Διυλιστήριο: 02/14/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Δίκη Siemens: «16 δις δραχμές πήρε το ΠΑΣΟΚ συνολικά» υποστήριξε στην απολογία του ο Θεόδωρος Τσουκάτος



Ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμφανίστηκε εξοργισμένος με τους πρώην συντρόφους, απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση τους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, ενώ υποστήριξε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ συνολικά έλαβε 16 δις δραχμές από χρηματοδοτήσεις εταιρειών.

«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα... Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει ,από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο... Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα».

Επί δύο και πλέον ώρες ο Θόδωρος Τσουκάτος επιχείρησε να αντικρούσει με την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όσα του καταλογίζονται για το ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έλαβε από τη Siemens το 1999 με σκοπό, κατά την κατηγορία, να διατεθούν σε δωροδοκίες για τη σύμβαση «8002» με τον ΟΤΕ .

«Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά»

Από την αρχή ως το τέλος της απολογίας του και εν μέσω απανωτών ερωτήσεων της Έδρας, ο Θόδωρος Τσουκάτος επαναλάμβανε, όπως από την πρώτη στιγμή έχει πει, πως τα χρήματα που εμβάστηκαν από λογαριασμό της γερμανικής Siemens σε τρίτα πρόσωπα, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσουκάτος αναφέρθηκε με έκδηλο θυμό και πικρία στο κόμμα του, η ηγεσία του οποίου, όπως είπε, όχι μόνο δεν τον στήριξε αλλά δεν είπε καν την αλήθεια όταν ο ίδιος ενημέρωσε για το θέμα που προέκυψε με το επίμαχο ποσό: «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ.Παπακωνσταντίνου! Ο οποίος από αυτό το εδώλιο, για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τη έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» και «επιπολαιότητά του», την παραλαβή του επίμαχου ποσού και μάλιστα μέσω παρένθετων προσώπων και λογαριασμών του εξωτερικού ενώ τόνισε πως για τον ίδιο όλη αυτή η υπόθεση είχε τεράστιο κόστος.

«Πρακτική των κομμάτων οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις»

Ενώπιον των δικαστών που εδώ και πολλούς μήνες εκδικάζουν την υπόθεση της σύμβασης «8002» μεταξύ ΟΤΕ και Siemens ο κ. Τσουκάτος παραδέχθηκε πως έκανε παρανομία με το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έπρεπε να πάρω τα χρήματα». Ωστόσο τόνισε πως «οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν πρακτική. Δεν το έκανα εγώ πρακτική, υπήρχε. Δυστυχώς δεν έκανα κάτι για να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελα τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματος μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το επίμαχο ποσό ήταν για πρώτη φορά προερχόμενο από το εξωτερικό, ενώ το σύνηθες ήταν οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις από εταιρίες «να μας έρχονται με μετρητά στο ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Τσουκάτος τόνισε πως οι συγκατηγορούμενοι του πλέον, επιχειρηματίες και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν για τη μεταφορά μέσω εταιρικών λογαριασμών κλπ, ώστε να του παραδοθούν τα χρήματα της γερμανικής εταιρίας για να τα δώσει στο κόμμα, δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη και πως ήθελαν απλώς να εξυπηρετήσουν το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Σημίτης ούτε γνώριζε ούτε του το είπα»

Σε ερωτήσεις από Έδρας για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, ο κ. Τσουκάτος επεσήμανε πως ήταν ένα καθεστώς το οποίο «κανείς δεν ήθελε να ερευνηθεί. Ούτε το κόμμα μου ,ούτε κανένα άλλο κόμμα.. Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία. Γι' αυτό κανείς δεν ήθελε να το ψάξει. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που δεν τα γνωρίζει αυτά.. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά... Για να πληρώσω την δικαστική εγγύηση πήρα δάνειο.. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, ο κατηγορούμενος τόνισε πως για το επίμαχο χρηματικό ποσό ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «ούτε το γνώριζε, ούτε του το είπα».

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό. Μήπως περιστοιχιζόταν από ανέντιμους ανθρώπους;

Κατηγορούμενος: Μπορεί να υπήρχαν τέτοιοι..

Πρόεδρος: Σε ποιούς αναφέρεστε;

Κατηγορούμενος : Αναφέρομαι στον κ. Τσοχατζόπουλο ή στον κ. Μαντέλη. Η συντριπτική πλειονότητα ήταν άνθρωποι που προσέφεραν πολλά στην χώρα.

Πρόεδρος: Η δαιδαλώδης διαδρομή που ακολούθησαν τα χρήματα, να πάνε Ολλανδία , να «σπάσουν» για να περάσουν κάτω από το σύστημα όλα αυτά, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ζητήματα από το ίδιο το γεγονός (σσ της καταβολής). Δεν αντιλαμβάνομαι την ευκολία που δεχθήκατε αυτήν τη διαδρομή, αυτόν τον τρόπο..

Κατηγορούμενος: Ήταν μία επιπολαιότητα δικιά μου, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000. 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Κατηγορούμενος : Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Κατηγορούμενος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, μας έχει δεσμεύσει ο κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους.

Πρόεδρος :Έχουν περάσει είκοσι χρόνια..

Κατηγορούμενος: Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές από αυτές και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Ο κ. Τσουκάτος είπε πως η πρώτη επαφή του με τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Μιχάλη Χριστοφοράκο έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Όπως είπε ο κ. Τσουκάτος, ο άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής Siemens από την πρώτη γνωριμία τους, ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 και ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν εδώ στο δικαστήριο - τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Κατηγορούμενος : Στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα.. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Κατηγορούμενος: Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα και οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα , «τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα» σας είπαν.

Πηγή www.gazzetta.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....