Διυλιστήριο: 03/06/14
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» ως πρόπλασμα σοσιαλιστικού κόμματος

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης.

Η παρουσίαση της διακήρυξης: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 13.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) συνέντευξη τύπου, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση πολιτικής κίνησης με την επωνυμία «Σοσιαλιστική Προοπτική» με βασικό στόχο της να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα.

Η συγκρότηση της συγκεκριμένης κίνησης αποτελεί αποκορύφωμα των διεργασιών και ζυμώσεων που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους δύο μήνες στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου» [Βλ. σχετικά στην ιστοσελίδα www.xreosmas.gr ]

Την ιδρυτική διακήρυξη που παρακολούθησαν περί τους εξήντα πολίτες και παρατηρητές από άλλους πολιτικούς χώρους, ανάμεσά τους και ο Αλέκος Αλαβάνος από την ομάδα του Σχεδίου Β, παρουσίασαν ως κύριοι εισηγητές ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, πανεπιστημιακός και ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ, καθώς και οι Σπύρος Κοτσιάς, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Ελλάδας, Ηλίας Νόττας , σύμβουλος επιχειρήσεων, Ειρήνη Ουζούνη, οικονομολόγος, υποψήφια διδάκτωρ, Αντώνης Παρασάκης, εργαζόμενος, Γεσθημανή Πολατίδου, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Δ.Κ. Λευκώνα του δήμου Σερρών και ο υπογράφων το παρόν κείμενο.

Τα χαρακτηριστικά: Ως βασικά «χαρακτηριστικά» της κίνησης θα πρέπει να αναφέρει κανείς σε μια πρώτη προσπάθεια «σύστασής» της προς τους πολίτες τα εξής: α) πρόκειται για μια κίνηση που προέρχεται από τη «βάση» της κοινωνίας και δεν εκπορεύεται από κανένα προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος του παλαιοκομματικού συστήματος, β) οι άνθρωποι που στελεχώνουν σε αυτή την πρώτη φάση την «Σοσιαλιστική Προοπτική» προέρχονται από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα με σαφείς αναφορές στον κόσμο της εργασίας και τον εργατικό συνδικαλισμό, γ) η πολιτικοκομματική γεωγραφία προέλευσης των ανθρώπων που συγκροτούν την κίνηση ποικίλλει (σε αντίθεση με κάποιες αναφορές στο Διαδίκτυο που κινήθηκαν με βάση τα γνωστά παλαιοκομματικά στερεότυπα και θέλησαν να την ταυτίσουν με σχήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν).

Σημείωση επί προσωπικού: Οι αναγνώστες που παρακολουθούν την αρθρογραφία μου στο Διαδίκτυο, θα γνωρίζουν ότι από καιρό είχα υπογραμμίσει την ανάγκη συγκρότησης σοσιαλιστικού πολιτικού φορέα. Σήμερα, με την «Σοσιαλιστική Προοπτική» έχει συγκροτηθεί ένα πρόπλασμα για τη συγκρότηση του : εάν θα ευοδωθεί η προσπάθεια της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – αλλά σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί ως ένα αυτοφυές εγχείρημα που προέρχεται από τα «σπλάχνα» της κοινωνίας και δεν κυοφορήθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα κάποιου κομματικού ή μιντιακού κέντρου.

Συμμετείχα στις διεργασίες και τους προβληματισμούς για την συγκρότηση της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής», συνέβαλλα σε κάποιο βαθμό στη σύνταξη της διακήρυξης και θα εργαστώ για την επίτευξη του εγχειρήματος: έχω στο παρελθόν διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει, εμείς οι παλαιότεροι, να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά με άλλο ήθος και ισχυρή θέληση που θα επωμιστεί τη διακυβέρνηση της χώρας - επίσης σε διάφορα κείμενά μου έχω επισημάνει το γεγονός ότι μόνο μια αλλαγή υποδείγματος, μία στροφή στην σοσιαλιστική πολιτική και πράξη μπορεί να απαντήσει σε μακροϊστορικό βάθος στα φλέγοντα ζητήματα της χώρας και του λαού μας.

Προβαίνω σε αυτές τις «διευκρινήσεις» για να γνωρίζει ο αναγνώστης και η αναγνώστρια ότι τα κείμενά μου θα «κινούνται» προς αυτή την κατεύθυνση: κάτι που, φυσικά, έκανα και παλαιότερα, προτού συγκροτηθεί η «Σοσιαλιστική Προοπτική» - παραπέμπω στα αναρίθμητα άρθρα μου στο Διαδίκτυο που αφορούν στην πολιτική κατάσταση της χώρας και στις σκέψεις και προβληματισμούς που διατυπώνονται σε αυτά ως πιθανές απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το πολιτικό σύστημα βγάζει από το μανίκι τις εφεδρείες του και αντεπιτίθεται

Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας.

Εκτός από τα ορατά και μη ορατά καρκινώματα του Ελληνικού πολιτικού συστήματος ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες και την κοινωνία είναι οι απολιτίκ πολίτες. Απόλιτίκ πολίτες χαρακτηρίζουν εκείνους τους πολίτες που γενικώς δεν ασχολούνται με τα πολιτικά κοινά είτε είναι μπολιασμένοι από μικρές ηλικίες όχι με πολιτικές ιδέες αλλά με παραστάσεις και ιδεοληψίες που τους έχουν μεταφέρει οι γονείς τους ή οι παππούδες τους. Και δυστυχώς αυτοί οι πολίτες είναι πολλοί. 

Απόψεις όπως ότι ο Ελ. Βενιζέλος ήταν μεγάλος δημοκράτης, ότι ο παλαιός Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ο «γέρος της δημοκρατίας», ότι οι δεξιοί πολιτικοί είναι βαθιά χριστιανοί και πατριώτες και άλλα τέτοια χαριτωμένα έχουν περάσει από γενεά σε γενεά και έχουν ποτίσει μυαλά τα οποία είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο εμπνευστής του περίφημου ιδιώνυμου νόμου "Περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών" το οποίο στρεφόταν άμεσα εναντίον της αριστεράς και λίγο πριν φύγει από την ζωή αναφώνησε ζήτω ο βασιλιάς. 

Ο κύριος υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα της Αθήνας στα Δεκεμβριανά και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος κάλεσε για βοήθεια του Βρετανούς και αιματοκυλισαν την Αθήνα από τον φόβο μήπως μετά την αποχώρηση των γερμανών φασιστών επικρατήσουν οι αριστερές δυνάμεις για την διακυβέρνηση της χώρας. 

Από την άλλη οι δεξιές κυβερνήσεις στην μετακατοχική εποχή έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους στα ξερονήσια και έστησαν έκτακτα στρατοδικεία καταδικάζοντας ως κατάσκοπους ανθρώπους που είχαν άλλες ιδέες και που πολέμησαν μη λογαριάζοντας την ζωή τους τον κατακτητή. Επίσης δεξιές κυβερνήσεις όπως και οι κεντροαριστερές ήταν από την εποχή του Όθωνα εθελόδουλες σε Βρετανούς, Γερμανούς και Αμερικάνους. Με τους Γερμανούς κατακτητές εκείνοι που συνεργάστηκαν μαζί τους «δικάστηκαν» αργότερα σε δίκες παρωδία και αθωώθηκαν και εντάχθηκαν μετέπειτα σε κυβερνήσεις της «ελεύθερης» Ελλάδας.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Είναι κακό να είναι κάποιος απολτίκ διότι καταρχάς δεν είναι ενεργός πολίτης και μπορεί εύκολα να γίνει υποχείριο κάθε είδους προπαγάνδας. Για τις εκλογές που έρχονται τον Μάιο έχει στηθεί ένα ξέφρενο παιχνίδι προπαγάνδας το οποίο κινείται εναντίον του καινούριου που έρχεται και υποθάλπει το παλαιό καθεστώς. 

Δημοσκοπήσεις, λασπολογία, κινήσεις των 58, το κίνημα της ελιάς και τα ποτάμια που θέλουν να μας πνίξουν μέσα στον βούρκο του σάπιου παλαιού καθεστώτος που μας έφτασε μέχρι εδώ. Για να σκεφτούμε καλύτερα. 

Γίνεται κατήγορος να είναι αυτό το πολιτικό σύστημα που κυβερνά από ιδρύσεως αυτού του νεοελληνικού κράτους; Η αριστερά πως γίνεται να είναι υπόλογη όταν ποτέ οι αποφάσεις της δεν έκριναν το μέλλον αυτού του τόπου; Πως γίνεται να δικάζεις και να καταδικάζεις κάτι το οποίο δεν γνωρίζεις; Και όμως γίνεται όταν έχεις δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια-παπαγάλους να προωθούν την κυβερνητική προπαγάνδα. Προπαγάνδα που ξεκίνησε με τον φόβο, συνέχισε με απειλές και τελειώνει με θράσος. Θράσος γιατί όλη αυτοί που απαρτίζουν την συγκηβέρνηση κυβέρνησαν και κυβερνούν. Μετά από χρόνια σήψης είναι ακόμη οι κατήγοροι των τεμπέληδων πολιτών και της αυθάδους αριστεράς η οποία τολμά να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει ζωή απέναντι στον θάνατο που μας καταδίκασαν οι ψεύτες και οι προδότες του λαού.

Τα απολιτίκ ποτάμια (που δεν έχουν ούτε φιλελεύθερη, ούτε κεντροαριστερή ούτε αριστερή αντίληψη των πραγμάτων), οι κινήσεις των 58 και της ελιάς (παλαιά στελέχη του Πα.Σο.Κ) έρχονται για να υφαρπάξουν την ψήφο μας για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Θέλουν για μια ακόμη φορά να σε πιάσουν κορόιδο όπως λέμε εμείς ο λαός. Και τι σημαίνει αυτό; Θα σου πετάξουν ένα ξεροκόμματο παραπάνω και μετά μια από τα ίδια. Υγεία και Παιδεία να απουσιάζουν, παραμονή στην επίβλεψη των μνημονίων, κατεστραμμένα εργασιακά δικαιώματα, κατεστραμμένα ασφαλιστικά ταμεία, και εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων όπως του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ), του Άκτωρα(με τα όμορφα διόδια, το μέγκα κλπ) και των ξένων επενδύσεων που έρχονται για να σε πάρουν στην δούλεψή τους αφού πρώτα σε έχουν στοιβάξει στα αζήτητα του 1.600.000 ανέργων.

 Όλα αυτά γιατί; 
Γιατί δεν συμφέρει κανέναν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Ούτε την συγκηβέρνηση συμφέρει, ούτε τους δικούς επιχειρηματίες, ούτε τις Βρυξέλλες, ούτε τα εγχώρια παπαγαλάκια. Και όλα αυτά γίνονται για να επηρεάσουν (να κοροϊδέψουν λέω εγώ) εσένα, γιατί τώρα έρχονται οι εκλογές και ήρθε η ώρα να πάρεις από τα χέρια τους την τύχη της ζωής σου και να την δώσεις εκεί που της πρέπει.

Για να καταλάβεις όλα τα παραπάνω όμως δεν χρειάζεται να ακούσεις εμένα και τον κάθε «εμένα». Πρέπει να ενδιαφερθεί για το τι έγινε, για το τι γίνεται και το τι θα γίνει γύρω σου. Πρέπει να διαβάσεις, να μάθεις, να συζητήσεις να συμμετάσχεις. Η τηλεόραση αν δεν το ξέρεις, στο λέω εγώ, ελέγχεται όπως και οι εφημερίδες και μαζί τους ελέγχεσαι και εσύ. 

Την λύση δεν γίνεται και δεν θέλουν να στην προσφέρουν ως έτοιμη μασημένη τροφή. Πρέπει να την ψάξεις εσύ και όχι να υιοθετείς εύκολες προτάσεις από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια που μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι μόνο το καλό σου δεν θέλουν και ότι πηγαίνουν χέρι χέρι με αυτούς που μέχρι σήμερα μας κυβερνούσαν. Σκέψου ότι το μέλλον μας είναι και στο δικό σου χέρι. Και αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου ή τους συνανθρώπους σου, να εκτιμήσεις τουλάχιστον σε ποια κοινωνία θα ζήσουν οι απόγονοί σου.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο πλανήτης όλος, καζάνι που βράζει...

Πέρα από την κρίση στην Ουκρανία όπου μπορεί να έχουμε  ανεξέλεγκτες καταστάσεις, σκεφτείτε μόνο ότι οι  τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 10% τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στην Κριμαία.

Η Ρωσία κατέχει το 20% των παγκοσμίων αποθεμάτων και η προηγούμενη κρίση με την Ουκρανία είχε διαταράξει τις οικονομίες πολλών κρατών μελών με το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων ακόμη και βιομηχανιών.
Το 34% των εισαγωγών στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω ουκρανικών αγωγών με κόστος περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Έξι κράτη μέλη εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, ενώ η Ελλάδα σχεδόν κατά 55%.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δίνει το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης, λέγοντας πως «η Ευρώπη διανύει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».



Έχουμε ακόμα τον εμφύλιο στην Συρία, Λιβύη και Αίγυπτος είναι  ακόμα αποσταθεροποιημένες.
Η Αίγυπτος μάλιστα έγινε η Αιτία για το βαθύ χάσμα στις σχέσεις  τεσσάρων κρατών του κόλπου, για την στάση που τηρούν απέναντι στη νέα πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου, μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανάκλησαν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ. Η Ντόχα τάχθηκε στο πλευρό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ Ριάντ, Αμπού Ντάμπι και Μανάμα στηρίζουν την κυβέρνηση του Καΐρου.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.



Το Ισραήλ δείχνει εμφανώς απογοητευμένο από την στάση της Αμερικής στο θέμα του Ιράν και μόλις εχθές Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι σταμάτησαν ένα πλοίο το οποίο είχε πυραύλους ιρανικής κατασκευής με προορισμό την Γάζα. Ο Benjamin Netanyahu ζήτησε από τις ΗΠΑ να σκληρύνουν την στάση τους και είπε ακόμα ότι Θα υπερασπιστεί την ασφάλεια των κατοίκων του Ισραήλ.
Από την πλευρά τους οι Ιρανοί λένε ότι η είδηση είναι κατασκευασμένη από τις αρχές του Ισραήλ.

(Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο των αρχών του Ισραήλ με την κατάσχεση των πυραύλων)


Στην Ασία τώρα, διψήφια αύξηση των εξοπλιστικών της δαπανών ανακοίνωσε η Κίνα, κάνοντας ξεκάθαρη την επιδίωξη της να ενισχύσει της θέση της στον κατάλογο των στρατιωτικών υπερδυνάμεων.Το 2012 οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,2%, το 2013 κατά 10,7% και αυτή τη χρονιά κατά 12,2%.
Με την αύξηση αυτή, ο αμυντικός προϋπολογισμός φτάνει τα 96 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γείτονες της Κίνας ανησυχούν. Οι εδαφικές διαφορές προκαλούν ήδη ένταση στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.

Οι σχέσεις μεταξύ Τόκιου και Πεκίνου είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Η αιτία είναι νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο αλλά διεκδικούνται από την Κίνα.


Σε όλα αυτά άμα προσθέσουμε τις κοινωνικές αναταραχές που γίνονται στην νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Βενεζουέλα). Τις κατασχέσεις σπιτιών γίνονται που γίνονται στις ΗΠΑ κατά χιλιάδες.Και την οικονομική κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου(25 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ευρώπη, αριθμός ρεκόρ!!), μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μόνο καλά δεν πάνε παγκοσμίως.

Όλα αυτά που συμβαίνουν δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε αλλαγή κεφαλαίου της ιστορίας του πλανήτη. Όμως με την σημερινή τεχνολογία και την εξέλιξη των όπλων πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει με πολύ άγριο τρόπο. Βέβαια αν φέρουμε στο μυαλό μας τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού όταν ρωτήθηκε για την συντέλεια των αιώνων, υπάρχει και η άλλη περίπτωση.
Αυτό το κεφάλαιο να είναι το τελευταίο.

"Προσέχετε μήπως κανείς σας πλανήσει, διότι πολλοί θα έρθουν και θα λέγουν 'εγώ είμαι ο Χριστός' και πολλούς θα πλανήσουν. Θα ακούσετε για πολέμους και φήμες περί πολέμων. Προσέχετε μην φοβηθείτε, διότι είναι ανάγκη όλα να γίνουν, αλλά δεν είναι ακόμη το τέλος. Διότι θα σηκωθεί έθνος εναντίον έθνους και βασίλειο εναντίον βασιλείου και θα γίνει πείνα και επιδημίες και σεισμοί κατά διάφορους τόπους. Όλα δε αυτά είναι η αρχή των πόνων....."
κατά Ματθαίον κεφ 24 στ.4-9


Επιμέλεια διυλιστήριο
πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τέλος στην ασφάλιση γιατί έχει παιδί και ΙΧ

Το αδιέξοδο που έχουν οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία οι πολιτικές της κυβέρνησης, καταγράφει η επιστολή που έστειλε, προκειμένου να γνωστοποιήσει το πρόβλημά του, ο κ. Ευριπίδης Μανιαδής, επισημαίνοντας ότι σε ανάλογη θέση βρίσκονται δεκάδες άλλοι πολίτες που δεν μπορούν πλέον να έχουν τα στοιχειώδη, όπως είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα.

Ο κ. Μανιαδής είναι χρόνια ασθενής και έχει ανάγκη από μόνιμη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα είναι άνεργος από το 2009. Όπως αναφέρει, «έως πρόσφατα τα αναγκαία για την ασθένεια μου φάρμακα όπως και τις ανάλογες ιατρικές εξετάσεις, μου τα παρείχε το τμήμα πρόνοιας του δήμου Ηρακλείου, στα κρατικά νοσοκομεία, με το βιβλιάριο ασθενείας».

Όμως ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει την… ατυχία να κατέχει ένα αυτοκίνητο 11 ετών, να είναι παντρεμένος με ένα ανήλικο παιδί. Τον ενημέρωσαν λοιπόν από το τμήμα πρόνοιας του δήμου ότι έχει υπερβεί το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ και δε δικαιούται το βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πως προκύπτει το εισοδηματικό όριο; Το αυτοκίνητο κοστολογείται στα 4.000 ευρώ και «επειδή ζω και αναπνέω ακόμα, τεκμήριο διαβίωσης 3.500 ευρώ. Σύνολο 7.500 ευρώ, άρα για τον νόμο δεν δικαιούμαι πλέον να έχω ασφάλιση».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, Σαμαρά - Βενιζέλου, που ετοιμάζεται να πανηγυρίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στερούνται βασικών αγαθών και πεθαίνουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στη φαρμακευτική τους αγωγή. Εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντικές προσπάθειες από γιατρούς και φαρμακοποιούς, η ευαισθησία των πολιτών που ενισχύει τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, οι θάνατοι ασθενών θα ήταν ένα φαινόμενο καθημερινό, η κορυφαία ντροπή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Να επιστρέψουν το επίδομα


Την ίδια ώρα οι «σωτήρες» της χώρας ζητούν από δεκάδες γυναίκες στο Ηράκλειο να επιστρέψουν πίσω το επίδομα για τη γέννηση του παιδιού τους επειδή υπήρξε παρανόηση από τις υπηρεσίες της σχετικής εγκυκλίου και δόθηκαν τα χρήματα σε όσες γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια.

Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση από το ΙΚΑ έπεσαν από τα σύννεφα. Μέσα σε αυτή την κρίση, άνεργες μητέρες, σπίτια χωρίς οικονομική δυνατότητα πρέπει να γυρίσουν 900 ευρώ γιατί, όπως λέει η εγκύκλιος, το επίδομα θα το λαμβάνουν πλέον μόνο όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι τους, όπως στη δεκαετίες του ’40 και του ’50.

Αν είναι γερές και δυνατές, και δεν παρουσιάσουν κανένα σοβαρό πρόβλημα έχει καλώς, τότε το επίδομα θα καταβληθεί. Όλα αφήνονται στις διαθέσεις του… επουράνιου.

Οι διαμαρτυρίες στις πρώτες ειδοποιήσεις ήταν έντονες, αλλά οι περισσότερες μητέρες επιστρέφουν τα 900 ευρώ γιατί διαφορετικά θα βεβαιωθεί στις εφορίες.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι δέχονται την οργή των πολιτών, με λεκτικούς προπηλακισμούς και ύβρεις, χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ούτε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις από τον Γιοακίμ Γκάουκ

Μόνο το «ηθικό χρέος» αναλαμβάνουν οι Γερμανοί δηλώνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος. Αρκέστηκε να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για τις φρικαλεότητες εναντίον της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο.

Ούτε λέξη για την «ταμπακιέρα» από τον Γερμανό Πρόεδρο! Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γιοακιμ Γκάουκ δήλωσε ότι η χώρα του αναλαμβάνει απλά το «ηθικό χρέος!» αποφεύγοντας να μιλήσει για το χρηματικό χρέος από τις βιαιότητες των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Γκάουκ αρκέστηκε στο να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για όσα έγιναν από τους ναζί κατά της Ελλάδας και μέχρι εκεί. Για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν θέλησε να πει απολύτως τίποτα. Το χρέος αυτό «δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε ούτε να το σχετικοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας δηλαδή, ο κ. Γκάουκ μας χάρισε τη βαθιά του θλίψη και ανέλαβε το ηθικό χρέος!

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν είναι βάσιμες οι γερμανικές επανορθώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Γερμανός Πρόεδρος απάντησε: «Δεν θα ήθελα να συζητήσω εδώ για το νομικό ζήτημα σχετικά με τις επανορθώσεις, όμως επιτρέψτε μου να πω: Το ηθικό χρέος δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε, ούτε να το σχετικοποιήσουμε. Εφέτος θυμόμαστε την αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 75 χρόνια, τον οποίο ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Θέλω κατά την επίσημη επίσκεψή μου να υποκλιθώ με σεβασμό μπροστά στα θύματα που δολοφονήθηκαν από Γερμανούς».



Παραδέχθηκε όλες τις φρικαλεότητες λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα βίωσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μία γερμανική κατοχή ιδιαίτερα βίαιη. Αυτός ο πόλεμος άφησε στην Ελλάδα βαθιές πληγές. Ελληνοεβραίοι θανατώθηκαν συστηματικά, αλλά και Έλληνες μη Εβραίοι τουφεκίστηκαν, απαγχονίστηκαν, θανατώθηκαν με κτηνώδη τρόπο, πολλοί Έλληνες πέθαναν από ασιτία», χωρίς όμως να μπει στην ουσία του θέματος.

Ο κ. Γκάουκ με... αριστοτεχνικό τρόπο «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα» λέγοντας ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τα εγκλήματα σε βάρος τη Ελλάδας και συνεπώς – όπως είπε - πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσω εκθέσεων, ανταλλαγής απόψεων στο πλαίσιο της επιστήμης της Ιστορίας, μέσω ενός αρχείου μαρτυριών της εποχής για τους καταπιεσμένους και τους αντιστασιακούς.

Αντί δηλαδή να τεθεί επί τάπητος το θέμα των επανορθώσεων η Γερμανία προτείνει να κάνουμε συνέδρια με ιστορικές θεματικές που να περιγράφουν τον πόνο που έζησε η χώρα μας το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σε επίπεδο... φιλοσοφικών συζητήσεων.


Η άποψη του κ. Γκάουκ καταδεικνύει περίτρανα τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν την χώρα μας, αφού νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς στους οποίους μοιράζουν καθρεφτάκια.

Είναι βεβαίως φυσικό επόμενο ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε και η Ελλάδα να εκφράσει τη «βαθιά θλίψη» της για τα δάνεια τα οποία οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουμε λάβει από τις αγορές και τους μηχανισμούς της Ε.Ε. , να μην πληρώσει απολύτως τίποτα από εδώ και στο εξής και να αναλάβει το «ηθικό χρέος»!

Διαβάστε περισσότερα.... »
....