Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πεπεισμένος ότι συγκεκριμένες ελίτ των δανειστών έχουν ως στόχο την υποταγή ή την ανατροπή της κυβέρνησής του φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν χρειαζόταν την προχθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου πως για πολιτικούς λόγους επιλέχθηκε η τακτική της οικονομικής ασφυξίας από την Ευρώπη. Ήταν πεισμένο από τις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκάλυψε χθες η Realnews, όταν οι διαπραγματεύσεις ήταν σε αρνητική καμπή, προειδοποίησε τους Γ. Ντάισεμπλουμ και κατά πληροφορίες και τον Ζ. Κ Γιούνκερ πως, αν τον ρίξουν, θα τον βρίσκουν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια. «Είμαι 40 ετών. Ρίξτε με, αν θέλετε. Θα με βρείτε και θα με βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας».
Στην ΚΠΕ του κόμματός του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ναρκοθετημένα βήματα»: «Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια, πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή την αριστερή κυβέρνηση», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ στην ίδια κατεύθυνση εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μίας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο».
Η αντίδραση του Ισπανού και του Πορτογάλου Πρωθυπουργού (που ήταν πρωτεργάτες στη Σύνοδο Κορυφής κατά της Ελλάδας, όπως και οι αντίστοιχοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup) υπήρξε οξύτατη. Οι δύο Πρωθυπουργοί απέστειλαν και κοινή επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας η ΕΕ να καταδικάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Τι απαντά το Μαξίμου
Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης σχολίασαν ως εξής την αντίδραση των Πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας:
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό τη σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία.
Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου».
Δεν θέλει μέτωπο, αλλά…
Ο Πρωθυπουργός, ενόψει της αξιολόγησης του Απριλίου, αλλά και της μεγάλης διαπραγμάτευσης του Ιουνίου, δεν θέλει να ανοίξει μέτωπα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζει ότι Ισπανός και Πορτογάλος Πρωθυπουργός, ενόψει των εκλογών που έχουν στη χώρα τους Νοέμβριο και Οκτώβριο, αντίστοιχα, θα κάνουν ότι μπορούν, ώστε να ηττηθεί η Ελλάδα, ώστε να έχουν κάποιες-λιγοστές-ελπίδες στις κάλπες. Προφανώς, για να τους εκθέσει στην κοινή γνώμη της χώρας τους, αλλά και προκειμένου να τους «ενοχοποιήσει» -και κατά το δυνατόν να τους αποδυναμώσει-στα ευρωπαϊκά όργανα, άνοιξε δημοσίως μέτωπα μαζί τους.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Το νομοσχέδιο μάλιστα ίσως τελικά κατατεθεί αύριο, αντί για σήμερα που είχε προαναγγελθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και τα υπόλοιπα νομοσχέδια, όπως προανήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός.