Διυλιστήριο: 02/24/17
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

VIDEO - Απόρρητη έκθεση της ΕΚΤ - Στο 1,5 τρις η ζημιά στο Ευρωπαικό χρέος σε περίπτωση Grexit



Σε μια αποκάλυψη σοκ προέβη απόψε από την εκπομπή Αίθουσα Σύνταξης της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καψώχας περιλαμβάνονται στην απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά το χρέος της Ευρωζώνης αλλά και κάθε χώρας ξεχωριστά.

  • Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της ΕΚΤ το ευρωπαϊκό χρέος ανέρχεται σε 21 τρισ. ευρώ.
  • Οι παραμετρικές απώλειες από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας ή απόαδυναμία πληρωμής των δανείων της θα κοστίσει σε όλο το ευρωσύστημα, παρά τη δανειοδότησή της μέχρι τώρα με 260 δισ. ευρώ, το απίστευτο ποσό των 1,5 τρισ. ευρώ, που ουσιαστικά είναι το κόστος ενός πιθανού Grexit.
  • Με τον τρόπο που έχει χτιστεί το χρέος της Ελλάδας είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, ενώ μέχρι το 2030, αν η ελληνική οικονομία παραμείνει ως έχει, θα πρέπει να πληρώσει 322 δισ. ευρώ με τα 160 δισ. από αυτά να είναι τόκοι. Ακόμη κι αν αποπληρωθεί αυτό το ποσό θα απομένει το 2030 ένα υπόλοιπο 300 δισ. ευρώ.
Με βάση αυτά τα στοιχεία είναι ευνόητο γιατί οι εταίροι μας θέλουν να μας κρατήσουν στην Ευρωζώνη ενώ η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ αποκτά άλλο νόημα σε σχέση με το χρέος, με τις δύο κυρίες να οδηγούνται στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η μείωση του χρέους (δηλαδή με επιμήκυνση των ωριμάνσεων και την ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων) σε μια απόφαση ήδη ειλημμένη.



Πηγή www.altsantiri.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Handelsblatt : ''Έτοιμη για ελάφρυνση χρέους η Μέρκελ''



Η γερμανίδα καγκελάριος θα δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εφόσον η Αθήνα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα, γράφει η Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο των χθεσινοβραδινών διαβουλεύσεων της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στην καγκελαρία, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το ελληνικό ζήτημα, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις ζητούμενες από το Ταμείο ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος. Όπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ, «ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν ήδη συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ότι μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 θα προβούν σε νέα ελάφρυνση (σ.σ. των όρων) των δανείων βοήθειας εφόσον είναι απαραίτητο». Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, υπογραμμίζει η εφημερίδα, για να προσθέσει ότι «ωστόσο η καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές».

Συμφωνία Μέρκελ - Λαγκάρντ για πίεση στον Τσίπρα

Σύμφωνα με την Handelsblatt η Μέρκελ και η Λαγκάρντ καθόρισαν και τη σειρά των επικείμενων βημάτων. Αυτή προβλέπει ότι «πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν έχει εκπληρώσει όλους τους υπεσχημένους όρους. Και θα πρέπει επιπρόσθετα να ψηφίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και 2020». Όπως επισημαίνει το άρθρο, το εύρος των μεταρρυθμίσεων -για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις συντάξεις- παραμένει ακόμη επίμαχο μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. Τη Δευτέρα η τρόικα πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα και να διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες, σημειώνεται.

«Τώρα θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους. Σε αυτό συμφώνησαν η Μέρκελ και η Λαγκάρντ». Μόνο όταν η Αθήνα έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα συγκεκριμενοποιηθούν οι χειρισμοί που αφορούν το χρέος, γράφει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ, αναφέροντας ότι η καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρονται να έχουν συζητήσει ήδη πιθανά μέτρα για το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση «μπορεί να φανταστεί μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε έναν ορισμένο βαθμό. Επιφυλάξεις υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Κατά την άποψη του Βερολίνου δεν είναι δυνατό να περιοριστεί το ύψος των επιτοκίων. Διότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα είδος μεταφοράς κεφαλαίων των κρατών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Πηγή www.dw.com
https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Και νέο σκάνδαλο φέρνει στο επίκεντρο την Μαρέβα Μητσοτάκη

Ο συνεργάτης της Μαρέβας και η περίεργη εκμίσθωση βιομηχανικού κτιρίου.

Του Βαγγέλη Τριάντη

Πολλά ερωτηματικά εγείρει η παραχώρηση τμήματος ιστορικού κτιρίου από τον Δήμο Σουφλίου σε μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία ανήκει σε συνεργάτη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Το 2015 η εταιρεία Zeus+Dione, η οποία ανήκει στην κ. Μητσοτάκη και στη Δήμητρα Κολοτούρα, εκδήλωσε ενδιαφέρον για το βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε στο Σουφλί. Πρόκειται για το βασικότερο και παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα της ακριτικής πόλης με σημαντική ιστορική και συμβολική αξία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο χώρος έχει μετατραπεί σε Οικομουσείο Προβιομηχανικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς, ενώ στο κτίριο έχουν πραγματοποιηθεί έργα άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της Zeus+Dione ήταν να ιδρύσει ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με την επωνυμία Ιδρυμα Zeus και Dione, με σκοπό τη «διάσωση, αναβίωση, καλλιέργεια, υποστήριξη και ανάπτυξη παλαιοτέρων ειδών τέχνης και τεχνικών στον χώρο του ρουχισμού, του μεταξωτού υφάσματος και του πάσης φύσεως κεντήματος που τείνουν προς αφανισμό». Μάλιστα η εταιρεία δεσμευόταν, μεταξύ άλλων, για την παροχή υποτροφιών, για την προβολή του ιδρύματος αλλά και του Δήμου Σουφλίου σε εγχώρια και διεθνή Μέσα, για την επιμόρφωση και εκπαίδευση νέων σε είδη τέχνης και τεχνικές από ειδικούς τεχνίτες κ.λπ.

Η πρόταση δεν προχώρησε, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα του δημοτικού συμβουλίου όπως και από τοπικούς φορείς. Λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση μέρους του βιομηχανικού συγκροτήματος. Ο διαγωνισμός έγινε με φανερή πλειοδοτική και προφορική δημοπρασία μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

Στη διαδικασία προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος: η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνική Δημιουργικότητα, στην οποία κατακυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για εταιρεία με έδρα την Καραγιώργη Σερβίας 7 στην Αθήνα, η οποία ανήκει στον Ιωάννη Κολοτούρα. Ο τελευταίος είναι αδερφός της Δήμητρας Κολοτούρα, ενώ συμμετέχει και στο ΔΣ της Zeus+Dione, σύμφωνα με το ΦΕΚ με αρ. φύλλου 3378 και ημερομηνία 22 Ιουνίου 2015.

Αναζητήσαμε τη συγκεκριμένη εταιρεία και τη δραστηριότητά της. Η Κοινωνική Δημιουργικότητα δεν διαθέτει ιστοσελίδα, ενώ δεν εμφανίζεται να έχει κάποια παρόμοια δραστηριότητα, παρά μόνο τη συγκεκριμένη εκμίσθωση. Με λίγα λόγια, η εταιρεία της κ. Γκραμπόφσκι εκδηλώνει αρχικά ενδιαφέρον για το βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε, η διαδικασία δεν προχωρά και στη συνέχεια το κτίριο εκμισθώνεται σε εταιρεία που ανήκει στον αδερφό της συνεταίρου της και –από ό,τι φαίνεται– συνεργάτη της.

Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα

Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσο και από φορείς δεν αφορούσαν αυτή καθαυτή την εκμίσθωση αλλά τους όρους με τους οποίους έγινε. Το τίμημα διαμορφώθηκε σε 210 ευρώ τον μήνα, μόλις 10 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης που όριζε ο Δήμος Σουφλίου, η οποία ανερχόταν σε 200 ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελίες, το τίμημα αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό τόσο για τα τετραγωνικά όσο και για την ιστορικότητα του κτιρίου.

Ο δήμος ανέλαβε παράλληλα και μια σειρά από εργασίες οι οποίες ουσιαστικά ήταν προς όφελος του συνεταίρου της κ. Γκραμπόφσκι. Οπως διαβάζουμε αναλυτικά, ο Δήμος Σουφλίου υποχρεούται να εγκαταστήσει σύστημα ψύξης/θέρμανσης, να πραγματοποιήσει διάφορες κατασκευές, αλλά και να συντηρεί με δικά του έξοδα τον περιβάλλοντα χώρο. Κάτοικοι της περιοχής σημείωναν ότι κανονικά θα έπρεπε ο όποιος εκμισθωτής να αναλάβει να πραγματοποιήσει μια επένδυση στον χώρο του Τζίβρε, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στην περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν ίσχυσε.

Ο φίλος δήμαρχος

Ως υπογράφων την εκχώρηση του συγκεκριμένου χώρου εμφανίζεται ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Ο εν λόγω επικεφαλής της δημοτικής αρχής φαίνεται έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σύζυγο της Μαρέβας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος εμφανίζεται σε βίντεο να χαιρετά εγκάρδια τον κ. Μητσοτάκη το 2015 κατά την επίσκεψή του στην ακριτική πόλη του Εβρου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη έχει αναπτύξει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια με την περιοχή. Συγκεκριμένα, η Zeus+Dione έχει στενή συνεργασία εδώ και τέσσερα έτη με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταξιού, η οποία δεν είναι και η μοναδική. Το ερώτημα πάντως που τίθεται στην προκειμένη υπόθεση είναι κατά πόσο η εκμίσθωση θα γινόταν με τους ίδιους όρους από τον Δήμο Σουφλίου εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είχε σχέση με το ζεύγος Μητσοτάκη.

Μέρος της πρότασης που είχε καταθέσει η Zeus+Dione το 2015 στον Δήμο Σουφλίου αλλά συνάντησε αντιδράσεις

Πηγή documentonews
 
 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ήρθε το τέλος! Ήρθε το τέλος!..

     Το τέλος της λιτότητας βέβαια.
Μας το είπε ο πιό εκατομμυριούχος υπουργός της κυβέρνησης.

Ο πολιτικός απατεώνας με το
ειρωνικό χαμόγελο,
..που ξέχασε να δηλώσει κάτι εκατομμύρια στην δήλωσή του και κάτι λίγα ακίνητα στο "πόθεν έσχες" του.
Εκατομμύρια που στις δηλώσεις του στην εφορία πότε εμφανίζονται και πότε χάνονται, σαν αυτά των κοινών απατεώνων που κάνουν ξέπλυμα βρωμικου χρήματος, ή άλλες παρανομίες.
Μας τό 'πε κι ο ταβερνιάρης της Βουλής, το ανθρωπάριο που κοροϊδεύει ακόμη και μόνο με την παρουσία του.
Θα μας το πούνε κι άλλοι. Όλα αυτά τα θλιβερά μνημονιακά ρεντίκολα της "πρώτη φορά φασιστερά" κυβέρνησης.

Και θα εννοούν βέβαια πως ήρθε το τέλος της δικής τους λιτότητας.
Πήραν παράταση στα κυβερνητικά έδρανα.
Θα πάρουν φωτιά οι κουτάλες.

Το τέλος που θα έπρεπε να έχει έρθει, είναι το δικό τους.
Και απ' την κυβέρνηση, και από προσώπου Ελλάδας.
Τώρα έρχεται το δικό μας τέλος.
Συνεχώς και "κατά ριπάς".

Μη ξεχάσουμε να τους ευχηθούμε καλό μασκαράδικο τριήμερο, και καλή σαρακοστή.
Η δική μας όμως η σαρακοστή,
..άρχισε πριν επτά χρόνια,
..και θα κρατήσει μέχρι το τέλος μας!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιούνκερ: Τα μνημόνια δεν υπακούν αναγκαστικά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο


Tα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο, παραδέχθηκεο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες (Πορτογαλία) και Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Υπενθυμίζει ότι στο Μνημόνιο για το Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα όντως συμφώνησε να ευθυγραμμίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και τα πλαίσια των βιομηχανικών δράσεων με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Για να διευκολυνθεί αυτός ο στόχος, η Επιτροπή πρότεινε, και όλες οι πλευρές το δέχτηκαν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).Οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, επίσης διαβουλεύθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της το Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών ως προς το ποιες προτάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον, ο Ζ.Κ.Γιουνκερ στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Μνημονίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδρασε με πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν τον σεβασμό στο δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συλλογικές συμφωνίες, αλλά συγχρόνως αναζήτησε ενεργά τις απόψεις των δύο πλευρών της βιομηχανίας μέσα από αφοσιωμένες διμερείς συναντήσεις.

Ωστόσο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην επιστολή του σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. Επομένως, συμπληρώνει, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.

Προφανώς, καταλήγει στην επιστολή του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον της και είναι δεσμευμένη με τις κοινές αξίες και αρχές που ενσωματώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ειδικότερα. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ως μέρος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αναδυθούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή».

Στην επιστολή τους με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2016, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι ευρωβουλευτίνες Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες και Γιούτα Στέινρουκ εκφράζουν την πεποίθηση ότι το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

«Κατά την άποψή μας, είναι σημαντικό να επανέλθει η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι δύο ευρωβουλευτίνες των Σοσιαλιστών και προσθέτουν: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, με βάση το Άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν».

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτίνες Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες και Γιούτα Στέινρουκ επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη, βάσει της Συνθήκης του ESM, να διασφαλίσει ότι το Μνημόνιο στο οποίο θα καταλήξει ο ESM θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως η Επιτροπή διατηρεί στο πλαίσιο της Συνθήκης του ESM το ρόλο της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, βάσει του Άρθρου 17 (1) της Συνθήκης της ΕΕ.

«Στηρίζουμε σθεναρά την έκκληση της Ελλάδας για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», τονίζουν προς τους τρεις προέδρους οι δύο ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ζητούν οι θεσμοί να επικεντρωθούν μόνο «σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα των θέσεων εργασίας, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή» στην Ελλάδα.

Πηγή  www.tromaktiko.org

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Άρπαξαν 29,8 δις Ευρώ από τις τσέπες μας - Ισούται με το 10% του δημόσιου χρέους


TNI: Η Ελλάδα ζημιώθηκε 29,8 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 10% του δημοσίου χρέους της 


Σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute (TNI), με έδρα το Αμστερνταμ, οι τέσσερεις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών PricewaterhouseCoopes, Ernst & Young, Deloitte και KPMG είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Χαμένες είναι οι ίδιες οι χώρες, οι οποίες τούς ανέθεσαν την σωτηρία τους και δη με παρότρυνση της EE: η Ελλάδα είχε ζημιές 29,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνολικού δημοσίου χρέους της, η Ισπανία 45,5 και η Ιρλανδία 46,6 δισ. ευρώ.

Από την έρευνα, με τίτλο "The Bail Out Business" ("Η επιχείρηση διάσωσης"), προκύπτει ότι οι τέσσερεις αυτές εταιρείες αποτελούν ένα ολιγοπώλιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, των οποίων το μερίδιο ανέρχεται στο 60% της αγοράς. Σε χώρες μάλιστα οι οποίες βρίσκονται σε κρίση όπως λ.χ. η Ισπανία και η Ιταλία, το μερίδιό τους ανέρχεται σε 80%.

Οι ορκωτοί ελεγκτές, κάτω από τα μάτια των οποίων κατέρρεαν οι τράπεζες, κέρδισαν τα περασμένα χρόνια εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ από τα Stresstests και τις υπηρεσίες παροχής συμβουλών στις χώρες μέλη της ΕΕ, για το πως να σώσουν τις τράπεζές τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν για τον σκοπό αυτό «με τη συγκατάθεση και την παρότρυνση των ευρωπαϊκών θεσμών 747 δισ. Ευρώ» μεταξύ 2008 και 2015, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα. Σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθούν και σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για εγγυήσεις, όπως υπολόγισε η κριτικά ιστάμενη προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεξαμενή σκέψης του Άμστερνταμ. Διευκρινίζεται δε πως νέες σωτηρίες, όπως αυτή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi δεν έχουν ακόμα συνυπολογισθεί...

Από το σύνολο των ανωτέρω ποσών τα 213 δισ. ευρώ έχουν οριστικά χαθεί, γράφουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίο αξιολόγησαν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο του ΑΕΠ της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου ή τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας μαζί. Το Ινστιτούτο "ΤΝΙ" επισημαίνει περαιτέρω και το γεγονός ότι οι σωτηρίες των τραπεζών χρηματοδοτήθηκαν κυρίως μέσω νέων κρατικών χρεών, για τα οποία καταβάλλονται ετησίως και τόκοι.

Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές για την Ιρλανδία, οι οποίες ανέρχονται σε 46,6 δισ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν το 1/4 του δημοσίου χρέους της. Στη χώρα αυτή το κόστος εκτοξεύτηκε κυριολεκτικά λόγω της εξαγοράς τραπεζών. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η Ισπανία με ζημιές 45,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα είχε ζημιές ...μόλις 29,8 δισ. ευρώ , ποσόν το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού δημοσίου χρέους της...

Εκεί όμως όπου υπάρχουν χαμένοι υπάρχουν και οι κερδισμένοι. Ο Sol Trumbo Vila και ο Matthijs Peters, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα τονίζουν ότι οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των διασώσεων των τραπεζών. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες αυτές έκαναν και από πριν καλές δουλειές με τις τράπεζες, αλλά σπάνια διαπίστωναν τα προβλήματα κατά τους λογιστικούς ελέγχους.

Η μια εξ αυτών, η Deloitte, για παράδειγμα επιβεβαίωσε στην περίπτωση του -μετέπειτα κρατικοποιηθέντος- ισπανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Bankia, κέρδη ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2011. Αργότερα, διαπιστώθηκε μια τρύπα σχεδόν 24 δισ. ευρώ! Αντί της Deloitte τώρα τον έλεγχο στην τράπεζα τον διενεργεί η Ernst & Young, δηλαδή η εταιρεία η οποία ήλεγξε την "Anglo Irish Bank", της οποίας η κατάρρευση οδήγησε την Ιρλανδία στην ομπρέλα σωτηρίας / στον μηχανισμό διάσωσης.

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών μαζί με άλλες μικρότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών επεξεργάστηκαν επιπλέον και τα κρατικά πακέτα σωτηρίας των χωρών που βρίσκονται σε κρίση και παρά τα λάθη τους «διατήρησαν τον κυρίαρχο ρόλο τους την αγορά», υπογραμμίζει η έρευνα του Transnational Institute (TNI).

Προκλητική η Μέρκελ για το γερμανικό πλεόνασμα 23,7 δισ.

Στην απολύτως προκλητική τοποθέτηση ότι το πλεόνασμα-ρεκόρ των 23,7 δισ. ευρώ της Γερμανίας για το 2016 δεν είναι... τόσο μεγάλο όσο φαίνεται (!) προέβη χθες η Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι ακόλουθοί του επιμένουν στην επιβολή ακραίας λιτότητας στους φτωχότερους εταίρους της ευρωζώνης.

«Αν κοιτάξεις μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το πλεόνασμα (στον γερμανικό προϋπολογισμό) είναι σχετικά μικρό» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιθουανό πρωθυπουργό Saulius Skvernelis.

Την Πέμπτη η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. ανακοίνωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ για το 2016, χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και στην απασχόληση καθώς και επίσης και χάρη στις χαμηλές δαπάνες για το χρέος, δημιουργώντας τις συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη το 2017. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό κράτος καταγράφει πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια, το οποίο αυξήθηκε στα 23,7 δισ. ευρώ το 2016, στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας.
Πηγή: Transnational Institute (TNI), Neues Deutschland και ''Δημοκρατία'' και enikonomia

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....