Διυλιστήριο: 12/05/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Eurogroup: Οκτώ χώρες πρέπει να λάβουν νέα μέτρα - "Όχι" στην πρόταση της Κομισιόν για δημοσιονομική χαλάρωση



Την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενέκρινε σήμερα το Eurogroup, στην πρωινή του συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα. Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της.

Εξάλλου, το Eurogroup απέρριψε τη γνωμάτευση της Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη μιας θετικής δημοσιονομικής στάσης ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2017. «Το Eurogroup δε συμφώνησε στο να μπει ένας αριθμός, ένας στόχος για το 2017, αλλά δέχθηκε μια ελαφρώς πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Υπάρχει πάντα απογοήτευση όταν δεν γίνεται αποδεκτή μια πρόταση, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η οικονομική λογική που επικρατεί», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι τρεις χώρες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό χώρο για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και πως το Eurogroup «χαιρετίζει» τη λήψη μέτρων σε αυτές τις χώρες για την τόνωση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης, «εφόσον το επιθυμούν».

«Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τσίπρας σε Σταϊνμάγερ: Η Γερμανία έχει μεγάλη ευθύνη για τα αδιέξοδα



«Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή και η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για την δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ πως «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών, καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας, χωρίς πολιτικές συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

«Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις κρίσεις τις μεγάλες της Ευρώπης, ευτυχώς όχι την κρίση ασφάλειας, αλλά δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός», ενώ τόνισε:

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έλθει πλέον η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό, ώστε να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την κρίση την οικονομική από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση που είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε να πούμε πολλά και για την Κύπρο, που είναι μια μεγάλη πληγή εδώ και 42 χρόνια» και πρόσθεσε:


«Θα προσπαθήσουμε όλοι, και η δική σας συνεισφορά είναι σημαντική, να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Υποδεχόμαστε ένα πολύ καλό φίλο και πιστεύουμε ότι έχετε να δώσετε πάρα πολλά πράγματα και στη χώρα σας αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή υπόθεση».

Τσίπρας: Είναι ώρα να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη η ΕΕ

Στην απάντησή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται τη χώρα μας και εκτίμησε ότι σήμερα «οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο».

«Θυμάμαι ότι ήταν μία από τις πρώτες επισκέψεις που έκανα, στη δεύτερή μου θητεία ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, βρέθηκα επανειλημμένα εδώ και ήταν φορές που οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο ίδιος.

«Όμως, σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα, χθες, αλλά και σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η εντύπωση που έχω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι υποχρέωση και των δύο μας, όμως, απέναντι στις χώρες μας, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη» είπε ο κ. Σταϊνμάγερ.

Αναφερόμενος στις εκλογές στην Αυστρία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών και την ανησυχία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

«Ήταν» είπε, «μια Κυριακή με ανάμικτες εντυπώσεις, που μας ήρθαν και από την Αυστρία και από την Ιταλία και μπορεί να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, «παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Νομίζω ότι ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο. Ωστόσο, δεν ψήφισαν γι’ αυτόν οι εκλογείς. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποια πολιτειακή κρίση.

Πρόκειται, όμως, για μια κυβερνητική κρίση στη χώρα εκείνη, που θα πρέπει να επιλυθεί και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Έλληνα, για τον οποίο γνωρίζω ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις όπως και εμείς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη, αλλά καταβάλλει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ύστερα από την έξοδο της Βρετανίας, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της δεν βρίσκονται σε εύκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, δεδομένου ότι αφενός αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο, το κυρίως βάρος του μεταναστευτικού και επίσης έχει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δηλώσεις εκτός ορίων από τον αντιπρόεδρο του Ερντογάν: Ανεξαρτησία είναι να λες τον γκιαούρη, γκιαούρη


Σε δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια προέβη ο αντιπρόεδρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος υποστήριξε ότι "για μας ανεξαρτησία είναι να μπορείς να πεις στον γκιαούρη, γκιαούρη".

Πρόσθεσε ότι "αυτό το ζήτημα της ανεξαρτησίας πρέπει να το λάβουμε σοβαρά”, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών άλλων.

Μιλώντας σε εκδήλωση του διοργάνωσε το ΑΚΡ στην Κασταμονή της Τουρκίας, ο Κουρτουλμούς διερωτήθηκε τι βλέπει η νέα Τουρκία αφού συμφιλιωθεί με την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

"Αφού συμφιλιωθείς με την ιστορία σου και τον πολιτισμό σου δεν μπαίνεις υπό τον ζυγό μιας χώρας ιμπεριαλιστικής. Δεν μπαίνεις υπό την σκιά τους. Αυτό που λέμε ‘μουσουλμανισμός Τουρκίας’, μια από τις βασικές ιδιαιτερότητες αυτού του μεγάλου πολιτισμού που έφτασε μέχρι τις μέρες μας, είναι να μπορείς να σταθείς απέναντι από τον γκιαούρη και να πεις στον γκιαούρη ‘γκιαούρη’. Γι’αυτό δεν υποχωρήσαμε στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια)", ανέφερε.

"Γι` αυτό στον πόλεμο της απελευθέρωσης δεν πιαστήκαμε αιχμάλωτοι. Όπως σκέφτονται οι μουσουλμάνοι αυτών των εδαφών σκεφτόμαστε κι εμείς το ίδιο. Εμείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά αυτό το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Για μας ανεξαρτησία είναι να μπορείς να σταθείς απέναντι στον γκιαούρη και να τον πεις ‘γκιαούρη’. Διαφορετικά δεν θα αντιστεκόμασταν στο Τσανάκαλε", πρόσθεσε.

Όπως είπε, "στο δικό μας λεξιλόγιο γκιαούρης δεν είναι ένα όνομα που δόθηκε στους μη μουσουλμάνους. Στο δικό μας λεξιλόγιο γκιαούρης είναι ένα όνομα για τους δυνάστες, τους τυράννους, τους ιμπεριαλιστές. Το λέω αυτό για την οικονομική και πολιτική μας ανεξαρτησία. Εμείς ξέρουμε ότι ο Αλλάχ είναι ένας και δεν γονατίζουμε μπροστά από κανέναν άλλον πέραν του Αλλάχ. Τώρα γι` αυτό κάποιοι πανικοβάλλονται όταν η Τουρκία βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση".

Ο Τούρκος πολιτικός είπε ακόμη ότι από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της νέας Τουρκίας είναι να ανοίξει κανείς την καρδιά του σε αυτή την περιοχή του πολιτισμού, προσθέτοντας πως όταν το λένε αυτό κάποιοι ανησυχούν.

“Έχουμε βλέψεις στα εδάφη άλλων; Όχι. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός. Αλλά ο ορίζοντας της νέας Τουρκίας δεν αποτελείται μόνο από τα εδάφη της Τουρκίας, είναι όλος ο κόσμος, είναι η περιοχή της καρδιάς μας”, ανέφερε.

Πηγή: Sputnik

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ευρώ, όπως σβάστικα!..

    Άλλη μιά χαρμόσυνη μέρα ξημέρωσε για τους λαούς της Ευρώπης.
Δεν είναι η μέρα της νίκης, αλλά είναι η μέρα που άλλη μιά μάχη κερδήθηκε στον δυσανάλογο αυτό αγώνα εναντίον του νεοφασισμού-νεοναζισμού της "Ενωμένης" Ευρώπης και της
Παγκοσμιοποίησης.

Είχαμε πει στο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας, πως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται.
Ένας-ένας όλο και περισσότεροι λαοί τολμούν και αντέχουν να σηκώσουν κεφάλι στο αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό αυτό μόρφωμα, το εν πολλοίς τρομοκρατικό για τους ίδιους τους λαούς,
..και που το ίδιο έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται "η Ευρώπη των λαών".

Ας μη περιμένουμε βέβαια πως το σύστημα θα παραδοθεί έτσι εύκολα, αμαχητί.
Έχει κάνει το κουμάντο του και έχει δημιουργήσει πολλά εναλλακτικά σενάρια και σχέδια (plan b, όπως τα ονομάζουμε εδώ, και που βεβαίως όταν πρόκειται για το καλό των λαών τα ξορκίζουμε και τα αναθεματίζουμε).
Έχουν σχεδιάσει ή προσπαθήσει να σχεδιάσουν πώς θα παρακάμψουν την θέληση και την ψήφο των πολιτών,
..όπως για παράδειγμα τώρα με τον ιταλό πρωθυπουργό που θα παραιτηθεί μεν αλλά θα προσπαθήσουν με χίλια τερτίπια και συνταγματικά "παραθυράκια" να τον κρατήσουν στην εξουσία, ή τέλος πάντων να τον αντικαταστήσουν χωρίς εκλογές με κάποιο σχήμα ανδρεικέλων των Βρυξελλών,
..όπως είχαν κάνει κι εδώ το 2011 με την αντισυνταγματική κυβέρνηση Παπαδήμου, και με την συμμετοχή όλου του ηγετικού άνθους της προδοσίας ΠαΣοΚ και ΝΔ, κι ενός άλλου γελοίου Καρατζατάδε.
Το ίδιο κάνουν και με το Βρετανικό δημοψήφισμα, που ακόμη δεν έχουν παραιτηθεί από την ιδέα και τις προσπάθειες να το ανατρέψουν με κωλυσιεργίες, γραφειοκρατικές διαδικασίες, προσπάθειες για συλλογή υπογραφών για την επανάληψή του, και πάει λέγοντας.

Εδώ βέβαια στην Ελλάδα όπου πολύ εύκολα η δωσιλογική κυβέρνηση της ντεμέκ αριστεράς έκανε το "ΟΧΙ" του λαού "ΝΑΙ", και χωρίς ν' ανοίξει ρουθούνι,
..κι ενώ οι άλλοι λαοί ξυπνούν και προβληματίζονται,
..εμείς ασχολούμαστε με τις "μαύρες Παρασκευές", και με το αν θα μας "αξιολογήσει" ο κάθε κυριολεκτικός π@ύστης της Κομισιόν (ναι, η έκφραση είναι εντελώς ομοφοβική και σ' όποιον αρέσει),
..και αυνανιζόμαστε βλέποντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δίνουν συντεταγμένα και με ομοψυχία τον ύστατο αγώνα υπέρ του ευρώ,
..της νέας αυτής σβάστικας της Νέας γερμανικής νεοναζιστικής Τάξης πραγμάτων.

Το σύμβολο του Γ' Ράιχ ήταν η σβάστικα. Το σύμβολο του σημερινού Δ' Ράιχ είναι το ευρώ.
Αυτό στο οποίο ορκίζονται όλες οι ως τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις,
..και για χάρη του οποίου εξοντώνουν των ελληνικό λαό. (Εδώ. Αλλού εξοντώνουν και τους άλλους λαούς)

Χαρμόσυνη λοιπόν μέρα σήμερα, αλλά δεν φτάνει.
Ο αγώνας εναντίον του τέρατος πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να γκρεμίσουν την "Ευρώπη των λαών".

Εμείς, εδώ, ακόμη δεν έχουμε καν ξεκινήσει.
Και δεν προβλέπεται.
Εκτός αν μας καταργήσουν,
..τις μαύρες Παρασκευές!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αναληθές το ρεπορτάζ του «Βήματος» για τις προμήθειες Κατρούγκαλου



Αναληθές αποδεικνύεται το ρεπορτάζ του «Βήματος» για τις προμήθειες που φερόταν να λαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

«Όπως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε, τα περί δήθεν προμήθειάς του για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων και οι συναφείς τίτλοι που συνόδευαν το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα» αναφέρει στο δημοσίευμα αποκατάστασης της αλήθειας η εφημερίδα.

Κατρούγκαλος: Αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια


Αναληθές αποδεικνύεται το ρεπορτάζ του «Βήματος» για τις προμήθειες που φερόταν να λαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων. «Όπως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε, τα περί δήθεν προμήθειάς του για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων και οι συναφείς τίτλοι που συνόδευαν το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα» αναφέρει στο δημοσίευμα αποκατάστασης της αλήθειας η εφημερίδα

«Ενόψει της εκδίκασης της σχετικής αγωγής μου την προσεχή Πέμπτη, η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε σήμερα αναλυτική και πλήρη ανασκευή του από 22/3/2015 δημοσιεύματός της σχετικά με την υποτιθέμενη ασυμβίβαστη με το υπουργικό αξίωμα δικηγορική μου δραστηριότητα. Η εφημερίδα «εκφράζει τη λύπη της» για τις ανακρίβειες και αναλήθειες του ρεπορτάζ της», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το Βήμα» σε σημερινό δημοσίευμα του, με τίτλο «Η αλήθεια για την υπόθεση Κατρούγκαλου», αναφέρει πως «αποκαθιστά» τα πράγματα και «σε σχέση με τα όσα είχαν γραφτεί στο ρεπορτάζ της στις 22.3.2015 για την επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Κατρούγκαλου, διευκρινίζει ότι, «όπως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε, τα περί δήθεν προμήθειάς του για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων και οι συναφείς τίτλοι που συνόδευαν το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα». Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «το ρεπορτάζ αυτό είχε αποτελέσει το έναυσμα για μια λυσσώδη συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος μου, στην οποία συμμετείχαν επί βδομάδες όλα τα συστημικά ΜΜΕ», και προσθέτει:

«Ήταν η πρώτη από μία σειρά ανάλογες απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων κατά μελών της κυβέρνησής μας, όλες αβάσιμες και όλες με προφανή πολιτική εκπόρευση. Για όποιον αμφιβάλλει για την πολιτική κάλυψη και εκπόρευση, αρκεί να αναφέρω ότι δύο αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας αναμάσησαν στην Ολομέλεια της Βουλής τις συκοφαντίες αυτές. Μάλιστα, ο σημερινός πρόεδρός της επέμεινε δύο φορές σε αυτές, εν γνώσει του ότι είχαν ήδη ανακληθεί ως ‘αναλήθειες και ανακρίβειες” από αυτούς που τις είχαν αναπαράγει». Ο Γ. Κατρούγκαλος προσθέτει επίσης ότι «σε πείσμα του γκεμπελικού δόγματος ότι «πες πες κάτι πάντα θα μείνει», αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Πηγή www.unblock.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΕΗ: Έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος - Ποιους αφορά

Ειδήσεις για ΔΕΗ - Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις οποίες περιορίζονται οι χρεώσεις για τα τέλη δικτύου (μεταφοράς και διανομής).

Τα ποσοστά των μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ως 7% και εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις. Μικρότερες μειώσεις γίνονται επίσης για ορισμένες κατηγορίες στα τιμολόγια πολυτέκνων και στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ο ανταγωνισμός αναπτύσσεται στο υπόλοιπο τμήμα του λογαριασμού που αφορά στην προμήθεια, όπου η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς έχει οδηγήσει σε μειώσεις 15% από τη ΔΕΗ για τους συνεπείς πελάτες, πολιτική την οποία ακολούθησαν οι περισσότεροι εναλλακτικοί προμηθευτές.
Αναλυτικά, οι ισχύουσες και οι νέες τιμές για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής έχουν ως εξής:

Οικιακό τιμολόγιο

1. Σύστημα Μεταφοράς:
-Χρέωση ισχύος: σημερινή τιμή 0,14 ευρώ ανά kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος, νέα τιμή 0,13 ευρώ (μείωση 7,1 %).

-Χρέωση ενέργειας: σημερινή τιμή 0,541 λεπτά ανά κιλοβατώρα , νέα τιμή 0,527 λεπτά (μείωση 2,5 %).

2. Δίκτυο Διανομής

-Χρέωση ισχύος: σημερινή τιμή 0,56 ευρώ ανά kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος, νέα τιμή 0,54 ευρώ (μείωση 3,5 %).

-Χρέωση ενέργειας: 2,14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, νέα τιμή 2,13 λεπτά (μείωση 0,4 %).

Τιμολόγιο Πολυτέκνων και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

1. Σύστημα Μεταφοράς:

-Χρέωση ενέργειας σημερινή τιμή 0,602 λεπτά ανά κιλοβατώρα , νέα τιμή 0,586 λεπτά (μείωση 2,6 %).

2. Δίκτυο Διανομής
-Χρέωση ενέργειας, η σημερινή τιμή 2,37 λεπτά ανά κιλοβατώρα , παραμένει αμετάβλητη.

Η χρέωση ισχύος τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη διανομή στο ΚΟΤ και το τιμολόγιο πολυτέκνων παραμένει μηδενική. Επίσης, το νυχτερινό τιμολόγιο απαλλάσσεται πλήρως από χρεώσεις τόσο για τα δίκτυα μεταφοράς όσο και για τα δίκτυα διανομής.

Πηγή www.newsbomb.gr
https://diulistirio.blogspot.gr



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σκληρό μήνυμα Κοτζιά – Στάινμαϊερ σε Ερντογάν: Μην «παίζεις» με τη συνθήκη της Λωζάνης



Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο Φ. Β. Στάινμαϊερ.

Ο Ν. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ακόμα και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται». «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε έναν γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει, η χώρα μας πάντα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και οράματα του 21ου αιώνα» υπογράμμισε.

Τις κοινές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα εξέφρασαν οι Ν. Κοτζιάς και Φ. Β. Στάινμαϊερ καθώς και την υποστήριξή τους στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ. «Ελλάδα και Γερμανία είναι πολύ κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε η συμφωνία, η Ελλάδα θα έπρεπε να φέρει ολόκληρο το βάρος του προβλήματος με τον κίνδυνο να λυγίσει» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι Γερμανοί στηρίζουμε πραγματικά τη δέσμευση που έχουμε ότι θα δεχόμαστε 500 πρόσφυγες κάθε μήνα».

Αισιοδοξία εξέφρασαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι μία λύση θα είχε θετικές επιπτώσεις για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ. Βεβαίως μία λύση η οποία θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δεν θα υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού, όπως τόνισε ο Ν. Κοτζιάς. «Μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ, κάτι που χρειαζόμαστε επιτακτικά» είπε ο Φ. Β. Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια λύση μόνο για το Κυπριακό.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης για τη συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας σε πολλούς τομείς, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Real αποκαλύπτει τις κινήσεις του Καμμένου – έθαψε τον Ερντογάν μέσα στο ΝΑΤΟ!


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
Με έναν αριστοτεχνικό ελιγμό ο Έλληνας ΥΕΘΑ αφόπλισε τον Ερντογάν και τις απειλές του για μαζική «αποστολή» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Το σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε και παραδόθηκε στα χέρια του ΓΓ του ΝΑΤΟ από τον Πάνο Καμμένο με ταξίδι – αστραπή στις Βρυξέλες, ενεργοποιεί τις Νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών που θα έρχονται από την Τουρκία. Οι διασωθέντες δεν θα αποβιβάζονται στα Ελληνικά νησιά, αλλά θα επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει του διεθνούς δικαίου και τις τουρκικές δεσμεύσεις προς την συμμαχία.
Η Τουρκία δεν θα έχει δικαίωμα άρνησης, εκτός εάν αποχωρήσει οικειοθελώς από την συμμαχία!
Έτσι, ο Καμμένος κήδεψε για δεύτερη φορά τον Ερντογάν μέσα στο ΝΑΤΟ (με την κατάργηση των γκριζων ζωνών του Σημίτη), ξεδοντιάζοντας την απειλή του περί μαζικής αποστολής προσφύγων και μεταναστών πριν ακόμα υλοποιηθεί.
Γι’ αυτό και η οργή των Τούρκων κατά του Έλληνα υπουργού, αμέσως μετά το ταξίδι του στις Βρυξέλες, με τις πανικόβλητες ανακοινώσεις.

Πηγή olympia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημοψήφισμα Ιταλία: Βαριά ήττα για τον Ρέντσι, στο 60% το «Όχι»


Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν μεγαλύτερη ήττα από αυτή που προέβλεψαν τα exit polls - Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το RAI δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61% - Την παραίτηση του Ρέντσι ζήτησαν η Forza Italia του Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα


Βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%.

Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

«Το τρένο αναχώρησε», έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.

Μια μικρή ομάδα μελών των αριστερών συνδικάτων βάσης Cobas,με συνθήματα και καπνογόνα, ζήτησαν την παραίτηση του Ρέντσι. Η κινητοποίηση οργανώθηκε κοντά στην κεντρική πλατεία Κολόνα, της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, απ΄όπου ο Ρέντσι μίλησε μετά την ήττα.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος την ερχόμενη Τρίτη, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους ακόμα και για την παραμονή του Ρέντσι στην προεδρία του κόμματος.

Από το αποτέλεσμα επηρεάζεται και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, καθώς επεκτείνει τις απώλειες κατά 1% από το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση έδιναν ένα 55-59% υπέρ του «Όχι», ενώ το ποσοστό του «Ναι» έφτανε στο 41-45%. Αυτά τα ποσοστά έδωσαν το La7 και η Mediaset. Προβάδισμα του «Όχι» έδινε και η RAI με εκτιμώμενο ποσοστό 54-58%, έναντι 42-46%.

Η προσέλευση των Ιταλών για το δημοψήφισμα άγγιξε το 70%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων παραπέμπουν σε σαφή ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι πήγε στο εκλογικό κέντρο χωρίς ταυτότητα

Χωρίς ταυτότητα μετέβη στο εκλογικό κέντρο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ανιέζε Λαντίνι.

Ο Ρέντσι εισήλθε στην αίθουσα και είπε στην εφορευτική επιτροπή: «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

Ένα από τα μέλη της επιτροπής, τον καθησύχασε λέγοντάς του: «Μην ανησυχείτε, σας αναγνωρίζουμε».

Επισημαίνεται, πως σύμφωνα με το ιταλικό σύστημα, αν έστω ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής αναγνωρίσει τον ψηφοφόρο τότε, ακόμα και χωρίς έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του, έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο Ρέντσι περιμένοντας να ψηφίσει απευθύνθηκε στον επικεφαλής της επιτροπής ζητώντας να μάθει το ποσοστό προσέλευσης.

«Στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωεκλογές», του απάντησε εκείνος και ο Ρέντσι σχολίασε: «Ωραία, ωραία».

Το «ciao» του Μπερλουσκόνι στον Ρέντσι

Νωρίτερα, αναστάτωση προκάλεσε η εμφάνισή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του όταν πλήθος υποστηρικτών φώναζε ρυθμικά: «Σίλβιο, Σίλβιο, Σίλβιο».

Ο πρώην Καβαλιέρε, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε, δεν έχασε ευκαιρία να παρακινήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πουν «ciao», υπονοώντας ότι με την ψήφο τους θα αποχαιρετήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αρχικά είχε δεσμευτεί ότι αν επικρατήσει το «όχι» θα αποχωρήσει.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία», είπε στους πολίτες.

Κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο, σημειώθηκε κι ένα μικρό ατύχημα, καθώς ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί για μία δήλωση του επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, τον χτύπησε κατά λάθος στο πρόσωπο.

«Υπάρχει μία μάχη που πρέπει να δώσουμε από εδώ και στο εξής. Πρέπει να την κάνετε κυρίως εσείς που έχετε δυνάμεις. Εγώ θα προσπαθήσω, αλλά...», είπε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του έπειτα από την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Τα πρώτα «παρατράγουδα»


Λίγες ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες υποστηρικτών του «όχι», οι οποίοι κατήγγειλαν δυνατότητα νοθείας, κάνοντας λόγο για μη ανεξίτηλα μολύβια στα εκλογικά κέντρα.

Το κύμα αντιδράσεων πυροδότησε ο ο τραγουδιστής και επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος «Litfiba», Πιέρο Πελού, ο οποίος με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook τόνισε πως το μολύβι του «δεν ήταν ανεξίτηλο».

Ο Πελού αφού ψήφισε στο εκλογικό του κέντρο, «ανέβασε» στη σελίδα του έγγραφη καταγγελία του σχετικά με τη δυνατότητα της αφαίρεσης της ψήφου από το ψηφοδέλτιο, υποστηρίζοντας ότι τα μολύβια που δίνονται στους ψηφοφόρους δεν είναι ανεξίτηλα.

«Το μολύβι που χρησιμοποίησα για να ψηφίσω μπορούσε να σβηστεί. Αφού δοκίμασα σε ένα φύλλο και το διαπίστωσα, το κατήγγειλα στον πρόεδρο του εκλογικού μου κέντρου», ενημέρωσε τους εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές του ο Πελού, ο οποίος είναι υποστηρικτής του «όχι».

Δεν έχασε ευκαιρία να εκφράσει τον αποτροπιασμό του και ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σχολίασε: «Τρελό! Αρχίζουν να φτάνουν αναφορές (οι πρώτες από Ρώμη και Μάντοβα) για μολύβια που μπορούν να σβηστούν με μία απλή γόμα!».

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησε να ξεσπάσει διαμαρτυρία με πολλούς πολίτες είτε να δοκιμάζουν τα μολύβια, είτε να αρνούνται να ψηφίσουν, απαιτώντας την αντικατάσταση των μολυβιών.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν δεκάδες Ιταλών, το μολύβι μπορεί να σβήνει από το κοινό χαρτί, αλλά όχι από το ψηφοδέλτιο που είναι τυπωμένο σε ειδικό χαρτί.

Ως επιβεβαίωση των λεγομένων των ψηφοφόρων, πρόεδρος εφορευτικής επιτροπής στη Γένοβα, όπου ψηφίζει και ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, πραγματοποίησε δοκιμή ώστε να αποδείξει παρουσία της ιταλικής αστυνομίας ότι όσα γράφονται με το μολύβι στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να σβηστούν.

Επισημαίνεται, πως ο Πελού είναι υπέρμαχος του «όχι» και τάσσεται κατά του Ρέντσι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, και καταγγέλλοντας πως ο πρωθυπουργός είναι δημιούργημα του Μπερλουσκόνι.

Σε συνέντευξή του, μάλιστα, μετέφερε έναν έντονο διάλογο που είχε με τον Ρέντσι, στην γενέτειρα και των δύο ανδρών, τη Φλωρεντία: «Σταμάτησε. Με κοίταξε και μου είπε με γλυκερό τόνο: “Τέρμα πια με αυτές τις επιθέσεις, μα τι σου έχω κάνει;” και εγώ του απάντησα: “Σταμάτα πια με τις μαλ...ς, σταμάτα να λες ανοησίες και προσπάθησε να παίξεις το ρόλο σου ως δημοκρατικός ηγέτης”. Πάγωσε, σώπασε και έφυγε».

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τι ψηφίζουν οι Ιταλοί σήμερα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στοχεύει στην αποδυνάμωση της Γερουσίας, ώστε να διευκολύνεται η έγκριση των νομοσχεδίων, τα οποία μέχρι τώρα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από την ιταλική βουλή και τη Γερουσία.

Έτσι, το «τέλειο διθάλαμο σύστημα» με τα δύο σώματα, τη βουλή των αντιπροσώπων και τη γερουσία που έχουν ίσες εξουσίες και χαρακτήρισε τη χώρα από την ίδρυση του ιταλικού κράτους, καταργείται.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των γερουσιαστών από 315 θα μειωθεί σε 100, ενώ δεν θα εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία από το εκλογικό σώμα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά θα επιλέγονται από τα τοπικά συμβούλια.

Συνολικά, η Γερουσία θα αποτελείται από 74 τοπικούς συμβούλους, 21 δημάρχους και πέντε γερουσιαστές που θα διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι, δεν θα είναι ισόβιοι γερουσιαστές όπως ισχύει ως σήμερα, αλλά η θητεία τους θα είναι επταετής με τη δυνατότητα ανανέωσης, ενώ η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης και της Γερουσίας, αλλά θα αρκεί εκείνη της βουλής.

Επομένως, ενισχύονται οι εξουσίες της κυβέρνησης, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους επικριτές της μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα εκλέγεται κατά την τέταρτη ψηφοφορία από τα δύο πέμπτα της βουλής και της Γερουσίας.

Την ίδια στιγμή, καταργείται το CNEL, το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο αποτελείται από 65 συμβούλους που πρόκειται να μετακινηθούν αν υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, καταργούνται οι νομοί γεγονός που αυτομάτως θα σημάνει και τη μείωση της δαπάνης για τη χρηματοδότησή τους.

Όλα αυτά, ενώ ενισχύεται το σενάριο δημιουργίας μίας μεταβατικής κυβέρνησης, αφού προηγηθούν οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα. Έχοντας τη στήριξη των κομμάτων, αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα περιοριστεί στην έγκριση του νέου εκλογικού νόμου και θα δώσει τη δυνατότητα για την διεξαγωγή εκλογών είτε το καλοκαίρι του 2017, είτε το 2018.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ρέντσι αν επικρατήσει το «όχι», αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση πρωθυπουργικής εντολής πριν την επιστροφή στις κάλπες. Αντιθέτως, πρόκειται να εστιάσει στην «αναγέννηση» του Δημοκρατικού Κόμματος και να προετοιμαστεί για την εκλογική μάχη.

Παρά την αρνητική σύνδεση των ξένων δημοσιευμάτων, τα οποία προβλέπουν αναταραχή στις αγορές, περαιτέρω αστάθεια στη χώρα, παραίτηση της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, ακόμα και έξοδο από το ευρώ, οι Ιταλοί αναλυτές βλέπουν με πιο ψύχραιμη ματιά την επομένη του δημοψηφίσματος.

Ο Βολφάνγκο Πίκολι, επικεφαλής της εταιρίας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, εκτιμά πως ανεξαρτήτως της έκβασης του δημοψηφίσματος η ψήφος δεν αναμένεται να είναι καθοριστική ούτε για τη χώρα, ούτε για την Ευρωζώνη, αλλά μόνο για την πολιτική πορεία του ίδιου του Ρέντσι.

Όπως αναφέρει ο Πίκολι, αν επικρατήσει το «όχι», το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σημειώνει προβάδισμα έναντι του «ναι», ενδέχεται να οδηγήσει τον Ρέντσι στην αποχώρηση από την εξουσία, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο που τάσσεται περισσότερο από θερμά υπέρ της καταψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εντούτοις, ακόμα και αν επικρατήσει το «όχι» και πραγματοποιηθεί το σενάριο των απαισιόδοξων που προβλέπει προκήρυξη εκλογών και νίκη του πεντάστερου κινήματος, δύσκολα ο πρώην κωμικός Γκρίλο θα καταφέρει να βρει συμμάχους για να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ σχεδόν αδύνατο από νομικής άποψης κρίνεται και το εγχείρημα εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος



Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην απομείωση του χρέους κατά 41,3 δις ευρώ (21,8% του ΑΕΠ) μέχρι και το 2060 θα είναι το μόνο που θα αποφασιστεί από το σημερινό Eurogroup αφού η αξιολόγηση η συνολική λύση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να παραπεμφθούν για αργότερα μέσα στο μήνα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( European Stability Mechanism) έχει έτοιμα από καιρό ένα πλέγμα τριών μέτρων μέσω των οποίων εξομαλύνεται η καμπύλη πληρωμών για τα δάνεια που έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα αλλά και για τα δάνεια του προκατόχου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής Σταθερόιτητας (European Finacial Stability Mechanism) που φτάνουν συνολικά τα 173 δισ. ευρώ

Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να εγκριθούν σήμερα αφορούν:

1. Την επιμήκυνση του συνόλου των 173 δις από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή ( GLF EFSF ESM) στα 32,5 χρόνια από 28,3 χρόνια που είναι σήμερα \ Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια . Αυτό θα γίνει μέσω της ανταλλαγής των παλαιότερων τίτλων μικρότερης διάρκειας του EFSF με άλλους τίτλους η λήξη των οποίων θα φτάνει τα 32,5 χρόνια .

2. Την κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δις ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δις ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δις ευρώ.

Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο (άνω το 3%) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους. O στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της στασικής ανταλλαγής μέρους των ομολόγων συνολικού ύψους 42,7 του EFSF με το υψηλό επιτόκιο που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες με άλλα σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει για τον λόγο αυτόν ο ESM.

Το κόστος της ανταλλαγής θα αφορά την Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν όλοι οι δανειστές. Τα νέα αυτά ομολόγα θα διακρατούνται από τις τράπεζες για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα μήνα και θα είναι συμβατά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ Η επαναγορά αυτών των ομολόγων εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση στην χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών αφού ούτως ενώ ένα μέρος των ομολόγων του EFSF έχει ήδη αγοραστεί από την ΕΚΤ με ανταάλλαγμα ρευστότητα .

3. Την χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια θα αναληφθεί η δέσμευση για την ενεργοποίηση ανταλλαγών επιτοκίου όταν και όποτε είναι απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια για τα δάνεια ύψους 171 δις ευρώ που έχει πάρει από τον ESM και το προκάτοχο σχήμα του τον EFSF.

Τα μέτρα αυτά που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μόλις έχουμε τεχνική και πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γεγονός που σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει στις αρχές του 2017.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....