«Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί, ενώ το εμπόριο και η διανομή των τροφίμων έχουν παγκοσμιοποιηθεί, γεγονός που δίνει πολλαπλές νέες ευκαιρίες τα τρόφιμα να μολυνθούν με βλαβερά βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες», επισημαίνει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ. Μάργκαρετ Τσαν (Margaret Chan). «Ένα τοπικό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας» τονίζεται.
Παραδείγματα μη ασφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν τα μη επαρκώς μαγειρευμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και τα οστρακοειδή που περιέχουν βιοτοξίνες κ.λπ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για ασφαλέστερα τρόφιμα, κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζει τις βασικές οδηγίες για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, οι οποίες είναι: Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρευμένα τρόφιμα. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων. Διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλή θερμοκρασία. Χρήση καθαρού νερού και ασφαλών πρώτων υλών για την παρασκευή των τροφίμων.
«Παρά το γεγονός ότι τα τροφιμογενή νοσήματα στη χώρα μας παρουσιάζουν χαμηλότερη επίπτωση από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, και απαιτείται η ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης των νοσημάτων αυτών σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς που έχουν σαν αποστολή να συμβάλουν στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) κ.ά» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
http://diulistirio.blogspot.gr/