Διυλιστήριο: 09/04/14
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα εδώ πληρώνονται!....

    Άκου, λεβεντόπουλε:
Το ''πράμα'' που χειροκροτάς, χθες, στην φιέστα των ζόμπι, ενώπιον κομματικού (ψυχιατρικού) ακροατηρίου,
..αλλά και ενώπιον όλης της Ελλάδας, ισχυρίστηκε πως μέχρι το 2004 όλα πήγαιναν καλά! Μετά, λέει, στράβωσαν όλα!

Είσαι σίγουρος ακόμη, ότι δεν είσαι ΠαΣοΚ;
Κι αν δεν είσαι, τί χειροκροτάς; Να τον καλοπιάσεις, μη σε γκρεμίσει απ' την εξουσία; Φτού σου! Να μη σε βασκάνουμε!

Κατά τ' άλλα, το θέμα της διάλυσης ή μη της εγκληματικής πολιτικής οργάνωσης του Μεγάλου Τυχοδιώκτη, του Κιτρινιάρη εκσυγχρονιστή, του Μεγάλου Ηλίθιου και της Αυτού Χυδαιότητας,
..λειτούργησε τέλεια ως αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από το καραγκιοζοθέατρο του Παρισιού.

Μπορείς να μας πεις παλικαρόπουλε πού καταλήξατε με την ''διαπραγμάτευση'';
Τί θα γίνει με τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης;
Τί θα γίνει με τους πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας; Με τα κόκκινα δάνεια;
Με τις δόσεις για τα χρέη προς την εφορία;
Με τις απολύσεις;
Με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ; (ακούστηκε ότι ούτε αυτό σου επιτρέπουν τ' αφεντικά σου)
Καλά, με το χρέος άσε, ξέρουμε όλοι τί θα γίνει:
Θα μας το επιμηκύνουν διπλασιάζοντάς το με τα ''επιμηκυμένα'' λόγω επιμήκυνσης χρόνου επιτόκια! Απλά πράγματα!

Έχεις και έχετε ξεσαλώσει!
Νομίζεις και νομίζετε πως, επειδή έχετε την στήριξη των υπόλοιπων απατεώνων της Ευρωπαϊκής (μη χ@σω) Ένωσης, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε!
Πιστεύεις και πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την νόμιμη τιμωρία!
Πως μπορείτε να προβαίνετε επ' άπειρον σε καταστρατήγηση του Συντάγματος και του πολιτεύματος!

Όταν θάρθει η ώρα η καλή, η Ευρωπαϊκή (μη ξαναχ@σω) Ένωση θα κάνει ό,τι κάνετε και σεις όταν σας ζητάμε εξηγήσεις:
Θα σφυρίζει αδιάφορα,
..και θα ασχολείται με του κόσμου τις άλλες μ@λακίες, εκτός απ' αυτό που θας σας καίει!

Θα δείς, και θα δείτε:
Όλα εδώ πληρώνονται!
Και με ''επιμηκυμένο'' απ' τον λαό ''επιτόκιο''!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Για τριτοκοσμικές συνθήκες στα Πανεπιστήμια μιλάνε έξι πρυτάνεις.

Εικόνα διάλυσης με τριτοκοσμικές συνθήκες στα ελληνικά πανεπιστήμια, καταγγέλλουν έξι πρυτάνεις οι οποίοι καλούνται να βρουν λύσεις σε ασφυκτικά προβλήματα λίγο πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Oι νεοεκλεγείς πρυτάνεις σε Καποδιστριακό, Μετσόβιο, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας μίλησαν στην εφημερίδα «Εθνος» για την εικόνα που αντίκρισαν αναλαμβάνοντας τα νέα τους καθήκοντα.

Θεόδωρος Φορτσάκης: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι άφραγκο

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για «κόκκινο» στα ταμεία του ιδρύματος και κλοπές σε εξοπλισμό που σε αξία ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Παραλάβαμε ένα πανεπιστήμιο που δεν μπορεί να επιτελέσει ούτε τα ελάχιστα. Δεν έχει φύλαξη, δεν έχει διοικητικούς υπαλλήλους, είναι άφραγκο και σε διαρκή αναστάτωση». Μάλιστα, για τα προβλήματα φύλαξης επισημαίνει πως «έχουν οδηγήσει σε πολλά περιστατικά πολλών κλοπών τους τελευταίους μήνες». «Τους τελευταίους μήνες λόγω ελλείψεων στο προσωπικό φύλαξης σημειώθηκαν κλοπές ύψους 500.000 ευρώ, σε γραφεία καθηγητών, κυλικεία, ακόμη και αυτοκίνητα» καταγγέλλει στην εφημερίδα. Οσο για την καθαριότητα, ο κ. Φορτσάκης τονίζει ότι με τη μείωση των κονδυλίων από τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010, στα 11 εκατ. Σήμερα «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τις ανελαστικές δαπάνες, όπως λογαριασμούς των ΔΕΚΟ».

Ιωάννης Γκόλιας: Παρέλαβα κατάληψη. Ακόμα προσπαθώ να μπω στο γραφείο μου.

Ο Ιωάννης Γκόλιας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτχνείου καταγγέλλει στο «Εθνος» πως αν και έχει αναλάβει καθήκοντα πρύτανη, ακόμη δεν έχει καταφέρει να μπει στο γραφείο του, καθώς το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη.
«Παρέλαβα ένα κατειλημμένο κτίριο διοίκησης. Πριν από λίγες ημέρες προσπάθησα να μπω στο γραφείο μου. Οι καταληψίες δεν μου το επέτρεψαν. Ακόμη δεν έχω μπει» τονίζει ο κ. Γκόλιας. Ο νέος πρύτανης όταν με το καλό καταφέρει να μπει στο γραφείο του θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού ο οποίος αφενός δεν μπορεί να εκτελεστεί όσο συνεχίζεται η κατάληψη κι αφετέρου «δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες του ιδρύματος», αλλά και την «αφαίμαξη που υπέστη το ΕΜΠ από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Αθανάσιος Καραμπίνης: Το Δημοκρίτειο είναι στα χειρότερά του

Ο Αθανάσιος Καραμπίνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καταγγέλλει πως το ίδρυμα είναι στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Αυτό που είδα την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είναι ότι το Δημοκρίτειο είναι στη χειρότερη κατάστασή του από την ίδρυσή του». Και εκείνος καταγγέλλει με τη σειρά του τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων, λέγοντας μεταξύ άλλων: Εχουμε 240 διοικητικούς και μας λείπουν 180». Μάλιστα, ο κ. Καραμπίνης τονίζει κι ένα άλλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει εν όψει του βαρύ χειμώνα της Κομοτηνής, αυτό της θέρμανσης. «Την περσινή χρονιά είχε μπει πλαφόν στις ώρες που θα άναβαν οι καυστήρες, Δεν ήταν λίγες οι φορές που αναβλήθηκαν μαθήματα και εξετάσεις, καθώς τα αμφιθέατρα ήταν παγωμένα»α αναφέρει.

Αχιλλέας Ζαπράνης: Οι φοιτητές δεν χωρούν στα αμφιθέατρα

Ο Αχιλλέας Ζαπράνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι οι παραδόσεις γίνονται στο πόδι, καθώς το ίδρυμα ασφυκτιά εδώ και χρόνια μέσα στις μικρές κτιριακές υποδομές.
Οπως καταγγέλλει, οι περίπου 5.800 φοιτητές δεν χωρούν καλά-καλά στις αίθουσες διδασκαλίας. «Ενα τμήμα θα σπάσει στα δύο, και το ίδιο μάθημα θα επαναλαμβάνεται δις, στους φοιτητές του α' τμήματος και στη συνέχεια σε αυτούς του β'» εξηγεί ο πρύτανης. Οσο για «το υφιστάμενο επίπεδο χρηματοδότησης» ο κ. Ζαπράνης τονίζει ότι «για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Γεώργιος Καψάλης: Φέρνουμε από το σπίτι μας καλοριφέρ

Ο Γεώργος Καψάλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει την «παγωνιά» μέσα στους χώρους ιδρύματος κατά τον περσινό χειμώνα και αναφέρει ότι οι φοιτητές φορούσαν παλτό και γάντια κατά τις παραδόσεις των μαθημάτων, ενώ διδακτικό και διοικητικό προσωπικό έφερναν, όπως ισχυρίζεται, από το σπίτι τους θερμαντικά σώματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τα τεράστια αμφιθέατρα να μην ζεσταίνονται, αλλά και το ίδρυμα να πληρώσει διπλάσιο ποσό στη ΔΕΗ.
Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ερευνητικά προγράμματα και η φοιτητική μέριμνα, ώστε «κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικής ανέχειας,. Τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες».

Γεώργιος Πετράκος: Τρώμε τις σάρκες μας

Ο Γεώργιος Πετράκος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλει πως το πρώτο πράγμα που έμαθε όταν ανέλαβε καθήκοντα είναι ότι η μία και μόνο γραμματέας που έχει απομείνει στην πρυτανεία συνταξιοδοτείται.
«Τίθεται ζήτημα ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Υπήρξε μεγάλο κύμα φυγής προσωπικού προς τη συνταξιοδότηση και ήρθε και η διαθεσιμότητα παρόλο που αποδείξαμε με στοιχεία ότι όχι μόνο δεν περίσσευε προσωπικό αλλά είχαμε και έλλειμμα 56 ατόμων» αναφέρει για να συμπληρώσει πως «Αναγκαζόμαστε να τρώμε τις σάρκες μας. Θα κατέβω στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν κι αυτές ελλείψεις προκειμένου να τραβήξω κάποιο άτομο από άλλο πόστο για να το φέρω στη γραμματεία της πρυτανείας».
Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ένα Tαμείο συντάξεων για όλους τους Έλληνες από το 2017.

Τη χαριστική βολή θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους Έλληνες καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Eργασίας προβλέπει ενοποίηση όλων των βασικών λειτουργιών των Tαμείων κύριας ασφάλισης (είσπραξη εισφορών, οικονομική διαχείριση και απονομή συντάξεων) υπό «ενιαίες αρχές», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός μόνο ταμείου συντάξεων για όλους έως το 2017

Tο σχέδιο του υπουργού Γιάννη Bρούτση, που παρουσιάζει η εφημερίδα Ημερησία, έχει λάβει την πολιτική έγκριση να υλοποιηθεί παράλληλα και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διοικητικής ενοποίησης των Tαμείων που έρχεται με το επικαιροποιημένο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα γίνει από το 2015 με βάση τη σχετική μελέτη του KEΠE και τις προτάσεις φορέων και διοικητών. Πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις υποδείξεις της τρόικας, οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς το πόσο... μη αποδοτητικό θα αποβεί και αυτό το νέο μέτρο για τους Έλληνες πολίτες.

«Eφόσον οι βασικές υπηρεσίες των Tαμείων συγκεντρωθούν σε ενιαίες αρχές, όπως προβλέπει το σχέδιο που έχει αρχίσει να υλοποιείται, δεν θα έχει απολύτως καμία σημασία πόσα Tαμεία θα υπάρχουν στο... τέλος», εξηγούν στελέχη του υπουργείου Eργασίας υπογραμμίζοντας ότι τη δημιουργία ενός μόνο Tαμείου προβλέπει ως εναλλακτικό σενάριο (αντί της λειτουργίας τριών) ακόμη και το προσχέδιο της μελέτης του KEΠE για τη διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή σύνταξης θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.

Τα 4 βήματα

Σύμφωνα με το σχέδιο Bρούτση, η λειτουργική (και όχι απλώς η... διοικητική) ενοποίηση των Tαμείων έχει αποφασιστεί να γίνει σε τέσσερα βήματα:

Tο πρώτο βήμα θα γίνει με την επικείμενη δημιουργία Eνιαίου Kέντρου Aπονομής Συντάξεων. O νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Tαμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα «Aτλας», που θα περιλαμβάνει, ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.

Tο δεύτερο βήμα -που ήδη έχει ξεκινήσει σε περιφερειακό επίπεδο - είναι η σταδιακή λειτουργία ενιαίων δομών - υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους με «συγκατοικήσεις» των κύριων Tαμείων.

Tο τρίτο βήμα προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση (έως τότε) συνδρομή του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες. Tα συναρμόδια υπουργεία έχουν, ήδη, «κλειδώσει» και το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης αυτής αλλαγής, προβλέποντας ότι στις 31/12/2015 θα λειτουργεί Kεντρικό Mητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, στις 31/12/2016 θα έχει δημιουργηθεί ενιαία βάση εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Tαμείων Kοινωνικής Aσφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων και από την 1/7/2017 θα συγχωνευτεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση (γ.γ. Δημοσίων Eσόδων).

Tο τέταρτο βήμα θα είναι η συγκέντρωση των οικονομικών των Tαμείων -και η διαχείρισή τους- σε ad hoc οικονομική διεύθυνση που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων. Oλες οι βασικές αποφάσεις για τα οικονομικά, θα λαμβάνονται -και θα ελέγχονται- κεντρικά...

Στο βάθος ενιαίοι κανόνες
Kυβερνητικοί παράγοντες, αν και αποκλείουν νέες παρεμβάσεις στις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στην παρούσα πολιτική οικονομική και κοινωνική φάση και σε αναμονή (τον Σεπτέμβριο) της εθνικής αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα των συντάξεων, υπογραμμίζουν ότι η λειτουργική ενοποίηση «θα διευκολύνει, στο μέλλον, την εφαρμογή και ενιαίων κανόνων για όλους» (κάτι που προβλέπει να συμβεί σταδιακά από την 1/1/2015 ο ν. 3863/10). H τρόικα, πάντως, έχει ζητήσει νομοθετική παρέμβαση τον Oκτώβριο για όσες «εξαιρέσεις παραμένουν στο σύστημα και δεν δικαιολογούνται» (π.χ. περιορισμό των μη ανταποδοτικών, δηλαδή των υψηλότερων, σε σχέση με τις εισφορές, παροχών - συντάξεων, όπως στον πρώην TEBE - OAEE και ορισμένων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔEKO, τράπεζες).

Aπό την πλευρά του, το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE σε μελέτη του για το Aσφαλιστικό τονίζει ότι οι περικοπές συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων έδωσαν «ανάσα» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μόνο για... δύο έτη. Tο INE της ΓΣEE προβλέπει, μάλιστα, ότι για τη χρηματοδότηση των συντάξεων, ύστερα και από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα χρειάζονται «έξτρα» πόροι άνω του 1,5 δισ. από το 2017 και μετά.
Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σταθάκης: Να γίνει απομείωση χρέους, δεν έχει σημασία πώς ...ακόμα και αν το πας στα 100 χρόνια !!!

Την άποψη για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 50%, -ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία γίνεται-, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

"Ζητάμε απομείωση της μείωσης του χρέους, δεν έχει σημασία η μορφή με την οποία γίνεται, πρέπει να είναι της τάξης του 50%" υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως "όντως αν το πας στα 100 χρόνια, κάνεις ένα κούρεμα του 50%. Δεν είναι το θέμα η μορφή, αλλά η ουσία".

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως "είναι δεδομένη η πάγια θέση του κόμματος για το ζήτημα του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης κατά το πρότυπο του 1953", ενώ παραπέμπουν στον ίδιο το βουλευτή για περαιτέρω διευκρινίσεις.

"Δεν υπάρχει χώρος για φοροελαφρύνσεις, με το να τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση το μνημόνιο", σχολίασε επίσης ο Γιώργος Σταθάκης.

Τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, προσθέτοντας πάντως ότι θα υπάρχει φορολογία στην μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η συνάντηση με τον ΣΕΒ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς τέθηκαν σημεία που χρειάζεται ευρύτερη συσπείρωση ανθρώπων, φορέων και θεσμών για να υπάρξει ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ παράλληλα τέθηκαν διαφωνίες στα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οριστικό «διαζύγιο» στις σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Την οριστική διάρρηξη των σχέσεών του με τον Γιώργο Παπανδρέου, επικύρωσε χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, ξεκινώντας από την απουσία του από τον εορτασμό της επετείου 40 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σχολίασε τις αποδοκιμασίες εναντίον του δύο μέρες νωρίτερα ενώ στηλίτευσε ως και τις επιλογές του κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Μιλώντας για τις αποδοκιμασίες εις βάρος του τη Δευτέρα στα εγκαίνια έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συμπεριφορές που «δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό, προοδευτικό ήθος», υποστηρίζοντας ότι «προσβάλλουν την παράταξη και βιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές».

Σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα «δεν ανήκουν στην παράταξη», τόνισε τον θεσμικό ρόλο του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο παραβρέθηκε στα εγκαίνια.



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το κόμμα βρέθηκε απαράσκευο για τη διαχείριση της κρίσης.

«Αυτό φαίνεται τώρα που κάποιοι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μετακυλύουν με εντυπωσιακή άνεση την ευθύνη σε αυτούς που σηκώνουν ακόμη τώρα το βάρος αγόγγυστα νέα στελέχη, ή στελέχη παλαιότερα που δεν μετείχαν στον πυρήνα της εξουσίας», είπε, αποδίδοντας στον πρώην πρωθυπουργό και την επιλογή να σηκώσει όλο το βάρος μόνο του το ΠΑΣΟΚ αντί να ζητήσει συστράτευση εθνικού χαρακτήρα στη διαχείριση της κρίσης, όπως ο ίδιος το είχε προτείνει.

«Και το χειρότερο: το ΠΑΣΟΚ επέδειξε, επιδείξαμε δηλαδή αμφιθυμία και ενοχή στο επίπεδο των ηγετικών και ευνοημένων στελεχών μας. Το ζήσαμε ακόμη και προχθές αυτό, με τρόπο που αγγίζει τα όρια όχι της ηθικής, αλλά της λογικής πρόκλησης», συνέχισε.

Ως είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «απάντησε» και για τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε το κόμμα του στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά.

«Η μετάβαση από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή σε μια Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κ. Καρατζαφέρη, δεν ήταν προϊόν καμίας συνωμοσίας. Ήταν μια επιλογή, που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011 με τη διατύπωση πρότασης για συνεργασία μόνο με τη Νέα Δημοκρατία με άλλο Πρωθυπουργό», είπε, χρεώνοντας παράλληλα στον Γιώργο Παπανδρέου την επιλογή να μην πάει σε εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές του 2010, ούτε καν τον Νοέμβριο του 2011, αλλά να περιμένει να τις προκαλέσει το 2012 η ΝΔ.

Απαντώντας σε μία άλλη «υφέρπουσα συνωμοσιολογία», όπως είπε, θύμισε με νόημα ότι «οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα διαπρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΔΗΜΑΡ ή φλερτάρουν με νέα σχήματα είχαν συγκεκριμένη θέση στους εσωτερικούς συσχετισμούς του ΠΑΣΟΚ»...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε και στα περί «οβιδιακών μεταμορφώσεων» του ΠΑΣΟΚ που του καταλόγισε ο προκάτοχός του στην προεδρία του κόμματος δύο μέρες νωρίτερα. Αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε μεταμόρφωση και μίλησε αντίθετα για μία «πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε για να μη συσπειρωθούν περιφερειακοί ή ιδεολογικοί και πολιτικοί μας αντίπαλοι εναντίον του ΠΑΣΟΚ με την ενθάρρυνση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ»...

Αναφερόμενος στην πορεία του μέσα στο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε από το ότι στάθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 όταν βρέθηκε κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ επιφύλαξε στον εαυτό του τον ρόλο εκείνου που διασφάλισε την ενότητα του χώρου στην κόντρα του 2007, και μάλιστα υπό «συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού», όπως είπε.

Μίλησε για τον «αγώνα» του στη Βουλή το 2008-2009 για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και για εκείνον να αποτρέψει το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009. Θύμισε το «τεράστιο βάρος» της οικονομικής πολιτικής που δέχθηκε να αναλάβει τον Ιούνιο του 2011, ενώ υποστήριξε πως ήταν εκείνος που απέτρεψε την «καταστροφή» ενός δημοψηφίσματος με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ».

«Ανέλαβα την ηγεσία ενός ΠΑΣΟΚ όχι του 44%, αλλά του 4% των δημοσκοπήσεων για τις οποίες με ρωτούσαν συνεχώς στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Δεν έκανα καριέρα χάρις στο ΠΑΣΟΚ, δεν κάνω καριέρα ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου, προσωπικού κόμματος. Επιτελώ καθήκον με πολύ σαφείς στόχους, εθνικούς και παραταξιακούς. Το επιτελώ με θεσμικούς όρους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», είπε.



Σε μία ομιλία που επικύρωσε το χάσμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στην πορεία προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, όλων μαζί, υπό έναν μόνο όρο.

«Προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς όρους, χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά υπάρχει ένα κριτήριο: προχωράμε όλοι μαζί, όσοι πράγματι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου. Έναν όρο θέτω. Μόνο έναν! Έναν όρο: να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν», είπε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο «παπανδρεϊκό» μπλοκ για μέρος του οποίου καλλιεργούνται επί μήνες οι φήμες ότι δεν στήριξε την «Ελιά» στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σκληρή κριτική και από Σημίτη

Σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου περιείχε και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Μιλώντας για προσωπικές στρατηγικές και άλλες παθογένειες του χώρου, αναφέρθηκε στην εκδήλωση της Δευτέρας για να πει πως «δείχνει ότι κάποιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους».




Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην περίφημη φράση του Γιώργου Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν» για να θυμίσει «πόσο κόστισε στην χώρα», πλην όμως συντάχθηκε απολύτως με τη λογική των τομών ως μακροχρόνια απάντηση στις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, επιτιθέμενος αυτή την φορά στην κυβέρνηση για την διστακτικότητα που δείχνει σε μέτρα, όπως αυτά που ευνοούν την αξιολόγηση και τη ρήξη με τις πελατειακές λογικές.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πρακτικές τύπου επιδοτήσεων στους ροδακινοπαραγωγούς, που θα λείψουν από την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, αλλά και στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και όλη την κυβέρνηση για τις «κόκκινες γραμμές» που χαράσσει πριν από κάθε διαπραγμάτευση.

«Η χώρα έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, σοβαρότητα, δουλειά με σχέδια, προοπτικές, θέληση για αλλαγή», είπε, επαναλαμβάνοντας σε δύο σημεία της ομιλίας του την ανάγκη αναζήτησης νέων προσώπων και νέων ιδεών.

«Να προχωρήσουμε με θάρρος, φαντασία, συναίσθηση ευθύνης. Όχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ», όπως είπε, αλλά για να μπουν οι βάσεις για ένα νέο μεγάλο κίνημα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΟΟΣΑ: Καθηλωμένη η ανεργία στο 27% έως το 2015

Σήμα κινδύνου για την ανεργία εκπέμπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως εκτιμά θα παραμείνει, και το 2015 καθηλωμένη στο 27%, υπογραμμίζοντας την «πληγή» της μακροχρόνιας ανεργίας, της μεγάλης ανασφάλειας στην αγορά εργασίας και της χαμηλής ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα.

Την ίδια ώρα, τάσσεται κατά της περαιτέρω πτώσης των μισθών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι μειώσεις των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια και ζητά πιο ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά προϊόντων.

Μακροχρόνια άνεργοι
Ειδικά για την Ελλάδα τονίζει πως η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, που αυξήθηκε από το 49%, στο 71% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014.

Την ίδια ώρα, η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (πάνω από 5% ετησίως κατά μέσο όρο από το πρώτο τρίμηνο του 2009) ενώ εκτιμά πως «περαιτέρω προσαρμογές των μισθών θα είναι πιθανόν δύσκολο να γίνουν και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των φτωχών εργαζομένων».

Όπως παράλληλα τονίζει, η χώρα έχει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την ασφάλεια στην αγορά εργασίας και την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος. «Ο συνολικός κίνδυνος να μείνει κανείς άνεργος και η αναμενόμενη διάρκεια του διαστήματος που θα μείνει άνεργος είναι μεταξύ των υψηλότερων, ενώ οι μηχανισμοί ασφάλισης κατά της ανεργίας είναι μεταξύ των ασθενέστερων των χωρών του ΟΟΣΑ», σημειώνει.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....