Διυλιστήριο: 07/21/14
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Παναγιώτης Γεννηματάς: “Ολοι αυτοί είναι τσιράκια των τραπεζών … είναι πουλημένοι όλοι στο σύστημα”

Σε διάλεξη με τίτλο “Η Ιστορία των κεντρικών τραπεζών και η σημασία τους στην σημερινή κρίση” του κ. Γιώργου Καισάριου, χρηματοοικονομικού αναλυτή, μίλησε και είπε πολλά και ενδιαφέροντα ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η διαδρομή και η θέση του κ. Γεννηματά στο τραπεζικό σύστημα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά που λέει, καθώς είναι σε θέση να ξέρει “από μέσα” πολλά πράγματα.

Κάντε καφέ, και όσοι καπνίζετε ανάψτε τσιγάρο. Θα χρειαστεί. Οσοι έχουν πίεση, να μην…




Το βιογραφικό του:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.

• Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νομικά (1967-1972) – Πολιτική Επιστήμη (1972-76) – Μεταπτυχιακές σπουδές στο Συνταγματικό Δίκαιο – Πολιτική Επιστήμη – Πολιτική Κοινωνιολογία – Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1976-79).

• Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 1974.

• Σύμβουλος στον ΥΕΝ (1974-76).

• Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1980-81).

• Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1980-81).

• Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΒΙΠΕΤΒΑ και Σύμβουλος της Διοίκησης ΕΤΒΑ( 1986-88).

• Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (1987-89).

•Σύμβουλος Διοίκησης της Τραπέζης Ελλάδος με αυξημένες αρμοδιότητες διοίκησης (1993-94).

•Αντιπρόεδρος Διευθύνουσας Επιτροπής και Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (1994-2000).

• Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (από τον Ιούνιο του 2000).

• Πρόεδρος Δ.Σ. Omega Bank


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημόσιο: 5 ώρες επιπλέον δουλειά την βδομάδα με τα ίδια λεφτά!!!

Μνημονιακή επιταγή η επιμήκυνση από τις 40 στις 45 ώρες (μία ώρα κάθε μέρα), που θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 - Ο πορτογαλικός άσος στο μανίκι της κυβέρνησης για να επιβάλει το μέτρο

Οσονούπω και κατ’ επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλάζει το σημερινό ωράριο εργασίας των 40 ωρών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυξάνεται σε 45 ώρες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Η διεύρυνση θα ξεκινήσει από τον σκληρό πυρήνα των υπουργείων και θα επεκταθεί -έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου- στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (δήμοι και νομαρχίες), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας δεν μεταφράζεται με κανέναν τρόπο σε αύξηση των αποδοχών ή των κάθε είδους επιδομάτων των εργαζομένων, ούτε αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 29 του Yπαλληλικού Kώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι οφείλουν να εργαστούν πέραν του ωραρίου εργασίας ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες, εφόσον το επιβάλλουν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες. Παράλληλα, ένα επιχείρημα του κυβερνητικού στρατοπέδου κόντρα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) είναι ότι το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την εβδομάδα.

Το πρώτο βήμα για την επέκταση του ωραρίου στη χώρα μας έχει γίνει, πάντως, όπως προβλέπει το παράρτημα V2 του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) στο κεφάλαιο «Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 (αρχικά η πρόβλεψη ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά δόθηκε παράταση) πρέπει να έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έπρεπε να θεσπίσει και τα προγράμματα στελέχωσης ανά υπουργείο και ανά ομάδα δημόσιων φορέων. Τα εν λόγω προγράμματα «θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και θα λαμβάνουν υπόψη τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί σε προεδρικά διατάγματα τα οποία θα τροποποιούν και θα καθορίζουν τους οργανισμούς των υπουργείων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Με τους νέους οργανισμούς ενδέχεται να συστήνονται, αλλά και να καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου χάρτη της δημόσιας διοίκησης, στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία 16 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στους νέους οργανισμούς αντίστοιχων υπουργείων.

Ηδη το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αγγελική Θεοφιλοπούλου, επεξεργάστηκε τα 11 εξ αυτών και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις διαβιβάστηκαν στα υπουργεία.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να καθοριστεί ποιο θα είναι το διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια πριν -και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2011- με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυξήθηκαν από 37,5 σε 40 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι το ωράριο στον δημόσιο τομέα πρέπει είναι συνεχές, να αυξηθεί κατά πέντε ώρες και να ανέλθει στις 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα - δηλαδή από τις 7.30 μέχρι 16.30, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι υπερωρίες, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα παραταθεί ακόμη περισσότερες ώρες, πιθανόν μέχρι τις 7 μ.μ. με εσωτερικές ρυθμίσεις του προσωπικού.

Μια άλλη πρόταση, η οποία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, είναι το πενθήμερο να μετατραπεί σε εξαήμερη απασχόληση. Δηλαδή να γίνει και το Σάββατο εργάσιμη ημέρα. Αυτή η πρόταση, όμως, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ θα συναντήσει και τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτοί των υπουργείων, των γενικών και ειδικών γραμματειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επίσης, θα ισχύσει και για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιτήρηση «μακράς διαρκείας» από τους δανειστές

«Περίπατο» φαίνεται πως πηγαίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για άμεση απαλλαγή από τους δανειστές, καθώς η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα είναι μακράς διαρκείας και θα συνεχιστεί ακόμη και μετά την τυπική λήξη των Μνημονίων.

Μετά και τη λήψη της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές το ποσό των 26,2 δισ. ευρώ, σε δόσεις μέχρι και το 2020, ποσό που δεν θα αποδεσμεύεται χωρίς όρους, σημειώνεται στην Ναυτεμπορική.

Πρόκειται για ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ, που είναι οι εκκρεμείς δόσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοαπό το υφιστάμενο δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς επίσης και ποσό ύψουςβ που προέρχεται από τις επιστροφές των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πλήρη απαγκίστρωση από το μηχανισμό στήριξης σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει από τιςαγορές το συγκεκριμένο ποσό, με τους κινδύνους που επιφυλάσσει η επιλογή αυτή, όπως κατέστη σαφές με το εγχείρημα έκδοσης του τριετούς ομολόγου που συγκέντρωσε ελάχιστες προσφορές και ακριβό επιτόκιο.

Πως έγιναν οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, που παραμένει πρόβλημα για την οικονομία λόγω του μεγέθους του, έχουν γίνει με την υπόθεση εργασίας ότι τα 26,2 δισ. ευρώ θα ληφθούν από το μηχανισμό και όχι από τις αγορές με υψηλό κόστος.

Επίσης το χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμη κι αν ληφθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια από το ΜηχανισμόΣτήριξης και χωρίς βιώσιμο χρέος ουδείς μπορεί να συζητεί για έξοδο από το μνημόνιο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αναζήτησης νέου μνημονίου σε λίγα χρόνια.

Αλλωστε για το λόγο αυτό, της μη βιωσιμότητας, εκκρεμεί η υλοποίηση της υπόσχεσης των δανειστών για τη λήψη μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Ομως, οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση έναρξης των συζητήσεων για τα μέτρα μείωσης του χρέους την υλοποίηση του προγράμματος και των συμφωνηθέντων, τονίζεται στο δημοσίευμα. Το γεγονός αυτόεγκλωβίζει την κυβέρνηση, καθώς μεταξύ των δεσμεύσεών της είναι η υλοποίηση της τρέχουσας ατζέντας που περιέχει μεταξύ των άλλων μέτρα για το ασφαλιστικό, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις ή καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων, δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη των «κενών» που βλέπει η τρόικα, ευέλικτους πλειστηριασμούς των ακινήτων των οφειλετών κ.λπ.

Με βάση την έως τώρα εμπειρία, θεωρείται βέβαιο ότι και μετά την υλοποίηση των τρεχουσών δεσμεύσεων, κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου, οι δανειστές θα επιδιώξουν να επιβάλουν και νέες δεσμεύσεις για τη συνέχεια.

Το «ελληνικό ζήτημα» θα απασχολήσει και τα επόμενα Eurogroup, τουλάχιστον μέχρι και τον προσεχή Νοέμβριο.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....