Διυλιστήριο: 10/16/14
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που ξεκίνησε τον εμφύλιο μεταξύ Σέρβων και Κροατών...

Επειδή κάποιες φορές η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται ως φάρσα και έχοντας ως αφορμή τα επεισόδια στο χθεσινό αγώνα Σερβίας Αλβανίας με την κίνηση προβοκάτσιας που είχε ως σκοπό να ρίξειλάδι στη φωτιά και στο μίσος που υποβάσκει ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων, ας κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και σε έναν άλλον αγώνα.

13 Μαΐου 1990. Στο γήπεδο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ, θα διεξαγόταν το «ματς της δεκαετίας», μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου.

Όχι μόνο γιατί οι δύο ομάδες αγωνίζονταν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά κυρίως λόγω του «εκρηκτικού» πολιτικού κλίματος.

Είχαν προηγηθεί οι κροατικές εκλογές, στις οποίες είχε κερδίσει η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, που ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και στη Σλοβενία.

Η Γιουγκοσλαβία βάδιζε προς τη διάλυση και τον πρώτο λόγο είχαν οι εθνικιστικές «κορώνες» από όλες τις πλευρές.

Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει περίπου 3 χιλιάδες οπαδοί του Αστέρα, υπό την καθοδήγηση του διαβόητου παραστρατιωτικού Αρκάν. Ήταν ο επικεφαλής των «Ηρώων», όπως ονομάζονταν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ομάδας.

Δεν πήγαιναν, όμως, απλώς για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, όπως φαινόταν και από τα δύο συνθήματα που τραγουδούσαν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στην πόλη, αλλά και μέσα στο γήπεδο.

Το πρώτο είχε ως εξής:

«Απόψε θα γίνουν ταραχές, απόψε θα γίνει της τρελής.
Να! Φτάνουν οι χούλιγκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ.
Θ΄ αντιλαλούνε τα τσεκούρια, θα αντηχήσουν οι αλυσίδες,
να! Έρχονται οι τσιγγάνοι, οι τελείως τρελαμένοι».
Το δεύτερο σύνθημα ήταν διαφορετικό και σαφώς πιο εθνικιστικό:

«Εμείς είμαστε οι Ντέλιγε της άγριας Σερβίας.
Βγείτε στα μπαλκόνια, χαιρετίστε τη σέρβικη φυλή.
Από το Κόσσοβο μέχρι το Κνιν, ένας Σέρβος δίπλα στον άλλον.
Σέρβε Σλόμπο (Μιλόσεβιτς), η Σερβία είναι στο πλευρό σου.
Ποιος τολμάει να το πει, ψεύδεται όποιος λέει ότι η Σερβία είναι μικρή.
Δεν είναι μικρή, δεν είναι μικρή, έδωσε το Σλόμπονταν!
Μαναστίρσκα, Μαναστίρσκα, σέρβικο ρακί.

Τα επεισόδια είχαν ήδη αρχίσει στην πόλη πολλές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του παιχνιδιού και συνεχίστηκαν στο γήπεδο Μαξιμίρ.


Τα επεισόδια μέσα στο γήπεδο και η απαθής αστυνομία


Με καρέκλες, μαχαίρια, καδρόνια και πάρα πολύ ξύλο, οι οπαδοί μετέτρεψαν τις εξέδρες σε πραγματικό πεδίο μάχης, ενώ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κοιτούσαν έκπληκτοι τις συγκρούσεις.

Για αρκετή ώρα, το ίδιο έκανε και η αστυνομία, παρά τις διαμαρτυρίες των Κροατών ποδοσφαιριστών, που φώναζαν στα όργανα της τάξης «τι κάνετε; Υπάρχει αστυνομία;».

Λίγη ώρα μετά, η ένταση μεταφέρθηκε στον αγωνιστικό χώρο, όπου βρίσκονταν πλέον μόνο μερικοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό και οι οπαδοί της ομάδας, που συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής.

Σε κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός ξυλοκοπούσε με το γκλομπ του οπαδό της κροατικής ομάδας.

Ο αρχηγός της Ντιναμό, ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, που δεν είχε πάει ακόμη στα αποδυτήρια, έτρεξε και με μια κίνηση καράτε κλώτσησε τον αστυνομικό, για να καταφέρει να απελευθερώσει τον συλληφθέντα.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Μπόμπαν ήταν πλέον ο εθνικός ήρωας της Κροατίας, παρά το γεγονός ότι του στοίχισε τον εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, λίγες μέρες αργότερα.

Όταν τα επεισόδια έληξαν, 60 οπαδοί είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ.

Στην πραγματικότητα όμως, ήταν η επίσημη έναρξη των εχθροπραξιών και του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, έξω από το επονομαζόμενο και ως «καταραμένο Μαξιμίρ», υπάρχει επιγραφή που αναφέρει: «Για τους οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία, σε αυτό το μέρος, στις 13 Μαΐου του 1990».

Ενός πολέμου που «άναψε» από τη σπίθα που του πρόσφερε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο απολογισμός, τραγικός. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι «ξεριζώθηκαν» από τα σπίτια τους, 150.000 έπεσαν νεκροί και η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε έξι κομμάτια.



geopolitics.com.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η θυμωμένη γενιά..

    Σήμερα το blog αποφάσισε να στεναχωρήσει αρκετούς.

Είναι, λένε, θυμωμένη η νέα γενιά αυτή των 20-25-30 ετών, γιατί η δική μας η γενιά τους έκλεψε το μέλλον, το υποθήκευσε, το σκόρπισε!
Πολύ σωστά ως εδώ.
Έτσι είναι, κι έτσι έγινε, και το μέγεθος του λάθους της δικής μας γενιάς (του Πολυτεχνείου) είναι κολοσσιαίο.
Όμως και η δική μας η γενιά ήταν θυμωμένη με την γενιά των πατεράδων μας. Κι όλες οι γενιές λίγο-πολύ τάχουνε με τις προηγούμενες.
Αλλά ξεσηκωθήκαμε. Επαναστατήσαμε. Λιώσαμε παπούτσια σε πορείες και καταλήψεις, παίξαμε ξύλο σε 24ωρες συνελεύσεις. Κάτι κάναμε.
Και τί καταφέραμε θα πείτε;
Ίσως τίποτα, ίσως κάτι λίγα.
Καταφέραμε όμως να δικαιώσουμε τα νιάτα μας και την υποχρέωση κάθε νέας γενιάς: την επαναστατικότητα.

Η επανάσταση για την επανάσταση λοιπόν;
Ναι!
Για να δικαιώσει τα νιάτα και το αίμα που βράζει, και να διεκδικήσει το μέλλον όπως το ονειρεύεται και όχι όπως της το φτιάξανε.
Κι ας αποτύχει, ας πέσει κάτω!
Θα πει όμως ότι προσπάθησε, ότι απέτυχε, ή ότι προδόθηκε. Ας πει ό,τι θέλει.
Αρκεί να έχει σηκώσει ανάστημα προσπαθώντας να δει πέρα από αυτό που η παλιά γενιά τής περιγράφει!
Βγάζοντας το μένος της στα παγάκια, κοπανώντας τα με το καλαμάκι του φραπέ, δεν βγαίνει τίποτα!

Η δική μας η γενιά έκανε το λάθος μετά την επανάστασή της, ή την ψευτοεπανάσταση, ή όπως αλλοιώς σας αρέσει να την πείτε,
..να εμπιστευτεί την πολιτική και τους πολιτικούς, και ν' αφήσει σ' αυτούς την διαχείριση των όποιων κερδών του ξεσηκωμού της. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.
Αντίθετα η σημερινή γενιά, στο εντελώς άλλο άκρο, δεν εμπιστεύεται ούτε πολιτική ούτε πολιτικούς.
Απέχει.
Και με την αποχή της αυτή, δίνει χώρο και δικαίωμα σ' αυτούς που δεν εμπιστεύεται να χορεύουν ελεύθερα και να κανονίζουν το μέλλον όλων μας κατά πώς τους βολεύει!

Η γενιά μας, η υπεύθυνη, είναι έτοιμη (όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι) να ζητήσει και έμπρακτα συγγνώμη: με νέους αγώνες και ξεσηκωμούς, αρκεί να κάνουν την αρχή οι νέοι, η νέα γενιά, αυτή που θίγεται περισσότερο, αλλά αντιδρά λιγότερο.
Θέλουμε να παραδώσουμε τα ηνία, αυτά που με τόση αναξιότητα κρατήσαμε, αλλά να βρεθεί κάποιος να τα πάρει!

Ας σηκωθεί η νέα γενιά απ' τις καφετέριες και τους φραπέδες, έστω και για να μας βρίσει: ''@αμώ το κερατό σας όπως μας καταντήσατε!''.
Αλλά ας σηκωθεί!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γερμανικές αποζημιώσεις : ''Άγνοια επικαλούνται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ - Μαριάς : Το γνώριζε όλη η Ευρώπη και αυτοί δεν είχαν πάρει μυρωδιά ; '''

Την αντίδραση των ευρωβουλευτών της ΝΔ (όχι της Ελιάς και του Ποταμιού) έφερε η μη ψήφιση για την πρόταση του Ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά (εδώ), για την πρότασή του για διοργάνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα ο Θοδωρής Ζαγοράκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά : 
"Για όσα ανυπόστατα γράφονται για την καταψήφιση από μέρους μου πρότασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις , έχω μόνο ένα πράγμα να πω : Ουδέποτε θα ψήφιζα κάτι που θα ήταν αντίθετο με τα Εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας μου. Το αστείο δελτίο τύπου του κ. Μαριά αναφέρεται σε ψηφοφορία που δε διεξήχθη ποτέ, σε κοινοβουλευτική επιτροπή που δε συμμετέχει κανένας Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ο κος Μαριάς, αν ήθελε να προσφέρει Εθνικό καλό, όφειλε να ενημερώσει τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, αλλά και να ενημερωθεί για τις πολιτικές ισορροπίες του Ευρωκοινοβουλίου. Το μόνο που κατάφερε είναι να λάβει μια αρνητική απάντηση για ένα μείζον Εθνικό μας θέμα, θέτοντας το χωρίς καμία προεργασία και συντονισμό. Τα «καουμποϊλίκια» στα Εθνικά θέματα μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Ας ξεκινήσει λοιπόν τους θεατρινισμούς από τη δικιά του πολιτική ομάδα, που άλλωστε στηρίζει τα Σκόπια σε κάθε τους βήμα... Πρέπει να καταλάβει, ο κάθε κ. Μαριάς ότι εδώ θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως ομάδα για το καλό της Ελλάδας μας»


Στην συνέχεια ο κύριος Μιχελογιαννάκης σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «στις 14/7 ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς θέτει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στις 24/9 θέτει το θέμα στους συντονιστές επιτροπών αναφοράς. Στις 1/10 θέτει και το ζήτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών. Εν συνεχεία η πρόταση του κ. Μαριά, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μπαίνει ως θέμα για ψηφοφορία στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών αναφοράς στις 7 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελογιαννάκη «οι ευρωβουλευτές που καταψηφίζουν είναι ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Γραμματικάκης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Κύρτσος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Εύα Καϊλή, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η Μαρία Σπυράκη και o Μίλτος Κύρκος».

«Γιατί;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Γιώργο Γραμματικάκη να απαντήσουν.

Η απάντηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σημειώνουν στην απάντησή τους ότι ο κ. Μαριάς προχώρησε στην παρέμβαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις για να «δημιουργήσει ανύπαρκτο θόρυβο». Όσο για την ανακοίνωση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη κάνουν λόγο για άγνοια κινδύνου», και του συνιστούν «ψυχραιμία για να μην εκτίθεται όπως συνέβη με την σημερινή του ανακοίνωση».

«Κάποιοι, ευρισκόμενοι σε προφανή σύγχυση έχουν μπερδέψει το χώρο που βρίσκονται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χώρος σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και συνεργασιών για ευρωπαϊκά θέματα και όχι «πεδίον δόξης λαμπρό» του άκρατου λαϊκισμού τους για εσωτερική και μόνον κατανάλωση», τονίζουν οι ευρωβουλευτές και προσθέτουν:

«Ο κ. Μαριάς σε μία Επιτροπή ήσσονος σημασίας (την επιτροπή αναφορών του ΕΚ), που σκοπό έχει να καταγράφει τα αιτήματα και τις αναφορές των Ευρωπαίων Πολιτών για διάφορα θέματα που άπτονται κυρίως της εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου και στην οποία δεν μετέχει ευρωβουλευτής της ΝΔ, έκανε μία παρέμβαση για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Για την πρωτοβουλία του αυτή δεν ενημέρωσε κανέναν. Δεν ζήτησε τη συμπαράσταση και την βοήθεια κανενός Έλληνα ευρωβουλευτή.

Ο λόγος προφανής. Να δημιουργήσει ανύπαρκτο θόρυβο. Για το ένα λεπτό δημοσιότητας».

«Αλλά πριν από όλα αυτά, οι λαλίστατοι υπερπατριώτες των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρχηγοί και τα κόμματα τους, που καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα ως «προδότες και δωσίλογους» ας μας απαντήσουν:

Το κόμμα των ΑΝΕΛ που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με το κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών του πρωθυπουργού κ. Κάμερον στο Ευρωκοινοβούλιο, τί θέση έχουν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Γιατί ο λαλίστατος κ. Μαριάς δεν παραιτείται από Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος των Συντηρητικών (που κάθονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ των εδράνων του ΕΛΚ και των ακραίων Ανεξαρτήτων Ευρωβουλευτών της κ. Λεπέν και της Χρυσής Αυγής), λόγω της άρνησης επιστροφής των κλεμμένων, από τον λόρδο Έλγιν, Μαρμάρων του Παρθενώνα ;», επισημαίνουν και καταλήγουν:

«Όσο για τον κ. Μιχελογιαννάκη, που παρεμβαίνει επί παντός του επιστητού, πράγματι με «άγνοια κινδύνου», απλώς του συνιστούμε ψυχραιμία για να μην εκτίθεται όπως συνέβη με την σημερινή του ανακοίνωση.

Δυστυχώς για αυτόν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η συνεργασία του σημερινού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που ονειρεύονται να συγκυβερνήσουν θα παραμείνει στη ζωηρή φαντασία τους και μετά τις προσεχείς εκλογές».

Η απάντηση του Μαριά στους ευρωβουλευτές της ΝΔ

«Προκλητική» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

«Είναι προφανές ότι το Γραφείο των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κρυπτόμενο πίσω από την ανωνυμία με την ανακοίνωση του εναντίον μου ξεπέρασε τα εσκαμμένα και μάλιστα με αφορμή ένα μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα όπως είναι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Μαριάς, απαντώντας στους ευρωβουλευτές της ΝΔ και προσθέτει:

«Αντί οι της Ν.Δ. να απολογηθούν για το γεγονός ότι η Ευρωομάδα στην οποία ανήκουν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-ΕΛΚ) καταψήφισε στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 7/10/2014 την πρότασή μου, όπως άλλωστε και η Ευρωομάδα στην οποία ανήκει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών-S&D), για τη διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητάνε και τα ρέστα.

Αντί να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί παρά το γεγονός ότι η πρόταση για δημόσια ακρόαση αλλά και η ημέρα και η ώρα της ψηφοφορίας ήταν παγκοίνως γνωστές, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε αλλά επικαλούνται μάλιστα και άγνοια. Αποδεικνύουν έτσι είτε ότι πραγματικά δεν παίρνουν μυρουδιά τι συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή «κλασικοί επαρχιώτες στη Ομόνοια» είτε ότι εν γνώσει τους πήγαν να θάψουν την υπόθεση.

Αντί να απολογηθούν γιατί η παράταξή τους δεν έκανε τίποτε για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από τους ναζί, ζήτημα το οποίο επίσης αναδείξαμε στην Ευρωβουλή, μας εγκαλούν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποκαλώντας τα μάλιστα Μάρμαρα!!!».

«Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσουν λαϊκισμό τις πρωτοβουλίες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προφανώς για να μην στενοχωρήσουν τη Μέρκελ και την παρέα της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με αυτούς.

Τέλος προσπαθούν να παρουσιάσουν την Πολιτική Ομάδα στην οποία ανήκουμε (ECR) ως μια δήθεν ακροδεξιά πολιτική δύναμη τύπου Λεπέν ή Χ.Α. όταν οι ίδιοι συγχρωτίζονται στο ΕΛΚ με την Αλεσάντρα Μουσολίνι και άλλους.

Και μια τελευταία επισήμανση.

Τώρα που έμαθαν επιτέλους ότι μετά τις συντονισμένες αντιδράσεις μας επανήλθε στην ατζέντα της Επιτροπής Αναφορών η πρότασή μας για τη διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θα τολμήσουν να απαιτήσουν από το ΕΛΚ την υποστήριξη της εν λόγω πρότασης;», καταλήγει ο κ. Μαριάς.


http://diulistirio.blogspot.gr/







Διαβάστε περισσότερα.... »
....