Διυλιστήριο: 05/31/19
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Με τουλάχιστον 20 δημοσιογράφους η ΝΔ στις Εθνικές Εκλογές




Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον 17 δημοσιογράφους θα έχει στα ψηφοδέλτιά της η Νέα Δημοκρατία στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Και λέμε τουλάχιστον γιατί ενδέχεται να προστεθούν κι άλλοι στην πορεία μέχρι την τελική σύνθεση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων.

Το τελευταίο «κύμα» δημοσιογράφων – υποψήφιων βουλευτών με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προστέθηκε σήμερα. Ο λόγος για τους: Μπάμπη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Αναλυτικά:

Φωτεινή Πιπιλή
Μπάμπης Παπαδημητρίου
Αντώνης Πανούτσος
Γιάννης Λοβέρδος
Δημήτρης Μαρκόπουλος
Άννα Καραμανλή
Σοφία Βούλτεψη
Πάνος Παναγιωτόπουλος
Κωνσταντίνος Μπογδάνος
Χρήστος Μπουκώρος
Δημήτρης Τσιόδρας
Θόδωρος Ρουσόπουλος
Χαρά Ξάνθη
Φώτης Καρύδας
Σίμος Κεδίκογλου
Κώστας Γκιουλέκας
Γιάννης Ανδριανός


https://diulistirio.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΝΔ για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Δυσφορία Παυλόπουλου – Έντονες αντιδράσεις από τους Εισαγγελείς



Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά και την αρνητική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημα για συναίνεση, που διατύπωσε μέσω επιστολής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην απαντητική επιστολή του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: “Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων”.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε δηλώσεις του στον Alpha σχολίασε ότι “οι μάσκες έπεσαν” και πρόσθεσε πως αυτή η απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι “αποκαλυπτική των προθέσεων της ΝΔ”. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την ανακοίνωσή της δίνει την εικόνα “ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης” και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει μετά τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει.

Ακολούθως, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ότι “η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας” και απηύθυνε τα ερωτήματα: “Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;».

Από την πλευρά της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για τις πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα της αλλαγής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης” πολιτική αντιπαράθεση.

Δημοσιεύματα ενέπλεξαν στην αντιπαράθεση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο κάνοντας λόγο για δήθεν παρέμβασή του στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευσαν τα σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει “καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Το θέμα σχολίασε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Μπογιόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης. Όπως τόνισε ο κ. Σεβαστίδης, «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πήρε θέση στην πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διάβαζα προσεκτικά τις αντίθετες προσεγγίσεις που έγιναν από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου ωστόσο θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα προεχόντως πολιτικό και οι δικαστικές ενώσεις δε έχουν κανένα λόγο να παρέμβουν και γι αυτό δεν το κάναμε».


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

(ΗΧΗΤΙΚΟ) Νέο «χτύπημα» Ξαφά: Αποκαλύπτει σχέδιο Μητσοτάκη για κόψιμο των συντάξεων και κατάργηση των 120 δόσεων



«Οι παροχές που προσέφερε η κυβέρνηση βασίζονται αποκλειστικά σε μία μικροπολιτική σκοπιμότητα και δεν εντάσσονται σε καμία αναπτυξιακή στρατηγική. Ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει αυτές τις παροχές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και να μοιράζουμε παροχές δεξιά και αριστερά. Αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα», δήλωσε η σύμβουλος επενδύσεων και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά.

Σημείωσε ότι «την ώρα που απόλυτη προτεραιότητα είναι η τόνωση της παραγωγής, είναι και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας λέει στους FT ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και στο εσωτερικό κάνει το ακριβώς αντίθετο, μοιράζει παροχές. Είναι μία προκλητικά ανακόλουθη πολιτική που επιστρέφει στις παλαιότερες πελατειακές πρακτικές από μία κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει το καινούριο».

Επίσης, η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι «οι μισθοί δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αυξάνονται αν η οικονομία μπορεί να προσφέρει υψηλότερους μισθούς. Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τη στιγμή που υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αστυνομία και την πυροσβεστική, στην παιδεία. Το 1/5 των συνταξιούχων είναι κάτω των 65 ετών και εισπράττουν το 25% της συνολικής δαπάνης των συντάξεων. Εκεί θα πέσει κυρίως ο πέλεκυς αν μειωθεί η προσωπική διαφορά. Όσο δεν δημιουργείται πλούτος μέσα στη χώρα, τόσο η οικονομία αδυνατεί να σηκώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το μέτρο των 120 δόσεων, η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι «αν κάθε τρεις και λίγο δίνουμε και από μία τέτοια ρύθμιση, σταματάει ο κόσμος να πληρώνει περιμένοντας την επόμενη. Αν αυτό γίνεται κάθε χρόνο, οι δόσεις θα συσσωρεύονται και μετά από τρία χρόνια πάλι οι ίδιοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει άμεσα να μειωθεί η φορολογία».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΔΩ


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Υποψήφιος βουλευτής ΝΔ: Θα σας συμπεριφερθούμε ως αιχμαλώτους πολέμου



Τ. Αϊβαλιωτης, υποψηφιος βουλευτης ΝΔ: “Υπάρχει ξέρετε και η Σύμβαση της Γενεύης που προβλέπει την ανθρωπιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων των πολέμων, είτε των πραγματικών πολέμων είτε των πολιτικών πολέμων”…

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, καλεσμένος στην εκπομπή Debate της Αλεξάνδρας Ντούσκα στο κανάλι Attica tv, λεει δημοσίως ότι, μετά τη νίκη Μητσοτάκη, θα συμπεριφερθούν στο τμήμα του ελληνικού λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (ή οποιο αλλο κομμα εκτος ΝΔ) ως αιχμαλώτους πολέμου, με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης! Και μάλιστα όταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης δηλώνει σοκαρισμένος από αυτό που άκουσε, ο κ Τέλης Αιβαλιώτης ακούγεται να γελά … καγχάζοντας!

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο της εκπομπής με το απόσπασμα:



Πηγή thefaq.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σουηδία χώρα πρότυπο της ΕΕ: 15.000 ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία



Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης

Ο διευθυντής και αρχίατρος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Σουηδίας, καθηγητής της γεριατρικής, Yngve Gustafson προειδοποιεί: 75.000 συνανθρωποί μας δεν τρέφονται κανονικά. Οι 15.000 από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν από την ασιτία και τις συνέπειες της, ουρολοίμωξη, πτώση των δοντιών και κατάθλιψη.

-Το να γεράσει κανείς στην Σουηδία είναι θέμα διακρίσεων, δηλώνει στην εφημερίδα Αφτονμπλάντετ!

Ασιτία και πείνα στην Σουηδία ακούγεται σαν κάτι το αδιανόητο. Είναι όμως υπαρκτή κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους ηλικιωμένους που έχουν διαλέξει να διαβιώνουν σε δικά τους σπίτια με την «βοήθεια στο σπίτι» αλλά και στα γηροκομεία.

Στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» παίρνουν μόνο μια μερίδα φαγητού, σε αρκετούς Δήμους, που την χωρίζουν σε δύο γεύματα μεσημεριανό και βραδινό.

Στα γηροκομεία, δεν παίρνουν τροφή για 17 ολόκληρες ώρες.

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι το βραδινό στις 5 το απόγευμα. Το επόμενο γεύμα που είναι το πρωινό, σερβίρεται στις 10 την άλλη μέρα το πρωί.

Ο καθηγητής συνεχίζει πως πάντα υπήρχε πρόβλημα στις παρεχόμενες θερμίδες που υπάρχουν στην τροφή που προσφέρεται καθώς και στο μέγεθος της μερίδας.

-Τα τελευταία όμως 30 χρόνια που μπήκε η ιδιωτική πρωτοβουλία στην φροντίδα των ηλικιωμένων και στην διαχείριση των γηροκομείων τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Το 2014 έρευνα του Πανεπιστημίου Βόρειας Σουηδίας μεταξύ 832 ηλικιωμένων σε γηροκομεία και σε «βοήθεια στο σπίτι» κατέληξε πως πάνω από το μισό των ατόμων της έρευνας είχαν ελλειπή σίτιση και το 13% ήταν σοβαρά υποσιτισμένα.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι αρμοδιότητα των Δήμων που μέσω εργολαβιών την έχουν κατά 23% εκχωρήσει σε επιχειρηματίες.

Εδώ πρέπει να εξηγηθεί ότι και οι ηλικιωμένοι που προτιμούν να εξακολουθούν να μένουν σε δικό τους σπίτι, πληρώνουν την κοινωνική υπηρεσία «βοήθειας στο σπίτι» των Δήμων ή του ιδιώτη επιχειρηματία για φαγητό που έρχεται σαν ντελίβερι, φροντίδα υπονοσοκόμας, χορήγηση φαρμάκων, λάντζα και καθαριότητα, βοήθεια για σωματική υγιεινή κλπ.

Το ύψος της σύνταξης καθορίζει και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Για τους ηλικιωμένους που έχουν την χαμηλή βασική σύνταξη και οι δικοί τους μένουν μακριά η κατάσταση είναι σοβαρή.

Το φαγητό μαγειρεύεται κεντρικά και παραδίδεται στον «πελάτη» κατεψυγμένο σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, για να ζεσταθεί στα μικροκύματα ή στον φούρνο από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η υπεύθυνη της έρευνας διαιτολόγος Maine Carlsson διαπιστώνει ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τότε. Επαναλαμβάνει με την σειρά της πως σε όλη την Σουηδία 75.000 ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν σοβαρό υποσιτισμό και 15.000 από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Τρεις είναι οι παράγοντες κατά την γνώμη της διαιτολόγου.

1. Η έλλειψη μορφωμένου προσωπικού στα θέματα διατροφής, ενέργειας της τροφής και διαιτολογίας των ηλικιωμένων.

2. Οι πολλές ώρες που μεσολαβούν ανάμεσα στα γεύματα λόγω έλλειψης προσωπικού και για λόγους οικονομίας.

Άλλος επιπρόσθετος παράγοντας είναι πως πολλοί από τους ηλικιωμένους παίρνουν πολλά και μερικές φορές λάθος φάρμακα από το μη καταρτισμένο προσωπικό, χάνουν την ορεξή τους, τα δόντια τους πέφτουν και δεν μπορούνε να φάνε, το φαγητό είναι άνοστο αλλά και μερικές φορές τα φάρμακα καταστρέφουν την γεύση.

Οι διευθυντές του προσωπικού δεν ενδιαφέρονται για την επιμόρφωση του προσωπικού τους επειδή κοστίζει. Η ταυτόχρονη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού φτάνει σε σημείο να προσλαμβάνονται άνθρωποι που δεν έχουν γνώσεις.

Ο καθηγητής Yngve Gustafson συνεχίζει πως η Σουηδία είναι μια ταξική κοινωνία. «Είναι τρομακτικό να μην μπορούν οι άνθρωποι να μασήσουν και να φάνε λόγω κακής υγιεινής των δοντιών τους και του στόματος. Να μην έχουν χρήματα να πάνε στον οδοντίατρο!».

-Η κοινωνία μας δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στους γηραιότερους καταλήγει. «Στους περισσότερους πολιτισμούς οι γέροντες αποπνέουν σοφία, εμπειρία, σεβασμό. Όχι στην χώρα μας!

Στην χώρα μας μετά τα 65 είσαι στην μοίρα της οικονομικής συγκυρίας και στην αυθαιρεσία, ανεξάρτητα από τις ανάγκες».

Αυτός είναι ο καπιταλισμός μας λέει με άλλα λόγια ο καθηγητής. Η εποχή των παχιών αγελάδων της Σουηδίας πέρασε ανεπιστρεπτί μετά την κρίση του 90, και την ανατροπή του σοσιαλισμού, που σήμανε την αντεπίθεση του κεφαλαίου με την συναίνεση των παθητικών εργοδοτικών συνδικάτων. Η περιβόητη ευμάρεια στον καπιταλισμό της Σουηδίας, χώρας «πρότυπο» δεν υπάρχει πιά.

Μόνο η αγωνιστική αφύπνιση με το επαναδραστηριοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας που συμμετέχει στις ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για το μέλλον.

Πηγή: atexnos.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Άνοιξε και παραδόθηκε στο κοινό η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα



Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά η οποία ήταν κλειστή εδώ και τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα το τμήμα μέχρι την πρώτη αυλή, άνοιξε και παραδόθηκε στο κοινό στις 25 Μαΐου, μετά από τις εργασίες αποκατάστασης.

Της Βάνας Στέλλου, Κωνσταντινούπολη

Όπως δήλωσε ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας κ. Αλί Αϊβάζογλου «ο αριθμός των επισκεπτών από το Σάββατο 25 Μαΐου μέχρι την Τρίτη 28 Μαΐου ανήλθε σε 2.063 άτομα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός αριθμός. Σαν μέσος όρος σημαίνει πως περίπου 600 χιλιάδες άτομα θα επισκεφτούν τη Μονή φέτος. Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον αριθμό».

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες αποκατάστασης στη Μονή Σουμελά και το συγκρότημά της θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης(UNESCO).

Οι εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν το 2020.

Παναγία Σουμελά. Το μοναστήρι που κατέστρεψαν οι Τούρκοι στη γενοκτονία. Η εικόνα της Παναγίας σώθηκε γιατί είχε θαφτεί σε κοντινό παρεκκλήσι. Βενιζέλος και Ινονού συμφώνησαν να ξεθαφτεί και να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Η εικόνα της Παναγίας είναι ένα σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου. Χαρακτηριστική για τη σημασία της είναι η δήλωση του Λεωνίδα Ιασωνίδη, υπουργού Πρόνοιας της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, όταν επί των ημερών του, η εικόνα ήρθε στην Ελλάδα: «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος». 

Η εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας δημιουργήθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Αρχικά ονομαζόταν Παναγία η Αθηνιώτισσα, γιατί μετά τον θάνατο του Λουκά ένας μαθητής του την έφερε στην Αθήνα. Το 386 όμως, οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος βρέθηκαν μετά από όραμα με την Παναγία, από την Αθήνα στα βουνά του Πόντου. Σε ένα σπήλαιο σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων είδαν μια χρυσαφένια λάμψη. Όταν πλησίασαν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την εκκλησία, είχαν μεταφέρει άγγελοι. Οι δύο μοναχοί θεώρησαν την αποκάλυψη της Παναγίας, μέσω της εικόνας, ως σημάδι και αποφάσισαν να φτιάξουν στο σημείο που την βρήκαν ένα κελί. 

Έτσι μπήκαν τα «θεμέλια» για την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που κατά τον ξεριζωμό των Ποντίων από την περιοχή, καταστράφηκε από τους Τούρκους. Από το 1986 λειτουργεί ως μουσείο, ενώ τον Αύγουστο του 2010 η Τουρκία έδωσε άδεια να τελεστεί λειτουργία. Η μονή αλλά και η ιερή εικόνα πήραν το όνομα Σουμελά, από το όρος Μελά και το ποντιακό «σου», που σημαίνει εις το/ στο. Δηλαδή, η Παναγία «στο Μελά».

Θαυματουργή ήταν σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση και η φυσική ύδρευση του μοναστηριού, καθώς οι μοναχοί είδαν να αναβλύζει νερό από τους απόκρημνους γρανιτένιους βράχους. Στα μέσα του 1800 η μονή απέκτησε έναν μεγάλο ξενώνα με 72 δωμάτια και άλλους χώρους, όπως βιβλιοθήκη, γραφεία κ.α. 

Κατά καιρούς η μονή γνώρισε ευεργέτες, αλλά και την εύνοια αυτοκρατόρων, ακόμα και μουσουλμάνων, που έβλεπαν το μοναστήρι σαν Θεία Πρόνοια. Η καταστροφή και το θάψιμο της εικόνας.

Το 1922 οι Τούρκοι στη γενοκτονία των Ποντίων έκαψαν το μοναστήρι για να αφανίσουν εντελώς το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή. Πριν βάλουν φωτιά, είχαν αρπάξει όλα τα πολύτιμα κειμήλια της μονής. Οι μοναχοί όμως, που είχαν προβλέψει το χτύπημα των Τούρκων, είχαν φροντίσει να κρύψουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, καθώς και άλλα κειμήλια, όπως το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου και ένα Σταυρό από Τίμιο Ξύλο, που είχε δωρίσει στη Μονή ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ’ της δυναστείας των Κομνηνών. 

Τα ιερά αντικείμενα θάφτηκαν στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας που βρισκόταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το μοναστήρι. Οι Έλληνες του Πόντου ξεριζώθηκαν και τα κειμήλια έμειναν εκεί για περίπου δέκα χρόνια. 

Το 1930 ο μητροπολίτης Ξάνθης Πολύκαρπος Ψωμιάδης και ο τότε υπουργός πρόνοιας Λεωνίδας Ιασωνίδης, απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο για να ασχοληθεί με το ζήτημα των θαμμένων κειμηλίων. Τότε ο Τούρκος ομόλογος του Βενιζέλου, ο Ισμέτ Ινονού, δέχτηκε να πάει στην περιοχή της μονής μια αντιπροσωπεία Ελλήνων και να αναζητήσει τα κειμήλια. Υπό την καθοδήγηση του αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου, ο οποίος ήταν ένας από τους τελευταίους μοναχούς της μονής Παναγίας Σουμελά, βρέθηκαν και ξεθάφτηκαν τα ιερά αντικείμενα. Μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στο βυζαντινό μουσείο, όπου παρέμειναν έως το 1951. Τότε η εικόνα φιλοξενήθηκε για λίγο στο σωματείο Παναγίας Σουμελά για να τοποθετηθεί επίσημα, τον Αύγουστο του 1952 στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας Σουμελά, που χτίστηκε στις πλαγιές του Βερμίου. Τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε στο φως μια περίτεχνη τοιχογραφία της Παναγίας που εντυπωσίασε τους ερευνητές Ο δημοσιογράφος και τουρκολόγος Ν. Χειλαδάκης μας πληροφορεί για τη συγκλονιστική ανακάλυψη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, που εποπτεύει των εργασιών της ανακαίνισης της ιεράς ελληνορθόδοξης σταυροπηγιακής μονής της Παναγιάς Σουμελά, μετά από 16 χρόνια των εργασιών ανακαίνισης, οι ειδικοί ερευνητές εισήλθαν για πρώτη φορά στο Βαπτιστήριο της μονής και στο Çile Odası. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια περίτεχνη τοιχογραφία της Παναγίας που είχε μείνει στο σκοτάδι, από τότε που οι Πόντιοι εγκατέλειψαν τον Πόντο, μέσα στο αίμα της φρικτής γενοκτονίας των Ποντίων.


Ερευνητές εισήρθαν για πρώτη φορά στο Βαπτιστήριο της Mονής. Εκεί ανακάλυψαν περίτεχνη τοιχογραφία της Παναγίας που είχε μείνει μέχρι σήμερα στο σκοτάδι.

Η τοιχογραφία προκάλεσε τον ενθουσιασμό των Τούρκων που εργάζονταν σε αυτή την πτέρυγα της μονής, η οποία επιφυλάσσει συνεχώς καινούργιες εκπλήξεις για ερευνητές και πιστούς.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....