Διυλιστήριο: 04/26/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Συμμαχία για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια



Η απόφαση για κοινή άσκηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αποφασίστηκε να διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι στη χθεσινή τετραμερή του Βουκουρεστίου, προκαλώντας καταρχάς αναπόφευκτους συνειρμούς από την περίοδο των Α' Βαλκανικών Πολέμων και υποδηλώνοντας σε αυτήν την ιστορική φάση την απόφαση των τεσσάρων βαλκανικών χωρών -με ελληνική πρωτοβουλία- να σχηματίσουν ισχυρό μέτωπο στη Χερσόνησο του Αίμου.

Αυτό ήταν και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ εν όψει και της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

«Οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο, προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς προς την ΠΓΔΜ και την Αλβανία να αφήσουν κατά μέρος τους εθνικισμούς, καθώς εξέφρασε μεν τη συμφωνία του με την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών, παρέπεμψε όμως στην «αιρεσιμότητα» των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα οποία αναφέρουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διασφάλιση της καλής γειτονίας.

Εξωστρέφεια

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας στη δύσκολη εποχή της παγκοσμιοποίησης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στο διαχρονικό όραμα της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών. «Αυτό το όραμα δεν είναι καινούργιο. Είναι παλιό και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην Ιστορία» πρόσθεσε.

Κατά τη συνάντηση στο Βουκουρέστι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων μέσω της σύνδεσης των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα, τον Δούναβη, την οδική διασύνδεση Θεσσαλονίκης με Σόφια και Βουκουρέστι, και τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, καθώς και στον τομέα της ενέργειας και των αγωγών.

Η Βιόριτσα Ντάντσιλα χαρακτήρισε «κλειδί» τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η χώρα της επιθυμεί να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς στάθηκε στη βοήθεια που προσέφεραν η Ελλάδα αλλά και η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ ο Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι η συνεργασία των χωρών θα πρέπει να αποσκοπεί να συνδέσει τη Βαλκανική με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αντιδράσεις από Κοτζιά και Ζάεφ για την... υπεραισιοδοξία του Χαν

Εν μέσω μιας δήλωσης-βόμβα για λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες από τον Γιοχάνες Χαν, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκινά σήμερα στη Βιένη νέος γύρος συναντήσεων του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του και τον Μάθιου Νίμιτς. Την υπέρμετρη αισιοδοξία του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. δεν συμμερίστηκε ούτε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γιοχάνες Χαν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM». Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Χαν το υπουργείο Εξωτερικών και τον κάλεσε να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις, τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Δεν είναι δυνατή η λύση σε δύο εβδομάδες, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ συμπληρώνοντας ότι «είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η ΔΕΗ αγόρασε την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDS των Σκοπίων



Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS στα Σκόπια.

Νωρίτερα, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς μεταξύ του επικεφαλής της ΔΕΗ και του ιδιοκτήτη της EDS και αντιπροέδρου των Σκοπίων, Ανγκούσεφ Λίτσι, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ αποκτά μια εξαιρετική επιχείρηση που σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να σημειώσει πολλές επιτυχίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία περνά σε καλά χέρια.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της EDS, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν ένα πολύ δεμένο σύνολο που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη τη Βαλκανική.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σβήνονται οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, προσλήψεις αντί προστίμων



Καταργείται η διπλοασφάλιση που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992, με τον οποίο χιλιάδες ασφαλισμένοι χρεώνονταν εισφορές χωρίς να το γνωρίζουν!

Μειώνονται τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο, όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, ενώ παράλληλα διαγράφονται οφειλές ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα περιέχει ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη. Όπως ανακοίνωση η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στις σημαντικές της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης είναι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για τη αδήλωτη εργασία από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος.

Ειδικότερα, σήμερα υπάρχει ως ποινή ένα πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σημαντική μείωση του συγκεκριμένου προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Μάλιστα, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει διάρκεια η σύμβαση εργασίας τόσο περισσότερο θα μειώνεται το πρόστιμο. Συγκεκριμένα:

• 7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση

• 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση

• 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

Επίσης θα προβλέπεται ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, αυτή τη φορά, χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι με την μεταρρύθμιση αυτή δίνεται πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον.

Ποιες οφειλές διαγράφονται και πως

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ σε βάρος ασφαλισμένων οι οποίοι είχαν παράλληλη απασχόληση.

Η διπλοχρέωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι απόρροια του Νόμου Σιούφα του 1992 και αφορούσε ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και άλλα ταμεία.

Η διάταξη θα αφορά όσους ασφαλισμένους εργάζονταν π.χ. ως μισθωτοί, ή αγρότες και είχαν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για απασχόληση στο ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο. Στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, επειδή είχαν μπλοκ παροχής υπηρεσιών, χρεώνονταν με ασφαλιστικές εισφορές από το τότε ΤΕΒΕ, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν!

Βασική προϋπόθεση διαγραφής είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κ.λπ., μετά όμως από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη ρύθμιση του νόμου θα ενταχθούν όλοι οι νέοι, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ασφαλισμένοι, που ενώ εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί, είχαν και δελτίο παροχής υπηρεσιών ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έπαιρναν κάθε χρόνο βεβαίωση εξαίρεσης από τη δεύτερη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ή ακόμη και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές της χώρας με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ανάλογα με τη χρονολογία βρίσκονταν λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για τη δεύτερη αυτή απασχόληση. Όπως επίσης και μικροξενοδόχοι αλλά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, που είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού, και «διεκδικούνται» και από τον ΟΑΕΕ.

Με άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....