Διυλιστήριο: 06/13/15
ροη αναρτησεων

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Παραδικαστικό: Έπεσαν καμπάνες

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος και των παραφυάδων του ωστόσο οι εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Οι εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του Παραδικαστικού 1 και του μεταγενέστερου κυκλώματος, του Νο 2, με τη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις στους πρωταγωνιστές.

Τα νέα δεδομένα για τις πολύκροτες υποθέσεις αφορούν στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, αλλά και τον πρώην δικαστικό λειτουργό, Ευάγγελο Καλούση, ο οποίος ένεκα της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στο Παγκράτι.

Στη φυλακή ο αρχιμανδρίτης


Έντεκα χρόνια μετά τις διώξεις της εισαγγελίας για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και πέντε χρόνια από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση της «Μαφίας των Ακινήτων» από τον μάρτυρα-κλειδί Δημήτρη Παρασκευόπουλο, η Δικαιοσύνη διέταξε την προφυλάκιση του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.

Ο ρόλος του Γιοσάκη ήταν κομβικός καθώς φέρεται -σε συνεργασία με γνωστό αρχιτέκτονα (σ.σ. βρίσκεται ήδη στη φυλακή) και- με τη συμμετοχή ιδιωτών και δικαστικών να προχωρούσε σε παράτυπες πράξεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, κρίθηκε προφυλακιστέος για τις παράνομες δραστηριότητές του και τα… κόλπα του με τα ακίνητα. Επίσης, προφυλακιστέοι για την ίδια υπόθεση κρίθηκαν και οι δικηγόροι Πέτρος Λεωτσάκος και Γ. Ασλάνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιοσάκης είχε φυλακισθεί για συμμετοχή και στο παραδικαστικό Νο 1 τα μέλη του οποίου φρόντιζαν για ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση επιχειρηματιών, εμπλεκομένων σε υποθέσεις ναρκωτικών και αρχαιοκαπηλίας.

«Καμπάνα» στον Μαντούβαλο


Παράλληλα, σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Μαντούβαλος για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση το 2000.

Από το άνοιγμα λογαριασμών του Ευ. Καλούση εντοπίστηκε η επίμαχη συναλλαγή με καταθέτοντα το ποσό έναν νεαρό συνεργάτη του Π. Μαντούβαλου.

Ο δικηγόρος είχε αθωωθεί πρωτόδικα το 2010 για την υπόθεση της δωροδοκίας. Όμως μετά από έφεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο. Ωστόσο για τη δικαστική αυτή διαδικασία του 2010, είχαν υπάρξει καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού δικαστών με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη νέα δικαστική έρευνα.

Βγάζει το σπίτι του στο σφυρί


Ο πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης, που προσπάθησε να ορθοποδήσει με το άνοιγμα δικηγορικού γραφείου έπειτα από το πολύκροτο σκάνδαλο, αποφάσισε πρόσφατα να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί.

Σε ιστότοπο με αγγελίες ακινήτων, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού που βρίσκεται στο Παγκράτι (σ.σ.: εκεί είχε γίνει συνάντηση για παραλαβή χρημάτων), οι οποίες εντυπωσιάζουν. Μάλιστα σε έναν από τους τοίχους του φιγουράρει κάδρο με το πρόσωπό του…

«Χρυσά» αγαλματίδια, ψηφιδωτά, νιπτήρες με μάρμαρο και επίχρυσες βρύσες συνθέτουν την εικόνα των περασμένων μεγαλείων, τότε που πρώην δικαστικός λειτουργός μεσουρανούσε…

Σύμφωνα με την αγγελία, το διαμέρισμα βρίσκεται στον 5ο όροφο, εκτείνεται σε 150 τ.μ. και η τιμή πώλησής του ανέρχεται στα 290.000 ευρώ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ισπανία : Δήμαρχος από τους Podemos στην Μαδρίτη και στην Βαρκελώνη μετά από 24 χρόνια

Μαδρίτη 

Από τον χώρο της αριστεράς προέρχεται η επόμενη δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, έπειτα από 24 χρόνια διακυβέρνηση της πρωτεύουσας από Λαϊκό Κόμμα
Μία αριστερή πρώην δικαστής, η οποία υποστηρίχθηκε από το κόμμα Podemos που τάσσεται κατά της λιτότητας, θα γίνει η επόμενη δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών τερματίζοντας 24 χρόνια διακυβέρνησης της Μαδρίτης από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Η Μανουέλα Καρμένα, 71 ετών, ο διορισμός της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τους Σοσιαλιστές, διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία κατά της διαφθοράς η οποία επικεντρώθηκε στο σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών και στην αποτροπή των εξώσεων στη Μαδρίτη.

Παρότι υποστηρίχθηκε από το Podemos, η πρώην ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ελπίζει ότι θα φέρει μία "πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική".

Αν και η υποψήφια του PP, η βετεράνος του κόμματος Εσπεράνθα Αγκίρε, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και έδρες στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 29 εδρών που απαιτούνταν προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος.

Η συμμαχία κοινοτικών ακτιβιστών της Καρμένα, Ahora Madrid ("Μαδρίτη Τώρα") έχει το αντίστοιχό της σε έναν παρόμοιο αριστερό συνασπισμό στη Βαρκελώνη, υπό την ηγεσία της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου, η οποία εξελέγη σήμερα δήμαρχος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Η εκλογή των δύο γυναικών αντικατοπτρίζει τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία. Έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, οι ψηφοφόροι επιλέγουν νέα κόμματα για να συντρίψουν ένα δικομματικό σύστημα το οποίο ήταν κυρίαρχο μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η Καρμένα, η οποία συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα το 2010, έστησε ένα μαγαζί που πουλούσε ρούχα για μωρά που έφτιαχναν πρώην κατάδικοι. Είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του ηγέτη του Podemos ("Μπορούμε") να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας τού Ahora Madrid, προτού την αποδεχθεί τελικά τον Μάρτιο.

Έγινε η αγαπημένη υποψήφια των μποέμηδων και των κοινωνικών ακτιβιστών. Καλλιτέχνες δημιούργησαν μια σειρά από πόστερ γι΄αυτήν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: σε ένα από αυτά εμφανίζεται με μία μάσκα της Κάτγουμαν, ένα λογοπαίγνιο με το παρατσούκλι "cats" που αποδίδεται στους Μαδριλένους.

Σε μία άλλη ένδειξη αλλαγής φρουράς, η πρώην δήμαρχος της Βαλένθια, Ρίτα Μπαρμπέρα, που προέρχεται από το PP, δήλωσε σήμερα πως εγκαταλείπει τη δημαρχία έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στον θώκο.

Η Μαρμπέρα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην πόλη στις 24 Μαΐου αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Υποψήφιος του περιφερειακού αριστερού κόμματος Compromis θα αναλάβει τώρα δήμαρχος στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.


Βαρκελώνη 

«Ο πόθος για αλλαγή νίκησε την εκστρατεία φόβου, υποταγής. Ολοι μαζί κερδίζουμε τη Βαρκελώνη».

Η μεγάλη νικήτρια των τοπικών εκλογών στην Ισπανία, η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου του συνδυασμού «Barcelona en Comu» που υποστηρίζεται από τους Podemos, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η επιτυχία της αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική», δήλωσε.



Η θριαμβεύτρια των εκλογών, μίλησε στον Γιώργη-Βύρωνα Δάβο και εξήγησε τη σημασία της νίκης και το ποιες εξελίξεις αυτή μπορεί να έχει τόσο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία, όσο και πιθανώς στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η κινητοποίηση του ελληνικού λαού και ιδίως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε μια ανάσα ελπίδας στους αγωνιζόμενους λαούς της Ευρώπης», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνδυασμός «Barcelona en Comu» με επικεφαλής τη γνωστή ακτιβίστρια κατά των εξώσεων Άντα Κολάου και την υποστήριξη των Podemos, κατετάγη πρώτος με 11 έδρες, έναντι 10 εδρών που έλαβε το συντηρητικό κόμμα, σπάζοντας ένα κατεστημένο άνω των 35 ετών και αναλαμβάνοντας τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, της Βαρκελώνης.

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....