■ Ο Στουρνάρας αποτίμησε το λίκνο του Ελληνισμού όσο... τρία Mνημόνια
■ Απαράδεκτη δήλωση, μνημείο γραικυλισμού, από τον (πάντα πρόθυμο) διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: «Μας έσωσε η Ακρόπολη, εξαιτίας της δεν μας άφησαν οι ξένοι να πτωχεύσουμε»
■ Σε ρόλο ικέτη «γλείφει» τους δανειστές και τον Κυριάκο για να μείνει στη θέση του
Οτι μας έσωσε η... Ακρόπολη και γι’ αυτό δεν χρεοκοπήσαμε, ξεστόμισε ο μνημονιολάγνος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μόνο ευχαριστώ δεν είπε στους δανειστές που παγίδευσαν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία σε σπιράλ θανάτου! Οι τροϊκανοί, στους οποίους και τότε και σήμερα υποκλίνεται ο κ. Στουρνάρας, οδήγησαν συνειδητά την οικονομία της χώρας στην καταστροφή και τον λαό στην εξαθλίωση, ωστόσο ορισμένοι φαίνεται πως εξακολουθούν να τους προσκυνούν, προφανώς με αντάλλαγμα την πολιτική επιβίωσή τους.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εξαιρετικής... οικειότητας και ευφορίας, ο κεντρικός τραπεζίτης ισχυρίστηκε πως δεν χρεοκοπήσαμε διότι οι ξένοι δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο της δημοκρατίας στη μοίρα του.
«Μας έσωσε και η Ακρόπολη. Κοιτάζω την Ακρόπολη από το γραφείο και σκέφτομαι “το μνημείο μάς έσωσε. Το πολιτιστικό κεφάλαιο μας έσωσε”. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο του πολιτισμού να καταρρεύσει. Αυτή η κληρονομιά παίζει μεγάλο ρόλο» δήλωσε στους δημοσιογράφους που άκουγαν εμβρόντητοι.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτηρίστηκε από αβρότητες και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Αυξάνονται οι επενδύσεις και βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα» είπε, ζητώντας παράλληλα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.
Οι δύο άνδρες προχώρησαν μάλιστα σε επίδειξη θερμών και φιλικών αισθημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να λέει απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα: «Με στηρίξατε τα πρώτα χρόνια της κρίσης με τα ποιήματα του Καβάφη και του Παλαμά, όχι όμως του Καρυωτάκη, που μου στέλνατε». Και ο πρόεδρος της Βουλής σκόρπισε απλόχερες φιλοφρονήσεις προς τον κ. Στουρνάρα, πλέκοντάς του το εγκώμιο, εκθειάζοντας μάλιστα τη «φιλολαϊκή» (!) στάση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία στάθηκε «ασπίδα χαλύβδινη» στην κρίση.
Το χειρότερο
Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές του προέδρου «ότι πολλές φορές σκεφτόμαστε το κακό που μας συνέβη και αγνοούμε τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί». Κι όμως, το χειρότερο δυνατό σενάριο συνέβη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 26%, η αγορά εργασίας κατέρρευσε, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστευσαν. Αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τασούλα.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα παραμείνει στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος και μετά τον Ιούνιο, οπότε λήγει η θητεία του, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, απαντώντας «θα δούμε, άλλος αποφασίζει», προσθέτοντας μάλιστα ότι προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.