Διυλιστήριο: 12/14/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Γερμανία: Φοροδιαφυγή δισ. ευρώ από τράπεζες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung (SZ), οι φορολογικές αρχές έχουν συγκεντρώσει επιβαρυντικά στοιχεία για περισσότερες από 100 τράπεζες και επενδυτικά ταμεία που φέρονται να εξαπάτησαν το γερμανικό δημόσιο μέσα από ύποπτες αγοραπωλησίες μετοχών. Το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε πάνω από 10 δις ευρώ.

Πολλά τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με εφόδους του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος εάν δεν προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία, αναφέρει η SZ.

Eίναι επιτακτικό πλέον να αντιδράσουν οι τράπεζες, υπογράμμισε προς την εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Άπαξ καταβολή αλλά πολλαπλάσια επιστροφή φόρου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τράπεζες φέρονται να προχώρησαν σε μαζικές αγοραπωλησίες μετοχών με (cum) και χωρίς (Ex) μέρισμα, με μοναδικό στόχο να τους επιστραφεί με διάφορα τεχνάσματα πέραν της μιας φοράς, ο φόρος επί της απόδοσης κεφαλαίου, τον οποίο βέβαιοι οι ίδιες κατέβαλαν άπαξ.

Με απλά λόγια: ενώ κατέβαλαν μια φορά τον φόρο που αναλογεί στα μερίσματα, κατάφεραν με διάφορα φορολογικά τρικ να τους επιστρέφεται πολλαπλάσια. Οι τράπεζες και τα επενδυτικά funds αντιμετωπίζουν την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Μόλις πρόσφατα το κρατίδιο της ΒΡΒ αγόρασε έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ νέο CD με χιλιάδες τραπεζικά δεδομένα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ενημερώνει στην παρούσα φάση τις αρμόδιες φορολογικές αρχές των υπολοίπων κρατιδίων προκειμένου αυτές να αναλάβουν δράση και να εξιχνιάσουν τις ύποπτες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προ τριών περίπου εβδομάδων το υπ. Οικονομικών της ΒΡΒ απέστειλε στο ελληνικό υπ. Οικονομικών στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Ήδη το 2012 οι γερμανικές διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην Hypovereinsbank.

Σε παρόμοιες αγοραπωλησίες φέρονται να εμπλέκονται και πελάτες της Deutsche Bank. Η ποινική δίωξη στις περιπτώσεις αυτές όμως είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, διότι τα εν λόγω φορολογικά τεχνάσματα γίνονταν επί χρόνια με την ανοχή του νομοθέτη.

Πηγή: DW

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εσοδα 10 δισ. ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων

Συνολικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 10 δις ευρώ και συνολικές επενδύσεις 1,4 δις ευρώ θα έχει το ελληνικό δημόσιο από την σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport AG SLENTEL Ltd που υπογράφηκε σήμερα με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων από την αρχή του χρόνου.

Ειδικότερα το εγγυημένο τίμημα άνω των €2,4 δισ. το οποίο περιλαμβάνει εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ πληρωτέο με τη νομική ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι και το Φθινόπωρο του 2016 και ετήσια μισθώματα συνόλου άνω των 1,2 δισ. ευρώ (μίσθωμα €22,9 εκατ. ετησίως για 40 χρόνια, προσαυξημένο με τον ετήσιο πληθωρισμό).

Επιπλέον, κάθε έτος, θα εισπράττεται από το ΤΑΙΠΕΔ ετήσιο μερίδιο της κερδοφορίας μέσω σταθερού, προκαθορισμένου ποσοστού 28,5% επί των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των αεροδρομίων. Το μεταβλητό τίμημα εκτιμάται σε 5 δισ. ευρώ.

Πλέον του ανωτέρω εφάπαξ και ετήσιου (σταθερού και μεταβλητού) τιμήματος, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά σωρευτικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη ύψους μέχρι 4,6 δισ. ευρώ κατά προσέγγιση.

Παράλληλα η Fraport AG αναλαμβάνει να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις ύψους 330 εκ ευρώ για την βελτίωση των υποδομών των αεροδρομίων ενώ για το σύνολο τις διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης θα γίνουν επενδύσεις ύψους 1,4 δις ευρώ.

Τα αεροδρόμια που αφορά η σύμβαση χωρίζονται σε δύο ομάδες των επτά αεροδρομίων η κάθε συγκεκριμένα:

Η Ομάδα Α: Περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Χανίων.

Η Ομάδα Β: Περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Μυτιλήνης, Σκιάθου, Σάμου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω, Ρόδου.

- Βασικός στόχος της συναλλαγής είναι η αναβάθμιση των αεροδρομίων, τα οποία χρήζουν σημαντικών επενδύσεων. Η αναβάθμιση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον Ελληνικό τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών και των λοιπών προορισμών που καλύπτουν τα περιφερειακά αεροδρόμια.

O επενδυτής αποκτά μία 40ετή παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας και συντήρησης για τα 14 αεροδρόμια και δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα επί της γης και των υπόλοιπων εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επί των αεροδρομίων.

Οι επενδύσεις των 330 εκ ευρώ θα εκσυγχρονίσουν τις υποδομές των τεσσάρων τα αεροδρομίων εντός των πρώτων 4 ετών ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Ο επενδυτής οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί τα αεροδρόμια, αλλά και να σεβαστεί και να επιτρέψει τη χρήση από την Πολεμική Αεροπορία εκείνων των αεροδρομίων που έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση, όπως αυστηρά και σαφώς ορίζεται στη σύμβαση παραχώρησης.

Η Σύμβαση Παραχώρησης δεν προβλέπει ουσιαστική αύξηση των αεροναυτικών τελών από την ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης μέχρι την ολοκλήρωση των άμεσων επενδύσεων.

Η συνολική μέγιστη χρέωση έχει οριοθετηθεί σε 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ είναι μόνο δυνατό να αναπροσαρμοστεί ετησίως με τον εκάστοτε ισχύοντα δείκτη τιμών καταναλωτή.

- Μετά την ολοκλήρωση των άμεσων επενδύσεων, δηλαδή όταν οι υποδομές θα έχουν βελτιωθεί ώστε να συμμορφώνονται με τα προκαθορισμένα πρότυπα, τα Αεροναυτικά Τέλη ανά επιβάτη θα μπορούν να αυξηθούν κατά 5,5 ευρώ κατά μέγιστο, φθάνοντας μέχρι τα 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ποσό δυνάμενο μόνο να αναπροσαρμοστεί ετησίως με το 90% του ισχύοντος δείκτη τιμών καταναλωτή.

- Οι συγκεκριμένες ανώτατες χρεώσεις ανά επιβάτη έχουν οριστεί με βάση το μέσο όρο των αντίστοιχων τελών που προσφέρονται σήμερα από ένα εύρος αεροδρομίων που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Τα τέλη υπερπτήσεων είναι ανεξάρτητα της συναλλαγής και θα συνεχίσουν να εισπράττονται από την ΥΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην αεροναυτιλία και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Ο επενδυτής έχει αναλάβει ρητές δεσμεύσεις για επενδύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν των ελληνικών προορισμών και θα οδηγήσουν σε αύξηση της δυναμικότητας των αεροδρομίων και του εκτιμώμενου κυκλοφοριακού φόρτου, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασία, που εκτιμώνται σε περίπου1.500 θέσεις εντός των αεροδρομίων αλλά και περιφερειακά αυτών.

- Εκ μέρους του επενδυτή προεξοφλείται άνοδος της τουριστικής κίνησης που για την υλοποίηση του επιχειρησιακού του σχεδίου θα επενδύσει κεφάλαια για το σκοπό αυτό.

- Ο επενδυτής δεσμεύεται να διατηρήσει τις χρεώσεις σε επίπεδα επωφελή για τους επιβάτες.

- Σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες: αύξηση της τουριστικής κίνησης, θετική επίδραση στην απασχόληση και την κτηματαγορά.

- Δεν πωλούνται τα αεροδρόμια αλλά παραχωρείται η λειτουργία τους για 40 χρόνια μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο διαρκούς ελέγχου από την πολιτεία. Οι υφιστάμενες επενδύσεις σε αυτά τα αεροδρόμια και εκείνες, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα κάνει ο παραχωρησιούχος παραμένουν περιουσία του ελληνικού λαού.

- Οι συμβάσεις παραχώρησης και η κείμενη νομοθεσία προβλέπουν ένα αυστηρό πλαίσιο συνεχούς ελέγχου για τους παραχωρησιούχους, ώστε τα αεροδρόμια να λειτουργούν με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και βάσει υψηλών επιπέδων εξυπηρέτησης των χρηστών των αεροδρομίων (επιβατών και αεροπορικών εταιρειών).


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απέτυχε η γενική πρόβα εκλογών της Νέας Δημοκρατίας

Γράφει ο insider

Χθες το μεσημέρι, οι «αρμόδιοι» της Νέας Δημοκρατίας, καθησύχαζαν τους δημοσιογράφους ότι η γενική πρόβα της Ν.Δ. στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η γενική πρόβα, παρουσίασε πολλά προβλήματα και αδυναμίες, με αποτέλεσμα να ξαναφουντώνει η γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ. για την διαδικασία που ακολουθείται.

Η χθεσινή πρόβα προέβλεπε ότι οι περίφημες ταμπλέτες με το λογισμικό των εκλογών θα είχαν αποσταλεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενώ εξειδικευμένοι εκπαιδευτές θα βρίσκονταν στα κατά τόπους γραφεία για να εκπαιδεύσουν τις αρμόδιες εφορευτικές επιτροπές.

Όμως οι ταμπλέτες που παραδόθηκαν ήταν πολύ λιγότερες απ΄ ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι χειριστές που εμφανίστηκαν να μην έχουν αντικείμενο, ενώ ορισμένοι Νομοί δεν έκαναν πρόβα αφού δεν έλαβαν καθόλου ταμπλέτες.

Η χθεσινή πρόβα προέβλεπε επίσης την εκπαίδευση των χειριστών από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτές που θα εμφανίζονταν στα τοπικά κομματικά γραφεία. Όμως πουθενά δεν εμφανίστηκε εκπαιδευτής, με αποτέλεσμα να φύγουν άπραγοι τόσο τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όσο και οι χειριστές των συστημάτων.

Πρόεδροι Νομαρχιακών επιτροπών που επικοινώνησαν με το Liberal δεν έκρυβαν την αγωνία τους για τη διαδικασία της Κυριακής. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έκαναν αναρτήσεις και στα κοινωνικά δίκτυα, καταγγέλλοντας ότι η χθεσινή γενική πρόβα τελικά ήταν προβληματική. Το μόνο παρήγορο είναι ότι (όπου υπήρχαν ταμπλέτες) διαπιστώθηκε επαρκής επικοινωνία των μονάδων με τον κεντρικό server.

Στελέχη της Ν.Δ. τόνιζαν αργά το απόγευμα, ότι παρά τα προβλήματα, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για να καλυφθούν οι σοβαρές αδυναμίες που παρατηρήθηκαν. Στην ερώτησή μας για τις διαρροές περί «επιτυχούς πρόβας», οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι χαμήλωναν συνειδητά τους τόνους γιατί στόχος τους είναι να μην αποθαρρυνθεί ο κόσμος της Ν.Δ. να φτάσει στις κάλπες.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

'Επεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Fraport-Κοπελούζος για τα 14 αεροδρόμια

Η πρώτη μεγαλη συμφωνία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα στείλει μήνυμα τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό, ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν ολοκληρώθηκε.

Η Fraport AG με τον Όμιλο Κοπελούζου υπέγραψαν σήμερα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) τις συμβάσεις παραχώρησης για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας για 40 χρόνια.

Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων επίκειται για το φθινόπωρο του 2016, με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234.000.000€ από την κοινοπραξία.

Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου τον Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων που ξεκίνησε το 2013.

Συνολικά, τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν το 2014 περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 23 εκατομμύρια σε επιβάτες για το 2015.

Ειδικότερα, το διεθνές επιβατικό κοινό αποτελεί το 77% της συνολικής κίνησης στα 14 αυτά αεροδρόμια.

Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG). Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).
Στις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων, η Fraport AG θα έχει την καθαρή πλειοψηφία των μετοχών και ο Όμιλος Κοπελούζου θα έχει το υπόλοιπο μερίδιο.

Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως.

Επιπλέον, η κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου θα επενδύσει συνολικά 330 εκατομμύρια ευρώ σε αερολιμενικές υποδομές μέχρι το 2020, ενώ κατά τα επόμενα χρόνια της παραχώρησης θα ακολουθήσουν επενδύσεις συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων καθοριζόμενες από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης.

Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte δήλωσε: «Από τότε που επιλεγήκαμε ως προτιμητέος επενδυτής, πριν από περίπου έναν χρόνο, η Fraport και ο Όμιλος Κοπελούζου έχουν παραμείνει σταθερά προσηλωμένοι στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια - ένα έργο με οφέλη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους Έλληνες.

Η εκτεταμένη τεχνογνωσία της Fraport θα ενισχύσει και τις 14 αεροπορικές πύλες εισόδου οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την Οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα για τον σημαντικό διεθνή τουριστικό τομέα στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι που η Ελληνική Κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) εμπιστεύτηκαν στην κοινοπραξία Fraport - Κοπελούζου το έργο της ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικής θέσης αυτών των αεροδρομίων στις επόμενες δεκαετίες.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και την Ελληνική Κυβέρνηση για την επαγγελματική συνεργασία τους στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας –ορόσημο».
Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, δήλωσε:

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο επωφελείς επενδύσεις με εθνικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας αναμφίβολα αποτελεί μία βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε μία από τις πιο κρίσιμες χρονικές περιόδους που διανύει σήμερα η χώρα.

Τα οφέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο είναι πολλαπλά και η σύμπραξη των δύο εταιρειών, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή υποστήριξη του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι προς το γερμανικό ΥΠΟΙΚ η απάντηση προς τον Δ. Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη απάντησε ο Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με την πρόταση νόμου της Γερμανικής Κυβέρνησης που της δίνει το δικαίωμα να υποβαθμίσει την εξουσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, μεταφέροντας αρμοδιότητες στο Υπουργείο Οικονομικών της.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα, παραμένει ιδιαίτερα σαφής.

Δείχνει την διάθεση να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα πιστωτικά ιδρύματα και πιο συγκεκριμένα, αφήνει αιχμές για την στάση της Γερμανίας τονίζοντας πως κατόπιν παρέμβασης της ΕΚΤ, "το σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε στη συνέχεια και προστέθηκε η σαφής απαίτηση προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να ζητεί τη γνώμη της ΕΚΤ πριν από την έκδοση κανονισμών που εμπίπτουν στις νέες αρμοδιότητές της".

Συνεχίζοντας ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζει πως "η δυνατότητα εκχώρησης αυτών των αρμοδιοτήτων στην εθνική αρμόδια αρχή της Γερμανίας για θέματα τραπεζικής εποπτείας απαλείφθηκε από το σχέδιο νόμου προκειμένου να ληφθεί υπόψη ότι η εποπτεία των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) αποτελεί πλέον καθήκον της ΕΚΤ".

Ο Μάριο Ντράγκι είχε ερωτηθεί μεταξύ άλλων για τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα επιβληθούν από το Ευρωσύστημα ή/και Κομισιόν στην περίπτωση που η Γερμανία αψηφήσει την ΕΚΤ στο θέμα των πιθανών σχεδίων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών της, καθώς και ζητήθηκε να "εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης".

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

EΡΩΤΗΣΗ

Στις 2/09/15 η ΕΚΤ εξέδωσε Γνωμοδότηση αναφορικά με την πρόταση νόμου της γερμανικής κυβέρνησης για τη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ και τη διευκόλυνση εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 806/2014.

Στη γνωμοδότησή της η ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο γερμανός νομοθέτης μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες, αναφορικά με την εσωτερική διοίκηση, τη διαχείριση του ρίσκου και τα πιθανά σχέδια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών, στο Υπουργείο Οικονομικών, αφαιρώντας κατ' αυτό τον τρόπο εξουσία από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Με δεδομένο ότι η γερμανική κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νόμο, προσπαθεί να θωρακίσει το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, προς όφελος των δικών της τραπεζών, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

1. Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ;

2. Σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση αψηφήσει τη θέση της ΕΚΤ και ψηφίσει ως έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα της επιβληθούν από το Ευρωσύστημα ή/και την Κομισιόν;

3. Μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις της Γερμανίας και θα εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη γνώμη που εξέδωσε η ΕΚΤ στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 σχετικά με την εξυγίανση τραπεζών στη Γερμανία (CON/2015/31), σας επισημαίνουμε ότι οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι η εν λόγω γνώμη επρόκειτο να ληφθεί υπόψη.

Το σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε στη συνέχεια και προστέθηκε η σαφής απαίτηση προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να ζητεί τη γνώμη της ΕΚΤ πριν από την έκδοση κανονισμών που εμπίπτουν στις νέες αρμοδιότητές της ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αντίστοιχοι κανονισμοί δεν θα επηρεάζουν την ΕΚΤ κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της σε σχέση με τις άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες.

Η δυνατότητα εκχώρησης αυτών των αρμοδιοτήτων στην εθνική αρμόδια αρχή της Γερμανίας για θέματα τραπεζικής εποπτείας απαλείφθηκε από το σχέδιο νόμου προκειμένου να ληφθεί υπόψη ότι η εποπτεία των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) αποτελεί πλέον καθήκον της ΕΚΤ.

Εν κατακλείδι, με την ως άνω γνώμη διευκρινίζεται ότι η τραπεζική νομοθεσία την οποία υιοθετούν οι χώρες της ζώνης του ευρώ μετά την ίδρυση του ΕΕΜ πρέπει να διευκολύνει την άσκηση εκ μέρους της ΕΚΤ των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς της να ενισχύει τη συνέπεια ως προς τη μεταχείριση των πιστωτικών ιδρυμάτων εντός της τραπεζικής ένωσης.

Από αυτή την άποψη, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι τα κράτη μέλη θα παραμείνουν προσηλωμένα στην προώθηση των στόχων της τραπεζικής ένωσης υιοθετώντας και θεσπίζοντας νομοθεσία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να ασκεί την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στα συμμετέχοντα κράτη μέλη βάσει ενιαίων κανόνων και προτύπων.

Με εκτίμηση,
Mario Draghi


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιγραμματοποιοί και επιτάφιες πλάκες (του λαού)..

     Το κατάλληλο επίγραμμα στον τάφο τούτης της ''αριστερής'' κυβέρνησης θα είναι:
''Δεν προλάβαμε να ελέγξουμε τους πλούσιους, γι αυτό γ@μήσαμε τους φτωχούς''.

Γι αυτό παρακαλούνται όσοι κυβερνητικοί παράγοντες φέρουν αρχαιοπρεπή ονόματα να τα
επιστρέψουν, διότι τα μαγαρίζουν.
Στην θέση τους θα τους δοθούν νέα, εμπνευσμένα από τον κόσμο του Θεάτρου Σκιών όπως: Κολλητήρης, Μπιρικόκος, Σταύρακας, Μορφονιός, Βεζυροπούλα, Βεληγκέκας κλπ κλπ. Αρχηγός βεβαίως θα είναι ο Καραγκιόζης.
Είδικά ένας Ευκλείδης, παρακαλείται να παραδώσει το όνομα άμεσα, και θα του αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου Χατζιαβάτη.

Επίσης ειδοποιούνται οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι ανησύχησαν από κάτι θορύβους στο υπέδαφος της πόλης μετά την προχθεσινή σύλληψη του εγκληματία καστανά, να μην ανησυχούν.
Δεν πρόκειται, παρά για τα κόκκαλα του Μαρξ, του Ένγκελς, και λοιπών θεωρητικών του υπαρκτού και του ανύπαρκτου σοσιαλισμού που τρίζουν, προκαλώντας τους σχετικούς θορύβους.

Κατά τ' άλλα όλα βαίνουν κατά τα αναμενόμενα:
Τα ''κόκκινα'' δάνεια των οικογενειών, που έγιναν κόκκινα γιατί τους μειώθηκε βίαια το εισόδημα, ή γιατί τα μέλη τους βρέθηκαν άνεργα,
..θα πουληθούν σε ξένους ''επενδυτές'' έως και στο 10% της αξίας τους, ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να βγάλουν το κατιτίς τους απ' την γενική σφαγή (αντί βεβαίως να επιχειρηθεί η πώληση των δανείων αυτών στην ίδια τιμή στους ίδιους τους δανειολήπτες).
Τα σπίτια του κοσμάκη θα βγούν στο σφυρί, κατά τα πρωθυπουργικά και κυβερνητικά υπεσχημένα.
Επιχειρήσεις κρατικές, και λιμάνια και αεροδρόμια και περιουσία του λαού αξίας δεκάδων δις θα ξεπουληθούν εντός μιά εβδομάδος, ''μ' έναν νόμο κι ένα άρθρο'',
..με τον αγαθό σκοπό βεβαίως να εισπράξουμε την υπέρογκη δόση του ΕΝΟΣ δις!
Και η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να είναι κυβέρνηση, διότι ο λαός είναι ηλίθιος.

Οι δολοφόνοι του λαού, που είναι συγχρόνως και νεκροθάφτες, και παπάδες και ''κοράκια'',
..τώρα γίνονται και επιγραμματοποιοί,
..έτοιμοι να χαράξουν πάνω στην ταφόπλακα του λαού το δικό τους αριστερό επίγραμμα,
..αποτελούμενο από νόμους με ''προαπαιτούμενα'', από ασύστολα ψέμματα, από απατεωνιές, από βρωμιές,
..και από κάθε λογής ιαβερισμούς εις βάρος των φτωχών και αδύναμων, και προς όφελος των πλούσιων και ισχυρών.
Δοξάστε τους, και μετά
..φτύστε τους!

Και όχι οικονομία στο σάλιο!
O λαός πρέπει να είναι ''large'' όταν πρόκειται για τους ηγέτες του.
Ροχάλες, λέμε!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επεκτείνεται η κάρτα σίτισης αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και περίθαλψη στους ανασφάλιστους

Επεκτείνεται η κάρτα σίτισης αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και περίθαλψη στους ανασφάλιστους 

Η κυβέρνηση, προωθεί άμεσα το «παράλληλο πρόγραμμα» για την στήριξη των αδυνάτων με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στην βουλή ώστε να προστατευτούν στοιχειωδώς τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από το Μνημόνιο ενώ έρχεται ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση του 1 δισ ευρώ. 

Το «παράλληλο πρόγραμμα» θα κατατεθεί αμέσως μετά την έγκρισή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που εξετάζει το δημοσιονομικό του σκέλος, ίσως και σήμερα. 

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει: 

- Ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, για παροχή καθολικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Καθολική υγειονομική κάλυψη θα έχουν και οι μετανάστες με έγγραφα παραμονής. 

- Ίδρυση «ΚΕΠ Φτωχών» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποδοχή και εξυπηρέτηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τα κοινωνικά προγράμματα που θα προωθούνται. 

- Ρύθμιση για τη δυνατότητα παροχής επιχορήγησης σε προνοιακά ιδρύματα από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλεισίματός τους. 

- Παράταση για ένα ακόμα χρόνο στα συσσίτια των απόρων και στα γεύματα στα σχολεία, επέκταση της κάρτας σίτισης και επιδότησης ενοικίου. 

- Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους με αλλαγές στο πρόγραμμα προσλήψεων που επηρεάζουν τα δικαιώματα αλλά και τον χρόνο εργασίας. 

- Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ, σε παραμεθόριες περιοχές και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ. 

- Γρηγορότερη πληρωμή για τα προνοιακά επιδόματα σε μηνιαία βάση αντί για δίμηνη πληρηωμή που ισχύει εως τώρα - Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες. 

- Οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων. - Διεύρυνση ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια και αυτονόμηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου. 

- Παροχή δυνατότητας, στο πλαίσιο της κινητικότητας, στους δημοτικούς αστυνομικούς να επιστρέψουν από τα σωφρονιστικά καταστήματα. 

- Μοριοδότηση τριτέκνων ώστε να εξισωθούν με τους πολυτέκνους. 

- Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για τον ΒΙΟΜΕ, αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση. 

- Αποποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων. 

- Κατάργηση παρακράτησης συντάξεων ψυχικά ασθενών και φιλοξενουμένων σε δομές κλειστής περίθαλψης. 

- Καθιέρωση λίστας χειρουργείου με αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να μην αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ γιατρού και ασθενών.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρωτοχρονιάτικος...μποναμάς για τους Δημοσίους Υπαλλήλους - Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς από 30 εως 50 ευρώ το μήνα

Ευχάριστες εκπλήξεις για τους Δημοσίους Υπαλλήλους επιφυλάσσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο Δημόσιο, εαν βέβαια αποδειχτούν στην πράξη οι εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη.

ο Χ. Βερναρδάκης δεσμεύτηκε πως με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρξει καμία μείωση στους κατώτατους μισθούς

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στον Real fm από το 2016 ξεπαγώνουν οι τριετίες.

Αυτό πολύ απλά μεταφράζεται σε μικρές αυξήσεις μισθών, από 30 εως 50 ευρώ το μήνα, για 314.000 Δημοσίους Υπαλλήλους.

Μάλιστα ο Χ. Βερναρδάκης δεσμεύτηκε πως με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρξει καμία μείωση στους κατώτατους μισθούς.

''Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι με το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έχουμε μειώσεις μισθών ενώ για ένα μικρό ποσοστό θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ''.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών άνοιξε παράθυρο ακόμα και για προσλήψεις, αφού μίλησε για υποστελεχωμένο Δημόσιο.

''Το Δημόσιο έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια 350.000 ανθρώπους δυστυχώς οι οποίοι έχουν αποχωρήσει. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες σε τραγικό βαθμό. Έχουν γίνει περικοπές μισθών και έχουν γίνει αρκετές εξοικονομήσεις σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Όταν έχει μειωθεί το 30% των υπαλλήλων και 30% των μισθών σε όσους έχουν απομείνει μιλάμε για δραματική μείωση. Αυτό που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι μειώνουμε και εξοικονομούμε αλλά όλη αυτή η εξοικονόμηση πρέπει να πηγαίνει κάπου παραγωγικά. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική αναδιανομής οπωσδήποτε''.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Εάν σε εξοντώνω στην δουλειά, τότε σου έχω κλέψει την ψυχή». Ο εργοδότης που δίνει αυξήσεις, 90 λεπτά διάλειμμα και απαγορεύει το μειλ μετα τις 5:30 μ.μ...

«Μια ουμανιστική επιχείρηση στον κόσμο της βιομηχανίας». Κάπως έτσι περιγράφει την εταιρεία του ο Ιταλός σχεδιαστής κασμιριού, Μπρουνέλο Κουσινέλι, ο οποίος στο ανακαινισμένο με δικά του μέσα μεσαιωνικό κάστρο του Σολομέο έχει φτιάξει μια ουτοπία για τον ίδιο αλλά και τους εργαζόμενους του. 

Οι 1400 άνθρωποι που απασχολεί ο Κουσινέλι στην εταιρεία του πληρώνονται 20% πάνω από τον μέσο μισθό στον βιομηχανικό τομέα της Ιταλίας, κάνουν 90λεπτο διάλειμμα στις 13:00 για φαγητό (είτε επιλέγουν την, επιδοτούμενη από την εταιρεία, καντίνα όπου με 3 ευρώ τρώνε ένα κανονικό γεύμα με τοπικά κυρίως προϊόντα, είτε πηγαίνουν σπίτι τους) και σχολάνε στις 5:30 το απόγευμα. Μετά από αυτή την ώρα, απαγορεύεται στους μάνατζερ να στείλουν οποιοδήποτε επαγγελματικό email. «Οι άνθρωποι χρειάζεται να ξεκουράζονται. Εάν σε εξοντώνω στην δουλειά, τότε σου έχω κλέψει την ψυχή» δηλώνει ο ίδιος στον ρεπόρτερ του Bloomberg που βρέθηκε στο Σολομέο για να δει την ουτοπία του Ιταλού σχεδιαστή.

Όσοι έχουν μπει στο γραφείο του λένε πως στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Σωκράτη, του Κομφούκιου, του Αντρέα Παλάντιο, του Ντοστογιέφσκι, του Γκάντι, του Κάφκα, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, του Τζον Κένεντι και του Πάπα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από το βιβλίο «Διαλογισμοί» του Μάρκου Αυρηλίου. Ο Μπρουνέλο Κουσινέλι θεωρείται βασιλιάς του κομψού αθλητικού ντυσίματος (“sporty chic”) – όσοι επιλέγουν για τις επίσημες εμφανίσεις τους αυστηρά κοστούμια Αρμάνι ή ταγέρ Σανέλ είναι βέβαιο πως στις καθημερινές εμφανίσεις τους φορούν τα κασμιρένια ρούχα του Κουσινέλι- ενώ αποκαλείται ο «πρίγκηψ του Σολομέο». 

Και τούτο, επειδή τα τελευταία χρόνια έχει μεταφέρει την κατοικία του και την έδρα της επιχείρησής του σε αυτό το μικρό χωριό που υπάρχει από τον 12ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στην Περούτζια, περίπου 2 ώρες μακριά από την Ρώμη. Τα τελευταία 30 χρόνια, όσο η επιχείρησή του μεγάλωνε και άρχισε να μετρά τζίρο αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο Κουσινέλι βάλθηκε να κάνει το προσωπικό του όραμα πραγματικότητα, φτιάχοντας την δική του ουτοπία στο Σολομέο.

Αγόρασε και ανακαίνισε σταδιακά το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού στην κορυφή ενός λόφου με κυπαρίσσια, το οποίο περιλαμβάνει κατοικίες, σχολείο αλλά και μια βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή όλο τον καιρό ώστε να μπορούν να μελετούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας του τους αγαπημένους του φιλοσόφους και μένει με την οικογένειά του εκεί πια, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοί του. Έφτιαξε ένα θέατρο, ένα στάδιο, μια σχολή χειροτεχνίας, αμφιθέατρα και κήπους, ενώ χαμηλά στο λόφο βρίσκονται τα εργαστήρια του Κουσινέλι όπου τεχνίτες υφαίνουν κασμιρένια πουλόβερ αξίας περίπου 3.000 ευρώ έκαστο. Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο, η εταιρεία του πουλά περίπου 4.500 τζάκετ από καστόρι και 2.000 κασμιρένιες ζακέτες. Η χρηματιστηριακή της αξία «αγγίζει» το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έχει παρουσία σε 60 χώρες. Ο 62χρονος Ιταλός επιχειρηματίας επιμένει στην ισορροπία. Εξάλλου, έχει μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία για το επιχειρείν.



«Όλα αυτά τα 35 χρόνια επένδυσα τα πάντα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πιστεύοντας πάντα ότι η εργασία υπό τις καλύτερες συνθήκες κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς, ευφυείς και υπεύθυνους» τονίζει στην αυτοβιογραφία του και συμπληρώνει: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γνώριζε πολύ καλά ότι τα πλούτη ανήκουν στον διάβολο αλλά μπορούν να ανήκουν και στον Θεό. Από την μια πλευρά είναι τα πλούτη που είναι προϊόν λεηλασίας, δηλαδή εκείνων των ανθρώπων που κλέβουν και συσσωρεύουν λεφτά. Και από την άλλη πλευρά είναι τα καλά πλούτη, δηλαδή εκείνων των ανθρώπων που τα μετασχηματίζουν και τα διανέμουν και συνεχίζοντας έτσι, ανανεώνουν την ζωή… Για μένα αυτό ακριβώς εκπροσωπεί το Σολομέο».

Στο Σολομέο, η πειθαρχία δεν επιβάλλεται αλλά μάλλον αναμένεται. Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν κάρτα όταν πηγαίνουν και φεύγουν από την δουλειά, ενώ παρακινούνται ευγενικά στο να σκεφθούν διαφορετικά. Πριν από τέσσερα χρόνια, για παράδειγμα, ο Κουσινέλι τοποθέτησε σε όλο το χωριό κεραμικά πλακάκια με γνωμικά. Έξω από την κεντρική είσοδο του εργοστασίου γράφει χαρακτηριστικά: «Νιώθω υπεύθυνος για όλη την ομορφιά του κόσμου», ενώ στο χολ του θεάτρου υπάρχουν σε εμφανές σημείο τα λόγια του Σαίξπηρ: «Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων και η μικρή ζωή μας είναι περιτριγυρισμένη από τον ύπνο».

Γιος ενός φτωχού αγρότη 

Αυτή η άποψη ζωής σαφώς έχει να κάνει και με τα προσωπικά βιώματα του Κουσινέλι. Ο ίδιος θυμάται τον πατέρα του που από αγρότης αποφάσισε, χάριν ενός μεγαλύτερου εισοδήματος, να πάει να εργαστεί σε μια βιομηχανία τσιμέντου. Συνήθως επέστρεφε σπίτι εξαντλημένος, ενώ οι συνάδελφοί του συχνά τον κορόιδευαν για τα χωριάτικα ρούχα του. «Ήταν μια επαναλαμβανόμενα σκληρή δουλειά. Και πολύ συχνά εξευτελιζόταν. Δεν τον χτυπούσαν αλλά του φέρονταν σαν να ήταν σκλάβος» λέει ο Κουσινέλι, ο οποίος ως επιχειρηματίας τώρα, επιλέγει τον ουμανιστικό καπιταλισμό, όπως τον αποκαλεί. Ο Τζίλντο Ζένια είναι από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του. Μάλιστα, η εταιρεία του Ermenegildo Zegna Group έχει ένα μικρό μερίδιο της τάξης του 3% στην εταιρεία του Κουσινέλι. «Ήταν απολύτως φυσικό αυτό» εξηγεί ένας ακόμα κορυφαίος Ιταλός σχεδιαστής.



Ως μαθητής, ο Κουσινέλι δεν ήταν και πολύ μελετηρός. Περισσότερο επένδυε στην συναισθηματική εκπαίδευση στο τοπικό καφέ Bar di Gigino, όπου σύχναζαν μια πόρνη της γειτονιάς και ένας καθηγητής πανεπιστημίου. «Το Bar di Gigino παρείχε ένα κεντρικό σημείο υπέροχης μάθησης της ζωής και η ζωή έκτοτε εμφανιζόταν ως μια χαρούμενη κεντρική σκηνή θεάτρου, σε μια συνεχή ρευστή κατάσταση» γράφει ο Ιταλός βασιλιάς του κασμιριού. Όπως δήλωσε πριν μερικά χρόνια στην αρθρογράφο του περιοδικού The New Yorker, Ρεμπέκα Μιντ, ο πατέρας του Κουσινέλι, «ο γιος μου ήταν έξυπνος και ήθελε να κάνει κάτι μεγάλο. Ένα βράδυ, στη μια τα ξημερώματα του είπα ότι έπρεπε πια να σταματήσει να πηγαίνει στο μπαρ και να κάνει επιτέλους κάτι παραγωγικό». 

Αρχικά, ο νεαρός Κουσινέλι πήγε να σπουδάσει μηχανικός. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ότι δεν ήταν αυτός ο δρόμος του. Εγκατέλειψε το κολέγιο σε ηλικία 24 ετών για να ασχοληθεί με την υφαντουργία. Το 1978 με δάνειο από την τράπεζα και από έναν φίλο του αγόρασε μια μικρή ποσότητα κασμιριού και έφτιαξε έξι πουλόβερ σε ζωηρά χρώματα, ακολουθώντας την τακτική της Benetton. Τα πήγε στην βόρεια Ιταλία και ένας χονδρέμπορος του έκανε μια παραγγελία για 53 κομμάτια. Σύντομα ξεπλήρωσε τον φίλο του και επεκτάθηκε στην Γερμανία. «Μου είχαν πει ότι οι Γερμανοί πληρώνουν καλά και στην ώρα τους» παραδέχεται ο Μπρουνέλο Κουσινέλι. Στο μεταξύ, ακολουθούσε το δικό του… πρόγραμμα σπουδών, αφιερώνοντας ώρες ολόκληρες στην μελέτη μεγάλων φιλοσόφων.


Τα δύο μεγάλα εργοστάσιά του αρκούν μόνον για τον δειγματισμό των κολεξιόν και τον ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής, η οποία ανατίθεται σε συνεργάτες. Λόγω της κρίσης πολλοί Ιταλοί κατασκευαστές ενδυμάτων επεδίωξαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες χαμηλού κόστους, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ο Κουσινέλι, όμως, έμεινε σταθερά εκεί που ήταν. Στην Ιταλία και πιο ειδικά, στην επαρχία της Ούμπρια. Με το ξέσπασμα της κρίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα απέλυε κανέναν για 18 μήνες και ως αντάλλαγμα ζήτησε περισσότερη δημιουργικότητα και άλλο τρόπο σκέψης. Έτσι, λοιπόν, μια καθαρίστρια του πρότεινε να κατασκευάσει κασμιρένιες μπάλες ποδοσφαίρου, εμπνευσμένη από την συλλογή μπαλών, υπογεγραμμένων από διάσημους ποδοσφαιριστές, του Κουσινέλι που είναι εκτεθειμένη στο γραφείο του. Πράγματι, κατασκευάστηκαν αρκετές για προωθητικές ενέργειες. Όταν το 2010 η εταιρία επέστρεψε στην κερδοφορία, ο Κουσινέλι προσέλαβε 20 νέα άτομα. 

Όσον αφορά το Σολομέο, τα σχέδιά του δεν σταματούν ποτέ. Συνεχίζει να αγοράζει κτίσματα στο χωριό από όσους το επιθυμούν και ετοιμάζεται να φτιάξει ένα μικρό οικουμενικό θέρετρο εντός ενός ιερού πάρκου. Η ιδέα του ήρθε πριν από μερικά χρόνια όταν άκουσε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο και όπως λέει, ελπίζει να μπορέσει να πουλήσει πολλά ρούχα, γιατί αυτό θα είναι κάτι μεγάλο για την ανθρωπότητα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επική δήλωση Παπαγγελόπουλου: Εθνάρχης ο Τσίπρας – Εγγυητές της Δημοκρατίας Παυλόπουλος – Καραμανλής

Μια δήλωση που θα προκαλέσει σάλο και αντιδράσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα "εθνάρχη" και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον Κώστα Καραμανλή "εγγυητές για την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας".

"Καλώς ή κακώς, τρεις είναι οι Εθνάρχες στην Ελλάδα: Του κέντρου είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τώρα ήρθε η ώρα της Αριστεράς να αποκτήσει τον εθνάρχη της -εάν δεν τον απέκτησε ήδη- τον Αλέξη Τσίπρα. Το πόσο μεγάλος είναι το απέδειξε το τελευταίο διάστημα, κόντρα σε όλο το σύστημα", αναφέρει σε συνέντευξή του στη Real News. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που εκφράζει αυτή την άποψη, αφού το ίδιο είχε πει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και στο περιοδικό Crash!

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, τρία πρόσωπα είναι εγγύηση για την λειτουργία της Δημοκρατίας: ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. "Είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας" λέει και τονίζει πως "παρά τις διαφορές τους έχουν πολλά κοινά σημεία: πρώτον είναι καλοί άνθρωποι και οι τρεις. Δεύτερον αγαπούν το λαό και νοιάζονται γι’ αυτόν. Και, τρίτον, δεν τους "κρατάει" κανείς", λέει..


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Παυλόπουλος: Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης των θυμάτων της θηριωδίας


«Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε, στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σ' όλο τον κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».

Αυτά τόνισε,μεταξύ άλλων,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση που έκανε σήμερα στα Καλάβρυτα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Καλάβρυτα, για την 72η επέτειο από το ολοκαύτωμα, «σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μεσ' από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, το πρωί τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Επίσης, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές του δρόμου θυσίας, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 1.000 δρομείς.

Δηλώσεις Βίτσα, Χρυσοβελώνη και Λεβέντη από τα Καλάβρυτα

«Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο να θυμόμαστε, αλλά πρέπει και να λειτουργούμε σήμερα, ώστε ναζιστικά μορφώματα να μη σηκώνουν κεφάλι» κάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στα Καλάβρυτα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
«Οι κάτοικοί τους που θυμούνται, οι περισσότεροι πια από ιστορίες, το τι έγινε εδώ αλλά έχουν και την ευκαιρία να ζουν σε μαρτυρικά χώματα, η νέα γενιά που έρχεται στα Καλάβρυτα για να μάθει, όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι μόνο η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινή προσπάθεια είναι τα εφόδια μας για να πάμε μπροστά», σχολίασε περαιτέρω, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανάπτυξη της σύγχρονης πόλης των Καλαβρύτων.

«Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τον γερμανικό στρατό κατοχής σαν σήμερα πριν από εβδομήντα δύο χρόνια, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και στον "σκληρό δίσκο" της παγκόσμιας κοινότητας. Αποτελεί διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα της ναζιστικής κτηνωδίας και της εκδικητικής βαρβαρότητας, και ταυτόχρονα, σύμβολο των θυσιών και του ηρωισμού, της αντίστασης και του αγώνα των Ελλήνων για το μέγιστο των δικαιωμάτων, την Ελευθερία, απέναντι στο ναζισμό και τον φασισμό» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούν με απέραντο σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ενός από τα πιο φρικτά και απεχθή εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της εφιαλτικής ναζιστικής κατοχής. Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Καλάβρυτα, όπως επίσης η σφαγή του Διστόμου καθώς και οι άλλες σφαγές από τους ναζί στην πατρίδα μας, μας υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο πως το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων δεν μπορεί με τίποτα να παραγραφεί» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παπαγγελόπουλος: Θα καταργηθεί η διάταξη για τα δάνεια των κομμάτων-Οι τράπεζες θα τα εισπράξουν

Την κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με την οποία οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει σε τράπεζες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σε συνέντευξή του στη Realnews επισημαίνει πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική, αλλά ποινικά κανείς δεν μπορεί να διωχθεί, αφού η κατάργησή της δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Ειναι αυτονόητο, προσθέτει, πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει, καθώς διαφορετικά μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα». Αναφερόμενος στη δήλωσή του για «σκιές στη δικαιοσύνη», υποστηρίζει ότι «αφορούν ελάχιστα πρόσωπα». «Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι εν ενεργεία δικαστές και εισαγγελείς που τους αφορά η δήλωση, ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι συνταξιούχοι» αναφέρει.

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι τρία πρόσωπα που «είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας». Χαρακτηρίζει, δε, τον Κώστα Καραμανλή ως «πρόεδρο της καρδιάς όλων των Νεοδημοκρατών», αλλά και «χρυσή εφεδρεία της χώρας».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....