Διυλιστήριο: 12/13/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Οι Κωνσταντινουπολίτες τα «χώνουν» στον Ερντογάν: Θες να μιλήσουμε για δικαιώματα; Μάθε λοιπόν!



Τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει σε ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών.

Αναφερόμενος σε όλα όσα έζησαν οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης από το 1950, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών αναφέρει στην επιστολή του:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με έκπληξη σας ακούσαμε να λέτε στην ανταπάντησή σας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 7 Δεκεμβρίου 2017 ότι θα μιλήσετε με ειλικρίνεια, κάτι που βεβαίως επιβάλλει την μη απόκρυψη γεγονότων, και στη συνέχεια να παραλείπετε να αναφέρετε μια σειρά καταπιεστικών μέτρων και διώξεων εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης διαχρονικά.

Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι πράγματι μιλήσατε με ειλικρίνεια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι υπηρεσίες σας έχουν σκοπίμως αποκρύψει πολλά από όσα δεινά υπέστη ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.

Αναφέρατε ότι δήθεν έχουν σχεδιαστεί σύμβολα στις πόρτες μουσουλμάνων και ότι δεν επιτρέπεται η αναγραφή πινακίδων με την ένδειξη «τουρκικό» στην Θράκη.

Δεν ξέρουμε τι σύμβολα είναι αυτά, ωστόσο, σίγουρα δεν ανέγραφαν «Πατριώτη, κάθε λίρα που αφήνεις σε αυτό το κατάστημα γίνεται σφαίρα που στρέφεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο» όπως έγραφαν οι πινακίδες στην Πόλη την δεκαετία του 1960.

Επιπλέον, δεν πιστεύουμε ότι κανείς στην Θράκη ξυλοκοπήθηκε επειδή μιλούσε τουρκικά στον δρόμο.

Άλλωστε δεν υφίσταται κάτι ανάλογο στην Θράκη της σχετικής εντολής «Πατριώτη μίλα Τουρκικά» (επί ποινή ξυλοκοπήματος) που κυκλοφορούσε τότε στην Πόλη.

Είπατε για την μη αναγραφή πινακίδων με την ένδειξη «τουρκικό», ωσάν στην Πόλη να επιτρέπεται να αναγράφεται «ελληνικό».

Σας πληροφορούμε ότι στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο ξηλώθηκαν οι ιστορικές επιγραφές στην ελληνική γλώσσα από όλα τα εξωτερικά των κτηρίων, αλλά και μέσα στα σχολεία ξηλώθηκαν ακόμη και τα μάρμαρα που ανέγραφαν τα ονόματα των δωρητών επειδή ήταν στην ελληνική.

Στους Έλληνες μαθητές απαγορεύτηκε να μάθουν την ιστορία τους. Το μάθημα των Νέων Ελληνικών αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα του Γυμνασίου.

Είπατε ότι οι μουφτήδες στην Θράκη διορίζονται ενώ ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη εκλέγεται.

Εκλέγεται μεν αλλά από ένα κατάλογο στον οποίο η τουρκική διοίκηση έχει το δικαίωμα ασκήσεως »βέτο» αφαιρώντας όλα τα «ανεπιθύμητα» ονόματα.

Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για εκλογή. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι μουφτήδες σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη και αυτής της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης δεν εκλέγονται- όπως εσφαλμένα ισχυριστήκατε- αλλά διορίζονται από το κράτος.

Ειδικά στην Ελλάδα, επειδή ασκούν διοικητικά καθήκοντα και μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος είναι φυσικό να διορίζονται.

Και βέβαια δεν θα περνούσε από το μυαλό ουδενός στην Τουρκία, κάποιοι να προέβαιναν σε αντιποίηση αρχής παριστάνοντας τους μουφτήδες και μάλιστα οι ιθύνοντες ξένου κράτους να επισκέπτονταν την περιοχή και να χαριεντίζονταν μαζί τους.

Οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης, το ξέρετε καλά ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, αφού μεταξύ τους υπάρχουν Πομάκοι και Ρομά. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται στο ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και όχι σε ομαδικό.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έρχεται σε αντίθεση με την Συνθήκη της Λωζάννης, καθ΄ όσον και δεν αναφέρεται εξάλλου σε αυτήν ώστε να απαιτείται αλλαγή της.

Μιλάτε για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης αποβλέποντας, όπως αναφέρετε, δήθεν στα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης.

Η Τουρκία όμως κατάργησε μονομερώς τα άρθρα υπέρ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Κατάργησε το ειδικό καθεστώς των νησιών αυτών, απέλασε ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που παρέμεναν εκεί βάσει της Σύμβασης περί Ανταλλαγής των Πληθυσμών της Λωζάννης και καταπάτησε τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων που παρέμεναν στην Τουρκία με τον πιο βάναυσο τρόπο, ασκώντας πρωτοφανείς διωγμούς και εφαρμόζοντας εξοντωτικά μέτρα, με αποκορύφωμα το πογκρόμ του 1955 και τις απελάσεις του 1964.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η δραματική συρρίκνωση κατά 98% του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία, ενώ αντίθετα ο μουσουλμανικός πληθυσμός της ελληνικής Θράκης αυξήθηκε περισσότερο από 50%, υπό καθεστώς πλήρους ελευθερίας που εγγυάται και εξασφαλίζει στους πολίτες της η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, αναφέρατε ότι το μέσο εισόδημα στην ελληνική Θράκη είναι πολύ κατώτερο του μέσου όρου της Ελλάδας.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δεν καταδεικνύουν διαφορές στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Ελλάδας, και πάντως η ελληνική Θράκη δεν είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας.

Εξάλλου, ουδείς έχει επιβάλει φόρο περιουσίας (varlik vergisi) στους μουσουλμάνους της Θράκης, και ουδείς έχει απαγορεύσει την άσκηση δεκάδων επαγγελμάτων εκ μέρους τους, όπως έγινε στην Πόλη την δεκαετία του 1930.

Επιπλέον, ουδείς έχει απαγορεύσει να μετοικίσουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αν θεωρούν ότι εκεί το εισόδημα τους θα είναι μεγαλύτερο.

Κύριε Πρόεδρε, η επιθυμητή και ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, προϋποθέτει εκ μέρους σας το σεβασμό και όχι την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου.»

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Ισραήλ «παγώνει» τον ενεργειακό αγωγό με την Τουρκία! Σημαντικό όφελος για τη χώρα μας



Ο αγωγός που θα περνούσε από τηνΤουρκία δεν είναι στην ατζέντα του Νετανιάχου

Εντυπωσιακή πρόοδο σημειώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι επαφές του Ισραήλ με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για θέματα διμερούς και τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας έπειτα από μια μακρά περίοδο καθυστερήσεων και, ενδεχομένως, αναποφασιστικότητας των αρμοδίων όλων των πλευρών.

Πέρα από το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον αγωγό EastMed που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία και είναι δημόσια γνωστό, το σημαντικότερο γεγονός, όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, είναι το διακριτικό μήνυμα που έχει φτάσει στην Αθήνα ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Ισραήλ - Τουρκίας δεν βρίσκεται πια στην ατζέντα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Πιθανόν κάποια στιγμή να επανεξεταστεί, αλλά αυτό θα γίνει αρκετά χρόνια αργότερα και αφού θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά άλλα συνδεόμενα θέματα, όπως η τιμή του εξαγόμενου ισραηλινού φυσικού αερίου, η διοχέτευσή του στις διεθνείς αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου και, ίσως αργότερα, μέσω ανάλογου σταθμού που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο.

Οπως είναι γνωστό, οι εκτιμώμενες ποσότητες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ίδιας της Κύπρου δεν επαρκούν για τη βιωσιμότητα του τερματικού σταθμού που σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί στην περιοχή Βασιλικό, αλλά το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί, αν υπάρξουν κάποια στιγμή διαθέσιμες ποσότητες από το Ισραήλ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές προσθέτουν ότι η (στηριζόμενη και από την Αθήνα) συνεργασία Λευκωσίας - Ιερουσαλήμ είναι τόσο στενή, ώστε σύντομα θα συζητηθούν και ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με κοιτάσματα σε περιοχές όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Επισημαίνεται δε ότι η απόφαση ακύρωσης ή -επί μακρόν- αναβολής του σχεδίου του αγωγού Ισραήλ - Τουρκίας είχε ληφθεί εδώ και αρκετές ημέρες και δεν συνδέεται με τη διεθνή κρίση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και τις οργισμένες αντιδράσεις της Αγκυρας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το κράτος θα πληρώνει τα δάνεια για πρώτη κατοικία όσων χρωστούν στεγαστικά


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ''Διυλιστηρίου'' από κυβερνητική πηγή, για την προστασία της κύριας κατοικίας που έχουν συνάψει δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας, θα υπάρχει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κατοικία τους, θα παραμένει η οικία στην ιδιοκτησία τους, και το κράτος θα αποπληρώσει το σύνολο του δανείου τους.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει ένα οικονομικό απόθεμα της τάξης των 1,2 δις που θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....