Διυλιστήριο: 03/06/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Αυτό είναι το επίσημο έγγραφο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης



Σεβόμενοι την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας, με σκοπό τα προσωπικά και ασφαλή συμπεράσματά σας, σας παραθέτουμε το επίσημο έγγραφο που κατατέθηκε στην Βουλή προς ψήφιση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δείτε το έγγραφο εδώ

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βόμβα για το Μνημόνιο !!!

Μανώλης Κοττάκης

Συγκλονιστικά στοιχεία για τον τρόπο και τις συνθήκες που εκτοξεύτηκε σε ύψη-ρεκόρ το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη μέθοδο με την οποία φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να υπαχθεί η χώρα στη διεθνή κηδεμονία, περιέχει ο συλλογικός τόμος «Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2010, από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Τον συλλογικό αυτόν τόμο, την επιμέλεια του οποίου έχουν οι καθηγητές Σπυρίδων Ρουκανάς και Παντελής Σκλιάς, έγραψαν πρωτοβάθμιοι καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι -ακολουθώντας μια αυστηρά τεχνοκρατική προσέγγιση- καταλήγουν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν σε κρίση την ελληνική οικονομία.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», βασιζόμενη στις στεγνές από οιαδήποτε υποψία πολιτικής αξιολόγησης αναλύσεις των καθηγητών οικονομολόγων που εκπόνησαν το σύγγραμμα, το πολιτικό έγκλημα της αύξησης του δημόσιου χρέους αλλά και η υπαγωγή της χώρας στον διεθνή οικονομικό έλεγχο συντελέστηκε σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση «κουκουλώθηκε» το χρέος-ρεκόρ με το περίφημο swap της Goldman Sachs, το οποίο η Ελλάδα θα εξοφλεί μέχρι το 2037!

Στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009 κλήθηκε να πληρώσει από τον Προϋπολογισμό σχεδόν διπλάσιους τόκους και τοκοχρεολύσια συγκριτικά με όσα πλήρωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα, μάλιστα, καταρρίπτει με στοιχεία ξένων ερευνητικών οργανισμών ότι την περίοδο αυτή αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου ξέφυγαν οι δημόσιες δαπάνες που διαμορφώνουν το έλλειμμα. Συγκριτική παρουσίαση των ελλειμμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση, μάλιστα, καταδεικνύει ότι τα δημόσια οικονομικά μας επηρεάστηκαν πολύ λιγότερο από αυτά άλλων χωρών.

Στην τρίτη φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 αναθεώρησε επί τα χείρω εσκεμμένα έλλειμμα και χρέος, προκειμένου να προκαλέσει την επέμβαση των διεθνών πιστωτών. Πρόκεται για το διπλό «φούσκωμα» του ελλείματος του 2009 κατά 4,23 δισ. ευρώ και του δημόσιου χρέους της ίδιας χρονιάς κατά 27,5 δισ. ευρώ (σύνολο 31,7 δισ. αθροιστικά), που οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και την κατάντησε αποικία χρέους.

Τα πέντε κόλπα με τα το έλλειμμα 2009 διογκώθηκε


Εως το 2037 η αποπληρωμή του αμαρτωλού swap Σημίτη!

Ξεκινώντας από το τέλος, έχει ιδιαίτερη αξία η μελέτη των αριθμών που δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναθεώρησε κατά τρόπο εγκληματικό τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, έγιναν πέντε ωμές παρεμβάσεις από τις ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Eurostat, oι οποίες καταγράφονται στο δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2010.

Πρώτη παρέμβαση: Συμφωνίες ανταλλαγών εκτός αγοράς. Οι Στατιστικές Υπηρεσίες (Ελληνική και Ευρωπαϊκή) «κατέγραψαν επιβάρυνση 5,33 δισ. ευρώ (2,26% του ΑΕΠ) στο δημόσιο χρέος για το 2009 αλλά και για τα έτη 2008, 2007, 2006 από το swap που είχε συνάψει η Ελλάδα με την Goldman Sachs. O χειρισμός αυτός δεν επιβάρυνε το χρέος του 2001, απλώς το καμουφλάρισε και το μετέφερε πολλαπλάσιο στο μέλλον». Οι συντάκτες της μελέτης ρωτούν μάλιστα: «Αληθεύει άραγε η Ελλάδα θα πληρώσει γι’ αυτό το swap στη Goldman Sachs 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2037;».

Δεύτερη παρέμβαση: «Με τη σύμφωνη γνώμη της Eurostat, μετέφεραν 17 ΔΕΚΟ από τον τομέα όπου ήταν ταξινομημένες για δέκα έτη στη Γενική Κυβέρνηση. Με την αναταξινόμηση καταγράφηκε για το 2009 επιβάρυνση κατά 0,74% του ΑΕΠ στο δημόσιο έλλειμμα και κατά 7,75% του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος».

Παρέμβαση τρίτη: Καταγραφή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Μετέφεραν τις συσσωρευμένες από προηγούμενα έτη οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων στους προμηθευτές στο δημόσιο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος του 2009, αν και δεν είχαν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία. Η επίπτωση για το 2009 ήταν η αύξηση του δημόσιου ελλείμματος κατά 0,79%.

Παρέμβαση τέταρτη: Αναθεώρησαν (μείωσαν) το ΑΕΠ των ετών 2006-2009. Η μείωση αυτή επιβάρυνε το αντίστοιχο έλλειμμα και το χρέος των ετών αυτών.

Παρέμβαση πέμπτη: Προσαρμογές όρων αποθεμάτων. Κατέγραψαν τις υψηλοτερες ροές ύψους 16,8 δισ. ευρώ και 13,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2006 και 2000 αντίστοιχα, μετακυλίσεις από προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2010, που επικαλούνται οι συγγραφείς, και εδώ φαίνεται το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του ελληνικού λαού από τους προαναφερθέντες χειρισμούς, αθροιστικά επιβαρύνθηκαν:

α. Για το έτος 2009 το δημόσιο έλλειμμα κατά 4,23 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος κατά 27,50 δισ. ευρώ (11,7% του ΑΕΠ).

β. Για το 2008 το δημόσιο έλλειμμα κατά 4 δισ. ευρώ και το χρέος κατά 26,3 δισ. ευρώ.

γ. Για το έτος 2007 το δημόσιο έλλειμμα κατά 2,95 δισ. ευρώ και το χρέος κατά 21,12 δισ. ευρώ

δ. Για το έτος 2006 το δημόσιο έλλειμμα κατά 4,44 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος κατά 17,54 δισ. ευρώ.

Οπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης (τα κεφάλαια για το χρέος και τα στατιστικά έγραψαν οι καθηγητές οικονομολόγοι Εμμανουήλ Μαματζάκης και Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς), «οι παρεμβάσεις αυτές επιδείνωσαν τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας κατά την κρίσιμη περίοδο, δικαιολογώντας την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάιο του 2010 και κυρίως τη βιαιότητα των μέτρων προσαρμογής».




Καταρρίπτονται τα μυθεύματα για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δημόσιας δαπάνης για την εξυπηρέτηση του χρέους επί δανείων που είχαν συναφθεί σε προηγούμενες περιόδους. Σύμφωνα με τους αριθμούς που παραθέτουν οι καθηγητές, «η συνολική δαπάνη κατά την περίοδο 2004-2009 (Ν.Δ. – [Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής] Καραμανλής) για την εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν συναφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν 194,21 δισ. ευρώ (χρεολύσια 132,9 δισ. ευρώ και τόκοι 61,31 δισ. ευρώ), ενώ κατά την ίσης χρονικής διάρκειας εξαετία 1998-2003 (ΠΑΣΟΚ – Σημίτης) ήταν 139,5 δισ. ευρώ (χρεολύσια 84,7 δισ. ευρώ και τόκοι 54,8 δισ. ευρώ). Δηλαδή για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, που είχε συσσωρευθεί, η κυβέρνηση Καραμανλή πλήρωσε 54,7 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με την κυβέρνηση Σημίτη!

Οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να προσδιορίσουν χρονικά και από ποιες χρονιές της Μεταπολίτευσης άρχισε να ξεφεύγει το δημόσιο χρέος: «Το δημόσιο χρέος υπερέβη το 60% του ΑΕΠ το 1988. Το 1989 οι εγγυήσεις του Δημοσίου (για δάνεια σε ΔΕΚΟ – συνεταιρισμούς) ανήλθαν σε 32% του ΑΕΠ και τα επόμενα τρία χρόνια κατέπεσαν, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος υπερέβη το 100% του ΑΕΠ το 1996».

Τα στοιχεία της μελέτης καταρρίπτουν επίσης δύο μύθους: Οτι το έλλειμα ξέφυγε την περίοδο 2004-2009 και ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκε υπέρμετρα το προσωπικό του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την περίοδο 2007-2009 το έλλειμμα αυξήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 131,1%, λιγότερο από όσο αυξήθηκε η μέση τιμή στις χώρες της ευρωζώνης (826,7%). Το δημόσιο χρέος την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 20,8% του ΑΕΠ, όσο περίπου η μέση τιμή των ποσοστιαίων αυξήσεων στις χώρες της ευρωζώνης (20,5%).

Ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα στοιχεία που παραθέτουν οι Μαρία Τσάπρα (επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών) και Παναγιώτα Χατζημιχαηλίδου (διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) για την «Απασχόληση στον δημόσιο τομέα στην Ευρώπη ως μέσο όρο της περιόδου 2008-2010» (πηγή Bordogna). Mε βάση αυτά, με βάση το μερίδιο απασχόλησης του δημόσιου τομέα στη συνολική απασχόληση, οι χώρες κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες:

- μερίδιο απασχόλησης του δημόσιου τομέα άνω του 29%: Βέλγιο, Δανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία

- άνω του 25%-28%: Γερμανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Φινλανδία

- άνω του 20%-24%: Ουγγαρία, Αυστρία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία. Σλοβακία

- κάτω του 20%: Βουλγαρία, Κύπρος, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία.



Οι καθηγητές που έγραψαν τη μελέτη

Την ογκώδη μελέτη για την οικονομία έγραψαν οι καθηγητές-μέλη ΔΕΠ Γεώργιος Μαρής, Παντελής Σκλιάς, Πύρρος Παπαδημητρίου (Κριτήρια σύγκλισης ΟΝΕ), Ευάγγελος Δρυμπέττας, Νίκος Καλογερίδης (Τραπεζικό σύστημα), Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Εμμανουήλ Μαματζάκης (Δημόσιο χρέος – στατιστικά), Γεώργιος Γαλανός (Δημοσιονομικά), Ιωάννης Μουρμούρης (Συνέπειες Ολυμπιακών), Αριστείδης Μπιτζένης, Ιωάννης Μακέδος (Η απογραφή του 2004 – εύρος δημοσίου τομέα), Μαρία Τσάμπρα, Παναγιώτα Χατζημιχαηλίδου, Μωυσής Σιδηρόπουλος (Οικονομική ανάπτυξη στο ευρώ), Περικλης Γκόγκας, Εβίρα Τακλή (Διεθνής κρίση), Κωνσταντίνος Χαζάκης (Κρίση ευρωζώνης και ελληνικό χρέος), Παναγιώτης Λιαργκόβας, Σπύρος Ρεπούσης (Ελλειμμα), Αγγελος Κότιος, Εμμανουήλ Κουτουλάκης (Πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό), Παναγιώτης Σχίζας (Τα cds) και Σπυρίδων Ρουκανάς (Το πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης).

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

''Και να Καθαρίσουμε τους Κακομούτσουνους''..*

     * τίτλος αλληγορικού βιβλίου τού Μπορίς Βιάν (Boris Vian), του 1948 (αμέσως μετά το τέλος του πολέμου και την ήττα των ναζιστών και των συνεργατών τους)
Άλλο γνωστό έργο του ίδιου το: ''Θα φτύσω στους τάφους σας''.

Με ποιά λογική, για ποιό λόγο βρίσκονται ακόμη σε θέσεις-κλειδιά, έχουν ακόμη εξουσία στα χέρια τους, ασκούν εξουσία οι ''κακομούτσουνοι'';
Πώς τα φερέφωνα της παγκοσμιοποίησης, τα δουλάκια τού Σόϊμπλε και των τοκογλύφων,
..από διοικητές τραπεζών μέχρι διοικητές οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων υπογράφουν ακόμη κάτι περισσότερο απ' τις ομολογίες της εγκληματικής τους πολιτικής δράσης, και καθορίζουν ακόμη λίγο ως πολύ τις τύχες τούτου του λαού,
..που ούτε μέρος του είναι, αλλά δηλωμένοι απ' τις πράξεις τους, εχθροί του;

Ποιός είναι αυτός ο περίφημος και ηλίθιος ''πολιτικός πολιτισμός'', που δεν επιτρέπει τον άμεσο ''αποκεφαλισμό'' των ανθελλήνων αυτών από οποιαδήποτε θέση εξουσίας κατέχουν;
Στο όνομα ποιάς Δημοκρατίας, αυτοί που προσπάθησαν να την εξοντώσουν, επιβιώνουν ακόμα πολιτικά;
Ποιός θα κατηγορήσει ποιόν για ρεβανσισμό, όταν πρόκειται για απλή άμυνα, για διαφύλαξη των φτωχών ως τώρα ''κερδών'' του καθημαγμένου λαού;
Πώς είναι δυνατόν μία νέα κυβέρνηση με την στήριξη μετεκλογικά του 70% των πολιτών, να ασκήσει Εθνική και ανεξάρτητη πολιτική,
..όταν μέσα στον οργανισμό του Κράτους κατέχει σημαντικές θέσεις ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ 5ης ΦΑΛΑΓΓΑΣ των τοκογλύφων-τραπεζών-διεθνών απατεώνων-εγχώριων μαυραγοριτών και πολιτικών δωσιλόγων;

Ως πότε θα κυβερνούν άτυπα την χώρα τα απομεινάρια του ''εκσυγχρονισμού'', που με πλαστά στοιχεία (αλλά με πλήρη γνώση και συναίνεση των ''εταίρων'') μας έβαλαν στην περιπέτεια τού ευρώ,
..αλλά και στην προκαθορισμένη και προσχεδιασμένη απ' τους ίδιους πορεία προς την πτώχευση,
..με όπλα την εγκληματική ισοτιμία δραχμής-ευρώ, και τους ανελαστικούς (επί τούτου) κανόνες μιάς Ευρωπαϊκής τάχα Ένωσης,
..φτιαγμένους ΑΠΟ και ΓΙΑ τους γερμανούς, τους φερέλπιδες επικυρίαρχους της Ευρώπης,
..μιάς Γερμανίας που συνεχώς και μόνιμα αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρης της ηπείρου;

Να τελειώνουμε λοιπόν με τους ''κακομούτσουνους''!
Εδώ και τώρα.
Για να 'χουμε ελπίδα οι υπόλοιποι!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: Δεν μπορεί να πληρώσει τα δάνεια το MEGA

“ Τεράστιες ζημιές καταγράφει η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ”

Δεν πήρε μόνο η κυβέρνηση παράταση. Πήρε και το Mega . Πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, η Τηλέτυπος δεν κατάφερε να πληρώσει στις 28 Δεκεμβρίου τη δόση των 5.880.000 ευρώ που οφείλει σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Με απόφαση των τραπεζών που δάνεισαν το κανάλι, η οποία ελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου 2014, η πληρωμή της δόσης μετατέθηκε για τις 30 Μαρτίου 2015. Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτήν την πενταετία που το Mega δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Την προηγούμενη φορά η αδυναμία καταβολής δόσης από το αρχικό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί χωρίς εγγυήσεις, μετεξελίχθηκε στο σημερινό ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2016. Ως συνέπεια της απόφασης της 23ης Δεκεμβρίου, οι δόσεις της τρέχουσας χρονιάς αυξάνονται συνολικά σε 20.580.000 ευρώ.

Εκτός από τον Μάρτιο, στις 30 Ιουνίου 2015 το κανάλι θα πρέπει να πληρώσει 5.880.000 ευρώ και στις 28 Δεκεμβρίου 2015 άλλα 8.820.000 ευρώ. Το βαρύ φορτίο είναι την επόμενη χρονιά, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, με πληρωμή ποσού 68.600.000 ευρώ, το οποίο προφανώς δεν υπάρχει στα ταμεία του καναλιού.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....