Διυλιστήριο: 10/31/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Δημόσιο: Ξεκίνησαν οι απολύσεις εργαζόμενων... «φαντάσματα»Ξεκινούν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα αλλά στοχευμένα και για εργαζόμενους... φαντάσματα. Το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στα σχολεία όπου εκπαιδευτικοί έπαιρναν κανονικά το μισθό τους αλλά δεν πήγαιναν ποτέ να διδάξουν.

Ο λόγος για δασκάλους, αλλά και για έναν καθηγητή πανεπιστημίου που πλέον βρίσκονται εκτός δημοσίου καθώς υπογράφηκε ήδη η οριστική τους απόλυση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, με βάση των Κώδικα, εάν ένας εργαζόμενος απουσιάσει μέσα σε ένα μήνα συνεχόμενα 22 εργάσιμες ημέρες από την εργασίας του ή συνολικά έναν μήνα μέσα σε έναν χρόνο τότε παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να κινηθεί εναντίον του ο άμεσος προϊστάμενος (διευθυντής σχολείου, τμήματος κλπ) και να ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση.

Από εκεί και ύστερα ξεκινάει μια άλλη χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει ως και δυο ολόκληρα χρόνια μέχρι την οριστική απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους.

Το φαινόμενο αυτό -που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης που εργάζεται σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες- ήρθε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά όταν πριν από μερικές ημέρες η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας έκοψε τον μισθό σε καθηγητή, ο οποίος δεν πήγαινε ποτέ στο αμφιθέατρο, φέρνοντας σε απόγνωση και τους φοιτητές, οι οποίοι τον κατήγγειλαν τελικά. Επίσης όταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών για πειθαρχικά παραπτώματα, όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο για το παράπτωμα αυτό απολύθηκαν δύο εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, ένας εκπαιδευτικός από την Κρήτη και ένας από το Νότιο Αιγαίο. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από αυτούς εξαφανίστηκε για 8 μήνες, άλλος για 5 μήνες και οι άλλοι δύο από 32 έως 37 εργάσιμες ημέρες.

Η διαδικασία που απαιτείται από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ότι ένας εκπαιδευτικός απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη δουλειά του είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς μπορεί να ξεκινά από μία καταγγελία και να συνεχίζεται με τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), τη συνεδρίαση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων και την οριστική παύση με την υπογραφή του υπουργού ή των πρυτανικών Αρχών αντίστοιχα.

Πάρα το γεγονός ότι τόσο ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας όσο και η σχετική νομοθεσία είναι σαφείς, οι διαδικασίες έως ότου τέτοιες περιπτώσεις κριθούν οριστικά κινούνται με ρυθμό χελώνας. «Μπορεί να περάσουν δύο και παραπάνω χρόνια έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Υπάρχει φόρτος και η κατάσταση είναι κάπως όπως στα δικαστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» μέλος πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Η διαδικασία


Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του είναι η εξής: Οταν ο εργαζόμενος απουσιάσει 22 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες αδικαιολόγητα από τη δουλειά του (ή τριάντα μέρες μέσα σε έναν χρόνο) παραπέμπεται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Για να γίνει αυτό, ο διευθυντής του σχολείου (ή ο προϊστάμενος, αν πρόκειται για άλλη θέση) πρέπει να ενημερώσει τον εκάστοτε διευθυντή Εκπαίδευσης και αυτός να κινήσει τη σχετική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ διαπιστώνεται το παράπτωμα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμπεται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης του υπαλλήλου. Η απόφαση αυτή για να οριστικοποιηθεί πρέπει να υπογραφεί στη συνέχεια και από τον υπουργό Παιδείας.

Εως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο εργαζόμενος συνήθως βρίσκεται σε αργία και σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του. Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 3528/2007, που είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά με τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 και το 2015.

Την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Πάτρας προχώρησαν στη διακοπή της μισθοδοσίας καθηγητή του Πανεπιστημίου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν εμφανιζόταν στα μαθήματά του. Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του τμήματος όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι και ανέφεραν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ στο μάθημα.

Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχει ιστορία 6 ετών, αφού από το 2010 του έγιναν οι πρώτες συστάσεις από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ιδρύματος, αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ίδιος όμως, όπως καταγγέλλει το ίδρυμα, δεν υπάκουσε στις συστάσεις και έτσι η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αποφάσισε, ως όφειλε, να του διακόψει τη μισθοδοσία.

Απολύσεις-εξπρές με νόμο του Ρέντσι

Το φαινόμενο της αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία δεν είναι ελληνικό βέβαια. Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Ρέντσι σχεδίασε την άμεση απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι εργαζόμενοι της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους, μέσα σε 48 ώρες από τη διαπίστωση αυτής της μεμπτής συμπεριφοράς τους παύονται των καθηκόντων τους.

Στη συνέχεια έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ενώ σε διάστημα άλλων δύο εβδομάδων η Δημόσια Διοίκηση θα αποφασίζει αν είναι ένοχοι (και κατά συνέπεια θα τους απολύει) ή αν οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν ευσταθούν.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύει και για τους υπαλλήλους που «χτυπούν καθημερινά κάρτα» για απόντες συναδέλφους τους. Σε περίπτωση που κάποιο διευθυντικό στέλεχος του Δημοσίου δεν καταγγέλλει την αδικαιολόγητη απουσία υπαλλήλων και δεν ζητά να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, θα κινδυνεύει και ο ίδιος με απόλυση και με ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη.

Στην Ισπανία

Στην Ισπανία δύο δημοτικοί υπάλληλοι (ένας κηπουρός και ένας οδηγός) απείχαν από τη δουλειά τους όχι μία και δύο μέρες, αλλά 15 χρόνια! Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Χερέθ ντε λα Φροντέρα κατάλαβαν την απάτη, όταν σε έρευνα για τις ημέρες ασθενειών και απουσιών των εργαζομένων διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι δεν είχαν πατήσει ούτε μία ημέρα στη δουλειά τους για το 2015.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η απουσία των δύο υπαλλήλων ήταν σε γνώση του σωματείου τους! Αυτό που υποστήριξαν οι... κοπανατζήδες (κηπουρός και οδηγός) είναι ότι είχαν κάνει συμφωνία για μερική απασχόληση και οι ώρες εργασίας θα καλύπτονταν από άλλους συναδέλφους τους!


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τελειώνουμε με το παλιό!..

    Ποιός το λέει αυτό;
Μα η αριστερή κυβέρνησή μας.
" Τελειώνουμε με την ανομία της διαπλοκής. Τέρμα στο παλιό. Εμείς φέρνουμε το νέο τοπίο στα ΜΜΕ ".

Και για "νέο τοπίο" πάνε και φέρνουνε όλους τους ίδιους:
..δυο-τρεις απ' τους οποίους είναι υπόδικοι για διάφορα: φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πόθεν έσχες, θαλασσοδάνεια, και παει
λέγοντας,
..έναν "κολλητό" του Πούτιν,
..έναν άλλο με κάτι βοσκοτόπια με γιδοπρόβατα,
..κι έναν με διπλά "βαθιά" αμπάρια,
..κι όλους αυτούς τους μαντρώνουνε σ' ένα κτήριο και σκαρώνουνε το "νέο τοπίο".

Και για καπάκι,
..γωνία καινούργιου και ανανέωσης,
..σκάει μούρη κι ο "στρατηγός άνεμος".
Με τις ελληνικούρες του, με τις ζαρντινιέρες του, με τα όλα του.
Άρχων του αριστερού νέου τοπίου, επιβλέπων και Πραίτωρ, όπως θα έλεγε και ο ίδιος.

Ζήτω το νέο!
Θάνατος στο παλιό!
Αν και αυτό το τελευταίο είναι περιττό σαν αίτημα, διότι αν το "νέο" είναι γεννημένο μεταξύ '40 και '50,
..τότε λογικά το "παλιό" θα είναι γεννημένο στις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε θα έχει πεθάνει από μόνο του.

Όλο αυτό το "πακετάκι" βέβαια, παλιού, νέου, ΜΜΕ, διαπλοκής, ΕΣΡ, κλπ κλπ,
..δεν αποτελεί παρά έναν αποτελεσματικό αντιπερασπισμό στα όσα φρικτά διαδραματίζονται στον τομέα της κοινωνίας, της οικονομίας, της Υγείας, και της Παιδείας,
..με τα τελευταία αισχρά ψέματα του "παράλληλου προγράμματος" να τελειώνουν κι αυτά,
..με το "καρότο" της διαγραφής ή "ελάφρυνσης" του χρέους να έχει μαραθεί,
..και με το μαστίγιο ενός νέου μνημονίου, και του "κόφτη" του προηγούμενου να παραμένει πάνω απ' το κεφάλι του λαού.

"Μανούλες" στην χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης,
..η ντεμέκ αριστερά, και η δεξιά αυτής της χώρας προχωράνε χέρι-χέρι, στηρίζοντας η μία την άλλη, "σήκω 'συ να κάτσω εγώ" και τούμπαλιν,
..έχοντας βάλει τον λαό στην μέση, "κορόιδο" και τροφοδότη.

Τόχουμε ξαναπεί:
Όταν το (μνημονιακό) δάχτυλο μας δείχνει κάτι, δεν κοιτάμε το δάχτυλο!
Δεν κοιτάμε καν αυτό που μας δείχνει.
Κοιτάμε απ' την άλλη πλευρά.
Εκεί είναι η αλήθεια!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη οι οικογένειες Αμερικανών διπλωματών


Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε χθες Σάββατο την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων «εξτρεμιστικών οργανώσεων» με στόχο Αμερικανούς πολίτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα μόλις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς στην Τουρκία, γεγονός που πιστοποιεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις «αυξανόμενες απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η απόφαση αυτή ελήφθη «βάσει πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν σε Αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή όπου συχνάζουν».

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει σε ταξιδιωτική του οδηγία τους Αμερικανούς να «επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις».

«Οι Αμερικανοί και οι ξένοι τουρίστες έχουν στοχοθετηθεί ρητά από διεθνείς και τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Τουρκία», υπογραμμίζεται και στις δύο προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοικτό και ότι η εντολή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε άλλες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, κράτη-συμμάχους στο NATO, τέθηκαν σε δοκιμασία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μάταιες εκκλήσεις της 'Αγκυρας στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Αμερική και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον εγκέφαλο πίσω από την απόπειρα ανατροπής της. Οι αμερικανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση περί της έκδοσης ή μη επαφίεται στη δικαιοσύνη.

Ο Γκιουλέν, που διαψεύδει ότι ενέχεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Χιζμέτ («Υπηρεσία» στην τουρκική) και διαθέτει ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση».

Ακόμη και πριν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, η κατάσταση στην Τουρκία ήταν τεταμένη, εξαιτίας τόσο της επανέναρξης της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, όσο και των συνεπειών του πολέμου στη Συρία, κυρίως τις επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή www.express.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - «Μην πολεμάς τον Έλληνα»Ακούστε το τραγούδι από τα παλικάρια της Κρήτης. Οι Τιτάκης – Κώστας Χειλάς σε ένα τραγούδι που αγγίζει όλους τους Έλληνες.. «Μη πολεμάς τον Έλληνα»

Τέτοιες προσπάθειες δείχνουν ότι έχουμε ακόμα δυνάμεις να παλέψουμε σαν λαός απέναντι σε όλους αυτούς που μας ξεπουλάνε.

Μπράβο στα παιδιά από την Κρήτη.. Δείτε και ακούστε στο βίντεοπηγή: www.pentapostagma.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ερντογάν: Δεν κάνω μαθήματα ιστορίας- Τα νησιά του Αιγαίου ήταν δικά μαςΜε αφορμή την συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την θέση του πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα, περιήλθαν στν κατοχή της χώρας μας με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ακόμα επανέλαβε πως πριν από την συνθήκη ήταν τουρκικά και έχουν αρκετά στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.

«Εγώ εδώ δίνω μάθηματα ιστορίας. Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, το φωνάζω ήταν δικά μας. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, τα μνημεία μας, τα τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν το λέμε. Γιατί;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

«Όσοι υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπεύθυνοι για ότι έγινε», είπε αφήνοντας αιχμές για τον Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους

Αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον «Εθνικό Όρκο» των Τούρκων, γίνεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και ώστε να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις σε Συρία και Μοσούλη, δεν παύει οι συχνές αναφορές του να προκαλούν προβληματισμό και στην ελληνική πλευρά.

Πηγή www.topontiki.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Βύρων Πολύδωρας: "Δεν είμαι φίλος του Χριστοφοράκου και της διαπλοκής, γι'αυτό δεν με θέλει ο Μητσοτάκης!"


«Στενοχωρήθηκα από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Τι θέλουν; Να με εξορίσουν; Να με σκοτώσουν δια φυσικού θανάτου; Ένιωσαν σαν να έπεσε πάνω μου σεισμός χειρότερος κι από αυτόν της Ιταλίας. Η άρνηση στο πρόσωπό μου δεν εκφράζει τη θέση όλης της ΝΔ» σχολίασε ο Βύρων Πολύδωρας στο ενημερωτικό δελτίο της ΕΡΤ, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ.

«Θέλουν να απαξιώσουν την υποψηφιότητά μου στο ΕΣΡ. Προσωπικά, με ενέπνευσε η πρόταση και το έργο του ειρηνοποιού. Να πάψει η ένταση με την δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Πολύδωρας και συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν φοβάμαι τα ρίσκα. Ωστόσο, δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό και να εκβιάσω καταστάσεις. Εγώ έχω την ετοιμότητα να παραιτηθώ».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι: «Δεν είμαι φίλος του Χριστοφοράκου. Για αυτό δεν με θέλει ο Μητσοτάκης» ενώ χαρακτήρισε «σατράπη» αυτόν που τον διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αλβανία: Κατεδαφίζονται σπίτια ομογενών στη ΧειμάραΕνταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς προκαλεί η απόφαση των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα.

Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν στο πλαίσιο σχεδίων οικιστικής ανάπλασης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αποκατάσταση των οικογενειών που θα χάσουν τα σπίτια τους.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, 19 οικογένειες ομογενών στην Χειμάρρα έλαβαν ειδοποιητήρια να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών, προκειμένου να κατεδαφιστούν.

Το ελληνικό υπουγείο Εξωτερικών ζήτησε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για κατεδαφίσεις, τονίζοντας ότι η Αλβανία πρέπει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων πολιτών της και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται ότι προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια ανάπλασης στη Χειμάρρας, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Επισημαίνει επίσης ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου, προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Τέλος, αφήνονται αιχμές για τον ομογενή δήμαρχο της πόλης Γιώργο Γκόρο, διότι «έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου».

Η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα παρακολουθεί την κατάσταση και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αλβανικές αρχές, του αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:


«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....