Διυλιστήριο: 05/14/14
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Συμβαίνουν αυτά στα ορυχεία........

Το 2011 ο Alp Gürkan, πρόεδρος της Soma Holding, είχε δηλώσει περήφανα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ότι η εταιρεία είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής στο ορυχείο από τα $130-140 ανά τόνο, όταν ανήκε στο τουρκικό κράτος, σε $23,8 ανά τόνο, “χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα” όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Χαρη σε αυτές τις μεθόδους που προστάζει λοιπόν ο υπέρλαμπρος δυτικός πολιτισμός, ο πολιτισμός της υποκρισίας, της διαστροφής, της διαφθοράς,της απανθρωπιάς και της υποταγής στο χρήμα. είχαμε και τα ακόλουθα αποτελέσματα.....

238 νεκροί και 120 εγκλωβισμένοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

Όμως όπως λέει και ο Ερντογάν. Συμβαίνουν αυτά στα ορυχεία........
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Διαφημίζουν (στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ) τις πληρωμές μέσω .... παλάμης. Ήρθε και στην Ελλάδα !!!

Δυστυχώς έφτασε η ώρα και στην Ελλάδα. Διαφημίζουν επίσημα πια την εξόφληση λογαριασμών, μετρητών κτλ με το χέρι. Αυτό είναι η ανάπτυξη που περιμένουμε ; Δείτε το όσο και φρικιαστικό να είναι. Τα παιδιά μας είναι σίγουρο πια για χάρη ευκολίας πληρωμών, δεν θα υπάρχουν χρήματα και όλα θα γίνονται μέσω τσιπ που θα εμφυτεύεται στο χέρι. Το γνωστό που οι ''γραφικοί'' έλεγαν χάραγμα. Αυτή η Νέα Τάξη Πραγμάτων!!!


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πιάσε έναν πρωθυπουργό στο τέσσερα!..

    Σαν παλιό μαγέρικο. Έτσι Αντωνάκη;

Αυτή είναι η ''καθαρή'' πολιτική σου;
Αυτό είναι που μπορείς να ''κοιτάς τον λαό στα μάτια'';
Έτσι λειτούργησες ''υπεύθυνα'' σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Αντί να ζητήσεις, να απαιτήσεις εκλογές (μιλάμε για τον Νοέμβρη του 2011, τότε που ο νυν αντιπρόεδρός σου ''άδειασε'' τον Μεγάλο Ηλίθιο, τον κατάπιε αμάσητο),
..συμφώνησες, δηλαδή έσκυψες το κεφάλι στην πρόταση-εντολή Μπαρόζο, να ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ για πρωθυπουργός ο τραπεζίτης Παπαδήμος;
Αντί να επιδιώξεις να γίνεις εσύ πρωθυπουργός με λαϊκή εντολή, προτίμησες να προσκυνήσεις τρόϊκα, Μέρκελ, Κομισιόν και Μπαρόζο, εις βάρος της πατρίδας σου και των δημοκρατικών θεσμών!

Ωραία αξιωματική αντιπολίτευση! Τα καλά τα γιουσουφάκια!
Ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα ΔΕΧΤΗΚΕ να διοριστεί πρωθυπουργός κάποιος έξω απ' το πολιτικό σύστημα, παρακάμπτοντας την προσφυγή στην γνώμη και την βούληση του λαού!
Καταλάβατε ότι τότε, εκείνες τις μέρες ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Ότι συνωμοτήσατε και ΣΥΝΩΜΟΤΗΣΕΣ εναντίον του ελληνικού λαού και εγκαθιδρύσατε δικτατορία;
ΜΕ ΤΟ ''ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ'' ΟΡΙΣΑΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ;
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;
Σε ποιά ευνομούμενη χώρα θα είσασταν όλοι εσείς ακόμη ελεύθεροι να παριστάνετε τους πολιτικούς και τους ταγούς;

Και ζητάς τώρα να σε ξαναπιστέψει ο ελληνικός λαός και να σε ξαναψηφίσει;
Γιατί;
Για να βυσσοδομήσεις και πάλι πίσω απ' τις πλάτες μας;
Δεν σου φτάνουν όσα δεσμά χάλκεψες για την χώρα;

Αιδώς Αντωνάκη!
Λίγη τσίπα κύριε ''πρωθυπουργέ''!
Μιά σταλιά ελληνικό αίμα στις φλέβες σας!
Τίποτα;
Μόνον χολή και μαύρο;..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΜΠΕΡΝΑΡ ΛΙΤΕΡ«Η Ε.Ε. κυριαρχείται από τα μεγάλα λόμπι»

Ενας από τους αρχιτέκτονες του προκατόχου τού ευρώ, του ECU, ο Λιτέρ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κυριαρχία των λόμπι και των τραπεζών στην Ε.Ε. και προτείνει για χώρες με προβλήματα, όπως η Ελλάδα, τη δημιουργία ενός «παράλληλου» νομίσματος, χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη.

"Οι Γερμανοί δεν δείχνουν καμία αλληλεγγύη, αλλά και δεν έχουν την ευφυΐα να σκεφτούν συνολικότερα για την Ευρώπη"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Τάσο Τσακίρογλου



• Πώς σχολιάζετε τη μέχρι σήμερα διαχείριση της κρίσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;


Απολύτως ηλίθια και μη αναγκαία.



• Γιατί το λέτε αυτό;


Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα της λιτότητας. Η λιτότητα εξ ορισμού δημιουργεί ύφεση και αυξάνει τα προβλήματα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Είναι συμβατικά οικονομικά. Στην Ευρώπη επιβλήθηκε μια βαθιά ύφεση.



• Το είδαμε πολύ καθαρά στην περίπτωση της Ελλάδας.


Φυσικά. Αυτή η τακτική είναι απολύτως αντιπαραγωγική. Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το κοινό νόμισμα. Θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε το ευρώ για να διατηρήσουμε τη συνεργασία. Διαφορετικά θα διαλυόταν το κοινό σχέδιο, όπως επαπειλείται σήμερα. Η κεντρική ιδέα είναι ότι χρειαζόμαστε ένα κοινό νόμισμα και μια κοινή αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα ως προς το ότι θα πρέπει να τα δώσουμε όλα για το κοινό νόμισμα. Για παράδειγμα, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εσείς στην Ελλάδα δεν θα μπορούσατε να έχετε το ευρώ για όλες τις διεθνείς συναλλαγές και, παράλληλα, σε πόλεις ή περιφέρειες της χώρας να υπάρχει το δικό τους νόμισμα.



• Εχετε μιλήσει για την ανάγκη ενός «παράλληλου» νομίσματος.


Αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί σε επίπεδο πόλης ή σε επίπεδο περιφερειών στην Ελλάδα. Γιατί να πρέπει η χώρα σας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη; Οι τουρίστες που θα έρθουν μπορούν να πληρώσουν σε ευρώ. Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα γερμανικό ή γαλλικό αυτοκίνητο, αυτό θα πληρωθεί σε ευρώ. Ερευνες δείχνουν ότι η νομισματική «μονοκαλλιέργεια» δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αλλά το αντίθετο. Από το 1970 και μετά έχουν υπάρξει δεκάδες κρίσεις δημόσιου χρέους όπως αυτή της Ελλάδας, άρα αυτό που γίνεται στη χώρα σας δεν είναι μοναδικό. Ετσι, πρέπει να δούμε τις βαθύτερες αιτίες και η βασικότερη είναι η ύπαρξη ενός και μόνου νομίσματος.



• Με ποιον τρόπο θα βοηθούσε την Ελλάδα ένα τέτοιο σύστημα διπλού νομίσματος;


Ο λόγος για τον οποίο συλλέγονται οι φόροι δεν είναι για να χρηματοδοτείται η κυβέρνηση. Εάν ζείτε στη Θεσσαλονίκη και η πόλη εκδίδει ένα νόμισμα και απαιτεί η φορολόγηση των πολιτών της να γίνεται σ’ αυτό το νόμισμα, τότε και οι πληρωμές των επαγγελματιών θα γίνονταν σ’ αυτό το νόμισμα και θα υπήρχε μια παράλληλη αγορά η οποία θα χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση σε νόμισμα της Θεσσαλονίκης. Ετσι θα αντιμετωπίζονταν πολλά κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα. Χρειάζεται να σκεφτούμε έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούν τα ΜΜΕ. Δεν λέω ότι πρέπει να καταργηθούν η κυβέρνηση και το κρατικό χρήμα, αλλά η πρότασή μου αφορά πόλεις με υψηλή ανεργία, οι οποίες στερούνται τους αναγκαίους πόρους για την πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων. Θα έχουμε μια αυτοχρηματοδοτούμενη διαδικασία. Γιατί λοιπόν γι’ αυτούς τους σκοπούς να χρησιμοποιούμε το ευρώ; Υπάρχει μια επιτυχημένη εφαρμογή αυτού του διπλού συστήματος στην Ελβετία ήδη από το 1934. Εκτός από το ελβετικό φράγκο, υπάρχει και το WIR, με το οποίο συναλλάσσονται, εκτός των άλλων, και περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μελέτες έχουν δείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο αυτού του δεύτερου νομίσματος.



• Θα επέτρεπαν τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο παράλληλο νόμισμα;


Εάν δείτε πώς έχουν φτιαχτεί τα πράγματα από το λόμπι των τραπεζών, η απάντηση είναι ότι υπάρχει μόνο το κοινό νόμισμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα πάντα έχουν καταληφθεί από το λόμπι των τραπεζών. Και οι τράπεζες προτιμούν το ενιαίο νόμισμα. Και οι Γερμανοί το προτιμούν, επειδή τους προσφέρει τη δυνατότητα για φτηνές εξαγωγές. Εάν δεν συμμετείχαν στο κοινό νόμισμα, το μάρκο θα ήταν πολύ ακριβότερο και θα τους δημιουργούσε πρόβλημα. Ωστόσο, δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ευνοϊκή κατάσταση την οποία απολαμβάνουν. Δεν δείχνουν καμία αλληλεγγύη, αλλά και δεν έχουν την ευφυΐα να σκεφτούν συνολικότερα.



• Μπορούν χώρες σαν την Ελλάδα να διαπραγματευτούν με τη Γερμανία ή με τις χώρες του Βορρά που επιβάλλουν τη θέλησή τους στους υπόλοιπους;


Αυτό δεν γίνεται να το κάνει κάποιος μόνος του. Οι Ελληνες ωστόσο έχουν δίπλα τους την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όλες με το ίδιο πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται τοπικά. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η αρχή της επικουρικότητας στον νομισματικό τομέα. Μια συμμαχία του Νότου θα εξασφάλιζε καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Θα έβλεπα συμμαχίες ακόμα και μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών.



• Εχετε πει ότι τα τρία σοβαρότερα προβλήματα στις αναπτυγμένες χώρες συγκλίνουν σε σημαντικό βαθμό: ανεργία, περιβάλλον και διάλυση των κοινοτήτων. Το παρόν οικονομικό σύστημα οξύνει αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει εναλλακτική;


Πρέπει να απαλλαγούμε από την έμμονη ιδέα ότι τα πάντα γίνονται με ένα κοινό νόμισμα. Η αντίθετη άποψη έχει ζωή πέντε χιλιάδων χρόνων. Υπήρχε στην Αίγυπτο, αλλά και στη μεσαιωνική Ευρώπη. Τα έβγαλαν πέρα χωρίς κοινό νόμισμα. Υπήρχε ένα νομισματικό οικοσύστημα.



• Σήμερα οι λεγόμενες «αγορές» κυριαρχούν πάνω στα κράτη. Ποια είναι η σχέση μεταξύ οικονομικής ζωής και δημοκρατίας;


Οι κυβερνήσεις έχουν την εξουσία πάνω στο τραπεζικό σύστημα, εάν επιθυμούν βέβαια να τη χρησιμοποιήσουν. Πολλά πολιτικά κόμματα παίζουν το παιχνίδι συγκεκριμένων λόμπι.



• Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Τι λέτε γι’ αυτό;


Το ερώτημα είναι με ποιο κόστος. Ναι, μπορείς να πετύχεις να «στύψεις», να εξαφανίσεις κάθε κοινωνική προστασία. Μπορείς να φτάσεις μέχρι το τέρμα και να λες ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αλλά οι αρμόδιοι δεν τις χρησιμοποιούν. Υπάρχει διέξοδος, εάν αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Εάν έχεις μια στρατηγική και δεν διαπραγματευτείς μόνος σου. Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ. Θα ήταν πλεονέκτημα να μείνει στην ευρωζώνη και να εκμεταλλευτεί τις δραστηριότητες στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Οταν όμως κάτι αφορά τη διατροφή στο εσωτερικό, γιατί να χρησιμοποιείται το ευρώ;



• Ενόψει των ευρωεκλογών, ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;


Νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλη άνοδο της ευρωσκεπτικιστικής ψήφου. Εάν οι πολίτες γνώριζαν για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία εμπορικών συναλλαγών, θα αντιλαμβάνονταν ότι είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει συναφθεί ποτέ και ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές. Και το κυριότερο, η συμφωνία είναι υπέρ των πολυεθνικών τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε.



• Ωστόσο, δεν γίνεται καμία συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα.


Ακριβώς. Και για μένα η μόνη συζήτηση θα ήταν μια συνειδητή δράση. Ομως η Ε.Ε. κυριαρχείται από τα μεγάλα λόμπι. Υπάρχουν πενήντα χιλιάδες ενεργά λόμπι που δουλεύουν εδώ στις Βρυξέλλες. Είναι ένας τεράστιος αριθμός και δεν υπάρχει καν η υποχρέωση να καταγραφούν. Αντίθετα, στις ΗΠΑ τα λόμπι είναι υποχρεωμένα να καταγράφονται επισήμως. Στην Ευρώπη αυτό είναι εθελοντικό.



• Αρα θεωρείτε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια;


Οντως, δεν υπάρχει καμία διαφάνεια. Αυτό είναι που θρέφει τον ευρωσκεπτικισμό πανευρωπαϊκά. Ετσι, τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρακτικά, σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχουν ακραία κόμματα, όπως στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα κ.λπ., η ατζέντα των οποίων περιορίζεται στο «μην εμπιστεύεστε τις Βρυξέλλες».



……………………………………..



Ποιος είναι


Γεννημένος το 1942 στο Βέλγιο, είναι οικονομολόγος, εξειδικευμένος στη μελέτη των νομισματικών συστημάτων. Προωθεί την ιδέα ότι οι κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία του δικού τους ή ενός συμπληρωματικού νομίσματος, το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το επίσημο. Εχει εργαστεί ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Ενώ υπηρετούσε στην Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου εφάρμοσε τον μηχανισμό σύγκλισης (ECU) στο ενιαίο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα. Στο βιβλίο του «Money & Sustainability: the missing link» (2012) προέβλεπε ότι «η περίοδος 2007-2020 θα είναι μια περίοδος μεγάλης χρηματοπιστωτικής αναταραχής και σταδιακής νομισματικής κατάρρευσης».

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΧΑΝΙΑ:Έβαλαν φόρο στο Κοινωνικό Ιατρείο

Κοινωνική αναλγησία ή απλή τυπολατρεία; Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο φόρος επιτηδεύματος 400 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών στο “Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων”;

Την ίδια στιγμή που οι γιατροί, νοσηλευτές και οι διοικητικοί του Κοινωνικού Ιατρείου προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους και η δομή αυτή εξυπηρετεί περισσότερες από 700 οικογένειες (ανασφάλιστες, οικονομικά αδύνατες) χωρίς να εισπράττει ούτε ένα ευρώ, το ελληνικό κράτος θεωρεί σκόπιμο να φορολογηθεί!

Ο γιατρός κ. Μηνάς Βουλγαρίδης μας δείχνει το σχετικό σημείωμα για πληρωμή.

«Για να μπορούμε να λειτουργούμε σύμφωνα με τον νόμο ιδρύθηκε μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα του “Κοινωνικού Ιατρείου”. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει για πολλούς λόγους. Αρχικά, γιατί ο χώρος που φιλοξενούμαστε είναι ιδιοκτησίας της Μονής Γουβερνέτου και έχουμε ένα παραχωρητήριο του χώρου από το μοναστήρι που θα μπορούσε να γίνει μόνο σε μία αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Δεύτερον, επειδή λειτουργούμε και υπάρχουμε χάρη στη βοήθεια των συμπολιτών μας, που μας δίνουν το υστέρημά τους, το οποίο είναι τόσο χρήσιμο για εμάς και θα πρέπει να τους δίνουμε κάποια απόδειξη. Εχουμε λοιπόν γραμμάτια είσπραξης, έχουμε Α.Φ.Μ. κατατεθειμένο στην Εφορία. Είναι ο μόνος τρόπος για μπορεί να λειτουργεί τυπικά, ουσιαστικά και νόμιμα μία Δομή αλληλεγγύης όπως είναι η δική μας», λέει ο κ. Βουλγαρίδης.

ΟΣΟ 20 ΕΜΒΟΛΙΑ

Πριν λίγες ημέρες το “Κοινωνικό Ιατρείο” υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση. Με το να μην έχει κέρδη, ούτε τραπεζικές καταθέσεις κανείς δεν πίστευε ότι θα του επιβάλλονταν και ο φόρος με τον οποίο επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

«Πιστεύαμε ότι, ως μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που δεν έχει μετόχους, δεν μοιράζει μερίσματα, δεν έχει κέρδη, στηρίζεται στην προσφορά των εθελοντών – μελών που έρχονται εδώ χωρίς να πληρώνονται, που στηρίζεται στη βοήθεια που έχει με φάρμακα, χρήματα και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούν οι συμπολίτες μας, πως δεν θα υπήρξε και φορολογική επιβάρυνση. Ομως, μας ήρθε αυτή η διαταγή πληρωμής για φόρο επιτηδεύματος, όταν έχουμε μηδενικό ταμείο, ώστε να πληρώσουμε 400 ευρώ! Το ποσό είναι σημαντικό για εμάς, γιατί μπορεί να σημαίνει 20 εμβόλια για παιδιά, λειτουργικά έξοδα για τηλέφωνο και ρεύμα για έναν χρόνο. Αισθανόμαστε ότι το κράτος μας κλέβει. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι απλά είναι θεατής στην προσπάθειά μας και δεν μας έχει βοηθήσει σε τίποτα. Τώρα, βλέπουμε ότι δεν είναι θεατής, αλλά είναι ουσιαστικά αντίπαλος», εξηγεί ο κ. Βουλγαρίδης.

Το “Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων” καλύπτει αυτή τη στιγμή τις ελλιπείς Κρατικές Δομές, την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, αλλά και των νεόπτωχων. Με βάση τα στοιχεία εξυπηρετεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τη λειτουργία του περίπου 710 οικογένειες. «Εδώ εξετάζονται δωρεάν από τους γιατρούς μας, παίρνουν τα φάρμακά τους, αν χρειαστούν εξετάσεις ή μικροεπεμβάσεις προχωρούν με δικά μας έξοδα. Σ’ αυτό που ένα κράτος πρόνοιας επιβάλλεται να κάνει και δεν κάνει, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε εμείς. Πιστεύαμε, ότι ένα κράτος πρόνοιας θα στήριζε αυτές τις δομές. Ομως, έρχεται και μας δημιουργεί εμπόδια. Είναι μία απογοήτευση για εμάς. »

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει φόρο επιτηδεύματος το “Κοινωνικό Ιατρείο” πέρα από τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των απλών καθημερινών υποστηρικτών του αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό.

«Την περασμένη Τετάρτη ήταν εδώ ο Τζορτζ Λούντβικ με τρεις συνεργάτες του. Ηδη η οργάνωσή του που λέγεται “Ιατρική βοήθεια από την Ελλάδα” μας έχει στείλει δύο φορές φάρμακα. Μας είπε ότι η βοήθεια θα γίνει πιο εντατική το επόμενο διάστημα και τον ευχαριστούμε. Επίσης, στο Λουξεμβούργο γίνεται ένα ρεσιτάλ πιάνου με πρωτοβουλία μίας Ελληνίδας οδοντιάτρου που δουλεύει εκεί. Τα έσοδα από το ρεσιτάλ θα δοθούν για να στηριχθούν τα κοινωνικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης και των Χανίων. Με τα χρήματα θα αγοραστούν εμβόλια που έχουμε ζητήσει. Τέτοιες ενέργειες μας δίνουν δύναμη και κουράγιο. Η επιβάρυνσή μας με 1 ευρώ είναι ανάλγητη, όταν κανείς από εμάς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς, το διοικητικό προσωπικό και τους λογιστές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Ο μόνος που έρχεται να πάρει από εμάς είναι το κράτος», καταλήγει ο κ. Βουλγαρίδης.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

''Κόπηκε'' ο Συνδυασμός του Χάρη Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη !!!

Ανακοίνωση σχετικά με τον αποκλεισμό του συνδυασμού του (υποστηριζόμενου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες) από τη διαδικασία των εκλογών εξέδωσε ο Χάρης Παπαγεωργίου, μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. "Το μέλλον της ένστασης μας κατά της αρχικής ακύρωσης του Συνδυασμού μας από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και επομένως η απόφαση για τη συμμετοχή μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, μετατίθενται. μετά το πέρας των εκλογών! Κάλλιο αργά παρά ποτέ" αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωσης της παράταξης "Θεσσαλονίκη ψηλά" και προστίθεται:

"Εστω και αν το μέλλον της Θεσσαλονίκης θα έχει υποθηκευτεί για τα επόμενα 5 χρόνια, με τους πολίτες της να χάνουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν μία ανεξάρτητη λύση για τα προβλήματα τους, μακριά από ψευδοδιλήμματα και τεχνητές αντιπαραθέσεις.

Το πώς οδηγηθήκαμε σε προεκλογικό αδιέξοδο είναι στους περισσότερους γνωστό. Ίσως θα έπρεπε να έχουμε κρύψει την «καταραμένη» δημοσκόπηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ο Συνδυασμός μας «Θεσσαλονίκη Ψηλά», συγκέντρωνε ποσοστά της τάξεως του 10%. Φαίνεται ότι πολλοί ενοχλήθηκαν, με «αιχμή του δόρατος» κάποια Μέσα Ενημέρωσης τα οποία έκαναν λόγω για «κάποια δημοσκόπηση που επικαλείται ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου», άσχετα φυσικά αν αυτή δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν επίσημο φορέα.

Μέσα τα οποία προτίμησαν να προβάλλουν επιλεκτικά υποψηφιότητες χαμηλότερης προτίμησης από το εκλογικό σώμα, στέλνοντας τη «Θεσσαλονίκη Ψηλά» στον τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και έντυπο «Άδη». Αυτή ήταν η τιμωρία για την ανεξάρτητη -και ανεξέλεγκτη για αυτούς- έκφραση πολιτικών θέσεων και απόψεων για μια Θεσσαλονίκη «Πρωτεύουσα Πόλη», που είναι και ο κεντρικός τίτλος των προγραμματικών μας θέσεων. Του μοναδικού, δηλαδή, ολοκληρωμένου και απόλυτα τεκμηριωμένου προγράμματος που παρουσιάστηκε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Είναι προφανές ότι το βαθύ κράτος της Θεσσαλονίκης έχει διαφορετικό «όραμα» για το μέλλον της πόλης μας και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει από την πρώτη ημέρα δήλωσης της υποψηφιότητας μας για τη Δημαρχία της πόλης.

Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Η αναρμοδιότητα όμως που ισχυρίστηκε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σχετικά με την εκδίκαση της ένστασης μας, περισσότερο πυροδοτεί την πολιτική αστάθεια στην πόλη, επηρεάζει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, και κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την ομαλή έκβαση των εκλογών".

Ο κ. Παπαγεωργίου θα δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα αύριο Τετάρτη (14/05, 12:30 μ.μ - Καστριτσίου 5-7).
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

FT: Ποιοι και πως "σκότωσαν" το δημοψήφισμα Παπανδρέου. Πως προέκυψε Παπαδήμος και τα δάκρυα της Μέρκελ.

Του Peter Spiegel.
Αποκαλύψεις για τη «διάσωση του ευρώ». Πώς στήθηκε στον τοίχο ο ΓΑΠ από τους Ευρωπαίους. Ο ρόλος Βενιζέλου - Μπαρόζο. Το τηλεφώνημα σε Σαμαρά και η επιλογή Παπαδήμου. Η παρ' ολίγον έκρηξη της Ιταλίας, τα… δάκρυα της Αγκελα Μέρκελ και η παρέμβαση του Ομπάμα.

Το πρώτο μέρος μιας σειράς ρεπορτάζ, που αποκαλύπτουν τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες όταν οι ηγέτες πάσχιζαν να σώσουν το ευρώ, δημοσιεύουν οι Financial Times.


Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Das ist nicht fair». Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Ich bringe mich nicht selbst um». Δεν θα αυτοκτονήσω.


Για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετάσοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα.


Οι παρευρισκόμενοι όμως μεταφέρουν ότι η σκηνή ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη για τους δύο άνδρες που είχαν προκαλέσει την οργή της: ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και ο άλλος στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.


Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία «βάναυση» νύχτα γεμάτη αλληκοκατηγορίες, την οποία ένας εκ των παρευρισκόμενων θυμάται ως το ναδίρ στην τριετή κρίση της ευρωζώνης.


Ο Ν. Σαρκοζί ήλπιζε ότι η ηγεσία του στη σύνοδο του G20 θα εδραίωνε την παρουσία του στη διεθνή σκηνή καθώς διεκδικούσε την επανεκλογή του. Αντί αυτού, όμως, όλα κατέρρεαν.


Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Α. Μέρκελ, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ν. Σαρκοζί και ο Μπ. Ομπάμα, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης - το «μεγάλο μπαζούκα» που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικοβλημένων επενδυτών.


Αντιθέτως, αν και βρισκόταν στη γωνία, η Α. Μέρκελ επέστρεψε την κριτική που δεχόταν στον Ν. Σαρκοζί και τον Μπ. Ομπάμα. Εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε έφταιγαν εκείνοι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο δικός τους συμμαχικός στρατός που είχε «επιβάλει» το γερμανικό Σύνταγμα στον ηττημένο του πολέμου πριν από έξι δεκαετίες.


«Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη», δήλωσε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες. «Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης».


Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έκαναν δεκάδες συνεντεύξεις σε ανθρώπους που πήραν μέρος στη λήψη αυτών των αποφάσεων ώστε να πουν όλη την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ευρωζώνη. Από μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς, όλοι διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των ατυχημάτων, των λαθών και της φαινομενικά παράτολμης πολιτικής. Στο τέλος όμως, αυτοί οι ίδιοι οι ηγέτες φαίνεται πως επικράτησαν. Το ευρώ σώθηκε. Η Ευρώπη που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς, θα είναι το κληροδότημά τους.


Η απόφαση Παπανδρέου



Όπως σχεδόν τα πάντα σε αυτήν την κρίση της ευρωζώνης, έτσι και αυτή η ιστορία ξεκίνησε στην Ελλάδα. Ο ψηλόλιγνος απόγονος της πιο διάσημης πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα επέστρεψε στην Αθήνα αφού είχε ολοκληρωθεί μία από τις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές συνόδους για να διαπιστώσει ότι η χώρα του βρισκόταν σε αναταραχή. Στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είχε συμφωνήσει στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία. Στο εσωτερικό της χώρας του, όμως, τον κατηγορούσαν.


Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών -όπου συμπεριλαμβάνονταν ακροδεξιοί και αναρχικοί- ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Κάρολο Παπούλια, να φύγει. Ο Γ. Παπανδρέου είπε αργότερα στους ομότιμους πρωθυπουργούς πως ένιωσε ότι αυτό το περιστατικό ήταν σημάδι πως η χώρα του βρισκόταν στα πρόθυρα ενός νέου πραξικοπήματος.


«Όλοι έλεγαν πως η κυβέρνηση είναι προδότες» θυμάται ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός και συμπληρώνει: «Συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου».


Εκείνο το Σαββατοκύριακο, μάζεψε μία μικρή ομάδα συμβούλων και αποκάλυψε το σχέδιό του: θα ζητούσεεθνικό δημοψήφισμα για το νέο πρόγραμμα στήριξης των 172 δισ. ευρώ. Αυτοί που επέκριναν τη συμφωνία, εκ των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αλλά και εσωκομματικοί αντάρτες, θα αναγκάζονταν να διαλέξουν πλευρά και πιθανότατα θα στήριζαν το πακέτο, καθώς η επικρατέστερη εναλλακτική θα ήταν η έξοδος από το ευρώ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Η νίκη θα του έδινε τη λαϊκή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές.


Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κανέναν άλλο πέρα από τον στενό του κύκλο. Αντιθέτως, εκείνο το βράδυ παρουσίασε το σχέδιό του ως τετελεσμένο γεγονός στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο -εκ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- σοκαρίστηκαν. «Το βράδυ της Κυριακής, κατά την τελευταία μας κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε μόνο για μία πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης και καθόλου για δημοψήφισμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες υπέφερε από έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα που τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο. «Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ήταν αποτέλεσμα του στρες».


«Θυμάμαι πως το πρώτο που σκέφτηκα ήταν: 'Ελπίζω να το έχει πει στη Μέρκελ'» είπε ένας υπουργός.


Ο Γ. Παπανδρέου αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε αφήσει υπόνοιες στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι αναγνωρίζουν αόριστες αναμνήσεις κι άλλοι δεν θυμούνται τίποτα. «Εγώ ποτέ δεν το πήρα στα σοβαρά» δήλωσε ένας εξ αυτών και συμπλήρωσε: «Μου έμοιαζε κάπως απελπισμένο».


Η αντίδραση Σαρκοζί



Έτσι, όταν ο Ν. Σαρκοζί έμαθε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει να θέσει την προσεκτικά σχεδιασμένη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης σε δημοψήφισμα εξερράγη. «Ήταν οργισμένος», είπε ένας βοηθός του.


Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν προσωρινά μαζευτεί μετά τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βρέθηκαν σε πανικό πωλήσεων. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 16,2% σε μία μέρα. Πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού για τις ισχυρότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης άρχισε να πλησιάζει σε επίπεδα που ανάγκασαν κι άλλες χώρες σε προγράμματα διάσωσης.


Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους στενότερους συμβούλους του σε μία έκτακτη συνάντηση. Σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε σε αυτήν, η αρχική αντίδραση του Γάλλου προέδρου ήταν να εξαναγκάσει τον Γ. Παπανδρέου σε αλλαγή πορείας. Είτε θα αποδεχόταν το νέο πακέτο χωρίς προϋποθέσεις άμεσα ή η Ελλάδα θα οδηγούνταν εκτός ευρώ.


Ο Ενρί Γκουιάνο, ο έμπιστος του Σαρκοζί, σημείωσε πως ο ίδιος ο Σαρλ ντε Γκολ προτιμούσε τα δημοψηφίσματα από την κοινοβουλευτική πολιτική. Εάν ζητούσε από τον Παπανδρέου να ακυρώσει ένα δημοψήφισμα θα ήταν σαν να αντιτίθεται στις παραδόσεις που τους κληροδότησε ο ντε Γκολ. Έτσι, ο Ν. Σαρκοζί κατέληξε σε έναν συμβιβασμό: ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρούσε με το δημοψήφισμα, αλλά όχι για το πακέτο στήριξης.


Η πρόσκληση στις Κάννες



Ο Ν. Σαρκοζί τηλεφώνησε στην Α. Μέρκελ και συμφώνησαν σε μία στρατηγική. Θα καλούσαν τον Παπανδρέου στις Κάννες, όπου σε 48 ώρες θα διεξαγόταν η σύνοδος του G20 και θα τον έπειθαν να κάνει το δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.


Στο Βερολίνο, η Α. Μέρκελ διχάστηκε για το θέμα του «Grexit», και πολλοί σύμβουλοι -ειδικότερα ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- υποστήριξαν ότι θα έδενε περισσότερο τα 16 εναπομείναντα μέλη και θα τους έδινε τη δυνατότητα να βγουν από την κρίση.


«Ήθελε πολύ να είναι ένα σαφές ερώτημα εντός ή εκτός ευρώ» δηλώνει Γερμανός αξιωματούχος. «Για εκείνη το σημείο κλειδί ήταν εάν οι ίδιοι οι Έλληνες ήθελαν να είναι εντός ή εκτός και εάν με το δημοψήφισμα αποφάσιζαν ότι θέλουν την έξοδο, τότε ο δρόμος θα ήταν ευκολότερος».


Πολλοί αξιωματούχοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί ο Παπανδρέου συμφώνησε να εμφανιστεί στις Κάννες για να τον επιπλήξουν. Αν και εξεπλάγη με το ξέσπασμα θυμού από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο ίδιος δήλωσε ότι χάρηκε για την ευκαιρία που είχε να αποσπάσει στήριξη για την ιδέα του δημοψηφίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο.


Το «τελεσίγραφο»



Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους ομότιμους ηγέτες στο Παλάτι στις 5:30 μ.μ. την Τετάρτη, μία ώρα πριν συναντηθούν με τον Παπανδρέου, για να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσουν.


Στη συνάντηση συμμετείχαν η Α. Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και οι δύο πρόεδροι της Ε.Ε., Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Ο Ν. Σαρκοζί έδωσε σε όλους ένα λευκό χαρτί με τίτλο Position commune sur la Grèce – Κοινή θέση για την Ελλάδα. «Η ιδέα ήταν να μπει ο Παπανδρέου στη γωνία» δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους.


Το σχέδιο έξι σημείων του Σαρκοζί -που έχουν στη διάθεσή τους οι F.T.- ήταν σαφές και σκληρό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί το πρόγραμμα στήριξης που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και δεν θα δινόταν καμία περαιτέρω βοήθεια μέχρις ότου το κοινοβούλιο της χώρας το επικύρωνε με την ψήφο του.


«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα παρά τη μονομερή απόφαση να ανακοινωθεί το δημοψήφισμα χωρίς πρότερη ενημέρωση» αναφέρει το δεύτερο σημείο, σε μία σαφή ένδειξη της οργής του κ. Σαρκοζί. Το έκτο σημείο είναι το πιο ξεκάθαρο: «Το δημοψήφισμα θα αφορά μόνο την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι αυτός που πάλεψε μαζί του για να αλλάξει η διατύπωση του δημοψηφίσματος ήταν κυρίως ο Ν. Σαρκοζί και πως η Α. Μέρκελ ήταν με τη δική του πλευρά. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα, όμως, αναφέρουν ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών -συμπεριλαμβανομένης της Α. Μέρκελ- υπήρχαν ελάχιστες διαφωνίες.


Έχοντας συμφωνήσει στη γραμμή για την Ελλάδα, ο Ν. Σαρκοζί γύρισε τη συζήτηση σε κάτι που τους απασχολούσε περισσότερο: στην Ιταλία. Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε δημιουργήσει ένα δίλημμα για την Ελλάδα, αλλά επίσης έβγαλε στην επιφάνεια έναν πολύ μεγαλύτερο φόβο: ότι η μετάδοση από την Αθήνα θα διαχεόταν σε όλη την ευρωζώνη. Η χώρα που αντιμετώπιζε τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν η Ιταλία.


Με δημόσιο χρέος σχεδόν 2 τρισ. ευρώ -το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο- οι αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν ότι ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης θα άγγιζε περίπου τα 600 δισ. ευρώ. Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα στην Ε.Ε. ή στο ΔΝΤ γι' αυτό. Η Ιταλία ήταν απλούστατα πολύ μεγάλη για να διασωθεί.


«Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε το κόστος της Ιταλίας» ανέφερε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν μπορούσε. Θα ήταν κατά συνέπεια πιθανότατα το τέλος της ευρωζώνης».


Η Κρ. Λαγκάρντ έφτασε στις Κάννες με ένα σχέδιο, να τεθεί η Ιταλία σε ένα «προληπτικό πρόγραμμα» 80 δισ. ευρώ, σε μία γραμμή πίστωσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά θα οδηγούσε επίσης σε εντατική παρακολούθηση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας που είχε απολέσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών, θα εφάρμοζε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε πως μόνο έτσι οι αγορές θα άρχιζαν να δανείζουν και πάλι την Ιταλία με βιώσιμο επιτόκιο. «Η Ιταλία δεν έχει αξιοπιστία» δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ στη συζήτηση.


Αλλά η απόφαση για την Ιταλία μπορούσε να περιμένει. Ο Γ. Παπανδρέου αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή.


Ο ψυχολογικός πόλεμος



Στη συνάντηση, πολλοί από τους συμμετέχοντες έμειναν άναυδοι. Στο ημερολόγιό του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπορουάν, έκανε λόγο για ψυχολογικό πόλεμο. Άλλοι, ειδικότερα οι δύο πρόεδροι της Ε.Ε., είπαν στη συνέχεια στους συνεργάτες τους ότι ένιωθαν πολύ άβολα με το γεγονός πως μία μικρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών πίεζαν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό μιας χώρας. «Ποτέ δεν είδα μία συνάντηση τόσο έντονη και τόσο δύσκολη» είπε ένας εκ αυτών των συνεργατών.


Από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου με τον Ε. Βενιζέλο έφτασαν στην αίθουσα, ο Ν. Σαρκοζί ξεκίνησε αυτό που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε «the full Sarkozy»: μία στοχευμένη, οργισμένη αποκήρυξη της απόφασης του Παπανδρέου για δημοψήφισμα.


«Σαφέστατα το συναίσθημα ήταν: κάναμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε, κάναμε τα πάντα για να σας κρατήσουμε στην ευρωζώνη, πήραμε οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο» είπε μέλος της γαλλικής αποστολής. «Είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του κόσμου, στην Ιστορία, και τώρα το μόνο που κάνετε είναι να μας προδίδετε».


Ο Παπανδρέου αιφνιδιάστηκε. «Έρχεται και αρχίζει να μιλά έξαλλος για το δημοψήφισμα», λέει για τον Σαρκοζί. «Η θέση του Σαρκοζί ήταν πολύ επιθετική. Δεν ήταν ευγενική. Πολύ-πολύ ισχυρή και πολύ επιθετική, ώστε να μπει η Ελλάδα στο δίλημμα: εντός ή εκτός» είπε ο Ε. Βενιζέλος.


Οι Έλληνες προσπάθησαν να αντεπιτεθούν. Ο Παπανδρέου παρουσίασε το σχέδιό του: το δημοψήφισμα θα γινόταν σε έναν μήνα και θα ανάγκαζε τον Σαμαρά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να ευθυγραμμιστούν, δεδομένου ότι ακόμη και οι πιο δηλητηριώδεις επικριτές του δεν θα μπορούσαν να αντιταχθούν στη μόνη σωτηρία για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Τότε ο Παπανδρέου διάβασε την προτεινόμενη διατύπωση για το δημοψήφισμα. «Ήταν μία κάπως μεγάλη παράγραφος» παραδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


«Πρέπει να το λύσουμε εδώ»



Η Α. Μέρκελ ήταν η πρώτη που αντέδρασε και δεν ήταν χαρούμενη. «Ή θα το λύσουμε αυτό εδώ, μεταξύ μας ή στα μάτια του κόσμου θα έχουμε αποτύχει» είπε. «Wir müssen entscheiden» - πρέπει να αποφασίσουμε. «Ή θέλετε να μείνετε εντός ευρωζώνης ή όχι» είπε.


Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα είπαν ότι ο Παπανδρέου εμφανώς αποθαρρύνθηκε καθώς συνεχιζόταν η μάχη. Όταν κουράστηκε, ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε τη μάχη, που για πολλούς ήταν σημάδι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι είχε καταστεί εξαντλημένη πολιτική δύναμη και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος εδώ και καιρό εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία, κινήθηκε για να εκμεταλλευθεί την αλλαγή των συνθηκών.


Ήταν η αλλαγή στη γλώσσα του σώματος που πρόσεξε ο Μπαρόζο, ο οποίος καθόταν αθόρυβα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε αργότερα στους συνεργάτες του ότι η σκηνή που ξετυλίχτηκε μπροστά του τον έκανε να ανησυχεί περισσότερο. Πέρα από τη γενική συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ, η οποία κατά τους αξιωματούχους της Κομισιόν θα προκαλούσε ανεξέλεγκτο πανικό στις αγορές για τον ευρωπαϊκό Νότο, η προοπτική μηνιαίας καμπάνιας για το δημοψήφισμα σήμαινε εβδομάδες αβεβαιότητας, δηλαδή αυτό ακριβώς που προσπαθούσαν να αποφύγουν καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είχαν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.


Το τηλεφώνημα Μπαρόζο σε Σαμαρά



Εν αγνοία του Ν. Σαρκοζί και της Α. Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Α. Σαμαρά, τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ξενοδοχείο του πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Γνώριζε ότι εκείνος ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα.


Ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότηταςμεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.


Ο Μπαρόζο κάλεσε το συμβούλιό του και στελέχη της Κομισιόν στη σουίτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαράξει στρατηγική. Αποφάσισε ότι δεν θα έλεγε στον Ν. Σαρκοζί ή στην Α. Μέρελ για εκείνη τη συνομιλία, αλλά σύμφωνα με άτομα που βρέθηκαν σε εκείνη τη σουίτα, ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πρώτο πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα.


Το τετ α τετ Μπαρόζο – Βενιζέλου



Παρατηρώντας τον Ε. Βενιζέλο μερικές ώρες αργότερα, ο Μπαρόζο είδε την ευκαιρία. Ο Ν. Σαρκοζί έκλεισε τη συνάντηση διαβάζοντας ξανά το σχέδιο των έξι σημείων, είπε στον Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «πάρει μία απόφαση» και ο Μπαρόζο πήρε τον Βενιζέλο στην άκρη.


«Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα» του είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Το τέλος του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου.


Μετά από κάποια σύντομα σχόλια στον Τύπο όπου είπε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», ο Παπανδρέου πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας. Στο αυτοκίνητο, γύρισε στον Ε. Βενιζέλο και του είπε ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει τόσο άσχημα όσο φοβόταν. Ο Ε. Βενιζέλος ήταν δύσπιστος. Κατά την πτήση προς Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος ενθαρρύνθηκε από την παραίνεση του Μπαρόζο και είπε σε έναν βοηθό του να συντάξει μία δήλωση που θα κοινοποιούσε με την προσγείωση του αεροπλάνου, στις 4:45 π.μ. της Πέμπτης. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».


Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε πεθάνει. Όπως και η πρωθυπουργία του.


Το σχέδιο για χρηματοδότηση του Ταμείου μέσω των SDRs



Για μήνες ο Ομπάμα έβλεπε την κατάσταση στην Ευρώπη να γίνεται όλο και χειρότερη και η ανησυχία μεγάλωνε. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Tim Geithner προσπαθούσε να περάσει μαθήματα από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, κυρίως ότι μόνο ένα μεγάλο τείχος κρατικού χρήματος μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές.


Ωστόσο οι Αμερικανοί καταλάβαιναν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινούνταν διαφορετικά. Οι ΗΠΑ είχαν μόνο ένα στόχο, λέει Ευρωπαίος που συνάντησε τον Geithner. Η ευρωζώνη έπρεπε να σωθεί γιατί διαφορετικά θα υπήρχε μεγάλη ύφεση (depresson) στην Ευρώπη και αυτό θα επηρέαζε την οικονομία της υπερδύναμης.


Η αμηχανία όμως ήταν εμφανής και η επιτομή της ήταν οι σχέσεις με τη Μέρκελ που συχνά έβρισκε την αμερικανική παρέμβαση ακατάλληλη και μη επιθυμητή. Το Βερολίνο πίεσε για να εμπλακεί το ΔΝΤ, αλλά η Μέρκελ έλεγε στους συναδέλφους της ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από Ευρωπαίους.


Ωστόσο πολλοί σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Παρίσι καλωσόρισαν την αμερικανική παρέμβαση ως ένα αντίβαρο στο Βερολίνο.


Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν ξανά από τον Σαρκοζί στις 9:30 το βράδυ στις Κάννες είδαν με έκπληξη τον Ομπάμα να προεδρεύει στη συνάντηση. Πολλοί πίστευαν ότι η βραδιά θα αφιερωνόταν στην προσπάθεια να πειστεί ο Μπερλουσκόνι να καταφύγει η Ιταλία στο ΔΝΤ, κάτι που οι Ιταλοί είχαν απορρίψει το πρωί.


Ωστόσο ο Ομπάμα ξεκίνησε με κάτι διαφορετικό. Ένα σχέδιο να αυξηθεί το τείχος προστασίας της Ευρώπης. Για Γάλλους και Αμερικανούς η περισσότερο προφανής πηγή για να χρηματοδοτηθεί το τείχος ήταν η ΕΚΤ. Αλλά το Βερολίνο για πολύ καιρό στεκόταν ενάντια στη χρηματοδότηση κρατών από την κεντρική τράπεζα. Ήταν θέμα αρχής, το οποίο είχε τις ρίζες του στη γερμανική ιστορία.


Οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας και των ΗΠΑ είχαν δουλέψει σε ένα σχέδιο που θα έπειθε τις αγορές ότι υπάρχει αρκετό χρήμα για να αποφευχθεί ελληνική πτώχευση ή κάποια άλλη χωρίς να προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας και ήλπιζαν ότι στις Κάννες αυτό θα γινόταν αποδεκτό. Περιελάμβανε μια μορφή μετρητού που δεν είναι πολύ γνωστή: τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (special drawing rights - SDRs).


Τυπικά δεν είναι χρήμα. Δημιουργήθηκαν από το ΔΝΤ το 1969 ως αντικατάστατο του χρυσού και του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό λογιστικό. Γνωστά ως «χάρτινος χρυσός» δεν μπορούν να κατέχονται από κανέναν άλλον πλην του ΔΝΤ και πρέπει να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα πριν ξοδευτούν.


Το 2009 μετά την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers το G20 αύξησε το ποσό των SDRs κατά 250 δισ. δολάρια. Στις Κάννες οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήθελαν κάτι ανάλογο. Αντί όμως για το ΔΝΤ η ευρωζώνη θα διέθετε SDRs αξίας 140 δισ. ευρώ για ένα ταμείο διάσωσης.


Ακόμα και αυτοί που σχεδίασαν την πρόταση παραδέχονται ότι ήταν βιαστική. Στη συνάντηση ο Ομπάμα είπε ότι «οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να δράσει όπως η Fed, αλλά αυτό δεν δείχνει να είναι εφικτή επιλογή», μια ξεκάθαρη αναφορά στις γερμανικές αντιδράσεις.


Το «όχι» του Jens Weidmann



Η Μέρκελ είχε ένα ακόμα πρόβλημα. Ήταν ανοικτή στην πρόταση, αλλά τα SDRs δεν ελέγχονται από κυβερνήσεις, αλλά από τις κεντρικές τράπεζες. Και ο Jens Weidmann επικεφαλής της Bundesbank διαφώνησε.


Από πηγές του ΔΝΤ ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είχε μάθει για το σχέδιο και έτσι έγραψε γρήγορα μια επιστολή προς την καγκελάριο για τη διαφωνία του.


Η διαφωνία ήταν ιδεολογική, αλλά και πρακτική. Εκτίμησε ότι η χρήση ξένων αποθεματικών για τη δημιουργία του Ταμείου θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές και θα ήταν δείγμα απελπισίας. Το βασικό πρόβλημα όμως ήταν ότι τα SDRs, όπως τα αποθέματα χρυσού μιας χώρας, είναι μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων και αποκλειστικά θέμα της κεντρικής τράπεζας η διαχείρισή τους. Δεν είχε πρόβλημα να αυξηθεί το ποσό που δόθηκε το 2009 στο ΔΝΤ, αλλά η χρήση τους για ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, εκτίμησε.


Στην επιστολή καλούσε τη Μέρκελ να απορρίψει την πρόταση. Αυτή η επιστολή όμως δεν έφτασε έγκαιρα στη γερμανική αντιπροσωπεία στις Κάννες. Η διαφωνία έγινε γνωστή από το τηλέφωνο. Υπήρξε σειρά τηλεφωνημάτων σε μια προσπάθεια να αλλάξει γνώμη ο κεντρικός τραπεζίτης. Αλλά δεν άλλαξε.


Τελικά στη συνάντηση όταν έγινε η πρόταση από τον Σαρκοζί και τον Ομπάμα η Μέρκελ είπε τα «κακά» νέα: η Bundesbank διαφωνεί και η ίδια δεν μπορεί να το δεχτεί χωρίς την Bundesbank. Είπε ότι υποστηρίζει πολιτικά το σχέδιο και πως αν η Ιταλία δεχτεί να λάβει βοήθεια 80 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ η ίδια θα πάει στη γερμανική Βουλή να ζητήσει αύξηση του ποσού για το Ταμείο Διάσωσης. Για τα SDRs όμως η απάντηση ήταν «όχι».


Τα δάκρυα της Μέρκελ



Η Μέρκελ ήταν στη γωνία. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η ιδέα της προσφυγής της Ιταλίας στο ΔΝΤ ήταν κακή. Ο Σαρκοζί προσπάθησε να πετύχει έναν συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ ήθελαν η Γερμανία να συνεισφέρει με τα SDRs, αλλά η Γερμανία προσέφερε «μερική» δέσμευση αν η Ιταλία έμπαινε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giulio Tremonti ήταν ξεκάθαρος: η Ιταλία δέχεται παρακολούθηση του ΔΝΤ, αλλά όχι πρόγραμμα.


Θα μπορούσε το ιταλικό σχέδιο για παρακολούθηση της οικονομίας από το Ταμείο, συν δέσμευση της Γερμανίας να βοηθήσει με διμερή δάνεια να ήταν αρκετό; Αυτό αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.


«Όχι. Η Γερμανία έχει το 1/4 από όλες τις τοποθετήσεις της ευρωζώνης σε SDRs», απάντησε ο Ομπάμα. «Αν έχεις όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά όχι τη Γερμανία αρχίζει να χάνεται η αξιοπιστία».


Τότε ήρθε το ξέσπασμα δακρύων της Μέρκελ. «Δεν είναι δίκαιο. Δεν μπορώ να αποφασίσω ενάντια στην Bundesbank. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό».


Το ξέσπασμα μετρίασε τις αμερικανικές και τις γαλλικές απαιτήσεις για συμφωνία εδώ και τώρα. «Είδε ότι το παρατράβηξε», σχολιάζει για τη στάση του Ομπάμα Ευρωπαίος που ήταν στον χώρο.


Ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε αν η Μέρκελ μπορούσε να λύσει το θέμα με την Bundesbank ως τη Δευτέρα, ενώ επίσης αναρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει αναφορά στην απόφαση της Συνόδου. Αμφότεροι δεν είχαν καταλάβει την καγκελάριο. «Δεν πρόκειται να πάρω τόσο μεγάλο ρίσκο χωρίς να λάβω κάτι από την Ιταλία. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω».


Έτσι, έληξε η συνάντηση.


Οι ηγέτες βρέθηκαν ξανά το επόμενο πρωί, αλλά το momentum είχε χαθεί. «Η καταιγίδα πέρασε», είπε κάποιος που μετείχε και στις δύο συναντήσεις. Το σχέδιο για τα SDRs δεν ξαναείδε το φως.


Αργότερα ο Μπερλουσκόνι αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου αυτό που όλοι ήθελαν να μείνει μυστικό: το ΔΝΤ του προσέφερε ένα σχέδιο διάσωσης. Η Ιταλία έλαβε έτσι το στίγμα ότι χρειάζεται πρόγραμμα στήριξης χωρίς να πάρει χρήματα. Οι αγορές αντέδρασαν.


Η αποτυχία στις Κάννες τροφοδότησε με οξυγόνο τη φωτιά της κρίσης. Σε μια εβδομάδα τα επιτόκια στα ιταλικά ομόλογα έφτασαν το 7,5%. Της Ελλάδας εκτοξεύτηκαν στο 33%, επίπεδο χωρίς προηγούμενο για ανεπτυγμένη χώρα.


Χωρίς νέο τείχος προστασίας δεν ήταν ξεκάθαρο τι θα έσωζε το ευρώ...


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Από: euro2day.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΒΟΜΒΑ Νικήτα Κακλαμάνη: «Ηλία που είναι οι κασέτες;»

ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΗΤΑ ΣΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης πάει για αρχηγός της καλής Χρυσής Αυγής με τις ευλογίες Σαμαρά;

Κατά τη συνέντευξη του ο κ. Κακλαμάνης σήμερα στο «ACTION24» έφερε ξανά στο προσκήνιο τις αποκαλύψεις που είχε εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή μετά τη δημοσίευση του βίντεο με τον Τάκη Μπαλτάκο, απευθύνοντας ταυτόχρονα ερώτημα προς τον Ηλία Κασιδιάρη για να μάθει το λόγο που δεν προχώρησε τελικά στις αποκαλύψεις & επέλεξε να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μας θύμισε τις ευθείες απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά πάντων ο Ηλίας Κασιδιάρης με αφορμή το υλικό που υποστήριζε πως διαθέτει (συνομιλίες με Υπουργούς, συνομιλίες με δικαστικούς πχ: Παναθηναϊκάκιας, συνομιλίες με Βουλευτές της ΝΔ & άλλων κομμάτων της Βουλής) και που θα γκρέμιζαν το πολιτικό σύστημα, ρωτώντας χαρακτηριστικά τον Ηλία Κασιδιάρη: «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΗΛΙΑ;»

Και είναι όντως απορίας άξια η στάση του Ηλία Κασιδιάρη ενώ τα ερωτήματα είναι ακόμη περισσότερα.

Γιατί ενώ διαθέτεις υλικό που αθωώνει (όπως υποστηρίζεις) εσένα αλλά και τους «συναγωνιστές» σου (που εκείνοι είναι στη φυλακή) δεν το χρησιμοποιείς;

Γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας που μόλις πριν λίγους μήνες ήθελε να κλείσει όλη την Χρυσή Αυγή στη φυλακή, ξαφνικά άλλαξε στάση και πριν λίγες ημέρες στη συνέντευξη του στον ANT1 τάχθηκε υπερ της συμμετοχής της στις εκλογές;

Πως ενώ όλο το mediaκο κατεστημένο διαφήμιζε τις αποκαλύψεις που θα έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης συνεχώς για μέρες ολόκληρες, ξαφνικά ξέχασε το θέμα απότομα;

Μήπως ο Ηλίας διατηρεί την δική του agenda, όσο ο Αρχηγός του σαπίζει σε κελί του Κορυδαλλού;

Δείτε ακόμη τι είπε πριν λίγες ημέρες η Όλγα Τρέμη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA



«Άλλο Ηλίας Κασιδιάρης, άλλο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» λέει η κα Τρέμη…. Μάλιστα…

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΣΕΤΕΣ ΗΛΙΑ; Θα πρέπει να μας απαντήσει

Διαβάστε περισσότερα.... »
....