Διυλιστήριο: 02/19/19
ροη αναρτησεων

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η ΕΕ σαστισμένη από την παραδοχή Στουρνάρα ότι δεν ελέγχει τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών



Eνοχλημένοι είναι στην ΕΕ από την ηχογράφηση Π.Πολάκη της συνομιλίας που είχε με τον Γ.Στουρνάρα περί του ελέγχου του δανείου του από την Αttica Bank καθώς όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της ο κεντρικός τραπεζίτης μοιάζει σα να περιμένει εντολή από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για να ελέγξει άλλα δάνεια, όπως αυτά που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το επίμαχο μέρος του ηχογραφημένου διαλόγου λέει τα εξής:

Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια:

1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,

2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,

3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,

4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;

Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.

Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα

Στη Φρανκφούρτη θεωρούν βέβαιο και αυτονόητο ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά ξέρουν όμως ότι η εικόνα της ΕΕ δέχεται πλήγμα πάνω στην στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να περάσει προεκλογικές παροχές.

Ανεξαρτήτως του αν και πώς θα κινηθούν οι Εθνικές Εισαγγελικές Αρχές αναφορικά με την καταγραφή και δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών άνευ συναίνεσης, η στάση της ΕΕ περισσότερο αναφέρεται «ανεπίσημα» στις απειλές προς τον Κεντρικό Τραπεζίτη και ότι παραβιάζουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ, όπως αυτή κατοχυρώνεται όχι μόνο στο Καταστατικό της αλλά και στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βασικός λόγος όμως για τον οποίο η ΕΕ δεν θέλει να τοποθετηθεί επισήμως είναι διότι έτσι θα φανεί σα να αποδέχεται την ενοχή της ότι όντως επεμβαίνει στο ποια δάνεια θα ελέγχονται και κυρίως σε ποιους ανήκουν τα δάνεια αυτά.

Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Άρθρο 130

Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που τους ανατίθενται από τις Συνθήκες και το καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων των ιδρυμάτων αυτών, δεν ζητάει ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά ή λοιπά όργανα ή οργανισμούς, από την κυβέρνηση κράτους μέλους ή από άλλο οργανισμό.

Τα θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμοί της Ένωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν την αρχή αυτή και να μην επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Καταστατικό Τράπεζας της Ελλάδας: Άρθρον 5Α

Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα µέλη των οργάνων της δε ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση ή οργανισμούς. Η Κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η νέα σύγκρουση εξελίσσεται την στιγμή που οι διαβουλεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο νόμο Κατσέλη βρίσκονται στο πιο λεπτό τους σημείο.

Σε πείσμα, μάλιστα, των όσων διαρρέει το κυβερνητικό στρατόπεδο για «τελειωμένη συμφωνία» αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες και πολύ περισσότερο στη Φρανκφούρτη, έχουν πολλά ερωτήματα για βασικές παραδοχές του σχεδίου κι έτσι το τελικό κείμενο, που θα φτάσει στη Βουλή δεν αποκλείεται να έχει εκπλήξεις.

Στην αρχή υπήρχε αναφορά για «καθαρό» υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ αλλά πλέον οι συζητήσεις γίνονται επί τη βάσει συνολικού υπολοίπου, δηλαδή μαζί με τους τόκους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις που κάποιοι από όσους υπαχθούν στη ρύθμιση ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια ήτοι αν θα συνεχίσουν να επιδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αυτό που προκάλεσε, δε, τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, για ένα μορατόριουμ, μια συμφωνία κυρίων, μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών, για «πάγωμα» των πλειστηριασμών, έως ότου πάρει μπροστά ο νέος μηχανισμός ρυθμίσεων, καθώς κρίνεται ότι πρόκειται για κίνηση με προφανή προεκλογικό χαρακτήρα, που δεν «κολλάει» με το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οπότε στην ΕΕ θεωρούν την ηχογράφηση Πολάκη ως ένα μοχλό πίεσης για να τους αναγκάσουν να αποδεχτούν τους όρους της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι η ηχογράφηση Πολάκη μπορεί να είναι παράνομη αλλά παραμένει όμως το γεγονός ότι το περιεχόμενό της είναι ενοχλητικό και έχει αποκαλυφθεί.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....