Διυλιστήριο: 10/10/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

84,5 δισ. ευρώ υπερτιμολογήσεις για 13 χρόνια



Το αμαρτωλό παρελθόν στη Δημόσια Υγεία - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων

Ακραίες υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων συνιστούν ένα οικονομικό σκάνδαλο διαρκείας στον χώρο των προμηθειών, σε βάρος των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, των ασφαλισμένων και του δημοσίου συμφέροντος συνολικά. Το υπουργείο Υγείας, με ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται πολύ σύντομα και παρουσιάζει σήμερα η «Αυγή», στοχεύει σε μια εκ βάθρων θεσμική αλλαγή στο κύκλωμα προμηθειών των νοσοκομείων.

Ραδιοφάρμακα 2.000 ευρώ πάνω από την αξία τους

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαπλοκής στον χώρο της Υγείας είναι η υπόθεση της προμήθειας ραδιοφαρμάκων από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (ΠΓΝ) Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», με τιμή περίπου 2.000 ευρώ υψηλότερη από την πραγματική.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΓΝ Πατρών προμηθευόταν το φάρμακο στην τιμή των 2.280 ευρώ ανά τεμάχιο. Στις 11/3/2015 η εταιρεία Ενοράσις Α.Ε., πιθανώς πληροφορούμενη ότι επίκειται νέος έλεγχος από το ΣΕΥΥΠ, εξέδωσε τα πιστωτικά τιμολόγια με αύξοντες αριθμούς ΠΤΑ 3566 και ΠΤΑ 3567 προς το ΠΓΝ Πατρών, ισχυριζόμενη ότι όλα αυτά τα χρόνια γινόταν «λάθος» στην τιμολόγηση.

Πολύ μεγάλο το λάθος, αφού μετά την έκδοση των πιστωτικών αυτών τιμολογίων, τα οποία εξοφλήθηκαν μέσω Alpha Bank, η τιμή του εν λόγω φαρμάκου από 2.280 ευρώ ανά τεμάχιο κατήλθε στα 280 ευρώ ανά τεμάχιο.

Πάρτι με επιθέματα

Ενδεικτική περίπτωση ήταν κι εκείνη με την καταχρηστική συνταγογράφηση επιθεμάτων μέσω ψευδούς υποβολής φωτογραφιών ασθενών με δερματική βλάβη, που υπολογίζεται ότι επιβάρυναν τον ΕΟΠΥΥ με εκατομμύρια ευρώ δαπάνης. Στην αντίληψη του Οργανισμού υπέπεσε ότι γιατροί που συνταγογραφούν επιθέματα υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ψεύτικες φωτογραφίες δερματικής βλάβης. Μάλιστα, η ίδια φωτογραφία έχει υποβληθεί ακόμη και για 10 διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.

14 εκατ. ευρώ «πάνω» οι ορολογικοί έλεγχοι αίματος

Ένα τρίτο παράδειγμα είναι εκείνο των ορολογικών ελέγχων του αίματος, για τους οποίους το κράτος πλήρωνε 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με βάση, κυρίως, εξωσυμβατικές συμφωνίες. Μετά από υπουργική εντολή του Παύλου Πολάκη, τον διαγωνισμό ανέλαβε να φέρει εις πέρας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και ως αποτέλεσμα το τωρινό πλαφόν του διαγωνισμού είναι 6 εκατομμύρια τον χρόνο, εξοικονομώντας στα ταμεία του κράτους 14 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Παύλος Πολάκης: Θεσμική αλλαγή στο κύκλωμα προμηθειών

«Για 13 χρόνια, την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας », εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, «τα χρήματα που δαπανούνταν ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία στον χώρο της Υγείας ήταν 17 με 18 δισ. ευρώ ετησίως. Από αυτά υπολογίζουμε ότι το μαύρο χρήμα των υπερτιμολογήσεων ανερχόταν περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ ετησίως. Με την οριζόντια περικοπή δαπανών, που πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις δαπάνες για την Υγεία, κατάφεραν να μειώσουν ισοσταθμικά το μαύρο χρήμα, δεν ακούμπησαν όμως καθόλου τα κυκλώματα, τα οποία κρύβονταν πίσω από τη διασπάθιση των χρημάτων των πολιτών της χώρας. Αυτή τη στιγμή», εξηγεί, «το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας υπολογίζουμε ότι ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως».

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι με το νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, «που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, η διάλυση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο. Τα ευεργετήματα του νομοσχεδίου αυτού για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα είναι αντίστοιχα με εκείνα της δημιουργίας του ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι», τονίζει ο Παύλος Πολάκης, «ούτε ένα ευρώ από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες να μην καταλήγει σε ιδιωτικές τσέπες μέσω υπόγειων διαδρομών, παρά να επιστρέφεται σε εκείνους με τη μορφή παροχών από το κράτος. Αυτό το σχέδιο νόμου, λοιπόν, στοχεύει σε μια εκ βάθρων θεσμική αλλαγή στο κύκλωμα προμηθειών των νοσοκομείων, στις υπηρεσίες υποστήριξης και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία θα θωρακίσει το σύστημα απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και θα οδηγήσει στη μείωση της δαπάνης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες για τα νοσοκομεία. Το νέο σύστημα προμηθειών θα δεσμεύει όλες τις κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καθώς και όλους τους φορείς εποπτείας του και αντικείμενό του είναι όλες οι προμήθειες σε αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν τον τομέα της Υγείας και έχουν ιατρικό και ιατροτεχνολογικό χαρακτήρα» καταλήγει.

Το νέο σύστημα προμηθειών


Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία θα διέπουν το νέο σύστημα προμηθειών, που σύμφωνα με το υπουργείο θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό του:

1. Η πλήρης καταγραφή και κωδικοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται από τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

2. Η πλήρης καταγραφή των τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών κάθε κατηγορίας προϊόντος.

3. Ο καθορισμός αποδεκτού εύρους τιμής για την αγορά κάθε προϊόντος (τιμολόγηση) .

Με το νέο νομοσχέδιο ενοποιούνται ήδη υπάρχουσες δομές και συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και ως σκοπό έχει τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό τής καθολικά κεντρικοποιημένης εφαρμογής όλου του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου του συστήματος προμηθειών, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναλώσεων στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Βασικοί στόχοι της νέας αρχής είναι οι εξής:

1. Η καταπολέμηση της σπατάλης των πόρων και των προϊόντων που προέρχεται από: α. μη χρηστή διαχείριση, β. κακή μηχανοργάνωση, γ. γραφειοκρατία και πολυνομία, δ. διαπλοκή της αγοράς, ε. κατάτμηση των διαγωνισμών ομοειδών προϊόντων που οδηγεί σε αγορά με τιμές οι οποίες απέχουν σημαντικά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για το ίδιο προϊόν.

2. Η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας μέσω α) της βελτιστοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών της, β) της τεχνολογικής αναβάθμισης των υπηρεσιών της και γ) της μείωσης των δαπανών.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και ελέγχου

Η διαδικασία που θα ακολουθεί η Αρχή θα υλοποιείται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα δημιουργηθεί και θα μπορεί να καταγράφει και να ελέγχει τα αιτούμενα προϊόντα και υπηρεσίες, πιθανά αποθέματα των προϊόντων από τους φορείς καθώς και την αναγκαιότητα ή όχι αυτών, βάσει των προτύπων κατανάλωσης, προκειμένου να μη γίνεται σπατάλη των δημόσιων προμηθειών. Κάθε νοσοκομείο ή άλλος φορέας θα δηλώνει τις ποσοτικές του ανάγκες σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, βάσει των προδιαγραφών που έχουν φτιαχτεί για κάθε προϊόν και υπηρεσία, και οι οποίες θα ελέγχονται προκειμένου να μην ξεπερνούν τα επιτρεπτά από τα πρότυπα κατανάλωσης όρια.

Εφόσον οι ανάγκες αυτές δεν εμφανίζουν διαφορές και είναι εντός των επιτρεπτών ορίων, ομογενοποιούνται για όλους τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οριστικοποιούνται και με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προμηθειών εκάστου έτους αναφοράς. Η τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων και υπηρεσιών θα γίνεται από την κεντρική Αρχή και θα είναι ενιαία και δεσμευτική για όλους τους φορείς, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ενιαία αντιμετώπιση των προμηθειών και να περιορίζεται η σπατάλη δημόσιου χρήματος. Τέλος, οι υπηρεσίες της νέας Αρχής θα δρομολογούν και θα ελέγχουν την καλύτερη δυνατή διαδικασία προμήθειας έκαστου προϊόντος και υπηρεσίας, όπως ορίζεται και στον Νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις.

Πηγή www.avgi.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ελλήνων προμαχούντες..

    Είναι απ' τις ελάχιστες φορές που ένας λαός έχει την ευκαιρία και την διαύγεια να διακρίνει πως ζει ιστορικές στιγμές,
..δηλαδή στιγμές που αύριο η Ιστορία θα καταγράψει ως καθοριστικές για το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας.

Το ωραίο είναι πως ενώ όλοι μας παίρνουμε μέρος στην διαμόρφωση αυτής της ιστορικής περιόδου,
..την διαμορφώνουμε με
την ακινησία μας, και όχι με την συμμετοχή μας.

Κι επειδή η ιστορία γράφεται απ' τους νικητές, κι εμείς δεν προβλέπεται να είμαστε μέσα σ' αυτούς -όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί δεν θέλουμε-,
..η θέση μας και η άποψή μας θα περιγραφούν διαστρεβλωμένες έως αγνώριστες.
Θα περιγράψει δηλαδή ο ιστορικός του μέλλοντος πως: "Επειδή οι έλληνες κατανόησαν την αναγκαιότητα παράδοσης των ινίων και των συμφερόντων της χώρας στην συνετή φροντίδα ενωμένων διεθνών δυνάμεων, δεν προέβαλλαν καμία αντίδραση και σιωπηρά συναίνεσαν σε αυτό."

Η ιστορικότητα των στιγμών που η κατανόησή τους γίνεται άμεσα αντιληπτή και "εν τη γενέσει" τους, μπορούν να συμβούν μία ή δύο φορές στην διαδρομή ενός λαού.
Ήδη η πρώτη φορά (ιστορικά επιβεβαιωμένη) για τους έλληνες ήταν εκείνη που περιγράφει το περίφημο επίγραμμα: " Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν ",
..όπου μ' εκείνο το "Ελλήνων προμαχούντες" οι πρόγονοί μας δείχνουν να αντιλαμβάνονται την συλλογικότητα στην οποία οι ίδιοι αποτελούσαν μέρος (πως όλοι, δηλαδή Αθηναίοι και Πλαταιείς που συμμετείχαν, Θηβαίοι και Σπαρτιάτες που απουσίαζαν, όλοι είναι έλληνες),
..και πως στέρησαν την δύναμη των Μήδων, την δυνατότητά τους δηλαδή να εξαπλωθούν στην όλη γνωστή τότε υφήλιο.
Όχι των τυχαίων Μήδων, των τυχαίων δηλαδή βαρβάρων,
..παρά των χρυσοφόρων Μήδων, των βαρβάρων δηλαδή που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους τον πλούτο και την δύναμη του χρυσού.

Με τους ίδιους αυτούς χρυσοφόρους Μήδες βρίσκεται σήμερα για μιά δεύτερη φορά αντιμέτωπος ο έλληνικός λαός.
Η ίδια βαρβαρότητα, η ίδια επιθετικότητα, ο ίδιος κούφιος υλικός "πολιτισμός".
Είμαστε όμως ικανοί να κατανοήσουμε όπως οι πρόγονοι, την σπουδαιότητα της θέσης μας και της αντίστασής μας προς χάρη των υπόλοιπων λαών;
Είμαστε σε θέση να ζυγίσουμε την βαρύτητα της μάχης (που δεν δίνουμε);
Και το σπουδαιότερο: έχουμε Αθηναίους για να προμαχήσουν; Έχουμε Μιλτιάδη;

Όχι.
Έχουμε μόνον Εφιάλτες. Και καναπέδες.Και τηλεοράσεις. Και καφετέριες.
Γι αυτό θα ηττηθούμε.
Γι αυτό έχουμε ήδη ηττηθεί!..


Υ.Γ. Η μάχη του Μαραθώνα έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως σαν μία από τις σπουδαιότερες μάχες για την ιστορία και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Αυτός είναι κι ο λόγος που ένας απ' τους σύγχρονους Εφιάλτες, ο υπουργός Παιδείας, εξέδωσε εγκύκλιο όπου καλεί του καθηγητές να διδάσκουν συνοπτικά και εν τάχει τα Μηδικά, και να μην αποτελούν αυτά εξεταστέα ύλη.
Ο μόνος δρόμος για την Παγκοσμιοποίηση περνάει από την λήθη της ιστορίας.


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στη δημοσιότητα τα ονόματα 13.000 οφειλετών με συνολικά χρέη 7,6 δισ.


Τα ονοματεπώνυμά τους θα δουν, σύντομα, στο διαδίκτυο όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν «μπει» σε ρύθμιση.

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία -όπως ήδη ισχύει και για την εφορία- προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ενεργοποιώντας σχετική διάταξη νόμου που «πέρασε» το καλοκαίρι στη Βουλή.

Στη «μαύρη» λίστα που θα δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», περιλαμβάνονται 13.197 οφειλέτες με συνολικά χρέη 7,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο 304.163 οφειλετών, των οποίων τα χρέη ύψους 16,783 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης στην οποία προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της δημοσιοποίησης, την ασφάλεια της σχετικής επεξεργασίας, καθώς και των στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν.

Προειδοποίηση
Οκτώ ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, οι οφειλέτες θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση (e mail) στην τελευταία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν δηλώσει στην εφορία, με την προειδοποίηση να προσέλθουν για ρύθμιση στα Ταμεία πριν από την ανάρτηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο.

Παράλληλα θα τους γνωστοποιείται ότι θα «κινηθεί» εναντίον τους (αν δεν έχει ήδη ?κινηθεί?, μέσω του ΚΕΑΟ) η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης ή και ποινικής δίωξης.

Αυξημένη πίεση

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων εκτιμάται ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους οφειλέτες που έχουν αγνοήσει τις, κατά καιρούς, ρυθμίσεις των χρεών, ενώ θα ανακόψει το κλίμα της αποφυγής πληρωμών που έχει δημιουργηθεί - και άρχισε να αποτυπώνεται στις εισπράξεις του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ- ενόψει των προσδοκιών για νέες «διευκολύνσεις».

Οπως του «παγώματος» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων που συσσωρεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης με «αντάλλαγμα» την ισόποση - αντίστοιχη με το ύψος της οφειλής περικοπή είτε ασφαλιστικού χρόνου είτε του ποσού της σύνταξης εφόσον δεν εξοφληθεί το χρέος, όπως έχουν ζητήσει -και από τους Θεσμούς- οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση «κρατά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ελπίζοντας να εξασφαλίσει κάτι υπέρ των μικρομεσαίων που, όπως προκύπτει από το προφίλ των οφειλετών, άρχισαν να δημιουργούν χρέη μετά το 2010 και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών.

Εξαιρέσεις

Εκτός της λίστας των οφειλών με ονοματεπώνυμο θα είναι, σύμφωνα με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση, έξι κατηγορίες:

1) Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον τηρούνται οι όροι και για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση.

2) Οι οφειλές για τις οποίες έχει δοθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, νόμο ή πράξη διοικητικού οργάνου.

3) Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

4) Οι οφειλές όσων έχουν αποβιώσει.

5) Οι οφειλές ανηλίκων και

6) Οι οφειλές του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Εισπράξεις

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι οι περισσότερες οφειλές δημιουργήθηκαν πριν από το... 2009 (τα 13,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 16,7 δισ. ευρώ) και πολλοί αμφιβάλλουν αν μπορούν και πόσα να εισπραχθούν σε συνθήκες παρατεινόμενης ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.\

Τον κίνδυνο να περιοριστούν οι εισπράξεις έναντι των οφειλών στα Ταμεία, αποτυπώνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όπου τίθεται ο στόχος για έσοδα 592 εκατ ευρώ έναντι 629 εκατ ευρώ φέτος και 760 εκατ ευρώ το 2015.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μανώλης Κοττάκης : ''Η ΝΔ “απέχει” από τις ΕΔ και το Εκκλησιαστικό και ο Καμμένος κερδίζει! ''


Που είναι η ΝΔ στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων; Εδώ και χρόνια μάλλον πουθενά.Την ίδια ανυπαρξία παρατήρησαν πολύ και στο θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης.Είναι τέτοια η σιωπή και η έλλειψη πρωτοβουλιών από την αξιωματική αντιπολίτευση που ακόμη και εφημερίδες που ενστερνίζονται τις πολιτικές της απόψεις ασκούν εντονότατη κριτική.Ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του στη σημερινη “Δημοκρατία” γράφει ένα άρθρο το οποίο θα κάνει πολλούς στην ΝΔ -ιδιαίτερα στον τομέα αποστράτων- να …λιποθυμήσουν! Ο συνάδελφος γράφει ότι ο μεγάλος κερδισμένος από την ανυπαρξία της ΝΔ στο εκκλησιαστικό κι όχι μόνο είναι ο Πάνος Καμμένος.
Στο άρθρο του επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που σταθερά αφήνουν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής.Υποστηρίζει ότι η ΝΔ συστηματικά υποτίμησε και υποτιμά το φαινόμενο Καμμένος και δεν βλέπει ότι με τον τρόπο που κινείται ο ΥΕΘΑ μπορεί να εμβολίσει το πατριωτικό δεξιό ακροατήριο και να της καταφέρει ζημιά ανάλογη με τις κάλπες του 2012.
Ο Μ.Κοττάκης γράφει ότι μπορεί να το ξανακάνει ίσως όχι στην έκταση του 2012.
Γράφει ακόμη ότι ο Π.Καμμένος αξιοποίησε την πολιτική συγκυρία, μπήκε σφήνα στις εξελίξεις, άρπαξε τμήμα της δυνητικής ατζέντας Μητσοτάκη και σήμερα αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή.
Τι άλλο έκανε ο Καμμένος σύμφωνα πάντα με όσα γράφει ο Μανώλης Κοττάκης;
Υποκατέστησε πλήρως τη Ν.Δ. στα θέματα Διαπλοκής και Θρησκευτικών. Πρόκειται για ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κορμό των δεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι, σύμφωνα με απόρρητη δημοσκόπηση, είναι το 15% του εκλογικού σώματος (17,9% κεντροδεξιοί, 12,4% δεξιοί, 2,5% ακροδεξιοί).
Και στα δύο πέρασε του Καμμένου, το… τρενάκι δικαιώνεται. Και στα δύο ο Καμμένος ανεδείχθη σε νέο κέντρο βάρους της κυβέρνησης. Και στα δύο ο Καμμένος έκανε αυτά που έπρεπε να είχε κάνει η Ν.Δ. και δεν έκανε.
Στα θέματα διαφάνειας αποκήρυξε τον κουμπάρο του Καλογρίτσα, έπεισε τον κόσμο ότι δεν ταυτίζεται με συμφέροντα και σήμερα λειτουργεί ως γέφυρα στις διεργασίες μετάβασης στη νέα εποχή. Η επιρροή του στο νέο τοπίο θα είναι αυξημένη.
Τι έκανε η Ν.Δ.; Αντί να προσεγγίσει το θέμα θεσμικά ταυτίστηκε με συγκεκριμένους καναλάρχες εναντίον άλλων. Μελετήστε τις ανακοινώσεις που εξέδωσε ονομαστικά υπέρ συγκεκριμένων καναλαρχών, μελετήστε και εκείνες που εξέδωσε ονομαστικά εναντίον άλλων και έχετε τη γεωγραφία του λάθους.
Στο ζήτημα των Θρησκευτικών ο υπουργός Άμυνας άρπαξε τον ταύρο από τα κέρατα. Μετέβη στην Αρχιεπισκοπή λειτουργώντας ως ενοποιητικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και ιεραρχών -αυτήν τη δουλειά θα έπρεπε να την είχε κάνει η Ν.Δ.-, αξιοποίησε τον κενό χώρο από την απουσία της φιλελεύθερης παράταξης και σήμερα δρέπει καρπούς.
Επιπλέον, γνωρίζει ότι μέσω της πολύ καλής παρουσίας της Έλενας Κουντουρά στο τιμόνι του υπουργείου τουρισμού – του μόνου τομέα της οικονομίας που πραγματικά αποδίδει στην εξέλιξη των δημοσίων εσόδων – το κόμμα του έχει υποκαταστήσει πλήρως τη Ν.Δ. στα μάτια του μέσου ψηφοφόρου της Μεγάλης Κεντροδεξιάς του Κ.Καραμανλή!
Η πολιτική είναι ένας πολύ δυναμικός χώρος -συμπεραίνει ο Μανώλης Κωττάκης-, κανείς δεν είναι τελειωμένος επειδή μια δημοσκόπηση το είπε. Στην πραγματικότητα ο Καμμένος αυτές τις μέρες, πέρα από επιρροή, κέρδισε την εγκατάστασή του στο κέντρο του πολιτικού συστήματος κατά τέτοιον τρόπο ώστε ανεξαρτήτως νικητή στις προσεχείς εκλογές να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για κάθε επόμενο πρωθυπουργό. Δεν είναι και λίγο.

ΠΗΓΗ: www.militaire.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ελληνική πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πυροτεχνημάτων του 2016


Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2016

Έλαμψε ο ουρανός του Σινσινάτι με το εντυπωσιακό σόου «έκρηξης» χρωμάτων από δύο Έλληνες με παράδοση... στα πυροτεχνήματα. Ο Παύλος και ο Φίλιππος Νάνος, απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πυροτεχνημάτων που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Παύλος Νάνος «είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή που καταφέραμε να αποσπάσουμε μια διεθνή διάκριση στην τέχνη που τόσο αγαπάμε. Η στιγμή ανάκρουσης του εθνικού ύμνου σε μια ξένη χώρα είναι πολύ συγκινητική. Μερικοί Έλληνες του Οχάιο ήρθαν να μας συγχαρούν προσωπικά και να μας γνωρίσουν μετά τη νίκη μας. Από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, που είχαν να δουν την Ελλάδα 45 χρόνια»!

Το θέαμα προσέλκυσε 20.000 θεατές που παρακολούθησαν κάθε χώρα να πραγματοποιεί μια 8λεπτη παράσταση πυροτεχνημάτων. Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη στη τελική ευθεία με τις Φιλιππίνες, η οποία ήταν η νικήτρια χώρα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του 2013 στην Γερμανία και την Νότια Αφρική με 7 διεθνή βραβεία στο ενεργητικό της.

Η ελληνική ομάδα παρουσίασε μια 8λεπτη χορογραφία πυροτεχνημάτων και κατάφερε να αποσπάσει τις ψήφους της κριτικής επιτροπής και του κοινού, παρότι χρησιμοποίησε μόλις 840 πυροτεχνήματα, περίπου 30% λιγότερα από τους υπολοίπους. Όπως εξήγησε ο κ. Νάνος, «κάναμε μια "έξυπνη" χρήση πυροτεχνικών υλικών, που με τις κατάλληλες χωροχρονικές τοποθετήσεις απογείωσε τη χορογραφία και έκανε τον κόσμο να χορεύει μαζί με τα πυροτεχνήματα. Επίσης, παρουσιάσαμε μια νέα τεχνολογία το pyrotechnic mapping, με την οποία μπορείς να παράγεις σχήματα με μεγάλη ακρίβεια στον ουρανό μέσω πυροτεχνικών pixels».


Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η COSCO ξαναχτίζει τα ελληνικά ναυπηγεία



Μπορεί ο στρατηγικός στόχος των Κινέζων να παραμένει η μετεξέλιξη του Πειραιά σε βασική πύλη του ασιατικού εμπορίου στην Ευρώπη, ωστόσο ο κινεζικός κολοσσός προσβλέπει στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής, σχεδιάζοντας την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων με σκοπό την επιστροφή των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελλάδα αντί της Ασίας και της Τουρκίας για την επισκευή των πλοίων τους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μιλώντας στο Έθνος, τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στη μεγάλη πλωτή δεξαμενή στο Πέραμα και τη μία εκ των δύο μόνιμων δεξαμενών Βασιλειάδη, ενώ το επενδυτικό σχέδιο της COSCO που μπαίνει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2017 προβλέπει την ανάπτυξη νέας μεγάλης δεξαμενής στο Πέραμα και την εγκατάσταση νέας ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας που θα εξοπλίσει με πλωτή γέφυρα δεξαμενισμού μεγάλων ποντοπόρων πλοίων την Ψυττάλεια.

Τρεις είναι οι στόχοι που θέτει ο κινεζικός όμιλος με την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά:

• Η Ελλάδα να καταστεί ποσοτικά κορυφαία ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη Μεσόγειο.

• Να δοθεί added value στις υπηρεσίες που θα παρέχει η ελληνική ζώνη με ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στη Μεσόγειο.


• Να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που θα συνδυαστεί με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε ένα ξεχασμένο τις τελευταίες δεκαετίες επάγγελμα.

Παράλληλα με τις επενδύσεις, που θα φέρουν αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από 3,7 σε 6,2 εκατομμύρια κοντέινερ, σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν συμφωνημένες υποχρεωτικές επενδύσεις σε βάθος πενταετίας για τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16% των μετοχών του ΟΛΠ, θα πέσει και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Η επισκευή ενός πλοίου ζει 100 επαγγέλματα


Το ενδιαφέρον της COSCO για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά είχε εκφραστεί εδώ και χρόνια, αλλά η περίοπτη θέση που παίρνει στη λίστα με τις επενδύσεις το αποδεικνύει και εμπράκτως.

Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Οικονομία» υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής εταιρείας, το επενδυτικό πρόγραμμα είναι συνάρτηση της πορείας της εταιρείας. Τα προς επένδυση κεφάλαια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν έως και να υπερδιπλασιαστούν.

Ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί προ δεκαετιών να ήταν ισχυρός, ωστόσο χρόνια τώρα απειλείται με αφανισμό και συρρίκνωση. Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων, όντας η ισχυρότερη δύναμη στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη με τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, την ίδια ώρα όμως η ναυπηγοεπισκευή δεν μπορεί καν να επιβιώσει.

Είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους παραλογισμούς που συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα οι Ελληνες πλοιοκτήτες να στηρίζουν τη ναυπηγική βιομηχανία της Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας με δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την κατασκευή πλοίων την ίδια ώρα που η ελληνική βιομηχανία παραπαίει και δεν εκμεταλλεύεται ούτε κατ' ελάχιστον τον επενδυτικό αυτόν παροξυσμό.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας

Η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη εδώ και χρόνια, και όπως πολλοί έχουν παραδεχθεί το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που αναζητείται στη χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στα ελληνικά ναυπηγεία. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έφερνε πολύτιμο συνάλλαγμα στην εγχώρια οικονομία. Η Ελλάδα, παρότι αναγνωρίζεται ως ναυτιλιακή υπερδύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο, αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως η υψηλή τεχνογνωσία, την ίδια στιγμή που χώρες ακόμα και στα Βαλκάνια, όπως η Ρουμανία, με συντονισμένη πολιτική επενδύσεων και στρατηγικό επενδυτή τους Νοτιοκορεάτες αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

Ακόμη και η Τουρκία, που υπολείπεται σε παράδοση, εμπειρία και τεχνογνωσία έναντι της Ελλάδας, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και να κερδίζει συμβόλαια ακόμη και Ελλήνων εφοπλιστών. Στα παράλιά της έχει κατασκευάσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 100 ναυπηγεία που ειδικεύονται στις επισκευές πλοίων.

Το ίδιο διάστημα, η βιωσιμότητα της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών ήταν αυξημένο.

Η επισκευή πλοίων στον Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια έγινε ασύμφορη, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των εργασιών να φύγουν από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Εκτιμάται ότι η επισκευή ενός πλοίου μπορεί σε διάστημα ενός μηνός να φέρει εισόδημα έως και 1 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 100 επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ναυπηγοεπισκευή.

Την ίδια ώρα, πάντως, που οι Κινέζοι σχεδιάζουν την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όσο και στην κρουαζιέρα.

Μάλιστα, στόχος του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, Φου Τσενγκ Κιου, είνα να εντάξει τον Πειραιά στη λίστα με τα 30 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου έως το 2018, κάτι που επιδιώκει να επιτύχει με ραγδαία αύξηση, της τάξης του 35% σε βάθος διετίας, του όγκου εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται.

Πέρυσι άλλωστε εκτινάχθηκε στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμπορευματικών λιμανιών από την 93η που ήταν 2010, ενώ η εμπορευματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό του συνολικού τζίρου του Πειραιά, που ανήλθε σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Το 2015 διακινήθηκαν συνολικά στον ΣΕΠ περίπου 3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ενώ για το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,3 εκατ. Ειδικότερα για τον προβλήτα ΙΙΙ, που είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, ακολουθείται πιστά το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε η συνολική δυνατότητα διακίνησης θα υπερβεί τα 6 εκατομμύρια κοντέινερ ετησίως.

Οι κρουαζιέρες

Το έτερο μεγάλο στοίχημα της COSCO αφορά στην κρουαζιέρα. Ο νέος προβλήτας κρουαζιερόπλοιων του ΟΛΠ είναι γεγονός και ο πρόεδρος του ΔΣ της China Cosco Shipping Corporation Limited, Σου Λιρόνγκ, που βρέθηκε στην Ελλάδα προ ημερών για τα εγκαίνιά του στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, περιέγραψε τους στόχους τους να αυξήσουν τη διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας στον Πειραιά από 1 εκατομμύριο επιβάτες σήμερα σε 1,5 εκατ. βραχυπρόθεσμα και στα 3 εκατομμύρια μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, κατέστη σαφές πως η κινεζική εταιρεία θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης νέων επενδύσεων για την επέκταση του λιμανιού της κρουαζιέρας. Ηδη, ο κινεζικός όμιλος έχει ανοίξει κύκλο επαφών με τους παγκόσμιους κολοσσούς της κρουαζιέρας Carnival Cruises, Royal Caribbean και Celebrity Cruises, που κατέχουν μερίδιο 82% της παγκόσμιας αγοράς, για να ρίξουν «άγκυρα» στο Αιγαίο και να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως λιμένα άφιξης και αναχώρησης (home port).


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....