Διυλιστήριο: 02/25/19
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Επίτροπος Χαν για τη ΝΔ: «Είμαι υπερήφανος που η ΝΔ βοήθησε στην επίλυση του Σκοπιανού»



Σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Hanns Seidel» και της Πολιτικής Ακαδημίας με θέμα «Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη – Ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου, ένας από τους κύριους ομιλητές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε στην ηθική ευθύνη της ΕΕ απέναντι σε μία ευρωπαϊκή περιοχή όπως τα Δυτικά Βαλκάνια.


Όπως εξήγησε, τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες (ανεργία, κ.λ.π.) και η υποβάθμιση των χωρών τους οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση, επιθετικότητα και απελπισία.

Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο μόνος τρόπος διευθέτησης των προβλημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή προοπτική.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «καταπληκτική επιτυχία», που ανοίγει το δρόμο ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, εξέλιξη, την οποία στερήθηκε λόγω της μακροχρόνιας διαμάχης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Αναφερόμενος στην τόλμη της πολιτικής ηγεσίας σε Αθήνα και Σκόπια, σημείωσε ότι οι πλειοψηφίες στις δύο χώρες δεν στήριζαν την πρωτοβουλία των κυβερνήσεων, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες αντιλήφθηκαν ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία.
Περίεργη αναφορά στη Νέα Δημοκρατία

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του VMRO, προέβη σε μια περίεργη δήλωση:

«Θα πρέπει να παρατηρήσω, ως μέλος της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ, ότι το θάρρος αυτό, δυστυχώς, δεν το επέδειξαν τα αδελφά μας κόμματα στις δύο χώρες.

»Αλλά είμαι περήφανος που μας βοήθησαν πολύ στην προσπάθειά μας» (!?), είπε.

Τι άραγε εννοεί; Πώς βοήθησε η Νέα Δημοκρατία;

Τι δεν ξέρουμε ή δεν καταλαβαίνουμε;

Στη συνέχεια είπε:

«Είναι σημαντικό κάποιες φορές να ξεπερνάει κανείς τη σκιά του και να εστιάζει στο κοινό καλό».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω γερμανικό ίδρυμα συνδέεται με το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό CSU και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έχει σχέσεις με το «Ίδρυμα Καραμανλής» στην Ελλάδα.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

BBC: Η «αόρατη» μειονότητα στην Ελλάδα οι Σλαβομακεδόνες




Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, στο οποίο υποστηρίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα, η οποία μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Και όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Το δημοσίευμα του BBC σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία αναφέρει: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και προσθέτει: «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του 92χρονου κ. Φωκά, σύμφωνα με τον οποίο, «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων».

«Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του, σε ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Φωκάς αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας, ενώ, όπως δηλώνει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» ντόπια. Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες τη «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».

«Τελικά, οι Σλάβοι «Μακεδόνες» βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες - οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά - θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές. Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί Σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα.

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την Aριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις.

Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στη Μακρόνησο, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα», αναφέρει το BBC και προσθέτει πως: «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», αναφέρει το BBC, τονίζοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες : ''Το προκλητικό δημοσίευμα του BBC επιβεβαιώνει τη θέση Καμμένου για τους αλυτρωτισμούς των Σκοπίων''

«Δυστυχώς το ανίερο μέτωπο των φανερών και κρυφών υποστηρικτών της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ, σε μια ακόμα έξαρση υποκρισίας εμφανίζεται να αλληλοκατηγορείται για το ποιος δήθεν υπερασπίζεται περισσότερο την ιστορική αλήθεια και τα εθνικά συμφέροντα.


Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι. Ο χρόνος σας τελείωσε, τα ψέματά σας αποκαλύφθηκαν, οι Έλληνες γνωρίζουν» προσθέτει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας «κανένας δεν θα ξεχάσει όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Η ψήφος των Ελλήνων θα είναι η τιμωρία σας».
Διαβάστε περισσότερα.... »
....