Διυλιστήριο: 01/16/16
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Παπαγγελόπουλος: Είμαστε σε πόλεμο - Αλεξιάδης: Φέρτε τα κλεμμένα

της Άννας Κανδύλη

Υπεγράφη σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας με αφορμή την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη χώρα μας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans. Στόχος αυτής της συμφωνίας όπως δήλωσαν και οι δυο πλευρές είναι η συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Ηχηρό μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής»

Ο Γερμανός υπουργός, κ. Μπόργιανς, έκανε λόγο για «ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης», αλλά και προς τρίτους, καθώς «η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της».

Σύμφωνα με το γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: «Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικώn CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Σε ολόκληρη τη Γερμανία ξεπερνούν τα 5 δις».

Όπως είπε από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά στο γερμανικό κρατίδιο έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία «πραγματική επανάσταση» και όπως είπε: «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά , τη διαπλοκή, τα συμφέροντα και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα , το οποίο και θα ξεριζωθεί... Σε αυτή τη χώρα παραδοσιακά μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο η αποταμίευση διέφευγε στο εξωτερικό υπό μορφή σακούλας και υπό άλλες μορφές στη συνέχεια... Στη χώρα αυτή αυτό που γινόταν μέχρι το Γενάρη του 2015 ήταν να συσσωρεύονται λίστες, τις οποίες κάποιοι περιέφεραν στα συρτάρια τους ή τις απέκρυβαν, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για διερεύνηση», κατέληξε.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι «η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπλ. υπουργός είπε ότι έχει σχεδόν ταχτοποιηθεί όλη ενώ εντός του προσεχούς εξαμήνου εκτίμησε πως θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλες τις λίστες. «Η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε».

«Να έρθουν πίσω τα κλεμμένα»

Για πλήθος πληροφοριών τα προηγούμενα χρόνια «που δεν είμαστε βέβαιοι αν έχουν αξιοποιηθεί σωστά» και για ένα σύστημα εξουσίας στο παρελθόν» που ευνοούσε φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς» έκανε λόγο ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός προανήγγειλε δύο νομοσχέδια. Το πρώτο «θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις».

Το δεύτερο νομοσχέδιο «θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις».

Πηγή: real.gr

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΜΚΟ...με "τζιχαντιστικές" διαθέσεις στη Λέσβο! "Ξύπνησαν" αργά οι αρχες

Η δράση ενός Βρετανού υπηκόου, μουσουλμάνου αραβικής καταγωγής, που βρισκόταν εδώ και καιρό στη Μυτιλήνη προβληματίζει σοβαρά τις διωκτικές αρχές.
Η παρουσία του σύμφωνα με πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα που λειτούργησε στο νησί ως εθελοντικά εργαζόμενος σε βρετανική μη Κυβερνητική Οργάνωση, θρησκευτικού/μουσουλμανικού προσανατολισμού, χαρακτηρίζεται προκλητική και τις τελευταίες μέρες και ποινικά ελέγξιμη από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές.
Ιδιαίτερα δε, μετά από πρόσφατη ανάρτηση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία περηφανευόταν ότι έστησε τζαμί στο χώρο που περιβάλει το Κέντρο καταγραφήςκαι πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. Όπως δε υποστήριζε είχε φτιάξει «το πρώτο τζαμί στη Λέσβο ύστερα από 300 χρόνια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Ο ίδιος συγκέντρωνε σε λογαριασμό της Οργάνωσης στην τράπεζα HSBC χρήματα με κωδικό «Greece Projects» («Προγράμματα στην Ελλάδα»), αφού όπως έγραφε το τζαμί που φτιάχτηκε «είναι μικρό αλλά είναι μόνο η αρχή».
Ας σημειωθεί ότι στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που από σήμερα το μεσημέρι την έχει κατεβάσει, ο Βρετανός αυτός εικονίζεται με στρατιωτική στολή οπλισμένος με αυτόματα πολυβόλα όπλα. Ακόμα εικονίζεται με μέλη της ισλαμικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΟΝΕ ΝΑΤΙΟΝ, αλλά και με υψωμένο το δείκτη του χεριού του που αποτελεί και σήμα της ISIS.
Όπως έγινε γνωστό, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε σχετική έρευνα τουλάχιστον για τις πολεοδομικές παραβάσεις, αφού η Αστυνομία κατέθεσε φάκελο με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία σχετικά με το εν λόγω τζαμί. Ενώ από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες το όλο έργο χαρακτηρίζεται αυθαίρετο.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο εν λόγω Βρετανός πληροφορηθείς το θόρυβο που έχει προκαλέσει η εν γένει δραστηριότητα του έχει μάλλον αναχωρήσει από το νησί.


Σ. Μπαλάσκας, Αθηναϊκό Πρακτορείου, Λέσβος

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....