Διυλιστήριο: 11/06/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

VIDEO - 130 Ελληνες στις λίστες των Paradise Papers -Ανάμεσά τους εφοπλιστές, πολιτικοί και μεγαλοτραπεζίτης



«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Paradise Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το «Εθνος», περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με εταιρείες offshore και εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος


Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

252 διευθύνσεις επικοινωνίας στην Ελλάδα


Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες και βρίσκονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Αλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία που έχουν διαρρεύσει από την Appleby είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Αλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Ποιά είναι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Appleby


Η Appleby είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore, εδρεύει στις Βερμούδες και στα αρχεία της κρύβονται υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αλλά και οι πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί του πλανήτη που έχουν επιλέξει τη μυστικότητα των offshore.

Αναζητώντας τη λέξη Ελλάδα ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τη συγκεκριμένη λέξη.

Αυτά προέρχονται από περιοχές όπως η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Πολλές φορές σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα ο όρος Ελλάδα συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές η άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων.

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1).

Οι διαρροές αυτές εληφθησαν απο τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICI).

Ποιά η διαφορά των Paradise Papers με τα Panama Papers

Οι αποκαλύψεις για τα « Paradise Papers » δημοσιεύονται σε 95 μίντια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γαλλικής Le Monde, το κόστος της φοροαποφυγής των πλουσίων στοιχίζει 350 δις ευρώ ετησίως στα κράτη όλου του κόσμου και ειδικότερα στοιχίζει 120 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αντίθετα με τα « Panama Papers », αυτή η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (το οποίο προέρχεται από την φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών) αλλά αφορά κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα. Τα χρήματα δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Μοσκοβισί: Ηρθε η ώρα για γρήγορες αποφάσεις

Με ανάρτησή του στο twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σχολιάσε σχετικά με τα paradise papers: «Ήρθε η ώρα να συμπληρώσουμε την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με γρήγορες αποφάσεις».




Περί τα 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους

Αποκαλυπτική για το πώς λειτουργούν τα υπεράκτια οικονομικά κέντρα του κόσμου είναι η νέα διαρροή εγγράφων από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore.

Τα Paradise Papers, όπως ονομάζονται τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα, που έρχονται στο φως ενάμιση χρόνο μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, ανέρχονται σε επτά εκατομμύρια, και περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικά στοιχεία, συμβάσεις δανείων, και πλήθος στοιχείων που φαίνεται να αφορούν τουλάχιστον 25.000 υπεράκτιες εταιρείεςπου έχουν κάποια σύνδεση με ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα Paradise Papers φέρνουν στο φως μια σειρά από πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες», που φέρονται να έχουν κάνει μια σειρά από επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε τα Paradise Papers, ξεκαθαρίζει πάντως πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρείες και καταπιστεύματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η ICIJ δεν έχει σκοπό να υπονοήσει πως πρόσωπα, εταιρείες ή άλλες οντότητες έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει καταχρηστικά κατά οποιονδήποτε τρόπο».
Στο επίκεντρο η νομική εταιρεία Appleby

Στο κέντρο των Paradise Papers, μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων, βρίσκεται η νομική εταιρία Αppleby, ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο. Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο. Αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έδωσε στη δημοσιότητα συνολικά περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα με ημερομηνία από το 1950 ως το 2016, τα οποία δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις ενός Αμερικάνου υπουργού με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, στα έγγραφα φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά, αποκαλύπτουν περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας Ελισάβετ, του ροκ αστέρα Bono, και ενός συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό σε φορολογικούς παραδείσους. Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες κι ένας πρώην καγκελάριος στη λίστα

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η Süddeutsche Zeitung.



Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων. Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος είναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη. Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα αυτή: περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν - ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

«Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα από το νόμο», λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν «τα οφέλη της κοινωνίας» χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ελάχιστα ή καθόλου εμφανίζονται στα έγγραφα: άνθρωποι που κερδίζουν κανονικά ή λίγα. Και όμως αυτός ο υπεράκτιος κόσμος έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων - ορισμένα εκ των οποίων λείπουν, για παράδειγμα για τη λειτουργία νοσοκομείων, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή για την κοινωνική ασφάλεια

Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν : Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Ποιους «αγγίζουν» οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ


Τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Τραμπ με τη Ρωσία φαίνεται να αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω των Paradise Papers, καθώς και το πώς ρωσικές κρατικές εταιρείες χρηματοδότησαν μεγάλες επενδύσεις σε Twitter και Facebook.

Σύμφωνα πληροφορίες του Times που επικαλείται το CNNi, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στον «κύκλο» του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος Γκάρι Κον, αναφέρονται ονομαστικά στα συγκεκριμένα έγγραφα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για παράνομη πράξη σε κάποια από τις ενέργειές τους.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, ο Γουίλμπουρ Ρος, διατηρεί, μέσω μιας εταιρείας στα νησιά Κέιμαν, έναν λογαριασμό εκατομμυρίων δολαρίων σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία έχει πελάτη μια ρωσική εταιρεία ενέργειας, την Sibur. Μεταξύ των ιδιοκτητών της Sibur είναι ένα μέλος της οικογένειας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κι ένας Ρώσος ολιγάρχης, σύμφωνα με τους Times, που σημειώνουν ότι η εταιρεία έχει συσταθεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Ένας άλλος από τους πελάτες της εν λόγω ναυτιλιακής εταιρείας είναι η PDVSA, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, η οποία μπήκε στο στόχαστρο των κυρώσεων του Τραμπ φέτος.

Σύμφωνα πάντα με τους Times, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ρος, που υπολογίζεται περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, συνδέεται με μυστικές υπεράκτιες επενδύσεις. Όταν ο Ρος αποκάλυψε τα περιουσιακά του στοιχεία στις αρχές της φετινής χρονιάς, αναφέρθηκε στην ναυτιλιακή εταιρεία Navigator, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εταιρεία στην οποία σκόπευε να διατηρήσει ένα έννομο συμφέρον. Όμως το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έκανε καμία αναφορά για το μέγεθος της επένδυσης αυτής.

Ο υπουργός Εμπορίου βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, μέλος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας να έχει ήδη εκφράσει την αμφισβήτησή του για το πρόσωπο του Ρος, κατηγορώντας τον μάλιστα για την «απόκρυψη μιας συνεχιζόμενης οικονομικής σχέσης» με τους Ρώσους.

Το υπουργείο Εμπορίου πάντως σχολίασε στο CNNi πως ο Ρος δεν είχε καμία εμπλοκή στην απόφαση της ναυτιλιακής εταιρείας να συνεργαστεί με την ρωσική ενεργειακή επιχείρηση, ξεκαθαρίζοντας πως ο υπουργός ουδέποτε συναντήθηκε με μετόχους της Sibur.
Twitter, Facebook και ρωσικά χρήματα

Σύμφωνα πάντα με τους Times, δύο κρατικές ρωσικές εταιρείες έμμεσα και μυστικά «έριξαν» εκατομμύρια δολάρια στο Twitter και στο Facebook. Και οι δύο αυτές συναλλαγές έγιναν, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται τα έγγραφα, με την εμπλοκή του Γιούρι Μίλνερ, ενός μεγιστάνα της τεχνολογίας ο οποίος συνεργάζεται με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ.

Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς ο Μίλνερ έκανε επενδύσεις στην εταιρεία Cadre, που ιδρύθηκε από τον Κούσνερ και τον αδελφό του. Ο Μίλνερ πάντως δήλωσε στην εφημερίδα πως συναντήθηκε με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ μόλις μία φορά. Μάλιστα φαίνεται πως οι «δεσμοί» του Μίλνερ με τον Κούσνερ δεν σχετίζονται με τις ρωσικές επενδύσεις στο Facebook και το Twitter.

Όπως αναφέρουν οι Times η ρωσική τράπεζα VTB έδωσε 131 εκατομμύρια δολάρια σε μια υπεράκτια εταιρεία που συνδέεται με τον Μίλνερ, και σύμφωνα με τα έγγραφα κάποια από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για να χρηματοδοτηθεί μια επένδυση στο Twitter. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ρωσικός κολοσσός Gazprom δάνεισε χρήματα σε μια άλλη εταιρεία η οποία επένδυσε σε μια συμφωνία εκατομμυρίων του Μίλνερ με το Facebook.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian, ο Μίλνερ ισχυρίζεται πως η χρηματοδότηση από την τράπεζα VTB δεν χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλιστεί κάποιου είδους επιρροή μέσω Twitter, ενώ πρόσθεσε πως δεν γνώριζε για την σχέση της Gazprom με την επένδυση στο Facebook.

Σύμφωνα πάντως με τη βρετανική εφημερίδα, δεν είναι σαφές αν η Μόσχα είχε πολιτικό ενδιαφέρον στις επενδύσεις σε Facebook και Twitter ή αν έγιναν απλά για το κέρδος. Εκπρόσωπος του Twitter είπε στο CNNi πως η εταιρεία είχε ελέγξει κάθε πιθανό επενδυτή πριν το 2013.




http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μείωση του επιτοκίου σε συνεπείς δανειολήπτες



Σε δύο φάσεις (εντός του 2017) η πολιτική επιβράβευσης από το Παρακαταθηκών

Το επιτόκιο δανείων συνεπών δανειοληπτών μειώνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το Ταμείο θα παρέχει διευκολύνσεις σε συνεπείς δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί.

Η δόση του δανείου των εν λόγω δανειοληπτών παρέμεινε σταθερή στα χρόνια της κρίσης και συνέχισε να αποπληρώνεται με παρακράτηση απευθείας από τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος όμως έβαινε μειούμενος.

Επιστροφή


Η πρώτη εφαρμογή της πολιτικής της επιβράβευσης θα αφορά την επιστροφή μέρους των τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2017 για δανειολήπτες οι οποίοι ήταν συνεπείς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Συνολικά, η επιστροφή μέρους των τόκων που καταβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ανέρχεται στο ποσό των 2.120.000 ευρώ.

Στη δεύτερη φάση της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, το μέσο επιτόκιο επιβράβευσης θα διαμορφωθεί στο 1%.

Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση ένας δανειολήπτης που επιβαρυνόταν με επιτόκιο 4% θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 3,25% και ένας δανειολήπτης που πλήρωνε δόση με επιτόκιο 6% σε ετήσια βάση θα καταβάλλει δόση με επιτόκιο 4,88%. Ετσι επέρχεται μια ανακούφιση για τους 23.000 δανειολήπτες που όλα τα χρόνια της κρίσης εξακολουθούσαν να πληρώνουν με συνέπεια τα δάνειά τους, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους είχαν υποστεί το ίδιο διάστημα μεγάλο «κούρεμα».
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στηρίχτηκε σε διάταξη που περιλαμβάνεται στον Ν. 4490 /2017 (ΦΕΚ 150/Α/11-10-2017).

Για τιτλοποιήσεις

Το άρθρο 11 του νόμου αναφέρει ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορεί να εφαρμόζεται η πολιτική επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών και στους τιτλοποιημένους δανειολήπτες.
Η τιτλοποίηση είχε γίνει το 2006 και αφορούσε 27.414 δάνεια, ύψους 950.000.000 ευρώ, με λήξη αποπληρωμής το 2039.
Από αυτά τα δάνεια, περίπου τα 4.000 έχουν εξοφληθεί, οπότε η ευνοϊκή ρύθμιση απευθύνεται στους υπόλοιπους 23.000 δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τονωτική ένεση ένα δισ. € στα κρατικά ταμεία από τον ΟΠΑΠ!



Δυνατό χτύπημα στον παράνομο τζόγο μετά το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα VLTs. Aμεσα τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

K ατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων και συγκεκριμένα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που αναδείχθηκε και στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ακρόασης των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΠΑΠ, ΕΕΕΠ, πράκτορες ΟΠΑΠ, ΚΕΘΕΑ), είναι το ζήτημα της πάταξης του παράνομου τζόγου και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τα παράνομα τυχερά παίγνια.

Με τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος να κυριαρχεί στις τοποθετήσεις βουλευτών, μέχρι στιγμής, έχουν αναδειχθεί τα πολλαπλά οφέλη από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων και του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Στα θετικά αποτελέσματα των αλλαγών που προωθούνται στην αγορά των VLTs περιλαμβάνονται:

■ Δημιουργία εσόδων άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος τετραετίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όταν το έργο των νόμιμων VLTs του ΟΠΑΠ θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.
■ Δημιουργία 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης και τόνωση της αγοράς ακινήτων.
■ Προστασία του κοινωνικού συνόλου από την έκθεση στον παράνομο τζόγο και τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτόν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι προηγήθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα VLTs ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να υπάρξουν τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει για το 2018, της τάξεως των 100.000.000 ευρώ. Αναφορικά με τον βαθμό αυστηρότητας του κανονισμού για τα VLTs, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το προηγούμενο (επί της προεδρίας Α. Στεργιώτη) δημιουργούσε πολλά προβλήματα για να λειτουργήσει αυτή η αγορά.

Διαβούλευση

O υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι την ημέρα που θα γίνεται στην oλομέλεια η συζήτηση για τα VLTs, θα είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα καζίνα και ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα καζίνα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοθέτημα για τα online παίγνια, ώστε έως τα Χριστούγεννα να υπάρχει το γενικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα παίγνια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, εισηγητής του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, τους πολίτες και τα δημόσια έσοδα, τονίζοντας: «Με το νομοσχέδιο θα επιτευχθεί ένα καίριο χτύπημα στον παράνομο τζόγο που είναι ανεξέλεγκτος και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα, καθώς η φορολογητέα ύλη που διαφεύγει στα παράνομα φρουτάκια ανέρχεται σε 1,3 με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα χαμένα έσοδα για το Δημόσιο να ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ ετησίως. Θα υπάρξει αποτελεσματικός εποπτικός και φορολογικός έλεγχος, καθώς περιορίζεται ο αριθμός των VLTs αλλά και των καταστημάτων». Οπως επεσήμανε ο κ. Παυλίδης, οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος στο υπάρχον πλαίσιο του νόμου 4002/2011 είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα, εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές, οι κανόνες του υπεύθυνου παιχνιδιού και προστατεύονται αποτελεσματικά οι παίκτες.

Και στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής αναδείχθηκε ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την απόλυτα διαφανή και σύγχρονη λειτουργία του νόμιμου δικτύου VLTs, καθώς η ΕΕΕΠ μπορεί να το παρακολουθεί online, διατηρώντας στοιχεία ανά άτομο, ανά μηχάνημα, ανά κατάστημα και ανά περιοχή. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, το συγκεκριμένο σύστημα εποπτείας αυτής της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί πρότυπο που θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές. Επίσης, όπως είχε επισημάνει κατά την ακρόαση των φορέων ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ευάγγελος Καραγρηγορίου, ο ισχύον κανονισμός για τα VLTs είναι από τους αυστηρότερους και πιο ολοκληρωμένους διεθνώς, περιλαμβάνοντας πλήθος περιορισμών, βέλτιστων πρακτικών και καινοτομιών (π.χ., ατομική κάρτα παίκτη), που εφαρμόζονται σε ελάχιστες χώρες ανά την Ευρώπη.

Κέρδη δισεκατομμυρίων και δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας

Οπως επεσήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, το νόμιμο δίκτυο VLTs θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Μόνο από τον παράνομο τζόγο το Δημόσιο χάνει 300.000.000-500.000.000 ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα μπορούσε να συλλέξει, εάν υπήρχε αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης αγοράς και οι παίκτες μεταφέρονταν στη νόμιμη.

«Με βάση τις υπάρχουσες παραμέτρους, όταν το έργο αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να δημιουργήσει έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε βάθος τεσσάρων ετών. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα συνεισφορά του ΟΠΑΠ προς την Ελληνική Δημοκρατία, που φτάνει περίπου τα 780.000.000 ευρώ τον χρόνο». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Το πιο απτό όφελος σχετίζεται με την απασχόληση. Με την πλήρη υλοποίηση του έργου, ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει άμεσα τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας και θα στηρίξει έμμεσα πολλές επιπλέον. Εως σήμερα το έργο έχει ήδη δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οπως ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ, για κάθε 100 ευρώ που εισπράττονται από το νόμιμο δίκτυο VLTs, 52 ευρώ, άμεσα ή έμμεσα, πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.
Αντίθετα, τα παράνομα καταστήματα δεν φορολογούνται και, παράλληλα, οι παίκτες εκτίθενται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απειλές, εκβιασμούς και απάτες. Βάσει της τελευταίας έκθεσης πεπραγμένων της ΕΕΕΠ, την περίοδο 2005-2015, σημειώθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις της νομοθεσίας και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.000.000 ευρώ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σύρος - Το Χόλιγουντ της Ελλάδας και της Ευρώπης!




Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος του κινηματογράφου, Στίβεν Μπέρνστιν, μιλά για την Ελλάδα και τα σχέδιά του για τη δημιουργία σχολής και μεγάλων στούντιο

Από τον
Παναγιώτη Λιάκο

Υπάρχει ένας άνθρωπος τόσο χαρισματικός στη μετάδοση γνώσεων, έμπνευσης και ενθουσιασμού για την ιερά πλατωνική μανία της τέχνης, που μπορεί να κάνει διάλεξη σε τοστιέρες για το σινεμά και ύστερα εκείνες να θέλουν να γίνουν κινηματογραφικές κάμερες! Σχήμα λόγου; Οχι. Οποιος τον έχει παρακολουθήσει να διδάσκει ξέρει πόσο μεταμορφωτική είναι η δύναμη του πάθους του για τον κινηματογράφο σε συνδυασμό με την κατάρτιση και τη μεταδοτικότητά του.

Ο δημιουργός ονείρων και δάσκαλος του σινεμά ονομάζεται Στίβεν Μπέρνστιν. Είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και επί μία εβδομάδα μάγεψε περίπου 130 Ελληνες και ξένους μαθητές των σεμιναρίων του για τον κινηματογράφο, τα οποία έδωσε στη Σύρο. Ο υπογράφων το παρόν ομιλεί εξ ιδίας πείρας. Παρακολούθησα τα σεμινάρια του Μπέρνστιν. Αποδείχτηκαν εκπαιδευτικός, πνευματικός θησαυρός.

Το βιογραφικό του κ. Μπέρνστιν είναι τόσο πλούσιο όσο αναμένεται από πρωταγωνιστική μορφή της πρωτεύουσας της 7ης τέχνης, του Χόλιγουντ. Στη δεκαετία του ’80 σκηνοθέτησε δεκάδες μουσικά βιντεοκλίπ (Duran Duran, Eurythmics κ.ά.). Στην ταινία «Monster», στην οποία ήταν διευθυντής φωτογραφίας, η Σαρλίζ Θερόν πήρε Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Τώρα θα προβληθεί στις αίθουσες η ταινία «Dominion», όπου έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους παίζει ο Τζον Μάλκοβιτς. Ο κ. Μπέρνστιν θεωρεί ότι η αισιοδοξία είναι μονόδρομος, ότι ο καλλιτέχνης πρέπει πρώτα να αγκαλιάσει το χάος για να αντλήσει από εκεί υλικό για το έργο του και ύστερα να νομοθετήσει την τάξη ώστε να δημιουργήσει κάτι που θα αγαπήσει το κοινό. Επίσης, έχει την πρόθεση, το σχέδιο, τους συνεργάτες και τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα της Σύρου προς το καλύτερο και να κάνει την Ελλάδα μία από τις μεγάλες κινηματογραφικές πρωτεύουσες του κόσμου.



Τι ακριβώς σχεδιάζετε να κάνετε στη Σύρο;

Τα σχέδιά μας για τη Σύρο είναι πολλά. Το πρώτο πάντως που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να ιδρύσουμε μια σχολή κινηματογράφου, η οποία θα είναι μοναδική στο είδος της γιατί θα διδάσκουν εκεί επαγγελματίες του σινεμά, άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στη βιομηχανία του κινηματογράφου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Θα εκπαιδεύουν Ελληνες και ξένους σπουδαστές σε επαγγελματικές μεθόδους παραγωγής.

Γιατί διαλέξατε, απ' όλα τα μέρη της Γης, τη Σύρο;

Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα άλλο μέρος του κόσμου για να γίνει αυτό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Γης και η Σύρος είναι ξεχωριστά όμορφη. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα όμορφη τη Σύρο δεν είναι ότι έχει απλά σπουδαίες παραλίες, ωραία βουνά και καταγάλανες θάλασσες. Η Ερμούπολη είναι μια πόλη που τα έχει όλα: βενετσιάνικα κτίρια ηλικίας ενός ή δύο αιώνων, ναυπηγείο, βιομηχανία, καταστήματα, αναπτυγμένες υποδομές, ξενοδοχεία - όλη αυτή η σύνθεση των χαρακτηριστικών την καθιστούν ιδανική, όπως και συνολικά την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο που παρατηρείται και στην Ιταλία που έχει… λίγο απ' όλα. Ετσι, είναι τα ιδανικά μέρη για γυρίσματα ταινιών.

Στο πρόγραμμά σας περιλαμβάνεται και η δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο για γυρίσματα;

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος των σχεδίων μας, η κατασκευή ενός στούντιο για γυρίσματα ταινιών - και μάλιστα μεγάλου. Θέλουμε να βρούμε τον κατάλληλο χώρο για να στήσουμε στούντιο, γραφεία, εγκαταστάσεις για post production, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για γυρίσματα διαφημιστικών σποτ αλλά και για τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Μιλάτε δηλαδή για τη δημιουργία μιας εκδοχής ενός μίνι ελληνικού Χόλιγουντ!

Ακριβώς, αλλά χωρίς τη λέξη «μίνι». Θα γίνει κάτι αρκετά μεγάλο και θα μπορεί να υποστηρίξει και να φέρει σε πέρας αρκετές παραγωγές. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, επεξεργάζεται σχέδια τα οποία θα μπορούν να περιλαμβάνουν ακόμα και 72 κτίρια. Σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του κόσμου, νομίζω το μεγαλύτερο!

Πώς ανακαλύψατε τη Σύρο;

Βρισκόμουν στη Μύκονο και εργαζόμουν πάνω σε ένα σενάριο μαζί με έναν φίλο. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος είπα σε μερικούς από τους συνδαιτυμόνες τι έχει συμβεί στο Βανκούβερ και στην Τζόρτζια, την πολιτεία των ΗΠΑ, όπου με τη μέθοδο των φοροελαφρύνσεων στις παραγωγές ταινιών κατόρθωσαν να αποκτήσουν ισχυρή κινηματογραφική βιομηχανία. Τους εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. Με κάλεσαν στη Σύρο για να συναντήσω τον Γιώργο Λεονταρίτη, αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Εκείνος μου ζήτησε να συντάξω μία πρόταση, του την έδωσα, του άρεσε πολύ, τη διαβίβασε στην κυβέρνηση και στις 3 Αυγούστου νομοθετήθηκε ένα φορολογικό κίνητρο για να μπορούν να γίνονται ξένες παραγωγές στην Ελλάδα. Τώρα, βέβαια, υπάρχει ανοιχτό μπροστά μας το ζήτημα του ΦΠΑ, αλλά και αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί σύντομα. Ετσι δρομολογείται η δημιουργία της σχολής και ακολούθως του κινηματογραφικού στούντιο.

Οσο καιρό βρίσκεστε στην Ελλάδα έχετε αντιληφθεί να σκεπάζει κομμάτι της κοινωνίας ένα νέφος απαισιοδοξίας, απελπισίας;

Ούτε κατ' ελάχιστον. Παρότι ακούγεται συχνά, στις συζητήσεις που έχω με τον κόσμο διαπιστώνω ότι δεν δείχνουν απογοητευμένοι, απελπισμένοι. Εδώ και καιρό συζητώ με κυβερνητικούς παράγοντες, με την Περιφέρεια, με ανθρώπους από το νησί, με τους μαθητές, με τους οποίους ήρθα σε επαφή κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, με οικονομικούς παράγοντες. Κανείς δεν δείχνει απελπισμένος. Γι' αυτό το αίσθημα της απόγνωσης γίνεται συχνά λόγος, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν έχω γίνει κοινωνός αυτής της κατάστασης. Οι Ελληνες που πρόκειται να συμπράξουν σε αυτό το σχέδιο, γιατί πρέπει να σας πω είναι τόσο ελληνικό όσο και αμερικανικό, είναι πολύ θετικοί και αισιόδοξοι για την τελική έκβαση των πραγμάτων. Μου λένε βέβαια ότι υπάρχει απαισιοδοξία εκεί έξω, αλλά εγώ δεν την έχω συναντήσει ακόμα.



Ωστόσο, και κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων εκφράστηκε ένας σκεπτικισμός αναφορικά με αυτό το πλάνο.

Ναι, βεβαίως. Υπήρξαν τέτοιες εκφράσεις σκεπτικισμού, αλλά στατιστικά είναι σχεδόν μη μετρήσιμες. Από το σύνολο των 48 ωρών που διήρκεσε το σεμινάριο ούτε τα δέκα λεπτά της ώρας δεν απασχόλησαν οι εκφράσεις δυσπιστίας για την ευόδωση του πλάνου. Και το μεγάλο κέρδος από όλο αυτό είναι ότι μπορεί να μη νιώθουν όλοι πεπεισμένοι για όσα σχεδιάζουμε, αλλά όλοι ελπίζουν.

Αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής σας με αισιοδοξία.

Ναι, έτσι τις αντιμετωπίζω γιατί δεν έχω άλλη επιλογή. Η ζωή είναι δύσκολη και, αν είμαστε απαισιόδοξοι, τότε δημιουργούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν το χτίσω, θα έρθουν. Αν το οραματιστώ, θα γίνει και, αν ηγηθώ, θα ακολουθήσουν!

Στα σεμινάρια λέγατε ότι το να δημιουργείς μία ταινία είναι σαν να επιβάλλεις τάξη στο χάος - έστω για το δίωρο που διαρκεί. Πιστεύετε ότι γενικά υπάρχει χάος στη δημιουργία ή ένας μεγάλος, κεντρικός σχεδιασμός, Θεός, ανώτερη δύναμη;

Μπορεί να διαφέρει αυτό που πιστεύω από αυτό που θέλω να πιστέψω ή που ελπίζω. Η απάντηση πάντως είναι ότι δεν γνωρίζω αν υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο ή απλά χάος.

Εσείς τι υποπτεύεστε;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις κεντρικού σχεδιασμού και υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για το χάος. Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει τους νόμους της φυσικής, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια συνέχεια. Το σύμπαν λειτουργεί, υπάρχουν νόμοι. Ομως, από την άλλη, υπάρχουν οι κομήτες, διάφορα αντικείμενα που συγκρούονται στο Διάστημα και τα οποία πέφτουν τυχαία το ένα στο άλλο και από κει μπορεί να δημιουργηθεί η ζωή ή κάτι άλλο. Επιπλέον, μέσω αυτού του νόμου της φυσικής επιλογής, που διατύπωσε ο Δαρβίνος, ο οποίος βρισκόταν κοντά σε αρκετές αλήθειες, βλέπουμε ότι από μία σειρά περιστατικών και συμπτώσεων κάποια είδη ανέπτυξαν την ικανότητα να επιβιώνουν και κάποια άλλα όχι. Μπορώ να πω ότι πιθανότατα η αλήθεια να εμπεριέχει μια μείξη και των δύο: και του κεντρικού σχεδιασμού αλλά και του χάους. Στον κόσμο όπου ζούμε εμείς η τάξη και το χάος βαδίζουν δίπλα δίπλα.

Κατά τη διάρκεια των διαλέξεών σας υιοθετήσατε ένα ιδιαίτερο στιλ έκφρασης. Από τη μια χρησιμοποιείτε αρκετές λόγιες λέξεις (αρχαίας ελληνικής προέλευσης, για παράδειγμα) και από την άλλη η ρεαλιστική προσέγγισή σας στη ζωή ηχεί αρκετά... αμερικανική. Είναι σαν να αποτελείτε εσείς ο ίδιος μια πρόταση για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Εχω μία σύνθετη διαμόρφωση ταυτότητας και χαρακτήρα. Με γοητεύουν διάφορα πράγματα από χώρες στις οποίες έχω βρεθεί. Εζησα πολλά χρόνια στην Αγγλία, πολλά στην Αμερική και ελπίζω να ζήσω πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μου αρέσουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά από τη βρετανική κουλτούρα - περιλαμβανομένων της ειρωνείας του χιούμορ και της διανοητικής ισχύος της. Η Αμερική μού αρέσει επειδή εκεί είναι εμπεδωμένη η πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι μεταβλητός, μπορεί να βελτιωθεί και, αν το βάλεις σκοπό, μπορείς να τον αλλάξεις προς το καλύτερο. Μου αρέσει η αμερικανική κουλτούρα για τη θετική της προσέγγιση στα πράγματα και την αφελή της ενεργητικότητα.

Τι βρίσκετε ενδιαφέρον στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τη Βρετανία σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Οι Ελληνες έχουν εξαιρετική αίσθηση της λεπτής ειρωνείας και του χιούμορ και διαθέτουν μια πολύ φλεγματική άποψη για τα πράγματα, μια παγκόσμια, ολική πρόσληψη των πραγμάτων. Κάπως σαν να τα έχουν δει όλα στο παρελθόν και να τα έχουν ζήσει όλα ξανά. Οι Ελληνες έχουν έναν αρχαίο πολιτισμό και στη συμπεριφορά τους διακρίνεις αυτές τις αρχές, τις πρωταρχικές ευαισθησίες. Και εδώ που τα λέμε, η Ελλάδα όλα τα έχει ξαναζήσει, όλα τα έχει ξαναδεί. Και όταν το αντιληφθείς αυτό, σου φαίνεται πολύ γοητευτικό και ζεστό, σου δίνει την αίσθηση μιας οικογενειακής ατμόσφαιρας. Δεν μπορώ να περιγράψω τη φιλικότητα και τη γενναιοδωρία με την οποία μας έχουν συμπεριφερθεί εδώ οι άνθρωποι. Αν μη τι άλλο, είναι μια καλή ιδέα να έρθεις σε ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου, να περιβάλλεσαι από τους πιο ζεστούς και ευγενικούς και γενναιόδωρους ανθρώπους που μπορείς να συναντήσεις και οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις τέχνες και την καλλιτεχνική δημιουργία. Και έχετε και έναν πολιτισμό με τόσο βαθιά πνευματικότητα... Πώς θα μπορούσα λοιπόν να ζήσω κάπου αλλού;

Μέρος των εσόδων στο νοσοκομείο του νησιού

Είχατε και μια περιπέτεια με την υγεία σας εδώ στη Σύρο…

Ευτυχώς, δεν ήταν κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Φαινόταν ότι είναι κάτι σοβαρό. Αρχικά σχημάτισα την εντύπωση ότι πάθαινα έμφραγμα. Τρόμαξα, νόμιζα ότι πέθαινα. Τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για κάτι διαφορετικό, που είχε παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του εμφράγματος. Οι γιατροί σας πάντως είναι καταπληκτικοί! Με πρόσεξαν πάρα πολύ.
Αν βγάλουμε έσοδα από αυτό το project, ένα μέρος τους θα πάει στο Νοσοκομείο της Σύρου, γιατί το ιατρικό προσωπικό κάνει καταπληκτική δουλειά. Αυτό το νοσοκομείο πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Και οι γιατροί στην Αθήνα είναι επίσης αξιέπαινοι. Είναι αξεπέραστοι. Εδώ στην Ελλάδα βρήκα και έζησα την εμπειρία της καλύτερης δυνατής ιατρικής αντιμετώπισης και θεραπείας. Ποτέ άλλοτε δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο.

Καλύτερα και από την Αμερική;

Πολύ καλύτερα. Ο αριθμός των εξετάσεων που έκανα, ο χρόνος που πέρασαν οι γιατροί κοντά μου, η εξειδίκευση των εξετάσεων ούτως ώστε να αποκλειστούν άλλες ασθένειες και να εντοπιστεί αυτή που με ταλαιπώρησε, όλα αυτά είναι αξιοσημείωτα. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων στους γιατρούς που συνάντησα στην Ελλάδα και ειδικότερα στον γιατρό που με εξέτασε στη Σύρο. Και αν ήμουν μια φορά αποφασισμένος να βοηθήσω την Ελλάδα, μια χώρα που αγαπώ, τώρα, έπειτα από αυτό το επεισόδιο, η αποφασιστικότητά μου είναι διπλάσια.



Αντί να αυτοκτονήσεις, άλλαξε τρόπο σκέψης

Κάτι για το τέλος. Στα σεμινάρια είπατε ότι η αυτοκτονία είναι η χειρότερη ιδέα που μπορεί να έχει κάποιος επειδή η διάπραξή της είναι μη αναστρέψιμη. Αντί αυτής προτείνατε ο απογοητευμένος να κάνει κάτι ακραίο!

Είμαι σταθερά υπέρ όλων των αποφάσεων που δημιουργούν καταστάσεις που επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναθεωρήσει. Η αυτοκτονία δεν σου δίνει άλλη εναλλακτική, δεν μπορείς να υπαναχωρήσεις αν τη διαπράξεις. Γι' αυτό είμαι υπέρ τού να κάνεις κάτι ακραίο αντί να αυτοκτονήσεις και το πιο ακραίο απ’ όλα είναι να αλλάξεις τρόπο ζωής και να αλλάξεις τρόπο σκέψης, να δημιουργήσεις, να πολεμήσεις για κάτι καλύτερο.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΓΓΡΑΦΟ - Σάλος στην Αλβανία: Τρελός ο Έντι Ράμα και με πιστοποίηση



Βεβαρημένο παρελθόν σχιζοφρένειας και νοσηλεία έχει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε εφημερίδα της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν η εφημερίδα TEMA και ο ιστότοπος syri.net, ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει νοσηλεύτηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αρ. 5 των Τιράνων, για σχιζοφρένεια κατά τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια., ύστερα από συστάσεις της ιατρικής επιτροπής, εστάλη στο Παρίσι για μια πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση κι εντατική θεραπεία.

Τα εν λόγω ΜΜΕ δημοσιεύουν μάλιστα ιατρικές καρτέλες της Νευροχειρουργικής Κλινικής των Τιράνων, που έχουν το όνομα του Εντι Ράμα.



«Οι πρώτες ενδείξεις της ασθένειας του Ράμα χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, πράγμα που εμπίπτει με τις τακτικές επισκέψεις του στα νοσοκομεία» γράφει η εφημερίδα ΤΕΜΑ και υποστηρίζει: « Όπως αναγράφεται στις κλινικές καρτέλες και βάσει των ομολογιών των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής Ράμα εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιθετικός όχι μόνο στα κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά και με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτό υποχρέωνε την οικογένεια να ζητούσε πάντα τη βοήθεια του νοσοκομείου. Εκείνη την εποχή, έχοντας υπόψη ότι ο πατέρας του Κριστάκι Ράμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της νομενκλατούρας, στον Εντι επιφυλάσσονταν ιδιαίτερη μέριμνα στους νοσοκομειακούς θαλάμους όπου νοσηλευόταν».

Η ίδια εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Ράμα ασκούσε βία στη σύζυγο και στην μητέρα του.

«Η χρήση βίας έναντι της μητέρας και της συζύγου του εκείνης της περιόδου υποχρέωσαν τις αρχές ώστε για τον ασθενή Rama να εφαρμόσουν ειδική ιατρική αγωγή, η οποία συνεχίστηκε στο Παρίσι. Η διάγνωση για την οποία συμπέρανε το ιατρικό τιμ, όπως φαίνεται κι από την κλινική καρτέλα του, ήταν «βεβαρυμμένη σχιζοφρένεια» με συμπτώματα χρήσης βίας που εμφανίζεται έναντι των μελών της οικογένειας κι υπόλοιπων ατόμων. Η σχιζοφρένεια προκάλεσε επιθετική κατάθλιψη και διακυμάνσεις μνήμης που συνοδεύονταν με αϋπνίες του ασθενή Rama» υποστηρίζει το δημοσίευμα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ήθος ΠαΣοΚ (a.k.a. "Δημοκρατική Συμπαράταξη")..

     Κι εδώ βλέπουμε ένα παρακλάδι του διαχρονικού ΠαΣοΚ, να δείχνει την διαχρονική εκτίμηση τής πασοκαρίας που επάξια αντιπροσωπεύει για τον λαό,
..έναν λαό που ως άξιος της μοίρας του στήριξε τόσα χρόνια όλους αυτούς τους μιζαδόρους λωποδύτες,
..όλα αυτά τα τρωκτικά που με κομπίνες, λοβιτούρες, λαμογιές και
κάθε είδους παρόμοιες πασοκικές πρακτικές ροκάνισαν το δημόσιο χρήμα, κοινοτικά κονδύλια, επιδοτήσεις, και ό,τι βρήκαν μπροστά τους,
..καταχρεώνοντας τρείς επόμενες γενιές ελλήνων,
..προκειμένου η γυαλιστερή αυτή φραγκοπαντρεμένη φραγκόκοτα να ζήσει μιά άνετη και ξένοιαστη ζωή με τα κλεμμένα του ελληνικού λαού.

Το κακό είναι πως όλη αυτή η πασοκαρία ζει και κινείται ακόμα, και ετοιμάζει μάλιστα την αντεπίθεσή της,
..κρυμμένη βέβαια όπως όλοι οι παράνομοι, οι εγκληματίες κι οι θρασύδειλοι πίσω από νέο όνομα, με "νέα οράματα" μίζας και ρεμούλας,
..την "Δημοκρατική Συμπαράταξη".

Παλιοί τυφλοπόντικες και νέα φυντανάκια συνωθούνται στην φωλιά-κρησφύγετο του νέου υπόγειου πιά ΠαΣοΚ προετοιμάζοντας το έδαφος για την στιγμή που οι αρουραίοι που βρήκαν καταφύγιο και κρυψώνα στον ΤΣΥΡΙΖΑ, επιστρέψουν στην πάτρια σφηκοφωλιά,
..αφήνοντας σύξυλους τους τραβεστί-αριστερούς αντιμέτωπους με τους ανέμους που έσπειραν.

Όλος αυτός ο συρφετός, όλοι αυτή η εμετική συμμορία, διανθισμένη για το ξεκάρφωμα με καινούργιους και νέους ανθρώπους -ίδιας όμως νοοτροπίας- φιλοδοξεί να μας ξανακυβερνήσει.
Γιατί όχι;
Ήδη αναδύεται μέσα απ' τον βόθρο των καναλιών ως φοίνικας αναγεννώμενος απ' την στάχτη του,
..αδιαφορώντας και αποτάσσοντας μετά βδελυγμίας βεβαίως την στάχτη και την μπούρμπερη των μνημονίων των οποιών είναι και οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί.
Κι ο λαός -πάντα μέσα απ' τον βόθρο των καναλιών- κοιτάζει και θαυμάζει το θαύμα.
Αύριο-μεθαύριο θα το ψηφίσει κι όλας σαν κάτι νέο και άφθαρτο.


Μη μας κάνει λοιπόν εντύπωση η χειρονομία της γυαλιστερής πασοκαρίας.
Στην γλώσσα του ΠΑΣοΚ (a.k.a. "Δημοκρατική Συμπαράταξη"),
..σημαίνει το σύμβολο της νίκης.

Της δικής τους νίκης,
..απέναντι στον λαό και την χώρα!..


Σημ.: a.k.a.: ξενική συντομογραφία που έχει τελευταία παρεισφρήσει στον γραπτό τύπο και
σημαίνει: Also Known As, "γνωστός και ως".


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο Μιχαλολιάκος ζήτησε συγγνώμη από την πρεσβεία του Πακιστάν



Η πατριδοκάπιλη Χρυσή Αυγή είναι γνωστό ότι λέει τα μισά απ’ όσα κάνει εντός και εκτός κοινοβουλίου, όμως αυτή τη φορά το πήγαν σε άλλο επίπεδο, καθώς απέκρυψαν μια συνάντηση του προέδρου τους με ξένο πρέσβη.

Και λογικό είναι φυσικά, αφού ο πρέσβης αυτός ήταν του... Πακιστάν. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα pakistantoday.com ο Khalid Usman Qaiser πήγε στο γραφείο του Κυρίου Μιχαλολιάκου για να συζητήσουν για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά Πακιστανών, καθώς πρόσφατα υπήρξαν δύο νέες επιθέσεις.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το επίσημο κόμμα δεν έκανε την παραμικρή ανακοίνωση για την συνάντηση, αντιθέτως την απέκρυψε, κάτι που κάνει πολλούς να υποψιάζονται ότι μπορεί ο κος Μιχαλολιάκος να έκανε δηλώσεις... μετανοίας και συγχωρέσεως.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε, πάντως αν κρίνουμε από την παραπάνω φωτογραφία η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα



https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....