Διυλιστήριο: 07/14/19
ροη αναρτησεων

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Παραπολιτικά για τον Ζαββό, τον αδελφό του υφυπουργού : Κουμπάρος του Σόρος

Δείτε και την φωτογραφία. Στο κέντρο ο Τζορτζ Σόρος με τον Στέλιο Ζαββό. Στη συνέχεια δείτε τον Γιώργο Ζαββό.

Σας παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο που γράφτηκε 18/2 για την εφημερίδα Παραπολιτικά, εφημερίδα που πρόσκειται στην ΝΔ και ανήκει στον όμιλο Μαρινάκη και Κουρτάκη, και αποκαλύπτει για τις ''κρυφές'' σχέσεις του, με τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά τότε δεν γνώριζαν ότι θα γίνει υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο αδελφός του, και όπως ήταν αναμενόμενο σήμερα εκθειάζεται ως ο ιδανικότερος υφυπουργός που θα ασχοληθεί με το τραπεζικό μας σύστημα. Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς μας, τα γραπτά μένουν... Για του λόγου το αληθές μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο ΕΔΩ . Εμείς σας το παραθέτουμε αυτούσιο



Στέλιος Ζαββός: Ο Έλληνας κουμπάρος του Σόρος
Ο μεγαλοεπενδυτής Στέλιος Ζαββός, οι στενές σχέσεις του με τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα και η σύνδεση με τις κυβερνήσεις Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου

Ένα δαιδαλώδες σύστημα σχέσεων και διακλάδωσης των κυβερνήσεων των Αλ. Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου με τον Τζορτζ Σόρος και τον «Ελληνα κουμπάρο του», επίσης μεγαλοεπενδυτή, Στέλιο Ζαββό, έρχεται σταδιακά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τη διάρρηξη της κυβέρνησης συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ όλα αυτά ακούγονταν και δημοσιοποιούνταν κατά περιόδους, εντούτοις χαρακτηρίζονταν fake news (ψευδείς ειδήσεις) ή επιχειρείτο η αποσιώπησή τους. Kεντρικό πρόσωπο ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Στ. Ζαββός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Managers Ltd, εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών, ο οποίος θεωρείται εκ των σημαντικών παικτών στη διεθνή σκακιέρα του χρήματος και των επαφών με κορυφαίους πανεπιστημιακούς, όπως τον Νουριέλ Ρουμπινί, τον Τζον Στίγκλιτζ ή τον Τζον Πόλσον.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, ως πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Solidarity Now Foundation, μέσω της οποίας ο κ. Σόρος διοχέτευσε στην εγχώρια αγορά μόνον το 2016 πάνω από 500 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η γνωριμία των δύο χρονολογείται σε βάθος 20ετίας και μάλιστα ο Τζ. Σόρος ήταν εκείνος που πάντρεψε τον Στ. Ζαββό με τη Σοφία Δοξιάδη, τον Ιούνιο του 2004, στον Ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

Ο γάμος τους και η εκδήλωση που ακολούθησε σε ιστορικό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος χαρακτηρίστηκαν ως το γεγονός της δεκαετίας στα αστικά σαλόνια των Αθηνών. Εννέα χρόνια αργότερα, ο Ελληνας επενδυτής ανταποδίδει την κουμπαριά, παντρεύοντας για τρίτη φορά τον 83χρονο τότε Σόρος στη Νέα Υόρκη με τη φαρμακοποιό Ταμίκο Μπόλτον.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναλάβει μόλις την πρωθυπουργία, ο Σόρος έρχεται στην Αθήνα ως «ένας από τους 200 καλεσμένους της δεξίωσης που έδωσε ο επιχειρηματίας Στ. Ζαββός και η σύζυγός του, Σοφία Δοξιάδη, με αφορμή τα βαφτίσια της κόρης τους». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου, κατά το 48ωρο της παραμονής του πραγματοποιήθηκε δεξίωση προς τιμήν του, «που διοργανώθηκε από τον κ. Ζαββό στην Αθηναϊκή Λέσχη και στο ακροατήριο, που αποτελούνταν από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ο κ. Σόρος στη σύντομη τοποθέτησή του απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στη διεθνή κρίση και τις προοπτικές εξόδου από αυτή, αλλά ασχολήθηκε με περισσότερο γεωστρατηγικού περιεχομένου θέματα...».

Παράλληλα, είχε εκδηλώσει προθυμία για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή σε κερδοφόρες περιβαλλοντικές πολιτικές, που εκείνη την εποχή αποτελούσαν το προβεβλημένο σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου μετά το «λεφτά υπάρχουν». Από τα ίδια δημοσιεύματα -τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν- η κοινή γνώμη πληροφορείται ότι «ο κ. Σόρος είχε την ευκαιρία να αναλύσει επί τροχάδην τις απόψεις του επί του θέματος στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση ήταν τυχαία, όπως διευκρινίζεται. Οι απόψεις του κ. Σόρος επί του θέματος (σ.σ.: της “πράσινης ανάπτυξης”) είναι ευρύτατα διαδεδομένες».

Ο Τζ. Σόρος είχε και δεύτερη συνάντηση (σ.σ.: τουλάχιστον, δημοσιοποιηθείσα) με τον Γ. Παπανδρέου, μετά την ψήφιση του 1ου Μνημονίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 4 Απριλίου 2011, παρόντος του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειωτέον ότι εκείνη την περίοδο (2010- 2011) ο διεθνής Τύπος ανέφερε («Wall Street Journal», «New York Times» κ.λπ.) πως ο Σόρος κυριαρχούσε στην αγορά των CDs (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) με ποσοστό ελέγχου άνω του 90%.

«ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ»

Στην οικία του κ. Ζαββού έλαβε, όμως, χώρα ακόμα μία συνάντηση, τον Απρίλιο του 2011, αυτήν τη φορά με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως τον Οδ. Κυριακόπουλο, τον Δ. Δασκαλόπουλο και τον Β. Μυτιληναίο. Ο πανταχού παρών Σόρος, ο οποίος το ίδιο διάστημα πηγαινοερχόταν και στην Τουρκία, συζήτησε με τους Ελληνες την είσοδό του στην εγχώρια αγορά μέσω διαφόρων εταιρικών σχημάτων. Δεν έγινε γνωστό αν στη συγκεκριμένη συνάντηση παρίστατο και ο Γ. Παπανδρέου. Χρονικά πάντως, τα ραντεβού δεν απέχουν. Πιο γνωστό είναι, ή τουλάχιστον πιο δημοφιλές, ότι ο γηραιός μεγαλοεπενδυτής βρίσκεται σήμερα πίσω από σωρεία fund διαχείρισης ακινήτων στην Αθήνα και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2012, κατά την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ο Στέλιος Ζαββός παρέστη στη συνάντηση στο «Χίλτον» που είχε η κ. Μέρκελ με 12 επιχειρηματίες και στο κλειστό γεύμα που ακολούθησε. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, βρέθηκε το ζήτημα της ρευστότητας αλλά και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εξάλλου, ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, οι τραπεζί τες Γιώργος Ζανιάς, Νίκος Νανόπουλος, o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch στην Ελλάδα Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas, Joahim Kochlin, ο Στέλιος Ζαββός ως επικεφαλής της Zeus Capital και ο Δ. Φρουζής, εμπλεκόμενος σήμερα στην υπόθεση της Novartis. Τηρήθηκε πρωτόκολλο μυστικότητας όσον αφορά τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο και τα κριτήρια επιλογής ορισμένων προσκεκλημένων.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ

Την επόμενη περίοδο, διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., οι κ. Ζαββός και Σόρος συνέχισαν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας περαιτέρω ευαισθησία για το προσφυγικό δράμα του 2015-2016. Δημιούργησαν «κέντρα αλληλεγγύης» και τον οργανισμό Solidarity Now, διαθέτοντας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, παράλληλα με τις επενδύσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε πλήθος εταιρειών του ενεργειακού και χρηματοπιστωτικού κλάδου. Μάλιστα, οι φιλάνθρωποι κουμπάροι επέδειξαν απαράμιλλη ευαισθησία αμέσως μετά την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προτού ακόμη η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο εκδηλώσει οποιαδήποτε μέτρα διαχείρισης συνεπειών και απωλειών.

Ο κ. Ζαββός είχε δηλώσει σχετικώς: «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανυπολόγιστη καταστροφή που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, το Solidarity Now στέκεται με αλληλεγγύη στο πλευρό των πληγέντων και των οικογενειών τους, σε μια προσπάθεια να τους προσφέρουμε επείγουσα βοήθεια και να ανακουφίσουμε τον ανείπωτο πόνο τους». Επίσης, ότι «το Solidarity Now βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε συνεννόηση και συνεργασία με τους πληγέντες δήμους της Αττικής, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για να στηρίξουν τα θύματα των πυρκαγιών».

Το στρογγυλό τραπέζι της Νέας Υόρκης

Τον Μάρτιο του 2017 επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ, στις αρχές και στα τέλη του μήνα, δύο Ελληνες υπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Στο μεσοδιάστημα ο κ. Ζαββός προσκάλεσε για μία ακόμη φορά σε κλαμπ της Νέας Υόρκης δεσπόζουσες προσωπικότητες του επενδυτικού κύκλου για να συζητήσουν για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης. Στο εν λόγω γεύμα, πέραν των κ. Ζαββού και Σόρος, συμμετείχαν οι Μπάιρον Γουέιν, Βάις Τσέρμαν, Τζον Πόλσον, μέτοχος Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, Λούι Μπέικον, ιδιοκτήτης Moore Capital, Τζέφρι Ζακ , καθηγητής στο Columbia University, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, νομπελίστας καθηγητής και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και μετέπειτα του Γ. Βαρουφάκη, Nουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής, διεθνής αναλυτής, γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις στα χρόνια του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου, Γουέσλεϊ Κλαρκ, τ. αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζακ Φρένκελ, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, και Μάρτιν Ιντικ, επικεφαλής του Brookings Institution, το οποίο έχει επαφή και σχέσεις συνεργασίας με το Μέγαρο Μαξίμου. Σε σχετικά δημοσιεύματα για το «μενού», επισημαινόταν, μεταξύ άλλων:

«Ο Τζορτζ Σόρος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ ανέπτυξαν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης και τη σωτηρία της ίδιας της Ε.Ε.». Το ενδιαφέρον σημείο εκεί ήταν πως οι περισσότεροι από όσους πήραν τον λόγο τόνισαν ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην επίλυση του κρίσιμου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι «αυτά τα προβλήματα χρειάζονται θαρραλέες και εξωστρεφείς πολιτικές υπέρβασης από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που κάποτε κωλυσιεργούν ή ομφαλοσκοπούν...».

Συμπτωματικώς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης είχε λίγο νωρίτερα καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, χωρίς να λάβει απάντηση, για τις εταιρείες που επρόκειτο να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ. Ο κ. Κακλαμάνης διέθετε ενημέρωση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι τα funds του κουμπάρου του κ. Ζαββού και φίλου του Τζον Πόλσον ετοιμάζονταν να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά, έχοντας τεράστια εμπειρία στον κλάδο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Της εφημερίδας Παραπολιτικά 

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημ. Οικονόμου, Υφυπουργός Περ. & Ενέργειας : Ο Μητσοτάκης γνώριζε ότι ήμουν σύμβουλος της «Lamda» για το Ελληνικό



Την πρώτη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα του Ελληνικού και την εμπλοκή του στο project, πριν αναλάβει χρέη υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε ο Δημ. Οικονόμου.


«Να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda κ. Οικονόμου από την κυβέρνηση» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα ηθικής τάξης που αρνείται ο ίδιος, προέκυψε με την υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου.

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, αποκαλύφθηκε πως ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που έκανε η εταιρία με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού.

Ο Δημ. Οικονόμου μίλησε στον «Αθήνα 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη απαντώντας στο ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του προκατόχου του Σ. Φάμελλου ότι ήταν σύμβουλος για την επένδυση στο Ελληνικό της Lamda Development.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, εργαζόταν ως τώρα και είχε αναλάβει την εκπόνηση πολλών περιβαλλοντικών μελετών και πως ήταν απολύτως γνωστή η προηγούμενη ιδιότητα του.

Στο ερώτημα εάν κατά τη γνώμη του προκύπτει «ασυμβίβαστο ηθικής τάξης» το αρνήθηκε και ζήτησε να κριθεί για τη δουλειά του και να μη γίνεται «δίκη προθέσεων».

Τέλος, ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την προηγούμενη ιδιότητα του ως συμβούλου της Lamda, απαντώντας «μα είναι γνωστό όλοι το γνώριζαν».

Όσον αφορά το έργο του Ελληνικού, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά χωροταξικά ζητήματα και εντόπισε τα προβλήματα της Κ.Υ.Α, στα θέματα του υπουργείου Πολιτισμού.
Δήλωση του υφυπουργού:

Σε δήλωσή του μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του, ο κ. Οικονόμου τόνισε:

«Η συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο.

»Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού).

»Δεν ξέρω γιατί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τη θυμήθηκε μόλις »αποκαλύφθηκε» από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

»Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

»Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».

Ο νέος υφυπουργός εκφράζει την έκπληξή του για τα δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου σημειώνοντας πως «είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα.

»Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους».
Στην επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου θέτει το ρητορικό ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρίας Lamda, ο οποίος μετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρίας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού;» και σχολιάζει: «Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!».

Στη ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται η εκτίμηση πως «επιβεβαιώνονται οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Lamda Development με τη ΝΔ και οι εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρίας για το έργο του Ελληνικού, με στόχο την τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

»Επιβεβαιώνεται, όμως, και η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη σύμβαση για το Ελληνικό και να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda κ. Οικονόμου από την κυβέρνηση».

Πηγή www.tribune.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο υφυπουργός του Μητσοτάκη που ως πρύτανης έδωσε μνημεία του 19ου αιώνα σε offshore για… ξενοδοχείο!



Ο Βασίλης Διγαλάκης τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υφυπουργός Παιδείας. Μόλις πριν λίγο είχε εκλεγεί για πρώτη φορά ως βουλευτής Χανίων.

Για όσους δε θυμούνται, είναι ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκείνος που δρομολόγησε, με διαδικασίες που είχαν χαρακτηριστεί τουλάχιστον παράνομες, την παραχώρηση σε εταιρεία (Belvedere) που είχε καταγγελθεί για σχέσεις με offshore, μνημειακά κτίρια της πρώην 5ης Μεραρχίας, των πρώην Φυλακών και των Στρατώνων, του 19ου αιώνα στον Λόφο Καστελίου των Χανίων, προκειμένου να τα μετατρέψει σε… ξενοδοχείο! Μάλιστα κτίρια που είχαν στην ουσία δοθεί με χρηματοδοτική δωρεά από το δημόσιο στο Πολυτεχνείο όταν το εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεκινούσε τη λειτουργία του, καθώς είχε χρηματοδοτηθεί από το κράτος για να κάνει την αγορά.

Δείτε ενδεικτικά:

Η μετατροπή του μνημειακού κτιρίου σε ξενοδοχείο, ο διαγωνισμός και οι κρυφές ή φανερές «διαδρομές» των εταιρειών

Κόλαφος ο υπουργός Παιδείας για τη μετατροπή του μνημείου σε πολυτελές ξενοδοχείο από το Πολυτεχνείο Κρήτης (βίντεο)

Με επίθεση απαντά στις δηλώσεις Γαβρόγλου – Μπαλωμενάκη για το μνημιακό κτίριο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου

Απίστευτη επίθεση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου στους κοσμήτορες και σε όσους διαφωνούν με την εκμίσθωση των κτιρίων!

Η ιστορία είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το 2017, όταν ο κ. Διγαλάκης, σε πείσμα όλων των αντιδράσεων αλλά και των νομικών αντιρρήσεων, προχώρησε τις διαδικασίες, επιτιθέμενος με σφοδρότητα σε όσους τολμούσαν να εκφράσουν διαφορετική θέση. Ανάμεσα στους τελευταίους, που διαφωνούσαν και δέχτηκαν επιθέσεις, συχνά με ανοίκειο τρόπο, ήταν ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην βουλευτής Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης, αλλά ακόμα και οι κοσμήτορες του Πολυτεχνείου και μέλη της Συγκλήτου που είχαν καταγγείλει τις ενέργειες του τότε πρύτανη. Μάλιστα ο ίδιος, έχοντας τέτοια υψηλή ακαδημαϊκή ιδιότητα είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ουρά των απελπισμένων συμφερόντων» τους Κοσμήτορες του Ιδρύματος!

Ο σημερινός υφυπουργός δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του και έδινε ακόμα και συνεντεύξεις με αστυνομική παρουσία προκειμένου να απαντήσει σε όσους διαφωνούσαν!

Φρένο στα επενδυτικά σχέδια μετατροπής των μνημείων που είναι στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης (και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ στην οποία είχαν παραχωρηθεί) έβαλαν τον Δεκέμβριο του 2017 με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστελίου των Χανίων. Το κτίριο χαρακτηρίζεται ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας Δημόσιων Κτιρίων – Διοικητηρίων.

Τα δύο γνωμοδοτικά όργανα συνεδρίασαν στις 21 Δεκεμβρίου 2017 και μεταξύ άλλων εξέτασαν και το θέμα των κτιρίων της πρώην Μεραρχίας Κρητών το οποίο βρίσκεται στο οικοδομικό συγκρότημα του Λόφου Καστελίου (μαζί με τις πρώην φυλακές και τους πρώην στρατώνες). Τα συγκεκριμένα κτίρια είχαν πωληθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό την παραχώρησή τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη στέγαση των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων.

Τότε πλέον είχε αλλάξει και η πρυτανεία, καθώς είχε λήξει η θητεία του Βασίλη Διγαλάκη προώθησε τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση των τριών κτιρίων σε ιδιωτική ξενοδοχειακή εταιρεία με την επωνυμία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στα Χανιά -και όχι μόνο- καθώς πρόκειται για ιστορικά κτίρια, κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του ΚΑΣ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, τα δύο όργανα τάχθηκαν ομόφωνα «υπέρ του χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστελίου Χανίων, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων – Διοικητηρίων.

Η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της».

Το ιστορικό

Η όλη ιστορία με την παράνομη αλλά και απίστευτη εκμίσθωση του μνημείου , με σκοπό την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, περιγραφόταν με ελάχιστες αράδες σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2017 ο τότε βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης προς τον τότε Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η η σύμβαση δημοσίου χαρακτήρα για τη μετατροπή του μνημείου στον λόφο Καστέλι Χανίων με τη συμμετοχή της εταιρίας «BELVEDERE» στον διαγωνισμό και την κατακύρωση σ’ αυτήν του έργου δεν είναι σύννομη και έγκυρη καθώς επρεπε πριν επιτραπεί στην πλειοδότρια να συμμετάσχει στον διαγωνισμό να της είχε ζητηθεί, ως όρος συμμετοχής, η ονομαστικοποίηση των μετοχών της (κάτι που δεν έγινε).
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Παράνομη Σύμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης κατέστη κύριος εξαιρετικού ακινήτου που δεσπόζει στο παλιό λιμάνι των Χανίων, έχει μνημειακό χαρακτήρα και είναι κτισμένο στο χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Κυδωνίας, με μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το ποσόν της απόκτησης είχε καταβάλει ως δωρεά με την προαναφερόμενη έννοια του 109Σ. το ελληνικό δημόσιο, προς εξυπηρέτηση των κοινωφελούς χαρακτήρα σκοπών του ιδρύματος.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης εκμίσθωσε πρόσφατα στην εταιρία «BELVEDERE Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», μετά από την προκήρυξη ανοικτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με κλειστές προσφορές, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα στον λόφο Καστέλι της πόλης των Χανίων μαζί και τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Η πλειοδότρια εταιρία ιδρύθηκε και εδρεύει στα Χανιά και έχει ως μοναδικό εταίρο μια άλλην εταιρία την «Cydon Group Limited». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διαδικτύου, η Cydon (Κύδων) Group Limited είναι μια κυπριακή εταιρία, από τις γνωστές εκείνες που διαθέτουν, απλώς, μια διεύθυνση σε κάποια κυπριακή πόλη και έναν «διαχειριστή», ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες «αγνώστων λοιπών στοιχείων» εταιρίες.

Ήδη από το 2005 κάθε εταιρία που θέλει να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό με αντικείμενο άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ υποχρεώνεται να έχει ονομαστικοποιήσει τις μετοχές της «έως φυσικού προσώπου». Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Πολυτεχνείο κατατασσόταν στους δημόσιους διαγωνισμούς (άρθρο 2 περιπτώσεις 1 και 2 Ν. 3310/2005) καθόσον αφορούσε περιουσιακό στοιχείο δημοσίου και δη ΝΠΔΔ (άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος). Έπρεπε συνεπώς πριν επιτραπεί στην πλειοδότρια να συμμετάσχει, να της είχε ζητηθεί, ως όρος συμμετοχής, η ονομαστικοποίηση των μετοχών της. Από τη μικτή σύμβαση που υπογράφτηκε (μίσθωσης και έργου), που έχει δημοσιευτεί, δεν προκύπτει να έχει γίνει αυτή η διαδικασία.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι σύννομη και έγκυρη η σύμβαση δημοσίου χαρακτήρα για τη μετατροπή του μνημείου στον λόφο Καστέλι Χανίων με τη συμμετοχή της εταιρίας «BELVEDERE» στον διαγωνισμό και την κατακύρωση σ’ αυτήν του έργου;

2. Εάν όχι, εμπίπτει στα όρια της εποπτείας η παρέμβαση του Υπουργείου για την ανατροπή της και τι προτίθεται να πράξει επ’ αυτού;«

Η «αξιοποίηση» που παραβίαζε το νόμο

Για την υπόθεση άκρως διαφωτιστικό είναι ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, τον Αύγουστο του 2017:

Με κάθε τρόπο προσπαθεί να επιβάλει την εκποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης ο απερχόμενος πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης, βοηθούμενος από ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η επιμονή του πρύτανη στην «ξενοδοχοποίηση» των τριών ιστορικών κτιρίων -της πρώην 5ης Μεραρχίας, των πρώην Φυλακών και των Στρατώνων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά- προσκρούει σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις αλλά και στις επιταγές του Συντάγματος.


Τον Μάιο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός που διενήργησε με συνοπτικές διαδικασίες η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου, εκμισθώνοντας τα κτίρια για 25 χρόνια στη νεοσύστατη BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Η συγκεκριμένη εταιρεία διοικείται από άλλη, offshore, εταιρεία στην Κύπρο.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Belvedere είναι μόλις 150.000 ευρώ, ποσό μικρότερο ακόμα και από την προκαταβολή των 161.280 ευρώ που συμφώνησε να καταβάλει στο Πολυτεχνείομε την έναρξη των εργασιών στα τρία κτίρια.

Με την πρόταση εκποίησης επιχειρείται ταυτόχρονα το «σπάσιμο» της κατάληψης «Rosa Nera» που λειτουργεί επί 13 χρόνια στο κτίριο της Μεραρχίας, με τον κ. Διγαλάκη να ζητά ήδη ευθέως την επέμβαση των Αρχών για την εκκένωση του κτιρίου.

Από έρευνα της «Εφ.Συν.» στα αρχεία του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, από το οποίο αγόρασε το υπουργείο Παιδείας τα επίμαχα κτίρια, αποκαλύπτεται πέραν πάσης αμφιβολίας ο σκοπός της διάθεσης σημαντικών δημόσιων πόρων, που δεν είναι άλλος από την εκπαιδευτική–ακαδημαϊκή τους αξιοποίηση την εποχή που το Πολυτεχνείο έκανε τα πρώτα του βήματα.

Για την αγορά τους δαπανήθηκαν 103 εκατομμύρια δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς το υπουργείο Παιδείας θέλησε να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική μονάδα και όχι φυσικά να «προικίσει» το Πολυτεχνείο με τουριστικά έσοδα.

Η σχέση του Πολυτεχνείου Κρήτης με τα επίμαχα κτίρια ξεκινά από το 1979, όταν νοικιάζει από το ΤΕΘΑ το κτίριο των πρώην Φυλακών, όπου στεγάστηκαν και τα πρώτα τμήματα του Ιδρύματος. Στο μισθωτήριο εκείνο (με ημερομηνία 2 Αυγούστου 1979) γίνεται σαφής ορισμός της χρήσης του κτιρίου για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ υπάρχει απαγόρευση αλλαγής της συγκεκριμένης χρήσης.

Η γνωμάτευση του ΓΕΣ



Το ΓΕΣ το 1985 γνωματεύει υπέρ της πώλησης και των γειτονικών κτιρίων της Μεραρχίας και των Στρατώνων, αναγνωρίζοντας μάλιστα την άμεση ανάγκη εκκένωσης ενός από τους ορόφους του δεύτερου κτιρίου προκειμένου να μεταφερθούν τα γραφεία της διοίκησης του Πολυτεχνείου

Αργότερα, το 1985, μετά τις συνεχείς πιέσεις της κοινωνίας των Χανίων για μόνιμη στέγαση του Ιδρύματος, το ΓΕΣ γνωματεύει υπέρ της πώλησης και των γειτονικών κτιρίων της Μεραρχίας και των Στρατώνων, αναγνωρίζοντας μάλιστα την άμεση ανάγκη εκκένωσης ενός από τους ορόφους του δεύτερου κτιρίου προκειμένου να μεταφερθούν τα γραφεία της διοίκησης του Πολυτεχνείου.

Η δημόσια δαπάνη για την αγορά των κτιρίων αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για τη μετέπειτα αξιοποίησή τους σε αλλότριες δράσεις.

Ακόμα και ο ίδιος ο νόμος Διαμαντοπούλου (4009/2011), με τον οποίο συστάθηκαν σε όλα τα πανεπιστήμια οι περίφημες «εταιρείες αξιοποίησης» ως ΝΠΙΔ, κρατούσε τουλάχιστον τα προσχήματα επί του συγκεκριμένου θέματος.

Οπως ορίζεται στο άρθρο 58: «Δεν νοούνται ως “περιουσία” που υπόκειται στην αξιοποίηση και διαχείριση του ΝΠΙΔ τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες του ιδρύματος και αποκτήθηκαν με πόρους προερχόμενους είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Στην περίπτωση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης ισχύουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Και αποκτήθηκαν με πόρους του προϋπολογισμού, και χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς. Παρ’ όλα αυτά μετατρέπονται σήμερα σε περιουσία που υπόκειται σε «αξιοποίηση».

Για την «παράκαμψη» του νόμου φαίνεται να ακολουθήθηκε μια μεθοδική στρατηγική από τον πρύτανη από το 2013 που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Από τον επόμενο χρόνο απομακρύνθηκαν από τα κτίρια οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) ώστε να μείνουν ελεύθερα προς… «αξιοποίηση», ακυρώνοντας και τον σχεδιασμό που είχε υπάρξει από το 2012 για τη μεταφορά σε αυτά της Σχολής Καλών Τεχνών.



Την ίδια στιγμή «βάθαινε» η σχέση του Ιδρύματος με μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση στα Χανιά (Ξενοδοχείο Ambassador’s), η οποία εμφανίζεται ως μέγας χορηγός σε πρόσφατα συνέδρια του Πολυτεχνείου.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει πως η Ambassador’s συνδέεται μέσω κυπριακών offshore με την Belvedere ΕΠΕ, στην οποία τελικά εκμισθώθηκαν τα τρία ιστορικά κτίρια.

Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών χρήσεων από τα τρία κτίρια συνεπάγεται και την αλλοίωση του σκοπού της δημόσιας δαπάνης, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής Χανίων και δικηγόρος Αντώνης Μπαλωμενάκης, τονίζοντας μάλιστα πως η επιχειρούμενη αλλαγή χρήσης προσκρούει ακόμα και στις διατάξεις του Συντάγματος.




«Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι κατ’ ουσίαν ο χώρος αποκτήθηκε με δωρεά του ελληνικού Δημοσίου προς το νεοσύστατο τότε Πολυτεχνείο. Και μάλιστα δωρεά με κοινωφελή σκοπό: την προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου στο οποίο είναι ταγμένο το Ιδρυμα. Εκφράζω ζωηρή αμφιβολία σχετικά με τη νομική δυνατότητα μεταβολής του σκοπού για τον οποίο παραχωρήθηκε ο χώρος της Μεραρχίας και μετατροπής του σε εμπορική επιχείρηση καθώς την απαγορεύει ρητά το άρθρο 109 του Συντάγματος» αναφέρει ο ίδιος.

Η αλλαγή της χρήσης των τριών κτιρίων προσκρούει και στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης των Χανίων, που επίσης, από το 1988, προβλέπει «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης» για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια της Πολεοδομίας Χανίων Αλέκα Λακιωτάκη, με μεταγενέστερο νόμο (4178 του 2013) δόθηκε περιθώριο πέντε ετών για την αναθεώρηση των παλαιών ΓΠΣ και κατόπιν οι προβλέψεις τους θα καθίστανται απολύτως δεσμευτικές.

Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που η διοίκηση του Πολυτεχνείου προσπαθεί να επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς μετά το 2018, εφόσον δεν υπάρξει αναθεώρηση του ΓΠΣ, θα απαγορεύεται ρητά και από την Πολεοδομία η μετατροπή των εκπαιδευτικών χρήσεων της εν λόγω περιοχής.

Νομικές ενέργειες



Στο μισθωτήριο (με ημερομηνία 2 Αυγούστου 1979) γίνεται σαφής ορισμός της χρήσης του κτιρίου για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ υπάρχει απαγόρευση αλλαγής της συγκεκριμένης χρήσης

Το θέμα ενδέχεται να προκαλέσει και νομικές ενέργειες εναντίον της διοίκησης του Πολυτεχνείου. Στα Χανιά συστάθηκε ήδη Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι, η οποία πρότεινε και εναλλακτικές χρήσεις για τα κτίρια, όπως τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης αλλά και τη λειτουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Σκαμνάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας και επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ, «πρωτίστως πρέπει να εγκατασταθούν εκπαιδευτικές χρήσεις του Πολυτεχνείου. Εναλλακτικά, μπορούν να υπάρξουν και συμπράξεις για την ήπια εκμετάλλευση των χώρων αυτών, που θα αποφέρουν αντίστοιχα έσοδα στο Πολυτεχνείο χωρίς να μετατραπεί σε ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα ένας από τους πιο ιστορικούς χώρους των Χανίων και όλης της Κρήτης».



Την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς του πρύτανη εκφράζει και ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Χανίων Μιχάλης Ανδριανάκης, ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν εξ αντικειμένου τη μακρά ιστορία των τριών κτιρίων.

«Είναι γνωστό το πώς απέκτησε το Πολυτεχνείο τα κτίρια αυτά. Τόσο για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και τη σύνδεση του Πολυτεχνείου με την πόλη των Χανίων όσο και για την προστασία τους λόγω της ιστορικής τους αξίας. Απορώ πώς θα επιτραπεί μια τόσο μεγάλη αλλαγή σε κτίρια πρώτου βαθμού προστασίας», αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».



Θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις και στα όργανα του Πολυτεχνείου. Στην τελευταία γενική συνέλευση της Εταιρείας Αξιοποίησης (την Παρασκευή 4/8) τρεις από τους κοσμήτορες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Την ίδια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου, ενώ απών επέλεξε να είναι ο πρώην πρύτανης Ιωάννης Φίλης, έχοντας εκφράσει ήδη ανοιχτά τη διαφωνία του με τις επιλογές της παρούσας διοίκησης.

Η γενική συνέλευση έληξε με ψηφοφορία για το θέμα, στην οποία ψήφισαν μόλις 9 από τα 17 μέλη. Υπέρ των χειρισμών του πρύτανη τάχθηκαν 7 μέλη ενώ δύο ψήφισαν λευκό.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξεδόθη από την Πρυτανεία αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πως η μεγάλη πλειοψηφία εμμένει στην αξιοποίηση των 3 κτιρίων του Καστελίου».

Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, ο πρύτανης «οπλισμένος» με τις 7 από τις 17 ψήφους των μελών της γενικής συνέλευσης προχώρησε και σε… μαθήματα δημοκρατίας αναφέροντας πως «στα συλλογικά όργανα, όπως και στις δημοκρατίες, είναι θεμιτό να υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Ομως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την πλειοψηφία πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους».

«Είναι η αντίληψη που έχει για τις συλλογικές διαδικασίες η σημερινή διοίκηση του Πολυτεχνείου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Μανώλης Μανούτσογλου (ένας εκ των τεσσάρων μελών που αποχώρησαν καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία).

Οι νόμιμες αποφάσεις στη δημοκρατία γίνονται δεκτές. Τις παράνομες όμως, οι πλατιές ετυμηγορίες τις αψηφούν, ώστε να περιορίσουν το κακό που αυτές μπορεί να προκαλέσουν. Η μεγάλη και πραγματική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας θα αντιστρέψει τις αποφάσεις αυτές», επισημαίνει ο κ. Μανούτσογλου.

Πολιτική κόντρα

Το θέμα του Πολυτεχνείου Κρήτης αποκτά και εξόχως πολιτική διάσταση, ειδικά μετά τη συστράτευση όλης της Ν.Δ. πίσω από τον πρύτανη, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν έτοιμο να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Για το θέμα έκανε δύο φορές δημόσια παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με άρθρο του στην «Καθημερινή») δείχνοντας είτε να μη γνωρίζει είτε (ακόμα χειρότερα) να παραβλέπει τις νομικές και συνταγματικές αποκλίσεις που περιγράφονται πιο πάνω.

Τη γαλάζια «πανστρατιά» για το θέμα συμπληρώνουν, σε διάστημα δύο μηνών, δύο ερωτήσεις στη Βουλή, μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Θ. Φορτσάκη στα Χανιά, κοινή ανακοίνωση υπέρ της «ξενοδοχοποίησης» από τις τέσσερις ΝΟΔΕ της Κρήτης και αντίστοιχου περιεχομένου παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ Χανίων.

Από την άλλη πλευρά, θέση εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά παίρνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Μπαλωμενάκης:

«Θεωρώ αδιανόητο το ότι λήφθηκε μια τόσο σημαντική απόφαση για τη φυσιογνωμία της ιστορικής πόλης μας χωρίς δημόσιο διάλογο. Και, δυστυχώς, όχι από έναν ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά από τη διεύθυνση ενός Ιδρύματος που φιλοδοξεί να εντάσσεται οργανικά στη ζωή αυτής της πόλης. Η απερχόμενη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε σημαντική ευθύνη. Τα ιδιωτικά του θέματα μπορεί κάποιος να τα ρυθμίζει όπως θέλει, μέσα στα πλαίσια του νόμου. Τη δημόσια περιουσία, ασφαλώς όχι!» λέει ο ίδιος.

Η θητεία του πρύτανη τυπικά λήγει στις 31 Αυγούστου, ωστόσο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας δόθηκε παράταση της θητείας του έως τις 30 Νοεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «αγώνας δρόμου» από τον κ. Διγαλάκη με σκοπό να προλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο εκποίησης και να εξαργυρώσει πολιτικά τόσο την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο των πανεπιστημίων όσο και το ενδεχόμενο σπάσιμο της κατάληψης «Rosa Nera».

Ολα αυτά, αν δεν τον προλάβουν οι νομικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις που έχει εγείρει η ακολουθούμενη τακτική του.

Πηγή www.candiadoc.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα



Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα.

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να καταργήσει την ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι. Σήμερα η κ. Κεραμέως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. Από την πλευρά της η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου εκτιμά ότι η «η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα» και πως "το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές". Για πρωτόγνωρη απόφαση με έωλο σκεπτικό κάνει λόγο στο thebest.gr η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Αλέξης Τσίπρας: H NΔ τιμωρεί την Αχαΐα γιατί δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο πρώην Πρωυπουργός και Πρόεδορς του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του νωρίτερα στο facebook αναφέρει ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. "Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία.

Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου για την κατάργηση ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού". Σε άλλο σημείο τονίζουν: "Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!".

Aναλυτικά η δήλωση:

"Η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του νόμου ίδρυσης της Νομικής σχολής Πατρών επαναλαμβάνει τα παροξυσμικά επιχειρήματα που ακούγονταν πριν την ψήφισή του από την ΝΔ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός. Το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών.Ταυτόχρονα, αγνοεί το γεγονός ότι στις μέρες μας η νομική επιστήμη δεν συνδέεται αποκλειστικά, όπως πιο παλιά, με την δικηγορία αλλά με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική και επιστημονική ανταποδοτικότητα που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Η επαφή του νομικού σώματος με την επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι ολιστική και καθολική στην χώρα μας. Η διάχυση των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης, επιλύει ανισότητες, αποκαθιστά αδικίες και συμπεριφέρεται με κατανόηση στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα κάθε περιοχής.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!

Η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού. Γι αυτό δεν έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά και προγραμματικά θα υπερασπισθεί την πραγματική κανονικότητα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τον ορθολογισμό".

Σία Αναγνωστοπούλου

Κώστας Β. Μάρκου
Βουλευτές Αχαΐας

Από Γιάννη Μοίρα και Μέσα Κονωνικής Δικτύωσης

ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Επικεντρώνοντας σε Βορίδη-Γεωργιάδη, μας είχαν ξεφύγει τα υπόλοιπα πολιτικά αστέρια τα οποία εισήγαγε ο Σαμαράς στον γαλαξία στελεχών της ΝΔ.

Νίκη Κεραμέως λοιπόν...

Πριν συμπληρώσει μία βδομάδα ως Υπουργός Παιδείας, τι προθέσεις έχει ήδη εκδηλώσει τις οποίες σχεδιάζει να κάνει άμεσα πράξη;

- Να καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Δεν μιλάει για εφαρμογή και τήρηση του νόμου και της νομιμότητας και αντιμετώπιση της παρανομίας εντός του υφιστάμενου πλαισίου του Πανεπιστημιακού Ασύλου, αλλά για κατάργησή του. Αν μιλάμε για το πρώτο και όχι για το δεύτερο, ας το διευκρινίσει, διότι προς το παρόν μιλάει καθαρά για το δεύτερο.

- Να καταργήσει τη Νομική Πατρών και την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Δικαιολογία για το πρώτο; Το πλεόνασμα δικηγόρων στην αγορά εργασίας. Όμως σπουδές στην Νομική, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι γίνεσαι δικηγόρος στα δικαστήρια. Η νομική γνώση είναι απαραίτητη σε πολλές άλλες επιστήμες και πολλά άλλα επαγγέλματα. Όσο για το δεύτερο, πρόκειται για την πεποίθηση του δόγματος για τον "ψυκτικό στο Περιστέρι" που πρέπει, σύμφωνα με το πολιτικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει η Κεραμέως, να εφαρμόζεται και σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με φοιτητές και επιστήμονες δύο -κατ' ελάχιστον- διαφορετικών ταχυτήτων.

- Να ταξικοποιήσει κάθετα και σε βάθος τα δημόσια σχολεία μέσω της λεγόμενης αυτοτέλειας, συμπεριλαμβανόμενης και της οικονομικής. Αν συνδέσει αυτή η κυβέρνηση -όπως έχει πει προεκλογικά- τα κόστη λειτουργίας του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς με το Δήμο (ήδη γίνεται με τις σχολικές επιτροπές) και τον Δήμο με την είσπραξη φόρων ακινήτων όπως ο ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε να προκαλείται ένα τεράστιο χάσμα απόστασης ανάμεσα στο πλούσιο δημόσιο σχολείο της πλούσιας Εκάλης και στο φτωχό δημόσιο σχολείο του φτωχού Περάματος. Αυτό θα το δει κανείς να ισχύει για δεκαετίες και να εφαρμόζεται για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Να αποδομήσει την ξεχωριστή αξία και την ξεχωριστή οντότητα του Προτύπου Δημόσιου Σχολείου με το κόλπο της δήθεν διάχυσης του θεσμού ανά νομό και περιφέρεια. Τα Πρότυπα Δημόσια ήταν ένα θέμα στο οποίο είχε δουλέψει εντατικά σε επίπεδο πολιτικής προπαγάνδας η Κεραμέως εδώ και αρκετό διάστημα. Διαστρεβλώνοντας κατάφωρα και συστηματικά το περιεχόμενο του τελευταίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, αξιοποιώντας την προθυμία κύκλων μέσα από συλλόγους γονέων και αποφοίτων να ενταχθούν ενεργά στο γαλάζιο προεκλογικό παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη τη δυσανεξία του Γαβρόγλου στον απευθείας διάλογο και την απευθείας διαβούλευση, η Κεραμέως εμφανίστηκε ως προστάτιδα αγία των Προτύπων Δημοσίων και μύησε στον ρόλο αυτόν και τον Μητσοτάκη. Το κακό σενάριο; Έχουν υιοθετήσει το επικίνδυνο δόγμα περί των "προικισμένων", "ξεχωριστών", "αρίστων" παιδιών των Προτύπων Δημοσίων. Το ακόμη χειρότερο σενάριο; Δεδομένου ότι τα Πρότυπα Δημόσια αποτελούν την πειστική και αποτελεσματική απάντηση του δημοσίου συστήματος εκπαίδευσης απέναντι στο ιδιωτικό, αποστερώντας εν δυνάμει "πελατάκια" από τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, μένει να δούμε αν η Κεραμέως πάρει ένα θεσμό ο οποίος επιβάλλεται να ενισχυθεί και να διαδοθεί αλλά λελογισμένα και σχεδιασμένα και τον κάνει κάτι σαν πασατέμπο για το σινεμά και για την κερκίδα, απαξιώνοντας τον.

- Να επαναφέρει τον κατηχητικό χαρακτήρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών, μαζί με τις γνωστές σε όλους εμάς τους παλιότερους εξομολογήσεις στα σχολεία. Το κάλεσμα της υπουργού όχι μόνο στους Ιεράρχες, αλλά και στους ..."ιεροδιδασκάλους" (!) να έρθουν κοντά στο υπουργείο και στα σχολεία, αποτελεί ένα μακροβούτι στο βαθύτερο και πιο σκοτεινό συντηρητικό παρελθόν και σίγουρα μία πρώτη εξαργύρωση του γραμματίου της ανοιχτής και κραυγαλέας πολιτικής στήριξης που έχουν προσφέρει στη ΝΔ οργανωμένα συστήματα της ακραία συντηρητικής πλευράς του ορθόδοξου ελληνικού κλήρου.

Μένει να δούμε τι θαυμαστά και θαυμάσια μας επιφυλάσσει για τις επόμενες ημέρες η Κεραμέως σε δύο ευαίσθητους τομείς: στην Προσχολική Εκπαίδευση, όπου κάλεσε ως πρώτο της συνομιλητή τον ... Πατούλη και στην Ειδική Αγωγή όπου καρτέλ ιδιωτών και πολιτικών ημέτερων έχουν ήδη στρώσει τραπέζι γι' αυτό το φιλέτο κερδοφορίας σε βάρος της ελληνικής οικογένειας.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....