Διυλιστήριο: 01/10/18
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Παραγραφή για τη «λίστα Λαγκάρντ» από το Συμβούλιο Επικρατείας - Έκαναν «φτερά» περισσότερα από 3 δισ. ευρω



Συνολικά, το ύψος των ήδη βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων που αναμένεται να διαγραφούν εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ

Tαφόπλακα στις όποιες ελπίδες του Δημοσίου να εισπράξει σημαντικού ύψους έσοδα από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής χάρη στις 2 αποφάσεις που εξέδωσε το 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, σε 3 γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στις ενέργειες της Α.Α.Δ.Ε. που έσπευσε, με αποφάσεις και εγκυκλίους της, να τις κάνει δεκτές στο σύνολό τους.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2011 που αφορούν οικονομικά ισχυρούς φορολογούμενους, περιλαμβάνονται στις γνωστές λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης και εκκρεμούν ακόμη για έλεγχο στα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Δ.Ο.Υ. θεωρούνται πλέον οριστικά παραγεγραμμένες και το Δημόσιο δεν έχει πια κανένα δικαίωμα να τις ελέγξει. Χιλιάδες άλλες τέτοιες υποθέσεις της περιόδου 2006-2011 στις οποίες οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν αναμένεται να χαθούν οριστικά για το Δημόσιο.

Συνολικά, το ύψος των ήδη βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων που αναμένεται να διαγραφούν εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα που δεν πρόκειται ποτέ να βεβαιωθούν στο μέλλον και χάνονται οριστικά εξαιτίας της ματαίωσης χιλιάδων άλλων φορολογικών ελέγχων.

Ταυτόχρονα, οι εμπλεκόμενοι σε πολλές από τις παραπάνω υποθέσεις, εφόσον έχουν διαπράξει ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής γλιτώνουν οριστικά από το ενδεχόμενο να υποστούν ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα αυτά δεδομένου ότι η παραγραφή των υποθέσεών τους δεν επιτρέπει καν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές να υποβάλουν μηνυτήριες αναφορές προκειμένου να ξεκινήσουν οι εναντίον τους ποινικές διώξεις.

Στις εξελίξεις αυτές οδήγησαν οι εκδοθείσες κατά τη διάρκεια του 2017 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων καθώς και τρεις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (βασιζόμενες στις αποφάσεις του Σ.τ.Ε.), οι οποίες εκδόθηκαν εν ριπή οφθαλμού στο τέλος Νοεμβρίου του 2017 και έγιναν άμεσα δεκτές από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) Γ. Πιτσιλή.

Με βάση τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και τις γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ., παραγράφηκαν όλες οι μη ακόμη ελεγχθείσες καθώς και οι μη ακόμη οριστικά κριθείσες σε επίπεδο Δ.Ε.Δ. ή δικαστηρίων υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών προ του 2012.

Ανάμεσα σ’ αυτές παραγράφηκαν και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής των ετών προ του 2012 οι οποίες περιλαμβάνονται:

- στη λίστα των "65 CD" με τους 1,3 εκατομμύρια Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της περιόδου 2000-2012,

- στη "λίστα Λανγκάρντ" και

- στη λίστα των "εμβασμάτων εξωτερικού".

Οι εκκρεμείς φορολογικοί έλεγχοι στις παραπάνω υποθέσεις «πάγωσαν», ενώ όσοι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν πλέον να διενεργηθούν. Επίσης όσοι έλεγχοι έχουν ήδη ολοκληρωθεί αναμένεται να καταπέσουν είτε στη Δ.Ε.Δ. είτε στα διοικητικά δικαστήρια, όπου έχουν προσφύγει ή πρόκειται να προσφύγουν οι φορολογούμενοι, καθώς:

- τις χρονικές περιόδους στις οποίες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι ελεγκτικές διαδικασίες θεωρείται πλέον ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα είχε ήδη παραγραφεί (!) ή

- τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκαν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν αδήλωτα εισοδήματα μη παραγεγραμμένων ετών αφορούν έτη προηγούμενα τα οποία την περίοδο διενέργειας των ελέγχων θεωρούνται πλέον ότι, βάσει των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., είχαν ήδη παραγραφεί, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε η Α.Α.Δ.Ε. με μία ακόμη εγκύκλιο, την ΠΟΛ. 1175/16-11-2017.

Σημειώνεται ότι, από τους ήδη διενεργηθέντες ελέγχους στις παραπάνω λίστες τα βεβαιωθέντα έσοδα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που θα μπορούσαν να βεβαιωθούν από μελλοντικούς ελέγχους, οι οποίοι πλέον δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, εκτιμώνται σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Πηγή www.cretalive.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βγαίνουμε απ' τις λίστες!..

    Εντάξει, το μνημόνιο μπορεί να μην το σκίσαμε (το αλλάξαμε όμως με καινούργιο),
..την λίστα Λαγκάρντ όμως την τελειώσαμε.
Χάρη σε δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, σε 3 γνωμοδοτήσεις του
Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στις ενέργειες της Α.Α.Δ.Ε. που έσπευσε άρον άρον, με αποφάσεις και εγκυκλίους της, να κάνει δεκτές στο σύνολό τους όλες αυτές τις αποφάσεις,
..χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2011 που αφορούν οικονομικά ισχυρούς φορολογούμενους, που περιλαμβάνονται στις γνωστές λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης και εκκρεμούν ακόμη για έλεγχο στα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Δ.Ο.Υ. θεωρούνται πλέον οριστικά παραγεγραμμένες και το Δημόσιο δεν έχει πια κανένα δικαίωμα να τις ελέγξει.
Η λίστα Λαγκάρντ έχει οριστικά πεθάνει.

Ή μάλλον όχι. Τώρα αρχίζει η καριέρα της.
Σε λίγο καιρό θα κρέμεται στα μανταλάκια των περιπτέρων ως ένθετο σε περιοδικά και εφημερίδες. Όλοι θα μάθουν πιά εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς ονόματα και διευθύνσεις.
Άσε που πιθανότατα να εξελιχτεί σε Libro D' Oro όλων εκείνων των λαμόγιων, νεόπλουτων, απατεώνων του δημοσίου και λοιπών τρωκτικών που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση: "Βλέπεις γιέ μου; Δεν είμαστε τίποτε τυχαίοι. Ο παππούς σου ήταν στην λίστα Λαγκάρντ!"

Βέβαια για να φτάσουμε σ' αυτό το καλό αποτέλεσμα χρειάστηκε η καλή συνεργασία όλων των μνημονιακών δωσιλόγων που πέρασαν από τις κυβερνητικές θέσεις.
Ποιός είπε ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια;
Όταν πρόκειται να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους χρηματοδότες τους, δεξιοί, αριστεροί (λεμε τώρα), πασόκοι προδότες, όλοι, μαζί,
..σαν μιά γροθιά,
..βαράνε στα μούτρα τον λαό και τσαλακώνουν κάθε έννοια ισονομίας και δημοκρατίας.

Για άλλη μιά φορά το σύστημα χρησιμοποιώντας άλλες φορές νόμιμα και άλλες φορές παρελκυστικά μέσα προστάτεψε τα παιδιά του, και προστατεύτηκε και το ίδιο.
Όλη η πολιτική και επιχειρηματική αλητεία βγήκε και πάλι στον αφρό.

Πολλά συγχαρητήρια στον λαό,
..που με την αδράνειά του συντέλεσε σ' αυτό το αγαθό αποτέλεσμα.
Το αξίζει.

Και εις άλλα με υγεία!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πως η Ελλάδα έχασε πάνω από 270 δις Ευρώ με το PSI των Βενιζέλου - Παπαδήμου - Σαμαρά !!!



Όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή. Και αν ήταν να αποτιμήσουμε την απόφαση του PSI, αυτή δυστυχώς δεν είναι θετική, όπως πολλοί εκ του πονηρού προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά αρνητική. Η τότε πολιτική ηγεσία, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά θα έπρεπε να κοιτάξει στα μάτια τον Ελληνικό λαό και να ζητήσει συγνώμη διότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι τις προθέσεις! Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν έγινε μείωση χρέους 50%, όπως την παρουσιάζουν, αλλά έγινε κάτι χειρότερο. Η χώρα έχασε 270 δις ΕΥΡΩ! Ένα χρέος πραγματικής, τότε, χρηματιστηριακής αξίας, 64 δις, το έχουμε ήδη πληρώσει με 270 δις χασούρα. Είναι δυνατόν; Και όμως είναι!

Η Ελλάδα έχασε με δύο τρόπους

Για την ακρίβεια, η Ελλάς έχασε με δύο τρόπους με το PSΙ. Πρώτον , έχασε άμεσα, μετατρέποντας ομόλογα που ήταν ουσιαστικά μηδενικής αξίας, μερικά από τα οποία σε δραχμές, σε διακρατικά δάνεια με υποθήκη την περιουσία του Ελληνικού κράτους. Δεύτερον, έχασε σε βάθος χρόνου, με τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας και φοροκαρπαζιάς που ακολουθήθηκε για να πληρωθεί η νέα ’υποχρέωση’ αυτή στους δανειστές. Θα αποδείξουμε ότι έχασε συνολικά 270 δις ΕΥΡΩ, το 1/4 περίπου άμεσα, και τα άλλα 3/4 σε 5 χρόνια έκτοτε , ως κόστος στο ΑΕΠ της!

Η αξία του χρέους που ανταλλάχτηκε

Ομόλογα ονομαστικής αξίας 198,6 δις ΕΥΡΩ ανταλλάχτηκαν, το 90% αυτων τον Μαρτιο και τα υπόλοιπα τον Απρίλιο του 2012.

Τι πήραν

Αλλα ανταλλάγματα πήραν οι ιδιώτες και άλλα οι φορείς της ΕΕ*(βλεπε παραρτημα για λεπτομέρειες). Συνολικά εκδοθηκαν τιτλοι Α αξίας 62,4 δις, τιτλοι Β αξίας 62,4 δις που συνδέουν πληρωμές με ΑΕΠ και 29,7 δις τυπου Γ και 4,9 δις δάνεια τυπου Δ. για την ανταλλαγη του χρέους ενώ χρειάστηκε να εκδοθούν επιπλέον (με συντηρητικούς υπολογισμούς) 37,7 δις.επιπλέον δανεια (Ε) του EFSF για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών από τις ζημιές του PSI (11,7 δις Εθνικη τραπεζα, 6,8 Eurobank, 4,8 Alpha, 5,9 πειραιως 4,3 Αγροτική, 3,4 TT και 1,7 άλλες)! Παραλληλα το τραπεζικο συστημα της Κυπρου εχασε 4 δις (1,7 Τραπεζα Κυπρου+2,1 δις Λαικη Τράπεζα) με αποτέλεσμα αργότερα να μπει σε μνημονιο και η Κυπρος! Γι αυτό το λόγο, δεν υπήρξε κατ ουσία ουτε καν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ μείωση του χρέους. Θα δούμε όμως ποια ηταν η πραγματική, η χρηματιστηριακή, επίπτωση.

68,6 δις χάσαμε άμεσα!

Η αξιολόγηση για εργαλεία με χρηματιστηριακή αξία όπως τα ομόλογα, δεν γινεται σε ονομαστικη αξία όπως εγινε το 2012, αλλα σε πραγματικη-χρηματιστηριακή αξία, όπως γινεται εξάλλου και σε μετοχές! Η χρηματιστηριακή αξία** του χρεους που ανατλλαχτηκε με τις τοτε συνθήκες αγοράς ηταν περίπου 64 δις. Αυτό όμως που εκδόθηκε με το PSI και για κάλυψη των ζημιών που το PSI προκάλεσε, ήταν α. 42,6 δις (Δ+Ε) ενυπόθηκα διακρατικά δάνεια και β. ομόλογα με ανανεωμένη ονομαστικη αξία 92 δις (Α+Γ) και τιτλους Β με συνολική επιπλέον ονομαστική και χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνάει τα 90 δις.

Συντηρητικά μιλώντας, επομένως, το κράτος επιβαρύνθηκε με Ομόλογα μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αξίας κατά 90-64=26 δις τουλάχιστον, και ενυπόθηκα διακρατικά δάνεια 42,6 δις με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού κράτους! Δηλαδη με 68,6 δις περισσότερο!

205 δις χάσαμε απο το ΑΕΠ

Αν η Ελλάς εγκατέλειπε την ΕΥΡΩζώνη, θα ειχε μείωση του ΑΕΠ, σε δολαριακή αξία, που στην χειρότερη των περιπτώσεων θα ήταν 10%-15% το πρώτο έτος (υπόψιν ποτέ ιστορικά δεν ήταν πάνω από -7%), ενώ στη συνέχεια θα ανέκαμπτε με αύξηση ΑΕΠ 2% κατ έτος, σε δολαριακή βάση με βάση το συντηρητικό σενάριο. Αντι αυτού, και ως συνέπεια της κρίσης ρευστότητας καθώς οι τράπεζες λειτουργούν βάσει ΕΥΡΩ η χώρα έχει χάσει ήδη 30% του ΑΕΠ σε δολαριακή βάση και συνολικά 240 δις δολάρια σε σχέση με το σενάριο εξόδου στη δραχμήη, δηλαδή συνολικά χάσαμε επιπλέον 205 δις. ΕΥΡΩ λόγω μείωσης ΑΕΠ.

Η φύση του χρέους άλλαξε, έγινε ενυπόθηκο

Η επιβάρυνση ειναι όχι μόνο 26+42,6=68,6 δις παραπάνω σε πραγματικές αξίες, αλλά επίσης εχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους, που μπαίνει υπό επιτήρηση μέχρι να πληρώσει τα ενυπόθηκα δάνεια! Η αποστράγγιση του ΑΕΠ μέσα απο προγράμματα λιτότητας και φοροκαρπαζιάς, ώστε να πληρώνονται οι ξένοι τοκογλύφοι, μείωσε το ΑΕΠ της χώρας.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε και τυπικά


Είναι ψεύδος ότι η Ελλας με το PSI δεν χρεοκόπησε! Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2012 επισήμως και γι αυτό πληρώθηκαν CDS 3,25 δις. Συγκεκριμένα η ενεργοποίηση των ‘Ρητρών Συλλογικής ∆ράσης’ οδήγησε σε κήρυξη πιστωτικού γεγονότος (credit event) στις 9/3/2012 από την ∆ιεθνή Ένωση Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ΙSDA) με αποτέλεσμα να πληρωθούν CDS αξίας 3,25 δις δολαρίων που πληρώθηκαν μετά 10 ακριβώς ημέρες (19/3/2012).

Συμπέρασμα

Η απόφαση για το PSI και παραμονής στο ΕΥΡΩ με κάθε κόστος, υπήρξε μια λαθεμένη, η σωστότερα, μια καταστροφική απόφαση για τη χώρα. Όχι μόνο η Ελλάς χρεοκόπησε, που απλά θα γίνονταν και με απλή έξοδο απο ΕΥΡΩ και μη πληρωμή χρέους, αλλά και οδήγησε σε άμεση απώλεια 68,6 δις από την ΑΥΞΗΣΗ της Χρηματιστηριακής αξίας του χρέους και σε μια 5ετη περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας, που αφαίρεσε αλλα 205 δις. Χάσαμε 270+ δις για να ανταποκριθούμε στους όρους της εξευτελιστικής συμφωνίας ενυπόθηκου διακρατικού χρέους που ακόμη πληρώνουμε. Πρόκειται περί πρωτοφανούς καταλήστευσης του πλούτου ενός λαού μέσα από λιτότητα και φοροκαρπαζιά, ώστε να εξυπηρετηθεί το στρατηγικό Γερμανικό σχέδιο φτωχοποίησης της μισής Ευρώπης! Οσοι εμπνευστήκαν και υλοποίησαν την ντροπιαστική αυτή συμφωνία, θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη από τη χώρα, καθώς η Ελλάδα εχασε 270 δις ΕΥΡΩ από τις κινήσεις τους. Θα ζητήσουν, άραγε, συγνώμη;

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία



*Τα ανταλλάγματα που έλαβαν οι Ιδιωτες- κάτοχοι των επιλεγµένων διέφεραν ανάλογα µε τη χώρα κατοικίας τους ή τυπο ομολόγου. Υπήρχε άλλη ανταλλαγη για µη-κατοίκους ΗΠΑ, κατοίκους ΗΠΑ και κατόχους του ελβετικού οµολόγου. Οι μη-κατοικοι ΗΠΑ, που ηταν η μεγαλύτερη κατηγορία, για κάθε 100 ευρώ ονοµαστικής αξίας των παλαιών οµολόγων που κατείχαν, έλαβαν ως αντάλλαγµα (Α) νέα οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου συνολικής ονοµαστικής αξίας (face value) 31,5 ευρώ, λήξης 2023 ως 2042, (Β) τίτλο ΑΕΠ λογιζόµενης αξίας (notional value) 31,5 ευρώ, λήξης 2042, (Γ) οµόλογα του EFSF συνολικής ονοµαστικής αξίας(ΟΑ) 15 ευρώ (7,5 ευρω ΟΑ ληξης 2013 και 7,5 ευρω ΟΑ λήξης 2014) και (Δ) βραχυπρόθεσµο δάνειο του EFSF για την πληρωµή των δεδουλευµένων τόκων µέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2012. Οι κάτοικοι ΗΠΑ, πήραν ότι και οι προηγούμενοι με τη μονη διαφορά ότι αντι των Γ και Δ που περιγράψαμε πήραν τα καθαρά έσοδα από την πώληση τους. Οι κάτοχοι του Ελβετικου ομολόγου πήραν τα Α, Γ και Δ που περιγράφτηκαν, χωρίς το Β. Αντίθετα,η ΕΚΤ και το Ευρωσυστημα αντάλλαξαν ομόλογα 42,9 δις με ομόλογα ….ίσης αξίας µε ηµεροµηνία έκδοσης 15/2/2012!

**Οι συντελεστές προεξόφλησης των ομολόγων που υπήρχαν την εποχή της ανταλλαγής κινούνταν σε επίπεδα 25%, ενώ το κόστος χρησης CDS για κατοχους Ομολόγων ηταν απαγορευτικό εκείνη την εποχή (πάνω από 2000 μονάδες).

ΠΗΓΗ: new-economy.gr

https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μπουτάρης : Κατ'απτυστο το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στον Λευκό Πύργο



Γιατί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι το «Νέα Μακεδονία» είναι η καλύτερη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Κατάπτυστη χαρακτήρισε την απόφαση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ονομασία των Σκοπίων ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο protagon.gr.

«Η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ.

Τόσες γενιές μεγαλώσανε με αυτή την ιδέα. Και ακούω ότι οι δικές μας παμμακεδονικές οργανώσεις, κυρίως ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά ετοιμάζουν διαδήλωση. Αυτό θα είναι κατάπτυστο αν το κάνουνε. Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από πάνω. Από τον Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να απαγορευτεί η διαδήλωση, καθώς αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.

«Όχι να απαγορευτεί. Αλλά να τους πει “παιδιά μην την κάνετε”. Αν την απαγορεύσουν θα είναι χειρότερα. Αλλά δεν μπορεί ξαφνικά η Παμμακεδονική Αμερικής να ανακατεύεται σε αυτά. Με ποια λογική;», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Είπαμε με τον Ζάεφ ότι θα κάνουμε δύο πράγματα: θα διοργανώσουμε μια ρεγκάτα στον Αξιό με κανό, θα αρχίσει στο Μπέλες και θα τελειώσει στο Θερμαϊκό, κάπου όπου να είναι εύκολη η πρόσβαση. Είπαμε να κάνουμε κι ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, μιας εβδομάδας, η μισή στα Σκόπια και η μισή στη Θεσσαλονίκη, με μουσική και χορό. Αυτά είναι για μια εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά».

Σε ερώτηση σε σχέση με την παλαιότερη αυστηρότερη στάση του σε σχέση με το θέμα της ονομασίας, απάντησε:

«Εγώ είμαι από χαρακτήρος έτσι. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ο πατέρας μου με τον Τσάνταλη (σσ. της άλλης γνωστής οικογένειας οινοποιών της Θεσσαλονίκης) είχαν μίσος. Γιατί ο Τσάνταλης, όπου πήγαινε ο πατέρας μου, τον ακολουθούσε. Πήραμε εμείς αυτό το κτήμα (στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας) και ήρθε ο Τσάνταλης και πήρε το κτήμα από κάτω. Οταν το έμαθαν αυτό οι δικοί μου, γίνανε αεροπλάνο από το κακό τους, έλεγαν ότι μας αντιγράφει. Εγώ τους είπα ότι δεν είναι τόσο κακό, γιατί αν έρθει κάποιος να του δείξει ο Τσάνταλης το αμπέλι του, ο επισκέπτης θα ρωτήσει “αυτός ο αμπελώνας εκεί ψηλά τίνος είναι;” και θα του πουν ότι είναι δικός μας, οπότε θα βγούμε κερδισμένοι».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι «ακόμη και μέσα στα Σκόπια έχει αμφισβητήσει την καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο».

«Αφού ήρθατε στην περιοχή 1000 χρόνια μετά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Αλέξανδρου; Εχετε μια ωραία ιστορία ως Σλάβοι, γιατί δε θέλετε να τη λέτε αυτήν; Αυτά τους τα είπα σε δημόσια ΜΜΕ, στα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η Βουλγαρία, έχουν και 35% αλβανικό πληθυσμό. Αν γίνει καμιά στραβή, πάνε τα Σκόπια, το μισό θα το πάρει η Βουλγαρία και το άλλο μισό η Αλβανία. Πρέπει να βοηθηθούν να αποκαταστήσουν μια ενιαία ταυτότητα, με δυο εθνότητες. Για μένα, η καλύτερη λύση είναι “Νέα Μακεδονία”. Γιατί το “Βόρεια” ή το “Άνω” συντηρεί μια κατάσταση σε μια χώρα που χωρίστηκε στα δύο, άρα έχει και αλυτρωτισμούς. Το “Νέα” προσδιορίζει μια νέα χώρα η οποία υπάρχει στον χώρο της Μακεδονίας. Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη», αναφέρει.

Μάλιστα, προσθέτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς: «Εμένα πήρε ο Κοτζιάς τηλέφωνο εκεί που τρώγαμε, μου είπε Χρόνια Πολλά και ζήτησε να του μιλήσει. Μίλησαν, δεν ξέρω τι είπαν, αλλά μετά ο Ζάεφ ήταν πολύ χαρούμενος. Ο Κοτζιάς ήταν χαρούμενος από την προηγουμένη που είχαμε μιλήσει και μου είπε καλά κάνεις, προχώρα το, αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο, στην ομπρέλα των μέτρων εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μπουτάρης τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια συνεννόησή του με την κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας.

«Ούτε λαγός της κυβέρνησης είμαι ούτε οδηγίες παίρνω. Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Λέμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι Μητρόπολη των Βαλκανίων. Στην πράξη είναι; Δεν είναι. Για να την κάνουμε, πρέπει να κάνουμε πολλά τέτοια πράγματα. Και πρέπει ο κόσμος να το επικροτεί, δεν με ενδιαφέρει αν το επικροτούν οι πολιτικοί. Εάν το επικροτεί ο κόσμος, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Το ίδιο κάνω και με τους Τούρκους. Οποτε πηγαίνω στην Τουρκία, τους λέω: Με σας αισθάνομαι αδερφός. Με τους Ευρωπαίους αισθάνομαι συνεταίρος… Και τρελαίνονται οι Τούρκοι από τη χαρά τους. Με ενδιαφέρει πώς η Θεσσαλονίκη θα φύγει από τη χωριατίλα. Έχουν γίνει βήματα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Γι’ αυτό λέω ότι, αν είμαι καλά, θα μείνω δήμαρχος ως τα 100 χρόνια μου…», σημειώνει.
Για να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε εδώ.


Πηγή:voria.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εξαγωγές: Σε ανοδική πορεία και τον Νοέμβριο, με άλμα 15,5%



Με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η σημαντική ανάπτυξη στις τρίτες χώρες και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, έκλεισαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2017, συνεχίζοντας ακάθεκτες την ανοδική πορεία τους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον Νοέμβριο, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 15,5% και ανήλθε στα 2,58 δισ. ευρώ, από 2,23 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι αυξημένη τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (6,6%) όσο και προς τις τρίτες χώρες (25,7%). Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν σε 1,27 δισ. ευρώ από 1,19 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εντεκάμηνο και οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες έφτασαν το 1,31 δισ. ευρώ από 1,04 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος οι εξαγωγές έφτασαν στα 26,20 δισ. ευρώ, από 23,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 13,3%.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....