Διυλιστήριο: 09/07/13
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν μιλούν οι αμερικανοί για.. χημικά είναι να κάνεις..τσιγαριλίκι

Η Ουάσινγκτον δεν στερείται απλά της νομιμοποίησης μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία. Αυτό που στερείται επίσης, είναι η ηθική νομιμοποίηση. Εδώ μιλάμε για μια κυβέρνηση με ένα ιστορικό χρήσης χημικών όπλων εναντίων αθώων ανθρώπων, πολύ πιο διαχρονικό και δολοφονικό από τις υποτιθέμενες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ασσάντ από το πολεμοχαρές δυτικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, που θέλει να σταματήσει κάθε έρευνα πριν κάνει την εισβολή του. 

Εδώ σας παρουσιάζουμε μια λίστα από 10 επιθέσεις χημικών όπλων, που οι ΗΠΑ επιτέλεσαν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των συμμάχων τους.

1. Ο στρατός των ΗΠΑ έριξε 20 Εκατομμύρια γαλόνια χημικά στο Βιετνάμ από το 1962 μέχρι και το 1971


Κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ έριξαν με σπρέι 20 εκατομμύρια γαλόνια από χημικά, συμπεριλαμβανομένου και του εξαιρετικά τοξικού Agent Orange, στα δάση και τις καλλιέργειες του Βιετνάμ αλλά και στις γειτονικές χώρες, καταστρέφοντας εθελούσια τις πηγές τροφής, συνθλίβοντας την οικολογική ισορροπία της ζούγκλας και θρυμματίζοντας τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Το Βιετνάμ υπολογίζει ότι το αποτέλεσμα της δεκαετούς χημικής επίθεσης δολοφόνησε ή μετέτρεψε σε ανάπηρους εφ όρου ζωής πάνω από 400.000 ανθρώπους, 500.000 βρέφη γεννήθηκαν με τρομακτικές μεταλλάξεις και 2 εκατομμύρια είχαν σοβαρές επιπλοκές όπως είναι ο καρκίνος και άλλες σοβαρές ασθένειες. Το 2012 ο Ερυθρός Σταυρός εκτίμησε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναπηρίες και άλλα προβλήματα υγείας, λόγω του χημικού Agent Orange.

2. Το Ισραήλ επιτέθηκε σε Παλαιστίνιους πολίτες με Λευκό Φώσφορο το 2008-2009


Ο Λευκός Φώσφορος είναι ένα τρομακτικό εμπρηστικό χημικό όπλο το οποίο προκαλεί τήξη (λιώσιμο) της σάρκας μέχρι και το κόκκαλο. 

Το 2009, πολλαπλές ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέσα στις οποίες ήταν οι Human Rights Watch, Διεθνής Αμνηστία και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ανέφεραν ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση έκανε επιθέσεις στην ίδια την χώρα τους ενάντια στους ίδιους τους πολίτες της. Μια ομάδα που άνηκε στην Διεθνή Αμνηστία υποστήριξε ότι βρήκε "αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ευρείας χρήσης Λευκού Φωσφόρου" ως όπλο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο Ισραηλινός Στρατός αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές στην αρχή, αλλά στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι ήταν αληθείς.

Μετά από συνεχόμενες κατηγορίες από αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο στρατός του Ισραήλ χτύπησε ακόμα και μια βάση των Ηνωμένων εθνών στην Γάζα με χημική επίθεση. Πως νομίζετε ότι όλες αυτές οι αποδείξεις συγκρίνονται με αυτές που παρουσιάζονται ενάντια στην Συρία; Γιατί ο Ομπάμα δεν προσπάθησε να βομβαρδίσει το Ισραήλ; 

3. Η Ουάσιγκτον επιτίθεται ενάντια σε Ιρακινούς πολίτες με Λευκό Φώσφορο το 2004

Το 2004, δημοσιογράφοι που είχαν ως βάση τους τον στρατό των ΗΠΑ, άρχισαν να μεταδίδουν ότι υπήρχε χρήση Λευκού Φωσφόρου ενάντια Ιρακινών επαναστατών στην Φαλούγια. Στην αρχή ο στρατός είπε ψευδώς ότι χρησιμοποίησε τον Λευκό Φώσφορο μόνο για την δημιουργία αντιπερισπασμού ή για να φωτίσει κάποιους στόχους. Μετά όμως, παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε το επικίνδυνο αυτό χημικό ως όπλο εμπρησμού. Την εποχή εκείνη, ο Ιταλικός τηλεοπτικός οργανισμός RAI μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Φαλούγια, η κρυφή σφαγή", με τρομακτικά πλάνα και φωτογραφίες όπως και συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων - κατοίκων της Φαλούγια, αλλά και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που απεκάλυπταν το πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αδιάκριτα έριχνε βροχή από αυτήν την λευκή φωτιά στην Ιρακινή πόλη και στην κυριολεξία έλιωσε γυναικόπαιδα μέχρι θανάτου.

4. Η CIA βοήθησε τον Σαντάμ Χουσείν να σφαγιάσει Ιρανούς και Κούρδους με χημικά όπλα το 1988


Η CIA καταγράφει τώρα το πως η Ουάσινγκτον γνώριζε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα (συμπεριλαμβανομένων και των sarin, nerve gas και mustard gas)  στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν, αλλά συνέχιζε να δίνει πληροφορίες στα χέρια του Ιρακινού στρατού, ενημερώνοντας τον Χουσεϊν για τις κινήσεις των Ιρανικών στρατευμάτων γνωρίζοντας ότι αυτός θα χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες αυτές για να κάνει χρήση χημικών όπλων. Σε κάποιο σημείο στην αρχή του 1988, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Χουσεϊν για μια κίνηση ενός Ιρανικού στρατεύματος που θα τελείωνε τον πόλεμο με μια αποφασιστική ήτα για την Ιρακινή κυβέρνηση. Μέχρι τον Μάρτιο, ο θρασύς πλέον Χουσεϊν, με τους νέους του φίλους στην Ουάσινγκτον χτύπησε ένα Κουρδικό χωριό στο οποίο είχαν εγκατασταθεί Ιρανοί με πολλαπλά χημικά όπλα, δολοφονώντας 5000 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10.000 περισσότερους, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν απλοί πολίτες. Ακόμα περισσότερες χιλιάδες πέθαναν τα επόμενα χρόνια από επιπλοκές, ασθένειες και γενετικές μεταλλάξεις.

5. Ο στρατός των ΗΠΑ, δοκίμασε χημικά σε πτωχούς, μαύρους κατοίκους στις γειτονιές του St. Louis στην δεκαετία του 1950


Στις αρχές του 1950, ο στρατός των ΗΠΑ εγκατέστησε μηχανοκίνητους ανεμιστήρες πάνε σε υψηλά κτήρια σε περιοχές πολύ χαμηλού εισοδήματος κυρίως στις γειτονιές μαύρων στο St. Louis, περιλαμβανομένων και περιοχών όπου πάνω από 70% των κατοίκων ήταν παιδιά κάτω των 12 χρονών.Η κυβέρνηση διέδωσε στους κατοίκους, ότι έκανε δοκιμές για έναν τοίχο από καπνό, για να προστατέψει την πόλη από πιθανές επιθέσεις από τους σοβιετικούς, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που διέσπειρε στον αέρα, ήταν εκατοντάδες κιλά από σκόνη θειούχου καδμίου/ψευδαργύρου. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υπήρχε και κάποιο άλλο συστατικό στην σκόνη αυτή, αλλά εάν αυτό το συστατικό ήταν ραδιενεργό παραμένει απόρρητο. Βεβαίως και παραμένει απόρρητο. Από την στιγμή που έγιναν οι δοκιμές αυτές, ένας ανησυχητικός αριθμός από κατοίκους, παρουσίασαν καρκίνο. Το 1955, η Doris Spates γεννήθηκε σε ένα από τα κτήρια του στρατού που χρησιμοποιήθηκαν για να διασπείρουν τον αέρα με τα χημικά αυτά το 1953-1954. Ο πατέρας της πέθανε τον ίδιο χρόνο και είδε τα τέσσερα αδέλφια της να πεθαίνουν επίσης από καρκίνο και η ίδια είχε καρκίνο του τραχήλου.

6. Η Αστυνομία εκτόξευσε Δακρυγόνα στις διαδηλωτές του Occupy το 2011


Η άγρια βία που επέδειξε η αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές του κινήματος Occupy το 2011 έχει καταγραφεί πολύ καλά και σε αυτήν την καταγραφή υπάρχουν και ντοκουμέντα χρήσης χημικών δακρυγόνων και άλλων ερεθιστικών. Η χρήση των δακρυγόνων ενάντια εχθρών έχει απαγορευθεί από την Συνθήκη χημικών Όπλων. Δεν μπορούν οι αστυνομικοί του Όουκλαντ της Καλιφόρνιας να χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες που υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο για τα στρατεύματα;

7. Το FBI επιτέθηκε σε άνδρες, Γυναίκες και Παιδιά με δακρυγόνα στην διάρκεια της τραγωδίας του Waco το 1993


Κατά την διάρκεια της πασίγνωστης πολιορκίας του Waco, μιας ειρηνικής κοινότητας Seventh Day Adventists (Χριστιανικό Κίνημα Έβδομης Ημέρας - Σαββατιστών), το FBI έριξε δακρυγόνα μέσα σε κτήρια γνωρίζοντας ότι μέσα υπήρχαν γυναίκες, παιδιά και βρέφη. Το χημικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο και υπήρξε άμεσε ανάφλεξη, καταπίνοντας τα κτήρια στις φλόγες και δολοφονώντας 49 ενήλικους και 27 παιδιά και βρέφη. Θυμηθείτε, το να επιτίθεται κανείς με δακρυγόνα στον εχθρό στο πεδίο της μάχης είναι παράνομο σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και θεωρείται ως έγκλημα πολέμου. Τι έγκλημα είναι η επίθεση με δακρυγόνα ενάντια σε βρέφη;

8. Ο στρατός των ΗΠΑ διέσπειρε ολόκληρο το Ιράκ με απεμπλουτισμένο ουράνιο to 2003


Στο Ιράκ, ο στρατός των ΗΠΑ έχει διασπείρει το περιβάλλον με χιλιάδες τόνους από πυρομαχικά τα οποία είναι κατασκευασμένα από απεμπλουτισμένο ουράνιο, ένα τοξικό και ραδιενεργό απόβλητο. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά βρέφη που γεννήθηκαν στην Φαλούγια μεταξύ του 2007 και 2010 γεννήθηκαν με γενετικές μεταλλαγές. Μερικές από αυτές τι μεταλλάξεις, δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην βιβλιογραφία, εκτός από τις περιπτώσεις βρεφών που γεννήθηκαν κοντά σε περιοχές του ειρηνικού ωκεανού όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές των πυρηνικών όπλων. Ο καρκίνος και ο πρόωρος θάνατος βρεφών έχουν επίσης καταγράψει τεράστια αύξηση στο Ιράκ. Κατά τον Christopher Busby, ο οποίος είναι γραμματέας επιστημονικών θεμάτων για θέματα κινδύνου ραδιενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ότι "Αυτά είναι όπλα, τα οποία έχουν καταστρέψει την γενετική/γονιδιακή ακεραιότητα του πληθυσμού του Ιράκ". Μετά την συγγραφή τεσσάρων αναφορών που εκδόθηκαν το 2012, για την υγειονομική κρίση στο Ιράκ, ο Busby χαρακτήρισε την Φαλούγια ως "έχουσα τον μεγαλύτερο βαθμό γενετικής/γονιδιακής καταστροφής από οποιονδήποτε άλλον πληθυσμό που έχει ποτέ μελετηθεί" 


9. Ο στρατός των ΗΠΑ, δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες Ιαπωνέζους πολίτες με το Napalm μεταξύ του 1944 - 1945


Το Napalm είναι ένα κολλώδες, εξαιρετικά εύφλεκτο τζελ που έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο τρομοκρατίας από τον στρατό των ΗΠΑ. Το 1980, τα Ηνωμένα Έθνη όρισε την χρήση του Napalm ενάντια σε πολίτες ως έγκλημα πολέμου. Αυτό ακριβώς έκανε ο στρατός των ΗΠΑ στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με το να ρίξει τόσο Napalm σε μία επιδρομή στο Τόκιο για να κάψει ζωντανούς πάνω από 100.000 πολίτες μέχρι θανάτου, να τραυματίσει ακόμα ένα εκατομμύριο και να αφήσει άλλο ένα εκατομμύριο χωρίς στέγη στην πιο θανατηφόρα επιδρομή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

10.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έριξε ατομικές βόμβες σε δύο Ιαπωνικές πόλεις το 1945...


Παρ όλο που τα ατομικά/πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως χημικά όπλα, μπορούμε όλοι μας νομίζω να συμφωνήσουμε ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία όπλων. Σίγουρα δημιουργούν και διασπείρουν τεράστιες ποσότητες από ραδιενεργά χημικά. Είναι το ίδιο ακριβώς τρομακτικά όσο και τα χημικά όπλα αν όχι ακόμα περισσότερο και από την ίδια τους την φύση, έχουν ένα και μόνο σκοπό: τον ολοκληρωτικό αφανισμό ολόκληρων πόλεων γεμάτο με πολίτες. Είναι παράξενο ότι το μόνο καθεστώς που χρησιμοποί
ησε ποτέ αυτά τα όπλα του απόλυτου τρόμου σε άλλους συνανθρώπους μας, θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για την παγκόσμια διατήρηση της ασφάλειας από επικίνδυνα όπλα "που βρίσκονται στα χέρια επικίνδυνων κυβερνήσεων"...

Πηγή: ixnos
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σεπτέμβρης του ’55, Κωσταντινούπολη: Η κεμαλική Νύχτα των Κρυστάλλων

Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 1955.  

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ: Το μεγάλο πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη.


Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ*

«Τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου υπήρξαν μια μεγαλειώδης (muhtesem) επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου που είχε απόλυτη επιτυχία» ΣΑΜΠΡΙ ΓΙΡΜΙΜΠΕΣΟΓΛΟΥ (Τούρκος στρατηγός σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Tempo», τεύχος 9, 15 Ιουνίου 1991, σελ. 24)

Οι πέντε μεγάλοι δρόμοι που οδηγούσαν στην πλατεία Ταξίμ γέμισαν ξαφνικά από ένα μαινόμενο όχλο, οπλισμένο με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σκεπάρνια, σφυριά και σιδερένιους λοστούς που φώναζε: «Kahrolsun giavoular!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, Kirin, giavourdur!» (Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρηδες!). Μετά, η... τάξη αποκαταστάθηκε από τα τεθωρακισμένα του στρατού (φωτ. Αρχείο «Ε»)
Οι πέντε μεγάλοι δρόμοι που οδηγούσαν στην πλατεία Ταξίμ γέμισαν ξαφνικά από ένα μαινόμενο όχλο, οπλισμένο με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σκεπάρνια, σφυριά και σιδερένιους λοστούς που φώναζε: «Kahrolsun giavoular!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, Kirin, giavourdur!» (Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρηδες!). Μετά, η... τάξη αποκαταστάθηκε από τα τεθωρακισμένα του στρατού (φωτ. Αρχείο «Ε»)

«Σεπτεμβριανά» ονομάστηκαν τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955, όπου Τούρκοι παρακρατικοί, οργανωμένοι από το βαθύ κράτος και την τουρκική κυβέρνηση, προκάλεσαν βίαια επεισόδια κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και εκκλησίες. Την αφορμή για την εκκίνηση του πογκρόμ έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη από την τουρκική κυβέρνηση. Το ιστορικό πλαίσιο καθοριζόταν εκείνη την εποχή από την κυπριακή κρίση, τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου ενάντια στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Ομως η φιλοσοφία του πογκρόμ σχετιζόταν απολύτως με τις διαδικασίες της τουρκικής εθνογένεσης, που είχαν ως βασικό εργαλείο την εξόντωση των μη τουρκικών, κυρίως χριστιανικών κοινοτήτων μέσα από προσχεδιασμένες γενοκτονίες και τη βίαιη μεταφορά του πλούτου τους στην εθνικιστική τουρκική στρατιωτικο-γραφειοκρατία. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί που έδρασαν τη νύχτα εκείνη συνδέονται οργανικά με τους μηχανισμούς που δημιούργησαν οι ακροδεξιοί εθνικιστές του Κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος» από το 1908 και συνέχισαν να υφίστανται διαρκώς και τις επόμενες δεκαετίες ως εργαλείο κατασκευής του καινοφανούς τουρκικού έθνους. Ο μηχανισμοί αυτοί υπήρχαν και στις μέρες μας με τη μορφή της «Εργκενεκόν», μέχρι τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε τη δράση τους.

Η βρετανική ανάμειξη

Τη βρετανική υποκίνηση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης μελέτησε η Τουρκάλα ιστορικός Ντιλέκ Γκουβέν. Σε συνέντευξη που έδωσε στον Αρμένιο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, πριν αυτός δολοφονηθεί από τους ακροδεξιούς παρακρατικούς της «Εργκενεκόν», αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάμειξη αυτή:

«....Ως κυρίως αίτιο φαίνεται το Κυπριακό, όμως στην πραγματικότητα είναι η περίοδος οικοδόμησης εθνικού κράτους. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους εκτοπισμούς πληθυσμών του 1915, το Φόρο Περιουσίας, τα γεγονότα της Θράκης. Ολα είναι και από μία περίοδος. Κατά τα Σεπτεμβριανά δεν χτυπήθηκαν μόνο οι Ρωμιοί. Αν δούμε τους αριθμούς πρόκειται για 60% Ρωμιούς, 20% Αρμενίους, 12% Εβραίους. Το εκτός Ρωμιών ποσοστό δεν είναι τυχαίο. Στους καταλόγους που κρατούσαν υπήρχαν και τα αρμενικά καταστήματα και οι αρμενικές οικογένειες. Εάν περιορίσουμε την αιτία στο Κυπριακό, τι δουλειά είχαν οι Αρμένιοι στους καταλόγους;

»(...)Οταν το 1950 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι "δεν υπάρχει για μας θέμα Κύπρου", δεν είχε αρέσει στους Αγγλους διότι την εποχή εκείνη η Κύπρος ήταν αποικία τους. Ολος ο κόσμος ήταν ενάντιος στην κυβέρνηση της Αγγλίας, κι αυτή μεταξύ 1950 και 1955 είχε στηρίξει την πολιτική της στο πώς θα κατόρθωνε να τραβήξει την Τουρκία μέσα στο πρόβλημα και να την καταστήσει συνομιλητή της Ελλάδας. Αυτό ήταν το σχέδιό της. Τον Αύγουστο του 1955 αποφασίστηκε η Διάσκεψη του Λονδίνου. Οταν μελετάμε τα απομνημονεύματα των πολιτικών της Αγγλίας, συναντάμε την εξής λεπτομέρεια: "Εμείς ως Αγγλία δεν επιθυμούσαμε καθόλου συμφωνία. Σημαντικό για μας ήταν όχι να αποτελέσουμε μέρος του προβλήματος, αλλά να καταστήσουμε αντιμαχόμενες πλευρές την Τουρκία και την Ελλάδα".

»(...)Ενα έτος πριν από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, φθάνει στο υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας από το αγγλικό προξενείο της Αθήνας τηλεγράφημα, το οποίο αναφέρει: "Οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας είναι άριστες. Εάν όμως γίνει κάτι στην οικία του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, θαυμάσια μπορεί να γίνουν όλα άνω κάτω".
»Ενδιαφέρον δεν είναι; Υπάρχει τέτοιο έγγραφο. Στη διοργάνωση των γεγονότων υπάρχει αγγλική προτροπή. Και τα γεγονότα βολεύουν τους Αγγλους. Στα γεγονότα αυτά, για τις επιθέσεις στους Αρμένιους και τους Εβραίους, αναφέρεται μόνον πως "Τούρκοι και Ελληνες αρπάχτηκαν για το Κυπριακό"». (Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε στην κωσταντινουπολίτικη εφημερίδα «Ανατολή», που εκδίδεται στην Αθήνα).

Αυτό που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί είναι η περίεργη σύμπτωση, ότι τη «νύκτα των κωνσταντινουπολίτικων κρυστάλλων», στην Πόλη βρέθηκαν όλοι οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των ΝΑΤΟϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της CIA Αλαν Ντάλες.

Το πογκρόμ με αριθμούς

Το κόστος για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης ήταν μεγάλο. Μέσα σε λίγες ώρες, σαράντα πέντε ελληνικές κοινότητες καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν.
Τα γεγονότα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του 1955 προκάλεσαν:
* Το θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32.
* Το θάνατο ενός Αρμενίου.
* Το βιασμό 12 Ελληνίδων.
* Το βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή).
Την καταστροφή:
* 4.348 εμπορικών καταστημάτων,
* 110 ξενοδοχείων,
* 27 φαρμακείων,
* 23 σχολείων,
* 21 εργοστασίων,
* 73 εκκλησιών,
* 1.000 περίπου κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες Ελληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.
Μετά το πογκρόμ πολλοί Ελληνες εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους: 2.000 τσαγκάρηδες, 2.000 επιπλοποιοί, 2.700 εργαζόμενοι σε εστιατόρια, 500 εργάτες σε σοκολατοποιίες, 400 τυπογράφοι, 400 εργάτες σε εργοστάσια ελαστικών, 350 εργαζόμενοι σε υφαντουργεία, 150 εργαζόμενοι σε χυτήρια.

 Αργότερα, το τουρκικό κράτος διά του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ υποσχέθηκε αποζημίωση για την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπέρασε το 20% των απαιτήσεών τους, με δεδομένο ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν υποτιμηθεί δραματικά.

Πολλές λεπτομέρειες για τα Σεπτεμβριανά ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς και κατέληξε εν τέλει στην αγχόνη. Ο Μεντερές δήλωσε δημοσίως ότι τόσο η έκρηξη στο προξενείο της Θεσσαλονίκης όσο και το πογκρόμ ήταν προσχεδιασμένα από τον ίδιον και τα στελέχη του Κεμαλικού Κόμματος που είχε την εξουσία. Μια άλλη συνέπεια των Σεπτεμβριανών ήταν ότι με αφορμή τα γεγονότα ο τουρκικός στρατός επέβαλε την παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας. Πολύτιμα στοιχεία για τη σκοτεινή εκείνη σελίδα προσκομίζει το βιβλίο του διαπρεπούς Ελληνοαμερικανού βυζαντινολόγου Σπύρου Βρυώνη «The Mechanism of catastrophe: The Turkish Pogrom of September 6-7, 1955 and the destruction of Greek Community of Istambul, Greekworks.com, New York, 2005». Το σημαντικό αυτό βιβλίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στην Ελλάδα με τίτλο «Ο Μηχανισμός της Καταστροφής: Το Τουρκικό Πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και ο Αφανισμός της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης».

* Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός,http://kars1918.wordpress.com/

Η «νύχτα των κρυστάλλων» του Ελληνισμού

Του ΝΙΚΟΥ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ*

Το γεγονός ότι η οργάνωση των Υπηρεσιών Ειδικού Πολέμου στις ΝΑΤΟϊκές χώρες την περίοδο 1953-54 έγινε από πρώην στελέχη των SS και των ναζιστικών υπηρεσιών αποκαλύφθηκε στις αρχές του 1990, όταν κατέρρευσε το σοβιετικό σύστημα
Αν και έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια, δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως εισέτι ο τρόπος που οργανώθηκε η μαζικής κλίμακας επίθεση κατά του Ελληνισμού της Πόλης τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955. Μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει και φαίνεται ότι η ειδική υπηρεσία πολέμου του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία της νύχτας τρόμου τον Σεπτέμβριο του 1955 κατά της ελληνικής κοινότητας της Πόλης.

Τον Νοέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε η ογκώδης έκθεση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (2.000 σελίδες), που συντάχθηκε από Ειδική Επιτροπή Ερευνας για τα στρατιωτικά κινήματα της τελευταίας πεντηκονταετίας. Στην έκθεση αυτή υπάρχει ευρεία αναφορά στα Σεπτεμβριανά, με το χαρακτηρισμό ότι αποτελούν το πρώτο βήμα στη δράση, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, των ισχυρών παρακρατικών μηχανισμών της Τουρκίας. Αξίζει να αναφερθούν μερικά σημεία της Εκθεσης αυτής:

Εργο προβοκατόρων

Στην εισαγωγή τονίζεται ότι η οργάνωση της επιχείρησης στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 αποτέλεσε έργο του μηχανισμού των προβοκατόρων, πρακτόρων και καταδοτών, στην προσπάθεια να στιγματιστούν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες ως εσωτερικοί εχθροί. Γίνεται ευρεία αναφορά στην προβοκάτσια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι του Μ. Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και στις εντολές που δόθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, πριν από τις 6/9/1955, προς όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Πόλης, να μην παρέμβουν στα γεγονότα.

Ειδικά στην περίπτωση του Oktay Engin, του αυτουργού τοποθέτησης της βόμβας στη Θεσσαλονίκη, στη σελ. 145 του α' τόμου της Εκθεσης αναφέρεται όλη η μετέπειτα «λαμπρή σταδιοδρομία» του ως κυρίου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, επιφορτισμένου μάλιστα μετά το 1961 με την παρακολούθηση των Ελλήνων της Πόλης. Ανοίγοντας μια παρένθεση, να τονίσουμε ότι το 1956 η τότε ελληνική κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις της τουρκικής και απελευθέρωσε τον Oktay Engin, με αποτελέσματα να διαφύγει στην Τουρκία. Και το χειρότερο: ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Μ. Παπακωνσταντίνου το 1993 πραγματοποίησε επίσκεψη αβροφροσύνης προς τον αναφερόμενο, όταν ήταν νομάρχης Νεβσεχίρ (Νεάπολη της Καππαδοκίας).

Το παρακράτος

Στη σελ. 190 της Εκθεσης αναφέρεται ότι τα γεγονότα στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 αποτελούν την αρχή της αλυσίδας πλήθους παρακρατικών δραστηριοτήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα γεγονότα: η σφαγή της πλατείας Ταξίμ (1/5/77), οι σφαγές στο Μαράς (19-26/12/78) και Τσορούμ (5-6/1980), τα γεγονότα κατά των αλεβιτών με την πυρπόληση του ξενοδοχείου «Madimak» στη Σεβάστεια (2/7/1993) και τα γεγονότα στη συνοικία Γκαζί της Πόλης (12/3/95), φθάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ (19/1/2007) και τη δολοφονία των χριστιανών εκδοτών στη Μελιτίνη (Μαλάτια, 18/4/2007).

Αμέσως μετά τονίζεται ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου υπάρχει πληθωρισμός των «μονάδων μυστικών υπηρεσιών» (istihbarat birimi enflasyonu) και γίνεται ειδική μνεία στην για πολλά χρόνια αμφισβητούμενη ύπαρξη της JITEM ως παρακρατικής οργάνωσης της Στρατοχωροφυλακής, στην οποία αποδίδονται πάρα πολλές δολοφονικές ενέργειες κατά πολιτών, των οποίων οι δράστες μένουν άγνωστοι. Στην Εκθεση η ανάλυση της διαπλοκής στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών είναι λεπτομερής που αξίζει ειδικής μελέτης και πρέπει να μεταφραστεί στα ελληνικά. Μια άλλη σημαντική αναφορά στην αναφερόμενη Εκθεση είναι ότι ο πυρήνας της Υπηρεσίας Ειδικού Πολέμου προέρχεται από αξιωματικούς που είχαν σταλεί σε ειδικό ΝΑΤΟϊκό σχολείο στις ΗΠΑ, το 1953. Οι αξιωματικοί αυτοί υπήρξαν οι κύριοι παράγοντες στα μετέπειτα στρατιωτικά κινήματα στη χώρα.
Το συμπέρασμα είναι ότι στην Εκθεση της Βουλής της Τουρκίας για τα στρατιωτικά κινήματα της περιόδου μετά το 1950, γίνεται δεκτό με σαφήνεια ότι το πογκρόμ στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 υπήρξε έργο του στρατιωτικού-πολιτικού βαθέος κράτους της χώρας, που στη συνέχεια προσδιόρισε την αντιδημοκρατική πορεία της χώρας για πέντε και πλέον δεκαετίες.

Η Εκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθ' όσον τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματική προσπάθεια από «ημετέρους» εν Ελλάδι αναθεωρητές «ιστορικούς» να μειωθεί το μέγεθος και η ουσία των γεγονότων στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, στο πλαίσιο της προσπάθειας υποβάθμισης των γεγονότων που οδήγησαν στον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ελληνισμού της Ανατολής.

Στελέχη των SS

Το πλέον ενδιαφέρον ίσως, που επιβεβαιώνεται και από την Εκθεση της Βουλής της Τουρκίας, είναι τα αναφερόμενα σε άρθρο του ιστορικού ερευνητή Ρετζέπ Μαρασλί, που δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα «Agos» (10/3/2012) με τίτλο «Οι αρχιτέκτονες του Φόρου Βαρλικιού και των στρατοπέδων εργασίας Ασκαλε διδάχθηκαν από τους ναζί», που περιγράφει την επίσκεψη εργασίας σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στελεχών ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, στις αρχές του 1943. Μεταξύ της αποστολής υπήρχε και ο διοικητής του τμήματος μειονοτήτων της Γενικής Ασφάλειας, Σελαχαεϊτίν Κορκούντ.

Το γεγονός ότι η οργάνωση των Υπηρεσιών Ειδικού Πολέμου στις ΝΑΤΟϊκές χώρες την περίοδο 1953-54 έγινε από πρώην στελέχη των SS και των ναζιστικών υπηρεσιών αποκαλύφθηκε στις αρχές του 1990, όταν κατέρρευσε το σοβιετικό σύστημα. Η παρατήρηση της εκπληκτικής ομοιότητας της Νύχτας των Κρυστάλλων, που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το ναζιστικό καθεστώς κατά της εβραϊκής μειονότητας στις 8-9/11/1938, και των Σεπτεμβριανών, που έγιναν στις 6-7/9/1955 στην Πόλη, με τα αναφερθέντα δεδομένα αποτελούν ένα ενδιαφέρον θέμα μελέτης για τους ερευνητές, που ενδεχομένως αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για τους σχεδιαστές των Σεπτεμβριανών.

* Καθηγητής στο ΕΜΠ

Πηγή: enet.gr                              
Το είδα: Und ich dachte immer


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Economist: Εκλογές τον Μάιο με νικητή τον Τσίπρα

Σε μυστική συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014 κατέληξαν στην τελευταία τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα τη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία. Εν τω μεταξύ, ο Economist προβλέπει επίσης εκλογές, τον Μάιο του ίδιου έτους, με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει λόγω αδυναμίας επίτευξης πολιτικών συμμαχιών.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», τα βασικότερα σενάρια είναι οι εκλογές να γίνουν είτε το Μάιο του 2014, είτε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του Α. Σαμαρά για εκλογές το φετινό Φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός φέρεται να τις έχει απορρίψει οριστικά, εκτός και αν υπάρξει κάποιο «ατύχημα». Ωστόσο, η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και σε περίπτωση νέου πακέτου βοήθειας, θα υπάρξουν νέοι όροι και νέα μέτρα, το βάρος των οποίων δεν μπορεί να σηκώσει η παρούσα κυβέρνηση.

Η συμφωνία Σαμαρά βασίζεται σε μια σειρά από σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Στις μεταβλητές λογίζεται το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και η διαπραγμάτευση για νέο δάνειο, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο «ατύχημα» ή κάποια κοινωνική «έκρηξη», που θα προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες σε χρόνο, που ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν.


Economist: Νικητής ο Τσίπρας-Δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει


Τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα το 2014 -πιθανότατα το Μάιο, μαζί με τη διεξαγωγή ευρωεκλογών- προβλέπουν αναλυτές του «Economist», αλλά και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΝΔ είναι το πιθανότερο κόμμα που θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργασθεί με άλλα κόμματα.

Στο δημοσίευμά του ο «Economist» αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Μάλιστα, αν και βλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ακολουθούμενη πολιτική έχει προκαλέσει βαθύτερη ύφεση, με άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των αστέγων.

Το ελληνικό ΑΕΠ έχει βρεθεί 25% χαμηλότερα από το γ' τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013, ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5% και να ανακάμψει το 2014 με 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%.
Ωστόσο σημειώνεται πως χρειάζεται προσοχή αφού μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον.

Πηγή: http://tvxs.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....