και δωσιλόγων.

Το blog λυπάται που το λέει, αλλά ειλικρινά πιστεύει πως δεν υπάρχει πιά σωτηρία για τον ελληνικό λαό, ότι τελειώσαμε.
Αν υπάρξει κάποια λύση θα προέλθει από κάποιους ξένους λαούς,
..που αποτινάζοντας τα δικά τους ανάλογα -πλην ελαφρύτερα- δεσμά,
..θα συμπαρασύρουν και εμάς προς την ελευθερία.

Ως τότε, και αν αυτό γίνει,
..στην Ελλάδα θα πέφτουν συνεχώς τίτλοι τέλους.
Ενός τέλους που δεν θα τελειώνει ποτέ,
..σαν το μαρτύριο του μυθικού Προμηθέα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιατί οι Γερμανοί επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά τα πάντα


Κατά μέσο όρο -και για να ειπωθεί χοντρικά- στη Γερμανία τα πορτοφόλια των πολιτών διαθέτουν περισσότερο ρευστό -αξίας περίπου 123 εκ. δολαρίων- από εκείνα των Αυστραλών, των Αμερικανών, των Γάλλων και των Ολλανδών σύμφωνα και με πρόσφατη αναφορά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία βασίστηκε στους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές επιλέγουν να πληρώσουν το οτιδήποτε στην καθημερινότητα τους.

Ιστορικοί, γλωσσολόγοι και οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν την αγάπη των Γερμανών για ζεστό χρήμα και την απέχθεια τους για πιστωτικές κάρτες και κυρίως για χρέη


Παρά τις παγκόσμιες αλλαγές στον τρόπο πληρωμών, παρά την επέλαση της τεχνολογίας και των νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων των τραπεζών, οι Γερμανοί είναι οι μόνοι -στην Ευρώπη και τον κόσμο- που φαίνεται να είναι απολύτως ευτυχισμένοι με τον τρόπο πληρωμών του παρελθόντος: με μετρητά. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, παρά τους τριγμούς και τις πανευρωπαϊκές αλλαγές, μία από τις οικονομίες με γερά θεμέλια στη ρευστότητα χρήματος. 

Κατά μέσο όρο -και για να ειπωθεί χοντρικά- στη Γερμανία τα πορτοφόλια των πολιτών διαθέτουν περισσότερο ρευστό -αξίας περίπου 123 εκ. δολαρίων- από εκείνα των Αυστραλών, των Αμερικανών, των Γάλλων και των Ολλανδών σύμφωνα και με πρόσφατη αναφορά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία βασίστηκε στους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές επιλέγουν να πληρώσουν το οτιδήποτε στην καθημερινότητα τους. Η έρευνα διεξήχθη σε 7 μεγάλες χώρες και προέκυψε ότι το 80% των συναλλαγών στη Γερμανία γίνεται μέσω μετρητών. Κι όταν γίνεται λόγος για συναλλαγές, δεν εννοούνται μόνο τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ, αλλά και οι μεγάλες αγορές. 

 Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι συναλλαγές με μετρητά μετά βίας ξεπερνούν το 50%. Βάσει της ίδιας αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δεν είναι σαφείς οι λόγοι για τους οποίους οι Γερμανοί προτιμούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς. Μία εκτίμηση είναι ότι μπορούν να ελέγχουν καλύτερα το εξοδολόγιο της ιδιωτικής ζωής και τον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων τους. Η συγκεκριμένη εκτίμηση ανήκει σε αναλυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιχείρησε να εξηγήσει το φαινόμενο της προσκόλλησης των Γερμανών σ' αυτό που λέμε "πραγματικό χρήμα".

Mια πιο διεξοδική εξήγηση στην αγάπη των Γερμανών για το ζεστό χρήμα φαίνεται να προέρχεται από την ίδια την ιστορία του γερμανικού έθνους - κράτους. Οι μνήμες του υπερπληθωρισμού και τα χρόνια ταπείνωσης που έζησαν οι Γερμανοί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχουν ξεχαστεί.
 
Στην έκθεση που συντάχθηκε από τον συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό φορέα, υπήρχαν και μερικές ακόμη υποθέσεις εργασίας επ' αυτού: ότι αυτή η οικονομική συνήθεια οφείλεται στο ότι οι Γερμανοί επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία στις συναλλαγές τους και να προστατεύουν την ιδιωτικότητα τους από τον "μεγάλο αδελφό" τεχνολογίας και τραπεζών. 

Μήπως, όμως, η απάντηση είναι ιστορικά βαθύτερη; Μία άλλη, ακόμη πιο διεξοδική εξήγηση στην αγάπη των Γερμανών για το ζεστό χρήμα φαίνεται να προέρχεται από την ίδια την ιστορία του γερμανικού έθνους - κράτους. Οι μνήμες του υπερπληθωρισμού και τα χρόνια ταπείνωσης που έζησαν οι Γερμανοί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχουν ξεχαστεί. Διατηρούν μία μικρή -ωστόσο, επαρκή- σφαίρα επιρροής στη ζωή των σύγχρονων Γερμανών, που οι πρόγονοι τους υπέφεραν από την τραπεζική κρίση εκείνης της εποχής και είδαν το ρευστό -καθώς και περιουσίες ολόκληρες- να εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. 

Επ' αυτού συνηγορούν και τα ευρήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας: την εποχή του οικονομικού στραγγαλισμού της γερμανικής οικονομίας, οι ανάγκες για μετατροπή του νομίσματος σε αμερικανικά δολάρια ήταν απείρως μεγαλύτερες, από τις όποιες προσπάθειες αποταμίευσης. Ιστορικά δε, αυτή είναι μία οικονομική συμπεριφορά που επιβιώνει για τουλάχιστον μία γενιά, ίσως και για περισσότερες, όταν κάποια χώρα έχει διέλθει από μία εξαιρετικά δυσάρεστη οικονομική συγκυρία. Ως αντίστοιχα παραδείγματα, αναφέρονται οι ασταθείς οικονομίες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στους πολίτες των οποίων επίσης παρατηρείται "αγάπη" για ζεστό χρήμα και όχι για κάρτες ή άλλου είδους τραπεζικά προϊόντα.

Ωστόσο, κατά την έκθεση το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι η αγάπη των Γερμανών για το ρευστό, αλλά κυρίως η απέχθεια τους - για τους ίδιους ιστορικούς λόγους που αναφέρονται παραπάνω- για τα χρέη. Ανθρωπολόγοι, αλλά και γλωσσολόγοι εξηγούν αυτή την απέχθεια και μέσω της ρίζας της λέξης Schulden, ομόρριζη της "Schuld" που σημαίνει ενοχή. Σειρά παίρνουν οι οικονομολόγοι που βάσει όλων των προηγούμενων εξηγούν και τα χαμηλά επίπεδα καταναλωτικών χρεών που εμφανίζουν ως λαός οι Γερμανοί. 

Θα ήταν σχεδόν ρομαντικό, αν όχι απλώς διδακτικό, το ότι τα ιστορικά τραύματα των Γερμανών συντηρούν την ισχύ της οικονομίας τους και την πειθαρχία του κοινωνικού ιστού απέναντι στις καταναλωτικές σειρήνες. Ωστόσο, η συστηματική αδιαλλαξία τους στη χρήση νέων τραπεζικών προϊόντων και κυρίως στη χρήση πιστωτικών καρτών δημιουργεί φόβους ότι στο μέλλον το οικονομικό εγχείρημα περί αλλαγής της χρήσης και της αντιμετώπισης του χρήματος στην Ευρώπη θα κινδυνεύει ακριβώς από τη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία: τη Γερμανία. 

 Με στοιχεία από το Quartz

 https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ψευδοδημοσκόπηση της Public Issue - 130% βγάζει το άθροισμα στην καρτέλαΣάλος έχει προκληθεί με νέα δημοσκόπηση της Public Issue η οποία κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και εμφανίζει τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 42%.

Για πρώτη φορά στη ιστορία δημοσκόποι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να σχολιάζουν άλλη εταιρία αφού όπως λένε η Public Issue προχώρησε σε πρωτοφανή λαθροχειρία η οποία εκθέτει ακόμη περισσότερο τις ήδη εκτεθειμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Η εταιρία όπως μπορεί καθένας να δει στις καρτέλες που έχει δώσει στη δημοσιότητα, εμφανίζει ποσοστά των κομμάτων τα οποία αν αθροιστούν καλύπτουν το 100%. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται στο πάνω δεξιά μέρος της καρτέλας η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 30%. Με απλά λόγια το συνολικό ποσοστό βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων φτάνει το 130%!

Σε μια πραγματική αντιστοίχιση ποσοστών δηλαδή τα ποσοστά που εμφανίζουν τα κόμματα θα έπρεπε να είναι στο σύνολο 70%, αφού το υπόλοιπο 30%, η εταιρία το αφήνει στην άκρη σαν να επρόκειτο για λευκά ή άκυρα. Παρά ταύτα εμφανίζει το 70% ως 100% για να δημιουργήσει ψεύτικη εικόνα.

Έτσι δημιουργείται μια επίπλαστη εικόνα, που εμφανίζει τα ποσοστά των κομμάτων σαν είναι επί του συνόλου των ερωτηθέντων και σαν να μην υπήρχε ένα 30% το οποίο έχει επιλογή ψήφου αλλά είναι αδιευκρίνιστη. Η λαθροχειρία μάλιστα καλύπτεται από τον τίτλο "εκτίμηση εκλογική επιρροής" και όχι "πρόθεσης ψήφου".

Δείτε την επίμαχη καρτέλαΓια να γίνει πιο κατανοητό: Το 30% που εμφανίζεται ως αδιευκρίνιστη ψήφος δεν είναι Λευκό-Άκυρο ή επιλογή Αποχής ώστε να μην προσμετρηθεί στο σύνολο. Αν αυτό συνέβαινε τότε πράγματι το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να αφαιρεθεί ώστε τα ποσοστά των κομμάτων να βγουν βάσει μόνο όσων θα επέλεγαν να ψηφίσουν. Η αδιευκρίνιστη ψήφος όμως, σημαίνει ότι ένα 30% των ερωτηθέντων προτίθεται να ψηφίσει αλλά δεν γνωρίζει τι. Με απλά λόγια το ποσοστό αυτό δεν θα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί.

Έχει ενδιαφέρον ότι σε παλαιότερη δημοσκόπησή της τον Ιανουάριο του 2013, η ίδια εταιρία αφαιρεί ένα ποσοστό της τάξεως του 21% ορθά, αφού πρόκειται όπως διευκρινίζεται στο πάνω δεξιά μέρος της καρτέλας για Λευκό-Άκυρο και αποχή.

Σημειωτέων ότι πρόκειται για την ίδια εταιρία η οποία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, έδειχνε "ντέρμπι" αφού το "ΟΧΙ" εμφανιζόταν να προηγείται του "ΝΑΙ" με μόλις 0,5%. Ωστόσο όπως σημειωνόταν, αν συνεκτιμάτο στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα θα μεταβάλλονταν οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το "ΝΑΙ" φαινόταν να προηγείται με 0,5%.

Όπως λένε δημοσκόποι, οι οποίοι για πρώτη φορά εξαπολύουν τα πυρά τους σε άλλη δημοσκοπική εταιρία, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είναι απαραίτητη η παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος ούτως ή άλλως θα έπρεπε να έχει παρέμβει για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένες εταιρίες.


https://diulistirio.blogspot.gr
 

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιχορήγηση 4,8 εκατ. ευρώ για 62 λιμενικά έργαΤη χρηματοδότηση 62 λιμενικών έργων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και αποκατάστασης ζημιών, ύψους 4.800.000 ευρώ, επιχορήγησε για το 2016 το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ).

Τα έργα αυτά αφορούν τα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Σκύρου, Ανάφης, Σύρου, Αίγινας, Λευκάδας, Πάτμου, Λειψών, Θάσου, Τήλου, Καλύμνου, Ρόδου, Κρήτης (Χανιά και Χερσόνησο), Ικαρίας και Φούρνων Ικαρίας.

Επίσης, εγκρίθηκαν έργα σε λιμένες αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων Νομού Ευβοίας, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης και Βόλου, του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και των Δήμων Σικυωνιών, Μονεμβασιάς, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας και Καλαμάτας.

Το σύνολο του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΛΛΠΝΕ για το 2016, ανέρχεται σε 4.800.000 ευρώ και απορροφήθηκε εξ ολοκλήρου με την επιλογή εξήντα δύο έργων.

Βασικό κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκαν τα λιμενικά έργα, είναι η κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών, με περιοριστικό προϋπολογισμό έργου που να μη ξεπερνά τις 100.000 ευρώ προ ΦΠΑ.

Άλλα συμπληρωματικά κριτήρια για τις επιλογές, είναι η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών στους λιμένες της χώρας πανελλαδικά, η ενίσχυση κατά προτεραιότητα, αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα, των εποπτευόμενων φορέων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με την επιβράβευση της απορρόφησης κονδυλίων από φορείς που υλοποίησαν με επιτυχία προτάσεις λιμενικών έργων τα προηγούμενα έτη.

Τέλος, έργα που στοχεύουν στην ασφάλεια των επιβατών και γενικά στην εύρυθμη λειτουργία των λιμένων ιεραρχήθηκαν ως πρωτεύουσας αναγκαιότητας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αγορά Χ-ray Scanner, εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς μέσω OLAFΧρηματοδότηση από την OLAF (την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απάτης) ύψους 1.107.200 ευρώ για την αγορά x-ray Scanner, εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ. Η υποβολή της αίτησης έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος HERCULLE III, για την προσφορά τεχνολογικής βοήθειας από την OLAF στα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε διεκδικήσει και δεν είχε εξασφαλίσει κονδύλια από υπηρεσίες της ΕΕ, για την αγορά εξοπλισμού, που θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου.

Πηγή www.enikonomia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....