Διυλιστήριο: 10/16/18
ροη αναρτησεων

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πολεοδομία τέλος - φακελάκια τέλος - μόνο ηλεκτρονικά η έκδοση οικοδομικών αδειών



Αρχισε χθες η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, καθώς μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας κατατέθηκαν 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ως ημέρα «απελευθέρωσης» των πολιτών από την πολεοδομία παρουσίασε τη χθεσινή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό για την έναρξη του πληροφοριακού συστήματος e-Αδειες. Με το νέο σύστημα η υποβολή και η έκδοση οικοδομικής άδειας θα γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που άργησε πολλά χρόνια, συντηρώντας τη γραφειοκρατία και τη δυνατότητα διαφθοράς. Πάντως, ήδη από χθες ξεκίνησε με επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, καθώς μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας (09.00-11.30) κατατέθηκαν 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε διάφορες κατηγορίες, όπως είπε ο κ. Στασινός.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ήμερα, καθώς οι πολίτες δεν θα ξαναδούν την πολεοδομία τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας πως ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (4495/2017) ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία και άρα «έχει διαμορφωθεί πολιτικά ένα πλαίσιο πολύ ισχυρό, προκειμένου να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και σε πλήρη ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Βασική τομή του νόμου είναι «ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον έλεγχο να περνάει στα τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια».

Ο νόμος 4495/2017 χωρίζει τα κτίρια σε τρεις κατηγορίες. Οι κατοικίες αποτελούν την κατηγορία 3, όπου η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική και η έκδοση της άδειας θα γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από τον μηχανικό. Για τις δύο άλλες κατηγορίες (βιομηχανικά, τουριστικά, διατηρητέα ή ειδικά κτίρια) υπάρχει δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος μέχρι τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν οι πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευθεί. Από 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις άδειες.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση. «Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας», είπε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την εξαίρετη συνεργασία. Από την πλευρά του, ο κ. Στασινός επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα.

Εδώ είναι το site για υποβολή https://portal.singularlogic.eu/case-study/234/ilektroniki-poleodomia-olokliromeno-pliroforiako-systima

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....