Διυλιστήριο: 05/31/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Αλβανοί αλωνίζουν τα ελληνικά βουνά & αφανίζουν τα αρωματικά φυτά



Οι «επιδρομές» Αλβανών στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου για την παράνομη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι μια νέα μάστιγα που απειλεί την ελληνική χλωρίδα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τις πλαγιές από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως όλα τα φυτά που βρίσκουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Αλβανοί κάθε ηλικίας και φύλου μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα Αθίγγανοι έχουν «ρημάξει» τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας, πουλώντας την... παράνομη πραμάτεια τους στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας.

«Εξοπλισμένοι» με μεγάλα μαχαίρια και τσουβάλια, οι Αλβανοί ξεριζώνουν τα φυτά και τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στη γειτονική χώρα ή τα δίνουν σε συνεργούς τους, οι οποίοι τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.

Αλλά και τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από δίκταμο, ρίγανη, τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία επιτήδειοι πουλούν έναντι υψηλού τιμήματος, ενώ και στα νησιά υπάρχει μεγάλη «αποψίλωση» κυρίως για προσωπική χρήση και διάθεση βοτάνων σε υπαίθριους πάγκους.

«Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει πάμπολλα αφύλακτα σημεία, ενώ στην Ηπειρο οι συνεχείς περιπολίες αστυνομικών και συνοριοφυλάκων είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Επίσης στον Γράμμο υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι ''συλλέκτες''. Είναι εύκολη η πρόσβαση από τους Αλβανούς στον Γράμμο, κάποια χωριά είναι μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και μπαινοβγαίνουν πολύ άνετα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας.

Συλλήψεις

Στις αρχές της εβδομάδας συνοριοφύλακες του τμήματος Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας συνέλαβαν σε δασική περιοχή του Γράμμου δύο Αλβανούς 20 και 22 χρόνων που είχαν μαζέψει παράνομα 16 κιλά τσάι του βουνού, ενώ απανωτά κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχουν παρόμοια περιστατικά.

Ο Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, καταγγέλλει ότι «Αλβανοί εισέρχονται παράνομα στην περιοχή του Γράμμου και ξεριζώνουν προστατευόμενα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τα πουλούν σε γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα τους, για ένα μεροκάματο».

Ο κ. Τόσκος ανεβαίνει συχνά στο βουνό και έχει απαθανατίσει με τη φωτογραφική του μηχανή αλλοδαπούς να μαζεύουν φυτά και να τα μεταφέρουν μέσα σε τσουβάλια, με μουλάρια. «Αραγε θα αντιδράσει κάποιος, επιτέλους, για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη καταστροφή ή θα αφήσουμε αυτό το περήφανο βουνό να καταστρέφεται;», αναρωτιέται.

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων που καταγράφουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έδειξε ότι πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά από τα ελληνικά βουνά. Ειδικά για τον Γράμμο, όπως μας λέει η ερευνήτρια του τμήματος Βιολογίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πηνελόπη Δεληπέτρου, «η γεντιανή δεν υπάρχει πια». Η γεντιανή είναι ένα ψηλό φυτό, φτάνει σε ύψος έως και 1,50 μέτρο και ονομάζεται από την αρχαιότητα «ρίζα του Κένταυρου». Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της πέψης και διεγερτικό της χολής. «Οσοι το συλλέγουν χρησιμοποιούν τη ρίζα, η οποία όμως είναι αναπαραγωγικό όργανο και έτσι ο πληθυσμός του φυτού σταδιακά μειώνεται και εξαφανίζεται», αναφέρει η κ. Δεληπέτρου. Στα βουνά της Ηπείρου η κατάσταση τείνει επίσης να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρότι αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι «οι συνεχείς περιπολίες αποδίδουν περισσότερες συλλήψεις».

Πριν από δέκα μέρες σε δασική περιοχή στη Δροσοπηγή Ιωαννίνων συνελήφθη ένας 68χρονος Αλβανός να μεταφέρει πεζός δύο τσουβάλια με αρωματικά φυτά και βότανα. Το μεγαλύτερο μέρος της... συλλογής του είχε το φαρμακευτικό φυτό «Primula veris», το οποίο χρησιμοποιείται ως αφέψημα, για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ εφαρμόζεται και εξωτερικά στο δέρμα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες. Οι Αλβανοί μπαίνουν και μαζεύουν αδιακρίτως ό,τι βρουν μπροστά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρόσφατο παρελθόν συνοριοφύλακες του τμήματος Φιλιατών συνέλαβαν 15 άτομα, ηλικίας 20 έως 58 χρόνων, που είχαν ξεριζώσει όλες τις ασφάκες σε μια μεγάλη περιοχή, στη θέση Χιονάδες στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Είχαν συσκευάσει σε εκατοντάδες τσουβάλια 4,5 τόνους ασφάκας, την οποία έκοβαν με μεγάλα δρεπάνια.

Τον περασμένο Μάιο στην περιοχή Φούρκα της Κόνιτσας αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 56χρονο Αλβανό που μετέφερε με τρία άλογα και τρία μουλάρια 12 τσουβάλια με κομμένα αρωματικά φυτά. Οταν προσπάθησαν να δουν τι είδους φυτών μάζεψε, έχασαν τον λογαριασμό γιατί είχε μέσα στα τσουβάλια πολλά και διαφορετικά είδη.

Λήψη μέτρων


Τη λήψη μέτρων για την προστασία της χλωρίδας, αλλά και της υγείας των καταναλωτών και την παράλληλη πάταξη του παράνομου εμπορίου, επισημαίνουν τα μέλη της Ενωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας.

«Γινόμαστε πολύ συχνά αποδέκτες καταγγελιών για τη δράση οργανωμένων ομάδων, οι οποίες περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και ξεριζώνουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τα οποία διαθέτουν και στην ελληνική αγορά! Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι η συλλογή άγριων βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το τοπικό δασαρχείο και μόνο ορισμένη ποσότητα για κάθε είδος», μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή www.ethnos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Μαρινάκης πήρε τον ΔΟΛ


Ο επιχειρηματίας προσέφερε 22.892.600 ευρώ και απέκτησε και το 22,11% του Mega- Ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε 11,9 εκατ. ευρώ - Η κυπριακή εταιρεία Vegata προσέφερε 21 εκατ. ευρώ - Η μεγαλύτερη προσφορά για τα ακίνητα του ΔΟΛ από την Alpha Bank

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά για την εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες,μετά το άνοιγμα των προσφορών προκύπτει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσέφερε 22.892.600 ευρώ για να αποκτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης του ΔΟΛ, δηλαδή τις εφημερίδες «το Βήμα», «τα Νέα», τις ιστοσελίδες τους, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 και ποσοστό 22,11% του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel.

Η προσφορά που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΔΟΛ ανέρχεται στα 11,9 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία Vegata προσέφερε 21 εκατ. ευρώ. Η τέταρτη προσφορά προήλθε από βρετανική εταιρεία στην οποία συμμετέχει με μικρό ποσοστό ο επιχειρηματίας Ρόδολφο Οντόνι της Centric Media.

Για τα ακίνητα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη η μεγαλύτερη προσφορά έγινε κατά πληροφορίες από την Alpha Bank που δίνει 3.780.000 ευρώ και φαίνεται ότι πλειοδοτεί.

Τι θα πάρει όποιος πλειοδοτήσει

Πρόκειται για την «μητέρα των μαχών» στα media, καθώς ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει αποκτά:

***To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL
***Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.
***Τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR
***Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA.FM
***To 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ”
***Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”

Πρέπει να σημειωθεί οτι ένα ποσοστό 25% του τιμήματος θα διατεθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των προμηθευτών, ενώ η μόνη υποχρέωση που θα έχει ο νέος αγοραστής, θα είναι το κόστος συντήρησης των μέσων ενημέρωσης που θα θελήσει να διατηρήσει, αλλά και η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού που έχουν οι εταιρείες ΑΡΓΟΣ και IRIS.

Πηγή hwww.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εθνική Τράπεζα: Με κατάλληλη πολιτική τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να προσφέρουν 50 δισ ετησίως στο ΑΕΠ


Το Διυλιστήριο λέει : ''... Περίεργο συμπέρασμα σε περίεργη χρονική στιγμή, που ζητάμε διευθέτηση του χρέους από τους δανειστές, προερχόμενο από την Εθνική Τράπεζα, καθοδηγούμενη, ίσως,  από τον κύριο Στουρνάρα της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας ...''


Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, αξιοποιώντας την διεθνώς εκρηκτική αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, την ιστορικά αναγνωρισμένη υπεροχή της ελληνικής Παιδείας και την ύπαρξη σημαντικής ακαδημαϊκής διασποράς, επισημαίνει νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι, ότι πέρα από την άμεση εισροή πόρων από τους αλλοδαπούς φοιτητές, η αναβάθμιση του τομέα ανώτατης εκπαίδευσης θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε οικονομία έντασης γνώσης, αυξάνοντας σημαντικά τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της (κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, την πρώτη δεκαετία έντονων μεταρρυθμίσεων και κατά περίπου 1⁄2 ποσοστιαίας μονάδας ετησίως μεσοπρόθεσμα).

Συνεκτιμώντας τις συνέργειες αυτής της μεταρρύθμισης με ένα δεκτικό στην καινοτομία επιχειρηματικό τομέα, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, σε ορίζοντα δεκαετίας.

Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς οι ροές των διεθνών φοιτητών έχουν πενταπλασιαστεί κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (4,5 εκατ. φοιτητές το 2015 από 1,8 εκατ. το 1995 και 0,8 εκατ. το 1975). Ωστόσο, οι χώρες έχουν επωφεληθεί σε διαφορετικό βαθμό από αυτή τη θετική διεθνή συγκυρία, ανάλογα με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των πανεπιστημίων τους.

Βάσει των εκτιμήσεων της μελέτης, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει 110.000 ξένους φοιτητές (από 27.600 το 2015), εφαρμόζοντας τις παρακάτω πολιτικές:
  • Εγκαθίδρυση συνεπούς και σταθερής εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση με έμφαση στην αυτονομία των πανεπιστημίων (προσεγγίζοντας υψηλά επίπεδα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σιγκαπούρης), τη χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων και τις διεθνείς συνεργασίες.
  • Νομοθέτηση πολιτικών και κινήτρων για προσέλκυση της ακαδημαϊκής διασποράς, όπως έχει εφαρμόσει με επιτυχία η Κίνα. Σημειώνουμε ότι οι Έλληνες καθηγητές που απασχολούνται σε πανεπιστήμια εξωτερικού είναι υψηλής ποιότητας -με το ποσοστό αυτών με πολλές βιβλιογραφικές αναφορές (highly-cited) να είναι πενταπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
  • Στήριξη της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας γύρω από τα ελληνικά πανεπιστήμια για ενδυνάμωση της σύνδεσής τους με τον επιχειρηματικό τομέα (με ταυτόχρονη ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,5% του ΑΕΠ έναντι 0,3% σήμερα στην Ελλάδα). Αντίστοιχα Κέντρα Αριστείας έχουν αναπτυχθεί στη Γαλλία και στο Ισραήλ.
Η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Σε πρώτο επίπεδο, η άμεση επίδραση από την προσέλκυση των ξένων φοιτητών (σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εκροών Ελλήνων φοιτητών) θα προσελκύσει πόρους της τάξης των 1,8 δισ. ετησίως (κυρίως μέσω υψηλότερων εξαγωγών και χαμηλότερων εισαγωγών υπηρεσιών εκπαίδευσης).

Από τις υψηλότερες η εκροή φοιτητών

Η τρέχουσα εκροή Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ (καλύπτοντας το 9% των Ελλήνων φοιτητών, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου της τάξης του 3%).

Ωστόσο, εκτός από το άμεσο αυτό αποτέλεσμα, η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης δύναται να μετασχηματίσει το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω βελτίωσης της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συγκεκριμένα, βάσει εκτιμήσεων από το «Υπόδειγμα Μακροπρόθεσμης Ανάπτυξης και Ανώτατης Εκπαίδευσης» της ΕΤΕ, οι προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουν στον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, 1,1 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά την πρώτη δεκαετία έντονου μετασχηματισμού (αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ κατά περισσότερα από 20 δισ. ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας) και κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες μεσοπρόθεσμα.

Σε περίπτωση που η ακαδημαϊκή αναβάθμιση συνδυαστεί με σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (όπως σχηματισμός clusters, είσοδος σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και στρατηγικές branding), η δημιουργία ισχυρών συνεργιών με τον καινοτόμο επιχειρηματικό τομέα, εκτιμάται ότι θα διπλασίαζε τις επιδράσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας -προσθέτοντας στον ρυθμό ανάπτυξης 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά την πρώτη δεκαετία (αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ κατά περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως σε ορίζοντα 10ετίας) και κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα μεσοπρόθεσμα.

Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις υποεκτιμούν το συνολικό όφελος από την εκπαιδευτική αναβάθμιση, καθώς ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε οικονομία γνώσης δύναται να προσελκύσει επενδύσεις κεφαλαίου, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ.

Πηγή www.bankwars.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καθαρές μπουρδολογίες..

    "Καθαρές λύσεις" ζητάει λέει τώρα ο πρωθυπουργός απ΄την Σύνοδο Κορυφής στις 15 Ιουνίου.
Πάει κι η διευθέτηση του χρέους, πάει και η ποσοτική χαλάρωση, πάνε κι οι απειλές πως θα "ξεψηφίσει" το 4ο μνημόνιο.
Μας έμειναν τα μέτρα του 4ου μνημονίου,
..όπως άλλωστε όλοι
περιμέναμε.

Αυτή η καινούργια παπαριά -και σαν έκφραση, και σαν επικοινωνιακή μπούρδα- σαν να μας θυμίζει λίγο εκείνη την περίφημη "τελική λύση" του Χίτλερ.
Ναι, εκείνη με την οποία "διευθέτησε" κάμποσα εκατομμύρια εβραίους.
Όχι ότι απέχουμε και πολύ.
Τρίτο Ράϊχ τότε, τέταρτο τώρα, και τότε και τώρα Νέα Τάξη ευαγγελίζονταν,
..γερμανοί και τότε και τώρα,
..φυσική εξόντωση με αέρια και φούρνους τότε, φυσική εξόντωση με τα δύσοσμα αέρια του Σόϊμπλε και τα τοξικά αέρια της Παγκοσμιοποίησης τώρα,
..η "τελική λύση" για τους εβραίους τότε και οι "καθαρές λύσεις" για τους έλληνες σήμερα βίοι παράλληλοι.

Αλλά και σαν έκφραση "καθαρές λύσεις" τί ανούσια και κενολόγα μπουρδολογία!
Δηλαδή οι προηγούμενες που είχε εφαρμόσει και τις διαφήμιζε κιόλας ήταν βρώμικες; (βρώμικες ήταν και αισχρές, αλλά αυτοί δεν το παραδέχονται)
Μόνος του τα εφευρίσκει αυτά ή του τα γράφουν άλλοι;
Μήπως τους πιάνουν το χέρι και σε αυτό κατά την δήλωση του διευθυντή(!)του της κοινοβουλευτικής ομάδας: "Ουσιαστικά στα δημοσιονομικά συγκυβερνάμε με τους θεσμούς, με την τρόικα. Πολλές φορές μας πιάνουν το χέρι και μας γράφουν το νομοσχέδιο "
Και καλά αυτών που τους πιάνουν το χέρι. Εμάς που μας πιάνουν τον κ@λο;

Και πέρα απ' όλα αυτά, δεν είναι απορίας άξιο και θαυμασμού(;),
..το πώς ένα κ@λοπαιδάκι 40 ετών πρόλαβε κι έφτασε σε τέτοια ακραία όρια της ξεφτίλας,
..σε τέτοιο προσωπικό και πολιτικό εκφυλισμό,
..στην κατάντια ενός Τσολάκογλου;

Όχι ότι οι άλλοι που περιμένουν στην σειρά για να κυβερνήσουν είναι καλύτεροι.
Ίδιοι είναι, αν όχι και χειρότεροι, διότι οι συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν.
Και δεν χειροτερεύουν μόνες τους.
Ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές του τις χειροτερεύουν.
Όπως και κάθε πρωθυπουργός με τους βουλευτές του απ΄το 2010 και μετά.
(τα πριν, οδήγησαν στο 2010, αλλά την ευθύνη για τις συγκεκριμένες "λύσεις" τις έχουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις)

Και ο λαός φταίει ακόμη περισσότερο που δεν βγαίνει στα πεζοδρόμια με μιά γενική εξέγερση να σταματήσει την καταστροφή.
Ας βγεί στα πεζοδρόμια, κι ας βγεί και το παρακράτος κι οι "κουκουλοφόροι".
Οι καθαρές κι η τελική λύση να δοθούν εκεί,
..και όχι στις "Συνόδους Κορυφής" των τοκογλύφων,
..των αργυραμοιβών!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πρωτοφανής πρόκληση: Αλβανοί μαθητές τραγούδησαν για τη «Μεγάλη Αλβανία» σε εκδρομή στην Κέρκυρα



Σε μια πρωτοφανής πρόκληση επιδόθηκαν μαθητές λυκείου από την Αλβανία που ήρθαν εκδρομή στην Κέρκυρα και τραγούδησαν εθνικιστικό τραγούδι που μιλά για τη «Μεγάλη Αλβανία» και διεκδικεί το νησί του Ιονίου .

«Μας φωνάζουν τα εδάφη μας και τα βουνά μας, εμείς είμαστε ένα έθνος, η "Μεγάλη Αλβανία”. Είμαστε ερυθρόμαυροι, εγώ με εσένα είμαστε κόκκινο και μαύρο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι στίχοι ενός από τα πιο εθνικιστικά τραγούδια της Αλβανίας, που δεν δίστασαν να το τραγουδήσουν οι μαθητές της γειτονικής χώρας.

Οι Αλβανοί μαθητές είχαν έρθει για πενθήμερη εκδρομή στη χώρα μας, όμως η κίνησή τους αυτή έγινε η αιτία για να διωχθούν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον Βορειοηπειρωτών το περιστατικό έγινε αμέσως γνωστό στο νησί με αποτέλεσμα κανένα ξενοδοχείο να μην δέχεται να τους φιλοξενήσει, έτσι γύρισαν πίσω στη χώρα τους.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών κατά 5 δις Ευρώ



Οι 20 «πρωταθλητές» στις εξαγωγές - Ποια τα καλύτερα προϊόντα (πίνακας)

Ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο α’ τριμήνου, δείχνει ότι η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 20,3% (στα 6,79 δισ. ευρώ, από 5,65 δισ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 253 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε τα εξής: «Η εμφατική άνοδος των εξαγωγών από τις αρχές του έτους είναι ένα αποτέλεσμα θετικών συγκυριών, αλλά και επανακαθορισμού εξαγωγικών στρατηγικών και στοχεύσεων. Με άλλα λόγια, η παρούσα χρονική στιγμή μοιάζει με μία ιστορική ευκαιρία για τη μετάβαση προς έναν κύκλο ανάπτυξης. Οι Έλληνες εξαγωγείς αναζητούν και παράλληλα χαράσσουν Νέους Δρόμους για την ελληνική οικονομία συνολικά.

Για τον λόγο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων διοργανώνει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο μεταξύ όλων των μελών της Αλυσίδας Εξωστρέφειας, στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου, όπου θα αναλυθούν οι προοπτικές αλλά και τα εργαλεία για την εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης με παλαιούς και νέους οικονομικούς εταίρους, την ουσιαστική υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με εγχώριες και ξένες επενδύσεις, και την περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ως το κυριότερο αντίμετρο λιτότητας και περικοπών».

Να σημειωθεί ότι αν οι ρυθμοί αύξησης του α’ τριμήνου, διατηρηθούν ως το τέλος του χρόνου θα έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία 5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2016, ήτοι πρόσθετα έσοδα στο ύψος του 2,75% του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να προσμετρούνται οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο των υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία κ.α.)

Για την ώρα, οι Διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν μία αύξηση της τάξης του 3,8% στα έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή αυξημένα έσοδα κατά 2-2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Οι εν λόγω ρυθμοί οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα ύψους τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ.
Ο χάρτης των εξαγωγών

Πιο αναλυτικά, στο α’ τρίμηνο του έτους, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν μεν αύξηση (+8,9%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 53,4% των συνολικών εξαγωγών, το μερίδιο όμως αυτό είναι μειωμένο από το 59,1% του α’ τριμήνου του 2016. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι η αύξηση των εξαγωγών προέρχεται κυρίως από Τρίτες Χώρες, των οποίων συγκεκριμένα το μερίδιο έφτασε στο 46,6% από 40,9% στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη αναφερθείσας αξιοσημείωτης (8,9%) αύξησης προς την Ε.Ε. οι αποστολές προς τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 8,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς όλες τις άλλες οικονομικές ενώσεις, πλην MERCOSUR. Συγκεκριμένα, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, η αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξης του 15,9%, προς τις χώρες του G7 6,1%, προς τις αναδυόμενες BRICS 28,2% προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC 20,9% προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) 28,5% ενώ προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης ουσιαστικά έμειναν αμετάβλητες (-0,9%).

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές-στόχους, η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το τρίμηνο να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η και 3η θέση ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) η Γερμανία και η Κύπρος. Στην 4η θέση ανήλθε η Τουρκία (από πέμπτη πέρσι) και στην 5η θέση -με άνοδο πέντε θέσεων στη σχετική κατάταξη- βρίσκεται ο Λίβανος. Στην 6η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό α’ τρίμηνο, στην 7η θέση (από έκτη πέρσι) το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην ίδια θέση (8η) με το περσινό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου εμφανίζεται η Αίγυπτος. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών συμπληρώνουν οι ΗΠΑ στην 9η θέση (από 6η) και η Ισπανία, με άνοδο μιας θέση από πέρσι.

Η υψηλότερη νέα είσοδος χώρας στον πίνακα με τις 100 κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα είναι αυτή των Νήσων Φώκλαντ (73η θέση), ενώ ακολουθούν: Πακιστάν (80η), Μαλαισία (87η), Κουρασάο (96η), Σρι Λάνκα (99η).

Χαρακτηριστικό επίσης των ανακατατάξεων του γεωγραφικού χάρτη του εξαγωγών είναι ότι σε 6 χώρες η αύξηση ξεπερνάει σε ποσοστό το 100%: Τυνησία (+579%), Μαρόκο (+346%), Ν. Κορέα (+255%), Μπαχάμες (+137%), Ισραήλ (+120%) και Ταϊβάν (+116%). Στον αντίποδα, μόλις σε 20 από τις 100 κυριότερες αγορές εμφανίζονται χαμηλότερες εξαγωγές σε σχέση με το 2016


Η σύνθεση των εξαγωγών

Αντίστοιχα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων (κατά 70,6%) και λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (41,8%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 20,3%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 7,6%, και διατρούν μερίδιο 42,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται μειωμένες κατά -3,7%.

Στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, οι διακυμάνσεις δεν είναι τόσο έντονες, τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτης δεκάδας, αλλά είναι αξιοσημείωτη η ανανέωση της λίστας των 100 κορυφαίων εξαγόμενων προϊόντων σε ποσοστό σχεδόν 25%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 4 εξαγόμενα προϊόντα δεν εμφανίζονταν στη σχετική λίστα το 2016. Από πλευράς αυτών των νέων εισόδων ξεχωρίζουν οι στρόβιλοι δι’ αντιδράσεως (35η θέση), τα επιβατικά πλοία (36η), το σκληρό σιτάρι (44η), τα scrap χαλκού, τα γυναικεία ενδύματα (77η) και τα παγωτά (85η θέση).

Όπως και στην περίπτωση των αγορών-στόχων, έτσι και στα προϊόντα υπάρχουν περιπτώσεις υπερδιπλασιασμού εξαγωγών, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο: Ηλεκτρική ενέργεια (+135,6%), Βουτάνιο (+111%) και Scrap Αλουμινίου (+102%), ενώ άλλα προϊόντα καταγράφουν αυξήσεις άνω του 50%. Χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016 εντοπίζονται σε 22 κατηγορίες προϊόντων.

Τα 20 σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα στον Κόσμο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 (Αξία σε εκατ. € & όγκος σε τόνους)


Οι εισαγωγές

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2017, καταγράφεται πολύ μεγάλη άνοδος (30,9%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 13.020,8 εκ. € έναντι 9.947,3 εκ. € στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής αργού πετρελαίου, αλλά και τις παραλαβές νέων πλοίων από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση επίσης σημαντική αύξηση 18,5%, ή κατά 1.494,1 εκ. €.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί σημαντικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 44,8%, στα 6,22 δισ. ευρώ (από 4,30 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 33,7%.

Πηγή www.imerisia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

H Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ο εξοπλισμός των Κούρδων μαχητών στην Συρία



Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι άρχισαν τον εξοπλισμό των Σύρων Κούρδων μαχητών με στόχο την διασφάλιση της νίκης στην επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, υλοποιώντας την απόφασή τους, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές παρέλαβαν ελαφρύ οπλισμό και οχήματα από τον αμερικανικό στρατό.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η διανομή των όπλων ξεκίνησε κατά το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την εντολή που έδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η απόφασή της να εξοπλίσει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην Συρία, μπορεί να καταλήξει να βλάψει την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των κουρδικών δυνάμεων είναι αναγκαίος για την ανακατάληψη της Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στην Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί παράλληλα τρόπους προώθησης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ-Τουρκίας για την στήριξη της μάχης ενάντια στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Δεν έχει καταστεί σαφείς αν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί αρκετή για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....