Ξέπλυμα 28.000.000 ευρώ μέσω Ακτωρα στα Σκόπια
Μέσω της Ακτωρ «ξεπλύθηκαν» περίπου 28.000.000 ευρώ στα Σκόπια, αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα prizma της γειτονικής χώρας, που ανήκει στο γνωστό δίκτυο δημοσιογράφων Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Εδώ και μήνες στην Ελλάκτωρ οι συνέταιροι, που «σφάζονται» για τον έλεγχο του ομίλου, φορτώνουν ο ένας στον άλλον το συγκεκριμένο καυτό θέμα. Προς το παρόν, όμως, και οι δύο πλευρές (τόσο η πλευρά Δ. Κούτρα και Λεωνίδα Μπόμπολα όσο και η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση) φαίνεται πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει το prizma αναφέρεται πως τα χρήματα «ξεπλύθηκαν» μέσω δήθεν πληρωμών της Ακτωρ για το οδικό έργο Demir Kapija - Smokvica που είχε αναλάβει στα Σκόπια, κόστους 270.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η έρευνα των σκοπιανών Αρχών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και εξαιτίας της παρέμβασης της Αρχής καταπολέμησης της απάτης της Κομισιόν, της γνωστής OLAF, έχει μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση του έργου.
Η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως όσα γράφονται αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, τόσο η τελευταία έρευνα του δικτύου BIRN όσο και οι παρεμβάσεις της OLAF και άλλων Αρχών, που εξακολουθούν να διερευνούν την υπόθεση, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα. «Για καθένα από τα 28 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Kapija - Smokvica ξεπλύθηκε και 1.000.000 ευρώ» γράφει το prizma, επικαλούμενο στοιχεία των ερευνών για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Στο πόρισμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναφέρεται πως πολλά πρόσωπα και τρεις τοπικές εταιρίες εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος μέσω υποκαταστήματος ελληνικής τράπεζας στη γειτονική χώρα.
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης
Από τον περασμένο Ιούνιο είχε γίνει γνωστό πως και η ελληνική Δικαιοσύνη έχει παρέμβει στην υπόθεση μετά το πόρισμα που συνέταξε η OLAF. Με βάση το πόρισμα της OLAF η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρίας, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη. Τότε πάλι η διοίκηση της Ακτωρ είχε δηλώσει άγνοια για την υπόθεση.
Με βάση τις αρχικές καταγγελίες, μέσω του υποκαταστήματος της ελληνικής τράπεζας σε επαρχιακή πόλη των Σκοπίων, έπαιρναν χρήματα Ελληνες πολίτες οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την κατασκευή του έργου. Στη συνέχεια τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένο στέλεχος της τεχνικής εταιρίας στη γειτονική χώρα, ώστε να διοχετευτούν στην Ελλάδα.
Η αποκάλυψη είχε γίνει από την τότε αντιπολίτευση των Σκοπίων μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από Ελληνες επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ελληνική κατασκευαστική εταιρία φέρεται ότι έχει δωροδοκήσει αξιωματούχους στην ΠΓΔΜ ώστε να κερδίσει συμβόλαιο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου ύψους 270.000.000 ευρώ, αν και η προσφορά της ήταν αρκετά υψηλότερη, κατά 40.000.000 ευρώ. Ο τότε αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και σήμερα πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε κατονομάσει τότε την Ακτωρ, ζητώντας από τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας να παρέμβουν και να διερευνήσουν τις καταγγελίες του ΟΟΣΑ.
Πηγή www.capital.gr
https://diulistirio.blogspot.gr