Η απόφαση για κοινή άσκηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης
Κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αποφασίστηκε να διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι στη χθεσινή τετραμερή του Βουκουρεστίου, προκαλώντας καταρχάς αναπόφευκτους συνειρμούς από την περίοδο των Α' Βαλκανικών Πολέμων και υποδηλώνοντας σε αυτήν την ιστορική φάση την απόφαση των τεσσάρων βαλκανικών χωρών -με ελληνική πρωτοβουλία- να σχηματίσουν ισχυρό μέτωπο στη Χερσόνησο του Αίμου.
Αυτό ήταν και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ εν όψει και της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.
«Οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο, προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς προς την ΠΓΔΜ και την Αλβανία να αφήσουν κατά μέρος τους εθνικισμούς, καθώς εξέφρασε μεν τη συμφωνία του με την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών, παρέπεμψε όμως στην «αιρεσιμότητα» των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα οποία αναφέρουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διασφάλιση της καλής γειτονίας.
Εξωστρέφεια
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας στη δύσκολη εποχή της παγκοσμιοποίησης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στο διαχρονικό όραμα της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών. «Αυτό το όραμα δεν είναι καινούργιο. Είναι παλιό και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην Ιστορία» πρόσθεσε.
Κατά τη συνάντηση στο Βουκουρέστι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων μέσω της σύνδεσης των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα, τον Δούναβη, την οδική διασύνδεση Θεσσαλονίκης με Σόφια και Βουκουρέστι, και τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, καθώς και στον τομέα της ενέργειας και των αγωγών.
Η Βιόριτσα Ντάντσιλα χαρακτήρισε «κλειδί» τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η χώρα της επιθυμεί να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς στάθηκε στη βοήθεια που προσέφεραν η Ελλάδα αλλά και η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ ο Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι η συνεργασία των χωρών θα πρέπει να αποσκοπεί να συνδέσει τη Βαλκανική με τον υπόλοιπο κόσμο.
Αντιδράσεις από Κοτζιά και Ζάεφ για την... υπεραισιοδοξία του Χαν
Εν μέσω μιας δήλωσης-βόμβα για λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες από τον Γιοχάνες Χαν, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκινά σήμερα στη Βιένη νέος γύρος συναντήσεων του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του και τον Μάθιου Νίμιτς. Την υπέρμετρη αισιοδοξία του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. δεν συμμερίστηκε ούτε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Ο Γιοχάνες Χαν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM». Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Χαν το υπουργείο Εξωτερικών και τον κάλεσε να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις, τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
Δεν είναι δυνατή η λύση σε δύο εβδομάδες, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ συμπληρώνοντας ότι «είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».