Διυλιστήριο: 09/16/13
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Υποβρύχιο νεκροταφείο χημικών όπλων δηλητηριάζει τη Βαλτική

Χημικά όπλα της φασιστικής Γερμανίας, που είχαν βυθιστεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο από τις νικήτριες χώρες – ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΣΣΔ – στη Βαλτική θάλασσα, προκαλεί γενετικές αλλοιώσεις σε ψάρια, ισχυρίζονται επιστήμονες από την Πολωνία.

Οι ίδιοι δηλώνουν πως βόμβες και βλήματα, τα οποία βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, περιέχουν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόνους χημικών ενώσεων. Οι ειδικοί προσπαθούν να αποφασίσουν αν χρειάζεται να οργανωθεί η ανέλκυση των βυθισμένων πολεμοφοδίων ή αν είναι καλύτερο να μην τα πειράξουν.

Στις τοποθεσίες όπου είναι βυθισμένα τα χημικά όπλα εμφανίζονται ψάρια με γενετικές ανωμαλίες. Για πρώτη φορά πληροφορίες για όλα αυτά είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από 15 – 20 χρόνια, μετά από επιθεωρήσεις επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία. Τώρα νέες έρευνες διενήργησαν οι Πολωνοί. Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επιστήμονας – οικολόγος Αλεξέι Γιάμπλοκοφ, σχολιάζει:
Τα χημικά αυτά όπλα βυθίζονταν με δύο τρόπους. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία βύθιζαν τεράστιες φορτηγίδες, γεμάτες βλήματα. Αυτά τα χημικά όπλα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη στο δυτικό τμήμα της Βαλτικής θάλασσας και στις βαλτικές εκβολές. Η ΕΣΣΔ βύθισε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόνους χημικών όπλων. Ακολουθούσε την παρακάτω διαδικασία: οι ναυτικοί στέκονταν στο κατάστρωμα και έριχναν τις βόμβες εν πλω. Δηλαδή σε τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται χημικά όπλα, τα οποία σκουριάζουν. Είναι αδύνατον να πει κανείς τι πρέπει να κάνουμε με αυτά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαία άποψη για το ζήτημα αυτό. Υπήρξαν ήδη ορισμένες αποστολές στο Καλινινγκράντ, έγιναν επιστημονικές συνδιασκέψεις στην Αγία Πετρούπολη. Οι διασκορπισμένες στο βυθό βόμβες έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ίλης και η ανέλκυση τους είναι άκρως επικίνδυνη, σημειώνει ο ειδικός:
Νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Είναι αναγκαίο, όπως γίνεται τώρα, να σημειωθεί με σημαδούρες πως είναι απαγορεύεται το ψάρεμα.

Ωστόσο δε συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με τα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες από την Πολωνία. Τίθενται εν αμφιβόλω, συγκεκριμένα, το αν στο βυθό της Βαλτικής βρίσκονται 15 χιλιάδες τόνοι χημικών ουσιών. Αυτό είναι μάλλον το βάρος των πολεμοφοδίων και όχι των δηλητηριωδών ενώσεων, σημειώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτωρ Μουραχόβσκι:

Παρόλα αυτά, κίνδυνος υπάρχει και συνδέεται με το γεγονός ότι τα μεταλλικά κελύφη των βλημάτων σκουριάζουν, ιδιαίτερα, στο θαλασσινό νερό. Η πιθανότητα διαρροής υπάρχει. Δεν υπάρχει όμως τεχνολογία για την εξουδετέρωση αυτών των πολεμοφοδίων. Και επιπλέον, οι εργασίες στο βυθό με ένα τεράστιο αριθμό βλημάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και κοστοβόρες.
Κατά τη γνώμη του ειδικού, σε μια σειρά περιπτώσεων θα ήταν πολύ πιο φθηνή και αποτελεσματικοί αν εφαρμόζονταν οι μέθοδοι ταφής κατευθείαν στο βυθό της θάλασσας. Για παράδειγμα, αν σκεπαστούν τα βλήματα με μπετόν ή με χημικές ενώσεις αφρού, ώστε να αποκλειστεί η πτώση χημικών δηλητηριωδών ουσιών στο θαλάσσιο νερό.

Η επίλυση του προβλήματος των χημικών όπλων στο βυθό θα πρέπει να βρεθεί από κοινού από όλα τα κράτη που βρίσκονται στην ακτογραμμή της Βαλτικής. Η Ρωσία, θα έχει ειδικό ρόλο, στο βαθμό που μόνο η Ρωσία διαθέτει στοιχεία για το που η ΕΣΣΔ έθαψε τα πολεμοφόδια. Κι επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει πλήθος επιστημόνων, εργατών και μηχανικών με πλούσια εμπειρία στην εξουδετέρωση χημικών όπλων, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης του δικού της χημικού οπλοστασίου.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συρία: Η επικοινωνιακή προπαγάνδα δεν έχει τελειωμό - Έυθραυστες οι λυκοφιλίες.

Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην προώθηση ενός ισχυρού ψηφίσματος του ΟΗΕ που θα θέτει ακριβείς και δεσμευτικές ημερομηνίες για την απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Και οι τρεις χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισαν ότι επιθυμούν διπλωματική επίλυση της συριακής κρίσης.

Σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καθεστώτος Άσαντ η στρατιωτική απειλή κάτα της Συρίας παραμένει ανοιχτή,όπως προβλέπεται στο κεφαλαίο 7 στο χάρτη του ΟΗΕ.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί άμεσα, ώστε να εξαλειφθεί διά παντός η χημική απειλή του καθεστώτος Άσαντ εναντίον του συριακού πληθυσμού και των γειτονικών χωρών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.


Σε ανάλογο κλίμα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ανέφερε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία υπεκφυγή για τίποτα λιγότερο από την πλήρη συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ για τα όσα έχουν επιτευχθεί εδώ. Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί με τους όρους αυτής της συμφωνίας να είσαστε σίγουροι ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας ότι θα υπάρξουν συνέπειες».

Το κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ απειλεί να τινάξει στον αέρα τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη Συρία.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί ότι οι ομόλογοί του από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία δεν έχουν κατανοήσει τους όρους.

«Το Κεφάλαιο 7 δεν αναφέρθηκε στις συζητήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, το κεφάλαιο αυτό δεν υπάρχει στην τελική συμφωνία. Όμως οι εταίροι θέλουν να αλλάξουν τα όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ. Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές και πιστεύω ότι, παρά τις διακηρύξεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τα όσα συμφωνήσαμε, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι εταίροι», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεγκέι Λαβρόφ ζήτησε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καταβληθούν προσπάθειες για να εξαναγκασθούν οι αντίπαλοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να συμμετάσχουν στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.

Χρήση σαρίν επιβεβαιώνουν οι επιθεωρητές, άγνωστο το ποιός φέρει την ευθύνη


«Πειστικές αποδείξεις» περί της χρήσης αερίου σαρίν στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ωστόσο, όπως προέβλεπε εξ αρχής η αποστολή των 14 ειδικών για τα γεγονότα στην Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, δεν καταλήγουν σε συμπέρασμα ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη.
Όπως υπογραμμίζουν στην αναφορά τους «έχει γίνει εκτεταμένη χρήση από τα εμπλεκόμενα μέρη εναντίον του πληθυσμού, ανάμεσα τους και παιδιά, σε σχετικά ευρεία κλίμακα».

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη Συρία θα πάρει το δρόμο για το ΣΑ του ΟΗΕ. Το απόγευμα της Δευτέρας η Γενική Συνέλευση θα ενημερωθεί πάνω στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για χρήση χημικών στη Συρία.

Πηγή:  Euronews
Eπιμέλεια: www.diulistirio.gr.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Άλλη μια απώλεια: Μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Στη μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο προχωρά η εταιρεία Βιοχάλκο η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναφέρει ότι «αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από την Viohalco S.A., εταιρεία συμμετοχών θυγατρική του ομίλου με έδρα το Βέλγιο».
Από τις αρχές του έτους η διοίκηση της Βιοχάλκο είχε ενημερώσει ότι «διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν ότι η κίνηση πραγματοποιείται προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά πρόγραμμα, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι θυγατρικές παραγωγικές εταιρείες παραμένουν στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση "με την αναδιάρθρωση σκοπείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιριών".
Με βάση τον ισολογισμό του α' εξαμήνου οι συνολικές υποχρεώσεις της Βιοχάλκο ανέρχονται στα 1,99 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες είναι 1,17 δισ.

Πηγή
www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δύο παιδικά δόντια ξαναγράφουν την ιστορία του Ανθρώπου

Μια νέα διεθνής μελέτη που φέρει και ελληνική υπογραφή έρχεται να βάλει τον σύγχρονο άνθρωπο... στη θέση του σε ό,τι αφορά το πότε πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ευρώπη.
Παλαιοανθρωπολόγοι και αρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια της Βιέννης, της Οξφόρδης, του Τίμπινγκεν και διαφορετικών ινστιτούτων ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποκάλυψαν μέσω μιας νέας μελέτης που βασίστηκε σε προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα.
Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση ενός από τα δύο νεογιλά δόντια. Το διαφανές πέπλο της αδαμαντίνης επιτρέπει να φανεί η οδοντίνη που κρύβεται από κάτω της (αριστερά) Το ίδιο δόντι σε... φυσική πόζα. 

Η νέα αποκάλυψη που φωτίζει το παρελθόν μας δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature» και στο επίκεντρό της βρίσκεται η Grotta del Cavallo, ένα προϊστορικό σπήλαιο που πρωτοεντοπίστηκε το 1960 στην Απουλία της Ιταλίας και φαίνεται ότι αποτελεί «θησαυρό» ευρημάτων για τους παλαιοντολόγους, αφού εκεί έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων λίθινα εργαλεία, διακοσμητικά αντικείμενα και χρωστικές ουσίες.
Σε αυτή την... πηγή της προϊστορίας μας ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιένα είχαν εντοπίσει το 1964 δύο νεογιλά δόντια τα οποία αρχικώς είχαν ταυτοποιηθεί ως δόντια που ανήκαν σε Νεάντερταλ (επρόκειτο για τα μόνα ανθρώπινα υπολείμματα που είχαν έρθει στο φως στη συγκεκριμένη θέση). Η ταυτοποίηση εκείνη είχε «πυροδοτήσει» έντονες συζητήσεις αλλά και διαμάχες μεταξύ των ειδικών σχετικά με τις νοητικές και γνωστικές ικανότητες των Νεάντερταλ.

Με τη βοήθεια του αξονικού τομογράφου


Η καθηγήτρια Κατερίνα Χαρβάτη.
Τώρα όμως η νέα μελέτη στην οποία είχαν ενεργό συμμετοχή η καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν στη Γερμανία κυρίαΚατερίνα Χαρβάτη καθώς και η δρ Κατερίνα Δούκα από το Τμήμα του Επιταχυντή Ραδιενεργού Ανθρακα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έρχεται να βάλει τους προγόνους μας στη... σωστή σειρά.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Στέφανο Μπενάτσιτου Πανεπιστημίου της Βιέννης μελέτησαν τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα των δοντιών με χρήση εξελιγμένης αξονικής τομογραφίας και συνέκριναν τις απεικονίσεις που προέκυψαν με ένα μεγάλο δείγμα δοντιών σύγχρονων ανθρώπων και Νεάντερταλ. Από τις συγκρίσεις αυτές προέκυψε και η... ανατροπή: μετρήσεις που διεξήχθησαν τόσο στο πάχος της αδαμαντίνης των δοντιών όσο και στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του περιγράμματος της δομής τους έδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα δόντια ανήκαν σε παιδιά σύγχρονων ανθρώπων και όχι Νεάντερταλ.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Χαρβάτη το Εργαστήριο Αξονικής Τομογραφίας του οποίου ηγείται ανέλαβε μεγάλο μέρος των συγκριτικών μελετών, η προηγμένη τεχνολογία ήταν εκείνη που επέτρεψε την εξαγωγή των ανατρεπτικών ευρημάτων. «Οι ιατρικές απεικονιστικές μέθοδοι και η Εικονική Ανθρωπολογία αλλάζουν πλέον το τοπίο της ανάλυσης και της ταυτοποίησης απολιθωμάτων». Σύμφωνα με την ειδικό, ως σήμερα, με δεδομένο ότι τα δόντια μεταξύ σύγχρονου ανθρώπου και Νεάντερταλ δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, οι ειδικοί πίστευαν ότι ανήκαν σε Νεάντερταλ. «Τώρα πια γνωρίζουμε χάρη στη νέα μελέτη-“τέκνο” της τεχνολογικής εξέλιξης ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Τα αρχαιότερα ανθρώπινα υπολλείμματα


Ποιο είναι λοιπόν το νέο (αλλά και τόσο παλαιό) τοπίο που διαμορφώνεται μέσω των ευρημάτων; Με βάση τις συγκρίσεις των δοντιών και τη ραδιοχρονολόγηση που έκανε η κυρία Δούκα σε κοχύλια τα οποία εντοπίστηκαν στο ίδιο αρχαιολογικό στρώμα με τα δόντια, προέκυψε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έφθασε στην Ευρώπη πριν από 43.000 ως 45.000 χρόνια. «Με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα που υπήρχαν ως σήμερα πιστευόταν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έφθασε στην Ευρώπη γύρω στα 40.000 χρόνια πριν. Παρ' όλα αυτά, τα ελάχιστα σκελετικά υπολείμματα που είχαν ως σήμερα οι επιστήμονες στα χέρια τους χρονολογούνταν από τα 30.000 - 35.000 χρόνια» υπογραμμίζει η κυρία Χαρβάτη.

Τα ευρήματα από την Grotta del Cavallo επιβεβαιώνονται και από εκείνα βρετανών ειδικών τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ίδια επιστημονική επιθεώρηση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν ένα τμήμα σιαγόνας που είχε βρεθεί στο Kents Cavern της πόλης Torquay to 1927. Οι ειδικοί προχώρησαν σε αναλυτική χρονολόγηση της σιαγόνας και είδαν ότι αυτή είναι ηλικίας 41.500 ως 44.200 ετών. Παράλληλα εξέτασαν τη δομή της καθώς και το σχήμα των δοντιών που έφερε και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ανήκει σε Νεάντερταλ. «Αναλύσαμε εξονυχιστικά λεπτομέρειες της δομής και είδαμε ότι η σιαγόνα ανήκει στον Homo sapiens. Δεν ήταν δυνατόν αυτό το απολίθωμα με τα τόσα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου να ανήκει σε Νεάντερταλ» ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής μελέτης δρ Τομ Χάιαμ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Μεσόγειος «πύλη εισόδου»


Η είσοδος του σπηλαίου Grotta del Cavallo (φαίνεται με το
 κόκκινο βέλος) στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας.
 Το συγκεκριμένο σπήλαιο αποδεικνύεται «θησαυρός» για τους παλαιοντολόγους (Credit: professor Annamaria Ronchitelli).

Τα ευρήματα της Grotta del Cavallo πάντως, με τη νέα χρονολόγηση, κερδίζουν αδιαμφισβήτητα τον τίτλο των αρχαιότερων υπολειμμάτων του Homo sapiens στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, κατά την καθηγήτρια από το Τίμπινγκεν, μαρτυρούν και τη σημασία της Νότιας Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου ως οδού διασποράς του σύγχρονου ανθρώπου στην ήπειρό μας. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μεσογειακές ακτές αποτελούν ξεκάθαρα μια πολύ πρώιμη οδό διασποράς του σύγχρονου ανθρώπου προς ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται στο επίκεντρο και η Ελλάδα αφού φαίνεται ότι αποτελούσε σημαντική πύλη εισόδου».

Η ελληνίδα καθηγήτρια σκοπεύει τώρα να κάνει επιτόπια έρευνα επί ελληνικού εδάφους προκειμένου να ανακαλύψει τυχόν θέσεις αντίστοιχες με την Grotta del Cavallo που θα φωτίσουν το παρελθόν των ανθρώπων και δη των Ευρωπαίων. Ο στόχος δεν είναι μόνο θεωρητικός: πήρε ήδη «σάρκα και οστά» μέσω επιχορήγησης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (European Research Council, ERC). Ελπίζουμε όταν η έρευνα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από τώρα να μπει και η χώρα μας στη... θέση της (τουλάχιστον στον παλαιοανθρωπολογικό χάρτη).

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σύζυγος βουλευτή της ΝΔ δούλευε στον ΟΓΑ και στη Βουλή ταυτόχρονα και εισέπραττε κανονικά

«Παρούσα» ταυτοχρόνως σε δύο ελληνικές πόλεις - Κόρινθο και Αθήνα - φαίνεται να υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Αθανασία-Δέσποινα Κόλλια, σύζυγος του Κωνστ/νου Κόλλια, βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, η οποία ήταν κοινοτική γραμματέας του Δήμου Κορινθίων και σήμερα είναι υπάλληλος στη Βουλή.
Σύμφωνα με εκτενέστατο άρθρο της Μαίρης Πολλαλη στην εφημερίδα Real News, η Αθανασία-Δέσποινα Κόλλια «ασκούσε και καθήκοντα ανταποκρίτριας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) από το 1991 μέχρι το 2008, οπότε και αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο. Για την εξέλιξη αυτή δεν ενημέρωσε τον οργανισμό, αφού, αντί να υποβάλλει παραίτηση, άφησε τη σφραγίδα της σε τρεις συναδέλφισσές της, οι οποίες μέχρι το Νοέμβριο του 2010 υπέγραφαν εξ ονόματός της. Μετά τις σχετικές καταγγελίες, ο ΟΓΑ πραγματοποίησε έρευνα διαπιστώνοντας την αντιποίηση Αρχής, ωστόσο η ποινή που επιβλήθηκε στην κυρία Κόλλια πριν από μερικούς μήνες ήταν μόλις 15 ημέρες αργίας».
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΓΑ, στο οποίο στηρίχθηκε η έρευνα των επιθεωρητών, παρ' όλο που η σύζυγος του Βουλευτή είχε αποσπαστεί στο γραφείο του συζύγου της από το 2008, συνέχιζε να λαμβάνει την αποζημίωση του οργανισμού ως ανταποκρίτρια στον Σολομό Κορινθίας μέχρι το τέλος του 2010.
Η σχετική έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος, αναφέροντας πως η κυρία Κόλλια και ο Δήμαρχος Κορινθίας Αλέξανδρος Πνευματικός δεν δήλωσαν την αναστολή των καθηκόντων της δύο χρόνια μετά την απόσπασή της στο πολιτικό γραφείο του άντρα της.
Πηγή
www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ; Η πρόεδρος της Άνω Δούμας πρέσβειρα του ρωσικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

H πρόεδρος της ρωσικης Ανω Δούμας Βαλεντίνα Ματβιένκο είναι το τρίτο σημαντικότερο πρόσωπο στη Ρωσία και η πρωτη γυναικα πρεσβευτης της χωρας στην Ελλαδα. Στηρίζει τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις και δηλώνει έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ, ΟΛΘ και ΟΣΕ.
Με συνέντευξή της στο Εθνος της Κυριακής η κ. Ματβιένκο φέρνει μήνυμα στην Αθήνα για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Αντιπροσωπεία της ρωσικής Ανω Βουλής έρχεται με πρόσκληση του ελληνικού κοινοβουλίου στην Αθήνα και θα συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνησης, το Εμπορικό και Βοιμηχανικό Επιμελητήριο και τον Αρχιεπίσκοπο.
Στη συνέντευξή της αναφέρει ότι η ρωσική πολιτική ηγεσία στηρίζει τη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και τονίζει ότι «το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ παραμένει».
«Ο διάλογος δεν διακόπηκε, συνεχιζεται. Αλλά θα πρέπει να προηγηθούν νέες διαβουλεύσεις» αναφέρει προσθετοντας ότι "οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, μαζί με ελληνική εταιρεία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και ενδιαφέρονται για μια λύση-πακέτο, με συμμετοχή και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ώστε η πρόταση να είναι οικονομικά βάσιμη".
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση των μνημονίων θα αντιληφθεί την σπουδαιότητα της οικονομικής ευκαιρίας που της παρουσιάζεται εκ νεου απο την ρωσικη πλευρα προς όφελος της χώρας μας, κατά πάσα πιθανότητα για τελευταία φορά…
www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επέμβαση της αστυνομίας με χημικά στην κατάληψη των σχολικών φυλάκων (VIDEO)

Επέμβαση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί στον υπό κατάληψη προαύλιο χώρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα σχολικοί φύλακες.
Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων, ενώ δημιουργήθηκε ένταση με τους σχολικούς φύλακες να παραμένουν έξω από το υπουργείο και τη Βασιλίσσης Σοφίας να παραμένει κλειστή.
Δύο σχολικοί φύλακες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη δακρυγόνων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Οι σχολικοί φύλακες διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Πηγή


www.diulistirio.blogspot.gr/
 
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χαράτσι από το πρώτο ευρώ

Χωρίς αφορολόγητο όριο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή αγροτεμαχίων, αλλά και με τη φορολόγηση ακόμη και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ή στρέμμα.
Το σχέδιο έχει ήδη «κλειδώσει», καθώς θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στα μεσαία στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα, ούτως ώστε το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, αγροτεμάχια και οικόπεδα από το 2014 να δοθεί προς έγκριση στους επικεφαλής της τρόικας που πιάνουν και πάλι δουλειά στις 23 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.
«Κεραμίδα» θα πέσει στα κεφάλια των ιδιοκτητών που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ εξοντωτικός θα είναι ο νέος φόρος για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 8.500 ευρώ, αφού αντικειμενικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει τους δανειστές ότι το επόμενο έτος θα καταστεί δυνατή η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα αναγράφεται ότι, με βάση τους νέους συντελεστές, θα βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,1 δισ. ευρώ, όμως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της «καταιγίδας» φόρων που έχει πλήξει τα νοικοκυριά τίθενται ως βάση είσπραξης τα 2,9 δισ. ευρώ. Ποσό που θα κληθεί φυσικά να εισπράξει το νέο ειδικό τμήμα είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων, το οποίο πρόκειται να συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παρά την αντίθεση της τρόικας, η οποία εμμένει ακόμη και σήμερα ο νέος φόρος να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αφού δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.
Το νέο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Αστικά ακίνητα: Η νέα εξίσωση για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει την επιβολή φόρου 2 ευρώ/τ.μ., ο οποίος όμως θα αυξάνεται κατά ένα, δύο ή τρία ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως παλαιότητα, όροφος, τιμή ζώνης, εμπορική αξία, οδός και οικοδομικό τετράγωνο.
Οσον αφορά τα οικόπεδα, η φορολόγησή τους θα είναι ακόμη υψηλότερη, αφού ιδιαίτερη σημασία θα έχει εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε νησιωτική ή γενικότερα τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσιο, συνορεύει με εθνικές οδούς κ.λπ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν ο τελικός λογαριασμός δεν βγει, τότε για τα εν λόγω οικόπεδα ο φόρος να ξεκινά από τα 20 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεως τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα, όπως άλλωστε και να είναι υψηλότερος για τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
* Αγροτεμάχια: Ευρώ ανά στρέμμα προβλέπει ο μαθηματικός τύπος, χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, αφού αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη περίπου 33 κριτήρια-συντελεστές για τον υπολογισμό του νέου φόρου, όπως εάν οι εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή μη, αρδευόμενες ή μη, παραθαλάσσιες ή μη, κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας ή βρίσκονται σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.
Η μη θέσπιση πάντως αφορολόγητου ορίου αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί πιστοποιεί για ακόμη μία φορά τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ανικανότητα του υπουργείου να διευρύνει με δίκαιο τρόπο τη φορολογική βάση, αφού και πάλι θα «την πληρώσουν» οι ιδιοκτήτες ενός μικρού ακινήτου που βρίσκεται στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
Πάντως, από μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:
** Το 74% των ιδιοκτητών - φορολογουμένων έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
** Το 16% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
** Το 10% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα πάνω άνω των 200.000 ευρώ.
** Ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336.
** 1.356.081 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως και 100.000 ευρώ.
** 27.198 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Οι μόνες εξαιρέσεις από τον νέο φόρο θα αφορούν αποκλειστικά όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και τους μακροχρόνια ανέργους.
www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Βόμβα» Κομισιόν για τον ΟΛΠ - Μονοπώλειο η πώληση του λιμανιού στην Cosco

«Βόμβα» Κομισιόν για τον ΟΛΠ
Ρεπορτάζ: Του Σωτήρη Καψώχα
Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με την Cosco για την επέκταση των δραστηριοτήτων των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να ακυρώσει την καινούργια συμφωνία των δύο πλευρών.
Η Επιτροπή αμφισβητεί ευθέως τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, δηλώνει ότι πληροφορήθηκε ατύπως και μέσω φημών το θέμα και ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση εντός 20 εργάσιμων ημερών. Ταυτόχρονα, «ναρκοθετεί» εκ των προτέρων την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του κεντρικού λιμανιού της χώρας, κάνοντας λόγο για «μεροληπτικές» κινήσεις που δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακών καταστάσεων στο λιμάνι του Πειραιά.
Σχετικό υπόμνημα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα που φέρει την υπογραφή του Αλέν Αλέξις, επικεφαλής του Τμήματος Ανταγωνισμού (όπου προΐσταται ο Χοακίν Αλμούνια), επισημαίνει:
«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν γνώση της επιστολής σας της 17ης Ιουλίου 2013, με την οποία οι Αρχές σας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την εκκρεμούσα υπόθεση και ότι οι Αρχές της χώρας σας θα ενημερώνουν την Επιτροπή εν ευθέτω χρόνω, σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση.
Πρόσφατα μάθαμε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρικής εταιρείας της Cosco Pacific Ltd, σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Φαίνεται ότι μια νέα, δηλαδή τροποποιημένη, σύμβαση παραχώρησης μπορεί να έχει υπογραφεί από τα κόμματα τις τελευταίες ημέρες.
Εν όψει των εξελίξεων αυτών, θα επικροτούσαμε μια δήλωση αναπαραγωγής πληροφοριών εξηγώντας όλα τα ζητήματα που διακυβεύονται. Ειδικότερα, ζητάμε ευγενικά από τις Αρχές σας να επιβεβαιώσουν ότι μια νέα σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη και να υποβάλουν αυτή τη νέα σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων όλων των τροποποιήσεων και παραρτημάτων της Επιτροπής. Εάν νέα σύμβαση δεν υπογράφηκε ακόμη, ζητάμε από τις Αρχές σας να υποβάλουν στην Επιτροπή την τελική έκδοση του σχεδίου της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης ώστε να υπογραφεί.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή των ελληνικών Αρχών στο αίτημα παροχής πληροφοριών με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2013, έως την οποία οι Αρχές σας δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει πραγματικές απαντήσεις. Παρακαλούμε να βρείτε την αίτηση παροχής πληροφοριών την 1η Ιουλίου 2013 ως παράρτημα της παρούσας επιστολής.
Θα εκτιμούσα να λάβω διευκρινίσεις για τα παραπάνω ζητήματα εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της παρούσας επιστολής».
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η επιστολή της Κομισιόν εστάλη τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ η συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 30 Αυγούστου και μάλιστα έγινε με πλήρη επισημότητα, αφού στον Πειραιά κατέβηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Μα Ζε Χούα, επικεφαλής της Cosco στην Ελλάδα.
www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....