Διυλιστήριο: 08/07/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

VIDEO - Κύπριοι και Ελλαδίτες μοτοσικλετιστές τίμησαν και φέτος τη μνήμη των αγωνιστών Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού



Πιστοί στο ραντεβού τους για ακόμη μια χρονιά, Κύπριοι και Ελλαδίτες μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν το οδοιπορικό μνήμης από την Πάφο για να τιμήσουν τους δύο Κύπριους αγωνιστές.

Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, δολοφονήθηκαν πριν 21 χρόνια από Τούρκους, όταν τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας τους.

Οι μοτοσικλετιστές διέσχισαν τα κατοχικά οδοφράγματα της Λευκωσίας και μετά από πέρασμα στην Αθηένου θα ολοκληρώσουν την Κυριακή το διήμερο οδοιπορικό τους στον χώρο της θυσίας των δύο αγωνιστών, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, απέναντι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Στη πορεία μνήμης μετέχουν φέτος η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, όπως και η αδελφή του, Άντρη.






Πηγή 
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Ελληνικό μέλι Αρναίας πρώτο ανάμεσα σε 12.366 προιοντα από όλο τον κόσμο



Μετά την περσινή διάκρισή του με ένα βραβείο εξαιρετικής γεύσης (great taste award), το μέλι Αρναίας βραβεύθηκε εκ νέου φέτος στη Μ. Βρετανία από τον θεσμό "Great Taste" της διάσημης συντεχνίας "Guild of Fine Food", που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το φαγητό και το ποτό. Αποσπώντας αυτή τη φορά ακόμη μεγαλύτερη διάκριση και δύο "great taste awards", το μέλι Αρναίας συνθέτει πλέον γαστρονομική ταυτότητα (brand name) για τον παραδοσιακό οικισμό.

Για να εξασφαλίσει τις νέες σημαντικές διακρίσεις, το μέλι Αρναίας επί 62 ημέρες "κονταροχτυπήθηκε" με σκληρό ανταγωνισμό, αφού στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 12.366 προϊόντα από ολόκληρο τον κόσμο. «Πάνω από 500 ειδικευμένοι κριτές και συντάκτες γαστρονομικών εκδόσεων επιδόθηκαν σε "τυφλές δοκιμές", οι οποίες διήρκεσαν 62 ολόκληρες ημέρες – από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2017. Τα 165 από αυτά απέσπασαν τρία αστέρια -τη μεγαλύτερη διάκριση- τα 1.011 βραβεύθηκαν με δύο και τα 3.171 με ένα αστέρι» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο Δημήτρης Γεωργάκας, τοπικός παραγωγός και "υπεύθυνος" για τις διακρίσεις, υποστηρίζει: «φέτος είμαι διπλά περήφανος, γιατί δεν επαναπαύθηκα στην περσινή πρωτιά αλλά εντατικοποίησα την προσπάθεια και πέτυχα μοναδική ποιότητα, δημιουργώντας παράλληλα νέα προϊόντα μελιού».

Σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς αναφορές, η διάκριση στον εν λόγω διαγωνισμό σημαίνει ότι το προϊόν που ξεχώρισε διαφοροποιείται ποιοτικά από αντίστοιχα προϊόντα και διαθέτει μια αξιόπιστη σφραγίδα έγκρισης βασισμένη στην υπέροχη γεύση και όχι απλά στην εμπορία.
"Γλυκές" διαδρομές

Στο μεταξύ, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει δημιουργήσει «δίκτυο διαδρομών μελιού» στην περιοχή -από τα Βράσταμα μέχρι την Αρναία, την Ολυμπιάδα, το Στρατώνι, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη, μέσω του οποίου ο επισκέπτης λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του προϊόντος, δοκιμάζει τις ποικιλίες του τοπικού μελιού, παρακολουθεί τρόπους παραγωγής κεριού, ενημερώνεται για τη χρήση του στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική και συμμετέχει σε γαστρονομικά μαθήματα με επίκεντρο το μέλι. Εκτός από το μέλι, στα γαστρονομικά μαθήματα παρουσιάζεται και η μουντοβίνα, η οποία παράγεται στην Αρναία, αποτελεί εξαιρετικό απόσταγμα μελιού και φυσικά προϊόν Π.Ο.Π.

«Το συγκεκριμένο γαστρο-τουριστικό πρόγραμμα αποτελεί επίσης μέρος του project με τίτλο "Τρία Πράσινα Βουνά", το οποίο βραβεύθηκε από τα Tourism Awards 2016 με το χρυσό βραβείο ποιότητας στην κατηγορία "Αγροτουρισμός", ενισχύοντας στην πράξη το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής και δημιουργώντας ένα από τα ελάχιστα κερδοφόρα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πόρισμα - φωτιά: Κύριος υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου ο Χριστόφιας

Ο τέως πρόεδρος Χριστόφιας κύριος υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Ευθύνες και στον νυν πρόεδρο Αναστασιάδη

Νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ανάψει το ομόφωνο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, το οποίο θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, από τον πρόεδρό της και πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Γιώργο Πική.

Ωστόσο, το πόρισμα διέρρευσε στον Τύπο, ο οποίος σήμερα κάνει εκτενείς αναφορές σε βασικά σημεία του και το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί σε σελίδες εφημερίδων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο, με το αποτελούμενο από 180 σελίδες πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποδεικνύεται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ως ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος.

Στο πόρισμά της η Επιτροπή εστιάζει ιδιαίτερα «στην εμμονή του κ. Χριστόφια να χαράζει πολιτική και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις και συμβουλές των ειδημόνων».

«Εύλογα συνάγεται ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα- Εγώ κυβερνώ, κάνω ό,τι θέλω», αναφέρεται κατά λέξη στο πόρισμα.

«Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας», προστίθεται.

Η Επιτροπή ρίχνει βαριές ευθύνες και στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν ένα σώμα στην ουσία ανύπαρκτο.

Τα μέλη του, για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αναφέρεται, «είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, πράγμα που δεν έπραξαν».

Στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καταλογίζεται ευθύνη, επειδή προσήλθε στις συνεδριάσεις του Eurogroup «απροετοίμαστος σε ό,τι αφορά το κούρεμα καταθέσεων».

Σημειώνεται ότι θα έπρεπε προτού το αποδεχθεί, να το αμφισβητήσει νομικά καθώς προσκρούει στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ιδιαίτερες ευθύνες καταλογίζονται και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για το ELA στη Λαϊκή ύψους 9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η Κύπρος εξαιτίας του ELA βρέθηκε εγκλωβισμένη και ήταν ένας από τους λόγους που αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup.

Για τον τέως Πρόεδρο επισημαίνεται ότι αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των ειδημόνων και του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη.

Στον κ. Ορφανίδη επιρρίπτονται ευθύνες, γιατί δεν δημοσιοποίησε επιστολή που παρομοίαζε την καταστροφή από την έκρηξη στο Μαρί με το πλήγμα από την τουρκική εισβολή.

Τα συμπεράσματα δίνουν κυρίως έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος της κρίσης, τονίζοντας πως η οικονομία των χαμηλών ελλειμμάτων και χρεών κατέληξε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Κοινή είναι η θέση ότι η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών του κράτους, ήταν ο κύριος λόγος της πτώσης της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται από το πόρισμα, το οποίο προσυπογράφουν τα μέλη της επιτροπής Γιώργος Πικής, Ανδρέας Κραμβής και Ηλιάνα Νικολάου.

«Η ασύμμετρη αύξηση των δαπανών σε συσχετισμό προς τα έσοδα του κράτους, ήταν ο βασικός λόγος της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας», τονίζεται.

Το πόρισμα υποστηρίζει ότι η Κύπρος όφειλε να υποβάλει αίτηση ένταξης στον μηχανισμό στήριξης από τη στιγμή που αποκλείστηκε από τις αγορές, δηλαδή στα μέσα του 2011.

Για τις τράπεζες και τους τραπεζικούς, το πόρισμα αναφέρεται σε χαλάρωση του εξουσιαστικού ρόλου, όπως χαρακτηρίζεται, του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, σε μεγάλους μισθούς και οφελήματα και στη χορήγηση δανείων χωρίς δέουσα έρευνα για αποπληρωμή.

Για τη Λαϊκή διερευνήθηκε μόνο το θέμα της εξαγοράς τού μεριδίου τής HSBC από τη Marfin και η επιτροπή συμπεραίνει ότι δεν διερευνήθηκε η σχέση της τελευταίας με το Tosca Fund το 2006.

«Ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την απόκτηση και κατοχή ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, υπήρξε χαλαρός. Ένδειξη αποτελεί η προειδοποιητική επιστολή της 01/03/2010 χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο θέμα», αναφέρεται.

Στο πόρισμα καταγράφονται επίσης πολιτικές ευθύνες στα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου.

«Μπορεί ακόμα να λεχθεί ότι υπήρχαν ενδεχομένως και αλλότρια κίνητρα χωρών της Ευρωζώνης να προσελκύσουν προς ίδιο όφελος καταθέσεις μη Κυπρίων στις κυπριακές τράπεζες», υπογραμμίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο 18χρονος Ελληνοκύπριος που ήρθε δεύτερος στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής



Δεκαοκτάχρονος Ελληνοκύπριος, ο Άγγελος Πελεκάνος, ήρθε δεύτερος στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής, που έγινε στην Τεχεράνη, και εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο

Δεκαοκτάχρονος Ελληνοκύπριος, ο Άγγελος Πελεκάνος, ήρθε δεύτερος στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής, που έγινε στην Τεχεράνη, και εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο.

Ο Άγγελος Πελεκάνος, 18χρόνων από το Πέρα Χωριό, υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά, η οποία με προθυμία ενέκρινε τη σχετική άδεια για να λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα. Ο διαγωνισμός διήρκεσε 10 συνολικά ώρες.

Στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής συμμετείχαν 304 διαγωνιζόμενοι από 83 διαφορετικές χώρες. Για τη μετάβαση της Κυπριακής Αποστολής Πληροφορικής το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεργάστηκε στενά με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής. Ο Κύπριος αργυρός Ολυμπιονίκης της Πληροφορικής εξέφρασε την επιθυμία να εργαστεί στην Κύπρο, μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Πηγή www.thetoc.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αύξηση στη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο



Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καταγράφηκε τον μήνα Ιούλιο 2017, με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 7.242 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουλίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 225.856, ενώ οι αποχωρήσεις σε 218.614.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης τους πρώτους επτά μήνες του 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 263.145 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.423.552 και οι αποχωρήσεις στις 1.160.407.

Πηγή www.ana.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προκηρύσσονται δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες για Ιόνιο και Κρήτη



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ένα σοβαρό επενδυτικό success story και αυτό μπορεί να έρθει από τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από ένα πολυσυζητημένο όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα: τις έρευνες για πετρέλαια.

Το Σεπτέμβριο λοιπόν, όπως φάνηκε και από τα όσα διημείφθησαν στο ΚΥΣΟΙΠ της περασμένης Πέμπτης (και ανακοίνωσε σήμερα και το ΥΠΕΝ), αναμένονται σοβαρές εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφού θα βγει στον αέρα και θα επισημοποιηθεί η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μιας κοινοπραξίας με ελληνική συμμετοχή και αμερικανογαλλικό χρώμα. Σε αυτήν συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίων Exxon Mobil και η ελεγχόμενη από το γαλλικό δημόσιο κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Total.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα προς στιγμήν φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόταση του επενδυτικού σχήματος, ωστόσο τελικά το υπουργείο ενέργειας υπαναχώρησε σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του, να αλλάξει τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης που ισχύει (προκειμένου να υπάρχει κρατική παρουσία στο επενδυτικό σχήμα που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και όχι να δίνεται "ενοίκιο”).

Έτσι καθώς τελικά η κυβέρνηση "άκουσε" τις διαμαρτυρίες των επενδυτών και δεν αλλάζει επί του παρόντος το νομοθετικό καθεστώς, το σχήμα διατηρεί ακέραιο το ενδιαφέρον του για τη ελληνική αγορά και για έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει μεγάλο μέρος αν όχι όλα τα οικόπεδα που είχαν χαραχτεί νοτίως της Κρήτης στο γύρο παραχώρησης του 2014.

Παράλληλα η ΕΔΕΥ δηλαδή ο κρατικός φορέας που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του δημοσίου με τους επενδυτές, έχει ήδη αποστείλει στην εφημερίδα της ΕΕ προς μετάφραση και δημοσίευση το κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον έχει προσδιοριστεί επακριβώς η περιοχή που θα παραχωρηθεί στο διαγωνισμό και δεύτερον ότι μόλις δημοσιευτεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο στην εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών για να δηλωθεί - εάν υπάρχει - ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Η ExxonMobil θεωρείται ως το πιο παραδοσιακό όνομα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και ως το μακρύ χέρι της αμερικανικής οικονομικής - και όχι μόνο - ενεργειακής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νυν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ο πρώην πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον.

Η ExxonMobil ως όμιλος στην παρούσα του μορφή δημιουργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1999 μετά την ιστορική συγχώνευση των εταιρειών Exxon και Mobil, η ιστορία της ωστόσο ξεκινά από το 19ο αιώνα αφού αποτελεί τον φυσικό διάδοχο της πάλαι ποτέ κραταιάς Standard Oil του μυθικού αμερικανού μεγιστάνα J.D. Rockefeller.

Σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία/ Ωκεανία, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά νέα project της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αφορούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Ιρακινό Κουρδιστάν, την Αρκτική Ρωσία, την Αφρική όπου εκτός από τις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται (Νιγηρία, Αγκόλα, Κονγκό, Τανζανία, Μαγαδασκάρη) έκανε νέες εισόδους σε Λιβερία, Γκαμπόν και Νότια Αφρική.

Η γαλλική Total είναι από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες με παρουσία κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η γαλλική εταιρεία που έχει παρουσία - όπως και η ExxonMobil - και στην Κύπρο. Παράλληλα εκτός από την περιοχή της Κρήτης, έχει καταθέσει προσφορά που έχει γίνει αποδεκτή για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο ενώ έχει ενεργή παρουσία και στην Κύπρο. Η παραγωγήτης γαλλικής εταιρείας αγγίζει τα 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Το γεγονός δε ότι οι δύο εταιρείες που αποφάσισαν να καταθέσουν προσφορά για έρευνες στην Κρήτη, έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ προσδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική χροιά στις εξελίξεις.

Σημειώνεται τέλος ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν από την κρατική αρχή ΕΔΕΥ εκστρατείες για διενέργεια σεισμικών ερευνών, με στόχο να ερευνηθούν καλύτερα οι περιοχές της Κρήτης του Ιονίου αλλά και νοτίως της Πελοποννήσου στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Στόχος είναι το χειμώνα στις περιοχές αυτές να έρθουν ειδικά θαλάσσια σκάφη τα οποία και θα διεξάγουν τις ειδικές σεισμικές καταγραφές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων που θα δικαιολογήσουν το επόμενο βήμα που είναι η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

Το βέβαιο είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά των υδρογονανθράκων δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά...
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Αντίς Αμπέμπα επέστρεψε 3.500.000 €!



Τα είχε πάρει με αδιαφανείς διαδικασίες από το υπ. Εξωτερικών επί Υπουργίας Μπακογιάννη Ντόρα (στο πλαίσιο του «πάρτι» των ΜΚΟ) για την κλιματική αλλαγή

Η Αντίς Αμπέμπα επέστρεψε στην Αθήνα τα χρήματα που είχε πάρει για την κλιματική αλλαγή! Πολλά αναπάντητα ερωτήματα αφήνει το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία», με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2017, βάσει του οποίου η Αφρικανική Ενωση αναγνωρίζει ότι υπάρχει αδιάθετο υπόλοιπο 3.500.000 ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, στην Αντίς Αμπέμπα, με εκπροσώπους της Ενωσης και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, συμφωνήθηκε από τα
δύο μέρη η «ανάγκη επιστροφής της ελληνικής
συνεισφοράς, λόγω νομικών και λογιστικών δεσμεύσεων».

Το επίσημο έγγραφο

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, «από το σύνολο των 4.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν περίπου 500.000 ευρώ. Συνεπώς, η Αφρικανική Ενωση αναγνωρίζει ότι το προς επιστροφή αδιάθετο υπόλοιπο ανέρχεται σε περίπου 3.500.000 ευρώ».

Οπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας, όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και φορέων που λειτουργούσαν υπό καθεστώς -τουλάχιστον- περίεργο, παρατηρείται για την περίοδο 2000-2010. Καθοριστικής σημασίας στην αλόγιστη διάθεση κονδυλίων προς αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα ΜΚΟ ήταν ο ρόλος της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), που έγινε γνωστή από την υπόθεση του πρώην γενικού διευθυντή της και συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντου. Οι εισαγγελικές Αρχές ερευνούν 43 υποθέσεις χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ και άλλων φορέων, ύψους 111.000.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που δόθηκε ωστόσο κατά την περίοδο 2000-2010 από την ΥΔΑΣ μόνο σε ΜΚΟ ανήλθε στα 115.388.814 ευρώ, ενώ πολλά ακόμη κονδύλια κατευθύνθηκαν προς άλλους φορείς.

Ειδικός λογαριασμός


Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ειδικός λογαριασμός γι’ αυτούς στην Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 20.000.000 ευρώ μόνο για το τσουνάμι.
Ανακαλύπτοντας το «πάρτι» των χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ, η νυν ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Νίκο Κοτζιά, ζήτησε από υπουργεία και άλλες υπηρεσίες πιστοποιητικά καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων που είχαν εξαγγελθεί και αναληφθεί από την πλευρά τους και το 2016, για πρώτη φορά, η ΥΔΑΣ προέβη στο αίτημα κατάπτωσης εγγυητικής επιστολής ύψους 200.000 ευρώ για προγράμματα ΜΚΟ για τα οποία δεν είχαν προσκομιστεί παραστατικά.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ξενοδόχοι Εύβοιας: Κίνηση μείζονος σημασίας η δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά



«Ως κίνηση μείζονος σημασίας για τον νομό της Εύβοιας και τη χώρα» χαιρετίζει η Ένωση Ξενοδόχων του νομού (ΕΞΕ) την πρωτοβουλία για δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά που ανέλαβαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος του δήμου Μαντουδιου-Λίμνης-Αγ.Αννας Χρήστος Καλυβιώτης και άλλοι φορείς.

Αναφερόμενη στην είδηση που μετέδωσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ΕΞΕ σημειώνει: «Διαβάζοντας στην κεντρική σελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων την είδηση που αφορά, στη χρηματοδότηση από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, της μελέτης ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς, στα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, νιώσαμε επιτέλους, ότι οι προσπάθειες ανάδειξης των κρυμμένων θησαυρών της Εύβοιας, που δεν είναι λίγοι, γίνονται πραγματικότητα».

Όπως τονίζουν η κίνηση αυτή «εμπεριέχει Πολιτιστικό , Εκπαιδευτικό, Επιμορφωτικό , Επιστημονικό. Επιχειρηματικό ,Οικονομικό, Επαγγελματικό και Τουριστικό ενδιαφέρον. Θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και προβολής της ευρύτερης περιοχής, ευκαιρίες επενδυτικού περιεχομένου και κυρίως θα αποτελέσει το κυριότερο και σημαντικότερο, σημείο ενδιαφέροντος του νησιού».

Η Ένωση Ξενοδόχων του νομού Εύβοιας εύχεται «αυτή η προσπάθεια να μην είναι η μόνη, αλλά να συνεχιστεί και σε άλλους δήμους του νομού μας» ενώ, δηλώνει «έτοιμη να συνδράμει με οποιοιδήποτε τρόπο μπορεί, προς την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πληρωμές με... βραχιολάκι από την Εθνική Τράπεζα

Το Διυλιστήριο λέει : ''...Μπήκε και το βραχιολάκι που όλοι περιμέναμε από την Νέα Τάξη Πραγμάτων. Όλα κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου ...Διαβάστε παρακάτω να δείτε πόσο όμορφα μας το πλασάρουν '' 

Πληρωμές με… βραχιολάκι, εισάγει στην ελληνική αγορά η Εθνική Τράπεζα. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων προϊόντων καρτών και επέκτασης σε σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε συνεργασία με τη VISA στην έκδοση ενός καινοτόμου προϊόντος πληρωμών του i-bank payband Visa.

Πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα Visa, η οποία διατίθεται σε μορφή wearable - βραχιολιού με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών.

Το αδιάβροχο υλικό του i-bank payband Visa, καθώς και ο μοντέρνος σχεδιασμός του σε ποικιλία χρωμάτων, επιτρέπουν τη χρήση του παντού αντί μετρητών – από το γυμναστήριο, τη βραδινή έξοδο μέχρι και την παραλία – επιτρέποντας στον κάτοχό του να κάνει τις συναλλαγές του ανέπαφα, χωρίς να χρειάζεται μαζί του το πορτοφόλι, αφού το φορά συνέχεια στο χέρι του.

Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας κ. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, ”η Εθνική Τράπεζα καινοτομεί για μία ακόμη φορά, προσφέροντας την πρώτη wearable υπηρεσία πληρωμών στην Ελληνική αγορά. Το νέο i-bank payband Visa αποτελεί έναν πρωτοποριακό τρόπο ανέπαφων συναλλαγών, με την πιστοποίηση και την ασφάλεια της Visa. Αξιοποιώντας την τεχνολογία NFC, το i-bank payband Visa επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών σε καταστήματα που διαθέτουν τερματικό αποδοχής καρτών (POS) εύκολα, γρήγορα και με την ίδια ασφάλεια που παρέχουν οι κάρτες”.

"Το i-bank payband Visa σίγουρα θα κάνει την διαφορά” δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Visa κ. Νίκος Καμπανόπουλος. "Είναι διαφορετικό, είναι όμορφο, είναι ασφαλές, είναι γρήγορο, είναι εύχρηστο μέσο πληρωμών και αποτελεί ένα πρωτοποριακό προϊόν για την ελληνική αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό και ειδικά τους νέους”.

Η παραγωγή του νέου μέσου πληρωμών της Εθνικής Τράπεζας έγινε με την υποστήριξη της εταιρίας Inform Λύκος.

Στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης του νέου προϊόντος i-bank payband Visa, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μία σημαντική συνεργασία με το Colour Day Festival, το οποίο θα διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης διοργάνωσης, το i-bank payband Visa διατίθεται δωρεάν και αποτελεί συνοδευτικό του εισιτηρίου εισόδου για τον χώρο της εκδήλωσης.

Τα paybands μπορούν μετά το πέρας της συναυλίας και με ταυτοποίηση του πελάτη στα καταστήματα της Εθνικής, να αναβαθμιστούν σε prepaid κάρτα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους να πραγματοποιούν τις αγορές τους εύκολα και γρήγορα, φορτίζοντας το ποσό που επιθυμούν, μέσω της τεχνολογίας των ανέπαφων συναλλαγών σε πάνω από 80.000 POS στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία αυξάνονται διαρκώς.

Οι πελάτες της Εθνικής που έχουν ήδη προμηθευτεί το i-bank payband έχουν τη δυνατότητα να το αναβαθμίσουν σε prepaid κάρτα ακόμα και πριν τη συναυλία, μέσω i-bank Internet Banking, i-bank Mobile banking και i-bank Pay και φυσικά μέσω των καταστημάτων της Εθνικής, ώστε να γνωρίσουν πρώτοι τον κόσμο των wearables και το νέο τρόπο συναλλαγών που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο μέλλον.

Το αδιάβροχο υλικό του i-bank payband και ο μοντέρνος σχεδιασμός του σε πολλά χρώματα, επιτρέπουν τη χρήση του παντού, από την καθημερινή βόλτα, το γυμναστήριο και τη βραδινή έξοδο μέχρι και την παραλία! Λειτουργεί ακριβώς σαν πορτοφόλι, χωρίς όμως να χρειάζονται μετρητά, αφού φοριέται συνέχεια στο χέρι. Με ένα απλό πέρασμα από το POS, ο χρόνος αναμονής στο ταμείο μειώνεται στο ελάχιστο.

Το i-bank payband Visa θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας από τις 19 Ιουνίου 2017, ενώ η φόρτισή του θα γίνεται και μέσω των εφαρμογών i-bank internet banking, i-bank mobile banking και του i-bank Pay.



https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παγκόσμια Χρυσή η Στεφανίδη !!!



Χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο!

Η Κατερίνα Στεφανίδη συνεπής τα τελευταία χρόνια στο ραντεβού της με τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις στιβου, έφθασε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου.

Ήταν άλλωστε το μοναδικό που έλειπε από τη συλλογή της Ελληνίδας άλτριας του επί κοντώ, το οποίο κέρδισε με άλμα στα 4.91μ για να γράψει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό της και φυσικά να σημειώσει νέο Πανελλήνιο ρεκόρ (το προηγούμενο -απόλυτο-δικό της με 4.90μ από τις 10/2/2016 και ανοικτού επίσης δικό της με 4.86μ από τις 8/6/2016 στη Φιλοθέη).

Η Στεφανίδη τοποθέτησε στη συνέχεια τον πήχη στα 5.02μ για να καταρριψει το ρεκόρ αγώνων της Γελένα Ισινμπάγεβα (5.01μ) από το 2005 στο Ελσίνκι, αλλά δεν τα κατάφερε.

Δεύτερη ήταν η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις με 4.75μ σε μια επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Το χάλκινο μετάλιο πήραν δύο αθλήτριες με 4.65μ, η Ρομπέιλις Πεϊνάδο (Βενεζουέλα) που σημείωσε εθνικό ρεκόρ και η Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα), κάτοχος του τίτλου (Πεκίνο 2015). Ο δύο αθλήτριες είχαν τις ίδιες προσπάθειες και μοιράστηκαν το χάλκινο.

Η κατάταξη στον τελικό:

1.Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα) 4.91μ

2.Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.75μ

3.Ρομπέιλις Πεϊνάδο (Βενεζουέλα) 4.65μ

3.Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα) 4.65μ

5.Λίζα Ρίζιχ (Γερμανία) 4.65μ

6.Χόλι Μπράντσοου (Βρετανία) 4.65μ

7.Αλίσα Νιούμαν (Καναδάς) 4.65μ

8.Όλγκα Μουλίνα (Ρωσία, ανεξάρτητη) 4.55μ

9.Ελίζα Μακάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.55μ

10.Αντζέλικα Μπένγκτσον (Σουηδία) 4.55μ

11.Νικόλ Μπίχλερ (Ελβετία) 4.45μ

12.Ανίκα Νιούελ (Καναδάς) 4.45μ


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Άγνοια είναι η μητέρα του φόβου - τι πρέπει να ξέρετε για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Από τον Δρ Μπραζιώτη Απόστολο

Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Προκαλείται από τον ιό του δυτικού Νείλου από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην Ουγκάντα, στην Ανατολική Αφρική. Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1999 στη Νέα Υόρκη. Ο ιός του δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Όταν ένα κουνούπι «τσιμπήσει» ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπήσει ένα άτομο, τότε το άτομο αυτό μολύνεται. Τα κουνούπια μεταφέρουν τα υψηλότερα ποσά του ιού στις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό και το ποσοστό της ασθένειας αυξάνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια εξαφανίζονται- Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Ακόμη , σπάνια όμως, με Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

2-14 ημέρες μετά το τσίμπημα μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

- Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

- Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

- Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν µερικές µέρες, αν και µερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. Τα συµπτώµατα της σοβαρής µορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα) µπορεί να διαρκέσουν µερικές εβδοµάδες.

Όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο κάτω:
• Κοιλιακός πόνος
• Διάρροια
• Πυρετός
• Πονοκέφαλος
• Έλλειψη όρεξης
• Μυϊκοί πόνοι
• Ναυτία
• Εξάνθημα
• Πονόλαιμος
• Διόγκωση των λεμφαδένων
• Έμετος

Σπάνια ο ιός μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα οπότε το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τα πιο κάτω συμπτώματα:
Σύγχυση, απώλεια της συνείδησης ή κώμα, μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία του αυχένα
Τα πιο κάτω άτομα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας του ιού του δυτικού Νείλου.
• Παιδιά με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο ιός HIV, μεταμοσχεύσεις οργάνων, η χημειοθεραπεία
• Οι ηλικιωμένοι ή πολύ μικρά παιδιά
• Εγκυμοσύνη

Πώς θεραπεύεται η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;


∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.). Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν. Μόνο υποστηρικτικά μέτρα στο παιδί.

∆εν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού.

Πρόγνωση της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου
Σε γενικές γραμμές, η πρόγνωση μιας ήπιας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι εξαιρετική. Για τους ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι προοπτικές είναι πιο αβέβαιες. Η εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και θάνατο. Περίπου το 10% των ασθενών με μόλυνση στον εγκέφαλο δεν επιβιώνουν.

Τι µπορώ να κάνω για να αποφύγω τη µόλυνση;

- Να αποφεύγω τα τσιµπήµατα των κουνουπιών

1. Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα. Χρησιµοποιούνται δραστικές ουσίες, µεταξύ των οποίων το DEET (ΝΝ διεθυλο-µετα-τολουαµίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin KBR 3023) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όµως έχουν σχετικά µειωµένη εντοµοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντοµοαπωθητικών ουσιών κυµαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντοµοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιµώνται τα σκευάσµατα µε συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. ∆εν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες µητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη µέχρι 2 µηνών. Τα εντοµοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται µετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή µε το στόµα, τα µάτια και τον βλεννογόνο της µύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

2. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περµεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστηµα των εντόµων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εµπόριο στις εξής µορφές: αερόλυµα (αεροζόλ), ταµπλέτες, εξατµιζόµενο διάλυµα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. ∆εν πρέπει να εφαρµόζονται στο δέρµα.

3. Προσοχή κατά τις σηµαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιµπήµατα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που µεταφέρουν τον ιό τσιµπούν από το σούρουπο µέχρι το χάραµα.

4. Χρήση κατάλληλων ενδυµάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώµα (µακριά µανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσµατικά είναι τα ανοιχτόχρωµα και φαρδιά ρούχα.

5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την αποµάκρυνση του ιδρώτα.

- Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι

1. Αντικουνουπικά πλέγµατα (σίτες που εµποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγµατα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές µε µεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών µέσων (όπως χρήση εντοµοαπωθητικών σε βρέφη <2µηνών). Είναι πιο αποτελεσµατικές όταν είναι εµβαπτισµένες σε εντοµοαπωθητικό.

3. Αποµάκρυνση του στάσιµου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα µέρη του κήπου, ώστε να µην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιµνάζοντα νερά που αποτελούν σηµεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σηµειώνεται ότι ακόµα και το έδαφος που παραµένει για µεγάλα διαστήµατα υγρό µπορεί να αποτελέσει σηµείο εναπόθεσης αυγών.

4. Χρήση ανεµιστήρων ή κλιµατιστικών. Ο δροσερός αέρας µειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεµιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόµων.

5. Καλό κούρεµα γρασιδιού, θάµνων, φυλλωσιών (σηµεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

6. Χρήση λαµπτήρων κίτρινου χρώµατος για τον φωτισµό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....