Συντάκτης:
Αρτεμις Σπηλιώτη
Σαφάρι, αξιοποιώντας όλο το νομικό τους οπλοστάσιο, χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να ανακτήσουν ό,τι είναι δυνατόν από μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, διεκδικώντας ακόμη και τις προσωπικές περιουσίες των μετόχων επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή έχουν μεταβιβαστεί.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το «σαφάρι» για εμβληματικές –πάλαι ποτέ – επιχειρήσεις που «κατέβασαν» ρολά και τώρα οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να απολέσουν με τον έναν ή ΤΟΝ άλλο τρόπο την προσωπική τους περιουσία.
Για την βίλα Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι ήδη αγαράστηκε από υπεράκτια εταιρεία που εικάζεται ότι ανήκει σε Έλληνα εφοπλιστή σε τιμή που έφτασε τα 11,75 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν 4,7 εκατ. ευρώ.
Στον εκδοτικό χώρο μπορεί η ΙΜΑΚΟ και η ΛΥΜΠΕΡΗΣ να έκλεισαν, ωστόσο ο Πέτρος Κωστόπουλος παρέδωσε συναινετικά στην τράπεζα έναντι οφειλών το εξοχικό στη Μύκονο το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε προς 6 εκατ. ευρώ από τράπεζα.
Το ίδιο συνέβη και με έτερο ακίνητο στη Φιλοθέη, το οποίο θα πουληθεί από την ίδια τράπεζα, καθώς έληξε η συμφωνία με την τελευταία να χρησιμοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα ως πρώτη κατοικία από την οικογένεια έναντι ενοικίου.
Αναστολή
Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για την τράπεζα που έχει το δάνειο του Αντώνη Λυμπέρη, καθώς την κατοικία του στην Πολιτεία, για την οποία είχε λάβει δάνειο 7 εκατ. ευρώ, την... πρόλαβε η Εφορία.
Ο πρώην εκδότης, σύμφωνα με πληροφορίες, πέτυχε αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού -για το καλό του Δημοσίου (!)- ωστόσο οι τράπεζες πέτυχαν άρση της αναστολής καθώς από το τίμημα του πλειστηριασμού που θα γίνει τελικά την άνοιξη έχει λαμβάνειν και το Δημόσιο.
Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι για τις τράπεζες αποτελεί η οικογένεια Λεμονή που επί δεκαετίες τα πανάκριβα υποδήματά της αγοράζονταν από την καλή κοινωνία της χώρας.
Μπορεί η επιχείρηση «Καλογήρου» να ετοιμάζεται να περάσει στον Σάμι Φάις και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας (είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης δικαστικής απόφασης για τη μεταβίβαση), αλλά τα ακίνητα της οικογένειας έχουν μπει στο στόχαστρο της τράπεζας που έχει φορτωθεί τα «κόκκινα» δάνεια.
Ηδη έχουν κινηθεί δικαστικές ενέργειες –αγωγή διάρρηξης– για δύο ακίνητα σε Πολιτεία και Βυτίνα ώστε να ακυρωθούν ως δόλιες οι μεταβιβάσεις που έγιναν σε τρίτα πρόσωπα ώστε να «σωθούν» από την κατάσχεση.
Στην τράπεζα θα περάσουν στο προσεχές διάστημα προσωπικά ακίνητα σε Ηρώδου Αττικού και Σαρωνίδα, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει για τη μεταβίβαση της «Καλογήρου» στον στρατηγικό επενδυτή Σάμι Φάις.
Σε εξέλιξη είναι και οι ενέργειες και για την εκποίηση αεροπλάνου ιδιοκτησίας του ομίλου που πέρασε στην ιδιοκτησία της τράπεζας, η οποία είχε χορηγήσει για την απόκτησή του δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Με ακίνητα στη Ρωσία θα εμπλουτιστεί το χαρτοφυλάκιο ελληνικής τράπεζας, καθώς είναι σε εξέλιξη δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό ακινήτων ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ, τα «κόκκινα» δάνεια της οποίας σε τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για δύο οικόπεδα πολύ μεγάλης έκτασης στα περίχωρα της Μόσχας που είχαν μπει υποθήκη για τη χορήγηση δανείου 32 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στη Ρωσία, η οποία έχει πτωχεύσει, με τον συνολικό δανεισμό της να αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο για να προχωρήσει ο εν λόγω πλειστηριασμός θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της ελληνικής τράπεζας με κυπριακή που επίσης έχει αξιώσεις περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική τράπεζα πάντως διεκδικεί και την εκποίηση πολύτιμων έργων τέχνης – γλυπτών και πινάκων, η αξία των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου του ομίλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.
Η διαδικασία που αφορά τα έργα τέχνης είναι πιο σύνθετη και έχει «μπλοκαριστεί» ήδη μία φορά. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πριν από μερικούς μήνες κατέφθασαν στην οικία Εμφιετζόγλου εκπρόσωπος της τράπεζας και εκτιμητής (σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος) ώστε να κατασχέσουν τα έργα τέχνης.
Ο ιδιοκτήτης δεν τους άνοιξε, η τράπεζα προσέφυγε σε εισαγγελέα ώστε να επιβάλει την εκτέλεση της κατάσχεσης, αλλά τελικά... δικαιώθηκε ο Πρ. Εμφιετζόγλου. Ετσι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.
Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα υπό νέα ιδιοκτησία.
Ωστόσο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτου στην Κηφισιά (η αξία του εκτιμάται κοντά στα 6 εκατ. ευρώ) που ανήκει στον παλιό ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Χαράλαμπο Βαρδή.
Προσωπικά ακίνητα
Στις τράπεζες θα μεταβιβαστούν σύντομα και τα προσωπικά ακίνητα των μετόχων του Ομίλου Δάβαρη – Hyundai, ο οποίος μεταβιβάστηκε σε στρατηγικό επενδυτή (Βασιλάκης) πριν από περίπου ένα χρόνο μέσω που προπτωχευτικού νόμου με συμφωνία για διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οι τράπεζες θα είναι σε λίγες εβδομάδες οι νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο και Αράχοβα.
Δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων συνεχίζουν οι τράπεζες για τα δάνεια της «Ατλάντικ» (σουπερμάρκετ), ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ξηροί καρποί) που έχουν κλείσει, ενώ σε φάση εκποίησης βρίσκονται και τα ακίνητα της ΓΛΟΥ (ενδύματα).
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της EUROMEDICA συμφερόντων Λιακουνάκου, που λειτουργεί κανονικά, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συναλλαγή μεταβίβασης των δανείων της επιχείρησης από τις τράπεζες σε fund του εξωτερικού.
Δέσμευση διαφάνειας
Σε περιπτώσεις συμφωνίας με τις τράπεζες για τη ρύθμιση χρεών οι εγγυητές-φορείς των επιχειρήσεων δεσμεύονται συμβατικά ότι:
α. δεν έχουν αποκρύψει, αλλά και ούτε έχουν μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια (από τη συμφωνία).
β. σε περίπτωση που για τα επόμενα 10 χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των αρχικών οφειλών τους. Με άλλα λόγια, θα αναβιώσει το αρχικό χρέος προς τις τράπεζες πριν, δηλαδή, ρυθμιστεί–«κουρευτεί» η οφειλή.
Οι 14 επιχειρηματίες που xάνουν την προσωπική τους περιουσία - Ποιες υποθέσεις κλείνουν
Οι 14 υποθέσεις υπερδανεισμένων και πτωχευμένων επιχειρήσεων, που σύντομα θα ολοκληρωθούν είναι οι εξής:
1. Ιmako - Πέτρος Κωστόπουλος. Η επιχείρηση έχει κλείσει. Τα προσωπικά ακίνητα του επιχειρηματία σε Φιλοθέη και Μύκονο μεταβιβάστηκαν στις τράπεζες έναντι των χρεών της εταιρείας.
2. Λεμονής (Καλογήρου). Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης δικαστικής απόφασης για τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή (Φάις) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.
Τα προσωπικά ακίνητα της οικογένειας σε Ηρώδου Αττικού και Σαρωνίδα θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα, ενώ θα συνεχιστούν οι δικαστικές ενέργειες (αγωγή διάρρηξης) για ακίνητα σε Πολιτεία και Βυτίνα Αρκαδίας που οι φορείς είχαν μεταβιβάσει στο παρελθόν. Επιπλέον, γίνονται ενέργειες και για την εκποίηση αεροπλάνου ιδιοκτησίας του ομίλου που ήρθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας.
3. Δάβαρης - Hyundai Hellas. Η επιχείρηση μεταβιβάστηκε σε στρατηγικό επενδυτή (Derasco, εταιρεία ελεγχόμενη από τον κ. Θ. Βασιλάκη) μέσω του προπτωχευτικού νόμου (αρθ. 106) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.
Τα προσωπικά ακίνητα των φορέων σε διάφορες περιοχές (Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Αράχοβα, Αθήνα) θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.
4. Εκδόσεις Λυμπέρη. Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες (πλειστηριασμός) για το προσωπικό ακίνητο (κατοικία) του βασικού μετόχου που βρίσκεται στην Πολιτεία.
5. Μηχανική Κατασκευαστική. Η τράπεζα πραγματοποιεί δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση έργων τέχνης (πίνακες, γλυπτά) ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου της Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Επίσης δικαστικές ενέργειες γίνονται και στη Ρωσία για τον πλειστηριασμό ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου.
6. Γλου (Εταιρεία ενδυμάτων). Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας των φορέων.
7. Ατλάντικ (σουπερμάρκετ). Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων.
8. Καρδασιλάρης (Ξηροί καρποί). Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων.
9. Βαλαβάνης (μεγάλος κατασκευαστής στα νότια προάστια). Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό εταιρικών και προσωπικών ακινήτων.
10. Ξενοδοχείο «Πεντελικόν» - Χαράλαμπος Βαρδής. Η επιχείρηση έκλεισε και το ξενοδοχείο μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα το επαναλειτουργήσει σύντομα. Η τράπεζα συνεχίζει τις ενέργειες για τον πλειστηριασμό του ακινήτου ιδιοκτησίας των φορέων στην Κηφισιά.
11. Αλφα Γκρίσιν. Οι τράπεζες προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες (ειδική διαχείριση) για την εκποίηση της επιχείρησης αλλά και προσωπικών ακινήτων των φορέων.
12. ΔΟΛ. Η εταιρεία μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη. Η τράπεζα συνεχίζει με τη διενέργεια πλειστηριασμού (28/2/2018) ατομικών ή οικογενειακών ακινήτων ιδιοκτησίας του πρώην μετόχου.
13. Μoda Bagno. Η επιχείρηση λειτουργεί. H τράπεζα κινήθηκε δικαστικά εισπράττοντας 3 εκατ. ευρώ μετρητά για μερική αποπληρωμή δανείων. Διασφάλισε επιπλέον εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπερκαλύπτοντας το υπόλοιπο του δανεισμού που εξυπηρετείται πλέον κανονικά.
14. Euromedica - Θωμάς Λιακουνάκος. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συναλλαγή μεταβίβασης των δανείων της επιχείρησης από τρεις τράπεζες σε fund του εξωτερικού, με σημαντική έκπτωση έναντι της οφειλής. Η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί. Απομένει ένα άνοιγμα 100 εκατ. ευρώ στην τέταρτη τράπεζα που χρηματοδότησε την εταιρεία.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις έχουν δοθεί από δύο ή περισσότερες τράπεζες. Ωστόσο, κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης τις διαδικασίες ανάκτησης του ανοίγματος αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος πιστωτής.
https://diulistirio.blogspot.gr