Η Τήλος, ένα από τα Δωδεκάνησα, περίπου 22 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου, θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη αυτόνομο ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόκειται για ένα μικρό νησί με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων (533 κάτοικοι κατά την τελευταία απογραφή το 2001 - στοιχεία Βικιπαίδεια), έκτασης 61.487 τετραγωνικών χλμ. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά - Αλειφέρη και χθες μίλησε για την προσπάθεια της Τήλου στο ΡΙΚ.
 
Αυτό το μικρό νησί όμως κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλι €13 εκατ. από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το πρωτοποριακό έργο. Το πρόγραμμα «TILOS», όπως ονομάζεται, αφορά ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από ΑΠΕ. «Το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά ''πράσινο'' νησί στη Μεσόγειο και η ενεργειακή αυτονόμηση της Τήλου θα αλλάξει, μια και καλή, τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών», έγγραφε χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2015 η ελληνική ιστοσελίδα www.iefimerida.gr. όταν ανακοινώθηκε το έργο. Πρόσθετε ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του AΕΙ Πειραιά T.T.
 
Πώς όμως ένα μικρό νησί, ένας δήμος των 500 - 600 κατοίκων, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα; Μια επένδυση που αντιστοιχεί σε χιλιάδες ευρώ για κάθε έναν κάτοικο; Την απάντηση την έδωσε μονολεκτικά η δήμαρχος κ. Αλειφέρη: «Όραμα». Και πράγματι, όταν υπάρχει όραμα, μπορούν να γίνουν πολλά. Και όπως έχω πει πολλές φορές, η Κύπρος ως ένα μικρό νησί, μια μικρογραφία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, θα μπορούσε να σχεδιάσει πολλά πρωτοποριακά καινοτόμα έργα και να τύχει σχετικής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Να μετατραπεί π.χ. σε μια πράσινη χώρα- πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Χρειάζεται βέβαια όραμα, σχεδιασμός και πάνω απ' όλα να ξεπεραστούν συμφέροντα, κεκτημένα και κατεστημένα...